Oletko tullut ajatelleeksi, missä sinun aamupalasämpyläsi leivotaan? Tarkistapa pussin kyljestä – olen melko varma, että leipäsi on peräisin ihan naapurista, kenties Aallon Leipomosta Ylöjärveltä.

Saatamme valita ostoskärryihimme lähiruokaa useammin kuin tulemme ajatelleeksi. Pirkanmaan Osuuskaupan hyllyiltä nimittäin löytyy jo noin 3 000 lähiruokatuotetta liki 200 paikalliselta tuottajalta. Lähiherkkuja on nyt myös entistä helpompaa bongata ruokakaupoistamme näyttävien, varta vasten lähiruoalle suunniteltujen esillepanojen ja omien myymäläkalusteiden ansiosta.

Lähileipien ja -leivonnaisten lisäksi saamme maistella pirkanmaalaisia vihanneksia, makkaroita, juustoja, leikkeleitä, hunajia, juomia ja monia muita herkkuja. Oma suosikkini on tällä hetkellä Kumpulan tilan uunipaahdettu kurpitsasose, joka sopii niin sadepäivien lämpimiin laatikkoruokiin kuin grillijuhlien jännittäväksi lisukkeeksikin.

Lähiruoan arvostus on viime vuosina ollut kovassa nousussa. Lähiruoka on ennen kaikkea herkullista ja puhdasta, mutta sen avulla voi myös tukea paikallisia yrittäjiä. Usein lähiruoka on ekologinen valinta, koska sen kuljetus ja varastointi hoituu keskimääräistä kevyemmin. Lisäksi se tarjoaa nostalgisia makumuistoja. Itse mietin aina lämmöllä isovanhempiani, kun maistelen lähileipomon ruisleipää.

On mukavaa syödä ruokaa, kun tietää sen alkuperän. Kun seuraavan kerran käyt kaupassa, pysähdyhän lukemaan lähiruokahyllyn vierestä löytyviä julisteita, joissa ruoantuottajat kertovat itsestään ja tuotteistaan. Seuraamalla Pirkanmaan Osuuskauppaa somessa kuulet ensimmäisenä tuoreimmista lähiruokauutuuksistamme ja pääset sukeltamaan vielä syvemmälle tuottajien tarinoihin.

Kesä on loistavaa aikaa syventyä lähiruokaan, kun hyllyt notkuvat tuoreita, paikallisia vihanneksia. Kokeile tehdä vaikkapa ruokaisa salaatti lempääläläisen Tervensin kikhernepastasta ja Ikaalisten Luomun salaateista ja yrteistä. Tai vielä parempaa: kata juhannuksen juhlapöytään pelkkää lähiruokaa!

Kerrothan minullekin, miten onnistuit lähiruokajuhlissasi ja jaa kuva kattauksestasi Instagramissa tunnisteella #lahiruokalahettilas!
Löydät minut nimellä @lahiruokalahettilas.

Herkullisia lähimakumatkoja toivotellen,

Elina Kaukonen
Pirkanmaan Osuuskaupan lähiruokalähettiläs

Pirskeisiin ja juhlapöytiin panostetaan tänä kesänä enemmän kuin koskaan. Tarjottavien paikallisuus on juhlien ja illanistujaisten järjestäjän ylpeydenaihe. Pöytään käyville vieraille lähiruoka on osoitus arvostuksesta, ehkä myös mukava kuriositeetti. Lähiruokalähettiläs Elina Kaukonen kävi jututtamassa pirkanmaalaisia tuottajia ja kuulemassa tarinat uniikkien lähiruokien taustalta.

Kesäisiin iltamiin Elina valitsee premium-raakamakkaraa Ylöjärveltä, perinnereseptillä valmistettua kangasalalaista hapankaalia ja helmeilevää uutuus-spritzeriä Pälkäneeltä. Annoksen kuin annoksen kruunaavat tuoreet kasvikset ja yrtit. 

Kesällä ruoanlaitto keskittyy usein grillin ympärille. Heitetäänpä siis ensimmäisenä tirisemään ylöjärveläisen Nakki-Hannun käsityönä valmistetut raakamakkarat, jotka yllättävät monet jauhoisempien serkkujensa haukkaajat.

– Tuotteemme eivät pyri kompromisseihin tai miellyttämään kerralla kaikkia. Osa makkaroistamme jakaa taatusti mielipiteitä, hymyilee Nakki-Hannun toimitusjohtaja Antti Viherkorpi.

Kesäkaudella makkaravalikoimaan kuuluvat cheddar-jalapeno, punajuuri-aurajuusto, chorizo, mausteinen merguez-lammasmakkara ja Italialainen Aamiaisnakki. Näistä jälkimmäisen Akateeminen Kiuas-Seura ry kruunasi maistelussaan vuoden 2021 raakamakkarasarjan voittajaksi. Fenkolilla ja sitruunalla maustettu nakki on sellainen, jota ei muilta tuottajilta löydy.

– Ehdottomasti kokeiluun siis. Kesä on liian lyhyt tasapaksulle ja perusvarmalle, Elina virnistää.

Aliisa Salminen valmistaa Nakki-Hannun tuotteet käsityönä Ylöjärvellä.

Makkaroiden maakunnanvalloitus

Raakamakkarakulttuuri on Pirkanmaalla vielä verrattain nuori. Pari vuotta sitten koronalomautuksen seurauksena perustetun Nakki-Hannun tuotteet löytyvät kuitenkin tänä kesänä jo lähes 30:stä Pirkanmaan Osuuskaupan myymälästä, mikä on yli tuplat yrityksen alkutaipaleen myymälämäärästä.

