Pirkanmaan Osuuskauppa ja Pirkanmaan Martat järjestävät taas tutut Ässäkokki-kurssit. Noin 8–12-vuotiaille pikkukokeille tarkoitettu kurssi on oiva paikka päästää luovuus lentoon sekä samalla oppia herkullisesta kotiruoasta ja ravitsevista välipaloista.

Kurssien ajankohdat:

Syyslomaviikolle on tulossa kaksi kurssia lisää. Tiedotamme niistä myöhemmin.

Ilmoittautuminen maksuttomille kursseille on nyt auki, mukaan mahtuu 10 ensimmäistä ilmoittautunutta. Ilmoittaudu täällä!

 

Suomen suurin ruokakauppaketju S-market kasvattaa ja uudistaa myymäläverkostoaan Pirkanmaalla. Länsi-Tampereelle alkaa rakentua S-market Lamminpää, ja nykyisistä myymälöistä uudistetaan Oriveden, Lempäälän ja Ikaalisten S-marketit. Samalla saadaan päätökseen muutama vuosi sitten alkaneet, koko Pirkanmaan S-market-verkostoon kohdistuneet mittavat parannustyöt. Kevään aikana vahvistuu myös toisen Pirkanmaalle avattavan uuden S-marketin avaus.

S-market Lamminpää tulee sijoittumaan vilkkaiden kulkuyhteyksien varrelle osoitteeseen Nauhakuja 2. Lähialueelle on nousemassa lähes 30 kerrostalon kokonaisuus, mikä tulee tarkoittamaan noin 1 200 uutta asukasta.

Tavoitteena on päästä aloittamaan noin 1000-neliöisen kaupan rakentaminen tulevana syksynä.

– Tampereen vetovoima näkyy ja tuntuu myös Lamminpäässä. S-market tuo kasvavan ja kehittyvän alueen ytimeen helpon, nopean ja edullisen vaihtoehdon arjen ruokakauppaostoksiin, jotka eivät vaadi autoa tai pidempää kauppareissua hypermarketissa. Jos kaikki etenee suunnitelmien mukaan, pääsemme juhlimaan avajaisia yhdessä asiakkaiden kanssa huhtikuussa 2025, Pirkanmaan Osuuskaupan S-market-ketjujohtaja Sami Laine iloitsee.

Henkilökunnan rekrytointi alkaa alkuvuodesta 2025.

– Meille tulee Lamminpäähän noin 14 paikkaa auki. Mikäli ruoka ja asiakaspalvelu ovat sinun juttusi, kannattaa ehdottomasti seurailla vuodenvaihteen jälkeen osoitetta pokrekry.fi ja laittaa hakemusta sisään. Lähdemme kokoamaan uuteen toimipaikkaan huipputiimiä ja haluamme tarjota kullekin tekijälle elämään sopivan työn, joka joustaa eri tilanteiden mukaan, Sami lupaa.

Raikkaan miljöön ohella rakentamisen ytimessä on energiatehokkuus: S-market Lamminpäästä tulee oman toimintansa osalta päästötön toimipaikka. Kaupan kylmäjärjestelmän kylmäaineena tullaan käyttämään luonnollista hiilidioksidikylmäainetta ja kylmäjärjestelmän energiankulutus pyritään minimoimaan ovellisilla kylmäkalusteilla. Kylmäprosessissa syntyy kuitenkin aina myös hukkalämpöä, joka saadaan hyödynnettyä tehokkaasti lattialämmityksessä.

Valaistus puolestaan toteutetaan säädettävillä led-valaisimilla, jotka mahdollistavat pienen energiankulutuksen lisäksi tilaan miellyttävän kirkkauden. Toimipaikan omaa energiantuotantoa varten varaudutaan aurinkopaneelien asentamiseen. Ennestään Pirkanmaalla on yhteensä 12 oman toimintansa osalta päästötöntä S-marketia.

Elämä on ruokaa – ja sujuvia kauppareissuja

Vehreästä luonnostaan tunnetussa Lamminpäässä asuu paljon pien- ja lapsitalouksia, mikä tulee näkymään vahvasti myös S-marketin valikoimassa ja palveluissa.

– Lamminpään edullisin ja monipuolisin ruokakori elämän eri hetkiin tulee olemaan S-marketin tärkein tehtävä. Asiakasanalytiikasta on nähtävissä, että alueella tykätään kokeilla rohkeasti uutuustuotteita ja kokataan paljon kotona. Samoin edullinen hinta painaa ostopäätöksessä paljon. Juuri Lamminpään alueen asukkaille osuvaa valikoimaa onkin lähdetty piirtämään erityisesti näiden asioiden ympärille, mutta asiakkaat voivat ehdottomasti kertoa myös omia tuotetoiveitaan osoitteessa sinuntoive.fi sekä tietysti aina kaupan henkilökunnalle, Sami vinkkaa.

Myös helppoutta ja nopeutta arvostaville on luvassa hyviä uutisia.

– Välipalan, eväiden tai unohtuneen maitopurkin hakijat voivat piipata ostoksensa kätevästi pikakassoilla. Valikoiman osalta laadukkaiden tuorevalmisruokien ohella kauppaan saadaan myös pullantuoksuinen paistopiste. Ja vaikkei S-marketin pinta-ala ihan veny palvelutiskille, Prisman koko valikoimaan pääsee pian Lamminpäässäkin käsiksi: uuden S-marketin pihaan tulee ruoan verkkokaupan noutolokerikko, Sami jatkaa.

Ei mitään pikku pintaremppoja

Pirkanmaan kaikki S-marketit on viime vuosien aikana uudistettu läpikotaisin niin miljöön, valikoiman kuin energiatehokkuudenkin osalta. Vielä on vuorossa muutama myymälä.

S-market Oriveden muutostyöt alkoivat aiemmin tänä keväänä ja valmistuvat huomenna torstaina. S-market Lempäälän uudistus alkaa heti perään kesäkuussa ja valmistunee marraskuussa. S-market Ikaalinen taas uudistuu tulevana syksynä, syyskuusta marraskuuhun. Ylöjärvellä ja Valkeakoskella puolestaan ovat käynnissä S-marketien muutostyöt Prismoiksi.

