Kestävän muodin kerros avattiin 23.3. Tampereen Sokoksen neljänteen kerrokseen. Uudet palvelut pääsivät tulikokeeseen, kun erityisesti kestävästä muodista kiinnostuneet vaikuttajat ja asiakkaat pääsivät tutustumaan osastokokonaisuuteen. Astu kuvakavalkadin myötä mukaan avajaistunnelmiin.

Sokoksen kestävän muodin kerroksen avajaiset

Idea kestävän muodin kerroksen rakentamiseen saatiin Sokoksen asiakkailta. Sokos keräsi asiakastoiveita vuosi sitten keväällä, ja tuhansien toiveiden joukossa korostui vahva toive vastuullisuuden huomioimiseen sekä valikoimassa että palveluissa.

Kestävän muodin kerros

Laajasta valikoimasta löytyy laadukkaita second hand -vaatteita, kierrätysmateriaaleista valmistettua muotia sekä lastenvaatteita ja -tarvikkeita. DesignOnTampere-osasto tarjoaa paikallisten suunnittelijoiden ainutlaatuista lähimuotia. Kestävän muodin kerroksessa voi hyödyntää myös vaatteiden, jalkineiden ja asusteiden ompelu-, korjaus-, huolto- ja tuunauspalveluita sekä käyttämättömiksi jääneiden tekstiilien keräyspistettä.

Second hand kivijalkaliike Emmy

Sokos-tavarataloketju ja second hand -muodin verkkokauppa Emmy ovat aloittaneet yhteistyön, jonka odotetaan kasvattavan vaatteiden kierrättämistä sekä käytettyjen vaatteiden markkinaa merkittävästi Suomessa. Kaikkiin 20 Sokos-tavarataloon on tullut Emmy-myyntilaatikot. Lisäksi Tampereen Sokokselle avautui Emmyn ensimmäinen kivijalkamyymälä.

paikallisen muodin osasto

Laajentuneessa DesignOnTampere Shopissa asiakkaita tapasivat Pispala Clothingin suunnittelija Lauri Järvinen ja DesignOnTampere ry:n puheenjohtaja ja MUKA VA -brändin perustaja Anna Mattelmäki.

Kestävän muodin kerros

Lasse Huuhka ja Elina Korri

Sustinare on yksi Sokoksella aloittaneista uusista kestävän muodin toimijoista. Yrityksen luova johtaja Elina Korri ja toimitusjohtaja Lasse Huuhka ovat tuoneet vaatteiden ja kenkien korjaamisen, huoltamisen ja uudistamisen helposti asiakkaiden saataville, osaksi tavaratalokauppaa.

Juontaja Janita Autio

Muotivaikuttaja ja valokuvaaja Janita Autio juonsi kestävän muodin kerroksen lanseeraustilaisuuden, jossa hän esitteli Emmyn ja DesignOnTampereen valikoimista kokoamansa minimuotinäytöksen.

Muotinäytös

Muotinäytöksessä toimivat malleina Sokoksen työntekijät Sini Yliheljo, Meri Laaksonen ja Aregash Forsgrén-Parkkonen.

Sokos Tampere

Kuopus

Puhuja Aku Varamäki

Tampereen Sokoksen kestävän muodin kerroksesta kerätään oppeja ja kokemuksia koko tavarataloketjua varten.

 

Kestävän muodin kerros | Sokos Tampere 4. krs

Sustinare: Vaatteiden, jalkineiden ja asusteiden korjausompelu- ja huoltopalvelut, muokkaus ateljeetyönä sekä tuunauspalvelu. Lisäksi jatkossa myös MEA Upcycle Studion kierrätysmateriaaleista valmistamaa muotia.

Emmy: Laadukas second hand -muodin osasto ja myytäväksi tarkoitetun muodin droppipiste

DesignOnTampere: Tamperelaisten huippusuunnittelijoiden muotia ja muotoilua.

Kuopus: Lastenvaatteita ja -tarvikkeita

Pirkanmaan Jätehuolto & Nextiili: Poistotekstiilin keräyspiste

 

Kuvat: Niki Soukkio

Sokos-tavarataloketju ja second hand -muodin verkkokauppa Emmy aloittavat yhteistyön, jonka odotetaan kasvattavan vaatteiden kierrättämistä sekä käytettyjen vaatteiden markkinaa merkittävästi Suomessa. Kaikkiin 20 Sokos-tavarataloon tulee Emmy-myyntilaatikot. Lisäksi Tampereen Sokokselle avautuu Suomessa aivan ainutlaatuinen kestävän muodin kerros, jonne tulee second hand -osasto sekä pukeutumisen ompelu-, korjaus- ja tuunauspalveluja.

(Pääkuvassa Sustinaren luova johtaja Elina Korri sekä Tampereen Sokoksen myyntipäällikkö Tuula Markkula.)

Sokos on Suomessa ensimmäinen tavarataloketju, joka tuo vaatteiden kierrätysmahdollisuuden asiakkaiden ulottuville tällä laajuudella. Suomalaisten vaatekaapeissa lymyää käyttämättömänä rahanarvoisia aarteita. Yhteistyön tavoitteena on pidentää vaatteiden, asusteiden ja jalkineiden käyttöikää ja helpottaa käyttökelpoisten ja hyväkuntoisten vaatteiden kierrättämistä.

Jatkossa kaikissa maan Sokoksissa on mahdollisuus jättää myyntiin tarkoitettuja vaatteita Emmy x Sokos -laatikkoon. Tätä ennen asiakkaan tulee täyttää myyntilähete verkossa osoitteessa emmy.fi.

– Etsimme keinoja vaatteiden arvostuksen kasvattamiseksi, käyttöiän pidentämiseksi ja hoitamiseksi asiakkaalle helpolla tavalla. Tuomalla kestävän kuluttamisen palvelut lähelle arjen asiointia kynnys niiden käyttämiseksi madaltuu. Tätä asiakkaammekin ovat toivoneet, sanoo kehitysjohtaja Päivi Juntunen, S-ryhmän tavaratalo- ja erikoisliikekaupasta.

– Yhteistyö on kiertotaloudellisesti historiallinen. Neljän miljardin euron vaatemarkkinasta käytettyjen osuus on nyt vain 1–2 prosenttia ja arvioimme, että nyt käynnistyvä yhteistyö voi kasvattaa käytettyjen vaatteiden markkinaa jopa 40 prosentilla. Kyse on tähän saakka Suomen suurimmasta käytettyjen vaatteiden markkinan laajentamisoperaatiosta, taustoittaa Emmy Clothing Company Oy:n toimitusjohtaja Timo Huhtamäki.