Lähiruokalähettiläs ja Antti ovat tehneet tiivistä yhteistyötä, mikä on avannut Nakki-Hannulle mahdollisuuksia myydä tuotteita ympäri maakuntaa eri kokoisissa kaupoissa ja erilaisille asiakaskunnille.

– Olemme ilolla huomanneet, kuinka erilaisia asiakassegmenttejä meidän tuotteillemme on löytynyt. Yrityksen kehittymiselle on ollut aivan olennaista, että pirkanmaalaiset ovat valinneet ostoskoreihinsa juuri meidän tuotteitamme. Lähiruoan työllistämisvaikutus on todella konkreettinen, Antti kiittää.

Asiakkaat eivät antaneet lopettaa

Kun lautaselle nostetaan makkaraa, mikä olisikaan sille perinteisempi ja parempi kaveri kuin hapankaali?

– Hapankaali, jolle on laulettu, tietää Elina.

Kangasalalaisen Torkkelin perheen hapankaalia on saanut kaupoista jo reilun vuosikymmenen, ja tuotteista on kehitetty erilaisia versioita. Rehellisyyden nimissä menneisyydessä on ollut kuitenkin hetki, jolloin Torkkelit ovat halunneet pistää pillit pussiin.

Musikaalisen perheen yritys syntyi alun perin tukemaan kulttuuriprojektia, jonka tarkoituksena oli kerätä varoja lasten filharmonisen orkesterin perustamiseen.

– Kun filharmoniahanke ei toteutunut, halusimme lopettaa. Meidän oli kuitenkin jatkettava hapankaalin valmistusta, sillä saimme asiakkailtamme niin erinomaista palautetta, nauraa Tanja Torkkeli.

Torkkelin hapankaalin salaisuus on kotimaisissa raaka-aineissa.

– Kokeilimme erimaalaisia kaaleja, mutta suomalainen valkokaali on paras. Täällä maa on puhdas, ja siinä on omanlaisensa ominaisuudet. Valmistamme tuotteet käsin ja maistelemme jokaista erää, sillä olemme hyvin tarkkoja laadusta, Tanja kertoo.

Sielun hapankaaliin puhaltaa perheen poika Leo, jonka kuullaan usein kajauttavan valmistumassa oleville hapankaalipytyille komeita lauluja.

Leo, Tanja ja Vitali kiertävät markkinoilla myymässä muun muassa hapankaalia ja suolakurkkuja. ”On mukavaa tavata asiakkaita henkilökohtaisesti. Yrittäjälle leipä tulee kuitenkin helpommin, kun tuote pääsee kaupan hyllyille,” Tanja sanoo.

Nuoret vanhan perinteen perässä

Torkkelin hapankaali valmistetaan vanhalla reseptillä, joka on kulkenut Karjalassa suvusta sukuun.

– Keski-iän ylittäneet tuntevat hapankaalin ja vanhat reseptit, mutta on ollut mukavaa huomata, että nykyään hapankaalia ostavat myös monet 15–25-vuotiaat, Tanja kertoo.

– Ihmiset, jotka miettivät mitä suuhunsa laittavat, osaavat etsiä hapankaalia. Sen maitohappobakteeri edesauttaa ruoansulatusta, mikä puolestaan vähentää vaikkapa rasvaisesta ruoasta muutoin aiheutuvia vatsavaivoja.

– Hapankaali on myös monikäyttöinen tuote: sitä voi myös lämmittää ja sekoittaa vaikka salaatin tai majoneesin sekaan ja laittaa hodarin tai hampparin väliin, vinkkaa puolestaan Elina.

Trendijuoma viedään käsistä

Pelkkiä perinteitä lähiruoka ei ole, vaan se voi myös viedä matkalle aivan uusiin ulottuvuuksiin. Kesän uutuutena lähiruokalähettiläs Elina on metsästänyt S-kauppojen hyllyille mielenkiintoista pälkäneläistä palanpainiketta.

Viinipohjaiset, hiilihapotetut spritzerit ovat olleet nosteessa jo hyvän aikaa, mutta marjaviinistä valmistettuna juoma tuo pöytään jotain yllättävää.

– Mustaherukasta ja punaherukasta valmistetut spritzerimme ovat mietoja ja kevyitä kesäjuomia, joiden maut ovat peräisin aidoista raaka-aineista. Ei ihmekään, että spritzerit on välillä myyty meiltä loppuun, kertoo Rönnvikin viinitilan vanha emäntä Eila Rönni.

Tilan päärakennuksen rakennutti aikoinaan kihlakunnan kirjurina toiminut kamreeri Schrey, joka tunnettiin raittiuden kannattajana. Lähes kolmenkymmenen vuoden kokemuksella Eila kertoo, että alkoholin ympärille on tullut enemmän sallivuutta – kamreerikin varmasti pitäisi Morsiamestaan ja Muusastaan.

Rönnvikin viinitilan Kamreerin Morsianta ja Kamreerin Muusaa on tähän saakka myyty vain viinitilan omassa myymälässä Pälkäneellä. Juomat ovat nyt myynnissä Prismoissa Kalevassa, Kangasalla, Linnainmaalla, Lielahdessa ja Pirkkalassa, Sokoksella sekä S-market Pendoliinossa, Pälkäneellä ja Kangasalla.

Etsi oma henkilökohtainen makusi

Juomista puhuttaessa Elinan suunnitteleman illanistujaismenun ylle nousee kuitenkin yksi tumma pilvi: sopiiko spritzer yhteen makkaran ja hapankaalin kanssa?