Pirkanmaan Osuuskaupalla on tällä hetkellä 26 S-marketia. Lamminpään lisäksi suunnitelmissa on päästä aloittamaan Pirkanmaalla myös toisen uuden S-marketin rakentaminen vielä tänä vuonna.

– Kunhan rakennuslupa-asiat ovat varmistuneet, pääsemme kertomaan lisää – toivottavasti jo lähiviikkoina. Lamminpää ja tämä toinen mahdollinen uusi yksikkö mukaan luettuina Pirkanmaan S-market-verkoston parivuotinen uudistaminen on ollut kokonaisuudessaan 27,1 miljoonan euron investointi, Sami kertoo.

Lisätietoja:

Mirkka Saikanmäki, marketkaupan toimialajohtaja, Pirkanmaan Osuuskauppa, 010 767 0081, mirkka.saikanmaki@sok.fi

Sami Laine, S-market-ketjujohtaja, Pirkanmaan Osuuskauppa, 010 767 0093, sami.laine@sok.fi

Pirkanmaan Osuuskauppa tarkoittaa ruokaa, palveluita ja loistavia asiakaskokemuksia. Meidät omistaa 220 000 asiakasomistajaamme. Osuuskauppana tavoitteemme on luoda asiakkaillemme helpompia hetkiä ja lisätä hyvinvointia. Annamme toimintamme hyödyn asiakasomistajille edullisimpina hintoina, palkitsemisena ja vastuullisesti rakennetuilla, laadukkailla palveluilla yli sadassa liikepaikassa ja verkossa 3 000 työntekijän voimin.

Kuva: Laura Vesa

 

S-ryhmässä otetaan määrätietoisia askeleita kohti yhteisöllistä työvuorosuunnittelua, joka parantaa henkilöstön mahdollisuuksia vaikuttaa työ- ja vapaa-ajan yhteensovittamiseen. Mallia on pilotoitu Pirkanmaan Osuuskaupassa, Osuuskauppa Arinassa ja Osuuskauppa Suur-Savossa. Vuoden oppien keruun jälkeen pilotti laajenee, ja mukaan tulee lisää erilaisia toimipaikkoja.

Palvelualojen työ on epäsäännöllistä vuorotyötä, jossa tarjolla olevat vuorot perustuvat asiakasvirtoihin.

– Haluamme kuunnella yhä paremmin henkilöstön toiveita työvuoroistaan ja tukea mahdollisuutta yhdistää työ ja vapaa-aika omaan elämään sopivalla tavalla. Uudenlaisen työvuorosuunnittelun tuoma muutos aloillamme työskentelevien arjessa on mittava. Yhteisöllistä työvuorosuunnittelua toteuttavissa toimipaikoissamme työntekijät poimivat vuoronsa itse, jolloin yksilöllisten elämäntilanteiden ja esimerkiksi erilaisten palautumistarpeiden huomiointi on helpompaa. Siirtymä on erittäin mielenkiintoinen oppimismatka niin henkilöstölle kuin osuuskaupoille, SOK:n henkilöstöjohtaja Hanne Lehtovuori kertoo.

Työvuorosuunnittelun tavoite on yhteensovittaa liiketoiminnan ja asiakkaiden tarpeet sekä työntekijän toiveet mahdollisimman hyvin.

– Muutos on toimintamallillinen ja kulttuurinen. Siirtyminen uuteen tapaan toimia vaatii aitoa yhdessä tekemistä, osallistamista, koulutusta ja myös muutosjohtamista. Laajennamme pilottia hallitusti, kokemuksiimme perustuen ja koko ajan oppien, Lehtovuori kuvailee.

Henkilöstölle vapauksia ja vastuuta

Pirkanmaan Osuuskauppa on ollut ensimmäisten osuuskauppojen joukossa yhteisöllisen työvuorosuunnittelun pilotissa. Työvuorojen poimimiseen on luotu toimipaikoissa pelisäännöt, joihin koko tiimi yhdessä sitoutuu. ABC-liikennemyymälöissä huomioitavana on useita erilaisia osaamisia, rooleja ja vastuita sekä 24/7-aukioloajat.

– Huomioimme työvuorosuunnittelussa luonnollisesti, että kussakin vuorossa on riittävästi eri osaamisia edustettuna ja esimerkiksi perehdytystaitoisia konkareita paikalla, kenttäpäällikkö ja ABC Kolmenkulman liikennemyymäläpäällikkö Kirsi Koivisto kertoo.

– Kun työntekijät ovat päässeet mukaan suunnittelemaan työvuorolistaansa omaan arkeen sopivaksi, tyytyväisyys työvuoroihin on selvästi kasvanut. Tämä on näkynyt meillä myös loikkana työtyytyväisyydessä. Työntekijäthän tietävät itse parhaiten, mikä sopii heidän elämäänsä juuri nyt. Meillä on puolestaan aito halu mahdollistaa henkilöstölle kunkin elämään sopiva työ. Tässä uusi työvuorosuunnittelumallimme on hienosti auttanut, Koivisto kiittää.

Onnistuneella yhteistyöllä tuloksia

Henkilöstö on kokenut suunnittelua tukevan järjestelmän helppokäyttöiseksi ja vuorojen poimimisen sujuvaksi. Samalla ymmärrys työvuorosuunnitteluun liittyvän palapelin moninaisuudesta on kasvanut, arvioi Pirkanmaan Osuuskaupan kaupanpuolen pääluottamusmies Kirsi-Maria Mäntylä.

– Mennyt vuosi on hieno esimerkki onnistuneesta yhteistyöstä. Työvuorosuunnittelun ammattilaiset ja esihenkilöt ovat olleet muutoksessa tiiviisti mukana, yhdessä henkilöstön kanssa. Työvuoroilla on iso merkitys työssä jaksamiselle. Kun pääsee itse suunnittelemaan vuorojaan, työn ja muun elämän yhteensovittaminen sujuvoituu ja työn merkityksellisyys kasvaa. Olenkin kuullut, että pilottitoimipaikoissamme ei enää haluta luopua yhteisöllisestä työvuorosuunnittelusta, Mäntylä kuvailee.

Faktat pilotista

• Yhteisöllisen työvuorosuunnittelun toimintamallissa työntekijät voivat entistä paremmin vaikuttaa työvuorojensa suunnitteluun: työntekijät poimivat vuoroja itse mobiilisovelluksella, sovittuja pelisääntöjä noudattaen.

