Pirkanmaan Osuuskauppa on työpaikka, jossa työkavereina on rohkeita ja motivoituneita persoonia. Tyyppejä, jotka kehittävät toimintaa yhdessä ja kulkevat samalla omia ammatillisia kasvupolkujaan. Lähes 3 000 työntekijän arjesta löytyy monenlaisia innostuksen siemeniä, jotka tekevät työstä merkityksellistä. Näistä siemenistä syntyy yksi Suomen innostavimmista työpaikoista.

Pirkanmaan Osuuskauppa on saanut vuodesta 2016 alkaen Suomen innostavimmat työpaikat -tunnustuksen, niin myös vuonna 2021. Tunnustus on Eezy Flow’n vuosittain myöntämä työelämän tunnustus, joka osoitetaan henkilöstötutkimuksessa poikkeuksellisen korkeat pisteet saaneille yrityksille.

Vuoden 2021 työtyytyväisyystutkimuksen perusteella Pirkanmaan Osuuskaupan työntekijät olivat erityisen iloisia siitä, että työnantaja tukee heidän ammatillista kehittymistään sekä siitä, että yrityksen periaatteita ja arvoja noudatetaan toimipaikkojen päivittäisessä tekemisessä ja yksikköjen toiminta on tehokasta.

Miten tämä näkyy arjessa?

Hyvä fiilis tarttuu

”Korona-aika on ollut kaikille haastavaa, mutta yhteishenkeämme se on vain vahvistanut: olemme tsempanneet toisiamme vaikeana aikana entistä enemmän. Se on hienoa, sillä yhteishenki on minulle tosi tärkeä asia, kun mietin, missä haluan työskennellä.

Meillä yhteen hiileen puhaltaminen näkyy siinä, että kehitämme yhdessä toimintatapoja jatkuvasti paremmiksi ja teemme kaikkemme työkaverin eteen. Ajattelemme aina seuraavaa vuoroa: miten aamussa voimme auttaa iltaa ja toisinpäin. On mukavaa tulla töihin, kun tietää, että jokainen on tehnyt parhaansa. Vaihtelemme myös työtehtäviä niin, että kaikilla säilyy osaaminen ja mielenkiinto.

Kun näkee, että kaveri tekee tehokkaasti, se tarttuu. Lisäksi esihenkilöllä on suuri rooli positiivisen hengen ylläpitämisessä ja esimerkiksi tehokkaan purun etenemisessä. Sillä on suuri merkitys, että hän johtaa ja luo hyvää fiilistä omalla esimerkillään.”

Johanna Suominen, Kangasalan S-marketin myyjä

Suunnittelimme uudet työvaatteet yhdessä

”Kun bongasin Pirkanmaan Osuuskaupan sisäisestä Facebookista ilmoituksen, jossa etsittiin innokkaita tekijöitä mukaan Unelmien työvaate -projektiin, ilmoitin itseni heti mukaan. Tarkoituksena oli suunnitella salelaisille ja prismalaisille uudet työvaatteet yhdessä työvaateasiantuntija Lindströmin ja Papu Designin kanssa. S-marketlaiset suunnittelivat uudet työvaatteet jo viime vuonna, ja silloin oli kutkuttavaa seurata prosessia sisäisissä viestintäkanavissamme.

On tosi hienoa, että työvaatteiden suunnitteluun otettiin mukaan nimenomaan työntekijöitä, koska meillä on paras tieto siitä, minkälaisessa vaatteessa työskentely sujuu parhaiten. Projektin edetessä tuli vahvasti sellainen tunne, että meidän ajatuksemme ja mielipiteemme kuultiin ja lopputulokseksi saatiin työvaatemallisto, josta löytyy kaikille jotain. Vaikka eri Saleissa työtehtävät ovat varmasti pitkälti samanlaisia, niin työntekijöiden toiveet työvaatteilta voivat silti poiketa toisistaan. Itse olen todella tyytyväinen mallistoon ja odotan innolla, että saadaan uudet vaatteet käyttöön vuoden 2022 aikana!”

– Oona Valo, Hervannan Salen myyjä

Avoimuutta puolin ja toisin

”11-vuotisen esihenkilöurani varrelle mahtuu paljon työnantajan tarjoamia koulutuksia, joista olen saanut hyvän pohjan palautteen antamiselle ja työntekijöiden ammatillisen kehittymisen tukemiselle. Esihenkilönä ei kuitenkaan voi vain toistella koulutuksessa kuultuja sanoja, vaan pitää löytää oma tyyli ja seistä omana persoonanaan sanojensa takana. Haastaviin tilanteisiin saan aina apua omalta esihenkilöltäni tai HR:n kautta. Minulla on myös vertaistukena satakunta muuta Pirkanmaan Osuuskaupan esihenkilöä.

Palautteen antaminen on tärkeä osa päivittäistä johtamista. Annan palautetta keskustellen niin, että työntekijä oivaltaa itse ratkaisun asiaan. Rohkaisen siihen, että jokainen saa olla oma itsensä. Kun työntekijä on avoin, minun on helpompaa auttaa häntä uralla eteenpäin. Pitää uskaltaa sanoa sekin, jos työ ei kiinnosta. Siihenkin ratkaisu löydetään keskustelemalla. Parasta on se, että työntekijä uskaltaa kertoa asioista myös eriävän mielipiteensä. Niistä tilanteista syntyy usein parhaat ideat.

Moni on arka tuomaan omia ideoitaan esille, ja siitä syystä meillä voi antaa palautetta myös nimettömästi. Olemme keränneet ideoita ja aloitteita henkilökunnalta ideataululle, josta niitä poimitaan käsiteltäväksi ja toteutettavaksi. On tärkeää, että jokainen pääsee vaikuttamaan oman työpaikkansa asioihin.”

– Pia Kivistö, Lahdesjärven ABC:n liikennemyymäläpäällikkö

Innostavimmat työpaikat 2021

Kehittymismahdollisuudet motivoivat

”Pirkanmaan Osuuskauppa on kannustava työyhteisö, jossa pääsee matalalla kynnyksellä tekemään erilaisia hommia ja laajentamaan osaamistaan. Meillä ei katsota, miten paljon on kokemusta, vaan innokkuuden ja valmiuksien myötä pääsee kokeilemaan erilaisia töitä ja oppimaan lisää. On motivoivaa, kun työnantaja tarjoaa mahdollisuuden laajentaa ja kehittää osaamistaan käytännössä loputtomiin. Uuden oppiminen ja erilaiset kokeilut tuovat myös lisäpuhtia arkeen. Kun pääsee välillä pois omalta työpisteeltä ja näkee myös muita puolia toiminnasta, perspektiivi laajenee. Täällä pääsee tosi pitkälle, kun vain osoittaa, että tekee hommansa hyvin ja on innolla mukana.”

– Ville Ristilä, Kalevan Pizza & Buffan vuoropäällikkö

Työ ja tekijä kohtaavat

”Mielestäni Pirkanmaan Osuuskauppa kantaa hienosti kortensa kekoon edistääkseen yhdenvertaisuutta ja syrjimättömyyttä. Erityistä tukea tarvitsevien työllistäminen on tästä hyvä esimerkki. Itse olen toiminut viimeisen vuoden ajan Prisma-työni ohella erityistä tukea tarvitsevien koordinaattorina ja päässyt seuraamaan upeita työllistymispolkuja. Olivatpa erityisen tuen tarpeet psyykkisten tai fyysisten haasteiden aiheuttamia, meistä kaikista löytyy vahvuuksia, joita haluamme nostaa näkyville.