Jotain aivan uutta Suomessa: tavarataloon vaatteiden korjausta, tuunausta, lähimuotia ja second handia

Sokos Tampereelle avautuu maaliskuun aikana ennennäkemätön kestävän muodin kerros, jossa toimii myös Emmyn ensimmäinen second hand -muodin kivijalkamyymälä. Yli tuhannen tuotteen second hand -osastolla on satsattu erityisesti esillepanoon, jotta eri vaatekokoja, värejä ja tyylejä olisi saatavilla monipuolisesti.

Tampereen Sokokselle on nyt avattu second hand -muodin verkkokauppa Emmyn ensimmäinen kivijalkamyymälä.

Neljänteen kerrokseen rakentuvaan osastokokonaisuuteen tulee aivan uudenlaisia palveluita, kuten Sustinaren tarjoamaa vaatteiden korjausompelua ja kierrätysmateriaalista valmistettua muotia. Myös paikallisten muotisuunnittelijoiden DesignOnTampere-osasto kasvaa. Lisäksi Sokoksen neljänteen kerrokseen tulee hukkatekstiilien keräyspiste.

DesignOnTampere-osastolta saa tamperelaisten huippusuunnittelijoiden vaatteita, asusteita, laukkuja, koruja, keramiikkaa ja lasia. Brändit: Aarrelabel, Leena Hyttinen, Dead Birds & Lion heart, FeelK, Pispala Clothing, FAU, Viona Blu, Nouki, MUKA VA, Kuppitehdas Uoma ja Humbugi.

– Kestävän muodin kerroksemme on aivan uudenlaista Suomessa. Otamme Tampereella nyt tärkeän harppauksen kestävän kuluttamisen saralla yhdessä edelläkävijäkumppaneidemme ja asiakkaidemme kanssa. Meillä isoilla toimijoilla on tärkeä vastuu kehittää ja luoda uudenlaisia kestävän muodin ja kiertotalouden palveluja kohti parempaa huomista, kertoo Pirkanmaan Osuuskaupan palveluliiketoiminnan kehityspäällikkö Mia Häkkinen.

Sustinaren palveluihin tulevat lukeutumaan vaatteiden, jalkineiden ja asusteiden korjaus, huolto, ompelu ja tuunaus. Sustinaren luova johtaja Elina Korri odottaa innolla uuden osaston valmistumista.

Tampereen Sokoksen uusi kestävän muodin kerros avautuu asteittain huhtikuuhun mennessä. Sokoksen ja Emmyn yhteistyötä on tarkoitus syventää jatkossa. Tampereen Sokokselle avautuvasta kestävän muodin kerroksesta kerätään oppeja ja kokemuksia koko tavarataloketjua varten.

Yhteenveto kestävän muodin kerroksen kumppaneista ja palveluista:

Lisätietoja:

Päivi Juntunen, kehitysjohtaja, tavaratalo- ja erikoisliikekaupan ketjuohjaus, paivi.juntunen(at)sok.fi, puh. puh. 010 768 1023
Mia Häkkinen, Pirkanmaan Osuuskaupan palveluliiketoiminnan kehityspäällikkö, mia.k.hakkinen(at)sok.fi, puh. 010 767 2527
Timo Huhtamäki, Emmy Clothing Company Oy:n toimitusjohtaja, timo(at)emmy.fi, puh. 040 714 0705
Lasse Huuhka, toimitusjohtaja, Sustinare Oy, lasse(at)sustinare.fi, puh. 040 744 2022

Kuvat: Karri Harju.

Tampereen Sokoksen neljännessä kerroksessa toimii myös Kuopus, jonka monipuolinen valikoima kattaa lasten sisä- ja ulkovaatteet, tarvikkeet ja lelut. Myymälän lisäksi Kuopus palvelee verkossa osoitteessa kuopus.fi.

Pirkanmaan Osuuskaupan verollinen myynti nousi viime vuonna ennätykselliseen 1,3 miljardiin euroon ja liikevaihto ensi kertaa osuuskaupan historiassa yli miljardin euron. Toiminnan tulos oli hieman yli 24 miljoonaa euroa. Hyvän myynnin myötä myös Pirkanmaan Osuuskaupan asiakasomistajille maksetun Bonuksen määrä kipusi viime vuonna kaikkien aikojen korkeimpaan lukuun, 43 miljoonaan euroon. Ennätyksellinen Bonus ja markkinoiden edullisimmat päivittäistavarahinnat toteuttivat osuuskaupan perustehtävää hyvin.

Vuoden 2022 alussa valmistauduimme palaamaan samanlaiseen maailmaan kuin ennen koronaa. Vanhaa, turvallista maailmaa ei kuitenkaan tullut, vaan tapahtui Venäjän hyökkäys Ukrainaan, joka ravisutti elämän perusarvoja Euroopassa. Kaikki tämä heijastui myös Pirkanmaan Osuuskaupan liiketoimintaan. Marraskuussa 2022 inflaatio oli Suomessa 9 prosenttia, ja vuoden 2022 keskimääräinen inflaatiokin tammi-marraskuussa 7 prosenttia. Ruoan ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat viime vuonna keskimäärin noin 11 prosenttia.

Pirkanmaan Osuuskaupan myynti kasvoi vuonna 2022 yhteensä 11 prosenttia edellisvuodesta, eli 130 miljoonaa euroa, kokonaismyynnin ollessa 1,3 miljardia euroa. Kasvusta liikenteen energioista tuli peräti 61 miljoonaa euroa, pääosin polttonesteiden inflaatiosta.

Odotimme ruokakaupan toimialan volyymin olevan viime vuonna negatiivinen. Tämä toteutuikin, kun ruokamyyntiä siirtyi takaisin ravintoloihin. Kallistuneen ruoan vaikutuksesta asiakkaan ruokaan käyttämä raha, eli keskiostos, pysyi samana, mutta ruokakorin sisällä painottuivat edullisemmat vaihtoehdot. Osuuskauppamme päivittäistavarakauppa kasvoi viime vuonna 6 prosenttia. Päivittäistavarakaupan markkinaosuutemme kasvoikin viime vuonna selvästi.

Verkoston ja verkkokaupan kehitystä

Päätimme viime vuonna tilata ruoan verkkokaupan kasvattamiseksi ja tehostamiseksi ensimmäisen automaatioavusteisen keräilykeskuksen. Neuvottelut ja selvitykset keskuksen sijaintipaikasta ovat parhaillaan käynnissä Tampereen kaupunkiseudulla.