– Spritzer sopii keveisiin kesäpöytiin, mutta ihan yhtä hyvin makkaran kanssa, Eila vakuuttaa.

– Ihmisten makeustottumukset ovat menneet juomissa vuosien varrella kuivempaan suuntaan. Enää ei myöskään ajatella esimerkiksi, että valkoviiniä saa nauttia vain kalan kanssa ja punaista tummemman lihan kanssa.

Eila kehottaakin jokaista etsimään oman makunsa.

– Makuaistimukset ovat henkilökohtaisia. Mikä omassa suussa tuntuu parhaalta, se on se paras.


Kuka lähiruokalähettiläs?

Vasta valmistunut myymälä arkea helpottavine palveluineen avautuu sastamalalaisille keskiviikkona 25.5. Prisma on tuttuun tapaan yhtä halpa kuin halvin, mutta Sastamalassa se on myös vihrein. Ojansuun kaupunginosaan rakennettu uusi hypermarket tekee historiaa olemalla koko Suomen ensimmäinen päästötön Prisma.

Sastamalan Prisma on Pirkanmaan Osuuskaupan yhdeksäs Prisma ja neljästoista päästötön toimipaikka. Päästöttömäksi Prisman tekee kaupan kylmälaitoksessa käytettävä luonnollinen hiilidioksidikylmäaine ja maalämpö, jonka ansiosta rakennuksessa voidaan hyödyntää maaperään varastoitunutta uusiutuvaa energiaa yhdistettynä S-ryhmässä käytettävään päästöttömään sähköön. Prismassa hyödynnetään myös muita energiatehokkaita ratkaisuja, kuten aurinkopaneeleita, joilla sähköä tuotetaan paikallisesti marketin tarpeisiin.

– Olen iloinen, että olemme näin konkreettisesti menossa kohti tavoitettamme olla osuuskauppana ja S-ryhmänä hiilinegatiivinen vuonna 2025, lausuu Pirkanmaan Osuuskaupan Prisma-ketjujohtaja Karlos Kotkas.

Palveluiden paletti pohjautuu asiakastoiveisiin

Asiakastoivekyselyn kautta toiveitaan Prismalle jätti talven ja kevään aikana yli tuhat asiakasta. Toiveiden kärkipäässä olivat lähiruoka ja monipuolinen heti valmiin ruoan valikoima.

– Lähes 80 prosenttia myymästämme ruoasta on kotimaista, ja panostamme Prismassa myös hyperpaikallisuuteen. Sastamalan S-marketin valikoimassa on ollut lähemmäs tuhat lähituotetta, ja Prismaan niitä tulee vielä enemmän. Pirkanmaan Osuuskaupan lähiruokalähettiläs Elina Kaukonen tuo asiakkaiden toivomia tuotteita Prisman ja muidenkin myymälöidemme valikoimiin ja pitää huolta siitä, että ne löytyvät kaupasta vaivatta, Karlos kertoo.

Ajan säästöä tarjoaa Prisman sydän, Ruokatori-palvelutiski, jonka antimista voi koota helpon kotiruokalounaan mukaan otettavaksi tai paikan päällä nautittavaksi. Tarjolla on esimerkiksi itse valmistettuja lämpimiä ruokia, salaatteja ja täytettyjä patonkeja, sushia ja pehmistä. Prisman 80-paikkaiseen kahvila-ravintolaan voi jäädä nauttimaan myös Prismassa toimivan ravintola Pancho Villan ruoka-annoksia.

Prisman myötä myös paikkakunnan käyttötavaravalikoima laajenee toiveisiin osuvalla valikoimalla, kuten koko perheen vaatetuksella ja urheiluvälineillä. Uusina palveluina Prisma tuo asiakkailleen ostosreissuja nopeuttavat Kerää ja skannaa -laitteet, ruoan verkkokaupan keräily- ja noutopalvelun sekä Prisma parturi-kampaamon.

Viisi päivää avajaishumua

Avajaispäivänä jännitys alkaa tiivistyä jo ennen aamuyhdeksältä tapahtuvaa seremoniallista nauhan leikkausta ja ovien avautumista: Sastamalan Prisman Facebook-tilillä pääsee klo 8.30 alkaen seuraamaan suoraa lähetystä Prismassa käytävästä paneelikeskustelusta. Paneelissa prismalaiset keskustelevat kaupunginjohtaja Jarkko Malmbergin kanssa muun muassa Sastamalan elinvoimaisuudesta.

Avajaisohjelmaa Prismassa on keskiviikosta sunnuntaihin. Kahvia ja kakkua maistellaan keskiviikkona ja lauantaina, ja jokaisena päivänä ohjelmassa on mukana ripaus taikaa. Avajaisohjelma löytyy kokonaisuudessaan osoitteesta pirkanmaanosuuskauppa.fi/ajankohtaista

Lisätietoja:

Pirkanmaan Osuuskaupan Prisma-ketjujohtaja Karlos Kotkas, puh. 010 767 2520, karlos.kotkas@sok.fi

Kuva: Kangasalan Pikkuteatterin porukasta paistaa yhdessä tekemisen ilo. Riina Katajisto ja Tanja Tomminen (takana keskellä) toimivat ohjaajina.  

 

”Täällä on tuoretta ruisleipää”, yksi näyttelijöistä huutaa ja heittää leivän repustaan vuohelle. Kuuluu kunnon kopaus, kun heitosta tuleekin huti ja kivikova kimpale putoaa lavalle. Ei ollut tuoretta leipää ei.