Erityistä tukea tarvitsevien myötä olemme saaneet tiimeihimme ihan timanttisia työntekijöitä ja mahtavia työkavereita. Minusta tuntuu hienolta olla töissä paikassa, jossa halutaan edistää yhdenvertaisuutta ja siihen ollaan valmiita laittamaan työpanosta! Omaa innostustani lisää se, että pääsen työssäni aidosti näyttämään ammattitaitoni. En olisi ikinä uskonut, että pääsen hyödyntämään toimintaterapeutin tutkintoani kaupan alalla, mutta toisin kävi. Tuntuu mahtavalta saada jakaa omaa tietotaitoa työympäristön kehittämiseksi.

Mielestäni on myös tärkeää nostaa esille se, että ihmiset ensin -periaate pätee Pirkanmaan Osuuskaupalla jokaiseen. Yksiköissä otetaan huomioon työntekijän henkilökohtaiset vahvuudet ja rajoitteet ja työtehtäviä muokataan ne huomioiden. Esimerkiksi itselläni on tiettyjä rajoitteita, joiden jopa ajattelin estävän työnteon. Kuluneen vuoden aikana olen kuitenkin löytänyt itsestäni ihan uudenlaisia vahvuuksia, ja tästä kiitos kuuluu työpaikalleni ja erityisesti työkavereilleni. Kokemani yhdenvertaisuuden ja syrjimättömyyden avulla olen saanut rohkeutta edetä urallani ja saanut takaisin tunteeni siitä, että ”kyllä minäkin pystyn”. Odotan innolla, minkälaisesta työtehtävästä löydän itseni parin vuoden kuluttua.”

– Saila Bäck-Tulonen, erityistä tukea tarvitsevien koordinaattori ja Kalevan Prisman tuoteryhmävastaava

 

Pirkanmaan Osuuskaupan tavoitteena on olla hiilinegatiivinen vuonna 2025. Vuoden 2020 loppuun mennessä oman toiminnan hiilidioksidipäästöjä saatiin vähennettyä 70 % vuoden 2015 tasostaTämä onnistui toteuttamalla aktiivisesti erilaisia energiahankkeita ja kylmälaitosinvestointeja sekä kasvattamalla uusiutuvan sähkön osuutta. 

S-ryhmän ja alueosuuskauppojen yhteisenä tavoitteena on olla hiilinegatiivinen vuonna 2025. 

–  S olet Sinä. Asiakasomistajanamme olet mukana yhteisessä hiilinegatiivisuustavoitteessamme. Se tarkoittaa, että ryhmätasolla poistamme ilmakehästä enemmän hiiltä kuin sinne tuotamme. Haluamme auttaa myös asiakasomistajiamme oman hiilijalanjäljen pienentämisessä. S-mobiilissa on kätevä laskuri, josta näkee omien ruokaostojensa hiilijalanjäljen, toimitusjohtaja Timo Mäki-Ullakko iloitsee. 

Vuoteen 2030 mennessä kaikki käyttämämme sähkö tuotetaan uusiutuvalla energialla 

Viimeistään vuoteen 2030 mennessä kaikki Pirkanmaan Osuuskaupan käyttämä sähkö tuotetaan uusiutuvalla energialla. Kun ensi vuoden alussa Simon Sarvisuon tuulipuistossa saadaan kaikki myllyt pyörimään, S-ryhmä tuottaa itse uusiutuvaa sähköä 85 % kulutuksesta.  

– Hiilipäästöjen nopean pudotuksen keskeisin tekijä on ollut siirtyminen käyttämään pelkästään uusiutuvaa sähköä, Timo avaa. 

Tänä vuonna Pirkanmaan Osuuskaupalla kartoitettiin kaikki toimipaikat, joihin on mahdollista toteuttaa aurinkopaneelit. Esimerkiksi ensi toukokuussa valmistuvan Sastamalan Prisman katolla kiiltelevät aurinkopaneelit, ja suunnitelmissa on muitakin kohteita. Tällä hetkellä aurinkopaneeleja on neljän toimipaikan katolla.  

Sähkönkulutus väheni viime vuonna kaikissa Pirkanmaan Osuuskaupan toimipaikoissa yhteensä 3,8 % ja lämmönkulutus 10,3 % edellisvuoteen verrattuna. 

Maalämmöllä ja CO2-kylmälaitoksilla teemme kiinteistöistämme hiilineutraaleja 

Uusiin toimipaikkoihin ei enää tule lämmitysmuodoksi kaukolämpöä, vaan niissä hyödynnetään maalämpöä ja kylmälaitosten lauhdelämpöä. Kesäaikana lauhdelämpöä varastoidaan maaperään lämpöakuksi, jolloin energia on hyödynnettävissä myöhemmin lämmityksessä. 

Merkittävä osa kylmälaitoksista on uudistettu, ja loputkin vaihdetaan hiilidioksidia kylmäaineena käyttäviin laitteisiin. Tämä vähentää merkittävästi ilmastokuormitusta ja säästää energiaa aiempiin kylmälaitostyyppeihin verrattuna.  

– Meillä on tällä hetkellä 13 hiilineutraalia kiinteistöä ja määrä kasvaa jatkuvasti, kun uudistamme toimipaikkaverkostoamme, Timo summaa.

Kompensaatio mahdollistaa hiilinegatiivisuustavoitteeseen pääsemisen

Päästöjen radikaalin leikkaamisen lisäksi tavoitteen toteuttaminen vaatii jäljelle jäävien, esimerkiksi kaukolämmöstä syntyneiden päästöjen kompensoimista erilaisilla hiilensidontahankkeilla. Kompensoinnin tarve pienenee seuraavien vuosien aikana päästövähennystavoitteen lähestyessä.  

– Selvitämme S-ryhmätasolla kompensointimahdollisuuksia, muun muassa peltojen hiilensidontamahdollisuuksia, Timo kertoo. 

Omien ilmastotoimiensa lisäksi S-ryhmä on haastanut tavarantoimittajansa mukaan Iso juttu -kampanjaan, jossa on tarkoitus vähentää hiilipäästöjä yhteensä miljoona tonnia. Mukaan on lähtenyt jo yli sata yritystä.

Lisätietoja:
Pirkanmaan Osuuskaupan toimitusjohtaja Timo Mäki-Ullakko, timo.maki-ullakko@sok.fi,  010 767 0070 

Niemenrannan pop-up-Salen seinät nitisevät liitoksistaan väestöennusteesta puhuttaessa: on odotettavissa, että alueen asukasmäärä lähes tuplaantuu nykyisestä vuoteen 2030 mennessä. Alueen kasvuun päästään vastaamaan jo ensi vuonna, kun Niemenrannan S-marketin rakennustyöt käynnistetään maaliskuussa. Tavoitteena on, että niemenrantalaiset pääsevät asioimaan uuteen, hiilineutraaliin marketiin loppuvuonna 2022.

– Tarve suuremmalle kaupalle on Niemenrannan vahvasti kehittyvällä alueella ilmeinen. Tavoitteenamme on parantaa lähialueen palveluja ja tarjota S-marketin myötä alueen asukkaille entistä monipuolisempi ostoskori, Pirkanmaan Osuuskaupan ryhmäpäällikkö Jyrki Halme avaa.