Investointeja teimme yhteensä 50 miljoonalla eurolla suurimpina Sastamalan Prisman sekä Niemenrannan S-marketin rakentaminen ja Sokoksen ravintoloiden uudistus. Useissa toimipaikoissa jatkettiin liikeidea- ja miljööuudistuksia ja tehtiin asiakaspalvelua ja energiatehokkuutta parantavia kiinteistö- ja kalustouudistuksia, joilla otetaan askelia kohti S-ryhmän yhteistä hiilinegatiivisuustavoitetta.

Lisäksi teimme päätöksen investoida tulevina vuosina merkittävästi sähköautojen latausverkostoon: ABC-teholatausverkostoa kasvatetaan Pirkanmaalla Osuuskaupan toimipisteiden yhteydessä. Tavoitteena on rakentaa suurteholatausverkosto sekä säilyttää nykyiset peruslatauspisteet.

Pirkanmaan kehityksen puolesta

Edistimme kestävää kuluttamista vahvistamalla lähellä tuotetun ruoan tarjontaa valikoimassa. Osuuskaupassa toimii Suomen ainoa lähiruokalähettiläs, jonka tehtävänä on lisätä aktiivisesti lähituotteiden saatavuutta myymälöissä. Vuoden 2022 aikana valikoimissa oli yhteensä 3 617 lähituotetta 184 paikalliselta tuottajalta.

Pirkanmaan Osuuskauppa haluaa lisäksi mahdollistaa kaikille terveellisen, hyvinvointia edistävän ja ilmastoystävällisen ruokavalion. Tavoitteena on, että vuoden 2030 loppuun mennessä 65 prosenttia myymästämme ruoasta on kasvipohjaista. Mahdollistamme asiakasomistajiemme matkaa kohti kestävää kuluttamista myös investoimalla uusiin, innovatiivisiin palveluratkaisuihin. Esimerkiksi ilmastoystävälliseen ostoskoriin tähtäävää pilotoitavaa S-ravinto-palvelua käyttää jo yli 600 asiakasta, ja loppuvuodesta käynnistetty yhteistyö Swappien kanssa mahdollistaa kuukausittain yli sadan puhelinlaitteen kierrätyksen uudelleenkäytettäväksi.

Hävikin ja tuotetun jätteen vähentäminen on keskeinen tavoite toiminnassamme. Pirkanmaan Osuuskaupan tuottamista jätteistä jo täydet 100 prosenttia menee hyötykäyttöön. Vuoden 2022 aikana hävikkiruokaa lahjoitettiin 179 000 kg kaikkiaan 45 toimipaikasta yhteistyössä 23 paikallisen hyväntekeväisyystoimijan kanssa. Lisäksi tarjoamme asiakkaille kattavat kierrätysmahdollisuudet myymälöiden yhteydessä.

Paikallista hyvinvointia edistimme tarjoamalla kesätyöpaikkoja kaikkiaan 1417 nuorelle sekä 18 vuotta täyttäneelle. Lisäksi loimme polkuja erityistä tukea tarvitsevien työllistymiseen. Vuoden 2022 aikana erityistä tukea tarvitsevia työskenteli osuuskaupassa yhteensä 49, joista 20 vakituisessa työsuhteessa. Lisäksi tuimme Kannustajat-ohjelmamme kautta lasten ja nuorten harrastustoimintaa 72 000 eurolla. Osuuskaupan 120-vuotisjuhlavuoden kunniaksi järjestimme pirkanmaalaisille seitsemäsluokkalaisille Bright Friday -tapahtuman teemalla ”Et ole yksin. Yhdessä olemme enemmän.”

Bonusta maksettiin yli 43 miljoonaa

Bonusta Pirkanmaan Osuuskaupan asiakasomistajille maksettiin ennätykselliset 43 miljoonaa euroa – kasvua edellisvuoteen oli peräti 7 miljoonaa euroa. Bonuksen kasvusta merkittävä osa tuli poikkeuksellisesti koko joulukuun kestäneestä Bonus tuplana -kampanjasta, jolla Pirkanmaan Osuuskauppa päätti palkita asiakasomistajia tänä vaikeana aikana. Asiakkailla oli mahdollista vaikuttaa Bonus tuplana -kuukauteen Kuulolla-äänestyksen kautta.

Henkilökunnalle bonus erinomaisesta työstä

Pirkanmaan Osuuskaupalla on käytössä koko henkilökuntaa koskeva palkitsemisohjelma, jossa kaupan ja ravintoloiden henkilökunnan on mahdollista saada maksimissaan jopa 2000 euron suoritepalkka tavoitteiden saavuttamisesta. Hyvä viime vuosi mahdollisti tämän maksimipalkkion toimipaikan päästessä tavoitteisiinsa.

Osuuskaupan loppuvuodesta teettämän työyhteisötutkimuksen mukaan työyhteisön tila on hyvä AA+. Ihmiset ensin -kulttuuri on nostettu Pirkanmaan Osuuskaupan tärkeimmäksi kehityssuunnaksi. Kokoaikaiseksi muutettuna henkilöstömäärämme kasvoi viime vuonna 60 henkilöllä, vuoden lopussa henkilöstön määrä oli 3206.

Hallinnon kokoonpano muuttui

Pirkanmaan Osuuskaupan hallitus muuttui, kun professori Hannu Saarijärvi Pirkkalasta jäi hallituksesta pois yhdeksän vuoden hallitusjäsenyyden jälkeen. Hallintoneuvostoon valittiin uusina jäseninä yrittäjä Arja Ylä-Nojonen Virroilta, toimialajohtaja Sami Rantanen Tampereelta ja toimitusjohtaja Marianne Kukko Tampereelta. Hallintoneuvoston puheenjohtajana vuonna 2023 jatkaa hankejohtaja Timo Rajala ja varapuheenjohtajana yrittäjä Tuila Jaatinen.

Lisätietoja:

Pirkanmaan Osuuskaupan toimitusjohtaja Timo Mäki-Ullakko, puh. 010 767 0070, timo.maki-ullakko@sok.fi

Kulttimaineeseen jo 40 vuotta sitten noussut Abu Fuadin kebab on löytänyt reittinsä Pirkkalan Prisman yhteyteen. Prismassa sijaitsevan kebabravintolan itsepalvelubuffetissa mieluisen kebabannoksen voi koota puhtaasti lähituotteista.

