Kuva: Verkkokaupan työntekijä Minna Lehto, keskuksen Fulfillment Manager Jari Niemelä sekä verkkokaupan ja digitaalisuuden kehityspäällikkö Petri Widgren odottavat keskuksen operoinnin alkua malttamattomina.

Kangasalla tehdään pian historiaa, kun Prisman yhteyteen valmistuu elokuussa Pirkanmaan ensimmäinen ruoan verkkokaupan automaatioavusteinen keräilykeskus. Keskus on paitsi Suomessa, myös kansainvälisessä kontekstissa harvinainen: se on rakennettu hypermarketin kainaloon tyhjästä, täysin automaation ehdoilla. Asiakkaille keskus tulee tarkoittamaan lisää tilausaikoja ja nopeampia toimituksia – Pirkanmaan Osuuskaupan työntekijöille puolestaan uusia veikeitä rooleja robotiikan parissa. Keskuksella vastataan ruoan verkkokaupan kovaan kysyntään: vuonna 2023 ruoan verkkokaupan myynti kasvoi Pirkanmaan Osuuskaupalla 27 prosenttia edellisvuoteen verraten.

Noin 1 400 neliömetrin suuruinen keskus tulee palvelemaan 280 000 asukkaan talousaluetta, kun siellä keräillään jatkossa kaikki Tampereen ja Kangasalan ruoan verkkokaupan kotiinkuljetustilaukset sekä Kangasalan Prisman noutotilaukset. Muiden Pirkanmaan Prismojen ja S-marketien noutotilausten keräilyt jatkuvat myymälöissä entisellään.

– Erityistä keskuksen operoinnissa tulee olemaan juuri Prisman infran hyödyntäminen: tilauksen perusvalikoiman tuotteet keräillään robottiavusteisesti varastosta, ja tilausta täydennetään tarvittaessa seinänaapuri Prisman puolelta esimerkiksi Ruokatorin ja leipomon tuoreilla tuotteilla, pakkastuotteilla ja päivittäisillä käyttötavaratuotteilla. Robotit tehostavat ja nopeuttavat keräilyä, kun ne tuovat tuotteet ripeästi keräilijöiden saataville. Työntekijät varmistavat kuitenkin yhä tuotteiden laadun ja pakkaavat tilauksen lähtövalmiiksi, Pirkanmaan Osuuskaupan toimialajohtaja Ville Jylhä kertoo.

Vuonna 2023 ruoan verkkokaupan myynti kasvoi Pirkanmaan Osuuskaupalla 27 prosenttia edellisvuoteen verraten. Samoin vuoden 2024 ensimmäisellä puoliskolla myynti on kasvanut lähes 30 prosenttia edellisvuoteen verraten. Tällä hetkellä verkon osuus ruoan myynnistä on Pirkanmaan Osuuskaupalla reilu neljä prosenttia. Vuonna 2030 sen arvioidaan olevan jo kymmenen prosenttia.

– Nyt valmistuvan keskuksen myötä meille syntyy mahdollisuus jopa kaksinkertaistaa ruoan verkkokaupan kapasiteetti viime vuoteen verrattuna. Olemme koko kaupparyhmässä investoineet viime vuosina määrätietoisesti ruoan verkkokaupan kehittämiseen asiakastarpeen mukaan. Näkisin Pirkanmaalle lähivuosina tilausta vielä ainakin parille keräilykeskukselle. Ruoan verkko-ostaminen on kiistatta yksinkertainen keino arjen helpottamiseen, Ville toteaa.

Merkittävästi enemmän tilausaikoja ja nopeammat toimitukset

Keskus tuo keräilyyn tehokkuutta ja parantaa toimitusvarmuutta. Sen myötä tilauksia saadaan vuorokaudessa eteenpäin moninkertainen määrä verrattuna Kangasalan Prisman aiempaan myymäläkeräilyyn.

– Keskus tulee tarkoittamaan asiakkaille moninkertaista määrää tilausaikoja sekä noutoon että kotiinkuljetukseen, ja tulevaisuudessa myös lyhyempiä toimitusaikoja. Samoin tilausta tehdessä tuotteiden reaaliaikainen saatavuus on jatkossa verkkokaupassa näkyvissä, sillä keskuksessa olevia tuotteita ei ”jaeta” kivijalka-asiakkaan kanssa. Keskittämällä Kangasalan ja Tampereen kotiinkuljetukset toimitettavaksi keräilykeskuksesta lähemmäs loppuasiakasta, pystymme myös suunnittelemaan reitit kannattavammin ja kestävämmin, Ville jatkaa.

Mikäli asiakas valitsee ruoan verkkokaupan noudon Kangasalta, nouto tapahtuu jatkossa drive-in-kadulta.

– Asiakkaan ei siis tarvitse nousta autosta, vaan halutessa ostokset nostetaan suoraan kyytiin​. Tilauksen nouto onnistuu myös keskuksen pihaan rakentuvasta ulkonoutolokerikosta, joka mahdollistaa kontaktittoman asioinnin vuorokauden ympäri, Ville täydentää.

Robotit pelaavat tarkkaa tetristä

Mikäli keskuksen viimeistelytyöt sujuvat aikataulussa, ruoan verkkokaupan työntekijät ja 40 robottia aloittavat tilausten keräilyn elokuussa. Keskuksen automaatioteknologian toteuttajana on alansa edelläkävijöihin lukeutuva Swisslog.

– Keräilykeskuksen roboteilla on kahdenlaisia tehtäviä, osa on kaivajia ja osa kuljettajia. Ne työskentelevät omassa metallikehikossaan, niin kutsutussa gridissä, tarkkaan ohjelmoiduilla reiteillään. Robottien liikkuessa näyttää siltä, kuin ne pelaisivat isoa tetristä automaation laatikoilla, Pirkanmaan Osuuskaupan ruoan verkkokaupan kehityspäällikkö Petri Widgren kuvailee.

Keskukseen tulee eri elintarvikkeille lämmin puoli (+18 °C), jääkaappikylmäpuoli (+4 °C) sekä pakkaskaapit.

– Robotit ovat aika tehokkaita kavereita, sillä ne jaksavat työskennellä myös yöaikaan ja pärjäävät ilman valaistusta. Niiden työaikaa rajoittavat ainoastaan päivittäiset neljän tunnin lataushetket sekä kerran viikossa tapahtuvat kahdeksan tunnin mittaiset syvälataukset, Petri selventää.

Robotit työkavereina kiinnostavat – rekryn suosio yllätti

Kangasalan Prisman keräilykeskus tulee työllistämään 50 ruoan verkkokaupan ammattilaista eri tehtäviin. Robottien myötä syntyy myös kokonaan uusia työnkuvia. Erityisesti varastonohjausjärjestelmän toimintalogiikan sisäistäminen ja robotinhuoltotehtävät ovat sellaisia, jotka rikastavat työpäiviä paljon.

– Keräilykeskuksen robotiikka ei toimi ilman ihmiskäsiä. Ehkäpä sympaattisin uusista työtehtävistä onkin huolehtia, että kuutionmalliset robottikollegat pysyvät toimintakykyisinä: työntekijämme hoitavat robottien pienimmät huoltotoimenpiteet ja valvovat niiden toiminnan sujuvuutta. Jos robotti esimerkiksi jostain syystä hyytyy gridille, työntekijämme lähtee noutamaan robottia huoltotoimenpiteitä varten kehitetyllä omalla tuolilla, jolla liikutaan gridin päällä. Perinteistä keräilytyötä tulee värittämän myös työskentely automaation keräilyasemilla, joilla työntekijät pakkaavat robottien tuomat tuotteet tilauksittain noutoa tai kuljetusta varten, Petri avaa.

Kangasalan ruoan verkkokaupan nykyisestä tiimistä jokainen tekijä halusi siirtyä uuteen keräilykeskukseen.

– Keskuksen rekrytoinnit saivat ilahduttavan vastaanoton niin talon sisällä kuin ulkopuolellakin. Pelkästään tiiminvetäjien rooleihin tuli yli sata hakemusta. Toiminnan ylös nostamisen aikana tilausvolyymia kasvatetaan hallitusti ja näin aluksi keskuksessa työskentelee Osuuskauppamme sisältä siirtyneitä osaajia noin 25 henkilöä, jolla pääsemme hyvin vauhtiin. Tilausvolyymien noustessa meillä aukeaa loppuvuodesta tarve lisärekrytoinneille. Jos työ robottien parissa kiinnostaa, kannattaa ehdottomasti seurailla osoitetta pokrekry.fi, Petri vinkkaa.