Valikoima laajeneekin S-marketin myötä jopa tuhansilla uusilla tuotteilla. Suunnittelussa huomioidaan alueen asiakaskunta – lapsiperheitä on jo nyt paljon.

– S-market alkaa nousta maaliskuussa korkean kerrostalon kainaloon. Hankkeen etenemistä ja tunnelmia voi seurata Sale Niemenrannan Facebook-tilillä. Se on myös alueen asukkaille oivallinen paikka kertoa ajatuksistaan ja toiveistaan uudelle S-marketille, Jyrki vinkkaa.

S-marketin rekrytoinnit starttaavat alkuvuonna, ja niistäkin julkaistaan lisätietoja sosiaalisessa mediassa ja osoitteessa pokrekry.fi.

Energiatehokkailla ratkaisuilla kohti hiilinegatiivisuustavoitetta

Niemenrantalaisten uusi market hyödyntää maaperässä olevaa lämpöenergiaa. Kesäaikana lauhdelämpöä varastoidaan maaperään lämpöakuksi, jolloin energia on hyödynnettävissä myöhemmin. Maalämmön lisäksi kylmälaitteiden tuottamaa lauhdelämpöä pystytään käyttämään lämmityksessä. Kylmälaitteiden jäähdytysaineena on ympäristöystävällisesti hiilidioksidia, ja katossa loistavat energiatehokkaat ledit.

Niemenrannan uusi S-market kuluttaa arviolta 300–400 MWh vähemmän sähköä kuin vastaavankokoinen remontoimaton sähkölämmitteinen toimipaikka. Ihan pienestä säästöstä ei olekaan kyse, sillä määrä vastaa 30–40:n tällä vuosituhannella rakennetun 150-neliöisen sähkölämmitteisen pientalon vuosittaista lämmitysenergiankulutusta.

Niemenrannan myymälä on askel kohti S-ryhmän yhteistä tavoitetta olla hiilinegatiivinen vuonna 2025. Pirkanmaan Osuuskauppa on omalta osaltaan mukana näissä ilmastotalkoissa: Niemenrannan S-marketista tulee Osuuskaupan neljästoista hiilineutraali toimipaikka.

Sale palvelee rakennushankkeen ajan – ja sen jälkeenkin

Niemenrannassa Sale palvelee asiakkaita koko rakennushankkeen ajan aina siihen saakka, kunnes S-market avataan. Alueen asukkaita ja uuden Ässän rakentajia silmällä pitäen Salessa on vastikään aloitettu lämpimän lounaan myynti.

Niemenrannan kompakti lähikauppa jää siis pian historiaan, mutta S-marketin tulo ei kuitenkaan ole pop-up-Salen loppu. Siirrettävä pop-up-myymälä pystytetään S-marketin avauduttua eräälle toiselle pirkanmaalaiselle paikkakunnalle palvelemaan asiakkaita, joilla ei vielä ole omaa lähikauppaa.

 

Lisätietoja:

Pirkanmaan Osuuskauppa, ryhmäpäällikkö Jyrki Halme, jyrki.halme@sok.fi, 010 767 0090

Kuva: YIT Suomi Oy / Arkkitehtuuritoimisto Vihanto & Co Oy.

Tampereen Hopen tiiminvetäjän, Kirsi Stenvallin vieraskynä.

Joulu on usein vähävaraisen perheen painajainen, jo ajoituksen vuoksi. Loppukuussa perheen talous on aina tiukimmilla, jokainen lantti menee elämiseen. Moni yrittää laittaa muutaman joulueuron sivuun koko vuoden ajan, jotta saisi jonkinlaisen juhlan rakennettua perheelleen. Ensimmäiset joulua koskevat ahdistuneet yhteydenotot tulevat meille Hopeen jo lokakuun alussa. Huoli on aina sama – miten tästäkin joulusta selvitään.

Näissä vähävaraisissa perheissä leluesitteiden kiiltelevät kuvat houkuttavat ja kiehtovat lapsia ihan niin kuin kaikissa muissakin perheissä. Siinä, missä äiti yrittää piilotella postin tuomia esitteitä, lapsi säteilevin silmin selaa kuvastoa ja ympyröi juuri niiden kaikkein ihanimpien lelujen kuvia. Pienellä lapsella on luja usko: ”Älä äiti sure, vaikka meillä ei ole rahaa, kyllä joulupukki tuo lahjat”. Lapsen maailmassa joulupukki pakkaa säkkiinsä kiiltelevän paketin, jossa on haaveiden Baby Born -nukke tai paloauto, jossa valot vilkkuvat ja sireeni soi. Ja paketin päällä on juuri hänen nimensä.

Nuori kuitenkin tietää jo enemmän. Vaikka rahan puutteesta ei paljoa kotona puhuttaisikaan, hän vaistoaa vanhempien alituisen huolen ja epätoivon. Hän alkaa suojella vanhempiaan, eikä uskalla enää edes haaveilla, saati että sanoisi toiveensa ääneen. Hän ei tahdo koskaan mitään. Jos joku oikein tiukkaan lahjatoiveita kysyy, niin ehkä uudet sukat, kalsarit tai suihkugeeli. Siitä hän ei äidille kerro, että hän haaveilee myös  Addun verkkareista tai langattomista kuulokkeista, jotka kaikilla kavereilla jo on.

Näihin perheisiin joulu ei tule omin voimin. Siksi Hope tekee tänäkin vuonna yhteistä joulukampanjaa Pirkanmaan Osuuskaupan kanssa ja antaa mahdollisuuden jokaiselle olla toteuttamassa vähävaraisten perheiden lasten ja nuorten jouluisia toiveita. Pystytämme joulupuut täynnä toiveita Sokokseen, Kalevan, Linnainmaan, Koivistonkylän, Lielahden, Nokian, Pirkkalan, Kangasalan ja Ideaparkin Prismoihin sekä Koskikaran ja Viialan S-marketeihin. Puut täyttyvät toivepalloista 13.11. ja ovat paikallaan 12.12. saakka. Toiveita on paljon, Hopen perheissä lapsia on yli 3000 – onneksi meitä on monta jouluntekijää, Hope, Pirkanmaan Osuuskauppa, sinä ja minä.

Monessa perheessä ei haittaa yhtään, vaikka kuusen alta puuttuisi yksi paketti, mutta jollekin lapselle se voi olla se ainoa. Ottamalla Hopen toivepuusta toiveen ja toteuttamalla sen, annat lapselle tai nuorelle joulun. Ilman pukin kiharaista partaa ja punaista takkiakin olet monen perheen paras joulupukki koskaan. Juuri sinä toteutit lapsen hartaan toiveen tai nuoren aran haaveen.

Kangasalan Urheilijat KU-68 liikuttaa viikoittain jopa 1 500 eri-ikäistä liikkujaa. Seura tukee perheitä, jotta jokainen lapsi pääsisi kiinni liikuntaharrastukseen taloudellisesta tilanteesta riippumatta. Tässä apuna on Pirkanmaan Osuuskaupan Kannustajat-tuki, jolla luodaan lapsille harrastusmahdollisuuksia ympäri Pirkanmaan. Asiakasomistajana pääset vaikuttamaan potin jakautumiseen – äänestä siis suosikkiasi!

