Bright Friday -tapahtuma pirkanmaalaisille seiskaluokkalaisille järjestetään nyt toista kertaa, jotta kukaan nuori ei jäisi yksin ja vastauksia mieltä askarruttaviin kysymyksiin löytyisi.
Viime vuonna pohdimme, mitä Pirkanmaan Osuuskauppa voi tehdä nuorten mielenterveyden ja hyvinvoinnin tukemiseksi. Osuuskaupan idea on aina perustunut yhdessä tekemiseen. Niin tälläkin kertaa. Yhdessä Tampereen kaupungin Nuorisopalveluiden kanssa syntyi pirkanmaalaisten seiskaluokkalaisten ilmaistapahtuma, jota nyt vietetään toista kertaa.
– Viime marraskuun tapahtumassa kerättiin nuorilta palautetta ja 84 % oli erittäin tyytyväisiä iltaan. Se oli meille järjestäjille paras kiitos ja signaali sille, että tilausta nuorten yhteiselle illalle todella oli, Pirkanmaan Osuuskaupan viestintäpäällikkö Viivi Pärssinen iloitsee.
Tampereen Tullikamarin Pakkahuoneella 11.11.2023 pidetään tänäkin vuonna hauskaa ja pohditaan mieltä askarruttavia kysymyksiä. Tapahtuman teema on ”Et ole yksin. Yhdessä olemme enemmän”.
– Yhteistyöllä saadaan aina enemmän aikaan kuin yksin puurtamalla. Siksi onkin hienoa tehdä tämän kaltaista tärkeää tapahtumaa yhdessä ison alueellisen toimijan kanssa. Seiskaluokkalaiset ovat juuri meidän kohderyhmäämme ja tapahtuman teema on erittäin ajankohtainen ja tärkeä. Nuoret tarvitsevat toisiaan sekä turvallisia aikuisia, Tampereen kaupungin vs. nuorisopalvelujohtaja Tiina-Liisa Vehkalahti kuvaa.
Musiikki on myös monelle voimaannuttavaa ja olennainen osaa elämää, niin tässäkin tapahtumassa. DJ soittaa toivebiisejä ja lavalle nousevat tamperelainen räppäri Kupari (kuvassa) ja illan huipennuksena Etta.
Ronit puhuvat omasta kokemuksesta
– Muistan kesäloman alun, kun tajusin, ettei minulla ole ketään kenelle laittaa viestiä, että nähtäisiinkö. Tai niin minä ainakin kuvittelin. Se tuntui todella ahdistavalta, tubettaja Roni Bäck muistelee nuoruusvuosiaan.
Tapahtumassa räppäävä 16-vuotias Kuparikin on kokenut yksinäisyyttä:
– Mullakin on omakohtaisia kokemuksia yksinäisyydestä. Mulla oli seiskalla aika paha koulukiusaaminen, joka meni jopa väkivallan puolelle. Hain apua kuraattorilta, sain apua ja kiusaaminen loppui, Roni Kauppinen kertoo.
Nuoret saavat anonyymisti chatissa esittää mieltä askarruttavia kysymyksiä, joihin nuoriso-ohjaajat vastaavat. Kysymyksiä käsitellään myös Roni Bäckin ja tamperelaisen nuoriso-ohjaajan Mari-Katri Lempisen lava-keskusteluissa (kuvassa).
Mari-Katri kohtaa nuoria työssään niin livenä kuin chatin kautta:
– Yksinäisyys todella näkyy netissä nuorten kanssa viestiteltäessä. Saattaa olla, että nuorella on koulussa kavereita, mutta vapaa-ajalla niitä ei ole – tai toisin päin. Se on totta kai haaste, johon me aikuiset haluamme tarjota apua.
Tiina-Liisan mukaan nuorten ongelmat ovat viime vuosina moninaistuneet, pitkittyneet ja vaikeutuneet:
– Tämä näkyy muun muassa siinä, että nuoret eivät saa oikea-aikaista palvelua esimerkiksi päihde- tai mielenterveyshaasteissa, ja ongelmat ehtivät kasaantua ja kroonistua ennen avun saamista. Nuoriso-ohjaaja on vierellä kulkija ja kuuntelija, mutta nuori tarvitsee usein samaan aikaan myös muiden ammattilaisten palveluja.