S-kaupat-palvelu on asiakkaiden suosikki

Suomen suosituimmaksi ruoan verkkokaupaksi noussutta S-kaupat-palvelua kehitetään jatkuvasti ja erityisesti suurimpien kaupunkien alueilla kasvavaan suosioon vastataan tulevaisuudessa yhä vahvemmin automaatiolla ja robotiikalla.

Vuoden 2024 aikana kaksi automaatioavusteista keräilykeskusta aloittaa S-ryhmässä toimintansa: Pirkanmaan Osuuskaupan ohella HOK-Elanto avasi kesäkuun alussa oman keräilykeskuksensa Vantaalle. Myös Turun Osuuskauppa suunnittelee keräilykeskusta toimialueelleen.

Automaatioavusteisten keräilykeskusten myötä S-ryhmä vahvistaa rooliaan Suomen suurimpana ruoan verkkokauppana ja kotimaan markkinajohtajana. Ruoan verkkokaupan suosion ennustetaan kasvavan lähivuosina erityisesti Suomen suurimmissa kaupungeissa ja niitä ympäröivillä alueilla.

Taustaa:

Lisätietoja:

Pirkanmaan Osuuskaupan toimialajohtaja Ville Jylhä, 010 767 0079, ville.jylha@sok.fi

Pirkanmaan Osuuskaupan ruoan verkkokaupan kehityspäällikkö Petri Widgren, 010 767 2892, petri.widgren@sok.fi

S-ryhmän vähittäiskaupan CDO Jarkko Kyttänen, 010 768 1047, jarkko.kyttanen@sok.fi

Pirkanmaan Osuuskauppa tarkoittaa ruokaa, palveluita ja loistavia asiakaskokemuksia. Meidät omistaa 220 000 asiakasomistajaamme. Osuuskauppana tavoitteemme on luoda asiakkaillemme helpompia hetkiä ja lisätä hyvinvointia. Annamme toimintamme hyödyn asiakasomistajille edullisimpina hintoina, palkitsemisena ja vastuullisesti rakennetuilla, laadukkailla palveluilla yli sadassa liikepaikassa ja verkossa 3 000 työntekijän voimin.

Kuvat: Kuva: Pasi Tiitola / TIOLA VISUALS.

Pienet oranssit liput viipottavat tiistaista alkaen neljällä uudella asuinalueella, kun S-kauppojen päästöttömät robokuljetukset laajenevat Pirkkalaan, Nokialle, Kangasalle ja Jankaan. Tähän saakka robot ovat kuljettaneet Pirkanmaalla hittibiisien säestäminä ruokaostoksia kuudesta Salesta. Kahden uuden Salen lisäksi mukaan tulee nyt myös kaksi S-marketia. Kuljetusalueen laajennuksella vastataan robokuljetusten kasvavaan kysyntään. Starship Technologiesin kehittämät robot ovat edeltäjiään ketterämpiä ja toimittavat ruoat nyt entistä nopeammin.

S-ryhmän itsenäisesti kulkevia ja sähköllä toimivia roboja on voinut nähdä jo vuoden ajan Tampereen kaduilla. Robot ovat tähän asti kuljettaneet ostoksia Amurin, Hervannan, Hatanpään, Härmälänrannan, Vuoreksen ja Osmonmäen Saleista. Kesäkuun 4. päivä robotit aloittavat työt neljässä uudessa myymälässä: Tampereella Jankan Salessa, Pirkkalassa Suupan Salessa, Nokialla Myllyhaan S-marketissa ja Kangasalan S-marketissa. Yhteensä roboja viilettää Pirkanmaalla tänä kesänä useampi kymmen.

Robokuljetuksen voi tilata S-kaupat-sovelluksessa. Mikäli robot toimivat halutulla alueella, tämä näkyy asiakkaalle toimitustapaa valittaessa.

– Robokuljetukset ovat olleet asiakkaiden keskuudessa tosi tykätty palvelu ja niiden ensimmäisen vuoden myynti on käynyt erittäin hyvin. Nyt kun ne alkavat kuljettaa ostoksia myös S-marketeista, tuotevalikoima laajenee asiakkaille merkittävästi. Uudet robomyymälät on valittu sen mukaan, missä olisi myyntidatan perusteella potentiaalia laajemmille verkkokaupan palveluille, kertoo Pirkanmaan Osuuskaupan ruoan verkkokaupan kehityspäällikkö Arvi Nieminen.

Aktiivisimmat robotilaajat Vuoreksessa, suosikkituotteina arjen peruspilarit

Robojen teknologiasta vastaava Starship Technologies on maailman johtava autonomisten kuljetusrobottien kehittäjä ja valmistaja. Huomenna työnsä aloittavat uudet robot ovat ulkonäöltään samanlaisia kuin Tampereella on jo totuttu näkemään, mutta edeltäjiään hieman kehittyneempiä: esimerkiksi toimitusajat ovat lyhentyneet. Yhteen robokuljetukseen mahtuu edelleen noin kaksi ruokakassillista ostoksia.

– Olemme iloisia voidessamme laajentaa robottitoimituksia Pirkanmaan alueella yhdessä Pirkanmaan Osuuskaupan kanssa. Tamperelaiset ovat ottaneet päästöttömät ja autonomiset jakelurobottimme omakseen. Ne helpottavat ihmisten arkea, vähentävät liikenneruuhkia ja sähkökäyttöisinä myös päästöjä. Olemme juuri saavuttaneet 150 000 toimituksen rajan Suomessa, ja odotamme innolla lisää, Starship Technologiesin Euroopan liiketoiminnan kehitysjohtaja Sandra Beaumont avaa.

– Kehittyneen teknologiansa vuoksi nyt voisi puhua jopa 2.0 roboista. Ne oppivat nopeasti ja tilaukset sujuvat ketterämmin. Robot myös löytävät perille nopeammin. Toki uusilla alueilla voi olla aluksi alkukankeutta, kun robot opettelevat vielä reittejä, mutta liikkeelle päästään vikkelämmin kuin vielä vuosi sitten, Arvi kuvailee.

Viimeisen vuoden aikana robot ovat olleet suosittuja monen ikäisten keskuudessa, mutta erityisesti nuoret aikuiset ja lapsiperheet ovat ottaneet palvelun omakseen. Ahkerimmin robotilauksia on tehty Vuoreksessa. Tilatuimmat tuotteet ovat arjen peruselintarvikkeita: kevytmaitojuomia, banaania ja kanan fileesuikaleita. Sen jälkeen tulevat sipsit, limpparit ja muut herkut.

– Roboja käytetään sekä normaaleihin ruokaostoksiin ja täydennysostoksiin että ihan vaan herkkujen tilaamiseen. Käytännössä suosituimmat tuotteet ovat samoja, mitä Saleista muutenkin kipaistaan: eväitä, isompien kauppareissujen unohduksia tai täsmäostoksia ex tempore -hetkiin vaikkapa piknikille. Jatkossa S-marketien myötä robojen kyytiin päätyy varmasti uudenlaisiakin tuotteita, Arvi tuumaa.

Robot herättäneet iloa ja auttamishalua – lumesta ja loskastakin selvittiin

Asiakkaat ovat antaneet Pirkanmaalla roboista paljon ja enimmäkseen positiivista palautetta. Sympaattiset kulkijat ovat herättäneet matkoillaan iloa ja myös auttamishalua joutuessaan pinteeseen.

– Viime talvi oli todella luminen, mikä toi roboille ongelmia auraamattomilla teillä. Ihmiset tuuppivat niitä lumikinoksista eteenpäin kerran, jos toisenkin – kiitos vaan kaikille auttajille! Jossain muualla päin Suomea robo oli eksynyt hiihtoladulle, mutta sivullinen oli ohjannut sen takaisin tielle. Talven aikana robojen tekniikkaa ja tekoälyä kehitettiin kuitenkin huimasti eteenpäin ja toimitusvarmuus nousi talven aikana hyvälle tasolle myös lumisissa olosuhteissa. Ensi talvena toimitusvarmuus on siis jo heti alkutalvesta parempi. Myös robojen musiikkivalinnat ovat aiheuttaneet hilpeyttä: esimerkiksi Mamban Vielä on kesää jäljellä raikasi marraskuun räntäsateessa iloisesti, Arvi hymyilee.

Robojen lisäksi myös muut ruoan verkkokaupan kehityshankkeet etenevät Pirkanmaalla: uusia Prisman noutopisteitä on viime kuukausien aikana avattu Viinikan ABC:lle, Teivon ABC:lle ja Hervannan S-marketiin.

– Loppukesästä Kangasalle avattava Pirkanmaan ensimmäinen ruoan verkkokaupan automaatioavusteinen keräilykeskus on mullistava harppaus ruoan verkkokaupalle tuoden valtavasti lisää kapasiteettia. Mahdollisesti myös roboja on tulossa lisää tänä tai ensi vuonna, Arvi paljastaa.

