Ravintola Puistossa ja Bistro Tammerissa työskentelevät tamperelaislupaukset tietävät, mistä unohtumaton asiakaskokemus syntyy.

Nuorten tarjoilijoiden ammattitaidon SM-parikilpailuissa kultaa viime marraskuussa napanneet 19-vuotias Milla Salinas Bascur ja 18-vuotias Saara Lillkåll ovat tuttu näky tamperelaisille ravintolakävijöille. Milla työskentelee oppisopimuksella Bistro Tammerissa ja Saara Ravintola Puistossa. Omaan työhönsä suurella sydämellä suhtautuva nuori kaksikko osallistui alkuvuodesta ammattitaidon Suomen mestaruuskilpailu Taitaja 2024 -semifinaaliin ja suuntaa seuraavaksi kohti huhtikuussa Helsingissä järjestettävää tarjoilijoiden PM-parikilpailua.

Vapaa-ajallaankin hyviä ystäviä olevat Milla ja Saara ovat kumpikin alanvaihtajia. Molemmat aloittivat opintonsa Tredussa sosiaali- ja terveysalalla, mutta vaihtoivat nopeasti ravintola- ja catering-linjalle.

– Olin jo aikaisemmin tehnyt asiakaspalvelutöitä, joten ravintola-ala vain veti paljon enemmän puoleensa. Jo ensimmäinen harjoittelujakso ravintolassa todisti, että olin tehnyt oikean päätöksen, Milla muistelee.

– Minulla oli samat fiilikset, tämä vain tuntui heti omalta jutulta, Saara komppaa.

Valmentautuminen kuin huippu-urheilijoilla

Kisoihin valmistautuminen töiden ja opiskelujen ohessa ei ole mikään läpihuutojuttu, vaan se vaatii ajan ja omistautumisen lisäksi myös valmennusohjelman ja -tiimin sekä työpaikan tuen.

– Iso kiitos kuuluu meidän opettajallemme Ursula Korhoselle Tredusta, joka on käyttänyt meidän valmentamiseemme todella paljon myös omaa vapaa-aikaansa ja saanut alan kovia ammattilaisia mukaan valmennusporukkaan.

– Olemme saaneet myös paljon kannustusta esihenkilöiltämme ja kollegoiltamme Ravintola Puistossa ja Bistro Tammerissa. Omilta työpaikoiltamme löytyy myös meille tärkeimmät ravintola-alan esikuvat, joiden urapoluista voi ottaa mallia.

Valmennustiimissä on mukana myös Niina Hannuksela, Vuoden tarjoilija 2023 Kirsi Seppänen ja muita alan huippuja, kuten Puiston, Sokoksen ravintoloiden ja La Famiglian ryhmäpäällikkö Anette Mellin. Valmennusohjelmaan sisältyy esimerkiksi viini- ja kahvikoulutuksia. Työ omissa oppisopimuspaikoissa tuo päivä päivältä lisää kokemusta tosielämän asiakaspalvelutilanteista.

Vaikka nuorten ammattitaitoa mittaaviin kisoihin kuinka treenaisi, kilpailijoille paljastetaan tarkat kisatehtävät vain vähän ennen h-hetkeä, ja niihin voi tulla vielä muutoksia paikan päälläkin.

– SM-kisoissa meillä oli myös yksilötehtäviä, kuten esimerkiksi väkevien alkoholien tunnistamista ja drinkkien tekoa. PM-kisat painottuvat fine diningiin, ja siellä pitää osata muun muassa valmistaa erikoiskahveja ja kattaa näyttävä, tietyn teeman mukainen show-pöytä. Kokonaisuus on laaja ja haastava: tehtävien joukossa voi olla vaikka liekitystä tai muuta annosten viimeistelyä.

”Parikisassa ei yksinkertaisesti pärjää, jos keskittyy vain itseensä”

Vaikka tarjoilijan työtä tehdään usein yksin, Saara ja Milla ovat huomanneet, että varsinkin kilpailutilanteessa he loistavat nimenomaan kaksikkona.

– Meillä molemmilla on omat vahvuutemme, jotka täydentävät toisiaan. Kilpailutilanteet ovat aina tosi jännittäviäkin, ja silloin kaverilta saa myös paljon kaivattua tukea.