Kova työnteko sekä huumori – hyvässä ja pahassa. Ne olivat tie pirkanmaalaisten sydämiin, kun legendaarinen Fouad Hanafi-Eweiss muutti 1970-luvulla Tampereelle. Hävittäjälentäjä työskenteli Tampereen kahviloissa, ravintoloissa ja pubeissa ja perusti ensin Sadat Padat -ravintolan, sitten omaa nimeään kantavan Abu Fuadin. Kebab-paikka oli Pohjolan ensimmäisiä nopean syömisen ravintoloita.

Nykyään Fouad on eläkkeellä, mutta toimii yhä yhtenä yrityksen omistajista. Yrityksen toiminnassa aktiivisesti mukana olevat pojat Sami Eweiss ja Rami Hanafi odottavat innolla, mihin kaupan ja ravintolan yhdistävä grocerant-yhteistyö Prismassa kantaa.

– Meidän tavoitteenamme on pitää isän perintö katukuvassa. Teemme sen eteen työtä myös hieman itsekkäästä syystä: olemme kasvaneet laadukkaalla kebabilla ja haluamme, että sitä on jatkossakin meidän ja muiden saatavilla, pojat nauravat.

Aiemmin yritys on jo tuonut kebablastun ja kastikkeet yhteistyössä Tapolan kanssa päivittäistavarakauppaan asiakkaiden saataville. Maukkaita kastikkeita tiedetään käytettävän kebabin lisäksi esimerkiksi makaronilaatikkoon, salaatteihin, burgereihin ja broilerin marinoimiseen.

Abu Fuad lähiruoka

Sami Eweiss ja lähiruokalähettiläs Elina Kaukonen testasivat, miten kebab toimii buffetissa. Ja toimiihan se!

Lähiruokaa egyptiläisellä reseptillä

Nykykuluttajalla on niin kebabin kuin ylipäätään ravintoloiden suhteen enemmän valinnan varaa kuin koskaan aiemmin. Toimintaympäristön muutos näkyy myös esimerkiksi siinä, että sosiaalinen media muokkaa ihmisten makutottumuksia. Ne, jotka muistavat Abu Fuadin menneiltä vuosilta, pitävät sitä aitona ja alkuperäisenä, verrokkina muille. Hyvä uutinen on, että kebabin resepti on edelleen sama.

– Haluamme kunnioittaa perinteitä ja säilyttää Abu Fuadin sydämen muuttumattomana. Ruoanlaitto on pitkälti käsityötä ja personoituu kokkiin. Parhaat kokit eivät tee ruokaa reseptin mukaan, vaan maistavat, että tuote on sellainen kuin pitää. Maistamiseen perustui myös isämme elämäntyö. Ei hänellä ollut reseptejä ruutupaperilla, vaan ne kirjoitettiin ensimmäistä kertaa ylös vasta silloin, kun isä jäi eläkkeelle, pojat kertovat.

Abu Fuadin kebab läpäisee myös lähiruokalähettiläs Elina Kaukosen lähiruokaseulan. Kebabin valmistuksessa käytetään vain kotimaista naudanlihaa, ja tuote valmistetaan Pirkanmaalla. Sämpyläkin tulee samasta lähileipomosta kuin vuosikymmeniä sitten. Itse asiassa voisi sanoa, että Abu Fuad on myös toisella mittarilla alueen aatelia: olihan Fouad Hanafi-Eweiss 1990-luvulla mukana kärkikahinoissa Vuoden tamperelaisen tittelistä kisattaessa.

Lue myös: Pirkkalan Prisman ravintolakatu yllättää: mukaan tamperelainen kebablegenda

ProAgria, S-ryhmä ja LähiTapiola tukevat maatalouden ja maaseudun yritysten tulevaisuutta Tulevaisuusvalmennuksilla. Alueellisia valmennuksia järjestetään vuonna 2023 viidellä alueella, joista yksi on Pirkanmaa. 

Mitä asioita maatalous- tai maaseutuyrityksen tulee ymmärtää oman yrityksen strategiaan, ilmastoasioihin ja kuluttajien ostokäyttäytymiseen liittyen tulevaisuudessa?

Tulevaisuusvalmennus on S-ryhmän ja ProAgria Etelä-Suomen vuonna 2019 käynnistämä ja pilotoima valmennuskonsepti. Sen kautta halutaan tuoda toimintaansa kehittäville maatiloille ja maaseutuyrityksille osaamisen kehittämisen mahdollisuuksia ja luoda näkymää ajankohtaisiin ja uutta menestystä luoviin tekijöihin.

– Uudesta tavasta toimia ja tuoda esiin ajankohtaisia asioita saatiin pilottiin osallistuneilta yrittäjiltä kannustavaa palautetta. Vuoden 2023 alusta käynnistyykin viisi Tulevaisuusvalmennusta, viidellä uudella alueella. Tämä valmennus antaa uudenlaisen pohjan nähdä tulevaisuuden asioita, verkostoitua kollegoiden kanssa ja saada omaan yritykseen kehityssuunnitelma, joka kantaa tulevaisuuteen, kehityspäällikkö Tuula Repo ProAgria Etelä-Suomi ry:stä kertoo.

S-ryhmälle valmennukset tuovat toivotun uuden suoran kontaktin alkutuottajiin ja mahdollistavat vuoropuhelun.

– Suomalaista ruokaa ei ole ilman sen tuottajia. Yrittäjät ovat oman tilansa parhaita asiantuntijoita, mutta haluamme osaltamme tuoda näkymää niihin asioihin, joista meillä kaupalla on näkemystä ja tietoa. Se tarkoittaa syventäviä puheenvuoroja esimerkiksi kuluttajaymmärryksestä, ostokäyttäytymisen trendeistä tai alati kiristyvistä vastuullisuusvaatimuksista. On myös tärkeää kuulla, millaisia toiveita ja odotuksia tuottajille on meille kaupalle, Pirkanmaan Osuuskaupan lähiruokalähettiläs Elina Kaukonen sanoo.

Uutena yhteistyökumppanina mukaan tuli LähiTapiola.

– Kukaan ei varmuudella tiedä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan, mutta yllätyksiin voi kuitenkin varautua. Investointi, tuotantosuunnan muutos tai uusien toimintatapojen omaksuminen on pitkäjänteistä, vaativaa ja haasteellista ilmankin, että sattuu vahinkoja. Pidetään riskien hallinta ja varautuminen keskiössä, niin yrittäjä voi keskittyä tärkeimpään; itsensä, yrityksensä ja bisnesideansa kehittämiseen. LähiTapiola haluaa olla mukana tässä työssä rakentamassa suomalaisen maatalouden tulevaisuutta, kiteyttää kehityspäällikkö Teppo Raininko LähiTapiolalta.

