Pirkanmaan Osuuskaupan tavoitteena on olla hiilinegatiivinen vuonna 2025. Vuoden 2020 loppuun mennessä oman toiminnan hiilidioksidipäästöjä saatiin vähennettyä 70 % vuoden 2015 tasostaTämä onnistui toteuttamalla aktiivisesti erilaisia energiahankkeita ja kylmälaitosinvestointeja sekä kasvattamalla uusiutuvan sähkön osuutta. 

S-ryhmän ja alueosuuskauppojen yhteisenä tavoitteena on olla hiilinegatiivinen vuonna 2025. 

–  S olet Sinä. Asiakasomistajanamme olet mukana yhteisessä hiilinegatiivisuustavoitteessamme. Se tarkoittaa, että ryhmätasolla poistamme ilmakehästä enemmän hiiltä kuin sinne tuotamme. Haluamme auttaa myös asiakasomistajiamme oman hiilijalanjäljen pienentämisessä. S-mobiilissa on kätevä laskuri, josta näkee omien ruokaostojensa hiilijalanjäljen, toimitusjohtaja Timo Mäki-Ullakko iloitsee. 

Vuoteen 2030 mennessä kaikki käyttämämme sähkö tuotetaan uusiutuvalla energialla 

Viimeistään vuoteen 2030 mennessä kaikki Pirkanmaan Osuuskaupan käyttämä sähkö tuotetaan uusiutuvalla energialla. Kun ensi vuoden alussa Simon Sarvisuon tuulipuistossa saadaan kaikki myllyt pyörimään, S-ryhmä tuottaa itse uusiutuvaa sähköä 85 % kulutuksesta.  

– Hiilipäästöjen nopean pudotuksen keskeisin tekijä on ollut siirtyminen käyttämään pelkästään uusiutuvaa sähköä, Timo avaa. 

Tänä vuonna Pirkanmaan Osuuskaupalla kartoitettiin kaikki toimipaikat, joihin on mahdollista toteuttaa aurinkopaneelit. Esimerkiksi ensi toukokuussa valmistuvan Sastamalan Prisman katolla kiiltelevät aurinkopaneelit, ja suunnitelmissa on muitakin kohteita. Tällä hetkellä aurinkopaneeleja on neljän toimipaikan katolla.  

Sähkönkulutus väheni viime vuonna kaikissa Pirkanmaan Osuuskaupan toimipaikoissa yhteensä 3,8 % ja lämmönkulutus 10,3 % edellisvuoteen verrattuna. 

Maalämmöllä ja CO2-kylmälaitoksilla teemme kiinteistöistämme hiilineutraaleja 

Uusiin toimipaikkoihin ei enää tule lämmitysmuodoksi kaukolämpöä, vaan niissä hyödynnetään maalämpöä ja kylmälaitosten lauhdelämpöä. Kesäaikana lauhdelämpöä varastoidaan maaperään lämpöakuksi, jolloin energia on hyödynnettävissä myöhemmin lämmityksessä. 

Merkittävä osa kylmälaitoksista on uudistettu, ja loputkin vaihdetaan hiilidioksidia kylmäaineena käyttäviin laitteisiin. Tämä vähentää merkittävästi ilmastokuormitusta ja säästää energiaa aiempiin kylmälaitostyyppeihin verrattuna.  

– Meillä on tällä hetkellä 13 hiilineutraalia kiinteistöä ja määrä kasvaa jatkuvasti, kun uudistamme toimipaikkaverkostoamme, Timo summaa.

Kompensaatio mahdollistaa hiilinegatiivisuustavoitteeseen pääsemisen

Päästöjen radikaalin leikkaamisen lisäksi tavoitteen toteuttaminen vaatii jäljelle jäävien, esimerkiksi kaukolämmöstä syntyneiden päästöjen kompensoimista erilaisilla hiilensidontahankkeilla. Kompensoinnin tarve pienenee seuraavien vuosien aikana päästövähennystavoitteen lähestyessä.  

– Selvitämme S-ryhmätasolla kompensointimahdollisuuksia, muun muassa peltojen hiilensidontamahdollisuuksia, Timo kertoo. 

Omien ilmastotoimiensa lisäksi S-ryhmä on haastanut tavarantoimittajansa mukaan Iso juttu -kampanjaan, jossa on tarkoitus vähentää hiilipäästöjä yhteensä miljoona tonnia. Mukaan on lähtenyt jo yli sata yritystä.

Lisätietoja:
Pirkanmaan Osuuskaupan toimitusjohtaja Timo Mäki-Ullakko, timo.maki-ullakko@sok.fi,  010 767 0070 

Vuoden kuluttua avattava uusi ohitustie, Hämeenkyrönväylä, muuttaa Hämeenkyrön alueen liikennevirtoja siten, että paikkakunnalle avautuu uusia mahdollisuuksia palvelutarjonnan laajentamiselle. Hämeenkyröläisille rakennetaankin Tippavaaran alueelle uusi S-market ja autoilijoiden palveluita. Tavoitteena on, että asiakkaat pääsevät tekemään ensi vuoden jouluruokaostokset uutuuttaan loistavassa myymälässä.

Tippavaaran S-marketiin tulee kattava, edullisen hintatason valikoima, jota terästetään paikallisella omaleimaisuudella.

– Asiakkaat voivat ruokailla tai nauttia kahvit kätevästi kauppareissun yhteydessä. Päivän lämpimät tuotteet ja herkulliset tuoreet salaatit tarjoavat kätevän lounaan työmatkalaisille tai auttavat senioreiden arkea. Heti valmista ruokaa on kätevä napata myös mukaan helpottamaan lapsiperheiden kiireisiä päiviä, iloitsee Pirkanmaan Osuuskaupan ryhmäpäällikkö Sami Hieta-aro.

Pirkanmaan Osuuskauppa panostaa Hämeenkyrössäkin vahvasti lähiruokaan. Osuuskaupan lähiruokalähettilään tavoitteena oli saada tänä vuonna 100 uutta lähiruokatuotetta marketien valikoimiin, ja niitä on jo nyt yli 150.