Vuonna 2023 ruoan verkkokaupan myynti kasvoi Pirkanmaan Osuuskaupalla edellisvuoteen verraten 27 prosenttia.

Taustaa:

Lisätietoja:
Arvi Nieminen, Pirkanmaan Osuuskaupan ruoan verkkokaupan kehityspäällikkö, arvi.nieminen@sok.fi, 010 767 2893

Pirkanmaan Osuuskauppa tarkoittaa ruokaa, palveluita ja loistavia asiakaskokemuksia. Meidät omistaa 220 000 asiakasomistajaamme. Osuuskauppana tavoitteemme on luoda asiakkaillemme helpompia hetkiä ja lisätä hyvinvointia. Annamme toimintamme hyödyn asiakasomistajille edullisimpina hintoina, palkitsemisena ja vastuullisesti rakennetuilla, laadukkailla palveluilla yli sadassa liikepaikassa ja verkossa 3 000 työntekijän voimin.

Suomen suurin ruokakauppaketju S-market kasvattaa ja uudistaa myymäläverkostoaan Pirkanmaalla. Länsi-Tampereelle alkaa rakentua S-market Lamminpää, ja nykyisistä myymälöistä uudistetaan Oriveden, Lempäälän ja Ikaalisten S-marketit. Samalla saadaan päätökseen muutama vuosi sitten alkaneet, koko Pirkanmaan S-market-verkostoon kohdistuneet mittavat parannustyöt. Kevään aikana vahvistuu myös toisen Pirkanmaalle avattavan uuden S-marketin avaus.

S-market Lamminpää tulee sijoittumaan vilkkaiden kulkuyhteyksien varrelle osoitteeseen Nauhakuja 2. Lähialueelle on nousemassa lähes 30 kerrostalon kokonaisuus, mikä tulee tarkoittamaan noin 1 200 uutta asukasta.

Tavoitteena on päästä aloittamaan noin 1000-neliöisen kaupan rakentaminen tulevana syksynä.

– Tampereen vetovoima näkyy ja tuntuu myös Lamminpäässä. S-market tuo kasvavan ja kehittyvän alueen ytimeen helpon, nopean ja edullisen vaihtoehdon arjen ruokakauppaostoksiin, jotka eivät vaadi autoa tai pidempää kauppareissua hypermarketissa. Jos kaikki etenee suunnitelmien mukaan, pääsemme juhlimaan avajaisia yhdessä asiakkaiden kanssa huhtikuussa 2025, Pirkanmaan Osuuskaupan S-market-ketjujohtaja Sami Laine iloitsee.

Henkilökunnan rekrytointi alkaa alkuvuodesta 2025.

– Meille tulee Lamminpäähän noin 14 paikkaa auki. Mikäli ruoka ja asiakaspalvelu ovat sinun juttusi, kannattaa ehdottomasti seurailla vuodenvaihteen jälkeen osoitetta pokrekry.fi ja laittaa hakemusta sisään. Lähdemme kokoamaan uuteen toimipaikkaan huipputiimiä ja haluamme tarjota kullekin tekijälle elämään sopivan työn, joka joustaa eri tilanteiden mukaan, Sami lupaa.

Raikkaan miljöön ohella rakentamisen ytimessä on energiatehokkuus: S-market Lamminpäästä tulee oman toimintansa osalta päästötön toimipaikka. Kaupan kylmäjärjestelmän kylmäaineena tullaan käyttämään luonnollista hiilidioksidikylmäainetta ja kylmäjärjestelmän energiankulutus pyritään minimoimaan ovellisilla kylmäkalusteilla. Kylmäprosessissa syntyy kuitenkin aina myös hukkalämpöä, joka saadaan hyödynnettyä tehokkaasti lattialämmityksessä.

Valaistus puolestaan toteutetaan säädettävillä led-valaisimilla, jotka mahdollistavat pienen energiankulutuksen lisäksi tilaan miellyttävän kirkkauden. Toimipaikan omaa energiantuotantoa varten varaudutaan aurinkopaneelien asentamiseen. Ennestään Pirkanmaalla on yhteensä 12 oman toimintansa osalta päästötöntä S-marketia.

Elämä on ruokaa – ja sujuvia kauppareissuja

Vehreästä luonnostaan tunnetussa Lamminpäässä asuu paljon pien- ja lapsitalouksia, mikä tulee näkymään vahvasti myös S-marketin valikoimassa ja palveluissa.

– Lamminpään edullisin ja monipuolisin ruokakori elämän eri hetkiin tulee olemaan S-marketin tärkein tehtävä. Asiakasanalytiikasta on nähtävissä, että alueella tykätään kokeilla rohkeasti uutuustuotteita ja kokataan paljon kotona. Samoin edullinen hinta painaa ostopäätöksessä paljon. Juuri Lamminpään alueen asukkaille osuvaa valikoimaa onkin lähdetty piirtämään erityisesti näiden asioiden ympärille, mutta asiakkaat voivat ehdottomasti kertoa myös omia tuotetoiveitaan osoitteessa sinuntoive.fi sekä tietysti aina kaupan henkilökunnalle, Sami vinkkaa.

Myös helppoutta ja nopeutta arvostaville on luvassa hyviä uutisia.

– Välipalan, eväiden tai unohtuneen maitopurkin hakijat voivat piipata ostoksensa kätevästi pikakassoilla. Valikoiman osalta laadukkaiden tuorevalmisruokien ohella kauppaan saadaan myös pullantuoksuinen paistopiste. Ja vaikkei S-marketin pinta-ala ihan veny palvelutiskille, Prisman koko valikoimaan pääsee pian Lamminpäässäkin käsiksi: uuden S-marketin pihaan tulee ruoan verkkokaupan noutolokerikko, Sami jatkaa.

Ei mitään pikku pintaremppoja

Pirkanmaan kaikki S-marketit on viime vuosien aikana uudistettu läpikotaisin niin miljöön, valikoiman kuin energiatehokkuudenkin osalta. Vielä on vuorossa muutama myymälä.

S-market Oriveden muutostyöt alkoivat aiemmin tänä keväänä ja valmistuvat huomenna torstaina. S-market Lempäälän uudistus alkaa heti perään kesäkuussa ja valmistunee marraskuussa. S-market Ikaalinen taas uudistuu tulevana syksynä, syyskuusta marraskuuhun. Ylöjärvellä ja Valkeakoskella puolestaan ovat käynnissä S-marketien muutostyöt Prismoiksi.

Pirkanmaan Osuuskaupalla on tällä hetkellä 26 S-marketia. Lamminpään lisäksi suunnitelmissa on päästä aloittamaan Pirkanmaalla myös toisen uuden S-marketin rakentaminen vielä tänä vuonna.

– Kunhan rakennuslupa-asiat ovat varmistuneet, pääsemme kertomaan lisää – toivottavasti jo lähiviikkoina. Lamminpää ja tämä toinen mahdollinen uusi yksikkö mukaan luettuina Pirkanmaan S-market-verkoston parivuotinen uudistaminen on ollut kokonaisuudessaan 27,1 miljoonan euron investointi, Sami kertoo.

Lisätietoja:

Mirkka Saikanmäki, marketkaupan toimialajohtaja, Pirkanmaan Osuuskauppa, 010 767 0081, mirkka.saikanmaki@sok.fi

Sami Laine, S-market-ketjujohtaja, Pirkanmaan Osuuskauppa, 010 767 0093, sami.laine@sok.fi

Pirkanmaan Osuuskauppa tarkoittaa ruokaa, palveluita ja loistavia asiakaskokemuksia. Meidät omistaa 220 000 asiakasomistajaamme. Osuuskauppana tavoitteemme on luoda asiakkaillemme helpompia hetkiä ja lisätä hyvinvointia. Annamme toimintamme hyödyn asiakasomistajille edullisimpina hintoina, palkitsemisena ja vastuullisesti rakennetuilla, laadukkailla palveluilla yli sadassa liikepaikassa ja verkossa 3 000 työntekijän voimin.

Kuva: Laura Vesa

 

S-ryhmässä otetaan määrätietoisia askeleita kohti yhteisöllistä työvuorosuunnittelua, joka parantaa henkilöstön mahdollisuuksia vaikuttaa työ- ja vapaa-ajan yhteensovittamiseen. Mallia on pilotoitu Pirkanmaan Osuuskaupassa, Osuuskauppa Arinassa ja Osuuskauppa Suur-Savossa. Vuoden oppien keruun jälkeen pilotti laajenee, ja mukaan tulee lisää erilaisia toimipaikkoja.

Palvelualojen työ on epäsäännöllistä vuorotyötä, jossa tarjolla olevat vuorot perustuvat asiakasvirtoihin.