• Yhteisöllistä työvuorosuunnittelua on pilotoitu S-ryhmässä reilun vuoden ajan Osuuskauppa Arinassa, Pirkanmaan Osuuskaupassa ja Osuuskauppa Suur-Savossa.

• Pilotissa on tähän asti ollut mukana 15 toimipaikkaa ja yhteensä yli 360 työntekijää neljältä liiketoiminta-alueelta (marketkauppa, majoitus- ja ravitsemiskauppa, liikennekauppa ja S-Pankki-työ pilottiosuuskaupoissa).

• Pilotti alkoi huhtikuussa 2023 ja laajenee uusiin toimipaikkoihin vuoden 2024 aikana.

• Henkilöstön kokemuksia on seurattu pitkin pilottia, ja tulokset ovat myönteisiä: 75 % pilotissa mukana olleista työntekijöistä haluaisi varmuudella jatkaa yhteisöllisen työvuorosuunnittelun mallissa.

 

Asiakkaidemme omistamana, osuustoiminnallisena yrityksenä toimimme kohtuuttomuutta vastaan ja tehtävänämme on rakentaa pirkanmaalaisille parempaa paikkaa elää. Tähän tarvitsemme myös saman arvomaailman jakavia yhteistyökumppaneita. Siksipä lähdimme Commun kumppaniksi Tampereella 11.5. järjestettävään auttamisen tapahtumaan #1000-tekoa.

Tapahtuman keskiössä on 1000 ruokakassin jakaminen apua tarvitseville sekä yhteisen pöydän ääressä tarjotut 500 maksutonta lounasta. Lisäksi luvassa on yhteisöllistä ohjelmaa ja tekemistä kaikenikäisille, mm. meidän Soma-nalle. 🙂

Tapahtuman tavoitteena on laittaa hyvä kiertämään ja tarjota konkreettista apua ja neuvoja niille, jotka sitä tarvitsevat. Tapahtuma laajenee ensimmäistä kertaa Helsingistä myös Tampereelle ja Turkuun. Viime vuosien tapahtumissa on autettu tuhansia ihmisiä eri elämäntilanteissa, esimerkiksi eläkeläisiä, lapsiperheitä, opiskelijoita, ukrainalaisia pakolaisia ja työttömiä. Tänä vuonna jokaisessa tapahtumakaupungissa on varattu myös 200 avun kassia ikäihmisille ja ne toimitetaan Eläkeliiton avustuksella alueen hoivakotien asukkaille. Lisäksi mahdollinen tapahtuman ylijäämä toimitetaan Sininauhasäätiön toimesta asunnottomille.

– Joskus voi olla pienestä kiinni, onko itse antamassa ruoka-apua vai vastaanottamassa sitä. Jokainen meistä tarvitsee apua jossakin. On hienoa olla mahdollistamassa #1000tekoa yhdessä asiakasomistajien ja pokkilaisten kanssa, tapahtumayhteistyötä Pirkanmaan Osuuskaupassa puuhaavat Mia Häkkinen ja Viivi Pärssinen iloitsevat.

Tapahtumakiertueen pääjärjestäjänä toimii auttamisen tori Commu, lue lisää tapahtumasta #1000tekoa – lataa Commu (commuapp.fi).

DesignOnTampere Shop Sokoksen Kestävän muodin kerroksessa on vastuullisen muodin ja suunnitteluosaamisen keidas, jossa paikalliset suunnittelijat pääsevät ansaitsemaansa valokeilaan. Valikoimassa on laadukkaita ja tyylikkäitä koruja, laukkuja, vaatteita, asusteita ja keramiikkaa pirkanmaalaisilta brändeiltä. Viona Blun kalannahkaisia käsilaukkuja suunnittelevien yrittäjäsiskosten Sirpa Aminoffin ja Sari Mäkisen yritys sykkii intohimosta kauniisiin esineisiin sekä halusta suunnitella ja tehdä jotain merkityksellistä.

Kestävää ja ajatonta kalannahkasta

Reilu kymmenen vuotta sitten lohennahka ei ollut yleinen materiaali kotimaisessa muotimaailmassa. Sirpa sai ulkomailla työskennellessään idean omasta laukkumerkistä. Hän oli oppinut kalannahan käyttöä asustenahkana ja ihastunut ideaan täysin. Suomeen palattuaan, päättivät siskokset tarttua toimeen ja tuoda menneinä vuosikymmeninä käytetyn materiaalin takaisin parrasvaloihin.

– Laatu on meille aitoja asioita, luontoa ja artesaanityön kunnioittamista – harkiten valmistettuja käsilaukkuja ja asusteita lohennahkaa hyödyntäen. Kuinka upeaa on tehdä jotain kaunista sellaisesta materiaalista, joka muuten menisi jätteeksi, Sirpa avaa.

Viona Blun lähestymistapa muotiin on pitkäjänteinen ja harkitseva. He haluavat luoda tuotteita, jotka kestävät aikaa niin tyylin kuin laadunkin puolesta. Heidän visiossaan siintää mielikuvitus naisen koko elämän kattavasta laukkukokoelmasta, jota yksitellen täydennetään laukku kerrallaan. Valikoiman suhteen noudatetaan selkeää periaatetta: laatu ennen määrää. Toinen periaate on, että laukut olisivat sellaisia, että ne voisivat kiertää sukupolvelta toiselle välittäen tarinaa ja perintöä.
Kalannahkan käsittely on työlästä ja aikaa vievää. Matka nahkasta valmiiksi laukuksi on pitkä ja vaiherikas.

– Laukut kertovat elämäntarinaa. Kun laukut tehdään kalannahkaa hyödyntäen, on jokainen laukku jollain tapaa erilainen, koska maailmassa ei ole kahta tismalleen samanlaista ruotoriviä, Sirpa jatkaa.

Kalannahka kestää kovaakin kulutusta ryhdikkäästi ja on lisäksi kauniin ja arvokkaan näköinen. Viona Blun laukuissa hyödynnetään myös lehmännahkaa, joka sopii notkeutensa takia erinomaisesti kalannahan kaveriksi.

Kotimaisuus kunniaan

Viona Blu valmistaa kaikki tuotteensa Sastamalassa. Tavoitteena on toimia mahdollisimman kestävästi myös tällä saralla. Viona Blun yhdeksi intohimoksi onkin noussut nimenomaan kotimainen nahka-artesaaniosaaminen.

