Pirkanmaan Osuuskauppa menee kohti kestävää kasvua – luonnonvaroja kunnioittaen. Aiomme saavuttaa hiilinegatiivisuuden oman toimintamme osalta vuonna 2025. Hiilinegatiivisuus saavutetaan mm. päästöttömillä toimipaikoilla, joiden määrä kasvaa vuosittain.

Kohti hiilinegatiivisuutta

S-ryhmän yhteistä hiilinegatiivisuustavoitetta kohti mennään kovaa vauhtia myös Pirkanmaalla. Päästömme olivat vuonna 2022 vain 30 prosenttia vuoden 2015 päästöjen määrästä. Hankkimamme sähkö tuotetaan jo kokonaisuudessaan uusiutuvilla energiamuodoilla. Tästä S-ryhmän yhteisellä tuulivoimatuotannolla tuotetun sähkön osuus vuonna 2022 oli noin 81 prosenttia. Lisäksi pyrimme jatkuvasti vähentämään hävikkiä. 100 prosenttia liiketoiminnassamme syntyneistä jätteistä meneekin hyötykäyttöön.

Lisää päästöttömiä toimipaikkoja

Vuoden 2022 lopulla Pirkanmaan Osuuskaupalla oli 17 päästötöntä toimipaikkaa. Kesäkuun ensimmäinen päivä Tippavaaraan aukeaa uusi S-market, joka on jo kahdeskymmenes päästötön toimipaikkamme.

Kiinteistön lämmitys- ja jäähdytys on toteutettu energiatehokkaasti yhdistämällä kaupan kylmälaitoksen lauhdelämmön talteenotto, maalämmitys sekä maaperästä saatava vapaajäähdytys. Lisäksi maalämpökaivoihin voidaan kesällä varastoida kaupan kylmälaitoksessa syntyvää lämpöä, joka muuten hukattaisiin ulkoilmaan. Luonnollisesti myös kylmäkalusteet ovat ovitettuja, mikä pienentää tuotteiden kylmänä pitämisessä tarvittavaa sähkönkulutusta.

 

Tutustu koko kaupparyhmämme vastuullisuuskatsaukseen tästä.

Pirkanmaan Osuuskauppa ja Pirkanmaan Martat järjestävät Tampereella taas tutut Ässäkokki-kurssit. Noin 8–12-vuotiaille pikkukokeille tarkoitettu kurssi on oiva paikka päästää luovuus lentoon sekä samalla oppia herkullisesta kotiruoasta ja ravitsevista välipaloista. Kokkailun lomassa juttelemme mm. terveellisestä ruoasta, kierrättämisestä ja turvallisen keittiön pelisäännöistä.

Ilmoittautuminen käynnissä

Ilmoittautuminen kesäkuun kursseille on parhaillaan käynnissä. Jokaiselle kurssille mahtuu mukaan 10 ensimmäistä.

Kurssipäivät ja ilmoittautuminen:

Orivesi: ke 7.6. klo 13–16 (ilmoittaudu tästä)
Ikaalinen: to 8.6. klo 13–16 (ilmoittaudu tästä)
Tampere: ke 14.6. klo 13–16 (ilmoittaudu tästä)
Tampere: to 15.6. klo 13–16 (ilmoittaudu tästä)

Kurssit ovat maksuttomia!

Pirkanmaan Osuuskaupan hallintoneuvosto on valinnut Pirkanmaan Osuuskaupan uudeksi toimitusjohtajaksi Turun Osuuskaupan toimitusjohtaja, DI, eMBA Antti Heikkisen. Hän on tunnettu tuloksellisesta johtamistavasta, jossa ihmiset tulevat ensin.

Pirkanmaan Osuuskaupan hallintoneuvosto valitsi kokouksessaan 25.4.2023 Pirkanmaan Osuuskaupan uudeksi toimitusjohtajaksi DI, eMBA Antti Heikkisen. Hänellä on vahva johtamiskokemus eri tehtävistä S-ryhmässä. Viimeisimpänä Heikkinen on luotsannut menestyksekkäästi Turun Osuuskauppaa.