Ongelmien nostaessa päätään keskusteluapu ja eteenpäin ohjaaminen on tärkeää, sillä yksinäisyyden haittavaikutukset kertautuvat, mitä pidemmälle tilanne etenee. Pahimmillaan yksinäisyys voi johtaa syrjäytymiseen ja eristäytymiseen kaikista järjestelmistä ja yhteisöistä.
– Yksinäisyys haavoittaa ja hajottaa, ei anna toivoa eikä valoa tulevaisuudelle. Elämä voi tuntua merkityksettömältä ja oma olo arvottomalta. Elämä alkaa näyttäytyä kaikin tavoin juuri yksinäisyyden tematiikan kautta. Yksinäisyys voi aiheuttaa erilaisia mielenterveyden ongelmia ja pitkään jatkuessaan jopa fyysisiä sairauksia, Tiina-Liisa summaa.
Mari-Katri kannustaakin kaikkia pirkanmaalaisia seiskoja mukaan Bright Fridayhin, jossa kukaan ei jää yksin:
– Tämähän on ihan ainutkertainen mahdollisuus. Tapahtumassa on törkeän hyvät esiintyjät, ja sieltäkin voi löytää niitä uusia kavereita.
Huikean esiintyjäkaartinkin puolesta fiilis on taattu:
Se, mitä koin lavalla, oli jotain uskomatonta. Monta sataa ihmistä katsomassa, kun esiinnyn. Yleisö oli mukana koko esityksen ajan. Se todisti itselle ja muille, jotka ei välttämättä uskonu muhun musiikin suhteen, että kova työ palkitaan, Kupari kiteyttää.
Lisätietoja: brightfriday.fi
Tampereen opiskelija-asuntosäätiön suurin rakennushanke, TOAS Hippos, saa oman lähikaupan, kun Pirkanmaan Osuuskauppa POK avaa opiskelijakortteliin Sale-myymälän kesällä 2025 .
– Opiskelijat saavat nopeasti ruokaostokset oman kodin alakerrassa sijaitsevasta Salesta. Huomioimme valikoimaa rakentaessamme opiskelijoiden tarpeita, Pirkanmaan Osuuskaupan Sale-ketjujohtaja Asta Kantola kertoo.
Uuden myymälän avaaminen parantaa asukkaiden viihtyvyyttä ja arjen sujuvuutta, ja samalla siitä hyötyvät myös kaikki lähiympäristössä asuvat ja liikkuvat tamperelaiset. Opiskelijakorttelin asukkaat saavat myymälästä myös lämpöä, sillä kylmälaitteiden lauhdelämpöä hyödynnetään korttelin lämmityksessä.
TOAS Hippoksen rakentaminen alkoi kesällä 2022. Työt ovat jatkuneet aikataulujen mukaisesti ja harjannostajaisia vietetäänkin jo tämän syksyn aikana. Ensimmäiset asukkaat pääsevät muuttamaan TOAS Hippokseen kesällä 2024.
Lue lisää TOAS:n tiedotteesta.
Pirkanmaan Osuuskauppa ottaa jälleen harppauksen eteenpäin kohti vastuullisempaa ja vaivattomampaa tulevaisuutta laajentaessaan sähköautojen suurteholatausverkostoaan. Latausverkoston muutokset tehdään jo vuoden 2023 aikana.
Vastuullinen autoilu
Yhteiskunnan siirtyessä kohti kestävämpää tulevaisuutta, sähköautot ovat nousseet yhä suositummaksi vaihtoehdoksi perinteisten polttomoottoriautojen rinnalle. Pirkanmaan Osuuskauppa on halunnut olla eturintamassa vastuullisen liikkumisen edistämisessä tarjoamalla asiakkailleen entistä houkuttelevampia mahdollisuuksia sähköautojen käyttöön. Laajentuva suurteholatausverkosto on yksi konkreettinen askel kohti vaivattomampaa autoilua ja kestävämpää tulevaisuutta.