– Haluamme kuunnella yhä paremmin henkilöstön toiveita työvuoroistaan ja tukea mahdollisuutta yhdistää työ ja vapaa-aika omaan elämään sopivalla tavalla. Uudenlaisen työvuorosuunnittelun tuoma muutos aloillamme työskentelevien arjessa on mittava. Yhteisöllistä työvuorosuunnittelua toteuttavissa toimipaikoissamme työntekijät poimivat vuoronsa itse, jolloin yksilöllisten elämäntilanteiden ja esimerkiksi erilaisten palautumistarpeiden huomiointi on helpompaa. Siirtymä on erittäin mielenkiintoinen oppimismatka niin henkilöstölle kuin osuuskaupoille, SOK:n henkilöstöjohtaja Hanne Lehtovuori kertoo.

Työvuorosuunnittelun tavoite on yhteensovittaa liiketoiminnan ja asiakkaiden tarpeet sekä työntekijän toiveet mahdollisimman hyvin.

– Muutos on toimintamallillinen ja kulttuurinen. Siirtyminen uuteen tapaan toimia vaatii aitoa yhdessä tekemistä, osallistamista, koulutusta ja myös muutosjohtamista. Laajennamme pilottia hallitusti, kokemuksiimme perustuen ja koko ajan oppien, Lehtovuori kuvailee.

Henkilöstölle vapauksia ja vastuuta

Pirkanmaan Osuuskauppa on ollut ensimmäisten osuuskauppojen joukossa yhteisöllisen työvuorosuunnittelun pilotissa. Työvuorojen poimimiseen on luotu toimipaikoissa pelisäännöt, joihin koko tiimi yhdessä sitoutuu. ABC-liikennemyymälöissä huomioitavana on useita erilaisia osaamisia, rooleja ja vastuita sekä 24/7-aukioloajat.

– Huomioimme työvuorosuunnittelussa luonnollisesti, että kussakin vuorossa on riittävästi eri osaamisia edustettuna ja esimerkiksi perehdytystaitoisia konkareita paikalla, kenttäpäällikkö ja ABC Kolmenkulman liikennemyymäläpäällikkö Kirsi Koivisto kertoo.

– Kun työntekijät ovat päässeet mukaan suunnittelemaan työvuorolistaansa omaan arkeen sopivaksi, tyytyväisyys työvuoroihin on selvästi kasvanut. Tämä on näkynyt meillä myös loikkana työtyytyväisyydessä. Työntekijäthän tietävät itse parhaiten, mikä sopii heidän elämäänsä juuri nyt. Meillä on puolestaan aito halu mahdollistaa henkilöstölle kunkin elämään sopiva työ. Tässä uusi työvuorosuunnittelumallimme on hienosti auttanut, Koivisto kiittää.

Onnistuneella yhteistyöllä tuloksia

Henkilöstö on kokenut suunnittelua tukevan järjestelmän helppokäyttöiseksi ja vuorojen poimimisen sujuvaksi. Samalla ymmärrys työvuorosuunnitteluun liittyvän palapelin moninaisuudesta on kasvanut, arvioi Pirkanmaan Osuuskaupan kaupanpuolen pääluottamusmies Kirsi-Maria Mäntylä.

– Mennyt vuosi on hieno esimerkki onnistuneesta yhteistyöstä. Työvuorosuunnittelun ammattilaiset ja esihenkilöt ovat olleet muutoksessa tiiviisti mukana, yhdessä henkilöstön kanssa. Työvuoroilla on iso merkitys työssä jaksamiselle. Kun pääsee itse suunnittelemaan vuorojaan, työn ja muun elämän yhteensovittaminen sujuvoituu ja työn merkityksellisyys kasvaa. Olenkin kuullut, että pilottitoimipaikoissamme ei enää haluta luopua yhteisöllisestä työvuorosuunnittelusta, Mäntylä kuvailee.

Faktat pilotista

• Yhteisöllisen työvuorosuunnittelun toimintamallissa työntekijät voivat entistä paremmin vaikuttaa työvuorojensa suunnitteluun: työntekijät poimivat vuoroja itse mobiilisovelluksella, sovittuja pelisääntöjä noudattaen.

• Yhteisöllistä työvuorosuunnittelua on pilotoitu S-ryhmässä reilun vuoden ajan Osuuskauppa Arinassa, Pirkanmaan Osuuskaupassa ja Osuuskauppa Suur-Savossa.

• Pilotissa on tähän asti ollut mukana 15 toimipaikkaa ja yhteensä yli 360 työntekijää neljältä liiketoiminta-alueelta (marketkauppa, majoitus- ja ravitsemiskauppa, liikennekauppa ja S-Pankki-työ pilottiosuuskaupoissa).

• Pilotti alkoi huhtikuussa 2023 ja laajenee uusiin toimipaikkoihin vuoden 2024 aikana.

• Henkilöstön kokemuksia on seurattu pitkin pilottia, ja tulokset ovat myönteisiä: 75 % pilotissa mukana olleista työntekijöistä haluaisi varmuudella jatkaa yhteisöllisen työvuorosuunnittelun mallissa.

 

S-ryhmän kaikki 19 alueosuuskauppaa ovat jäsentensä omistamia yrityksiä, joiden päätöksentekoon jäsenet voivat osallistua monella tapaa. Jäseniä osuuskaupoissa edustaa edustajisto, joka valitaan vaaleilla osuuskaupan asiakasomistajista joka neljäs vuosi. Pirkanmaan Osuuskaupan edustajiston vaalien äänestysaika oli 4.–20.3.2024, ja uusi edustajisto on nyt valittu.

Pirkanmaan osuuskauppavaaleissa annettiin 46 299 ääntä, mikä on 1 095 enemmän kuin edellisissä vaaleissa. Äänestysaktiivisuus kuitenkin laski hieman 22,5 prosentista 21,2 prosenttiin. Äänistä 58,4 prosenttia annettiin postitse ja 41,6 prosenttia verkossa.

Edustajistoon valittiin 60 ehdokasta, joiden tehtävänä on toimia äänitorvena osuuskaupan johdon suuntaan ja huolehtia, että osuuskaupan palveluita ja etuja kehitetään asiakasomistajien toiveita kuunnellen.

Ensimmäistä kertaa suora henkilövaali

Osuuskauppavaaleissa oli ehdolla 198 jäsentä. Uusia edustajiston jäseniä meni vaaleissa läpi 28, edustajistopaikkansa uusi 32 henkilöä.

Edustajiston päätöksellä Pirkanmaan osuuskauppavaalit toteutettiin nyt ensimmäistä kertaa suorana henkilövaalina. Valituksi tulivat suoraan eniten ääniä omalla jäsenalueellaan saaneet ehdokkaat. Jäsenalueiden ulkopuolella asuva asiakasomistaja pystyi äänestämään ketä tahansa ehdokasta. Aktiivisimmin äänestettiin pohjoisella jäsenalueella, jossa äänestysprosentti oli 26,4.

Jäsenalueeseen 1 eli Pohjois-Pirkanmaahan kuuluvat Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Jämijärvi, Jämsä, Karvia, Kihniö, Mänttä-Vilppula, Orivesi, Parkano, Ruovesi, Virrat ja Ylöjärvi. Jäsenalueeseen 2 eli Etelä-Pirkanmaahan kuuluvat Akaa, Kangasala, Lempäälä, Nokia, Pirkkala, Pälkäne, Sastamala, Urjala, Valkeakoski ja Vesilahti. Jäsenalueen 3 muodostaa Tampere.

Suurimmat äänimäärät jäsenalueittain

Jäsenalue 1: Pohjois-Pirkanmaa

Merja Kohtala, myyjä, Virrat, 824 ääntä
Marika Ala-Herttuala, varhaiskasvatuksen opettaja, Mänttä-Vilppula, 526 ääntä
Sini Kahilaniemi, KTM, FM, Account Manager, Orivesi, 463 ääntä

Jäsenalue 2: Etelä-Pirkanmaa

Sari Lajusuo, restonomi, yrittäjä, Akaa, 728 ääntä
Hanna Katariina Laine, lähihoitaja, Kangasala, 646 ääntä
Outi Heikkilä, maatalousyrittäjä, Akaa, 573 ääntä

Jäsenalue 3: Tampere

Sari Tanus, kansanedustaja, erikoislääkäri, Tampere, 1070 ääntä
Jouni Ovaska, kansanedustaja, luokanopettaja, Tampere, 774 ääntä
Tarja Jokinen, sairaanhoitaja, eläkeläinen, Tampere, 733 ääntä

Täydellinen lista valituista henkilöistä löytyy tämän tiedotteen lopusta ja Pirkanmaan Osuuskaupan verkkosivuilta.