Viisi uutta Tulevaisuusvalmennusta järjestetään vuoden 2023 aikana Etelä-Pohjanmaalla, Etelä-Savossa, Hämeessä, Pirkanmaalla sekä Satakunnassa yhteistyössä S-ryhmän alueosuuskauppojen sekä LähiTapiolan alueyhtiöiden kanssa. Lisäksi ilmastoviisas maatila -polussa on mukana BSAG.

Kolme suurta tulevaisuuden teemaa

Valmennuksissa syvennytään strategiaan ja johtamiseen, ilmastoviisaan maatilayrityksen teemoihin sekä asiakasymmärrykseen ja kuluttajien ostokäyttäytymiseen. Valmennus sisältää kaikki kolme eri polkua, joissa valittavana useita eri moduuleja.

Strategia ja johtaminen -polussa tärkeinä asioina käsitellään strategian muodostumista ja riskien hallinnan teemoja.  Ilmastoviisas maatilayritys -polku pureutuu maan kasvukuntoon ja maanviljelyyn ilmastoasioiden näkökulmasta. Polussa luodaan myös katsaus siihen, miten tulevaisuudessa ilmastoasiat vaikuttavat tuotteen arvoon. Asiakasymmärrys ja kuluttajien ostokäyttäytyminen -polku tuo esiin tulevaisuuden asiakkaiden tarpeita sekä esittelee ruoantuotannon menestystarinoita. Mukana on puhetta ruoasta ja oman yrityksen ja tuotteiden tarinallistamista.

– Tulevaisuusvalmennus oli vuorovaikutusta ja sparrausta parhaimmillaan. Useimmille osallistujista valmennus toimi alkusysäyksenä omalle kehittymiselle. Tärkeää oli soveltaa yhdessä opittua heti käytäntöön ja näin saatiin aikaan oman yrityksen kehittymissuunnitelma. Se suuntasi pitkälle tulevaisuuteen ja toimi konkreettisena tiekarttana. Tätä toimintatapaa on jatkettu useiden valmennukseen osallistuneiden yrittäjien kanssa. Näillä tiloilla kilpailukyky on kehittynyt merkittävästi, kokoaa kokemuksia yhteen pilottivalmennuksessa valmentajana toiminut kehityspäällikkö Ari Nopanen ProAgria Keskusten Liitosta.

Tulevaisuusvalmennus sisältää myös 10.1.2023 järjestettävät paikalliset tuottajille suunnatut valmennusten sisältöä avaavat tilaisuudet, joiden yhteinen osuus streamataan verkkoon kaikkien katsottavaksi.

Lisätietoa valmennusten sisällöistä ja ilmoittautumiset: www.proagria.fi/tulevaisuusvalmennus

Lisätietoja:

Pirkanmaan Osuuskauppa, lähiruokalähettiläs ja valikoimapäällikkö Elina Kaukonen, puh. 010 767 2557, elina.kaukonen@sok.fi

ProAgria Etelä-Suomi ry, Tuula Repo, kehityspäällikkö, puh. 040 588 0958, tuula.repo@proagria.fi

LähiTapiola, Teppo Raininko, kehityspäällikkö, puh. 044 461 0048

Seiskaluokkalaisille suunnattu Bright Friday tapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa Tullikamarin Pakkahuoneella 25.11.2022. Lähes kolmesataa nuorta saapui paikalle esiintyjien, juontajien ja aktiviteettien innoittamana. Illan teema, yksinäisyys, herätti nuorissa paljon ajatuksia, ja jättinäytöillä näkynyt chat täyttyi hyvistä kysymyksistä.

Helpompia hetkiä ja hyvinvointia 

Pirkanmaan Osuuskaupan 120-vuotisen taipaleen kunniaksi haluttiin järjestää jotakin kakkukahveja ainutlaatuisempaa. Tapahtuman järjestäminen nuorille tuntui oikealta, sillä yhdessä tekeminen ja hyvinvoinnin luominen on Osuuskaupan ydintekemistä.  

Bright Friday -tapahtuman kohderyhmää ja sisältöä pohdittiin yhdessä Tampereen kaupungin nuorisopalveluiden ja tamperelaisten nuorten kanssa. Kohderyhmäksi valittiin lopulta Pirkanmaan seiskaluokkalaiset ja teemaksi ”Et ole yksin. Yhdessä olemme enemmän”. Valinta oli onnistunut, sillä tapahtumaan saapui lähes kolmesataa seiskaluokkalaista, jotka touhusivat innoissaan aktiviteettien parissa, nauttivat esiintyjistä ja saivat eväitä elämään. 

Bright Friday 2022 Pinja

Bright Fridayta oli suunnittelemassa Pirkanmaan Osuuskaupan ja Tampereen kaupungin nuorisopalveluiden lisäksi myös seiskaluokkalaiset. Yksi ideoijista oli Vuoreksessa koulua käyvä Pinja. Hän päätti lähteä Pakkahuoneelle, koska tapahtuma vaikutti kivalta. Pinja odotti innoissaan Roni Bäckin juontoa ja artistien esityksiä.

”Täällä oli kaikenlaista kivaa” 

Miksi Bright Friday sitten kiinnosti nuoria? Jimi lähti artistien takia. Eniten hän odotti Costin esitystä. Onnia taas kiinnosti nähdä Suomen suosituimpiin tubettajiin kuuluva Roni Bäck juontamassa tapahtumaa.  

Miko kertoi kiinnostuneensa Bright Fridaysta monestakin syystä. 

– Äiti tekee töitä S-ryhmän kaupoissa ja vähän vinkkaili mulle, että tällainen tapahtuma on. Sitten perehdyin itsekin tapahtumaan ja täällä oli kaikenlaista kivaa. Teemakin vähän kiinnosti, että et ole yksin. 

Mikon mielestä oli myös kiva, että tapahtumassa on paljon esiintyjiä, vaikka Roni Bäck oli hänelle esiintyjäkaartista ainoa tuttu. 

Tuulian kaveri pyysi häntä mukaan tapahtumaan. Hän oli oikein mielissään illan esiintyjistä ja juontajista ja odottikin niitä eniten. Roni Bäck oli hänen suosikkinsa. 

Bright Friday 2022 pöytäjalkapallo

Tapahtumassa oli monipuolinen musiikin ja aktiviteettien täyteinen ohjelma.