Nopeaa ja helppoa
Suurteholatausverkoston laajeneminen tarkoittaa myös sitä, että asiakkailla on entistä enemmän mahdollisuuksia ladata sähköautojaan kätevästi ja nopeasti. Latauspisteitä sijoitetaan laajasti Pirkanmaan eri alueille, jotta asiakkaiden ei tarvitse ajaa kauas ladatakseen autoaan.
Mitä suurteholataus tarkoittaa? Lyhyesti sanottuna, se tarkoittaa nopeampia latausaikoja. Suurteholatauksen avulla sähköauto voidaan ladata nopealla latausmenetelmällä (vähintään 150 kW teholla), joka lyhentää latausaikaa ja mahdollistaa pidempien matkojen suorittamisen yhdellä latauksella.
Muutokset vuonna 2023
Muutoksia nykyisiin latauspisteisiin tehdään jo tämän vuoden aikana. Lisäksi uusia latauspisteitä rakennetaan Pirkanmaan Osuuskaupan myymälöiden ja liikenneasemien yhteyteen.
Katso alta vuonna 2023 tehtävät muutokset:
Prisma Kaleva | 200 kW → 400 kW |
S-market Kaleva | 100 kW → 150 kW |
S-market Kaukajärvi | 100 kW → 150 kW |
ABC Akaa Toijala | 4 kpl CCS 200 kW → 6 kpl CCS 400 kW |
ABC Pirkkala | Vaihe 1: Nykyisen täyden kapasiteetin käyttöönotto 140 kW → 200 kW.
Vaihe 2: Olemassa olevan latauskentän viereen rakennetaan lisäksi 6 kpl CCS 600 kW -latausasemaa. Jatkossa tulee olemaan kaksi erillistä kenttää, jossa toisen teho on 600 kW ja toisen 200 kW. Chademo jää nykyiselle paikalleen. Yksi AC-tolppa siirretään Prisma Kangasalalle. |
Prisma Kangasala | Avataan syksyn aikana: 4 kpl CCS + 4 kpl AC 200 kW |
Sokos Tampere | Avataan rakennushankkeen yhteydessä loppuvuonna 2023. 4 kpl CCS 200 kW. |
Prisma Ylöjärvi | Avataan rakennushankkeen yhteydessä alkuvuonna 2024. Nykyinen 4 kpl AC. Uusi 4 kpl CCS + 4 kpl AC 200 kW. |
Lisätietoja sähköautoilusta löydät täältä.
Taas joutui armas aika ja sadat innokkaat kesätyöntekijät, jotka ovat käärineet hihansa ja liittyneet porukkaamme. Yksi heistä on 16-vuotias Iina Jarske, jolle Pirkkalan ABC on jo ennestään tuttu paikka yhden kesän, TET-harjoittelun ja nykyisen osa-aikatyön kautta. Silti hän muistaa edelleen ekan kesätyöpäivänsä kutkuttavan, mutta saman tien tervetulleen fiiliksen.
Iina tarttuu rivakasti toimeen ja opettelee mielellään myös uusia työtehtäviä, sillä tukena ovat Pirkkalan ABC:n mukavat työkaverit. Hän on tuntenut olevansa osa työyhteisöä alusta alkaen.
– Perehdytys oli aikoinaan tosi kattava. Tuli heti sellainen tunne, että meitä kesätyöntekijöitä on odotettu ja että meihin luotetaan. Töitä tehdään yhdessä, eikä ketään pomoteta.
Myös kokenut perehdyttäjä, POK:n myyntivalmentaja Anne Jääskeläinen tietää, että työsuvi sujuu alusta alkaen kivasti, kun nuoret otetaan vastaan tasavertaisina työkavereina. Tämä on korostunut palautteessa, jota POK on nuorilta kerännyt.
– Tervetullut olo ja onnistunut mukaan ottaminen ovat usein kiinni niin pienistä ja helpoista asioista kuin tervehtimisestä ja esittelyistä. Kun olemme nuorista heti aidosti kiinnostuneita, olemme jo voiton puolella.
Vaihtelevuus tuo mielekkyyttä
Iinan mielestä parasta kesätyössä on hommien vaihtelevuus. Hän saattaa työpäivänsä aikana esimerkiksi olla kassalla, pyyhkiä pöytiä, siivota, tiskata ja täydentää linjastoa.