Pirkanmaan Osuuskauppa jakaa Kannustajat-äänestyksen kautta vuosittain yli 70 000 euron tukipotin lasten harrastusmahdollisuuksien ja hyvinvoinnin edistämiseen. Mukaan voivat hakea voittoa tavoittelemattomat pirkanmaalaiset yhdistykset ja seurat, ja tuen saajista äänestetään kaksi kertaa vuodessa.

– Osuustoimintaan liittyy vahvasti vaikuttaminen. Meille on tärkeää, että asiakasomistajat ovat mukana päättämässä, kenelle Kannustajat-tukea jaetaan, kertoo Kannustajista vastaava viestintäpäällikkö Viivi Pärssinen.

Kannustajat-tukipotti jaetaan asiakasomistajien äänestyksen perusteella 20:lle eniten ääniä saaneelle yhdistykselle. Puolet tukea saavista yhdistyksistä sijaitsee Tampereella ja puolet ympäri Pirkanmaata – samassa suhteessa kuin asiakasomistajatkin. Kummassakin sarjassa suurin jaettava tukisumma on 3 000 euroa ja pienin 1 000 euroa. Lisäksi kaikki mukana olevat yhdistykset, jotka jäävät äänestyksessä tuen ulkopuolelle, osallistuvat yhden 1 000 euron arvoisen tukisumman arvontaan.

Liikunnan ilo kuuluu jokaiselle

Kannustajat-tukea keväällä 2021 saanut Kangasalan Urheilijat KU-68 tarjoaa laajan lajivalikoiman ja on liikuttanut perheitä jo useammassa sukupolvessa. Urheiluseura myöntää tukea ja helpotusta vähävaraisille perheille harrastusten kausimaksuihin taloudellisin ja sosiaalisin perustein, jotta jokaiselle lapselle löytyisi liikuntaharrastus.

– Haluamme tarjota kaikille mahdollisuuden liikkuvaan lapsuuteen matalalla kynnyksellä. Perheissä on kuitenkin erilaisia taloudellisia tilanteita, joihin lapsi ei voi vaikuttaa. Siksi pyrimme ottamaan lapsia mukaan myös pienellä seuran tuella, Kangasalan Urheilijoiden toiminnanjohtaja Ida Puttonen kuvailee.

Idan mukaan seuran päätukipilari on kaikille avoin harrasteliikunta, jonka alle mahtuu lajeja temppukouluista cheerleadingiin ja sporttikerhoihin. Moni aloittaa liikuntaharrastuksen lapsena yhdestä lajista ja siirtyy ajan myötä muihin seuran tarjoamiin mahdollisuuksiin. Matalina pysyvät harrastusmaksut helpottavat omalta osaltaan mielekkään lajin
löytymistä jokaiselle.

– Arjessa huomaa, miten korona on kurittanut monen perheen taloudellista tilannetta. Aiemmin pystyimme tarjoamaan harrastustukea kaikille sitä hakeville. Nyt koronan myötä tilanteen vaikeuduttua Kannustajat auttaa siinä, että voimme jatkossakin tukea yhä useampaa perhettä liikuntaharrastuksissa, Ida toteaa.

Oma harrastus tuo onnistumisen kokemuksia

Kannustajiin hakee mukaan seuroja ja yhdistyksiä laidasta laitaan, urheiluseurojen lisäksi myös esimerkiksi vanhempainyhdistyksiä, partioita, kulttuuriseuroja ja vaikkapa nuorten vapaapalokuntia. Tärkeintä on yhteinen tahtotila lasten hyvinvoinnin edistämiseksi monipuolisten harrastusmahdollisuuksien kautta.

– On aina sykähdyttävää kuulla, miten tuki on tullut tarpeeseen ja miten monenlaiseen toimintaan sitä on käytetty. Esimerkiksi varusteiden hankinta, stipendien myöntäminen sekä leirien ja iltapäivätoiminnan järjestäminen ovat Kannustajien tuella helpottuneet monessa paikassa, Viivi hymyilee.

Ida kannustaa jokaista asiakasomistajaa mukaan äänestämään alueensa seuraa tai yhdistystä.

– Pirkanmaalta löytyy paljon paikallisia yhdistyksiä, jokaiselle lapselle ja nuorelle jotakin. Äänestäminen on mainio keino auttaa paikallista seuraa eteenpäin omissa tavoitteissaan. Se vaatii vain yhden klikkauksen, ja parhaimmillaan sillä saadaan tuotettua lapsille ja nuorille todella hienoja elämyksiä sekä onnistumisen ja yhteisöllisyyden kokemuksia.

Tee hyvää kannustamalla paikallista yhdistystäsi!

Näin se käy:

1. Tarkista, että sähköpostiosoitteesi on 10.11. mennessä ajan tasalla S-ryhmän asiakasomistaja- ja asiakasrekisterissä, etkä ole kieltänyt tutkimuskyselyjen lähettämistä.

2. Saat 15.–17.11. äänestysajan alkaessa sähköpostiisi äänestysohjeet sekä linkin, jonka kautta äänestys tapahtuu.

3. Kannustajat-äänestys järjestetään kahdesti vuodessa, keväällä ja syksyllä. Kummassakin äänestyksessä jaetaan 35 000 euroa.

Katso lisätietoja osoitteessa kannustajat.fi!

Monen puutarhaintoilijan mielestä tuleva kesä on jo kulman takana. Nyt on hyvä hetki mutustella säilöttyä satoa ja suunnitella seuraavaa kasvukautta. Kotiviljelijä Karoliina Tuukkanen tietää, kuinka onnelliseksi mullan möyhiminen voi ihmisen tehdä.

Kun syyskuun illat viilenevät Tampereen Nekalassa, Karoliina sulkee haikeana siirtolapuutarhamökkinsä oven. Hedelmäpuiden varjossa on ollut ihanaa natustella mökkipuutarhan raparpereja, hunajamarjoja ja yrttejä perennapenkkien huumaavasta tuoksusta nautiskellen. Nyt sato on säilötty talven varalle: pakkanen pullistelee vadelmia, kellari hilloja ja etikkasäilykkeitä.

– Puutarhanhoito on minulle parasta hyvinvointia. Pulssi laskee joka kerta, kun astun mökin portista sisään. Istutusten parissa puuhastelu on hyvää kuntoliikuntaa, ja itse kasvatetun ruoan syöminen on palkitsevaa, Karoliina myhäilee.

Mökkipalstalla viihtyvät niin punajuuret kuin perennatkin

Karoliina innostui kotiviljelystä jo lapsena touhutessaan äitinsä seurana kotipihan kasvimaalla. Parikymppisenä hän hankki ensimmäisen oman vuokrapalstansa, ja kuusi vuotta sitten viljelyharrastajalle tarjoutui mahdollisuus ostaa oma siirtolapuutarhamökki.

– Ihastuin paikkaan niin päätä pahkaa, että en voinut pidätellä itseäni. Mökin piha on lähes 400-neliöinen, joten siellä mahtuu kasvattamaan kaikenlaista. Panostan puutarhassani etenkin erikoisempiin hyötykasveihin, kuten violetteihin porkkanoihin ja keltaisiin punajuuriin. Rakastan myös kukkia ja yrttejä, Karoliina kertoo.