Pakkahuone täyttyi aktiviteettipisteistä 

Tapahtumassa oli esiintyjien ja naposteltavien lisäksi paljon erilaisia aktiviteetteja bingosta glitter-pisteeseen. Tuulian lempiaktiviteetti oli reaktiopeliseinä, jota pelataan kaksin kaverin kanssa. Pinja taas nautti eniten bingosta, jonka tarkoitus oli tutustuttaa nuoria toisiinsa.  

Jimille, Onnille ja Mikolle yksi aktiviteetti oli ylitse muiden.  

– Lemppariaktiviteetti on flipperi. Sain siinä justiin yksitoistamiljoonaa pistettä. 

Onni pyrki illan aikana parantamaan omaa flipperipiste-ennätystään useampaan otteeseen. 

Bright Friday 2022 Onni ja Miko

Onni (vasemmalla) ja Miko (oikealla) innostuivat flipperin pelaamisesta.

”Jos joku on yksin, se saisi varmaan kavereita täältä” 

Moni Bright Fridayn haastatteluihin osallistuneista nuorista oli joskus tuntenut olonsa yksinäiseksi tai nähnyt kaverinsa yksinäisenä. Haastateltavat pitivät tapahtuman järjestämistä ja sen teemaa tärkeinä. Myös tapahtumaan osallistunut Jimi tuntee olonsa joskus yksinäiseksi. 

– Se ei tunnu kauhean kivalta. Jos joku on yksin, se saisi varmaan kavereita täältä. 

Tapahtuman juontajana toimi tubettaja Roni Bäck. Hän vastasi Tampereen kaupungin nuorisotyöntekijän, Mari-Katrin Lempisen, kanssa paikalla olleiden nuorten kysymyksiin, joita jätettiin chatin kautta yhteensä 708 kappaletta. Onnin mielestä oli kivaa, että Roni oli mukana lukemassa nuorten chat-kysymyksiä. Onni on myös tuntenut oman olonsa joskus yksinäiseksi ja kavereiden yksinäisyys on hänelle tuttua. Hän toivoi, että samanlainen tapahtuma järjestettäisiin myös ensi vuonna. 

Miko uskoi saavansa tapahtumassa hyviä vinkkejä ja oli myös jutellut uusien tuttavuuksien kanssa. Hänen mielestään on hienoa, että yksinäisyyteen liittyviä tapahtumia järjestetään.  

– Mun mielestä on kiva, että tällaisillekin jutuille tehdään oma tapahtuma. Sä et oo just yksin ja se on ihan… (näyttää peukkua). Kuuntelin vähän Ronin ja Mari-Katrin keskustelua ja kyllä ne ihan asiaa puhu.  

Miko kertoi, että hänellä ja hänen kavereillaan yksinäisyyden tunteet eivät onneksi ole olleet pysyviä. Hänen mielestään Bright Fridayn kaltaiset tapahtuvat voivat kuitenkin olla joillekin erityisen tärkeitä.  

Bright Friday 2022, Tuulia ottamassa glitter-tatuointia

Tuulia oli yksi monista, jotka ottivat tapahtumassa glitter-tatuoinnin.

Tuulia pitää illan teemasta ja on saanut hyviä vinkkejä yksinäisyyteen liittyen. 

– Illan teema on kiva, että tää on kiusaamisvapaa paikka. Oon saanut nyt hyviä vinkkejä. En aio olla ihan niin paljoo enää yksin ja tiedän olla enemmän kavereiden kanssa, jotka oikeesti on hyviä kavereita. Tuntuu surulliselta, että jotkut joutuvat olemaan koko ajan yksin. 

Myös Pinja tulee pahalle mielelle siitä, jos näkee jonkun olevan yksinäinen, ja silloin hän tarjoaa yleensä kaverille seuraa. Pinja pitää tärkeänä sitä, ettei tarvitse olla yksin ja että joku on aina tukena. Yhdessä olemme enemmän. 

Niemenrannan asukkaita uskollisesti palvellut pop-up-Sale tekee pian tilaa upouudelle S-marketille, joka avataan aivan raitiotien kainaloon. Vajaassa vuodessa Näsijärven rannan tuntumaan noussut myymälä loistaa energiatehokkuudessa. Kasvavan kaupunginosan uuden lähikaupan avajaisia vietetään 2. joulukuuta.

Pirkanmaan järjestyksessä 26. S-marketin ovet avautuvat perjantaina aamuyhdeksältä. S-market-hankkeen tavoitteena on parantaa asuinalueen palveluja ja tarjota asiakkaille S-marketin myötä entistä monipuolisempi ostoskori.

Niemenrannan Salen loppuunmyynti kestää 1.12. saakka tai niin kauan, kun tavaraa riittää. Koko Salen väki siirtyy lennossa työhön S-marketiin, jossa myyntiala kasvaa Salen 300 neliömetristä noin 900 neliömetriin. Samalla remmiin saadaan uusia työkavereita, sillä S-market työllistää Salen väen lisäksi myös liudan uusia työntekijöitä. S-marketlaiset palvelevat asiakkaita maanantaista lauantaihin klo 7–22 ja sunnuntaisin klo 9–22.

Perjantaiaamun avajaisseremonian jälkeen S-marketissa nautitaan kuuteen saakka kakkukahveista, ja iltapäivällä myymälässä pistäytyy joulupukki. Asiakasomistajille avajaistarjouksista ja ostoksista ylipäätään kilahtaa Bonus tuplana – koko joulukuun ajan.

Energiatehokas tulokas

Niemenrannan uusi S-market kestää pukinkin arvioivan silmän: myymälästä tulee Pirkanmaan Osuuskaupan kuudestoista päästötön toimipaikka.

Kaikki Pirkanmaan Osuuskaupan myymälöiden uudet tai uusittavat kylmäkalusteet on jo pitkään varustettu energian säästämiseksi ovilla, näin myös Niemenrannassa. Tarkemmin toimipaikan energiatehokkuudesta kertoo ryhmäpäällikkö Jyrki Halme:

– Marketissa yhdistetään laajasti S-ryhmässä käytettäviä energiatehokkuuden konseptiratkaisuja. Lämmitys on toteutettu kaupan kylmälaitoksesta syntyvällä hukkalämmöllä ja maalämmöllä, mikä mahdollistaa maaperään varastoituneen uusiutuvan energian hyödyntämisen. Maaperä toimii lisäksi kesäaikana kylmäjärjestelmässä syntyvän lauhteen lämpövarastona. Kaupan energiatehokas kylmäjärjestelmä käyttää kylmäaineena luonnollista hiilidioksidia.