Kestävästi tekeminen on keskeinen teema Viona Blun ideologiassa, pienet valinnat ovat isossa mittakaavassa merkitseviä. Esimerkiksi kalannahan värjäyksessä ei käytetä kromia, ja laukkujen sisuskankaat on valmistettu kierrätetyistä muovipulloista.

– Tänä päivänä saa todella miettiä mitä tuotetta maailma vielä tarvitsee ja siksi on tärkeää, että uuden valmistuksessa voidaan hyödyntää jätteeksi jäävää materiaalia. Emme toki ole valinneet helpointa tietä, kotimaisuus ja vastuullinen valmistus maksavat enemmän mutta onneksi on heitä, jotka sitä arvostavat. Asiakkaillemme siis iso kiitos, Sari kiittelee.

Eva Laukku on Viona Blun uutuuslaukku. Se on täydellinen valinta, kun tarvitset mukaan vain ja ainoastaan kaikkein tärkeimmät (esim. puhelin, lompakko, avaimet). Eva Laukkua saa kolmessa eri värissä mustana, taupen harmaana ja burgundin punaisena.

– Vinkkimme kevään pukeutumiseen on yhdistää burgundin punainen Eva laukku pastellinsinisen kesämekon kanssa. Näistä väreistä tulee kiva ja yllättävä parivaljakko!

Viona Blu on enemmän kuin pelkkä muotibrändi. Se on konsepti, joka yhdistää kauneuden, kestävyyden ja tarinan yhdeksi kokonaisuudeksi. Sirpa ja Sari rohkaisevat jokaista ilmaisemaan itseään ja tyyliään, tekemään muodista kestävän elämäntavan.

Sokoksen Kestävän muodin kerros pähkinänkuoressa:

Sokos Tampere, Kestävä muoti (4. kerros) palvelee sinua tavaratalon aukioloaikoina ma-pe klo
09–21, la 09–19, su 11–18. Sokos Tampere, 4. kerros, Hämeenkatu 21, 33200 Tampere. Puh. 010 76 70800 (pvm/mpm)

Tampereen ydinkeskustassa, Sokoksen neljännessä kerroksessa sijaitsevassa Sustinaressa rakastamasi vaatteet ja asusteet saavat uuden elämän. Sustinaren palveluihin kuuluvat vaatteiden, kenkien, laukkujen ja muiden asusteiden korjaus, huolto ja uudistaminen. Palvelut sisältävät perinteistä suutarin ja ompelijan käsityötä, kaiken keskiössä vanhan materiaalin kunnioittaminen, kestävä kehitys ja muoti.

Nimi on missio

Sustinaren nimi kertoo yrityksen mission: ”sustainable”, eli kestävä. Sustinarelaisille on tärkeää pitää huolta paitsi vaatekaapin sisällöstä myös maapallosta. Yrityksen yhtenä tavoitteena on tarjota perinteisiä, mutta nykyaikaan sopivia palveluja perinteikkäässä kengäntekijöiden ja suutareiden kaupungissa.

– Elämme aikaa, jossa muoti muuttuu nopeammin kuin ikinä, ja uusia vaatteita tuotetaan maailmaan hengästyttävää tahtia. Me Sustinarella haluamme hidastaa, silittää laadukkaiden materiaalien pintaa, ommella ratkenneen sauman, paikata reiän ja palauttaa lempivaatteet takaisin vaatekaappiin entistä ehompana, avaa Sustinaren luova johtaja ja perustaja Elina Korri.

Asennemuutoksen aika

Sustinarelaisten ammattitaito ulottuu myös upcyclingiin ja uudistamiseen, kestäviin ja yksilöllisiin tapoihin vähentää ympäristöön kohdistuvaa kuormitusta. Sustinare ei pelkästään korjaa, vaan tarjoaa myös tuotteita ja opastaa kenkien ja asusteiden huoltamiseen.
Jokainen voi osaltaan vaikuttaa positiiviseen kehitykseen: ostaa vaatteita harvemmin, valita laadukkaita materiaaleja ja käyttää niitä pidempään. Korjauttamalla vanhoja vaatteita ja jalkineita tulee samalla luoneeksi Suomeen myös työtä, ja lopulta laadukkaan tuotteen ostaminen ja korjaus käyvät halvemmaksi kuin aina uuden ostaminen.

– Uskomme, että muutos syntyy paikallisesti pidentämällä tuotteiden elinikää ja kannustamalla ihmisiä hitaamman kuluttamisen ja laadukkaampien tuotteiden pariin. Haluamme korjata maailman paremmaksi takki ja tennari kerrallaan, Elina sanoo.

Jos lempifarkkusi ovat menneet rikki tai juhlamekkosi kaipaa ehostusta, suuntaa Tampereen Sokoksen kestävän muodin kerrokseen (4. kerros) Sustinareen! Siellä ammattitaitoiset ompelijat ja suutarit hoitavat vaatteet ja kengät jälleen kuntoon, antaen niille uuden elämän ja sinulle mahdollisuuden jatkaa rakastamiesi tuotteiden käyttöä entistä pidempään.

Artikkelin kuva: Veera Lintula

Sustinare

Hämeenkatu 21, 33200 Tampere, Sokos, 4. kerros
ma–pe 10–18
la 10–15

Drop-in-palvelu: Korjauta kenkäsi, laukkusi tai vaatteesi kätevästi Sustinaren Drop-in-palvelun avulla aukioloajoista riippumatta! Lue lisää palvelusta: https://sustinare.fi/drop-in/

Sokos Tampere, Kestävän muodin kerros pähkinänkuoressa:

Pirkanmaan Osuuskaupassa ollaan sydämen asialla – kirjaimellisesti: vuoden alussa toimipaikkojen defibrillaattorien eli sydäniskurien määrä kasvoi 53:lla. Nyt kaikista toimipaikoista löytyvät iskurit ja ensiapukoulutuksen saanut henkilökunta turvaavat jokaista ostosreissua ympäri Pirkanmaan. Apua löytyy tarpeen tullen läheltä syrjäisimmilläkin seuduilla.