Lähiruokapanostus on herkullinen vastuullisuusteko, johon asiakkaankin on helppo osallistua, mutta se ei jää Tippavaarassa ainoaksi: Uusi myymälä suunnitellaan täysin hiilineutraaliksi. Kylmälaitteiden jäähdytysaineena on ympäristöystävällisesti hiilidioksidia. S-market hyödyntää myös maalämpöä sekä kylmälaitteiden tuottamaa lauhdelämpöä. Pirkanmaan Osuuskauppa on sitoutunut S-ryhmän tavoitteeseen olla hiilinegatiivinen vuoteen 2025 mennessä.

Uusia mahdollisuuksia asiakkaille ja työtä etsiville

Nykyisen Hämeenkyrön S-marketin ja Kyröskosken Salen kapasiteetti palvella kehittyvän alueen asiakastarpeita ei ole riittävä. Jatkossa alueella palvelee kolme marketyksikköä rinta rinnan, ja Tippavaaran S-market-hankkeen myötä alueelle avautuu myös lukuisia uusia työpaikkoja.

– Asiakkaidemme omistamana yrityksenä tehtävänämme on pitää palvelutarjonta alueen kehityksen kelkassa. Nyt sekä hämeenkyröläisten että ohikulkijoiden arki helpottuu kattavammilla palveluilla, Sami sanoo.

Hämeenkyrön kunta ja asukkaat suhtautuvat Tippavaaran S-marketin tuloon positiivisen odottavin mielin.

– Pirkanmaan Osuuskaupan investointipäätös on kauan odotettu asia Hämeenkyrössä. Tippavaaran alueen vetovoima odotti pitkään tietoa uuden tielinjauksen toteutumisesta. Kun rahoitus varmistui ja Hämeenkyrönväylän rakentaminen käynnistyi, kiinnostus tontteja kohtaan lisääntyi heti. Osuuskaupan kanssa kohdetta on valmisteltu jo pari vuotta, ja kun kunta 2021 osti viereisen tontin se mahdollisti nyt valmistuneen hienon market-suunnitelman syntymisen. Olen varma, että toteutuva investointi tulee lisäämään Hämeenkyrön Tippavaaran vetovoimaa, kertoo Hämeenkyrön kunnanjohtaja Antero Alenius.

Kaivattu ravintola ja kattavat autolijan palvelut

S-marketin lisäksi uuteen kaupparakennukseen tulee liiketila Pirkanmaan Osuuskaupan Hesburgerille drive-in-kaistoineen. Kauan odotettu pikaruokapaikka palvelee niin paikallisia kuin ohikulkumatkalla olevia.

– Välillä tarvitaan helpotusta arkeen ja valmista ruokaa nopeasti mukaan. Myös herkutteluhetkiä pitää olla, ja makeanhimoisille on luvassa myös Arnoldsin donitseja, Sami paljastaa.

S-marketin rakennuksessa on myös varaus kokonaisuuden täydentämiselle muilla palveluilla. Varmaa on, että marketin yhteyteen nousee sähköautojen latauspisteitä sekä uusi ABC-autopesuhalli ja ABC-automaattiasema, josta voi tankata viittä polttonestelaatua.

– Kaikki päivittäispalvelut ovat pian saavutettavissa yhdellä reissulla, Sami hymyilee.

Lisätietoja:

Pirkanmaan Osuuskaupan ryhmäpäällikkö Sami Hieta-aro, sami.hieta-aro@sok.fi, puh. 010 767 0085

Hämeenkyrön kunnanjohtaja Antero Alenius, antero.alenius@hameenkyro.fi, puh. 050 68192

Niemenrannan pop-up-Salen seinät nitisevät liitoksistaan väestöennusteesta puhuttaessa: on odotettavissa, että alueen asukasmäärä lähes tuplaantuu nykyisestä vuoteen 2030 mennessä. Alueen kasvuun päästään vastaamaan jo ensi vuonna, kun Niemenrannan S-marketin rakennustyöt käynnistetään maaliskuussa. Tavoitteena on, että niemenrantalaiset pääsevät asioimaan uuteen, hiilineutraaliin marketiin loppuvuonna 2022.

– Tarve suuremmalle kaupalle on Niemenrannan vahvasti kehittyvällä alueella ilmeinen. Tavoitteenamme on parantaa lähialueen palveluja ja tarjota S-marketin myötä alueen asukkaille entistä monipuolisempi ostoskori, Pirkanmaan Osuuskaupan ryhmäpäällikkö Jyrki Halme avaa.

Valikoima laajeneekin S-marketin myötä jopa tuhansilla uusilla tuotteilla. Suunnittelussa huomioidaan alueen asiakaskunta – lapsiperheitä on jo nyt paljon.

– S-market alkaa nousta maaliskuussa korkean kerrostalon kainaloon. Hankkeen etenemistä ja tunnelmia voi seurata Sale Niemenrannan Facebook-tilillä. Se on myös alueen asukkaille oivallinen paikka kertoa ajatuksistaan ja toiveistaan uudelle S-marketille, Jyrki vinkkaa.

S-marketin rekrytoinnit starttaavat alkuvuonna, ja niistäkin julkaistaan lisätietoja sosiaalisessa mediassa ja osoitteessa pokrekry.fi.

Energiatehokkailla ratkaisuilla kohti hiilinegatiivisuustavoitetta

Niemenrantalaisten uusi market hyödyntää maaperässä olevaa lämpöenergiaa. Kesäaikana lauhdelämpöä varastoidaan maaperään lämpöakuksi, jolloin energia on hyödynnettävissä myöhemmin. Maalämmön lisäksi kylmälaitteiden tuottamaa lauhdelämpöä pystytään käyttämään lämmityksessä. Kylmälaitteiden jäähdytysaineena on ympäristöystävällisesti hiilidioksidia, ja katossa loistavat energiatehokkaat ledit.

Niemenrannan uusi S-market kuluttaa arviolta 300–400 MWh vähemmän sähköä kuin vastaavankokoinen remontoimaton sähkölämmitteinen toimipaikka. Ihan pienestä säästöstä ei olekaan kyse, sillä määrä vastaa 30–40:n tällä vuosituhannella rakennetun 150-neliöisen sähkölämmitteisen pientalon vuosittaista lämmitysenergiankulutusta.

Niemenrannan myymälä on askel kohti S-ryhmän yhteistä tavoitetta olla hiilinegatiivinen vuonna 2025. Pirkanmaan Osuuskauppa on omalta osaltaan mukana näissä ilmastotalkoissa: Niemenrannan S-marketista tulee Osuuskaupan neljästoista hiilineutraali toimipaikka.