– Täällä annetaan tehdä asioita itsenäisesti, mutta apua saa aina, kun sitä pyytää.
Tässäkin Anne on Iinan kanssa samoilla linjoilla, sillä muutkin nuoret ovat kertoneet, että juuri työtehtävien vaihtelevuus tekee kesätyöstä mielekkäämpää.
– Tässä porukassa on intoa ja halua oppia uutta – annetaan siis nuorten kokeilla eri hommia, arvostetaan kaikkia työtehtäviä ja muistetaan antaa hyvää palautetta.
Kohteliaisuudesta ja somehommista täydet kympit
Kesätyöntekijät ovat POK:lle mieletön voimavara, Anne muistuttaa. He tarkastelevat asioita tuorein silmin ja pystyvät auttamaan toiminnan kehittämisessä.
– Nuorilta voi oppia paljon esimerkiksi ostokäyttäytymisestä. Lisäksi somehommista ja kohteliaisuudesta he saavat minulta täyden kympin.
POK saa Nokian Tredussa liiketoimintaa opiskelevalta Iinalta hyvän arvion työnantajana, ja hän voisi suositella meitä myös kavereilleen.
– Täällä on ison talon edut ja mahdollisuuksia vaikka mihin, Iina hehkuttaa.
Toimipaikoissamme on työn touhussa tänä kesänä useita kesäpätkäläisiä eli nuoria, jotka ovat saattaneet aikaisemmin käydä Tutustu ja tienaa -harjoittelun, mutta odottelevat vielä täysi-ikäisyyttä ja ekaa kesätyöpestiä. 17-vuotias Venla Stenhäll on viihtynyt kesäpätkällään Mäntän S-marketissa ja kertoo oppineensa jo paljon uutta.
Tänä vuonna uuteen Kesäpätkä-kesätyöhömme haki peräti 2400 nuorta, mikä kertoo siitä, että moni alaikäinen nuori on kaivannut kesätöitä ja reilun kuukauden mittaista kesäpätkää.
Mäntän S-marketissa työskentelevä Venla on päässyt purkamaan kuormia ja hyllyttämään. Perehdytyksessä hän oppi esimerkiksi sen, miksi on tärkeää hyllyttää oikein ja miten kassaa käytetään. Mukana arjessa on kuitenkin aina työkaveri, eikä mitään tarvitse tehdä yksin.
– Olen saanut hyvää palautetta siitä, että teen tosi reippaasti ja ripeästi annetut tehtävät. Mielestäni olen saanut palautetta tarpeeksi: yleensä se on annettu työn lomassa esimerkiksi sanomalla, että hyvin meni. Palautetta on tullut kaikilta työkavereilta, joiden kanssa olen työskennellyt, Venla muistelee.
Minipalautteita työpäivän aikana
Jokainen pokkilainen voi vaikuttaa siihen, miten mukavaa nuorilla on töissä – ja kuinka halukkaita he ovat palaamaan takaisin seuraavana kesänä. Minipalautteita voi antaa pitkin työpäivää.
– Nuorille palautteen saaminen ihan perusasioista on äärettömän tärkeää. Jos esimerkiksi nuori on arka ottamaan katsekontaktia vieraisiin ja hän tekee sen, voi sanoa, että hienosti huomioitu asiakasta. Ja jos joku työtehtävä ei onnistu, sekin on tärkeää sanoa ja näyttää nuorelle, että miten asia kuuluu tehdä, kertoo HR-assistentti Henni Suhonen.
Venla on jo lyhyen työpätkän aikana huomannut, miten kiva fiilis säännöllisen palautteen saamisesta tulee.
– Se nostattaa itsetuntoa. Alussa voi jännittää, mutta se auttaa, kun saa palautetta ja kehutaan. Tulee sellainen olo, että osaan tehdä asioita.
Mokaaminen on tärkeä oppimiskokemus
Henni muistuttaa, että palaute vaikuttaa työelämään kiinnittymiseen ja voi tukea oppimista ja rohkaista eteenpäin.