Antti Heikkinen (48) on valmistunut diplomi-insinööriksi Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta vuonna 1999 pääaineenaan energiatalous. Hän on suorittanut eMBA:n Hankenissa vuonna 2012 pääaineenaan rahoitus. Hänellä on yhteensä 17 vuoden kokemus S-ryhmästä, mm. rahoituksesta, S-Voiman toimitusjohtajana ja ABC-ketjujohtajana.


Ihmiset ensin

Toimitusjohtajan tehtävä herätti laajaa kiinnostusta. Hakijoita oli yhteensä 88. Osuuskaupan sääntöjen mukaisesti hallintoneuvoston nimeämisvaliokunta hallintoneuvoston puheenjohtajan johdolla hoiti rekrytointiprosessin ja ehdotti yksimielisesti Heikkistä POK:n tulevaksi toimitusjohtajaksi.

– Antilla on monipuolista johtamiskokemusta. Hänellä on strateginen, analyyttinen ja tuloksellinen johtamistapa. Antti tunnetaan vahvasta draivista ja taitavasta ihmisten johtamisesta, mikä tuo jatkumoa yrityskulttuuriimme – meillä ihmiset tulevat ensin. Jo useamman vuoden ajan POK:ssa on tavoiteltu loistavaa henkilöstö- ja asiakaskokemusta, hallintoneuvoston puheenjohtaja Timo Rajala summaa.


Kiehtova kasvualue luotsattavaksi

Tampereen seutu on tällä hetkellä yksi Suomen mielenkiintoisimmista ja kasvavimmista alueista. Tämä on yksi niistä syistä, jotka saivat Heikkisen hakemaan pestiä.

– Pirkanmaa on kiehtova kasvualue. Kehityshalukkuutta löytyy, sekä alueena että osuuskauppana. Odotankin innolla hallinnon ja johdon yhteistyötä, sillä POK on tunnettu tulevaisuusorientoituneesta ajattelutavastaan. Osuustoiminnallisessa yrityksessä asiakaslähtöisyys ja vastuullinen toiminta ovat erityisen tärkeitä, Antti Heikkinen avaa.

Heikkinen tuo mukanaan Pirkanmaan Osuuskauppaan laajat yhteistyöverkostot sekä kaupparyhmän sisältä että ulkoa. Hän kuuluu myös SOK:n hallitukseen.


Kapulaa vaihdetaan loppuvuonna

Pirkanmaan Osuuskauppa on myynniltään 1,3 miljardin euron nykyaikainen monitoimialayritys, jonka menestyminen perustuu laajasti koko henkilökunnan osaamiseen ja innostukseen. Yli 214 000 asiakasomistajaa ja 3 000 työntekijää muodostavat yhteisön, joka rakentaa yhdessä helppoutta ja hyvinvointia pirkanmaalaisille. Toimitusjohtaja johtaa osuuskaupan operatiivista toimintaa ja strategista päätöksentekoa ja toimii hallituksen puheenjohtajana. Hallintoneuvoston puheenjohtaja on toimitusjohtajan esihenkilö.

Osuuskaupan pitkäaikainen toimitusjohtaja Timo Mäki-Ullakko jää loppuvuoden 2023 aikana pois tehtävästään, ja aloittaa uuden vaiheen elämässään. Antti aloittaa toimitusjohtajana viimeistään marraskuun alussa.

– Lämmin kiitos Timolle kaikkien pokkilaisten puolesta. Timon kuusitoistavuotisella toimitusjohtajakaudella markkinaosuus on noussut merkittävästi. Timo antoi myös rohkeasti valtaa ja vastuuta henkilökunnalle ja uudisti merkittävästi toimintakulttuuria. Tästä on Antin hyvä jatkaa ja toivotamme hänet lämpimästi tervetulleeksi Pirkanmaan Osuuskauppaan, Rajala summaa.


Lisätietoja

Pirkanmaan Osuuskaupan tuleva toimitusjohtaja Antti Heikkinen, puh. 040 550 8534, antti.heikkinen@sok.fi
Pirkanmaan Osuuskaupan hallintoneuvoston puheenjohtaja Timo Rajala, puh. 040 174 1205, timo.r.rajala@sok.fi

Pokkilaisten henkilöstöeduista kertyy moneen talouteen vuodessa jopa tuhansien eurojen säästö. Suomen monipuolisimmat henkilöstöedut ovatkin yksi syy siihen, miksi reissunainen Rita Nyman on pysynyt aloillaan Prismassa – ja harrastanut ihan himona!