Sale palvelee rakennushankkeen ajan – ja sen jälkeenkin

Niemenrannassa Sale palvelee asiakkaita koko rakennushankkeen ajan aina siihen saakka, kunnes S-market avataan. Alueen asukkaita ja uuden Ässän rakentajia silmällä pitäen Salessa on vastikään aloitettu lämpimän lounaan myynti.

Niemenrannan kompakti lähikauppa jää siis pian historiaan, mutta S-marketin tulo ei kuitenkaan ole pop-up-Salen loppu. Siirrettävä pop-up-myymälä pystytetään S-marketin avauduttua eräälle toiselle pirkanmaalaiselle paikkakunnalle palvelemaan asiakkaita, joilla ei vielä ole omaa lähikauppaa.

 

Lisätietoja:

Pirkanmaan Osuuskauppa, ryhmäpäällikkö Jyrki Halme, jyrki.halme@sok.fi, 010 767 0090

Kuva: YIT Suomi Oy / Arkkitehtuuritoimisto Vihanto & Co Oy.

Aamupalapöytään tuore lämmin leipä tai illan leffaherkut kouraan kotoa poistumatta? Tampereen kahdessa Salessa alkoi tällä viikolla kahden uudenlaisen ruoan kotiinkuljetuspalvelun pilotointi. Tampellan Salessa testataan Sale Klubia, jossa lähialueen asukkaat voivat tilata euron päivähinnalla isoja tai pieniä ruokaostoksia kotiovelle kuusi kertaa päivässä. Puutarhakadun Salessa puolestaan kokeillaan alle neljän euron hintaista pikatoimitusta, joka lupaa ostokset asiakkaalle tunnin sisällä.

Sale Klubiin etukäteen ilmoittautuneet Tampellan asukkaat pääsevät kokeilemaan huolettomampaa arkea seuraavat kaksi kuukautta. Klubi-jäsenillä on mahdollisuus tilata ruokaostokset kotiin tunnin varoajalla jopa kuusi kertaa päivässä. Jäsenyys maksaa euron päivässä, eikä tilauksille ole euro- tai tuotemäärään sidottua minimi- tai maksimirajaa.

– Tampellan testiryhmään on vielä muutama paikka vapaana ja siihen voi ilmoittautua osoitteessa Saleklubi.fi. Arvelemme Sale Klubin istuvan erityisen hyvin juuri keskustan hektiseen sykkeeseen. Nyt saa elää hetkessä oikein luvan kanssa, kun viikon ruokia ei tarvitse suunnitella etukäteen ­– mielekkään lounaan saa päättää vasta nälän kurniessa eikä aamullakaan ole syytä huolestua, jos huomaa kahvimaidon loppuneen. Apu löytyy nopeasti, Pirkanmaan Osuuskaupan ruoan verkkokaupan kehittämispäällikkö Iida Dimov (kuvassa) nauraa.

Uudenlaista herkkua Suomessa

Klubi-asiakkaan tulee tilata ostokset viimeistään tuntia ennen haluttua toimitusaikaa. Tilaaminen, maksaminen ja toimituksen seuranta hoituvat S-ryhmän uuden ruoan verkkokaupan, S-kaupat-sovelluksen kautta.

Klubilaisten tilausvalikoima kattaa koko Tampellan Salen tarjooman. Toimituksen aikaikkunoita löytyy arkisin ja lauantaisin kuusi, sunnuntaisin neljä. Klubi-kokeilu on tarjolla reitin varrella asuville asiakkaille, ja tilaukset toimittaa Sale Klubin oma kuski.

– Ruoan verkkokaupan klubimalli on Suomessa vielä uudenlainen juttu, ja lähdemme innolla testaamaan ja kehittämään tätä palvelua yhdessä asiakkaidemme kanssa, Iida hehkuttaa.

Puutarhakadulta pikatoimitetaan alle tunnissa

Tampellan Salen lisäksi myös toinen Tampereen keskusta-Sale aloitti tällä viikolla oman kuljetuspalvelunsa testaamisen. Puutarhakadun Salesta pystyy tilaamaan marras- ja joulukuun ajan maanantaista sunnuntaihin kello 10–21 3,90 euron hintaisia pikatoimituksia, jotka lupaavat ruokaostokset kotiovelle tunnin sisällä. Tilaus tehdään tässäkin tapauksessa S-kaupat-sovelluksen kautta, eli asiakas kerryttää samalla Bonusta. Pikatoimituksissa ostosten minimitilaus on kymmenen euroa.

– Puutarhakadun Salen pikatoimitukset ovat kaikkien lähialueen asukkaiden saatavilla joulukuun loppuun asti. Toisinaan ruokaostosten täydennystarve on äkillinen, eikä perinteinen ruoan verkkokauppa taivu siihen. Näiden pilottien avulla pääsemme haastamaan itseämme ja testaamaan, mitä uutta ja erilaista Salen helppous ja nopeus voivat asiakkaalle tarkoittaa, Iida kuvailee.

Tampereen lisäksi myös HOK-Elanto testaa parhaillaan klubimallia Wallininkujan ja Herttoniemen Alepoissa sekä pikatoimituksia Sellon ja Elielin Alepoiden lähialueilla.

Ruoan verkkokaupan kasvu kiihtyy

Pilottien ohella Pirkanmaan Osuuskaupan ruoan verkkokauppa on kahden vuoden aikana kasvattanut muskeleitaan monella saralla. Verkkokaupan myymäläverkosto on laajentunut neljästä toimipaikasta 25:een ja henkilöstömäärä kolmestakymmenestä työntekijästä 140:een. Kotiinkuljetus kattaa tällä hetkellä Tampereen, Pirkkalan, Lempäälän, Nokian, Ylöjärven ja Kangasalan.

–  Ruoan verkkokaupan kysyntä kasvaa koko ajan ja sen kehittäminen on yksi tärkeimmistä tulevien vuosien painopisteistämme. Verkoston kasvattamisen lisäksi palvelun parantaminen on tarkoittanut esimerkiksi uusien toimintamallien ennakkoluulotonta testaamista. Siirrymme parhaillaan myös Foodie.fi-palvelusta uuteen helppokäyttöiseen tilausalustaan: Jo auki oleva uusi S-kaupat-sovellus tulee kokoamaan yhteen kaikki S-ryhmän ruoan verkkokaupan myymälät ja palvelut, Iida valottaa.