– Me pelastetaan tilanne, jos jokin menee pieleen. Improvisaatioharjoitusten avulla opitaan käsittelemään tilannetta, jossa asiat eivät suju odotetusti, Kangasalan Pikkuteatteriyhdistyksen näyttelijäkaarti nauraa.

Pikkuteatteri sai 3000 euroa

Kangasalan Pikkuteatteri on Suomen suurimpia vapaaehtoisvoimin pyöritettäviä lasten- ja nuorten teattereita. Teatterin seinien sisällä harjoittelee viitisenkymmentä 7–19-vuotiasta lasta ja nuorta. Harrastuksesta kiinnostuneita on jonoksi asti, eikä ihme. Meininki on rentoa ja iloista. Yhdessä tekemisen ilo paistaa kasvoilta.


Joulunalla Pikkuteatterin ohjelmistossa oli Adalmiinan helmi. Prinssinä Emilia Eerola, Adalmiinana Henriikka Aalto, kuningattarena Emilia Helminen (oik.) ja taikalähteen henkenä Ilona Pulakka.

Teatterin tilat on remontoitu omin hartiavoimin. Kangasalan Pikkuteatteriyhdistys haki Kannustajat-ohjelmaan syksyllä 2021. Hakemuksessaan he kertoivat tarpeesta omannäköiselle tilalle. ”Ympärillä on neljä seinää, mutta teatteri tarvitsee hengen luomiseen myös muuta.”

Iloiseksi yllätyksekseen teatteriporukka sai suurimman mahdollisen tukisumman, eli 3000 euroa tukea Pirkanmaan Osuuskaupalta. Kannustajat-äänestyksessä asiakasomistajat päättävät tukipotin jakautumisesta yhdistysten kesken. Marraskuun 2021 äänestyksessä asiakasomistajat antoivat 521 ääntä Pikkuteatteriyhdistykselle.

”Teatterissa jokainen saa olla oma itsensä”

Seurat ja yhdistykset tekevät arvokasta työtä lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksien ja hyvinvoinnin edistämiseksi. Syntyy yhdessä tekemisen iloa.

Teatterissa yhteishenkeä rakennetaan luottamusharjoituksilla. Harrastukseen kuuluu myös ääni-, hengitys- ja keskittymisharjoituksia. Hyviä taitoja myös elämän estradille.

Yhtä näytelmää harjoitellaan puolisen vuotta, mikä hitsaa porukan yhteen. Teatteri on yksi tapa ehkäistä lasten ja nuorten syrjäytymistä.

– Teatterissa jokainen saa olla oma itsensä. Meillä on kannustava ilmapiiri. Kaikki on toistensa tukena. Ei tarvitse pelätä mokaamista, Emilia Eerola

Emilian isä perusti Pikkuteatterin vuonna 2010, jotta kaikilla olisi mahdollisuus teatteriharrastukseen ja teatteriesityksistä nauttimiseen taloudellisesta tai sosiaalisesta asemasta riippumatta.

Tulevana kesänä pikkuteatterilaiset nähdään Kangasalan kesäteatterin näyttämöllä – Tuhkimoa pääsee katsomaan 30.6.–10.7.2022.


-Teatterissa tapaa ihmisiä, joita ei muuten olisi nähnyt. Me ollaan tutustuttu täällä, iloitsevat Siina Riepponen (vas.), Hilda Viitala (taaimmaisena), Iina Marttila ja Siru Kurkipää.

Miten Kannustajat-tukipotti jaetaan?

Nyt on oikea hetki yhdistyksille hakea mukaan Kannustajat-ohjelmaan. Kevään tukipotti, 35 000 €, jaetaan korkeintaan 20:lle eniten ääniä saaneelle yhdistykselle. Alueellisuus huomioidaan Osuuskaupan asiakasomistajamäärän suhteessa: 50 prosenttia tuettavista yhteisöistä on Tampereelta ja 50 prosenttia muualta Pirkanmaalta.

Tukipotti jaetaan kymmenelle eniten ääniä saaneelle tamperelaiselle yhdistykselle ja kymmenelle eniten ääniä saaneelle pirkanmaalaiselle yhdistykselle, jonka kotipaikka on muualla kuin Tampereella. Lisäksi arvotaan bonustonni äänestyksessä mukana olleille yhdistyksille.

Asiakasomistajat pääsevät äänestämään suosikkiyhdistystään ja siten päättävät tukipotin jakautumisesta. Äänestyskutsu lähetetään toukokuun lopulla sähköpostitse kaikille täysi-ikäisille Pirkanmaan Osuuskaupan asiakasomistajille ja asiakasomistajatalouteen kuuluville henkilöille, jotka ovat ilmoittaneet sähköpostiosoitteensa eivätkä ole kieltäneet tutkimuskyselyiden lähettämistä.

Tulokset julkistetaan kesäkuussa ja tukisumma maksetaan heinäkuussa 2022.

Yhdistykset voivat hakea mukaan viimeistään 15.4. Hakemuksen pääsee täyttämään täällä.

Ikoninen Sokos on elänyt tamperelaisten mukana viidenkymmenen vuoden ajan. Nyt tätä kaikkien tuntemaa ostospaikkaa lähdetään uudistamaan yhdessä sinun, muiden asiakkaidemme ja sokoslaisten kanssa. Ensimmäiset uudenkarheat osastot ja palvelut valmistunevat jo syksyllä.

Kauneuden palvelupäällikkö Anne Sarnan kanssa keskustellessa käy hyvin pian ilmi, että hän on unelmiensa ammatissa. Tehtäviin kuuluvat kosmetiikkaosaston 17-henkisen tiimin luotsaaminen, tavarantoimittajien ja kumppaneiden yhteyshenkilönä toimiminen sekä kampanjoiden, lanseerausten ja esillepanojen näyttävyydestä vastaaminen. Ei siis ihme, että kysymys Sokoksen uudistumisen merkityksestä saa naisen silmät säihkymään.