Ruoan verkkokaupan keräilijänä työskentelevä Rita aloitti Kalevan Prismassa kiireisenä koronakeväänä 2020. Keräilytyö sopi Ritalle kuin nenä päähän, sillä hän on aina pitänyt kaupassa käymisestä. Kun ostoksilla käy työkseen, käyttötavara- ja päivittäistavaravalikoimaa pääsee näkemään monipuolisesti.

– On kiinnostavaa seurata uutuustuotteiden menekkiä. Usein tulee itsekin kokeiltua niitä tuotteita, joiden huomaa trendaavan meidän verkkokaupan asiakkaiden keskuudessa. Sellaisia ovat vaikkapa eksoottiset satokausihedelmät, välipalat ja leivät, hän kertoo.

Muutkin arjen ja juhlan ostokset Rita keskittää Prismaan. Vuonna 2022 hän sai ostoksistaan henkilökunnan ostoetua yhteensä 700 euroa. Paisuvaa ostoetusummaa hän seuraa kätevästi S-mobiilista.

Tanssilavaharrastus liikuttaa ympäri Suomea

Verkkokaupan keräilytyössä Ritaa miellyttävät myös työajat ja niiden joustavuus.

– Opiskelen Tampereen yliopistossa varhaiskasvatusta ja teen keräilytyön ohella myös toista työtä iltasella. On hienoa, että minulle jää joustavan työajan myötä riittävästi aikaa vapaa-ajan tekemisille ja henkilöstöeduista nauttimiselle.

Pirteä Rita on vastikään palannut laivareissulta Tallinnasta, mutta tulevan kuukauden kalenteriin on jo lyöty lukkoon kokonaiset kolme uutta risteilyä.

– Pokkilaiselle laivamatkat ovat edullisempia, ja hyödynnän risteilyetua rakkaimman harrastukseni parissa. Käyn katsomassa iskelmälaulajien keikkoja ympäri Suomea ja vesillä useita kertoja vuodessa. Auton tankkaan useimmiten ABC:llä, ja autovakuutus on LähiTapiolassa, josta saan Bonusta.

Tanssilavakulttuuri on tullut vuosien varrella Ritalle erittäin tutuksi, ja etenkin Suvi Teräsniskaa hän on fanittanut antaumuksella.

– Olen nähnyt Suvin keikalla yhteensä jo 120 kertaa!

Henkilöstöedut

Ei mikään hento kuiskaus, vaan aito menomimmi! Risteilyetujen lisäksi Rita pitää etenkin pokkilaisten leffalippuedusta ja kaikkien työntekijöiden ja perheiden yhteisestä Särkänniemi-päivästä.

Edukkaat unet ja makuelämykset

Reissunaiselle myös S-ryhmän hotellietu on ollut kullan arvoinen: edullisimmillaan hotellihuoneen saa pokkilaisena 70 eurolla. Hotelliyöpymisen yhteydessä Ritan tulee usein myös ruokailtua S-ryhmän ravintoloissa, joissa henkilökuntaetuna saa 25 prosenttia alennusta ruoasta ja juomasta.

– Tapaksia Helsingissä, italialaista Jyväskylässä. Tampereella suosikkini on ehdottomasti Puiston monipuolinen brunssi. Harvassa paikassa saa paistaa itse aamiaisvohvelit!

Vaikka Rita matkustaa lähes viikoittain, Oulua pohjoisemmas tie ei ole vielä kertaakaan vienyt. Seuraavana haaveissa onkin reissu Pirkanmaan Osuuskaupan Kuusamon-mökille, jossa majoittuminen on työntekijöille huippuedullista.

Puisto-ravintola

Rita hyödyntää 25 prosentin ravintolaetua muun muassa Puiston herkullisella brunssilla.

Kulttuuria, kulttuuria!

Pokkilaisten laajoja liikunta-, hieronta- ja fysioterapiaetuja Rita ei ole vielä toistaiseksi hyödyntänyt.

– Reilut 10 000 askelta työpäivän aikana riittää minulle liikunnaksi. e-Passi-etua hyödynnän aina mieluummin kulttuuriin. Viime vuonna ostin lipun Tapsan tahdeille. Tänä vuonna menen katsomaan kesäteatterissa Irwin-musikaalia ja hankin loppuvuodelle konserttilipun.