Defibrillaattorit osana asiakasturvallisuutta

Defibrillaattorit ovat kannettavia laitteita, jotka voivat palauttaa normaalin sydämen rytmin antamalla sähköiskun sydämeen.

Vesilahden Salessa iskurit on otettu vastaan hyvillä mielin. Vaikka tien toisella puolella sijaitsevalla paloasemalla päivystää arkipäivisin ambulanssi ja hoitohenkilöstö, ei ole olemassa takeita siitä, että apu olisi aina heti saatavilla. Tästä syystä laajoin aukioloajoin palveleva kauppa on hyvä paikka defibrillaattorille. Aloite defibrillaattorin hankkimisesta Vesilahdelle tuli kaupan omalta henkilökunnalta, joka osallistui ensiapukoulutukseen.

– Paloaseman hoitohenkilöstö on käynyt tutustumassa defibrillaattoriin. Myös asiakkaat ovat huomanneet laitteen ja tunnustarrat ulko-ovessa. Palaute on ollut positiivista, ja useat ovat käyneet katsomassa iskuria rohkeasti lähempääkin, sanailee Vesilahden Salen päällikkö Kirsi Pynnönen.

Niin Vesilahdella kuin muissakin toimipisteissä työntekijät käyvät ensiapukoulutuksen, jossa tutustutaan myös sydäniskurin käyttöön.

”Deffa on lähellä, vaikka apu olisi kaukana”

Moni Pirkanmaan Osuuskaupan toimipaikoista sijaitsee vilkkaimpien taajamien ulkopuolella. Tilanteen tullen ambulanssin saapuminen paikalle voi kestää yli kymmenenkin minuuttia.

– Defibrillaattorin käytössä jokainen minuutti on tärkeä. Tilanteen alkaessa 3–5 minuutissa aloitettu defibrillointi ja paineluelvytys lisää kohtauksen saaneen selviytymismahdollisuutta 75 prosenttia. Jokainen minuutti ensiapua ostaa arvokasta lisäaikaa, avaa Vesilahden Salen myyjä Suvi Koivula.

Myös asiakkaat ovat ottaneet iskurin vastaan hyvillä mielin. Viereisellä torilla, kirjastossa ja kaupassa liikkuu paljon iäkkäitä ja riskiryhmäläisiä.

– Kauppa on edistyksellinen, kun nyt on iskurikin käytössä tarvittaessa. Itsekin olen ensiapua joskus antanut, tuumailee Salen vakioasiakas Marko Lounasranta.

Vesilahden Salessa defibrillaattoriin suhtaudutaan kunnioituksella, mutta toki myös pienellä jännityksellä. Jokainen toivoo, ettei laitetta tarvitsisi koskaan käyttää, mutta kaikkeen on hyvä varautua ja olla valmiina.

– Jokainen osaa toimia hengenpelastajana, jos tilanne sitä vaatii. Iskurin käyttöä on opeteltu, minkä lisäksi se opastaa käyttäjäänsä koko elvytyksen ajan. Defibrillaattori myymälässä lisää niin asiakkaiden kuin kaupan lähettyvillä liikkuvien turvallisuutta, Kirsi päättää.

Pirkanmaan Osuuskaupan vuoden 2023 liikevaihto kipusi 1 162,5 miljoonaan euroon, joka on 7,1 prosenttia enemmän edellisvuoteen verraten. Liiketuloksemme oli 25,6 miljoonaa euroa. Panostimme uusien palveluiden ja verkoston kehittämiseen 49,5 miljoonan euron investoinnein. Maksoimme myös Bonusta kaikkien aikojen suurimman summan, 46,2 miljoonaa euroa. Osuustoiminnan ydin onkin resonoinut tässä ajassa vahvasti: Pirkanmaan Osuuskaupan asiakasomistajien määrä ylitti viime vuonna 220 000 jäsenen rajan – vuoden 2023 lopussa meillä oli 221 679 asiakasomistajaa. Henkilöstömäärämme oli vuoden 2023 lopussa 3 362. Kaikki työntekijämme palkitaan ylimääräisellä tulospalkkiolla.

Toimintaympäristön volatiilisuus jatkui ja kasvaneet geopoliittiset jännitteet varjostivat taloutta koko vuoden niin maailmalla, Euroopassa kuin Suomessakin. Venäjän hyökkäyssodan jatkuminen ja Lähi-idän konflikti lisäävät globaalisti epävarmuutta talouden näkymistä ja tulevasta kehityksestä.

Kaikki tämä on vaikuttanut myös Pirkanmaan Osuuskaupan liiketoimintaan.

– Takana on monta poikkeuksellista vuotta ja suoranaista epävarmuuden aikaa. Geopoliittinen tilanne on muuttunut, korkotaso korkea ja kuluttajien ostovoima heikentynyt. Merkkejä paremmasta kuitenkin näkyy. Kasvumme kertoo asiakkaidemme luottamuksesta meitä kohtaan – Pirkanmaan Osuuskauppa sai vuonna 2023 lähes 8 000 uutta asiakasomistajaa. Ydintehtävämme on varmistaa pysyvästi edullinen hintataso sekä taata laadukkaat palvelut koko Pirkanmaalla. Näin aiomme jatkossakin tehdä: investoimme kuluvana vuonna uusiin palveluihin ja verkostoon 72 miljoonalla eurolla, Pirkanmaan Osuuskaupan toimitusjohtaja Antti Heikkinen kertoo.

Päivittäistavarakaupassa markkinaa ripeämpi kasvu

Pirkanmaan Osuuskaupan liikevaihto vuonna 2023 oli 1 162,5 miljoonaa euroa, jossa kasvua edellisvuoteen oli 76,8 miljoonaa euroa eli 7,1 prosenttia. Konsernin liiketulos oli 25,6 miljoonaa. Investoinneista ja kehittämispanostuksista johtuen liiketulos laski edellisestä vuodesta 2,0 miljoonaa euroa.

Päivittäis- ja käyttötavarakaupan liikevaihto kasvoi 9,5 prosenttia. Päivittäistavarakaupassa kasvu oli selvästi yleistä markkinakehitystä parempaa. Ruoan verkkokauppa kasvoi edellisestä vuodesta 27,0 prosenttia. Myös käyttötavarakaupan liikevaihto kasvoi edellisvuodesta. Liikennemyymälä- ja polttonestekaupan liikevaihto laski polttoaineiden hintojen laskun vaikutuksesta. Ravintolakaupassa palautuminen pandemia-ajasta jatkui ja liikevaihto kasvoi selvästi.