– Kuulumisia kyselemällä tietää, tarvitseeko nuori lisätukea. Myös korjaava palaute on tärkeää. Voi sanoa: anteeksi, unohdin neuvoa tämän, mutta katsotaan yhdessä. Monet nuoret ovat epävarmoja, joten on tärkeää myös sanoittaa, että mokaaminen on ok ja jokainen tekee virheitä. Ne ovat tärkeitä oppimiskokemuksia.
Venlalle jo toinen kerta Mäntän S-marketissa on tuonut varmuutta siitä, että töitä voisi tehdä jatkossakin opintojen ohella.
– Ilmapiiri on ollut todella hyvä. Se vaikuttaa paljon siihen, kun miettii tulevaisuuden työpaikkoja, hän hymyilee.
Tampereen Amurin Salessa kahden viikon Tutustu ja tienaa -harjoittelujaksolla aloittaneet Eemi Virtanen, 16, ja Eerika Lietsamo, 13, pääsivät jo ensimmäisinä päivinään kokemaan oppimisen iloa: Eemille etenkin pullonpalautusautomaatin tyhjennys ja Eerikalle tuotteiden hyllytys tulivat nopeasti tutuiksi.
– Olen myös oppinut pesemään kaupan kahvikoneen, täyttämään maitokaappia ja hyllyttämään pakastetuotteita. On ollut tosi kiva ensimmäinen viikko ja paljon uutta tullut eteen, pohtii tamperelainen Eemi.
Nuoret kertovat olevansa tyytyväisiä perehdytykseen. Kumpikaan ei keksi yhtään asiaa, jossa olisivat kaivanneet lisää opastusta.
– On ollut tosi helppo kysyä apua, ei ole tullut yhtään vaikeaa tilannetta. Se on tosi kiva tunne, kun osaa tehdä asiat itsenäisesti, Lempäälässä asuva Eerika hymyilee.
Perehdytys alkaa turvallisuuden tunteesta
Pirkanmaan Osuuskaupassa onkin tänä vuonna satsattu erityisen paljon perehdytykseen.
Kaikki kesätyöntekijät saavat ennakkoon perehdytysvihot ja osallistuvat etäperehdytykseen, jossa kerrotaan työelämän pelisäännöistä. Alaikäiset nuoret saavat käyttöönsä lukujärjestyksen työtehtävien hahmottamista varten.
– Perehdytys alkaa vastaanottamisesta ja turvallisuuden tunteen luomisesta. Luomme alusta asti hyvää ilmapiiriä, johon voi rauhassa tulla ja jossa mokatkaan eivät haittaa. Kollegoiden kiitokset, tervehdykset ja yhdenvertainen huomioiminen ovat äärettömän tärkeitä nuorille, Amurin Salen myymäläpäällikkö Jenni Luoko sanoo.
Ensimmäinen työ luo käsityksen koko työelämästä
POK:lla aikaisempina vuosina työskennelleet nuoret ovat kertoneet, että he kaipaavat enemmän palautetta myös työn ohessa vanhemmilta kollegoiltaan. Nyt tähän on tartuttu. Kahden viikon harjoittelun aikana on viikoittaiset palautekeskustelut, ja työparilta saa myös päivittäistä palautetta – töitä tehdään enemmän tiiminä.
Taustalla on Jennin oma kiinnostus aiheeseen. Huonot kokemukset saivat hänet kirjoittamaan liiketalouden kehittämisen lopputyönsä perehdyttämisen tärkeydestä. Sieltä käyttöön tulivat esimerkiksi perehdytysmateriaalit ja monia muita työkaluja.
– Onnistuneella perehdytyksellä on nuorille aivan valtavan suuri merkitys. Ensimmäinen työ luo käsityksen koko työelämästä. Olen tyytyväinen, jos voimme luoda sellaiset edellytykset, että nuori pärjää työelämässä ja osaa vaatia oikeudenmukaista kohtelua ja perehdytystä.
Yhtenä oppina on ollut myös nuoria auttaa ymmärtämään omat vahvuutensa. Eemillä ja Eerikalla ne löytyivät nopeasti.
– Muistan tosi hyvin asiat ja löydän tavaroiden oikeat paikat, kun ne on kerran näytetty, Eerika kehaisee.