Lisätietoja:

Pirkanmaan Osuuskaupan ruoan verkkokaupan kehittämispäällikkö Iida Dimov, iida.dimov@sok.fi, 010 767 2893

Pirkanmaan Osuuskaupan ruoan verkkokaupan noutopisteet:

Tampereen Sokoksen uudistumisesta on supistu jo hyvän aikaa. Kaikkien tunteman liikepaikan tulevaisuutta on työstetty yhdessä asiakkaiden, sokoslaisten ja muiden sidosryhmien kanssa. Vaikka toiveiden ja tarpeiden mukaisen uuden Sokoksen ensimmäiset merkit alkavat suunnitelmien mukaan näkyä jo tulevana kesänä, monen ison asiakastoiveen toteuttamiselle on vielä sijaa. Muutostyöt aloitetaan käyttötavaraosastoilta sekä ravintoloista. Suunnitteilla on myös ruokakaupan konseptin vaihtuminen Sokos Herkusta Prismaksi.

Hämeenkadulle vuonna 1974 avattu Sokos on ollut ikoninen osa katukuvaa ja elänyt tamperelaisten mukana kohta viisikymmentä vuotta.

– Kun Sokos avattiin, maailma oli monella tapaa toisenlainen. Kulutuskäyttäytyminen ja elämän syke ovat muuttuneet. Kivijalkakaupan on tarjottava asiakkaille ennen kaikkea elämyksiä, joita verkko-ostamisesta ei saa. Palveluiden pitää löytyä helposti yhdestä ja samasta paikasta – yllätyksellisyyttä, inspiroivaa ympäristöä ja kohtaamisia arvostetaan nyt enemmän kuin koskaan aiemmin, Pirkanmaan Osuuskaupan toimialajohtaja Ville Jylhä kuvailee.

Kauneuden ja muodin valikoimat tuodaan uusien osastokokonaisuuksien myötä esille entistä houkuttelevammin ja helpommin. Kuva: Jukka Salminen

Uudistus alkaa näkyä ensi kesänä

Uudistus tarkoittaa asiakkaille Sokoksen kokonaispalvelutarjooman kehittymistä kerros kerrokselta aina katolle asti. Muutostyöt on tarkoitus aloittaa katutasosta ja yläkerroksista kesällä 2022. Koko liikepaikan palvelut kehitetään monikanavaisuutta hyödyntäen keskustassa asuvien ja asioivien tarpeisiin.

– Sokoksen lähiympäristössä asuu yli 15 000 asukasta. Läntisen keskustan asiakkaat tarvitsevat elämän perustarpeita palvelevan keskittymän. Uusi Sokos on vastaus tähän, Ville toteaa.

Muodin ja kauneuden valikoima tuodaan uudenlaisten osastokokonaisuuksien myötä esille entistä houkuttelevammin ja helpommin.

– Meistä jokainen varmasti samaistuu asiakkaana siihen, että erityisesti talvella sovituskoppiin ahtautuminen voi tuskastuttaa. Haluamme nostaa valikoiman ohella myös vaatteiden sovituksen uudelle levelille ja tehdä siitä aidosti miellyttävän kokemuksen – jopa elämyksen, Ville visioi.

Uudistus ulottuu myös ravintolatarjoomaan tuoden uusia makumaailmoja tuttujen suosikkien rinnalle. Esimerkiksi Ravintola Herkku on jo pitkään ollut yksi Tampereen suosituimmista lounaspaikoista ja neljännen kerroksen kahvila-ravintolalta löytyy myös vankka fanijoukkonsa.

Ravintola Herkku lukeutuu Tampereen suosituimpiin lounaspaikkoihin. Kuva: Jukka Salminen

Keskustan halvin ruokakori, valtavin valikoima

Vuonna 2023 on tarkoitus aloittaa kaksikerroksisen Prisman rakentaminen kerroksiin –1 ja –2. Suomen ensimmäisestä suurkaupungin keskustaan sijoittuvasta hypermarketista tulee totutusta poikkeava Prisma. Prisman myötä myös koko Sokos-liikepaikan käyttötavaravalikoima täydentyy.

– Ruokakauppakonseptin muuttaminen on perusteltu liike. Prisma-konsepti taipuu moneen toimintaympäristöön, ja tuttujen kulmakivien lisäksi paikallisille toiveille ja tarpeille annetaan iso tila. Vertailukohtana voisi käyttää viime joulukuussa avattua Pirkkalan Prismaa, josta löytyy monia uniikkeja yksityiskohtia: Suomen ensimmäinen Prisma drive-in, yrttien vertikaaliviljelmä ja pirkanmaalaisista huippuosaajista koostuva ruokamaailma. Myös Sokoksen Prismassa tullaan näkemään mielenkiintoisia partnereita ja palveluita, Ville valottaa.

Prisma tulee tarkoittamaan keskustan halvimpia hintoja, herkullisuudesta tinkimättä. Kasvava päivittäistavaravalikoima mahdollistaa usean hintatason tuotteet jokaisessa tuoteryhmässä.

– Kaksikerroksinen Prisma mullistaa keskustan ruokakauppakentän ylivoimaisen isolla ja inspiroivalla valikoimallaan. Hektisen arjen helpottaminen ja herkullistaminen on tärkeä teemamme, ja heti valmiin ruoan ja takeawayn valikoimassa tullaankin laittamaan suuri vaihde silmään. Sokos Herkku on tunnettu asiantuntevasta palvelustaan ja kaupungin kattavimmasta palvelutiskistä. Näistä valttikorteista aiomme pitää kiinni jatkossakin, Ville hehkuttaa.

Palvelutistkin laadukkaasta tarjoomasta ja asiantuntevasta palvelusta aiotaan pitää jatkossakin kiinni. Kuva: Jukka Salminen

Asiakastoiveita ja uusia työkavereita

Sokosta suunnitellaan yhdessä asiakkaiden kanssa. Asiakastoiveita uudistuvaan Sokokseen aletaan kerätä vielä tämän vuoden puolella osoitteessa www.uusisokostampere.fi.

– Moni asia on vielä päättämättä, jotta toiveiden toteuttamiselle on aidosti sijaa. Kuulemme innolla niitä rohkeimpiakin ideoita – nyt saa antaa mielikuvituksen lentää, Ville kannustaa.