Kaupunkiviljely on Karoliinalle läheistä myös työn kautta. Hän on perehtynyt urbaanin viljelyn saloihin pitkään, ja tällä hetkellä hän on mukana Tampereen kaupungin kestävän ruoantuotannon transitiohankkeessa.

– Kotiviljely on elänyt mahtavaa nousukautta viimeiset kymmenen vuotta. On hienoa, että kotiviljelyn muotoja pohditaan nyt myös kaupunkisuunnittelun tasolla. Omavaraisuus kiinnostaa ihmisiä, ja pienenkin viljelyharrastuksen myötä saa paremman käsityksen siitä, mistä ruoka tulee, Karoliina pohtii.

Kasvilamput ja versottaminen tuovat kesän talven keskelle

Talvisaikaan Karoliina keskittyy huonekasviensa hoitamiseen, mutta välitöntä tuoreen ruoan kaipuutaan hän hoitaa idättämällä ja versottamalla. Esimerkiksi ihan tavallisia kaupan hyllystä löytyviä kuivia herneitä voi liottaa vedessä ja kasvattaa sitten syötäviksi versoiksi vaikkapa ikkunalaudalla.

– Suomen talvi on kotiviljelijälle haastavaa aikaa, sillä ulkona on liian kylmä, eivätkä valo ja kosteus riitä sisätiloissakaan kasvattamiseen. Kasvivalojen ja vesikiertojärjestelmien avulla voi kuitenkin pitää esimerkiksi yrtit ja salaatit hengissä pimeimpäänkin aikaan. Välineiden avulla vannoutuneet viljelyharrastajat onnistuvat talvella kasvatuspuuhissakin, Karoliina vinkkaa.

Blokgarden-viljelylaatikko on matalan kynnyksen ratkaisu

Talvella on myös aikaa pohtia seuraavaa kasvukautta. Karoliinan multasormia alkaa syyhyttää viimeistään sydäntalvella, kun postilaatikosta kolahtaa Hyötykasviyhdistyksen katalogi.

Karoliina tunnustautuu kuitenkin surkeaksi taimikasvattajaksi. Viime kesänä viljelyskauden sujumista helpotti Blokgardenin kotiviljelylaatikko valmiine taimineen. Blokgardenin mobiiliapplikaatio antoi kesän mittaan vinkkejä siitä, millaisia hoitotoimenpiteitä laatikon kasvit kulloinkin kaipasivat, ja kasvukauden jälkeen lainalaatikko haettiin pois puutarhasta.

– Se oli älyttömän kätevä juttu! Ajattelin hommata samanlaisen laatikon äitienpäivälahjaksi äidilleni parvekeviljelyyn. Laatikon avulla aloittelijakin pääsee helposti kotiviljelyn makuun, eikä parvekeviljelijän tarvitse murehtia, missä säilyttäisi mullat talven yli, Karoliina kiittelee.

Kotiviljelyn alkuun lähikaupan kautta

Pirkanmaan Osuuskauppa tekee pilottiyhteistyötä Blokgardenin kanssa. Menneenä kesänä viljelylaatikon sai edullisesti kotiin Salejen ja Kalevan Prisman kautta.

– Asiakas pystyi ostamaan kivijalkamyymälästä koodikortin, jonka avulla hän sai tilata Blokgardenin nettisivuilta haluamansa viljelylaatikon. Kun palvelun hankki Pirkanmaan Osuuskaupan kautta, laatikko tuotiin kotiin ja haettiin pois maksutta, kertoo Pirkanmaan Osuuskaupan palveluliiketoiminnan kehityspäällikkö Mia Häkkinen.

Yhteistyö Blokgardenin kanssa liittyy Pirkanmaan Osuuskaupan tavoitteeseen kehittää ekologisia ja vastuullisia palveluita. Keskustelut jatkosta ovat vauhdikkaasti käynnissä, ja tulevan kesän laatikot ovat jo ennakkovarattavissa suoraan Blokgardenin sivuilta.

– On upeaa, että tällainen kestävän kehityksen palvelu on nyt keskusta-asukkaidenkin saatavilla. Jatkossa haluamme jalostaa ja laajentaa kaupunkiviljelyyn liittyviä palveluitamme yhä enemmän, Mia lupaa.

Karoliinan vinkit kotipuutarhurille

  1. Vaali ja rakasta viljelyksiäsi. Tarjoa niille valoa, vettä ja luonnollisia ravinteita. Muista myös pölyttäjähyönteisiä.
  2. Ole sinnikäs. Kotiviljely opettaa kärsivällisyyttä ja nöyryyttä.
  3. Etsi tietoa. Lue kirjoja, lehtiä ja nettipalstoja. Kokeneemmilta viljelijöitä saa hyviä vinkkejä!

Millainen viljelylaatikko sinulle sopisi?

Blokgardenin viljelylaatikkoon saat valita juuri niitä kasveja, joita itse haluaisit kasvattaa. Taimet toimitetaan kasvatuslaatikkoon istutettuina kotiovellesi.

Tutustu valikoimaan osoitteessa blokgarden.com!

Meillä työskentelee vuosittain tuhansia nuoria, ja toimimme monelle nuorelle siltana työelämään. Viime vuonna Pirkanmaan Osuuskaupan lähes 3 000 työntekijästä 31 prosenttia oli alle 26-vuotiaita. Tänä vuonna meillä on ollut töissä satoja nuoria kesätyöntekijöitä, yli 700 Tutustu ja tienaa -harjoittelijaa ja kymmeniä TET-harjoittelijoita. Voidaan hyvällä syyllä sanoa, että Pirkanmaan Osuuskaupalla on merkittävä rooli monen alueemme nuorten elämässä.

Kuulimme nuoria

Alkuvuonna pääsimme sukeltamaan nuorten ajatuksiin mielenterveydestä, kun joukko Lielahden koulun oppilaita teki mielenterveydestä kertovia lyhytelokuvia osana yhteistyötämme Tampereen elokuvajuhlien kanssa. Elokuvajuhlien palkintoseremoniassa koululaisten elokuvista voittajaksi valittiin taitavasti toteutettu skitsofreniaa käsittelevä animaatioelokuva Tomaatin mielessä. Koskettavassa Maskin takaa -nimisessä lyhytelokuvassa nuoret puhuvat esimerkiksi mielenterveysongelmien taustoista, arjessa pärjäämisen haasteista ja psykologille puhumisen vaikeudesta.

Nyt on aika pitää huolta

Korona-aika on lisännyt nuorten pahoinvointia ja ahdistuneisuutta, ja tämä näkyy matalan kynnyksen mielenterveyspalvelujen ruuhkautumisena koko Suomessa. Meillä ja monilla muilla on huoli nuorista, mutta meillä on myös voimaa vaikuttaa yhdessä.

Toivon Kärki ry:n ja MIELI ry:n yhteisen Pidä Huolta -hyväntekeväisyyshaasteen avulla kerätään loppuvuoden ajan rahaa nuorten mielenterveystyöhön yli 70 suomalaisen artistin voimin. Pirkanmaan Osuuskauppa on liittynyt osaksi LähiTapiolan ja S-ryhmän yhteistä puolen miljoonan euron kokonaislahjoitusta ja haastaa sinutkin mukaan auttamaan.