– Tämä on todella iso ja toivottu tuulahdus. Meillä työskentelee sataviisikymmentä oman alansa huippuammattilaista ruokakaupassa, muodin, kauneuden ja kodin osastoilla, S-Pankissa, kioskissa, asiakaspalvelussa, Kukittamossa sekä ravintoloissa. Asiakaspalvelu on jokaiselle sokoslaiselle kunnia-asia ja olemme siitä tunnettuja. Nyt kun saamme vielä puitteet hiottua viimeisen päälle upeiksi, pystymme viemään asiointikokemuksen aivan uudelle tasolle. Shoppailuympäristöltä odotetaan koko ajan enemmän visuaalisuutta, elämyksellisyyttä ja yllätyksellisyyttä. Olen aina kutsunut Sokosta Hämeenkadun tähdeksi, ja pian se loistaa vieläkin kirkkaampana, Anne hehkuttaa.

Maailma muuttuu maskara kerrallaan

Anne tietää, mistä puhuu. Takataskusta löytyy liki kolmenkymmenen vuoden mittainen ura erilaisissa muodin ja kauneuden esihenkilötehtävissä. Sokoksen kesäapulaiseksi 22-vuotiaana pääseminen oli toiveiden täyttymys. Alati muuttuva ala ja valpas työnantaja ovat tarjonneet koko ajan niin osuvia uusia mahdollisuuksia ja kutkuttavia haasteita, ettei sanavalmis tekijäluonne ole malttanut toisaalle lähteä.

Matkan varrella Anne on nähnyt läheltä kulutuskäyttäytymisen radikaalin murroksen. Isoimmat mullistukset on koettu niin monikanavaisuudessa kuin vastuullisuudessakin.

– Verkko- ja kivijalkakauppa nähdään usein toistensa vastakohtina. Itse ajattelen, että ne pikemminkin täydentävät toisiaan, ja molemmille on omat oikeat hetkensä. Kosmetiikka-osastolla inspiroiva ympäristö syntyy kauniiden tuotteiden taidokkaista esillepanoista ja ihanasta tuoksumaailmasta, Anne listaa ja jatkaa, että kaikista tärkeintä paikan päällä asioidessa on kuitenkin henkilökohtainen palvelu.

– Kosmetiikkaosaston myyjä tuntee parhaimmillaan jopa tuhansia kauneudenhoitotuotteita. Meidän osaajamme ovat paikalla juuri sinua varten, ja rohkaisenkin kääntymään heidän puoleensa, jos esimerkiksi etsit uutta meikkivoidetta. Myyjät auttavat enemmän kuin mielellään löytämään tuotteen, jossa on juuri sinun ihollesi oikea sävy ja koostumus. Meikkien lisäksi tietysti uusien tuoksujen ja ihonhoitotuotteiden testaamiseen on mukavaa saada apua, sillä sokkona netistä tilaamalla valinnat voivat mennä pieleen. Jos tuttu tuote loppuu tai sitä ei tarvitse päästä kokeilemaan, kätevintä on klikata se Sokoksen verkko-kaupasta kotiovelle.

Anne kertoo, että kosmetiikkabrändien ekologisuus ja nollatoleranssi eläinkokeille ovat nykyään tärkeitä arvoja erityisesti nuoremmille sukupolville.

– Ympäristön vaaliminen vastuullisten tuotteiden ja pakkausten kautta vaikuttaa koko ajan enenevissä määrin ihmisten ostopäätöksiin. Juuri eilen esittelin eräälle asiakkaalle vaihtoehtoisia ripsivärejä ja kun kerroin yhden tuotteen vegaanisuudesta, ostopäätös syntyi sillä sekunnilla. Ja juuri se on tässä ajassa hienoa: jokainen meistä voi vaikuttaa pienillä valinnoillaan isoihin asioihin. Luontaistuotteiden ja kotimaisten tuotesarjojen kysyntä on hurjassa kasvussa, ja niille tullaan- toivottavasti antamaan osastomme uudistuksessa lisää painoarvoa, Anne visioi.

Taikasauvan kosketus ulottuu katolle asti

Mittava muodonmuutos koskettaa koko kuusikerroksista Sokosta. Ensimmäisenä päästään nauttimaan uusista käyttötavaraosastoista sekä ravintoloista, joiden on tarkoitus valmistua loppuvuodesta. Suunnitteilla on myös ruokakaupan konseptin vaihtuminen Sokos Herkusta Prismaksi ja laajentuminen kerroksiin –1 ja –2, vuoden 2023 aikana.

Asiakkaiden ja sokoslaisten toiveet ja ideat tulevat olemaan tärkeä osa suunnittelutyötä. Asiakastoiveita on kerätty tammikuusta lähtien teema kerrallaan osoitteessa uusisokostampere.fi. Viimeinen, muotia ja kauneutta koskeva teemakysely on toivesivulla auki viikolla 14.

– Toivesivulla on käynyt kertomassa palautteitaan ja ideoitaan jo yli 1 500 asiakastamme. Asiakastoiveiden ohella myös me sokoslaiset olemme uudistuksessa tiiviisti ja innolla mukana. Eihän tässä enää malttaisi odottaa, miltä lopputulos näyttää. Mutta yksi asia on kuitenkin varmaa: siitä tulee varmasti säihkyvä!