– Vahvuuteni on fyysisyys. Painaviakin tavaroita on helppo kantaa, Eemi miettii.
Pirkanmaan Osuuskauppa menee kohti kestävää kasvua – luonnonvaroja kunnioittaen. Aiomme saavuttaa hiilinegatiivisuuden oman toimintamme osalta vuonna 2025. Hiilinegatiivisuus saavutetaan mm. päästöttömillä toimipaikoilla, joiden määrä kasvaa vuosittain.
Kohti hiilinegatiivisuutta
S-ryhmän yhteistä hiilinegatiivisuustavoitetta kohti mennään kovaa vauhtia myös Pirkanmaalla. Päästömme olivat vuonna 2022 vain 30 prosenttia vuoden 2015 päästöjen määrästä. Hankkimamme sähkö tuotetaan jo kokonaisuudessaan uusiutuvilla energiamuodoilla. Tästä S-ryhmän yhteisellä tuulivoimatuotannolla tuotetun sähkön osuus vuonna 2022 oli noin 81 prosenttia. Lisäksi pyrimme jatkuvasti vähentämään hävikkiä. 100 prosenttia liiketoiminnassamme syntyneistä jätteistä meneekin hyötykäyttöön.
Lisää päästöttömiä toimipaikkoja
Vuoden 2022 lopulla Pirkanmaan Osuuskaupalla oli 17 päästötöntä toimipaikkaa. Kesäkuun ensimmäinen päivä Tippavaaraan aukeaa uusi S-market, joka on jo kahdeskymmenes päästötön toimipaikkamme.
Kiinteistön lämmitys- ja jäähdytys on toteutettu energiatehokkaasti yhdistämällä kaupan kylmälaitoksen lauhdelämmön talteenotto, maalämmitys sekä maaperästä saatava vapaajäähdytys. Lisäksi maalämpökaivoihin voidaan kesällä varastoida kaupan kylmälaitoksessa syntyvää lämpöä, joka muuten hukattaisiin ulkoilmaan. Luonnollisesti myös kylmäkalusteet ovat ovitettuja, mikä pienentää tuotteiden kylmänä pitämisessä tarvittavaa sähkönkulutusta.
Tutustu koko kaupparyhmämme vastuullisuuskatsaukseen tästä.
Pirkanmaan Osuuskauppa ja Pirkanmaan Martat järjestävät Tampereella taas tutut Ässäkokki-kurssit. Noin 8–12-vuotiaille pikkukokeille tarkoitettu kurssi on oiva paikka päästää luovuus lentoon sekä samalla oppia herkullisesta kotiruoasta ja ravitsevista välipaloista. Kokkailun lomassa juttelemme mm. terveellisestä ruoasta, kierrättämisestä ja turvallisen keittiön pelisäännöistä.
Ilmoittautuminen käynnissä
Ilmoittautuminen kesäkuun kursseille on parhaillaan käynnissä. Jokaiselle kurssille mahtuu mukaan 10 ensimmäistä.
Kurssipäivät ja ilmoittautuminen:
Orivesi: ke 7.6. klo 13–16 (ilmoittaudu tästä)
Ikaalinen: to 8.6. klo 13–16 (ilmoittaudu tästä)
Tampere: ke 14.6. klo 13–16 (ilmoittaudu tästä)
Tampere: to 15.6. klo 13–16 (ilmoittaudu tästä)
Kurssit ovat maksuttomia!
Hope ry:n viime syksynä saama Kannustajat-tuki mahdollistaa tänä vuonna yli kahdenkymmenen lapsen harrastuksen. Pirkanmaan Osuuskaupan asiakasomistajat ratkaisevat tänäkin keväänä 35 000 euron Kannustajat-tukipotin jakautumisen. Ilmoita yhdistyksenne mukaan 15.4. mennessä!
Hopelle tuki tuli tärkeään aikaan
Vaikean maailmantilanteen myötä moni suomalaiskuluttaja on pyrkinyt karsimaan kuluja. Hankala tilanne on näkynyt myös Hope ry:n asiakasmäärissä. Hope on kotimainen hyväntekeväisyysjärjestö, joka auttaa vähävaraisia suomalaisia lapsiperheitä. Avun tarve on viime aikoina ollut kovassa kasvussa, kun lapsiperheissä on ollut vähemmän rahaa muun muassa vaatteisiin ja harrastuksiin.