Uudistumisesta ja siihen liittyvistä kehitysehdotuksista on jo keskusteltu Sokoksen henkilökunnan kanssa, ja heiltä on saatu konkreettisia ideoita niin valikoimaan, palveluihin kuin elämyksellisyyteen ja visuaalisuuteenkin.

– Sokoslaiset ovat oman työnsä parhaita asiantuntijoita. Mistään toimivasta ei tietenkään ole tarkoituksenmukaista luopua vaan päinvastoin, hioa yhdessä asioita vieläkin paremmiksi. Vaikka myllerrystä osastojen ja hyllypaikkojen kanssa on taatusti luvassa, pyrimme palvelemaan läpi uudistuksen parhaalla mahdollisella tavalla. Myös rekryjä aukeaa projektin edetessä, Ville kertoo.

Lisätietoja:

Pirkanmaan Osuuskaupan toimialajohtaja Ville Jylhä, puh. 010 767 0079, ville.jylha@sok.fi

Viime kesänä Sokokselle avattu Rekin pop-up esimerkittää hyvin tulevaisuuden tahtotilaa uudenlaisten muotipalveluiden tarjoamisesta. Kuvassa Rekin toimitusjohtaja Bertta Häkkinen sekä Sokoksen naisten pukeutumisen myyntipäällikkö Tuula Markkula. Kuva: Laura Vesa

Laululinnuille ja muuten vain Tampereen yöelämässä viihtyville on luvassa piristysruiske, kun karaokeravintola Las Palmas avaa ovensa ja tuo Manseen tuulahduksen etelän välitöntä tunnelmaa. Tilat uudelle karaokeravintolalle antaa pitkään Keskustorilla palvellut anniskeluravintola Public Corner. Tiskin takana aurinkovarjoja drinkkeihin pistävät jatkossakin Cornerista ja muista Pirkanmaan Osuuskaupan ravintoloista tutut hyvät tyypit. Lisäksi joukkoon liittyy eräs kokonaan uusi tuttavuus.

Vuodesta 2003 palvellut anniskeluravintola Public Corner uudistuu lokakuussa tehtävässä remontissa uuden konseptin mukaiseksi karaokeravintolaksi. Tampereen ravintolan suunnittelun pohjana ovat olleet Lahden, Lappeenrannan ja Joensuun Las Palmas -ravintolat.

Uudessa ravintolassa arjesta irti päästäminen on erityisen helppoa, sillä Las Palmas vie vieraansa nimensä mukaisesti subtrooppisiin lomatunnelmiin. Paikan sisustuksessa nähdään paljon teemaan sopivia raikkaita värejä ja viihtymään kutsuvia yksityiskohtia, kuten kasveja ja mukavia sohvaryhmiä. Juomavalikoimaa värittävät paikan hengen mukaiset kausidrinkit.

Karaokeravintola Las Palmasissa lauletaan ja seurustellaan joka päivä jo alkuiltapäivästä alkaen, sillä ravintola on avoinna klo 15-04. Paikka avataan 1.11. ja avajaisia vietetään 5.–6.11. voimassa olevien koronarajoitusten sallimassa laajuudessa.

Palmasissa ei pingoteta

Vaikka karaoke on Las Palmasin juttu, paikassa suhtaudutaan laulamiseen lempeästi. Henkilökunta on letkeää ja heittäytyvää, osa matkaseuruetta.

– Meillä pienenkin porukan on helppo saada aikaan juhlat, sillä paikka on hyvällä tavalla intiimi ja luo edellytykset sille, että mikkiin uskaltavat tarttua muutkin kuin ammattilaiset. Palmasilla jokaisella on lantio ja just hyvä lauluääni, sanoo Pirkanmaan Osuuskaupan pubien ryhmäpäällikkö Marko Lehtinen.

Oman twistinsä paikan rentoon henkeen luo Las Palmasin keulakuvana toimiva räävitön papukaija, Polly.

– Polly on meillä se kärpänen katossa. Sanotaan, että mikä tapahtuu Las Vegasissa, se myös jää Vegasiin. Las Palmasiin sama ei välttämättä päde. Pollylla on nimittäin tapana jakaa fiiliksiä ja kuulemiaan sutkautuksia esimerkiksi Palmasin sometilillä. Avajaisissa nähdään, kuka pelkää Pollya, Marko heittää.

 

Lisätietoja:

Pirkanmaan Osuuskaupan pubien ryhmäpäällikkö Marko Lehtinen, puh. 010 7672 416, marko.lehtinen@sok.fi

Portti Tampereelle ja Tampereelta – se on Viinikan ABC. Vuoden lopussa tämä maamerkki ei kuitenkaan ole enää entisensä, sillä Pirkanmaan Osuuskauppa on sopinut tontin käytön jatkokehittämisestä yhdessä vuokranantajansa VR:n kanssa. Asiakkaille tämä merkitsee entistä sujuvampaa auton ja vatsan huoltoa: uutta pesuhallia ja ravintolapalvelujen päivitystä.

Viinikan ABC on päivittäin noin 20 000 autoilijan matkan varrella. Se sijaitsee paikalla, johon on helppoa poiketa tekemään viimeinen silaus ennen automatkan alkamista tai määränpäähän saapumista.

– Viinikan ABC:n riittämätön kapasiteetti ollut meille haaste. Emme ole pystyneet vastaamaan asiakas- ja pesupotentiaaliin riittävän hyvin, kertoo Pirkanmaan Osuuskaupan toimialajohtaja Mikko Hautasaari.

Uros Live -elämysareenalla ja muualla Tampereella järjestettävät tapahtumat vetävät jatkossa alueelle vieläkin enemmän ihmisiä, ja Viinikan ABC:n uudistuksella vastataan myös tähän kasvavaan tarpeeseen.

Maanrakennustyöt uutta pesuhallia varten on jo aloitettu maisemointityöluvalla. Rakennus valmistuu lokakuussa ja palvelee nykyisen kahden hallin sijaan kolmella pesuhallilla. Liikenneaseman ravintolapuoli suljetaan 26.9. remontin ajaksi, ja ennen vuoden vaihdetta nykyisen kiinteistön tiloissa avataan uudistunut Viinikka Deli, Hesburger ja Hesburger drive-in. Lisäksi saatavilla on suositun Arnold’s-konseptin tuotteita.