Edustajisto kirittää ja tuo asiakasomistajien äänen kuuluviin

Edustajistossa pääsee vaikuttamaan osuuskaupan toimintaan ja sitä kautta omaa lähialuetta koskeviin asioihin, kuten uusiin palveluihin, asiakasomistajien palkitsemiseen ja kuulemiseen sekä vastuullisuuden eri osa-alueisiin. Näihin teemoihin pureuduttiin myös vaalikoneessa.

Lisäksi edustajisto päättää osuuskaupan säännöistä, vahvistaa edellisen vuoden tilinpäätöksen sekä valitsee hallintoneuvoston jäsenet ja tilintarkastajat. Edustajiston jäsenet voivat myös tehdä hallitukselle aloitteita osuuskaupan toimintaan liittyvistä asioista.

Hallintoneuvosto osallistuu osuuskaupan päätöksentekoon edustajistoa syvemmin oman roolinsa kautta. Hallintoneuvoston jäsenet valitaan asiakasomistajista osuuskaupan sääntöjen ja hyvän hallintotavan kriteerien mukaisesti. Hallintoneuvoston tehtävänä on muun muassa vahvistaa osuuskaupan strategia ja nimittää osuuskaupan toimitusjohtaja.

– Edustajisto on hieno ja konkreettinen vaikuttamisen foorumi, jonka osuustoiminnallinen yritysmuotomme mahdollistaa. Edustajistomme arvokas työ näkyy tänä päivänä pirkanmaalaisten arjessa monina hienoina pieninä ja isoina asioina: se on ollut vaikuttamassa esimerkiksi ruokakauppojemme hävikkituotteiden parempaan merkitsemiseen punalapuin sekä lähiruokavalikoiman kasvattamiseen. Nyt valitun uuden edustajiston myötä saamme varmasti seuraavat hienot syötteet Pirkanmaan kehittämiseksi, Pirkanmaan Osuuskaupan talousjohtaja ja S‑vaalilautakunnan sihteeri Jani Virtanen (kuvassa) toteaa.

Lisätietoja:

Pirkanmaan Osuuskaupan talousjohtaja ja vaalilautakunnan sihteeri Jani Virtanen, jani.p.virtanen@sok.fi, 010 76 70035

Vaalisivut: www.osuuskauppavaalit.fi/pirkanmaa

Pirkanmaan Osuuskauppa tarkoittaa ruokaa, palveluita ja loistavia asiakaskokemuksia. Meidät omistaa 220 000 asiakasomistajaamme. Osuuskauppana tavoitteemme on luoda asiakkaillemme helpompia hetkiä ja lisätä hyvinvointia. Annamme toimintamme hyödyn asiakasomistajille edullisimpina hintoina, palkitsemisena ja vastuullisesti rakennetuilla, laadukkailla palveluilla yli sadassa liikepaikassa ja verkossa 3 000 työntekijän voimin.

EDUSTAJISTOON 2.4.2024 VALITUT HENKILÖT

Edustajistoon valittiin seuraavat henkilöt äänimäärän mukaisessa järjestyksessä.

Jäsenalue 1: Pohjois-Pirkanmaa

Nimi Ammattinimike Kotikunta Äänimäärä
Merja Kohtala myyjä Virrat 824
Marika Ala-Herttuala varhaiskasvatuksen opettaja Mänttä-Vilppula 526
Sini Kahilaniemi KTM, FM, Account Manager Orivesi 463
Katariina Pylsy maanviljelijä, kotiseutuneuvos Hämeenkyrö 423
Annamari Aitolahti tutkimuskoordinaattori Orivesi 419
Hilkka Ala-Kauhaluoma toimistopäällikkö, yrittäjä Parkano 414
Jaana Marja Heikkilä liikunnanohjaaja Ylöjärvi 409
Mervi Härkönen sairaanhoitaja AMK, eläkeläinen Ruovesi 372
Minna Mäkinen sairaanhoitaja Ylöjärvi 355
Mira Susanna Anttila fysioterapeutti Mänttä-Vilppula 326

 

Jäsenalue 2: Etelä-Pirkanmaa

Nimi Ammattinimike Kotikunta Äänimäärä
Sari Lajusuo restonomi, yrittäjä Akaa 728
Hanna Katariina Laine lähihoitaja Kangasala 646
Outi Heikkilä maatalousyrittäjä Akaa 573
Jari Andersson rehtori Sastamala 552
Pia Hänninen sihteeri Valkeakoski 537
Auli Aaltonen lastenhoitaja, eläkeläinen Nokia 495
Leena Saarela sairaanhoitaja Sastamala 431
Heikki Lyytinen kenraaliluutnantti evp Kangasala 409
Johanna Pitkäkoski kotitalousopettaja, KM Sastamala 376
Johanna Matikka yrittäjä, KTM Nokia 365
Merja Techtolin mylläri, pääluottamusmies Nokia 360
Riina Aspila ammatillinen opettaja, tradenomi (YAMK) Lempäälä 324
Saara Inna erityisopettaja Sastamala 323
Jyri Kankila maatalous- ja metsätieteiden maisteri Pälkäne 321
Mikko Nurmo paperityöläinen Valkeakoski 316
Riitta Haapala varhaiskasvatuksen opettaja, ammatillinen opettaja, AmO Valkeakoski 313
Marko Eerola maatalousyrittäjä Valkeakoski 312
Mirja Jussila hoitokodin johtaja el. Kangasala 303
Piia Nurmela FM, sijaisvanhempi Lempäälä 298
Roope Lehto yrittäjä Nokia 295
Pauliina Ahtiainen myyjä, henkilökohtainen avustaja Pirkkala 292

 

Jäsenalue 3: Tampere

Nimi Ammattinimike Kotikunta Äänimäärä
Sari Tanus kansanedustaja, erikoislääkäri Tampere 1070
Jouni Ovaska kansanedustaja, luokanopettaja Tampere 774
Tarja Jokinen sairaanhoitaja, eläkeläinen Tampere 733
Mika Karvinen maatalousyrittäjä, maidontuottaja Tampere 718
Hely Hollo ravintolatyöntekijä, opiskelija Tampere 601
Seija Alatalo koulunkäynninohjaaja Tampere 503
Hanna-Maria Grann työsuojeluvaltuutettu, terveydenhoitaja, sairaanhoitaja Tampere 499
Saara Mustakallio luokanopettaja Tampere 472
Matti Kulkas maanviljelijä Tampere 460
Matti Höyssä tekniikan lisensiaatti Tampere 433
Jarno Koskinen pääluottamusmies, sairaanhoitaja Tampere 422
Anu Ropponen laillistettu sosiaalityöntekijä Tampere 415
Satu Sipilä sairaanhoitaja, eläkeläinen Tampere 393
Riina-Eveliina Eskelinen liiketoimintapäällikkö, kaupunginvaltuutettu Tampere 385
Henri Backman ensihoitaja, HK Tampere 385
Tuula Pohjola linja-autonkuljettaja Tampere 378
Katja Vänni työkyvyttömyyseläkeläinen Tampere 356
Ella Näsi sosiaali- ja terveyspolitiikan tutkija, viestinnän asiantuntija Tampere 354
Elina Siren terveydenhoitaja Tampere 342
Timo P. Nieminen kaupunkineuvos, ex-pormestari Tampere 341
Jussi Kalevi Kuortti toimitusjohtaja, yrittäjä Tampere 331
Ari Wigelius AY-toimitsija Tampere 324
Jyri Keränen lähihoitaja Tampere 320
Noora Silfversten tutkija Tampere 316
Teppo Mattila KM, luokanopettaja Tampere 311
Sanna Viertola lähihoitaja Tampere 305
Ilkka Porttikivi rikosseuraamusesimies Tampere 305
Eija Kamppuri varhaiskasvatuksen opettaja, KM Tampere 302
Heidi Jokela osastonhoitaja Tampere 300

 

Pirkanmaan Osuuskaupassa ollaan sydämen asialla – kirjaimellisesti: vuoden alussa toimipaikkojen defibrillaattorien eli sydäniskurien määrä kasvoi 53:lla. Nyt kaikista toimipaikoista löytyvät iskurit ja ensiapukoulutuksen saanut henkilökunta turvaavat jokaista ostosreissua ympäri Pirkanmaan. Apua löytyy tarpeen tullen läheltä syrjäisimmilläkin seuduilla.

Defibrillaattorit osana asiakasturvallisuutta

Defibrillaattorit ovat kannettavia laitteita, jotka voivat palauttaa normaalin sydämen rytmin antamalla sähköiskun sydämeen.