Osuuskaupan ikioma ja samalla Suomen ainoa lähiruokalähettiläs Elina Kaukonen (oik.) on viimeisen vuoden aikana tuonut Pirkanmaan Prismojen, S-marketien ja Salejen hyllyille jo parisataa uutta lähiruokatuotetta, ja tahti vain kiihtyy. Omilta kulmilta tuleva ruoka on puhdasta ja luo alueellemme työpaikkoja.

Uusiin lähiruokatuotteisiin tutustumisen ohella Elina on viime kuukausina organisoinut kauppojen hyllynreunoihin tummanvihreitä lappuja ja pientuottaja-julisteita. Kyseessä ovat lähiruokatuotteista kertovat uudet myymäläopasteet, jotka helpottavat pirkanmaalaisten herkkujen bongaamista ruokaostoksilla.

– Tärkein tehtäväni on auttaa pientuottajia saamaan tuotteitaan isomman asiakaskunnan saataville sekä kasvattaa lähiruoan arvostusta ja tunnettuutta. Pirkan–maan S-kauppojen valikoimista löytyi jo ennen viime vuotta yli tuhat lähiruokatuotetta. Näiden parinsadan uuden paikallisherkun myötä totesimme, että lähituotteiden erottumista myymälöissä voisi parantaa. Myymälöissä kannattaakin siis nyt etsiä katseella vihreää, Elina innostaa.

Uunituoreena ostoskoriin

Elina kertoo asiakkaiden kiinnostuksen lähiruokaa kohtaan kasvaneen viime vuosina ilahduttavan paljon. Tuotteet löytävät tiensä ostoskoreihin yhä useammin ja uusista paikallistuotteista sataa kaupoille toiveita.

– Tunnen todella tekeväni merkityksellistä työtä – lähiruoka on hienoa niin monella eri tapaa. Paitsi että se on laadukkaasti ja usein käsityönä valmistettua, sen tuoreus on aivan omaa luokkaansa: paikallistuotteet valmistetaan usein samana aamuna kun ne saapuvat kauppoihin. Myös kuljetuksen päästöt pysyvät lyhyen matkan vuoksi maltillisina ja kaiken lisäksi lähiruokaa ostamalla tietää tukevansa oman asuinalueensa omavaraisuutta ja yrittäjiä, Elina listaa.

Pirkanmaalaiset tärpit ystävänpäivään

Intohimo lähiruokaan värittää myös Elinan vapaa-aikaa. Kokatessa tulee suosittua monenlaista lähiruokaa ja kokeiltua innolla uusia makuja. Suosikeikseen hän nimeää Poikain Parhaat -teet ja Mokkamestareiden kahvit.

– Rakastan myös Soosipoikien kastikkeita, enkä voi liikaa kehua Heikkilän Juustolan kermajuustoa. Pian saakin herkutella Leipomo Sorttiinan runebergintortuilla ja laskiaispullilla sekä Jussinhannan Leivän leivoksilla – kyllä sen maistaa, kun on rakkaudella leivottu!

Näin lähiruoka tekee hyvää

 

Seuraa lähiruokalähettilästä Instagramissa ja vinkkaa hyvistä lähiruokaideoista! @lahiruokalahettilas

Elina Kiviranta ja Rosa Vuorinen ovat Lielahden koulun yhdeksäsluokkalaisia, jotka pääsivät viime keväänä tekemään lyhytelokuvia osana Pirkanmaan Osuuskaupan ja Tampereen elokuvajuhlien yhteistyötä. Porukalla syntyi kolme mielenterveysteemaista lyhytelokuvaa. Tehtiin taidetta, mutta samalla käytiin myös syvällisiä keskusteluja mielenterveydestä.

Yksi lyhytelokuvakurssin tuotoksista oli Elinan ja Rosan käsikirjoittama Tomaatin mielessä.

– Mietittiin ideoita, mistä elokuva voisi kertoa ja joku heitti vitsillä, että vihanneksista! Tehtiin versioita muutamasta eri vihanneksesta ja valittiin tomaatti, koska se oli helppo maalata moneen kertaan, eri kokoisena ja eri perspektiiveistä, Elina ja Rosa hymyilevät.

Nuorten on helpompi puhua keskenään ja auttaa toisiaan, kunhan varmistetaan, etteivät kenenkään murheet kuormita toista liikaa. Ettei ongelmia kasaannu ongelmien päälle, Rosa (keskellä) ja Elina kiteyttävät. Lyhytelokuvapajan järjestänyt Kalle pitää tärkeänä, että näkökulma asioiden käsittelyyn tulee nuorilta itseltään.

Maalaamalla mielen saloihin

Lyhytelokuvapajan vetäjä, Pirkanmaan elokuvakeskuksen Kalle Raittila opasti nuoria elokuvan tekemisen saloihin. Kärsivällisyyttäkin karttui matkalla.

– Prosessi elää, tulee useita vedoksia, päivässä saattaa valmistua kymmenen sekuntia. Mutta sellaistahan se luovan työn prosessi yleensä onkin, Kalle nauraa.

Tomaatin mielessä -lyhytelokuva on taitavasti toteutettu, vaikka aihe oli haastava. Kalle kertoo nuorten valinneen teemaksi skitsofrenian, koska siitä ei puhuta kovin paljon.

– Kun maalailtiin, juteltiin samalla mielenterveydestä. Jos itsellä on haasteita, on vaikeampi puhua. Pikkuhiljaa porukka kuitenkin pystyi puhumaan, Rosa kuvailee projektia.

– Leffapaja avasi hyvin keskustelua, sai kaikki puhumaan asioista, vaikkei omakohtaista kokemusta olisikaan,
Elina jatkaa.