Myymälän energiaratkaisut tukevat S-ryhmän vuodelle 2025 asetettua hiilinegatiivisuustavoitetta.

Lisätietoja:

Pirkanmaan Osuuskaupan ryhmäpäällikkö Jyrki Halme, puh. 010 767 0090, jyrki.halme@sok.fi

Roni Bäck, Kupari ja Mari-Katri. Pakkahuoneen lavalla kohtaa kolme ex-yksinäistä, jotka kertovat omaa tarinaansa kukin omalla tavallaan. Tarina yksinäisyydestä on yhä useammalle nuorelle valitettavan tosi. Onneksi on myös keinoja, joilla nousta kohti valoa. Niistä puhuu seiskaluokkalaisten oma Bright Friday ‑tapahtuma.

”Muistan kesäloman alun, kun tajusin ettei minulla ole ketään kenelle laittaa viestiä, että nähtäisiinkö. Tai niin minä ainakin kuvittelin. Se tuntui todella ahdistavalta”, tubettaja Roni Bäck muistelee nuoruusvuosiaan.

Kaima Roni Kauppinen, 15-vuotias räppäri Kupari, komppaa:

”Mullakin on omakohtaisia kokemuksia yksinäisyydestä. Mulla oli seiskalla aika paha koulukiusaaminen, joka meni jopa väkivallan puolelle.”

Yksinäisyys ei ole aikaan sidonnaista. Eri syistä yksinäisyydestä kärsiviä nuoria on ollut aina. Tässä ajassa – koronan jälkeen, Euroopan vavisuttavassa sotatilanteessa – huoli nuorten hyvinvoinnista ja mielenterveydestä kuitenkin korostuu, eikä syyttä.

Tampereen kaupungin nuorisopalvelujen johtavan koordinaattorin Tiina-Liisa Vehkalahden mukaan nuorten ongelmat ovat viime aikoina moninaistuneet, pitkittyneet ja vaikeutuneet:

”Tämä näkyy muun muassa siinä, että nuoret eivät saa oikea-aikaista palvelua esimerkiksi päihde- tai mielenterveyshaasteissa, ja ongelmat ehtivät kasaantua ja kroonistua ennen avun saamista. Nuoriso-ohjaaja on vierellä kulkija ja kuuntelija, mutta nuori tarvitsee usein samaan aikaan myös muiden ammattilaisten palveluja.”

Bright Friday

Mari-Katri on itse entinen koulukiusattu ja tehnyt pitkään työtä sateenkaarinuorten parissa. ”Korona-aika ja muuttuva maailma vaikuttavat ihan kaikkien nuorten mielenterveyteen. Kouluterveyskyselyissä näkyy kuitenkin aika räikeänä, että sateenkaarinuorilla on muita enemmän esimerkiksi mielenterveyshaasteita.”

 

Ennen kuin on liian myöhäistä

Tamperelainen nuoriso-ohjaaja Mari-Katri Lempinen kohtaa nuoria työssään livenä ja chatin kautta.

”Yksinäisyys todella näkyy netissä nuorten kanssa viestiteltäessä. Saattaa olla, että nuorella on koulussa kavereita, mutta vapaa-ajalla niitä ei ole – tai toisin päin. Se on totta kai haaste, johon me aikuiset haluamme tarjota apua.”

Ongelmien nostaessa päätään keskusteluapu ja eteenpäin ohjaaminen ovat tärkeässä asemassa, sillä yksinäisyyden haitalliset vaikutukset kertautuvat mitä pidemmälle tilanne etenee. Pahimmillaan yksinäisyys voi johtaa syrjäytymiseen ja eristäytymiseen kaikista järjestelmistä ja yhteisöistä.

”Yksinäisyys haavoittaa ja hajottaa, ei anna toivoa eikä valoa tulevaisuudelle. Elämä voi tuntua merkityksettömältä ja oma olo arvottomalta. Elämä alkaa näyttäytyä kaikin tavoin juuri yksinäisyyden tematiikan kautta. Yksinäisyys voi aiheuttaa erilaisia mielenterveyden ongelmia ja pitkään jatkuessaan jopa fyysisiä sairauksia”, kertoo Tiina-Liisa.

Sekä Tiina-Liisa, Mari-Katri että Roni Bäck vastaavat nuoria mietityttäviin kysymyksiin Bright Friday -tapahtumassa, jossa yksinäisyyden teemaa käsitellään monesta näkökulmasta. Samalla pidetään superhauskaa erilaisten aktiviteettien parissa.

Mari-Katri kannustaa kaikkia pirkanmaalaisia seiskoja mukaan:

”Tämähän on ihan ainutkertainen mahdollisuus. Tapahtumassa on törkeän hyvät esiintyjät, ja sieltäkin voi löytää niitä uusia kavereita.”

Kupari Bright Friday

Kupari: ”Jos kaverina tiedät, että toinen on alakuloinen, niin kysy asiasta ja kerro vaikka opettajalle, niin kaveri saa apua. Kenenkään ei kannata jäädä yksin.”

 

Rohkeat Ronit Pakkahuoneen lauteilla

Tapahtuman esiintyjäkaartin nuorin on räppäri Kupari, joka veti ensimmäisen keikkansa Monitoimitalo 13:ssa räpättyään vasta kuukauden. Sen jälkeen nuorella lupauksella on ollut kymmenkunta keikkaa eri nuorisokeskuksilla.

”Räppään elämästä, siitä mitä olen kokenut ja mitä tulen kokemaan tulevaisuudessa. Ihan älyttömän hyvät fiilikset päästä Pakkahuoneen lavalle. Olen kuullut juttua, että tosi moni nuori on tulossa just meikän takia sinne. Kyllähän se tuntuu tosi hyvältä”, Kupari kertoo.

Yksinäisyyden haasteet yhdistävät jollain tavalla kaikkia Bright Friday -tapahtuman esiintyjiä. Miten Ronit Kauppinen ja Bäck sitten selvisivät omistaan?

Kauppinen toimi kuin oppikirjaesimerkki: ”Hain apua kuraattorilta, sain apua ja kiusaaminen on loppunut.”

Bäck alkoi puolestaan somettaa: ”Somettaminen on monelle introvertille tapa ilmaista itseään. Monesti some on ollut minulle se paikka missä olen saanut ’jutella kaverille’ eli yleisölleni.” Ja loppuhan on historiaa.

 

Info:

Mikä?

Bright Friday on pirkanmaalaisten seiskaluokkalaisten omat ilmaiset bileet.