Tule sinäkin mukaan

Voit osallistua hyväntekeväisyyshaasteeseen lahjoittamalla pidahuolta.fi-sivuston kautta. Lahjoitustuotot ohjataan lyhentämättöminä hyväntekeväisyyteen. Suurin osa lahjoituksista kanavoidaan MIELI ry:n kautta keskustelupalvelu Sekasin-chattiin, jonka kautta tällä hetkellä pystytään auttamaan vaikeissa elämäntilanteissa olevia nuoria. Lahjoitusrahoilla tuetaan myös nuorten mielenterveystaitojen vahvistamistyötä kouluissa.

Kiitos!

– –

Lielahden koulun oppilaiden lyhytelokuvat mielenterveydestä pääset katsomaan täällä:

Pirkanmaan Osuuskaupan lyhytelokuvakurssi – Tampere Film Festival

 

Hedelmien ja vihannesten hävikkipussit ovat niin suosittuja, että Hervannan S-marketin edessä on usein avaamisaikaan jono. Hävipussit ovat vähentäneet Pirkanmaan Osuuskaupan hevihävikkiä yli 150 000 kiloa vuodessa.

50 sentin hintaisia hävipusseja myydään Pirkanmaan Osuuskaupalla noin 180 000 kappaletta vuosittain, ja ne ovat niin suosittuja, että niitä jopa kärkytään.

– Usein kun täytän ja siivoan hevihyllyjä, ympärille kertyy asiakkaita kyselemään, tuleeko kohta hävipusseja. Jotkut asiakkaat myös tietävät, milloin päivämäärämerkityt hedelmät kuten hunajamelonit vanhenevat, joten he saattavat jo samana päivänä kysellä, saisiko niitä jo edullisesti, kertoo Hervannan S-marketin myyjä Jonna Jauhiainen.

Hävikkiherkut maistuvat kaikille

Hävipussit lanseerattiin Sokos Herkussa, Parkanon S-marketissa ja Valkekosken Salessa keväällä 2020. Sittemmin niitä on alettu myydä kaikissa muissakin Pirkanmaan S-marketeissa, Saleissa ja ABC-myymälöissä sekä joissakin Prismoissa.

Pussien suosio on yllättänyt positiivisesti. Myyntiin kelpaamattomia mutta syötäväksi vielä mainiosti soveltuvia vihanneksia ja hedelmiä haluavat kaikenlaiset asiakkaat. Hervannan S-marketissa hävipussit ovat erityisesti
opiskelijoiden suosiossa.

– Varsinkin hintatietoiset asiakkaat ja kierrätystietoiset nuoret aikuiset ovat kiinnostuneita hävipusseista, mutta kyllä niitä haluavat kaikki. Hävikkihedelmistä voi valmistaa vaikkapa smoothieita, ja vihanneksia voi paistella öljyssä pääruoan lisukkeeksi. Monesti pussin antimista saa myös tehtyä lounassalaatin, Jonna vinkkaa.

Pikkuisen reppanoita, mutta yhä syötäviä hedelmiä ja vihanneksia

Hävipussien tarkoitus on ennen kaikkea vähentää vihannesten ja hedelmien hävikkimäärää. Tavoitteessa onkin onnistuttu oivallisesti, sillä vuositasolla hevihävikki on keventynyt Pirkanmaan Osuuskaupan ruokakaupoissa jo yli
150 000 kiloa.

Hervannan S-marketissa hävipusseihin päätyy päivittäin syötävää keskimäärin banaanilaatikollisen verran.

– Määrä tietysti vaihtelee sesongin mukaan: esimerkiksi omena-aikaan hävikkiä syntyy enemmän. Hävipusseihin valitaan tuotteita, joita ei enää voisi myydä normaalihinnalla, mutta jotka kuitenkin kelpaavat vielä syötäviksi. Esimerkiksi toiselta puolelta pehmenneen paprikan toinen poski kelpaa vielä mainiosti ruoanlaittoon tai leivän päälle, Jonna selventää.

Hevihävikki käy hyvin ruuanlaittoon, leivälle tai vaikkapa smoothieen, vinkkaa Jonna.

Edullinen hinta houkuttelee makumatkalle

Hävipussien paino ja sisältö vaihtelevat tarjonnan mukaan, mutta puolen euron hinta on aina sama. Valmiiksi hinnoitellut pussit löytyvät myymälöistä helposti omista koreistaan. Joissakin toimipisteissä pusseihin voi päätyä sekalainen hevikokoelma, mutta Hervannan S-marketissa pyritään siihen, että pusseissa on keskenään samankaltaisia tuotteita.

– Toivomme, ettei hävipusseistakaan päätyisi mitään hävikkiin, joten emme sekoita keskenään erilaisia vihanneksia, joista jollekin asiakas voi vaikka olla allerginen. Samassa pussissa voi olla vihreitä ja tummia viinirypäleitä, mutta ei esimerkiksi sipulia ja paprikaa, Jonna selventää.

Parhaimmillaan hävipussista voi löytyä kilokaupalla syötävää. Eräskin asiakas bongasi peräti kolmen kilon banaanipussin ja riemuitsi herkuttelevansa pari päivää banaaniletuilla.

– Välillä pusseihin päätyy myös eksoottisempia ja siten hintavampia hedelmiä. Jos ei ole koskaan maistanut karambolaa, edullinen hinta kyllä houkuttelee kokeilemaan, Jonna hymyilee.

Hävikistä tulee hyvikkiä, kun ruokaa ei heitetä hukkaan

Hävipussien ansiosta säästyy sekä rahaa että luontoa. Asiakkaat tietävät, ettei ole viisasta laivata toiselta puolelta maailmaa hienoja hedelmiä kauas pohjolaan vain roskiin heitettäviksi. Hävipussien ostamista ei siis nolostella, ennemminkin päinvastoin.

– Asiakkaat ovat aina innoissaan, kun onnistuvat saamaan hävipussin omakseen. Paras hetki syynätä hävikori on aamuisin heti kaupan avaamisen jälkeen. Joskus ovella onkin jo jono, kun päästän asiakkaat sisään, Jonna sanoo.

Myyjä kertoo kuulevansa usein hyviä hävikkihedelmien resepti- ja käyttövinkkejä. Jos kaikkea ei pysty syömään heti, myös säilöntä onnistuu.

– Esimerkiksi viinirypäleet ja pilkotut banaanit ovat ihania myös pakastettuina. Hedelmiä ja juureksia voi myös viipaloida ja kuivata. Jotkut kertovat keittävänsä hilloja tai valmistavansa etikkasäilykkeitä. Kaikkea kannattaa kokeilla! Jonna kannustaa.

Nappaa reseptit talteen!

Herkkuletut hävikkIbanaaneista

2 banaania

1 kananmuna

1 dl mantelijauhoja

Öljyä tai voita paistamiseen

Sekoita ainekset keskenään sauvasekoittimella. Anna taikinan turvota hetki ja paista sitten pannulla maukkaita lettuja vaikka aamiaiseksi!

Raikas hävikkismoothie

1 banaani

Puntti minttua tai sitruunamelissaa

Salaattipussi, lehtikaalia tai muuta vihreää

Puolikkaan sitruunan mehu

Noin 1 dl vettä

(2 rkl rahkaa tai jogurttia)

Sekoita ainekset keskenään blenderissä ja nauti! Sovella reseptiä hävikkipussin annin mukaan. Voit käyttää myös pakastettuja hedelmiä.