Vesilahden Salessa iskurit on otettu vastaan hyvillä mielin. Vaikka tien toisella puolella sijaitsevalla paloasemalla päivystää arkipäivisin ambulanssi ja hoitohenkilöstö, ei ole olemassa takeita siitä, että apu olisi aina heti saatavilla. Tästä syystä laajoin aukioloajoin palveleva kauppa on hyvä paikka defibrillaattorille. Aloite defibrillaattorin hankkimisesta Vesilahdelle tuli kaupan omalta henkilökunnalta, joka osallistui ensiapukoulutukseen.

– Paloaseman hoitohenkilöstö on käynyt tutustumassa defibrillaattoriin. Myös asiakkaat ovat huomanneet laitteen ja tunnustarrat ulko-ovessa. Palaute on ollut positiivista, ja useat ovat käyneet katsomassa iskuria rohkeasti lähempääkin, sanailee Vesilahden Salen päällikkö Kirsi Pynnönen.

Niin Vesilahdella kuin muissakin toimipisteissä työntekijät käyvät ensiapukoulutuksen, jossa tutustutaan myös sydäniskurin käyttöön.

”Deffa on lähellä, vaikka apu olisi kaukana”

Moni Pirkanmaan Osuuskaupan toimipaikoista sijaitsee vilkkaimpien taajamien ulkopuolella. Tilanteen tullen ambulanssin saapuminen paikalle voi kestää yli kymmenenkin minuuttia.

– Defibrillaattorin käytössä jokainen minuutti on tärkeä. Tilanteen alkaessa 3–5 minuutissa aloitettu defibrillointi ja paineluelvytys lisää kohtauksen saaneen selviytymismahdollisuutta 75 prosenttia. Jokainen minuutti ensiapua ostaa arvokasta lisäaikaa, avaa Vesilahden Salen myyjä Suvi Koivula.

Myös asiakkaat ovat ottaneet iskurin vastaan hyvillä mielin. Viereisellä torilla, kirjastossa ja kaupassa liikkuu paljon iäkkäitä ja riskiryhmäläisiä.

– Kauppa on edistyksellinen, kun nyt on iskurikin käytössä tarvittaessa. Itsekin olen ensiapua joskus antanut, tuumailee Salen vakioasiakas Marko Lounasranta.

Vesilahden Salessa defibrillaattoriin suhtaudutaan kunnioituksella, mutta toki myös pienellä jännityksellä. Jokainen toivoo, ettei laitetta tarvitsisi koskaan käyttää, mutta kaikkeen on hyvä varautua ja olla valmiina.

– Jokainen osaa toimia hengenpelastajana, jos tilanne sitä vaatii. Iskurin käyttöä on opeteltu, minkä lisäksi se opastaa käyttäjäänsä koko elvytyksen ajan. Defibrillaattori myymälässä lisää niin asiakkaiden kuin kaupan lähettyvillä liikkuvien turvallisuutta, Kirsi päättää.

Pirkanmaan Osuuskaupan vuoden 2023 liikevaihto kipusi 1 162,5 miljoonaan euroon, joka on 7,1 prosenttia enemmän edellisvuoteen verraten. Liiketuloksemme oli 25,6 miljoonaa euroa. Panostimme uusien palveluiden ja verkoston kehittämiseen 49,5 miljoonan euron investoinnein. Maksoimme myös Bonusta kaikkien aikojen suurimman summan, 46,2 miljoonaa euroa. Osuustoiminnan ydin onkin resonoinut tässä ajassa vahvasti: Pirkanmaan Osuuskaupan asiakasomistajien määrä ylitti viime vuonna 220 000 jäsenen rajan – vuoden 2023 lopussa meillä oli 221 679 asiakasomistajaa. Henkilöstömäärämme oli vuoden 2023 lopussa 3 362. Kaikki työntekijämme palkitaan ylimääräisellä tulospalkkiolla.

Toimintaympäristön volatiilisuus jatkui ja kasvaneet geopoliittiset jännitteet varjostivat taloutta koko vuoden niin maailmalla, Euroopassa kuin Suomessakin. Venäjän hyökkäyssodan jatkuminen ja Lähi-idän konflikti lisäävät globaalisti epävarmuutta talouden näkymistä ja tulevasta kehityksestä.

Kaikki tämä on vaikuttanut myös Pirkanmaan Osuuskaupan liiketoimintaan.

– Takana on monta poikkeuksellista vuotta ja suoranaista epävarmuuden aikaa. Geopoliittinen tilanne on muuttunut, korkotaso korkea ja kuluttajien ostovoima heikentynyt. Merkkejä paremmasta kuitenkin näkyy. Kasvumme kertoo asiakkaidemme luottamuksesta meitä kohtaan – Pirkanmaan Osuuskauppa sai vuonna 2023 lähes 8 000 uutta asiakasomistajaa. Ydintehtävämme on varmistaa pysyvästi edullinen hintataso sekä taata laadukkaat palvelut koko Pirkanmaalla. Näin aiomme jatkossakin tehdä: investoimme kuluvana vuonna uusiin palveluihin ja verkostoon 72 miljoonalla eurolla, Pirkanmaan Osuuskaupan toimitusjohtaja Antti Heikkinen kertoo.

Päivittäistavarakaupassa markkinaa ripeämpi kasvu

Pirkanmaan Osuuskaupan liikevaihto vuonna 2023 oli 1 162,5 miljoonaa euroa, jossa kasvua edellisvuoteen oli 76,8 miljoonaa euroa eli 7,1 prosenttia. Konsernin liiketulos oli 25,6 miljoonaa. Investoinneista ja kehittämispanostuksista johtuen liiketulos laski edellisestä vuodesta 2,0 miljoonaa euroa.

Päivittäis- ja käyttötavarakaupan liikevaihto kasvoi 9,5 prosenttia. Päivittäistavarakaupassa kasvu oli selvästi yleistä markkinakehitystä parempaa. Ruoan verkkokauppa kasvoi edellisestä vuodesta 27,0 prosenttia. Myös käyttötavarakaupan liikevaihto kasvoi edellisvuodesta. Liikennemyymälä- ja polttonestekaupan liikevaihto laski polttoaineiden hintojen laskun vaikutuksesta. Ravintolakaupassa palautuminen pandemia-ajasta jatkui ja liikevaihto kasvoi selvästi.

Liikevaihto liiketoiminta-alueittain v. 2023 milj. eur +- ed.v. %
Päivittäis- ja käyttötavarakauppa 912,1 + 9,5 %
Liikennemyymälä- ja polttonestekauppa 221,0 – 3,4 %
Ravintolakauppa 18,7 + 34,7 %
Vuokratuotot 10,7 + 6,9 %
Yhteensä 1 162,5 + 7,1 %

Asiakasomistajia jo yli 220 000, Bonusta maksettiin yli 46 miljoonaa euroa

Pirkanmaan Osuuskaupalla oli vuoden 2023 päättyessä 221 679 jäsentä eli asiakasomistajaa. Määrä kasvoi edellisvuodesta yhteensä 7 895 asiakasomistajalla.

Maksoimme Pirkanmaan Osuuskaupan asiakasomistajille vuonna 2023 Bonusta historialliset 46,2 miljoonaa, jossa oli kasvua edellisvuoteen 3,3, miljoonaa euroa eli 7,8 prosenttia. Bonuksen määrään vaikuttivat hyvä myynnin kehitys sekä joulukuussa toteutettu kuukauden mittainen Bonus tuplana -kampanja.

Maksutapaetuna S-Etukortilla maksetuista ostoksista tilitettiin asiakasomistajillemme 1,3 miljoonaa euroa.

Entistä paremmat palvelut asiakaskokemus ja ympäristö edellä

Kehitimme palvelutarjontaamme ja uudistimme myymäläverkostoamme vuonna 2023 noin 50 miljoonalla eurolla. Tampereen Sokoksen kaksivuotinen kokonaisuudistus saatiin syksyllä päätökseen, kun ostospaikan alakertaan valmistui Pirkanmaan kymmenes Prisma, keskustan oma uniikki Prisma Hämeenkatu. Tätä ennen lanseerasimme keväällä puolestaan Sokoksen ylimpään kerrokseen Suomen ensimmäisen Kestävän muodin kerroksen.

Avasimme Hämeenkyröön S-market Tippavaaran, Hervantaan Sale Hervantajärven, Kalevaan koko perheen italialaisravintola La Famiglian ja Tampereen keskustaan itsepalvelukauppa Sale Automaatin. Ylöjärvellä aloitettiin S-marketin muutostyöt kohti syksyllä 2024 avattavaa Prismaa. Samoin Ruoveden S-market, Ylöjärvellä Kaurasmäen Sale sekä Kolmenkulman ja Pirkkalan ABC:t kokivat muodonmuutokset.