Esiintyjinä muun muassa Roni Bäck, Kupari ja Costi. Ohjelmassa lisäksi DJ Mikaela Välipakan tahdittama disco, purtavaa, glitteröintiä, flippereitä, reaktiopeliseinä yms.

Tapahtuman järjestävät 120-vuotisjuhlavuottaan viettävä Pirkanmaan Osuuskauppa sekä Tampereen kaupungin nuorisopalvelut.

Missä?

Tampereen Pakkahuoneella. Maakunnista järjestetään nopeimmille ilmoittautujille ilmaiset bussikuljetukset tapahtumaan ja takaisin.

Milloin?

Perjantaina 25.11.2022 klo 18.00–22.00

Lisätietoja ja ilmoittautuminen

www.brightfriday.fi

Järjestämme tänäkin vuonna Hopen kanssa joulukampanjan myymälöissämme, jossa toteutetaan vähävaraisten perheiden lasten ja nuorten jouluisia toiveita.

Pystytämme joulupuut täynnä toiveita Sokoksen 3. kerrokseen, Kalevan, Linnainmaan, Koivistonkylän, Lielahden, Nokian, Pirkkalan, Kangasalan, Sastamalan ja Ideaparkin Prismoihin sekä Koskikaran ja Viialan S-marketeihin. Puut täyttyvät toiveista perjantaina 11.11. ja ovat paikallaan 11.12. saakka.

Näin osallistut: 

Ottamalla Hopen Toivepuusta toiveen ja toteuttamalla sen, annat tiukassa tilanteessa olevan perheen lapselle tai nuorelle joulun. Ilman kiharaista partaa ja punaista takkia, voit olla monen perheen paras joulupukki.

”Mustana perjantaina” 25.11.2022 järjestettävä Bright Friday kerää jopa 700 pirkanmaalaista nuorta mielen hyvinvoinnin ympärille rakennettuun tapahtumaan.

Pirkanmaan Osuuskauppa järjestää yhteistyössä Tampereen kaupungin nuorisopalveluiden kanssa kaikille pirkanmaalaisille seiskaluokkalaisille avoimen ja ilmaisen tapahtuman, jonka teemana on yksinäisyys.

Tapahtuman päätähdet, seiskaluokkalaiset, ovat yhdessä elämän nivelvaiheista, jossa he voivat tuntea yksinäisyyttä tai erilaisuutta. Tapahtumassa aihetta käsitellään monesta näkökulmasta. Teemasta nuorten kanssa keskustelee muun muassa yksinäisyydestään julkisuudessa kertonut tubettaja Roni Bäck. Illan pääesiintyjänä nähdään tamperelainen rap-artisti Costi eli Tuomas Kostiainen, joka käsittelee tulevalla debyyttialbumillaan korona-ajan yksinäisyyttä.

– Musta perjantai on tänä vuonna loistava. Toivomme, että tapahtumassa solmitaan uusia ystävyyssuhteita ja että nuoret saavat myös eväitä elämän hankaliin tilanteisiin. Yhdessä olemme enemmän, sanoo tapahtumaa yhdessä nuorten kanssa ideoinut Pirkanmaan Osuuskaupan viestintäpäällikkö Viivi Pärssinen.

Tervaskannot tapahtuman takana

Bright Friday -tapahtuma on osa Pirkanmaan Osuuskaupan 120-vuotissyntymäpäivien juhlintaa.

– Asiakkaiden omistaman osuuskauppamme taivalta on takana 120 vuotta. Syntymäpäiviä voi juhlia monella tapaa. Kakkukahvien järjestämisen sijaan pureudumme osuuskaupan perustehtävään: Olemme olemassa auttaaksemme asiakasomistajiamme. Luomme hyvinvointia pirkanmaalaisille. Viime aikojen keskusteluita niin kahvipöydissä kuin julkisuudessakin on leimannut yhteinen teema – huoli nuortemme hyvinvoinnista ja mielenterveydestä ajassa, jossa ensin tuli korona, sitten sota. Mietimme, miten voimme yhdessä auttaa nuoriamme, Viivi kertoo.

Nuorten toiveiden pohjalta tapahtumaan tuodaan paljon erilaisia aktiviteetteja ja ohjelmaa. Tapahtuman suunnittelussa ja toteutuksessa on mukana Tampereen kaupungin nuorisopalvelut, joka tuntee nuorten kipukohdat ja vastaa tapahtumassa livenä nuorten kysymyksiin.

– Yhteistyöllä saadaan aina enemmän aikaan kuin yksin puurtamalla. Siksi onkin hienoa tehdä tämän kaltaista tärkeää tapahtumaa yhdessä ison alueellisen toimijan kanssa. Seiskaluokkalaiset ovat juuri meidän kohderyhmäämme ja tapahtuman teema on erittäin ajankohtainen ja tärkeä. Nuoret tarvitsevat toisiaan sekä turvallisia aikuisia, sanoo Tampereen kaupungin nuorisopalveluiden johtava koordinaattori Tiina-Liisa Vehkalahti.

Tasavuosia jo viime vuonna

Historiankirjat kertovat, että Pirkanmaan Osuuskaupan juuret ulottuvat itse asiassa joulukuussa 1901 Virroille perustettuun Edistys Kauppakuntaan, josta tuli monien vaiheiden kautta osa Pirkanmaan Osuuskauppaa. Ei tarvitse olla edes seiskalla pystyäkseen laskemaan, että POK:n 120-vuotisjuhlavuosi oli jo viime vuonna.

– Pitää paikkansa. Viime vuosi oli intensiivinen, ja korona vei vielä huomiotamme. Päätimme suosiolla siirtää juhlintaa vuodella eteenpäin, ja se oli mielestäni hyvä veto. Nyt meillä on koossa arvojamme heijastava mielekäs ja merkityksellinen tapahtuma. Silloin kun juhlitaan, juhlitaan perusteellisesti, päättää Viivi.

Lisätietoja:

www.brightfriday.fi

Pirkanmaan Osuuskaupan viestintäpäällikkö Viivi Pärssinen, puh. 010 767 2566, viivi.parssinen@sok.fi

Tampereen kaupungin nuorisopalvelujen johtava koordinaattori Tiina-Liisa Vehkalahti, puh. 040 806 3239, tiina-liisa.vehkalahti@tampere.fi

Kuva: Muun muassa räppäri Kupari ja Mari-Katri Lempinen Tampereen kaupungin nuorisopalveluista nousevat Pakkahuoneen lavalle. Kuva: Reetta Muranen