Viime kesänä Rita pääsi ensi kertaa mukaan pokkilaisten vuosijuhliin, jotka olivat koronan vuoksi pari vuotta tauolla.

– Haloo Helsinki veti upean keikan Pyynikin illassa. Se oli minun aikanani eka pokkilaisten kokoontuminen isolla porukalla, enkä malta odottaa tämänvuotisia vuosijuhlia. Niistä tulee taatusti spektaakkeli.

Rohkeita kasvumahdollisuuksia

Ruoan verkkokaupan kasvu ja muuttuminen on ollut viimeisten vuosien aikana huimaa ja tuonut Ritan työhön paljon uutta. Työntekijöiden kasvupolkuihin ja kouluttautumiseen panostetaan Pirkanmaan Osuuskaupassa. Vuonna 2022 kaikkiaan 1400 työntekijää kouluttautui työn ohessa.

– Meillä on kiva tiimi, ja kaikki auttavat ja tukevat toisiaan. Olen oppinut paljon esimerkiksi palvelutiskityöskentelystä, jota pidin aiemmin heikkoutenani. Valmennuksissa ja tekemällä oppii, ja tämän vuoden henkilökohtaiseksi teemakseni olenkin valinnut rohkeuden. Harrastuspuolella se tarkoittaa sitä, että tavoitteeni on siirtyä lavan reunan katsojasta tanssilattialle joraamaan.

Ei taida tuottaa ongelmaa tälle tekijänaiselle!

 

Pirkanmaan Osuuskaupan henkilöstöetuja voivat hyödyntää kaikki Pirkanmaan Saleissa, S-marketeissa, Prismoissa, ABC-liikennemyymälöissä, Sokoksella, Emotioneissa, S-Pankissa sekä Pirkanmaan Osuuskaupan ravintoloissa ja pubeissa sekä konttorilla tukitoiminnoissa työskentelevät Pirkanmaan Osuuskaupan työntekijät. Ostoedun Pirkanmaan Osuuskauppa myöntää kaikille s-ryhmäläisille. Jutussa mainittujen etujen lisäksi Pirkanmaan Osuuskaupalla on myös muita osuuskauppakohtaisia henkilökuntaetuja.

Ritan ja muiden pokkilaisten työkaveriksi voi hakea osoitteessa pokrekry.fi

Pokkilaiset kokoontuivat maaliskuussa TähtiAreenalle viettämään vuosijuhlia. Illan aikana juhlittiin viime vuoden onnistumisia ja nautittiin upeista esiintyjistä sekä hyvästä ruoasta ja juomasta.

Tapahtuman juonsi Jaakko Saariluoma.

Useat toimipaikat ja työntekijät palkittiin vuoden 2022 onnistumisista.

Illan ensimmäisen musiikkiesityksen tarjosi S-ryhmäläisistä koostuva yhtye Green Card!

Green Cardin mukaan lavalle pääsi esiintymään myös pokkilaisia, kuten toimitusjohtaja Timo Mäki-Ullakko…

…ja marketpäällikkö Joonas Mäkinen!

Illan huipensi energinen Portion Boys.

Kestävän muodin kerros avattiin 23.3. Tampereen Sokoksen neljänteen kerrokseen. Uudet palvelut pääsivät tulikokeeseen, kun erityisesti kestävästä muodista kiinnostuneet vaikuttajat ja asiakkaat pääsivät tutustumaan osastokokonaisuuteen. Astu kuvakavalkadin myötä mukaan avajaistunnelmiin.

Sokoksen kestävän muodin kerroksen avajaiset

Idea kestävän muodin kerroksen rakentamiseen saatiin Sokoksen asiakkailta. Sokos keräsi asiakastoiveita vuosi sitten keväällä, ja tuhansien toiveiden joukossa korostui vahva toive vastuullisuuden huomioimiseen sekä valikoimassa että palveluissa.