– Muutamia vuosia sitten tekemässämme remontissa pitäydyimme liikaa perinteisessä liikenneasemakonseptissa, josta aika on mennyt ohi. Rima on noussut, ja laadukas pikaruoka on se, jolle on tällaisella liikepaikalla kysyntää, Mikko tietää.

Suunnitelmissa on tarjota Hesburgerin palveluja Viinikassa ympäri vuorokauden ja rakentaa liikenneasemalle paitsi lisää asiakaspaikkoja myös drive-in-kaista, josta ruoan saa otettua mukaan.

– Pirkanmaan Osuuskaupan investoinnit ovat näkyneet ja näkyvät asiakkaille lähivuosina voimakkaasti marketkaupassa, mutta kehitämme sen rinnalla ABC-, matkailu- ja ravitsemiskauppaa. Tällä rintamalla tullaan näkemään pian muitakin muutoksia, Mikko päättää.

Lisätietoja:

Pirkanmaan Osuuskauppa, toimialajohtaja Mikko Hautasaari, puh. 010 76 70080, mikko.hautasaari@sok.fi

Kuva: Arkkitehtitoimisto Q’ARK Oy

Lähiruokalähettiläs Elina Kaukonen (kuvassa) sai lokakuun alussa tehtävän: tuo vuonna 2021 sata uutta lähiruokatuotetta Pirkanmaan Osuuskaupan asiakkaiden saataville. Tavoite täyttyi kesällä etuajassa, mutta työ lähituotteiden eteen jatkuu ja alkaa näkyä asiakkaille heinäkuusta lähtien myymälöissä entistä erottuvammin.

Irtona myytävästä Penttilän perunarieskasta projekti alkoi ja Kahwe-kahviin päättyi – ensimmäisten sadan tuotteen osalta. Lähiruokalähettiläs Elina on reilun puolen vuoden aikana tuonut Pirkanmaan Osuuskaupan myymälöihin myyntiin 24:n eri lähituottajan lähiruokia, joista suosituimpia ovat olleet kausituotteet ja esikoinen irtorieska, jota on myyty jo 94 417 kappaletta.

– Meillä Osuuskaupalla paikallista valikoimatyötä on tehty jo pitkään ennen lähiruokalähettilästä. Yhteiskunnassahan lähiruoka on ollut jo reilun vuosikymmen ajan kuuma puheenaihe. Aivan viime vuosina ihmisten arvomaailma on kuitenkin muuttunut niin, että vaatimukset lähiruoalle ovat nousseet, Elina kertoo.

Lähtölaukauksen lähiruokaprojektille antoivat POK:n edustajiston vaalit keväällä 2020. Vaaleissa ehdokkaiden ylivoimainen ykköstoive Osuuskaupalle oli se, että valikoimiin saataisiin lisää lähiruokaa. Asialle laitettiin lähiruokalähettiläs, joka on käynyt henkilökohtaisesti paikan päällä tapaamassa toimittajia ja jolla on ollut aikaa auttaa pieniäkin toimittajia asiakkaiden saataville.

– Yksilöllinen palvelu on näyttäytynyt toimittajille arvostuksena heidän työtään kohtaan. Vastaanotto on ollut erittäin lämmin ja sydämellinen, Elina kertoo.

Lähiruoasta tulee helpommin tunnistettavaa

Lähiruokalähettilään työ on ollut myös yhteistyötä asiakkaiden ja myymälöiden kanssa. Myymälän profiilin ja asiakasdatan avulla on pohdittu, mihin myymälöihin tuotteita tuodaan myyntiin. Valintoihin vaikuttaa lisäksi se, mihin pientoimittaja pystyy toimittamaan tuotteitaan kustannustehokkaasti.

– Lähiruoan asiakkaana myös omaa ajatteluaan saattaa joutua taivuttamaan. Jos tuotetta saadaan myymälään vain kerran viikossa, sitä on käytävä ostamassa tiettynä päivänä. Luksushan on usein hieman eksklusiivista, ja lähiruoan voi ilman muuta rinnastaa laadun osalta tietynlaiseen ylellisyyteen. Pääosin puhutaan kuitenkin täysin arkisista ja helposti lähestyttävistä tuotteista, Elina pohtii.

Tuotteita saattaa myös löytyä myymälästä paikoista, joissa niitä ei ole totuttu näkemään.

– Esimerkiksi erästä lähituottajan raakamakkaraa myydään säilyvyyssyistä pakasteessa, josta asiakas ei ole tottunut sitä etsimään. Minulla on vielä tehtävää sen eteen, että lähituotteet osuisivat kaupassa silmään vielä helpommin. Löytymisen helpottamiseksi myymälöihin on hankittu lähiruokakalusteita, ja heinäkuun puolivälistä lähtien lähiruoan tunnistaa omasta visuaalisesta ilmeestä, Elina paljastaa.

Pirkanmaalaisen ruokakulttuurin kullanmurut

Elina on viestinyt lähiruokaprojektin etenemisestä lähiruokalähettilään Instagram-tilillä ja saanut asiakastoiveita esimerkiksi erilaisista naposteltavista.

– Sellaisia on Pirkanmaan alueella kuitenkin aika vähän. Esimerkiksi sipsejä ei yksinkertaisesti valmisteta alueellamme. Kun tuotteiden valikoimaan nostamista puntaroidaan, yksi määrittävä tekijä on aina tietenkin se, mitä on tarjolla.

Pirkanmaalaisen ruokakulttuurin kullanmurut ovat tulleet Elinalle projektin edetessä kristallinkirkkaiksi.

– Pirkanmaalla on uskomattoman monipuolinen leipä- ja pullatarjonta. Tuntuu luontevalta, että sen rinnalla myös kahvikulttuurimme on vahva. Kahvin ja kastamisten lisäksi alueellamme tuotetaan paljon makkaraa ja panimotuotteita, eli ainakin näin grillikaudella pirkanmaalaiset pysyvät halutessaan hyvinkin omavaraisina, Elina nauraa.