Millan supervoima on kokonaisuuden hahmottaminen, Saaran asioiden viimeistely. Kilpailuissa tuomarit seuraavat nimenomaan sitä, kuinka hyvin pari puhaltaa yhteen hiileen.

– Parikisassa ei yksinkertaisesti pärjää, jos keskittyy vain omaan suoritukseen. Taitaja-semifinaali olikin meille molemmille jännempi paikka, kun siellä kilpailtiin yksilöinä.

Rakkaus ravintola-alaan kumpuaa kummankin puheesta. Suurin kiitos työstä on asiakkailta saatu hyvä palaute.

– Onhan se todella lämmin fiilis, kun on omalla työllä ja asenteella tehnyt jonkun ravintolakokemuksesta astetta erityisemmän, kaksikko hymyilee.

 

Sinustako pokkilainen? Hae meidän työkaveriksi!

– Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoittelu 14–17-vuotiaille, hakuaika: 18.–31.3.

– Katso muut avoimet paikat: pokrekry.fi

Pirkanmaan Osuuskaupan vuoden 2023 liikevaihto kipusi 1 162,5 miljoonaan euroon, joka on 7,1 prosenttia enemmän edellisvuoteen verraten. Liiketuloksemme oli 25,6 miljoonaa euroa. Panostimme uusien palveluiden ja verkoston kehittämiseen 49,5 miljoonan euron investoinnein. Maksoimme myös Bonusta kaikkien aikojen suurimman summan, 46,2 miljoonaa euroa. Osuustoiminnan ydin onkin resonoinut tässä ajassa vahvasti: Pirkanmaan Osuuskaupan asiakasomistajien määrä ylitti viime vuonna 220 000 jäsenen rajan – vuoden 2023 lopussa meillä oli 221 679 asiakasomistajaa. Henkilöstömäärämme oli vuoden 2023 lopussa 3 362. Kaikki työntekijämme palkitaan ylimääräisellä tulospalkkiolla.

Toimintaympäristön volatiilisuus jatkui ja kasvaneet geopoliittiset jännitteet varjostivat taloutta koko vuoden niin maailmalla, Euroopassa kuin Suomessakin. Venäjän hyökkäyssodan jatkuminen ja Lähi-idän konflikti lisäävät globaalisti epävarmuutta talouden näkymistä ja tulevasta kehityksestä.

Kaikki tämä on vaikuttanut myös Pirkanmaan Osuuskaupan liiketoimintaan.

– Takana on monta poikkeuksellista vuotta ja suoranaista epävarmuuden aikaa. Geopoliittinen tilanne on muuttunut, korkotaso korkea ja kuluttajien ostovoima heikentynyt. Merkkejä paremmasta kuitenkin näkyy. Kasvumme kertoo asiakkaidemme luottamuksesta meitä kohtaan – Pirkanmaan Osuuskauppa sai vuonna 2023 lähes 8 000 uutta asiakasomistajaa. Ydintehtävämme on varmistaa pysyvästi edullinen hintataso sekä taata laadukkaat palvelut koko Pirkanmaalla. Näin aiomme jatkossakin tehdä: investoimme kuluvana vuonna uusiin palveluihin ja verkostoon 72 miljoonalla eurolla, Pirkanmaan Osuuskaupan toimitusjohtaja Antti Heikkinen kertoo.

Päivittäistavarakaupassa markkinaa ripeämpi kasvu

Pirkanmaan Osuuskaupan liikevaihto vuonna 2023 oli 1 162,5 miljoonaa euroa, jossa kasvua edellisvuoteen oli 76,8 miljoonaa euroa eli 7,1 prosenttia. Konsernin liiketulos oli 25,6 miljoonaa. Investoinneista ja kehittämispanostuksista johtuen liiketulos laski edellisestä vuodesta 2,0 miljoonaa euroa.

Päivittäis- ja käyttötavarakaupan liikevaihto kasvoi 9,5 prosenttia. Päivittäistavarakaupassa kasvu oli selvästi yleistä markkinakehitystä parempaa. Ruoan verkkokauppa kasvoi edellisestä vuodesta 27,0 prosenttia. Myös käyttötavarakaupan liikevaihto kasvoi edellisvuodesta. Liikennemyymälä- ja polttonestekaupan liikevaihto laski polttoaineiden hintojen laskun vaikutuksesta. Ravintolakaupassa palautuminen pandemia-ajasta jatkui ja liikevaihto kasvoi selvästi.