Tampereen toimipaikka on Hopen suurin. Asiakasperheitä on tällä hetkellä noin 1700 ja aktiivisia vapaaehtoistyöntekijöitä noin kymmenen. Tampereen Hope on täynnä kaikkea vaatteista urheilutarvikkeisiin ja leluihin.
– Tiukassa taloustilanteessa joudutaan valitettavan usein säästämään karsimalla lasten harrastuksista. Harrastusten puute sekä vaatetus voivat eriarvoistaa lapsia ja nuoria. Hope haluaa tukea perheitä luomalla lapsille tasa-arvoisemman mahdollisuuden hyvään elämään, kertoo Hope Tampereen tiiminvetäjä Kirsi Pärri-Hedman.
Hopen toiminta tapahtuu hyvin pitkälle ilman välikäsiä. Lahjoitukset saadaan suoraan ihmisiltä ja lahjoitukset menevät suoraan ihmisille. Toiminnan merkitys välittyy myös suoraan asiakaskohtaamisissa.
– Osa asiakkaista silminnähden liikuttuu kiitollisuudesta liikkeestä lähtiessään. Koen toimintamme todella tärkeäksi ja olen ylpeä siitä, mitä me vapaaehtoiset teemme, Kirsi kertoo.
Vaate- ja tavaralahjoitusten lisäksi Hope tukee lasten arkea kustantamalla esimerkiksi harrastusmaksuja ja elämyksiä, kuten Särkänniemen rannekkeita.
Kannustajat-tuki mahdollisti lapsille harrastuksen
Kasvaneen avuntarpeen myötä on ollut ilo huomata, että ihmiset lahjoittavat aktiivisesti.
– Hopelle tulee lahjoituksia joka päivä. Lisäksi joulupuukeräykset ovat olleet onnistuneita ja kukaan mukana ollut lapsi tai nuori ei ole jäänyt ilman lahjaa, Kirsi sanoo.
Pirkanmaan Osuuskaupan järjestämässä Kannustajat-äänestyksessä asiakasomistajat antoivat runsaasti ääniä Hopelle. Hope sai suurimman mahdollisen Kannustajat-tukisumman, 3000 euroa.
– Se tuntui hyvältä. Kannustajat-tuki on mahdollistanut yli kahdenkymmenen lapsen harrastuksen tänä keväänä. He ovat päässeet harrastamaan jääkiekkoa, voimistelua, musiikkia ja vaikka mitä. Tukisummasta on vielä hieman jäljellä syksylle, jolloin pystymme jälleen tukemaan lasten harrastamista, Kirsi iloitsee.
Miten yhdistys voi päästä kannustettavaksi?
- Olette rekisteröity yhdistys.
- Toimitte Pirkanmaan Osuuskaupan toimialueella.
- Toimitte alle 18-vuotiaiden lasten ja nuorten harrastustoiminnan tai lasten ja nuorten hyvinvointia edistävän toiminnan parissa.
- Toimintanne on jatkuvaa, ei voittoa tavoittelevaa.
- Ohjaatte tuen vähintään 50:lle.
- Ohjaatte tuen harrastetoimintaan, ei liigatasolle.
- Käytätte tuen vastuullisesti.
- Ette ole saaneet Kannustajat-tukea syksyn 2022 äänestyksessä. Jos yhdistyksen yksi joukkue tai jaosto on saanut Kannustajat-tukea, tämä ei estä muita hakemasta seuraavaan äänestykseen.
- Keskitätte yhdistyksen hankinnat mahdollisuuksien mukaan Pirkanmaan Osuuskaupan toimipaikkoihin.
- Teette tukisummalla hyvää omassa yhteisössänne. Kerrotte näistä sydänteoista ennen äänestystä ja raportoitte niistä äänestyksen jälkeen Pirkanmaan Osuuskaupalle ja omissa kanavissanne esimerkiksi somepostauksin ja artikkelein.