Kestävän muodin kerros

Laajasta valikoimasta löytyy laadukkaita second hand -vaatteita, kierrätysmateriaaleista valmistettua muotia sekä lastenvaatteita ja -tarvikkeita. DesignOnTampere-osasto tarjoaa paikallisten suunnittelijoiden ainutlaatuista lähimuotia. Kestävän muodin kerroksessa voi hyödyntää myös vaatteiden, jalkineiden ja asusteiden ompelu-, korjaus-, huolto- ja tuunauspalveluita sekä käyttämättömiksi jääneiden tekstiilien keräyspistettä.

Second hand kivijalkaliike Emmy

Sokos-tavarataloketju ja second hand -muodin verkkokauppa Emmy ovat aloittaneet yhteistyön, jonka odotetaan kasvattavan vaatteiden kierrättämistä sekä käytettyjen vaatteiden markkinaa merkittävästi Suomessa. Kaikkiin 20 Sokos-tavarataloon on tullut Emmy-myyntilaatikot. Lisäksi Tampereen Sokokselle avautui Emmyn ensimmäinen kivijalkamyymälä.

paikallisen muodin osasto

Laajentuneessa DesignOnTampere Shopissa asiakkaita tapasivat Pispala Clothingin suunnittelija Lauri Järvinen ja DesignOnTampere ry:n puheenjohtaja ja MUKA VA -brändin perustaja Anna Mattelmäki.

Kestävän muodin kerros

Lasse Huuhka ja Elina Korri

Sustinare on yksi Sokoksella aloittaneista uusista kestävän muodin toimijoista. Yrityksen luova johtaja Elina Korri ja toimitusjohtaja Lasse Huuhka ovat tuoneet vaatteiden ja kenkien korjaamisen, huoltamisen ja uudistamisen helposti asiakkaiden saataville, osaksi tavaratalokauppaa.

Juontaja Janita Autio

Muotivaikuttaja ja valokuvaaja Janita Autio juonsi kestävän muodin kerroksen lanseeraustilaisuuden, jossa hän esitteli Emmyn ja DesignOnTampereen valikoimista kokoamansa minimuotinäytöksen.

Muotinäytös

Muotinäytöksessä toimivat malleina Sokoksen työntekijät Sini Yliheljo, Meri Laaksonen ja Aregash Forsgrén-Parkkonen.

Sokos Tampere

Kuopus

Puhuja Aku Varamäki

Tampereen Sokoksen kestävän muodin kerroksesta kerätään oppeja ja kokemuksia koko tavarataloketjua varten.

 

Kestävän muodin kerros | Sokos Tampere 4. krs

Sustinare: Vaatteiden, jalkineiden ja asusteiden korjausompelu- ja huoltopalvelut, muokkaus ateljeetyönä sekä tuunauspalvelu. Lisäksi jatkossa myös MEA Upcycle Studion kierrätysmateriaaleista valmistamaa muotia.

Emmy: Laadukas second hand -muodin osasto ja myytäväksi tarkoitetun muodin droppipiste

DesignOnTampere: Tamperelaisten huippusuunnittelijoiden muotia ja muotoilua.

Kuopus: Lastenvaatteita ja -tarvikkeita

Pirkanmaan Jätehuolto & Nextiili: Poistotekstiilin keräyspiste

 

Kuvat: Niki Soukkio

Perjantaina 10.3. juhlitaan uudistuneita S-marketeja Pirkanmaan suurimmilla kakkukahveilla kaikissa Pirkanmaan S-marketeissa.

Viimeisen kahden vuoden aikana olemme uudistaneet myymälöiden valikoimaa, miljöötä ja viihtyisyyttä. Keltasininen värimaailma vaihtui skandinaavisempiin sävyihin ja myymälöihin tuli lisää väljyyttä ja valoisuutta. Ketjukonseptia venytettiin paikalliseen arkeen sopivammaksi, minkä myötä jokainen kauppa palvelee yhä paremmin asiakkaitaan. Koko osuuskaupalle tärkeä lähiruoka näkyy entistä laajemmin.

Tervetuloa nauttimaan kakusta ja kahvista Pirkanmaan S-marketeihin perjantaina 10.3. klo 10–18!

Vieras keittokomerossa on haastattelusarja, jossa pirkanmaalaiset kertovat herkullisesta arjestaan. Tällä kertaa vieraana on Suomalainen menestysresepti -televisiosarjassa kilpaillut Mattila Bros.:n toimitusjohtaja Tero Sivula, jolla on keittiössä yksi erityisen ihana salainen ase.