Liikevaihto liiketoiminta-alueittain v. 2023 milj. eur +- ed.v. %
Päivittäis- ja käyttötavarakauppa 912,1 + 9,5 %
Liikennemyymälä- ja polttonestekauppa 221,0 – 3,4 %
Ravintolakauppa 18,7 + 34,7 %
Vuokratuotot 10,7 + 6,9 %
Yhteensä 1 162,5 + 7,1 %

Asiakasomistajia jo yli 220 000, Bonusta maksettiin yli 46 miljoonaa euroa

Pirkanmaan Osuuskaupalla oli vuoden 2023 päättyessä 221 679 jäsentä eli asiakasomistajaa. Määrä kasvoi edellisvuodesta yhteensä 7 895 asiakasomistajalla.

Maksoimme Pirkanmaan Osuuskaupan asiakasomistajille vuonna 2023 Bonusta historialliset 46,2 miljoonaa, jossa oli kasvua edellisvuoteen 3,3, miljoonaa euroa eli 7,8 prosenttia. Bonuksen määrään vaikuttivat hyvä myynnin kehitys sekä joulukuussa toteutettu kuukauden mittainen Bonus tuplana -kampanja.

Maksutapaetuna S-Etukortilla maksetuista ostoksista tilitettiin asiakasomistajillemme 1,3 miljoonaa euroa.

Entistä paremmat palvelut asiakaskokemus ja ympäristö edellä

Kehitimme palvelutarjontaamme ja uudistimme myymäläverkostoamme vuonna 2023 noin 50 miljoonalla eurolla. Tampereen Sokoksen kaksivuotinen kokonaisuudistus saatiin syksyllä päätökseen, kun ostospaikan alakertaan valmistui Pirkanmaan kymmenes Prisma, keskustan oma uniikki Prisma Hämeenkatu. Tätä ennen lanseerasimme keväällä puolestaan Sokoksen ylimpään kerrokseen Suomen ensimmäisen Kestävän muodin kerroksen.

Avasimme Hämeenkyröön S-market Tippavaaran, Hervantaan Sale Hervantajärven, Kalevaan koko perheen italialaisravintola La Famiglian ja Tampereen keskustaan itsepalvelukauppa Sale Automaatin. Ylöjärvellä aloitettiin S-marketin muutostyöt kohti syksyllä 2024 avattavaa Prismaa. Samoin Ruoveden S-market, Ylöjärvellä Kaurasmäen Sale sekä Kolmenkulman ja Pirkkalan ABC:t kokivat muodonmuutokset.

– Toimipaikkauudistusten keskiössä ovat tilojen viihtyisyys, toiminnallisuus ja energiatehokkuus. Asiakkaamme olivat myös viime vuonna ilahduttavan aktiivisesti mukana uudistuksissa kertoen meille toiveitaan tuotteisiin ja palveluihin liittyen, suuri kiitos siitä. Toimipaikkojen ympäristöystävällisyyden osalta olemme sitoutuneet koko S-ryhmän yhteiseen tavoitteeseen olla oman toimintamme osalta hiilinegatiivinen vuoteen 2025 mennessä. Hiilinegatiivisuus saavutetaan muun muassa päästöttömillä toimipaikoilla, joiden määrä kasvaa vuosittain. Vuoden 2023 lopulla meillä oli niitä Pirkanmaalla 21, Antti avaa.

Pyrimme jatkuvasti vähentämään hävikkiä ja 100 prosenttia liiketoiminnassamme syntyneistä jätteistä meneekin hyötykäyttöön. Lahjoitimme viime vuonna 164 000 kiloa hävikkiruokaa hyväntekeväisyyteen. Asiakkaamme pelastivat ResQ Club -sovelluksen avulla ravintoloistamme 16 720 annosta ja kaupoistamme 15 590 kassillista ruokaa.

Tuimme pirkanmaalaisten lasten ja nuorten hyvinvointia Kannustajat-äänestyksemme kautta lahjoittamalla viime vuonna paikallisille yhdistyksille yhteensä 72 000 euroa. Lisäksi järjestimme marraskuussa seiskaluokkalaisille Bright Friday -ilmaistapahtuman teemalla Et ole yksin, yhdessä olemme enemmän.

Kestävän liikkumisen saralla avasimme neljä uutta ABC-latausasemaa sekä lisäsimme suurteholatauspisteitä jo olemassa oleville asemille. Tällä hetkellä ABC-latausasemia on Pirkanmaalla yhteensä 23 Prismojen, S-marketien ja ABC-asemien yhteydessä. ABC-lataus nousi viime vuonna asiakastyytyväisyydessä kotimaisten latauspalveluiden ykköseksi. Tavoitteenamme on olla johtava julkisen latauksen toimija.

Kangasalle maailmanluokan keräilykeskus

Ruoan verkkokauppa jatkoi vahvaa kehittymistä kasvaen lähes 30 prosenttia edellisvuoteen verraten. Lisäsimme ruoan verkkokaupan noutopisteiden määrää ja laajensimme kotiinkuljetusalueita. Tällä hetkellä Pirkanmaalla on 16 Prisma-noutopistettä ja 14 S-market-noutopistettä. Prisman kotiinkuljetusalue kattaa Kangasalan, Lempäälän, Nokian, Pirkkalan, Tampereen, Ylöjärven, Sastamalan ja Akaan – S-marketin kotiinkuljetusalue puolestaan Mänttä-Vilppulan, Valkeakosken ja Oriveden.

Ruoan verkkokaupan pikatoimituksiin saatiin uudet sympaattiset työkaverit kesällä, kun Sale-robot aloittivat Tampereella seitsemässä Sale-toimipaikassamme.

Valmistelimme viime vuonna pitkään ja hartaasti Kangasalan Prisman kylkeen rakentuvaa ruoan verkkokaupan automaatioavusteista keräilykeskusta. Keskus yhdistää teknologian ja automaation tuomat hyödyt Prisman laajaan valikoimaan ja edulliseen hintatasoon. Mittavan hankkeen kumppanina on automaatioteknologian edelläkävijöihin lukeutuva Swisslog. Keskuksen on määrä valmistua loppukesällä 2024 ja se tulee olemaan Pirkanmaalla ensimmäinen laatuaan.