– Toimipaikkauudistusten keskiössä ovat tilojen viihtyisyys, toiminnallisuus ja energiatehokkuus. Asiakkaamme olivat myös viime vuonna ilahduttavan aktiivisesti mukana uudistuksissa kertoen meille toiveitaan tuotteisiin ja palveluihin liittyen, suuri kiitos siitä. Toimipaikkojen ympäristöystävällisyyden osalta olemme sitoutuneet koko S-ryhmän yhteiseen tavoitteeseen olla oman toimintamme osalta hiilinegatiivinen vuoteen 2025 mennessä. Hiilinegatiivisuus saavutetaan muun muassa päästöttömillä toimipaikoilla, joiden määrä kasvaa vuosittain. Vuoden 2023 lopulla meillä oli niitä Pirkanmaalla 21, Antti avaa.

Pyrimme jatkuvasti vähentämään hävikkiä ja 100 prosenttia liiketoiminnassamme syntyneistä jätteistä meneekin hyötykäyttöön. Lahjoitimme viime vuonna 164 000 kiloa hävikkiruokaa hyväntekeväisyyteen. Asiakkaamme pelastivat ResQ Club -sovelluksen avulla ravintoloistamme 16 720 annosta ja kaupoistamme 15 590 kassillista ruokaa.

Tuimme pirkanmaalaisten lasten ja nuorten hyvinvointia Kannustajat-äänestyksemme kautta lahjoittamalla viime vuonna paikallisille yhdistyksille yhteensä 72 000 euroa. Lisäksi järjestimme marraskuussa seiskaluokkalaisille Bright Friday -ilmaistapahtuman teemalla Et ole yksin, yhdessä olemme enemmän.

Kestävän liikkumisen saralla avasimme neljä uutta ABC-latausasemaa sekä lisäsimme suurteholatauspisteitä jo olemassa oleville asemille. Tällä hetkellä ABC-latausasemia on Pirkanmaalla yhteensä 23 Prismojen, S-marketien ja ABC-asemien yhteydessä. ABC-lataus nousi viime vuonna asiakastyytyväisyydessä kotimaisten latauspalveluiden ykköseksi. Tavoitteenamme on olla johtava julkisen latauksen toimija.

Kangasalle maailmanluokan keräilykeskus

Ruoan verkkokauppa jatkoi vahvaa kehittymistä kasvaen lähes 30 prosenttia edellisvuoteen verraten. Lisäsimme ruoan verkkokaupan noutopisteiden määrää ja laajensimme kotiinkuljetusalueita. Tällä hetkellä Pirkanmaalla on 16 Prisma-noutopistettä ja 14 S-market-noutopistettä. Prisman kotiinkuljetusalue kattaa Kangasalan, Lempäälän, Nokian, Pirkkalan, Tampereen, Ylöjärven, Sastamalan ja Akaan – S-marketin kotiinkuljetusalue puolestaan Mänttä-Vilppulan, Valkeakosken ja Oriveden.

Ruoan verkkokaupan pikatoimituksiin saatiin uudet sympaattiset työkaverit kesällä, kun Sale-robot aloittivat Tampereella seitsemässä Sale-toimipaikassamme.

Valmistelimme viime vuonna pitkään ja hartaasti Kangasalan Prisman kylkeen rakentuvaa ruoan verkkokaupan automaatioavusteista keräilykeskusta. Keskus yhdistää teknologian ja automaation tuomat hyödyt Prisman laajaan valikoimaan ja edulliseen hintatasoon. Mittavan hankkeen kumppanina on automaatioteknologian edelläkävijöihin lukeutuva Swisslog. Keskuksen on määrä valmistua loppukesällä 2024 ja se tulee olemaan Pirkanmaalla ensimmäinen laatuaan.

– Ruoan verkkokaupan suosio tulee kasvamaan lähivuosina entisestään eikä sitä voi ajatella täysin samanlaisilla malleilla kuin perinteistä ruokakauppaa. Meidän täytyy olla jatkuvasti valmiita vastaamaan muuttuvaan asiakaskäyttäytymiseen ja hakea uudenlaisia tapoja tehdä asioita tänään paremmin kuin eilen. Keräilykeskus tehostaa ruoan verkkokaupan tilausten toimittamista, kun robotit ovat auttamassa keräilijöitä tuotteiden nopeassa ja laadukkaassa keräilyssä. Samalla meille syntyy täysin uudenlaisia mielenkiintoisia työnkuvia, Antti valottaa.

Ylimääräinen tulospalkkio kaikille pokkilaisille

Kaikkien näiden onnistumisten takana on sitoutunut henkilökuntamme. Pirkanmaan Osuuskaupalla on käytössä kaikkia työntekijöitä koskeva palkitsemisohjelma, jonka myötä jokaisen on mahdollista saada maksimissaan 1 500 euron tulospalkkio – hyvä viime vuosi mahdollisti tämän maksimipalkkion toimipaikan päästessä tavoitteisiinsa. Jokaisella oli myös mahdollisuus maksimissaan 500 euron kannustepalkkioon tavoitteiden saavuttamisesta. Tämän lisäksi kaikille pokkilaisille maksetaan vuodesta 2023 ylimääräinen tulospalkkio, joka on suhteessa tehtyihin työtunteihin enimmillään 400 euron suuruinen.

Olemme viime vuosina panostaneet paljon Ihmiset ensin -kulttuuriimme. Työyhteisötutkimuksemme mukaan vuoden 2023 työyhteisöindeksimme nousi edellisvuodesta 1,3 prosenttiyksikköä ja asettuu nyt 77,5:een, joka on 8,2 prosenttiyksikköä Suomen yleisnormin yläpuolella. Johtamislupausindeksimme nousi myös edellisvuodesta ja on nyt 78,9. Työyhteisötutkimuksen kokonaisluokituksemme asettuikin tasolle AAA, ollen erinomainen.

Saimme juuri myös yhdeksännen kerran peräkkäin Suomen innostavimmat työpaikat -tunnustuksen. Kyseessä on Eazy Flow’n myöntämä tunnustus, joka annetaan vuosittain poikkeuksellisen hyvät henkilöstötutkimuksen tulokset saavuttaneille organisaatioille.

– Isoin kiitos viime vuodesta kuuluu kaikille reilu 3 000 pokkilaiselle. Aloitin tehtävässäni viime lokakuussa, ja olen saanut koko taloltamme erittäin lämpimän vastaanoton. Meillä todellakin on pokkaa ja sydäntä arjen pienissä ja isoissa hetkissä. Ja näin tuoreena tamperelaisena voin todeta, että sama yhdessä tekemisen ja ratkaisukeskeisyyden henki vallitsee kyllä koko Pirkanmaalla. Tämä on kerrassaan hienoa rohkeuden ja innovatiivisuuden aluetta, Antti toteaa.

Vuonna 2024 ilmassa yhä epävarmuutta, mutta myös positiivisia merkkejä

Vuoden 2024 näkymät ovat erityisesti alkuvuoden osalta haastavat ja ilmassa on paljon epävarmuuksia. Talouden yleinen heikentyminen, kasvaneet kustannukset ja tulevaisuuden epävarmuudet lisäävät kuluttajien ja yritysten varovaisuutta. Taantumasta ei kuitenkaan odoteta pitkäkestoista. Inflaatio on hidastumassa ja myös korkojen odotetaan kääntyvän laskuun, mikä parantaa kotitalouksien ostovoimaa.

– Pirkanmaan Osuuskaupan myynnin odotetaan kasvavan vuoden 2024 aikana. Myös tuloksen odotetaan paranevan maltillisesti. Päivittäis- ja käyttötavarakaupan myyntiin tulee todennäköisesti vaikuttamaan volyymin laskeminen, mutta kokonaisuudessaan myynnin odotetaan kasvavan. Ravintolakaupan sekä liikennemyymälä- ja polttonestekaupan myynnin odotetaan myös kehittyvän positiivisesti edellisestä vuodesta. Yleinen heikentynyt taloudellinen tilanne luo kuitenkin epävarmuutta palveluiden kysynnän kasvulle, Antti kuvailee.

Tiedotteen taloudelliset tiedot ovat vielä tiedotteen julkaisuhetkellä 15.2.2024 tilintarkastamattomia ennakkotietoja.  

Lisätietoja:
Antti Heikkinen, Pirkanmaan Osuuskaupan toimitusjohtaja, antti.heikkinen@sok.fi, 010 767 0070

Pirkanmaan Osuuskauppa tarkoittaa ruokaa, palveluita ja loistavia asiakaskokemuksia. Meidät omistaa 220 000 asiakasomistajaamme. Osuuskauppana tavoitteemme on luoda asiakkaillemme helpompia hetkiä ja lisätä hyvinvointia. Annamme toimintamme hyödyn asiakasomistajille edullisimpina hintoina, palkitsemisena ja vastuullisesti rakennetuilla, laadukkailla palveluilla yli sadassa liikepaikassa ja verkossa 3 000 työntekijän voimin.