- Jokainen mukana oleva seura tai yhdistys tekee 30.4.2022 mennessä valitsemassaan kanavassa ainakin yhden Kannustajat-äänestykseen liittyvän julkaisun ja lähettää siitä tiedon (linkki, kuva tms.) osoitteeseen viestinta.pirkanmaa@sok.fi.
- Äänestyksessä mukana olevien yhdistysten kesken jaetaan 35 000 euron tukipotti.
Yhdistykset voivat hakea mukaan toukokuun äänestykseen 15.4. saakka. Lisätietoa ja hakulomake: kannustajat.fi
Kestävän muodin kerros avattiin 23.3. Tampereen Sokoksen neljänteen kerrokseen. Uudet palvelut pääsivät tulikokeeseen, kun erityisesti kestävästä muodista kiinnostuneet vaikuttajat ja asiakkaat pääsivät tutustumaan osastokokonaisuuteen. Astu kuvakavalkadin myötä mukaan avajaistunnelmiin.
Idea kestävän muodin kerroksen rakentamiseen saatiin Sokoksen asiakkailta. Sokos keräsi asiakastoiveita vuosi sitten keväällä, ja tuhansien toiveiden joukossa korostui vahva toive vastuullisuuden huomioimiseen sekä valikoimassa että palveluissa.
Laajasta valikoimasta löytyy laadukkaita second hand -vaatteita, kierrätysmateriaaleista valmistettua muotia sekä lastenvaatteita ja -tarvikkeita. DesignOnTampere-osasto tarjoaa paikallisten suunnittelijoiden ainutlaatuista lähimuotia. Kestävän muodin kerroksessa voi hyödyntää myös vaatteiden, jalkineiden ja asusteiden ompelu-, korjaus-, huolto- ja tuunauspalveluita sekä käyttämättömiksi jääneiden tekstiilien keräyspistettä.
Sokos-tavarataloketju ja second hand -muodin verkkokauppa Emmy ovat aloittaneet yhteistyön, jonka odotetaan kasvattavan vaatteiden kierrättämistä sekä käytettyjen vaatteiden markkinaa merkittävästi Suomessa. Kaikkiin 20 Sokos-tavarataloon on tullut Emmy-myyntilaatikot. Lisäksi Tampereen Sokokselle avautui Emmyn ensimmäinen kivijalkamyymälä.
Laajentuneessa DesignOnTampere Shopissa asiakkaita tapasivat Pispala Clothingin suunnittelija Lauri Järvinen ja DesignOnTampere ry:n puheenjohtaja ja MUKA VA -brändin perustaja Anna Mattelmäki.
Sustinare on yksi Sokoksella aloittaneista uusista kestävän muodin toimijoista. Yrityksen luova johtaja Elina Korri ja toimitusjohtaja Lasse Huuhka ovat tuoneet vaatteiden ja kenkien korjaamisen, huoltamisen ja uudistamisen helposti asiakkaiden saataville, osaksi tavaratalokauppaa.
Muotivaikuttaja ja valokuvaaja Janita Autio juonsi kestävän muodin kerroksen lanseeraustilaisuuden, jossa hän esitteli Emmyn ja DesignOnTampereen valikoimista kokoamansa minimuotinäytöksen.
Muotinäytöksessä toimivat malleina Sokoksen työntekijät Sini Yliheljo, Meri Laaksonen ja Aregash Forsgrén-Parkkonen.
Tampereen Sokoksen kestävän muodin kerroksesta kerätään oppeja ja kokemuksia koko tavarataloketjua varten.
Kestävän muodin kerros | Sokos Tampere 4. krs
Sustinare: Vaatteiden, jalkineiden ja asusteiden korjausompelu- ja huoltopalvelut, muokkaus ateljeetyönä sekä tuunauspalvelu. Lisäksi jatkossa myös MEA Upcycle Studion kierrätysmateriaaleista valmistamaa muotia.
Emmy: Laadukas second hand -muodin osasto ja myytäväksi tarkoitetun muodin droppipiste
DesignOnTampere: Tamperelaisten huippusuunnittelijoiden muotia ja muotoilua.
Kuopus: Lastenvaatteita ja -tarvikkeita
Pirkanmaan Jätehuolto & Nextiili: Poistotekstiilin keräyspiste
Kuvat: Niki Soukkio