Lisätietoja:
Pirkanmaan Osuuskaupan valikoimapäällikkö Elina Kaukonen, puh. 010 76 72557, elina.kaukonen@sok.fi

 

Lähiruokalähettilään kauppoihin tuomat tuotteet

*) kausituote, joka on poistunut valikoimasta

1 Penttilä Perunarieska IRTO
2 Naapurin Herkku Tattarileipänen
3 Naapurin Herkku Tattarilimppu
4 Naapurin Herkku Tattarikorppu
5* Jennin Herkkupalvelu Runbergintorttu 2 kpl
6 Ricoplaza Sweet Chili Tonnikala Sandwich
7 Ricoplaza Savukinkku Goudajuusto Sandwich
8 Ricoplaza Välimeren Juusto Sandwich
9 Ricoplaza Kana Caesar Sandwich
10 Ricoplaza Lohi Kananmuna Ruiseväs
11 Ricoplaza Tomaatti Mozzarella Wrap
12 Ricoplaza Curry Kana Wrap
13 Ricoplaza Lohi Kananmuna Wrap
14 Ricoplaza Meksikon Pulled Pork Wrap
15 Herkkä Snacks Linssinmuotoinen Herkku Bollywood
16 Herkkä Snacks Linssinmuotoinen Herkku Himalaja
17 Jennin Herkkupalvelu Valkosuklaa-Vadelmakakku
18 Jennin Herkkupalvelu Kolmensuklaankakku
19 Pieni Juurileipomo Pieni Juurileipomon Juurileipä
20 Pieni Juurileipomo Pieni Juurileipomon Maalaisleipä
21 Pieni Juurileipomo Pieni Juurileipomon Emmerhapanjuurileipä
22 Pieni Juurileipomo Pieni Juurileipomon Muinaisviljaleipä
23 Pieni Juurileipomo Pieni Juurileipomon Siemenhapanjuurileipä
24 Mokkamestarit Tiramisukahvi
25 Mokkamestarit Cafe Futuro
26 Mokkamestarit Ylöjärven kahvisekoitus
27 Mokkamestarit La Dolce Vita
28 Honkajoen panimo Rööperi Rock’n’ Roll Beer
29 Honkajoen panimo Kissa Punaherukkalimonadi
30 Honkajoen panimo Possu Mustaherukkalimonadi
31 Honkajoen panimo Mursu Mustikkalimonadi
32 Honkajoen panimo Pöllö Puolukkalimonadi
33 Liisan Leipomo Moniviljasämpylä
34 Liisan Leipomo Kaurasämpylä
35 Liisan Leipomo Kotisämpylä
36 Liisan Leipomo Kartanon Omenaleipä
37 Liisan Leipomo Juustosämpylä
38 Poikain Parhaat Aito Musta Jäätee
39 Poikain Parhaat Aito Rooibos Jäätee
40 Poikain Parhaat Limonaadi, Karpalo-Koivu
41 Poikain Parhaat Limonaadi, Mustikka-Sitruunamelissa
42 Poikain Parhaat Ystävän Kahvi
43 Poikain Parhaat Mökkikahvi
44 Poikain Parhaat Suomalainen Puolukkahillo
45 Poikain Parhaat Suomalainen Mustaherukkahillo
46 Poikain Parhaat Suomalainen Mustikkahillo
47 Poikain Parhaat Suomalainen Vadelmahillo
48 Poikain Parhaat Suomalainen Lakkahillo
49* Poikain Parhaat Perinteinen Käsityöläissima 750ml
50* Poikain Parhaat Appelsiini Käsityöläissima 750ml
51* Poikain Parhaat Inkivääri Käsityöläissima 750ml
52* Poikain Parhaat Perinteinen Käsityöläissima 330ml
53* Poikain Parhaat Appelsiini Käsityöläissima 330ml
54* Poikain Parhaat Inkivääri Käsityöläissima 330ml
55 Soosipojat Siipisoosi – Koukuttavan tulinen
56 Soosipojat Siipisoosi – Hedelmäisen pehmeä
57 Soosipojat Tyrnisoosi
58 Soosipojat Paprikasoosi
59 Soosipojat Tomaattisoosi
60 Soosipojat Lempeä Chilisoosi
61 Soosipojat Vahva Chilisoosi
62 Soosipojat Tulinen Chilisoosi
63 Soosipojat Savustettu Chilisoosi
64 Soosipojat Savustettu Valkosipulihilloke
65 Fluviana Apteekkari Bäckmanin Inkiväärilimonaadi
66 Fluviana Apteekkari Bäckmanin Oopperasaippua
67 Ylä-Porkkala Ylä-Porkkalan Kotisima
68 Jennin Herkkupalvelu Fetapiiras 2 kpl
69 Jennin Herkkupalvelu Suppispiiras 2kpl
70 Jennin Herkkupalvelu Broilerfetapiiras 2 kpl
71 Jennin Herkkupalvelu Kinkkupiiras 2 kpl
72 Jennin Herkkupalvelu Lemon-Passionleivos 2 kpl
73 Naapurin Herkku Tattarilimppu, viipaloitu
74 Naapurin Herkku Ketosämpylä
75 Naapurin Herkku Siemennäkkäri
76 Naapurin Herkku Ketokeksi Laku
77 Pertun tarhat Inkivääriä ja hunajaa
78 Uong Hapattamo Kimchi
79 Uong Hapattamo Kimchi kurkuma
80 Sausages Finland Oy Ikuri Mausteinen Makkara
81 Sausages Finland Oy Eteläafrikkalainen Maalais Makkara
82 Vanhakylä Gård Vanhakylän omenamehu 1L
83 Vanhakylä Gård Vanhakylän omenamehu 0,25L
84 Kolme Sadasosaa 0.03 Rebeet punajuuri-inkiväärijuoma
85 Kolme Sadasosaa 0.03 Rebeet punajuuri-mustaherukkajuoma
86 Kolme Sadasosaa 0.03 Rebeet punajuuri-puolukkajuoma
87 Terissaari Terissaari Omena-Mansikka-Limonadi
88 Terissaari Terissaari Mustaherukkalimonadi
89 Karhun Puutarha Mansikkarasia 200g Karhun Puutarha
90 Karhun Puutarha Mansikkarasia 500g Karhun Puutarha
91 Karhun Puutarha Tuore Hernepalko irto Karhun Puutarha
92 Nakki-Hannu Nakki-Hannun Chorizo
93 Nakki-Hannu Nakki-Hannun Cheddar-Jalapeno
94 Nakki-Hannu Nakki-Hannun Italialainen aamiaisnakki
95 Nakki-Hannu Nakki-Hannun Punajuuri-Aurajuusto
96 Kahwe Meksiko Ara Macau 4/5 – Suodatin
97 Kahwe Meksiko Ara Macau 4/5 – Papu
98 Kahwe Meksiko Ara Macau 3/5 – Suodatin
99 Kahwe Kolumbia Heimar Collazos 1/5 – Suodatin
100 Kahwe Kolumbia Luis Collazos 3/5 – Suodatin

 

Sastamalaan ensi vuonna avattavan Prisman peruskivi muurattiin tapoihin kuuluvin menoin 17.6. Prisman perustuksiin kätkettiin perinteikkääseen tyyliin aikakapseli. Peruskiven muuraus oli ensimmäinen Prisma-hankkeeseen liittyvistä tapahtumista. Sastamalalaisille järjestettävä Prisman tonttitapahtuma on suunnitteilla loppukesälle.