1. Mitä löytyy viimeisimmältä ostoskuitiltasi?

Maito, leipä ja juusto.

Vaimoni Essi tekee meillä ruoan 99-prosenttisesti. Minä syön kaikkea, mutta lapsista yksi ei syö sitä ja toinen toista. Listasimme juuri eilen lasten kanssa, mitä kukakin haluaisi syödä. Yksi aanelonen siitä tuli.

2. Millainen ruoanlaittaja olet?

Suoraviivainen ja reipas. Valmista pitää tulla mieluiten nopeasti.

3. Miten Suomalaiseen menestysreseptiin osallistuminen näkyi arjessasi?

Kun lähdimme kisaan, meille sanottiin, että kalenteri kannattaa tyhjentää kokonaan. Meillä oli kuitenkin tehdas pyöritettävänä kisailun rinnalla, eli hoppua on ollut! Kaiken tekemisen määrä yllätti varoituksista huolimatta. Yhteishenki kilpakumppanien kanssa oli mahtava: vaikka kyse oli kilpailusta, kaikki tsemppasivat toisiaan ja tekivät juttua yhdessä. Ihmiset ovat alkaneet tunnistaa kadulla, ja jo pitkään on kyselty, milloin kisatuotteet tulevat kauppoihin.

4. Mitä ilman et tule toimeen keittiössä?

Suolaa.

5. Millä ruoka-annoksella pelastat päivän?

Jauhelihalla. Pääkallopasta maistuu koko perheelle ja jauhelihakeitto on jonkinlainen bravuurini, jota lapset haluavat usein. Jos Essi on tehnyt keiton, lapsille pitää sanoa, että se on iskän tekemää.

6. Suurin salaisuutesi keittiössä?

Ehdottomasti Essi.

7. Paras makumuistosi?

Niitä on monta, ja kaikkia yhdistää vahvat tunteet: Saunapalvikinkusta tehty pasta. Essin tekemä savupekonirisotto. Aamiainen Mauritiuksella, kun tuoreet hedelmät kannetaan huoneeseen. Santa Polassa suihkulähteen reunalla nautittu kanakikkarin kokonainen broileri ja aioli. Yksi parhaista oli myös illallinen Pyreneiden juurella: Satuin yksin moottoripyöräillessäni yöpymään paikalliseen omakotitaloon, jonka omistajapariskunta kutsui minut illalliselle. Söimme pastaa ja possua ja keskustelimme Google-kääntäjän avulla, isäntä soitti pillillä vuoristolaismusiikkia. Kun kysyin, mitä olen illallisesta velkaa, rouva vastasi: ”Olet lahja Jumalalta, tämä ruoka on lahja meiltä.”

8. Mikä on mieleenpainuvin keittiökommelluksesi?

Valmistauduimme Essin kanssa 20 vuotta sitten ensimmäiseen yhteiseen joulunviettoon. Minulla ei ollut silloin vielä kosketusta elintarvikebisnekseen muuta kuin syöjän roolissa. Sain Essiltä ohjeeksi laittaa silavapäällysteisen ulkofileen uuniin. Kun Essi tuli pitkän päivän jälkeen töistä, hän totesi fileen lepäävän uunissa silavapuoli alaspäin. Ateriamme oli kuin keinulauta, jonka päällä oli lihapallo. Nauruhan siinä tuli!

9. Tänä keväänä…

… tapahtuu mahtavia asioita: Saamme tehdä töitä hyvässä ja avoimessa ilmapiirissä. Tuotteemme kulkevat kaupasta sukkana ja joudumme ponnistelemaan, että saamme tuotteita kauppaan. Valmistun terapeutiksi, olen läsnä, perhe-elämäni ja parisuhteeni kukoistaa. Pidän myös lomaa ja huolehdin hyvinvoinnistani. Kun hyviä asioita manifestoi tarpeeksi, niin ne kyllä tapahtuvat.

Kulttimaineeseen jo 40 vuotta sitten noussut Abu Fuadin kebab on löytänyt reittinsä Pirkkalan Prisman yhteyteen. Prismassa sijaitsevan kebabravintolan itsepalvelubuffetissa mieluisen kebabannoksen voi koota puhtaasti lähituotteista.