Lähiruokavalikoiman kasvattaminen, sähköautojen latauspisteiden määrän moninkertaistaminen sekä uusien kumppanuusetujen solmiminen paikallisten yritysten kanssa. Muun muassa nämä toteutetut toiveet ovat lähtöisin Pirkanmaan Osuuskaupan viimekertaisten osuuskauppavaalien ehdokkailta. Työmme alueen hyvinvoinnin kehittämiseksi jatkuu, ja nyt on aika valita meille uusi edustajisto. Pirkanmaan osuuskauppavaalien ehdokasasettelu on käynnissä 10.–26.1.2024.

S-ryhmän alueosuuskaupat ovat jäsentensä omistamia yrityksiä, joiden päätöksentekoon jäsenet voivat osallistua monella tapaa. Jäseniä osuuskaupoissa edustaa edustajisto, joka valitaan vaaleilla osuuskaupan asiakasomistajista joka neljäs vuosi.

Edustajisto kirittää ja tuo asiakasomistajien äänen kuuluviin

Edustajistossa pääsee vaikuttamaan osuuskaupan toimintaan ja sitä kautta omaa lähialuetta koskeviin asioihin, kuten uusiin palveluihin, asiakasomistajien palkitsemiseen ja kuulemiseen sekä vastuullisuuden eri osa-alueisiin. Lisäksi edustajisto päättää osuuskaupan säännöistä, vahvistaa edellisen vuoden tilinpäätöksen sekä valitsee hallintoneuvoston jäsenet ja tilintarkastajat. Edustajiston jäsenet voivat myös tehdä hallitukselle aloitteita osuuskaupan toimintaan liittyvistä asioista.

– Edustajiston tärkein tehtävä on haastaa ja kirittää toimintaamme. Kaikki viisaus ei suinkaan asu Osuuskaupalla, vaan paras lopputulos syntyy yhdessä tekemällä. Edustajistomme arvokas työ näkyy tänä päivänä pirkanmaalaisten arjessa monina hienoina pieninä ja isoina asioina. Se on ollut vaikuttamassa esimerkiksi ruokakauppojemme hävikkituotteiden parempaan merkitsemiseen punalapuin sekä lähiruokavalikoiman kasvattamiseen. Nyt kaipaamme seuraavia syötteitä Pirkanmaan kehittämiseksi, Pirkanmaan Osuuskaupan talousjohtaja ja S‑vaalilautakunnan sihteeri Jani Virtanen (kuvassa) kertoo.

Ehdolle voivat asettua täysi-ikäiset jäsenet

Ehdolle voi asettua Pirkanmaan Osuuskaupan jäsen, joka on vaalien alkaessa täyttänyt 18 vuotta, on täysivaltainen, asuu Pirkanmaan Osuuskaupan alueella ja jonka jäseneksi hyväksyminen on tapahtunut ja osuusmaksu maksettu täyteen vuoden 2023 loppuun mennessä.

Pirkanmaan Osuuskaupan edustajiston vaalien ehdokasasetteluaika on 10.–26.1. Vaalien ehdokaslistat vahvistetaan 6.2., ja äänestysaika on 4.–20.3. Vaaleissa äänioikeutettuja ovat kaikki ennen vaalivuoden alkua jäseniksi hyväksytyt ja 15 vuotta täyttäneet osuuskaupan jäsenet. Äänestäminen onnistuu sekä sähköisesti että postitse.

Osuuskaupan edustajistoon valitaan yhteensä 60 jäsentä. Vaalien tulos julkistetaan 2.4. ja uusi edustajisto pääsee kääräisemään hihansa ylös vielä kevään aikana.

Ensimmäistä kertaa suora henkilövaali

Edustajiston päätöksellä Pirkanmaan osuuskauppavaalit toteutetaan nyt ensimmäistä kertaa suorana henkilövaalina. Valituksi tulevat suoraan eniten ääniä omalla jäsenalueellaan saaneet ehdokkaat.

– Edustajisto on hieno ja konkreettinen vaikuttamisen foorumi, jonka osuustoiminnallinen yritysmuotomme mahdollistaa. Jos sydämesi sykkii pirkanmaalaisten asioille, rohkaisen ehdottomasti asettumaan ehdolle taustasta riippumatta. Erilaisista ihmisistä koostuva porukka on meidän kaikkien yhteinen etu, Jani kannustaa.

Lue lisää Pirkanmaan osuuskauppavaaleista ja ehdolle asettumisesta osoitteessa osuuskauppavaalit.fi/pirkanmaa.

Lisätietoja:

Pirkanmaan Osuuskaupan talousjohtaja ja S-vaalilautakunnan sihteeri Jani Virtanen, jani.virtanen@sok.fi, 010 76 70035

Pirkanmaan Osuuskauppa tarkoittaa ruokaa, palveluita ja loistavia asiakaskokemuksia. Meidät omistaa 220 000 asiakasomistajaamme. Osuuskauppana tavoitteemme on luoda asiakkaillemme helpompia hetkiä ja lisätä hyvinvointia. Annamme toimintamme hyödyn asiakasomistajille edullisimpina hintoina, palkitsemisena ja vastuullisesti rakennetuilla, laadukkailla palveluilla yli sadassa liikepaikassa ja verkossa 3 000 työntekijän voimin.

Kestävän muodin kerroksessa vaatteet saavat uuden elämän. Kuvassa Sustinaren Elina Karri ja Lasse Huuhka sekä lanseeraustilaisuuden juontanut Janita Autio.

Hämeenkadun ikoninen ostospaikka on elänyt tamperelaisten mukana viitisenkymmentä vuotta. Pari vuotta sitten alkoi Sokoksen kokonaisuudistus, jota viitoittamaan kerättiin asiakastoiveita teema kerrallaan. Tuhansien vastausten pohjalta toteutetut muutostyöt on nyt saatu kaikissa kerroksissa valmiiksi. Uusien kosmetiikan, muodin ja kodin osastojen sekä ravintoloiden ohella ostopaikan alakertaan aukesi maan ensimmäinen keskusta-Prisma.

Ainutlaatuisessa Kestävän muodin kerroksessa (4. krs) toimii muun muassa second hand -muodin verkkokauppa Emmyn kivijalkamyymälä. Vierestä löytyy Sustinaren korjausompelu, suutari sekä tuunaus- ja huoltopalvelut, kierrätysmateriaaleista valmistettua muotia, poistotekstiilin keräyspiste, laajennettu DesignOnTampere-osasto sekä lastenvaatteiden ja -tarvikkeiden Kuopus.

Uudistus on ulottunut brändeihin, palveluihin ja inspiroivaan miljööseen. Kukittamo siirtyi alakerrasta katutasoon kauppahallin kainaloon.

– Talo on täynnä kivoja yksityiskohtia. Esimerkiksi uusien sovituskoppien edustalle tuli ihana lounge-alue makutuomareille ja ostosten välissä levähtämiselle. Kosmetiikan puolelle toimme manikyyrit, korvisrei’itykset, ihokonsultaatiot ja pikameikkaukset. Ammattilaisemme auttavat kaikessa enemmän kuin mielellään, naisten muodista vastaava Tuula Markkula hymyilee.

Prismasta lähiherkut joulupöytään ja lahjat kuusen alle
Prismaan pääsee laskeutumaan Hämeenkadulta liukuportaita pitkin. Päivittäistavarat sijaitsevat kerroksessa –1 ja käyttötavarat kerroksessa –2.

– Arjen helpottaminen ja herkullistaminen on Prisman keskiössä. Ruokatorin yhteydessä toimivat Evinin ja Golden Unicornin myyntipisteet – laadukas take away on keskusta-asiakkaiden suosiossa. Niin, eikä joulunakaan tarvitse kaikkea itse tehdä. Meiltä saa toinen toistaan maistuvampia pirkanmaalaisia jouluherkkuja, Prisma Hämeenkadun myyntipäällikkö Mika Ranta vinkkaa.

Sokos Tampere & Prisma Hämeenkatu
Hämeenkatu 21

Palvelualojen ammattiliiton poliittisen lakon vuoksi Prisma Koivistonkylä ja Prisma Linnainmaa ovat suljettuina ti 28.11. Prismojen ravintolamaailmat ja kiinteistön vuokralaiset eivät ole lakon piirissä.

Postin, Matkahuollon ja Budbeen automaatit ovat asiakkaiden käytettävissä.

Pahoittelemme sulkemisesta aiheutuvaa haittaa. Muissa POK:n toimipaikoissa palvelemme normaalisti. Tervetuloa asioimaan!