Sastamalan Vammalantiellä nähtiin torstaina 17.6. symbolinen toimitus, kun Sastamalaan kohoavan Prisman peruskivi muurattiin merkkinä rakennushankkeen alkamisesta. Tilaisuudessa perustuksiin piilotettiin aikakapseli, jonka avulla tallennetaan seuraaville sukupolville tietoa tämänhetkisestä yhteiskunnasta.

Puoli metriä pitkään ja 12 senttimetriä leveään lieriöön kätkettiin S-Etukortti, tämänhetkistä valuuttaa kolikoiden muodossa, päivän sanomalehdet sekä kaksi pergamenttia. Pergamenteista toinen kertoo suomalaisesta yhteiskunnasta vuonna 2021 ja toinen Prisman rakennushankkeesta. Näiden esineiden lisäksi kapseliin laitettiin aito mestaruusmitali, jonka lahjoitti Sastamalan Prisman yhteistyökumppani paikallisseura VaLePa.

– Rima on asetettu, kommentoi Pirkanmaan Osuuskaupan Prisma-ketjujohtaja Karlos Kotkas myymälän kultaisia perustuksia.

Tontilla tavataan

Vaikka Prisma-rakennus on vasta alkutekijöissään, sastamalalaisia halutaan kutsua kylään loppukesällä. Alun perin tavoitteena oli päästä tapaamaan ja kuulemaan sastamalalaisia jo keväällä, mutta koronarajoitusten vuoksi yhteistä tapahtumaa ei päästy järjestämään.

– Tahdomme rakentaa Prismaa yhdessä paikkakuntalaisten kanssa. Suunnitelmissamme on järjestää tontilla elokuun loppupuolella arki-iltapäivään ajoittuva tapahtuma, jossa pääsemme näyttämään paikkakuntalaisille tarkemmin Prisma-suunnitelmaamme, kahvittelemaan ja juttelemaan esimerkiksi valikoimatoiveista, kertoo Karlos.

Tonttitapahtumaan tulee mukaan myös Pirkanmaan Osuuskaupan rekrytiimi ja lähiruokalähettiläs, joka on tehnyt vuoden mittaan yhteistyötä useiden sastamalalaisten tuottajien kanssa lähituotteiden saamiseksi Osuuskaupan myymälöiden valikoimaan.

– Lisätietoja tapahtumasta julkaistaan kesällä Sastamalan Prisman Facebook-tilillä. Facebook on myös hyvä väylä seurata Prisma-hanketta läheltä ja osallistua kauppaa koskevaan päätöksentekoon, Karlos vinkkaa.

Prisman rekrytoinnit ovat käynnistyneet

Nykyisen Sastamalan S-marketin henkilökunta pääsee siirtymään töihin uuteen Prismaan, mutta hypermarkethanke tietää paikkakunnalle myös uusia työpaikkoja.

– Päällikkörekryt alkavat olla päätöksessä, ja kiinnostusta päällikön tehtäviä kohtaan oli ilahduttavasti enemmän kuin uskalsimme toivoa, Karlos kertoo.

Lisää paikkoja avautuu haettavaksi syksyllä, jolloin rekrytoidaan Prisman vastuumyyjät. Loput henkilöstöstä rekrytoidaan keväällä lähempänä avajaisia. Hakuun tulee esimerkiksi paikkoja Ruokatorilla työskenteleville palvelutiskin ammattilaisille sekä parturi-kampaajille.

 

Havainnekuva Sastamalan Prismasta. Kuva: Arkkitehtitoimisto AR-Vastamäki Oy

 

Lisätietoja:

Pirkanmaan Osuuskaupan Prisma-ketjujohtaja Karlos Kotkas, karlos.kotkas@sok.fi, puh. 010 76 72520

Reilun vuosikymmenen tamperelaisia karaokekävijöitä laulattanut karaokeravintola Tiikerihai sulkee mikrofonit hetkeksi. Tauon pituutta ei osata ennustaa, mutta varmaa on se, että uudistuva Tiikerihai avaa uudessa sijainnissa vanhalla tutulla nimellä.

Hämeenkadulla sijaitsevan karaokeravintola Tiikerihain vuokrasopimus päättyy kesäkuun lopussa, ja Tiikerihai vetäytyy viettämään heinäkuun alusta keikkataukoa. Tiikerihain henkilökuntaan kuuluvat kuusi ravintola-alan ammattilaista siirtyvät ravintola- ja kaupan alan tehtäviin muihin Pirkanmaan Osuuskaupan toimipaikkoihin.

Tiikerihaille ja sen laulajille etsitään parhaillaan aktiivisesti uutta tilaa Tampereen keskustasta.

– Kun sopiva paikka löytyy, ravintolan liikeideaa kirkastetaan, ja se muokkautuu myös uuden tilan mukaan, kertoo Pirkanmaan Osuuskaupan toimialajohtaja Mikko Hautasaari.

– Tampereella on vahva karaokeskene. Kun uusi tila löytyy ja paikka laitetaan kuntoon, uskon, että asiakkaamme intoutuvat vetämään entistäkin kovempaa ja korkeammalta. Olen varma, että Tikru säilyttää paikkansa kuutamossa, vaikka hetken huilaakin.

 

Tiikerihain 10-vuotissynttäreitä juhlittiin elokuussa 2019. Kuva: Reetta Muranen

 

Lisätietoja:

Pirkanmaan Osuuskauppa, toimialajohtaja Mikko Hautasaari, puh. 010 767 0080, mikko.hautasaari@sok.fi

Pirkanmaan Osuuskauppa, pubien ryhmäpäällikkö Marko Lehtinen, puh. 010 767 2416, marko.lehtinen@sok.fi