Kova työnteko sekä huumori – hyvässä ja pahassa. Ne olivat tie pirkanmaalaisten sydämiin, kun legendaarinen Fouad Hanafi-Eweiss muutti 1970-luvulla Tampereelle. Hävittäjälentäjä työskenteli Tampereen kahviloissa, ravintoloissa ja pubeissa ja perusti ensin Sadat Padat -ravintolan, sitten omaa nimeään kantavan Abu Fuadin. Kebab-paikka oli Pohjolan ensimmäisiä nopean syömisen ravintoloita.

Nykyään Fouad on eläkkeellä, mutta toimii yhä yhtenä yrityksen omistajista. Yrityksen toiminnassa aktiivisesti mukana olevat pojat Sami Eweiss ja Rami Hanafi odottavat innolla, mihin kaupan ja ravintolan yhdistävä grocerant-yhteistyö Prismassa kantaa.

– Meidän tavoitteenamme on pitää isän perintö katukuvassa. Teemme sen eteen työtä myös hieman itsekkäästä syystä: olemme kasvaneet laadukkaalla kebabilla ja haluamme, että sitä on jatkossakin meidän ja muiden saatavilla, pojat nauravat.

Aiemmin yritys on jo tuonut kebablastun ja kastikkeet yhteistyössä Tapolan kanssa päivittäistavarakauppaan asiakkaiden saataville. Maukkaita kastikkeita tiedetään käytettävän kebabin lisäksi esimerkiksi makaronilaatikkoon, salaatteihin, burgereihin ja broilerin marinoimiseen.

Abu Fuad lähiruoka

Sami Eweiss ja lähiruokalähettiläs Elina Kaukonen testasivat, miten kebab toimii buffetissa. Ja toimiihan se!

Lähiruokaa egyptiläisellä reseptillä

Nykykuluttajalla on niin kebabin kuin ylipäätään ravintoloiden suhteen enemmän valinnan varaa kuin koskaan aiemmin. Toimintaympäristön muutos näkyy myös esimerkiksi siinä, että sosiaalinen media muokkaa ihmisten makutottumuksia. Ne, jotka muistavat Abu Fuadin menneiltä vuosilta, pitävät sitä aitona ja alkuperäisenä, verrokkina muille. Hyvä uutinen on, että kebabin resepti on edelleen sama.

– Haluamme kunnioittaa perinteitä ja säilyttää Abu Fuadin sydämen muuttumattomana. Ruoanlaitto on pitkälti käsityötä ja personoituu kokkiin. Parhaat kokit eivät tee ruokaa reseptin mukaan, vaan maistavat, että tuote on sellainen kuin pitää. Maistamiseen perustui myös isämme elämäntyö. Ei hänellä ollut reseptejä ruutupaperilla, vaan ne kirjoitettiin ensimmäistä kertaa ylös vasta silloin, kun isä jäi eläkkeelle, pojat kertovat.

Abu Fuadin kebab läpäisee myös lähiruokalähettiläs Elina Kaukosen lähiruokaseulan. Kebabin valmistuksessa käytetään vain kotimaista naudanlihaa, ja tuote valmistetaan Pirkanmaalla. Sämpyläkin tulee samasta lähileipomosta kuin vuosikymmeniä sitten. Itse asiassa voisi sanoa, että Abu Fuad on myös toisella mittarilla alueen aatelia: olihan Fouad Hanafi-Eweiss 1990-luvulla mukana kärkikahinoissa Vuoden tamperelaisen tittelistä kisattaessa.

Lue myös: Pirkkalan Prisman ravintolakatu yllättää: mukaan tamperelainen kebablegenda

Mattilan savusaunassa palaa samaa harmaaleppää kuin sata vuotta sitten. Silloin aikoinaan Essi Sivulan isovaari Iivari tunnusteli kädellä saunan ovenkahvasta, onko possu kypsää, ja kuljetti palviherkun hevoskärryillä Kankaanpään torille myyntiin. Rehellisyys ja käsityötaito näkyy myös Mattilan voitokkaissa valmisruokatuotteissa: Suomalainen menestysresepti 2023 ei ole hakemalla haettu hitti vaan intohimon hedelmä.

Aitous, aika ja savu; ne ratkaisivat Suomalainen menestysresepti -kilpailun voiton Veljekset Mattilalle.