Leffapajan antina ei ollut vain taidokas lyhytelokuva, vaan myös syvällisempää ymmärrystä itsestä ja muista.

– Nuorten näkökulma tulee heiltä itseltään. Avoin keskustelu ja vertaistuki ovat todella tärkeitä, Kalle kiteyttää.

”Tästä pitäis puhua vielä paljon enemmän”

Elina ja Rosa kuvaavat nuorten ajatuksia siitä, että miten apua voi olla vaikeaa saada. Kouluterveydenhoitajan tai -psykologin kanssa keskusteluaika on lyhyt.

– Tutustuminen vie aikaa. Mieluummin puhun mun kaverille. Kouluvalmentajan kanssa jutteleminen on ollut helpompaa, kun tunnetaan. Nuorten ongelmista puhuvat yleensä vain aikuiset, Rosa kertoo keskustelun haasteista.

– Illalla nuokulla nuorisotyöntekijöille on paljon helpompi jutella. Jos aikuinen alkaa puhua nuorten ongelmista, en haluu puhua. Vaikka olis itekin ollut nuori, ei aikuinen tajua, millaista on olla nuori nyt, Elina miettii.

– Musta tästä aiheesta pitäis puhua vielä paljon enemmän. Ottaa enemmän eri kantoja mukaan, Rosa toteaa.

Lyhytelokuvapaja saa jatkoa

Elinan ja Rosan mielestä elokuvan tekemisen ja katsomisen myötä voi ymmärtää paremmin muita, vaikka itsellä olisikin kaikki hyvin. Taiteen avulla voidaan käydä läpi asioita, joista keskusteleminen koetaan haastavaksi.

Helmikuussa uuden nuorisoporukan kanssa järjestettävän lyhytelokuvapajan tuotos nähdään jälleen elokuvajuhlilla. POK:n viestintäpäällikkö Viivi Pärssinen ja Tampereen elokuvajuhlien toiminnanjohtaja Riina Mikkonen haluavat tukea nuoria löytämään ratkaisuja mielen päällä oleviin asioihin:

– Nuoruus on hienoa, mutta myös haastavaa aikaa. Monilta eri tahoilta tulevat odotukset tuntuvat raskailta ja haetaan omaa linjaa elämän suuriin kysymyksiin. Vaikeiden tunteiden käsittelyä voidaan auttaa elokuvan keinoin, naiset pohtivat.  

Ilmaiset Moodkino-näytökset netissä

POK:n yhteistyöhön liittyen Tampereen elokuvajuhlat kuratoi myös Moodkino-näytökset, jotka on suunnattu
yläkoulun ja toisen asteen oppilaille. Näytöksissä käsitellään perhesuhteita, kuolemaa, seksuaali- ja sukupuoli-identiteettiä sekä liikuntarajoitteisuutta.

– Näytökset ovat festivaalimme ajan ja vielä maaliskuun loppuun saakka valtakunnallisesti ilmaiseksi tutustuttavissa verkossa. Niitä voi katsoa koulussa yhdessä, mutta myös vaikka kaveriporukalla kotisohvalta käsin, Riina vinkkaa.

 

Etusi Filkkareille

POK tarjoaa  S-Etukortilla ilmaiset liput Tampereen elokuvajuhlien näytöksiin torstaina 10.3.

(1 lippu/näytös). Myös Moodkino-esitykset ovat katsottavissa netissä veloituksetta 9.–31.3.2022.

Lue lisää: tamperefilmfestival.fi!

Sota Ukrainassa on järkyttänyt meitä kaikkia. Pirkanmaan Osuuskauppa on muiden alueosuuskauppojen rinnalla mukana S-ryhmän ja Suomen Punaisen Ristin keräyksessä. Lahjoitamme kymmenen euroa jokaista henkilöstömme jäsentä kohti ja tuemme näin hädän keskellä olevia ukrainalaisia 30 660 eurolla.

Myös sinä voit halutessasi auttaa ja lahjoittaa yhteiseen keräykseen. Tuellasi Punainen Risti toimittaa vettä, ruokaa, suojaa ja terveyspalveluita Ukrainan kriisialueelle.SPR:n ja S-ryhmän keräys: https://www.punainenristi.fi/lahjoita/s-ryhma

Kerättävät varat ohjataan SPR:n katastrofirahaston kautta Ukrainaan. Avulla turvataan ihmisten perustarpeita. Avustusjärjestöt ovat toivoneet kriisin tässä vaiheessa erityisesti rahallista tukea, sillä avun koordinointi alueelle yhtenäisesti on helpompaa kuin tavaralahjoitusten varastointi ja toimittaminen.

Kesän korvalla Akaaseen avattavan uuden täysverisen ruokaravintolan visiona on olla paikallisten arjen piristys ja kolmostiellä kulkevien pelastus. Sijainti valtatien varressa on monelle asiakkaalle mitä oivallisin mutta samalla myös hankkeen kuriositeetti: ravintola Pizza&Buffa rakennetaan nimittäin Toijalan ABC:n sydämeen. Valmiiseen pöytään pääsee toukokuussa, ja kevään aikana koko liikenneaseman miljöötä ja palveluita uudistetaan.

– Koronakriisi on kurittanut merkittävästi matkailu- ja ravitsemiskauppaa, mutta uskomme vahvasti sen elpymiseen ja alalle investoimiseen. Vaikka henkilökunnan määrä alalla on tilapäisesti supistunut, Akaaseen avattavan uuden ravintolan myötä tavoitteenamme on myös luoda alueelle uusia työpaikkoja, kertoo Pirkanmaan Osuuskaupan ryhmäpäällikkö Jukka-Pekka Pesonen.