Liikevaihto liiketoiminta-alueittain v. 2023 milj. eur +- ed.v. %
Päivittäis- ja käyttötavarakauppa 912,1 + 9,5 %
Liikennemyymälä- ja polttonestekauppa 221,0 – 3,4 %
Ravintolakauppa 18,7 + 34,7 %
Vuokratuotot 10,7 + 6,9 %
Yhteensä 1 162,5 + 7,1 %

Asiakasomistajia jo yli 220 000, Bonusta maksettiin yli 46 miljoonaa euroa

Pirkanmaan Osuuskaupalla oli vuoden 2023 päättyessä 221 679 jäsentä eli asiakasomistajaa. Määrä kasvoi edellisvuodesta yhteensä 7 895 asiakasomistajalla.

Maksoimme Pirkanmaan Osuuskaupan asiakasomistajille vuonna 2023 Bonusta historialliset 46,2 miljoonaa, jossa oli kasvua edellisvuoteen 3,3, miljoonaa euroa eli 7,8 prosenttia. Bonuksen määrään vaikuttivat hyvä myynnin kehitys sekä joulukuussa toteutettu kuukauden mittainen Bonus tuplana -kampanja.

Maksutapaetuna S-Etukortilla maksetuista ostoksista tilitettiin asiakasomistajillemme 1,3 miljoonaa euroa.

Entistä paremmat palvelut asiakaskokemus ja ympäristö edellä

Kehitimme palvelutarjontaamme ja uudistimme myymäläverkostoamme vuonna 2023 noin 50 miljoonalla eurolla. Tampereen Sokoksen kaksivuotinen kokonaisuudistus saatiin syksyllä päätökseen, kun ostospaikan alakertaan valmistui Pirkanmaan kymmenes Prisma, keskustan oma uniikki Prisma Hämeenkatu. Tätä ennen lanseerasimme keväällä puolestaan Sokoksen ylimpään kerrokseen Suomen ensimmäisen Kestävän muodin kerroksen.

Avasimme Hämeenkyröön S-market Tippavaaran, Hervantaan Sale Hervantajärven, Kalevaan koko perheen italialaisravintola La Famiglian ja Tampereen keskustaan itsepalvelukauppa Sale Automaatin. Ylöjärvellä aloitettiin S-marketin muutostyöt kohti syksyllä 2024 avattavaa Prismaa. Samoin Ruoveden S-market, Ylöjärvellä Kaurasmäen Sale sekä Kolmenkulman ja Pirkkalan ABC:t kokivat muodonmuutokset.

– Toimipaikkauudistusten keskiössä ovat tilojen viihtyisyys, toiminnallisuus ja energiatehokkuus. Asiakkaamme olivat myös viime vuonna ilahduttavan aktiivisesti mukana uudistuksissa kertoen meille toiveitaan tuotteisiin ja palveluihin liittyen, suuri kiitos siitä. Toimipaikkojen ympäristöystävällisyyden osalta olemme sitoutuneet koko S-ryhmän yhteiseen tavoitteeseen olla oman toimintamme osalta hiilinegatiivinen vuoteen 2025 mennessä. Hiilinegatiivisuus saavutetaan muun muassa päästöttömillä toimipaikoilla, joiden määrä kasvaa vuosittain. Vuoden 2023 lopulla meillä oli niitä Pirkanmaalla 21, Antti avaa.

Pyrimme jatkuvasti vähentämään hävikkiä ja 100 prosenttia liiketoiminnassamme syntyneistä jätteistä meneekin hyötykäyttöön. Lahjoitimme viime vuonna 164 000 kiloa hävikkiruokaa hyväntekeväisyyteen. Asiakkaamme pelastivat ResQ Club -sovelluksen avulla ravintoloistamme 16 720 annosta ja kaupoistamme 15 590 kassillista ruokaa.

Tuimme pirkanmaalaisten lasten ja nuorten hyvinvointia Kannustajat-äänestyksemme kautta lahjoittamalla viime vuonna paikallisille yhdistyksille yhteensä 72 000 euroa. Lisäksi järjestimme marraskuussa seiskaluokkalaisille Bright Friday -ilmaistapahtuman teemalla Et ole yksin, yhdessä olemme enemmän.