– Jos yksikin niistä puuttuu, tuote jää vajaaksi. Smokehouse-tuoteperheemme maut ovat tosi täyteläisiä ja valmisruokaosastolla täysin poikkeavia, heruttelee Mattilan toimitusjohtaja Tero Sivula.

Perinteikäs lihajaloste-alan yritys kulkee tätä nykyä virallisesti nimellä Mattila Bros. mutta on edelleen tuttu, pieni ylöjärveläinen savustamo, jossa kaikki tehdään oikeasti käsityönä kokonaisista lihoista.

– Kuin kotona Amerikassa, Tero virnistää.

Amerikka-yhteys ei ole tuulesta temmattu: Mattilan ensimmäiset porsaat ostettiin 50-luvulla Kanadassa tienatuilla rahoilla, ja Suomalainen menestysresepti -kilpailun voittajatuotteet ammentavat pohjoisamerikkalaisesta smokehouse-kulttuurista.

Siis mistä?

Valmisruokahyllyn ihana hidastelija

Smokehouse-tuotteille tyypillistä on pitkään ja matalassa lämpötilassa kypsyttäminen, barbeque-tyyppinen pintamaustaminen, barkin eli kaarnan muodostuminen lihan pintaan ja tietenkin savu. Savustus ei kuitenkaan ole perinteistä suomalaistyyppistä savuaromilla dominoimista. Savua kohdellaan yhtenä mausteena muiden joukossa.

Alun perin smokehouse-tuotteita on valmistettu esimerkiksi Yhdysvalloissa kauppojen takatiloissa, joista niitä on nostettu myyntiin palvelutiskeille. Suomessa kiinnostus smokehouse-tuotteisiin on tällä hetkellä jyrkässä kasvussa. Hidastamisen trendi on valunut ruokakulttuuriin ja heti valmiiseen ruokaan.

– Neljänneksellä kotitalouksista kiire on yksi ruoanlaiton suurimmista esteistä. Me annamme laadukkaalla valmisruoalla ihmisille aikaa. Me teemme pitkät kypsytykset asiakkaan puolesta ja voimme olla vilpittömästi tosi ylpeitä tuotteistamme, Tero sanoo.

Mattilan SmokehouseTuotannon savusaunan ovella poseeraavat Johannes Nykänen, Tero ja Essi Sivula sekä Maarit Seilonen ja Tuula Kujala.

Kasvisvariantti yllätti

Mattilalla smokehouse-kulttuuria vaalivat muun muassa tuotekehittäjä Johannes Nykänen ja lihaosaaja Kaarle Muukka, Teron sanoin Hot Scandinavian Barbeque Boys. Ideoita tuotteisiin saadaan myös tuotannon työntekijöiltä ja verkosta ympäri maailmaa. Suomalainen menestysresepti -kisan jälkeen tuotekehitysprosessi on muuttanut muotoaan ja kisasta on saatu tulevaisuuden varalle arvokasta tietoa.

– Nyt lanseeraamassamme tuoteperheessä on mukana tietenkin perinteinen possu mutta myös valtakunnan paras kanatuote. Johanneksen kehittämä kanavariantti otettiin mukaan, koska se on yksinkertaisesti niin herkullinen, että olisi ollut tyhmää olla tuomatta sitä kauppoihin, Tero sanoo.

Sarjaa täydentämään haluttiin kasvisvaihtoehto, sillä laadukkaan kasvisruoan kysyntä kasvaa jatkuvasti.

– Emme halunneet lähteä tarjoamaan jotakin puolihuolimattomasti sarjan jatkoksi tekaistua kasvisruokaa vain siksi, että sellainen olisi hyvä olla. Halusimme, että kasvisruoka sopii tuoteperheeseemme saumattomasti. Smoked halloumi & roots pan istuu sarjaan kuin hansikas. Jos jo possu ja kana olivat täydellisiä, niin kasvisruoasta tehdyssä kuluttajatutkimuksessa saimme vielä paremmat arviot, Tero kertoo.

Mutta niinhän se on: hyvin tekemällä ei voi tulla kuin hyvää.

 

Kurkkaa kaikki Pirkanmaan Osuuskaupan myymälöissä myytävät lähiruokatuotteet osoitteessa: s-ravinto.fi/lahiruoka