Ennen kuin pizzaa päästään paistamaan liikenneasemalla tehdään monenlaisia uudistustöitä. Miljöö piristyy kauttaaltaan, ja asiakkaan arkea helpotetaan tuomalla uusia palveluita ja täydennysostamisen mahdollisuuksia kätevämmin saataville: ABC-marketin tuotevalikoimaa ja paistopistettä laajennetaan, ja Hesburgeriin rakennetaan itsepalvelukassoja. Ravintola Pizza&Buffan konsepti sisältää pizzatarjoaman lisäksi muun muassa runsaan salaatinoutopöydän ja kotiruokalounaan.

Noin 2,4 miljoonan euron remontti alkaa pääsiäisen jälkeen, ja palveluiden pariin päästään vaiheittain toukokuussa. ABC-market palvelee koko uudistuksen ajan, mutta ravintolapalvelut ovat kahvia ja pikku purtavaa lukuun ottamatta hetken tauolla.

Kiinnostava konsepti paikallisille ja poikkeaville

Pirkanmaalla Pizza&Buffa on entuudestaan tuttu Kalevan Prisman ravintolamaailmasta.

– Konsepti tuo kilpailijoihin verrattuna uutta siinä, että viikonloppuina ja sesonkiaikoina buffetin tuotteet vaihtuvat lounasajan päätyttyä koko perheen buffetiksi ja ovat silloin tarjolla pitkälle iltaan asti. Myös uusi jälkkärisirkus voi olla osalle asiakkaista syy pysähtyä nimenomaan Toijalassa. Sitä ei ole Suomen muilla ABC-liikenneasemilla, Jukka-Pekka vinkkaa.

Liikenneasemalla buffetruokailu palvelee sekä nopeasti ruokailemaan poikkeavia että pidempään viihtyviä. Vaikka konseptiin kuuluu tuotteiden buffet-tyylinen esillepano, asiakkaalla on kulloistakin mielitekoa helpottavia valinnanmahdollisuuksia, sillä kokkia voi pyytää valmistamaan pizzaa haluamillaan täytteillä.

– Erilaisia nopean syömisen ravintolakonsepteja on nykyiselläänkin teiden varsilla, mutta me tuomme liikennemyymälään kokonaisen ravintolakonseptin sisustusta myöten. Toijalan ravintola rakennetaan viihtymisominaisuuksiltaan ensiluokkaiseksi, jotta paikalliset perheetkin haluavat lähteä sinne illanviettoon, Jukka-Pekka hymyilee.

Koko Suomen mittakaavassa ravintolakonseptin tuominen ABC-liikenneasemalle on merkittävä pilotti. Hanke on S-ryhmän ABC-liikennemyymälä- sekä matkailu- ja ravitsemiskaupan ketjujen yhteisponnistus, jossa ketjujen perinteiset rajat eivät pidättele. Toijalassa kerättävät kokemukset näyttävät, yleistyykö ravintolakonseptien yhdistyminen liikenneasematoimintaan muuallakin Suomessa.

Energiatehokkuusratkaisuilla päästöttömäksi liikenneasemaksi

Toijalan ABC:n uudistuksella otetaan myös askel kohti S-ryhmän yhteistä hiilinegatiivisuustavoitetta: remontti kohentaa liikenneaseman energiatehokkuutta.

Kevään aikana kylmälaitos uusitaan siten, että kylmälaitteiden jäähdytysaineena voidaan jatkossa käyttää ympäristöystävällisesti hiilidioksidia. Myös kylmälaitteiden tuottamaa lauhdelämpöä hyödynnetään.

Uudistetussa liikennemyymälässä hukkalämpövirtojen hyödyntäminen pyritään maksimoimaan. Kiinteistön lämmitysmuodoksi valittu maalämpö puolestaan mahdollistaa ylimääräisen lauhdelämmön varastoimisen maaperään lämmityskauden ulkopuolella. Lisäksi maaperästä voidaan hyödyntää ilmaisenergiana vapaajäähdytystä.

Näiden toimenpiteiden myötä liikenneasemasta tulee päästötön.

Lisätietoja:

Pirkanmaan Osuuskaupan ABC-sisäkaupan ryhmäpäällikkö Jukka-Pekka Pesonen, puh. 010 767 0053, jukka-pekka.pesonen@sok.fi

Pirkanmaan Osuuskauppa ja Pirkanmaan Martat järjestävät Tampereella talvi- ja kesäloman aikaan tutut Ässäkokki-kurssit. Noin 8–12-vuotiaille pikkukokeille tarkoitettu kurssi on oiva paikka päästää luovuus lentoon sekä samalla oppia herkullisesta kotiruoasta ja ravitsevista välipaloista. Kokkailun lomassa juttelemme mm. terveellisestä ruoasta, kierrättämisestä ja turvallisen keittiön pelisäännöistä.

Kurssipäivät:

ti 1.3. klo 14–17
to 3.3. klo 16.30–19.30
to 9.6. klo 16.30–19.30
pe 10.6. klo 14–17

Ilmoittautuminen käynnissä

Ilmoittautuminen maaliskuun kursseille on parhaillaan käynnissä. Jokaiselle kurssille mahtuu mukaan 10 ensimmäistä. Ilmoita lapsesi osoitteeseen veera.rantanen@martat.fi. Kesäkuun kursseille ilmoittautuminen alkaa 4.4.2022

Kurssit ovat maksuttomia. Kurssit pidetään Pirkanmaan Marttojen opetuskeittiössä osoitteessa Tampellan esplanadi 7.