ABC-mobiilista voi pian tarkistaa, missä sähköauton saa roikan nokkaan ostosreissun tai ravintolaruokailun ajaksi. Pirkanmaalla S-ryhmän ylläpitämiä latauspisteitä on jo kymmeniä ja lisää perustetaan koko ajan. Hiilineutraali liikkuminen on osa S-ryhmän valtakunnallisia vastuullisuustavoitteita.

– Lähivuosina avaamme Pirkanmaalle kymmeniä uusia sähköautojen latausyksiköitä. Kaikki merkit viittaavat siihen, että parin vuoden päästä sähköautojen latausasemia on käytössä enemmän kuin perinteisiä tankkauspisteitä, kertoo ryhmäpäällikkö Riku-Pekka Lehtonen, joka vastaa Pirkanmaan Osuuskaupalla liikenteen energioista ja palveluista.

Pirkanmaan Osuuskaupan latausverkostoon kuuluu tällä hetkellä yhteensä 15 latausasemaa, joista jokaisella on 2–12 latauspistettä. Tänä kesänä avataan yhdeksän uutta latausasemaa pirkanmaalaisten S-marketien yhteyteen sekä yksi latausasema ABC Pirkkalaan. Samalla olemassa olevaa verkostoa kunnostetaan.

– Uusiin paikkoihin laitteisto sijoitetaan niin, että latauspisteiden määrä voidaan vaikka tuplata, jos lataustarve kasvaa, Riku-Pekka kuvailee.

Uudistukset vievät kohti hiilineutraalia liikkumista

Latausverkostoa kehitetään ensisijaisesti helpottamaan ihmisten arkea, mutta taustalla vaikuttavat myös S-ryhmän vastuullisuustavoitteet. Vuonna 2030 S-ryhmä haluaa olla vastuullisuuden edelläkävijä Suomessa.Pirkanmaan Osuuskaupalla liikenteen vastuullisuus näkyy myös esimerkiksi ekologisempina tankkaustuotteina. ABC-asemilla voi tankata Eko E85 -polttoainetta, ja kesästä lähtien dieselautoille tarjotaan täysin uusiutuvaa dieseliä.

ABC-mobiili on kesälomareissaajan paras kaveri

Uusien palveluiden saatavuutta ja hintoja voi jatkossa seurata ABC-mobiilista. Sovelluksen kautta voi myös maksaa tankkauksen, ostaa autopesuja tai tilata vaikka ruokaa suoraan parkkipaikalle.

Riku-Pekka uskoo, että jo parin vuoden kuluttua sähköautoilija voi reissata Suomessa vailla huolta latausverkoston kattavuudesta.

– Etenkin sähköautoilijoiden kannattaa silti vielä pohtia reitti valmiiksi ja miettiä taukopaikat sen mukaan, missä latausasemia varmasti on. Onneksi suunnittelu helpottuu koko ajan sitä mukaa kun palvelut kehittyvät, Riku-Pekka iloitsee.

Lähiruokalähettiläs Elina Kaukonen (kuvassa) sai lokakuun alussa tehtävän: tuo vuonna 2021 sata uutta lähiruokatuotetta Pirkanmaan Osuuskaupan asiakkaiden saataville. Tavoite täyttyi kesällä etuajassa, mutta työ lähituotteiden eteen jatkuu ja alkaa näkyä asiakkaille heinäkuusta lähtien myymälöissä entistä erottuvammin.

Irtona myytävästä Penttilän perunarieskasta projekti alkoi ja Kahwe-kahviin päättyi – ensimmäisten sadan tuotteen osalta. Lähiruokalähettiläs Elina on reilun puolen vuoden aikana tuonut Pirkanmaan Osuuskaupan myymälöihin myyntiin 24:n eri lähituottajan lähiruokia, joista suosituimpia ovat olleet kausituotteet ja esikoinen irtorieska, jota on myyty jo 94 417 kappaletta.

– Meillä Osuuskaupalla paikallista valikoimatyötä on tehty jo pitkään ennen lähiruokalähettilästä. Yhteiskunnassahan lähiruoka on ollut jo reilun vuosikymmen ajan kuuma puheenaihe. Aivan viime vuosina ihmisten arvomaailma on kuitenkin muuttunut niin, että vaatimukset lähiruoalle ovat nousseet, Elina kertoo.

Lähtölaukauksen lähiruokaprojektille antoivat POK:n edustajiston vaalit keväällä 2020. Vaaleissa ehdokkaiden ylivoimainen ykköstoive Osuuskaupalle oli se, että valikoimiin saataisiin lisää lähiruokaa. Asialle laitettiin lähiruokalähettiläs, joka on käynyt henkilökohtaisesti paikan päällä tapaamassa toimittajia ja jolla on ollut aikaa auttaa pieniäkin toimittajia asiakkaiden saataville.

– Yksilöllinen palvelu on näyttäytynyt toimittajille arvostuksena heidän työtään kohtaan. Vastaanotto on ollut erittäin lämmin ja sydämellinen, Elina kertoo.

Lähiruoasta tulee helpommin tunnistettavaa

Lähiruokalähettilään työ on ollut myös yhteistyötä asiakkaiden ja myymälöiden kanssa. Myymälän profiilin ja asiakasdatan avulla on pohdittu, mihin myymälöihin tuotteita tuodaan myyntiin. Valintoihin vaikuttaa lisäksi se, mihin pientoimittaja pystyy toimittamaan tuotteitaan kustannustehokkaasti.

– Lähiruoan asiakkaana myös omaa ajatteluaan saattaa joutua taivuttamaan. Jos tuotetta saadaan myymälään vain kerran viikossa, sitä on käytävä ostamassa tiettynä päivänä. Luksushan on usein hieman eksklusiivista, ja lähiruoan voi ilman muuta rinnastaa laadun osalta tietynlaiseen ylellisyyteen. Pääosin puhutaan kuitenkin täysin arkisista ja helposti lähestyttävistä tuotteista, Elina pohtii.

Tuotteita saattaa myös löytyä myymälästä paikoista, joissa niitä ei ole totuttu näkemään.

– Esimerkiksi erästä lähituottajan raakamakkaraa myydään säilyvyyssyistä pakasteessa, josta asiakas ei ole tottunut sitä etsimään. Minulla on vielä tehtävää sen eteen, että lähituotteet osuisivat kaupassa silmään vielä helpommin. Löytymisen helpottamiseksi myymälöihin on hankittu lähiruokakalusteita, ja heinäkuun puolivälistä lähtien lähiruoan tunnistaa omasta visuaalisesta ilmeestä, Elina paljastaa.

Pirkanmaalaisen ruokakulttuurin kullanmurut

Elina on viestinyt lähiruokaprojektin etenemisestä lähiruokalähettilään Instagram-tilillä ja saanut asiakastoiveita esimerkiksi erilaisista naposteltavista.

– Sellaisia on Pirkanmaan alueella kuitenkin aika vähän. Esimerkiksi sipsejä ei yksinkertaisesti valmisteta alueellamme. Kun tuotteiden valikoimaan nostamista puntaroidaan, yksi määrittävä tekijä on aina tietenkin se, mitä on tarjolla.

Pirkanmaalaisen ruokakulttuurin kullanmurut ovat tulleet Elinalle projektin edetessä kristallinkirkkaiksi.