– Ruoan verkkokaupan suosio tulee kasvamaan lähivuosina entisestään eikä sitä voi ajatella täysin samanlaisilla malleilla kuin perinteistä ruokakauppaa. Meidän täytyy olla jatkuvasti valmiita vastaamaan muuttuvaan asiakaskäyttäytymiseen ja hakea uudenlaisia tapoja tehdä asioita tänään paremmin kuin eilen. Keräilykeskus tehostaa ruoan verkkokaupan tilausten toimittamista, kun robotit ovat auttamassa keräilijöitä tuotteiden nopeassa ja laadukkaassa keräilyssä. Samalla meille syntyy täysin uudenlaisia mielenkiintoisia työnkuvia, Antti valottaa.

Ylimääräinen tulospalkkio kaikille pokkilaisille

Kaikkien näiden onnistumisten takana on sitoutunut henkilökuntamme. Pirkanmaan Osuuskaupalla on käytössä kaikkia työntekijöitä koskeva palkitsemisohjelma, jonka myötä jokaisen on mahdollista saada maksimissaan 1 500 euron tulospalkkio – hyvä viime vuosi mahdollisti tämän maksimipalkkion toimipaikan päästessä tavoitteisiinsa. Jokaisella oli myös mahdollisuus maksimissaan 500 euron kannustepalkkioon tavoitteiden saavuttamisesta. Tämän lisäksi kaikille pokkilaisille maksetaan vuodesta 2023 ylimääräinen tulospalkkio, joka on suhteessa tehtyihin työtunteihin enimmillään 400 euron suuruinen.

Olemme viime vuosina panostaneet paljon Ihmiset ensin -kulttuuriimme. Työyhteisötutkimuksemme mukaan vuoden 2023 työyhteisöindeksimme nousi edellisvuodesta 1,3 prosenttiyksikköä ja asettuu nyt 77,5:een, joka on 8,2 prosenttiyksikköä Suomen yleisnormin yläpuolella. Johtamislupausindeksimme nousi myös edellisvuodesta ja on nyt 78,9. Työyhteisötutkimuksen kokonaisluokituksemme asettuikin tasolle AAA, ollen erinomainen.

Saimme juuri myös yhdeksännen kerran peräkkäin Suomen innostavimmat työpaikat -tunnustuksen. Kyseessä on Eazy Flow’n myöntämä tunnustus, joka annetaan vuosittain poikkeuksellisen hyvät henkilöstötutkimuksen tulokset saavuttaneille organisaatioille.

– Isoin kiitos viime vuodesta kuuluu kaikille reilu 3 000 pokkilaiselle. Aloitin tehtävässäni viime lokakuussa, ja olen saanut koko taloltamme erittäin lämpimän vastaanoton. Meillä todellakin on pokkaa ja sydäntä arjen pienissä ja isoissa hetkissä. Ja näin tuoreena tamperelaisena voin todeta, että sama yhdessä tekemisen ja ratkaisukeskeisyyden henki vallitsee kyllä koko Pirkanmaalla. Tämä on kerrassaan hienoa rohkeuden ja innovatiivisuuden aluetta, Antti toteaa.

Vuonna 2024 ilmassa yhä epävarmuutta, mutta myös positiivisia merkkejä

Vuoden 2024 näkymät ovat erityisesti alkuvuoden osalta haastavat ja ilmassa on paljon epävarmuuksia. Talouden yleinen heikentyminen, kasvaneet kustannukset ja tulevaisuuden epävarmuudet lisäävät kuluttajien ja yritysten varovaisuutta. Taantumasta ei kuitenkaan odoteta pitkäkestoista. Inflaatio on hidastumassa ja myös korkojen odotetaan kääntyvän laskuun, mikä parantaa kotitalouksien ostovoimaa.

– Pirkanmaan Osuuskaupan myynnin odotetaan kasvavan vuoden 2024 aikana. Myös tuloksen odotetaan paranevan maltillisesti. Päivittäis- ja käyttötavarakaupan myyntiin tulee todennäköisesti vaikuttamaan volyymin laskeminen, mutta kokonaisuudessaan myynnin odotetaan kasvavan. Ravintolakaupan sekä liikennemyymälä- ja polttonestekaupan myynnin odotetaan myös kehittyvän positiivisesti edellisestä vuodesta. Yleinen heikentynyt taloudellinen tilanne luo kuitenkin epävarmuutta palveluiden kysynnän kasvulle, Antti kuvailee.

Tiedotteen taloudelliset tiedot ovat vielä tiedotteen julkaisuhetkellä 15.2.2024 tilintarkastamattomia ennakkotietoja.  

Lisätietoja:
Antti Heikkinen, Pirkanmaan Osuuskaupan toimitusjohtaja, antti.heikkinen@sok.fi, 010 767 0070

Pirkanmaan Osuuskauppa tarkoittaa ruokaa, palveluita ja loistavia asiakaskokemuksia. Meidät omistaa 220 000 asiakasomistajaamme. Osuuskauppana tavoitteemme on luoda asiakkaillemme helpompia hetkiä ja lisätä hyvinvointia. Annamme toimintamme hyödyn asiakasomistajille edullisimpina hintoina, palkitsemisena ja vastuullisesti rakennetuilla, laadukkailla palveluilla yli sadassa liikepaikassa ja verkossa 3 000 työntekijän voimin.

Tapahtuman juonsivat tubettaja Roni Bäck ja nuoriso-ohjaaja Mari-Katri Lempinen, jotka keskustelivat lavalla nuorten mieltä askarruttavista asioista, kuten koulukiusaamisesta, ystävyydestä ja harrastuksista

 

Pirkanmaan Osuuskauppa ja Tampereen kaupungin nuorisopalvelut järjestivät yhdessä nuorten kanssa ilmaisen Bright Friday -tapahtuman, jonka teemana on ”Et ole yksin. Yhdessä olemme enemmän.” Illan aikana nuoret pääsivät nauttimaan monipuolisesta musiikin ja aktiviteettien täyteisestä ohjelmasta. Nuorille oli tarjolla myös naposteltavaa pitkin iltaa. Bileisiin saapui lähes viisisataa nuorta, joista useat tulivat kaverin kanssa, mutta moni saapui myös yksin tapahtumaan etsimään uusia kavereita. 