– Pirkanmaalla on uskomattoman monipuolinen leipä- ja pullatarjonta. Tuntuu luontevalta, että sen rinnalla myös kahvikulttuurimme on vahva. Kahvin ja kastamisten lisäksi alueellamme tuotetaan paljon makkaraa ja panimotuotteita, eli ainakin näin grillikaudella pirkanmaalaiset pysyvät halutessaan hyvinkin omavaraisina, Elina nauraa.

Lisätietoja:
Pirkanmaan Osuuskaupan valikoimapäällikkö Elina Kaukonen, puh. 010 76 72557, elina.kaukonen@sok.fi

 

Lähiruokalähettilään kauppoihin tuomat tuotteet

*) kausituote, joka on poistunut valikoimasta

1 Penttilä Perunarieska IRTO
2 Naapurin Herkku Tattarileipänen
3 Naapurin Herkku Tattarilimppu
4 Naapurin Herkku Tattarikorppu
5* Jennin Herkkupalvelu Runbergintorttu 2 kpl
6 Ricoplaza Sweet Chili Tonnikala Sandwich
7 Ricoplaza Savukinkku Goudajuusto Sandwich
8 Ricoplaza Välimeren Juusto Sandwich
9 Ricoplaza Kana Caesar Sandwich
10 Ricoplaza Lohi Kananmuna Ruiseväs
11 Ricoplaza Tomaatti Mozzarella Wrap
12 Ricoplaza Curry Kana Wrap
13 Ricoplaza Lohi Kananmuna Wrap
14 Ricoplaza Meksikon Pulled Pork Wrap
15 Herkkä Snacks Linssinmuotoinen Herkku Bollywood
16 Herkkä Snacks Linssinmuotoinen Herkku Himalaja
17 Jennin Herkkupalvelu Valkosuklaa-Vadelmakakku
18 Jennin Herkkupalvelu Kolmensuklaankakku
19 Pieni Juurileipomo Pieni Juurileipomon Juurileipä
20 Pieni Juurileipomo Pieni Juurileipomon Maalaisleipä
21 Pieni Juurileipomo Pieni Juurileipomon Emmerhapanjuurileipä
22 Pieni Juurileipomo Pieni Juurileipomon Muinaisviljaleipä
23 Pieni Juurileipomo Pieni Juurileipomon Siemenhapanjuurileipä
24 Mokkamestarit Tiramisukahvi
25 Mokkamestarit Cafe Futuro
26 Mokkamestarit Ylöjärven kahvisekoitus
27 Mokkamestarit La Dolce Vita
28 Honkajoen panimo Rööperi Rock’n’ Roll Beer
29 Honkajoen panimo Kissa Punaherukkalimonadi
30 Honkajoen panimo Possu Mustaherukkalimonadi
31 Honkajoen panimo Mursu Mustikkalimonadi
32 Honkajoen panimo Pöllö Puolukkalimonadi
33 Liisan Leipomo Moniviljasämpylä
34 Liisan Leipomo Kaurasämpylä
35 Liisan Leipomo Kotisämpylä
36 Liisan Leipomo Kartanon Omenaleipä
37 Liisan Leipomo Juustosämpylä
38 Poikain Parhaat Aito Musta Jäätee
39 Poikain Parhaat Aito Rooibos Jäätee
40 Poikain Parhaat Limonaadi, Karpalo-Koivu
41 Poikain Parhaat Limonaadi, Mustikka-Sitruunamelissa
42 Poikain Parhaat Ystävän Kahvi
43 Poikain Parhaat Mökkikahvi
44 Poikain Parhaat Suomalainen Puolukkahillo
45 Poikain Parhaat Suomalainen Mustaherukkahillo
46 Poikain Parhaat Suomalainen Mustikkahillo
47 Poikain Parhaat Suomalainen Vadelmahillo
48 Poikain Parhaat Suomalainen Lakkahillo
49* Poikain Parhaat Perinteinen Käsityöläissima 750ml
50* Poikain Parhaat Appelsiini Käsityöläissima 750ml
51* Poikain Parhaat Inkivääri Käsityöläissima 750ml
52* Poikain Parhaat Perinteinen Käsityöläissima 330ml
53* Poikain Parhaat Appelsiini Käsityöläissima 330ml
54* Poikain Parhaat Inkivääri Käsityöläissima 330ml
55 Soosipojat Siipisoosi – Koukuttavan tulinen
56 Soosipojat Siipisoosi – Hedelmäisen pehmeä
57 Soosipojat Tyrnisoosi
58 Soosipojat Paprikasoosi
59 Soosipojat Tomaattisoosi
60 Soosipojat Lempeä Chilisoosi
61 Soosipojat Vahva Chilisoosi
62 Soosipojat Tulinen Chilisoosi
63 Soosipojat Savustettu Chilisoosi
64 Soosipojat Savustettu Valkosipulihilloke
65 Fluviana Apteekkari Bäckmanin Inkiväärilimonaadi
66 Fluviana Apteekkari Bäckmanin Oopperasaippua
67 Ylä-Porkkala Ylä-Porkkalan Kotisima
68 Jennin Herkkupalvelu Fetapiiras 2 kpl
69 Jennin Herkkupalvelu Suppispiiras 2kpl
70 Jennin Herkkupalvelu Broilerfetapiiras 2 kpl
71 Jennin Herkkupalvelu Kinkkupiiras 2 kpl
72 Jennin Herkkupalvelu Lemon-Passionleivos 2 kpl
73 Naapurin Herkku Tattarilimppu, viipaloitu
74 Naapurin Herkku Ketosämpylä
75 Naapurin Herkku Siemennäkkäri
76 Naapurin Herkku Ketokeksi Laku
77 Pertun tarhat Inkivääriä ja hunajaa
78 Uong Hapattamo Kimchi
79 Uong Hapattamo Kimchi kurkuma
80 Sausages Finland Oy Ikuri Mausteinen Makkara
81 Sausages Finland Oy Eteläafrikkalainen Maalais Makkara
82 Vanhakylä Gård Vanhakylän omenamehu 1L
83 Vanhakylä Gård Vanhakylän omenamehu 0,25L
84 Kolme Sadasosaa 0.03 Rebeet punajuuri-inkiväärijuoma
85 Kolme Sadasosaa 0.03 Rebeet punajuuri-mustaherukkajuoma
86 Kolme Sadasosaa 0.03 Rebeet punajuuri-puolukkajuoma
87 Terissaari Terissaari Omena-Mansikka-Limonadi
88 Terissaari Terissaari Mustaherukkalimonadi
89 Karhun Puutarha Mansikkarasia 200g Karhun Puutarha
90 Karhun Puutarha Mansikkarasia 500g Karhun Puutarha
91 Karhun Puutarha Tuore Hernepalko irto Karhun Puutarha
92 Nakki-Hannu Nakki-Hannun Chorizo
93 Nakki-Hannu Nakki-Hannun Cheddar-Jalapeno
94 Nakki-Hannu Nakki-Hannun Italialainen aamiaisnakki
95 Nakki-Hannu Nakki-Hannun Punajuuri-Aurajuusto
96 Kahwe Meksiko Ara Macau 4/5 – Suodatin
97 Kahwe Meksiko Ara Macau 4/5 – Papu
98 Kahwe Meksiko Ara Macau 3/5 – Suodatin
99 Kahwe Kolumbia Heimar Collazos 1/5 – Suodatin
100 Kahwe Kolumbia Luis Collazos 3/5 – Suodatin