Yksi aktiviteettipisteista oli rakennettu Friend Zone -kyltin alle. Kaverialueella oli mahdollista tehdä yhteisötaidetta isolle valkoiselle kapalevylle, askarrella pinssejä tai ihan vaan ottaa happea säkkituoleilla chillaillen. Useat nuoret nappasivat rohkeina Friend Zone -pisteeltä ”etsin uusia kavereita” pinssin, laittoivat sen rintaan ja lähtivät tutustumaan. 

Tupa täynnä rohkeita seiskaluokkalaisia 

Moni lähti tapahtumaan yhdessä ystävänsä kanssa, mutta Bright Fridayhin saapui myös nuoria ilman seuraa. Useat suuntasivat rohkeasti Friend Zonelle ja laittoivat rintaansapuhu mulle” tai “etsin uusia kavereitapinssin. 

Bright Friday 2023 tapahtuman kuva seiskaluokkalaisista

Ystävykset Helvi (vas.) ja Tilda (oik.) innostuivat lähtemään tapahtumaan yhdessä vanhempien suosituksesta

 

– Helvin äiti kertoi tapahtumasta Helville ja mun äidille, joka taas kertoi mulle. Innostuttiin lähtemään tapahtumaan yhdessä, kertoo Tilda tyytyväisenä. 

Bright Fridayn juontajat ja esiintyjät herättivät monen seiskaluokkalaisen mielenkiinnon. Erityisesti Roni Bäck tuntui olevan suuressa suosiossa nuorten keskuudessa. 

– Roni Bäckiä katsotaan tosi paljon kotona. Hän on hyvä tubettaja. Odotan myös innolla Etan esiintymistä, sanoo Helvi. 

Aktiviteetit saivat myös kiitosta. Flipperit, kicker futis, onnenpyörä, glitteripiste ja reaktiopeliseinä olivat kovassa käytössä. 

 – Tänne on hyvin valittu aktiviteetteja, joita kaikki varmaan tykkää tehdä. Nää ei oo meille seiskaluokkalaisille liian lapsellisia, vaan just sellasia mitä me tykätään tehdä. Täällä on kiva tunnelma, kun on paljon tekemistä, Helvi summaa. 

Bright Friday 2023 tapahtumassa esiintynyt Etta

Illan pääesiintyjä Etta sai nuoret pomppimaan innosta 

 

Yhdessä yksinäisyyttä vastaan

Tapahtuman teema “Et ole yksin. Yhdessä olemme enemmän.” sai paljon kiitosta nuorilta. Monet kertoivat palautteissaan, että he olivat saaneet uusia ystäviä tai ainakin jutelleet uusien ihmisten kanssa. He myös arvostivat sitä, että tapahtumassa otettiin kantaa yksinäisyyteen ja ystävyyteen, jotka ovat tärkeitä teemoja nuorille. Vinkkejä teemaan liittyen sai chatistä sekä Ronin ja Mari-Katrin lavakeskusteluista. 

Tapahtumaan iloinen oli myös Jaakko, jonka mielestä Bright Friday kannattaisi järjestää myös ensi vuonna.  

– Mari-Katrin ja Ronin keskustelut lavalla oli hyviä. Mun mielestä on myös hyvä, että ihmiset on erilaisia. Ei kaikkien tarvitse olla samanlaisia. Se on hyvä kun aiheesta jutellaan ja tällaisten tapahtumien järjestäminen on tärkeetä, ettei kukaan jää yksin. Täältä voi löytää vaikka kaverin. Itse en oo vielä jutellut kenenkään uusien ihmisten kanssa, mutta voisin ehkä jutella. Laitoin chattiinkin tervehdyksen kaikille, Jaakko kertoo. 

Bright Friday 2023 tapahtumaan osallistunut seiskaluokkalainen Jaakko

Jaakko piti illan teemasta ja oli utelias näkemään minkälainen Bright Friday –tapahtuma on 

 

Samaa mieltä oli kicker futiksesta kovasti pitävä Onni. 

– Jotkut ihmiset on yksinäisiä ja on hyvä, että tällaisia tapahtumia järjestetään. En itse tarvii uusia kavereita, mutta täältä niitä voi kuitenkin löytää, Onni toteaa. 

Bright Friday 2023 tapahtumaan osallistunut seiskaluokkalainen Onni

Onnille Bright Fridaybileet olivat myös omat synttäribileet 

 

Bright Friday on merkittävä tapahtuma Pirkanmaan Osuuskaupalle. Onhan osuustoiminnallisuuden idea aina perustunut yhdessä tekemiseen, ja isona toimijana Osuuskaupalla on myös vastuu aidosti kehittää alueellista hyvinvointia. Bright Friday –tapahtumalla halutaan taklata yksinäisyyttä ja tukea nuorten mielenterveyttä ja hyvinvointia.    

 

Järjestämme jälleen Hopen kanssa joulukampanjan, jossa toteutetaan vähävaraisten perheiden lasten ja nuorten jouluisia toiveita. Kampanjan tavoitteena on antaa jokaiselle lapselle mahdollisuus kokea joulu. Pienikin lahja voi olla lapselle ikimuistoinen.

Toivepuut täyttyvät toiveista 17.11.

Toivepuut pystytetään kaikkiin Prismoihimme, Koskikaraan, S-market Viialaan ja Sokokselle 17.11. ja ovat paikallaan 17.12. saakka.

Näin osallistut: 

Ottamalla Hopen Toivepuusta toiveen ja toteuttamalla sen, annat tiukassa tilanteessa olevan perheen lapselle tai nuorelle joulun. Ilman kiharaista partaa ja punaista takkia, voit olla monen perheen paras joulupukki ❤

Vaihtoehtoinen tapa toimia pukkina

Toivepuu-keräyksen lisäksi voit osallistua Hopen kampanjaan Prisma.fi-verkkokaupassa. Verkkokauppalahjoituksessa et voi valita kenelle lahja toimitetaan. Verkkokaupan mukana olo kampanjassa mahdollistaa kuitenkin myös sellaisten lahjoittajien osallistumisen, jotka eivät asu lähellä Toivepuu-toimipaikkaa. Prisma.fi-verkkokaupan lahjoitusaika on ke 2.11. – su 10.12.