Kestävän liikkumisen saralla avasimme neljä uutta ABC-latausasemaa sekä lisäsimme suurteholatauspisteitä jo olemassa oleville asemille. Tällä hetkellä ABC-latausasemia on Pirkanmaalla yhteensä 23 Prismojen, S-marketien ja ABC-asemien yhteydessä. ABC-lataus nousi viime vuonna asiakastyytyväisyydessä kotimaisten latauspalveluiden ykköseksi. Tavoitteenamme on olla johtava julkisen latauksen toimija.

Kangasalle maailmanluokan keräilykeskus

Ruoan verkkokauppa jatkoi vahvaa kehittymistä kasvaen lähes 30 prosenttia edellisvuoteen verraten. Lisäsimme ruoan verkkokaupan noutopisteiden määrää ja laajensimme kotiinkuljetusalueita. Tällä hetkellä Pirkanmaalla on 16 Prisma-noutopistettä ja 14 S-market-noutopistettä. Prisman kotiinkuljetusalue kattaa Kangasalan, Lempäälän, Nokian, Pirkkalan, Tampereen, Ylöjärven, Sastamalan ja Akaan – S-marketin kotiinkuljetusalue puolestaan Mänttä-Vilppulan, Valkeakosken ja Oriveden.

Ruoan verkkokaupan pikatoimituksiin saatiin uudet sympaattiset työkaverit kesällä, kun Sale-robot aloittivat Tampereella seitsemässä Sale-toimipaikassamme.

Valmistelimme viime vuonna pitkään ja hartaasti Kangasalan Prisman kylkeen rakentuvaa ruoan verkkokaupan automaatioavusteista keräilykeskusta. Keskus yhdistää teknologian ja automaation tuomat hyödyt Prisman laajaan valikoimaan ja edulliseen hintatasoon. Mittavan hankkeen kumppanina on automaatioteknologian edelläkävijöihin lukeutuva Swisslog. Keskuksen on määrä valmistua loppukesällä 2024 ja se tulee olemaan Pirkanmaalla ensimmäinen laatuaan.

– Ruoan verkkokaupan suosio tulee kasvamaan lähivuosina entisestään eikä sitä voi ajatella täysin samanlaisilla malleilla kuin perinteistä ruokakauppaa. Meidän täytyy olla jatkuvasti valmiita vastaamaan muuttuvaan asiakaskäyttäytymiseen ja hakea uudenlaisia tapoja tehdä asioita tänään paremmin kuin eilen. Keräilykeskus tehostaa ruoan verkkokaupan tilausten toimittamista, kun robotit ovat auttamassa keräilijöitä tuotteiden nopeassa ja laadukkaassa keräilyssä. Samalla meille syntyy täysin uudenlaisia mielenkiintoisia työnkuvia, Antti valottaa.

Ylimääräinen tulospalkkio kaikille pokkilaisille

Kaikkien näiden onnistumisten takana on sitoutunut henkilökuntamme. Pirkanmaan Osuuskaupalla on käytössä kaikkia työntekijöitä koskeva palkitsemisohjelma, jonka myötä jokaisen on mahdollista saada maksimissaan 1 500 euron tulospalkkio – hyvä viime vuosi mahdollisti tämän maksimipalkkion toimipaikan päästessä tavoitteisiinsa. Jokaisella oli myös mahdollisuus maksimissaan 500 euron kannustepalkkioon tavoitteiden saavuttamisesta. Tämän lisäksi kaikille pokkilaisille maksetaan vuodesta 2023 ylimääräinen tulospalkkio, joka on suhteessa tehtyihin työtunteihin enimmillään 400 euron suuruinen.

Olemme viime vuosina panostaneet paljon Ihmiset ensin -kulttuuriimme. Työyhteisötutkimuksemme mukaan vuoden 2023 työyhteisöindeksimme nousi edellisvuodesta 1,3 prosenttiyksikköä ja asettuu nyt 77,5:een, joka on 8,2 prosenttiyksikköä Suomen yleisnormin yläpuolella. Johtamislupausindeksimme nousi myös edellisvuodesta ja on nyt 78,9. Työyhteisötutkimuksen kokonaisluokituksemme asettuikin tasolle AAA, ollen erinomainen.

Saimme juuri myös yhdeksännen kerran peräkkäin Suomen innostavimmat työpaikat -tunnustuksen. Kyseessä on Eazy Flow’n myöntämä tunnustus, joka annetaan vuosittain poikkeuksellisen hyvät henkilöstötutkimuksen tulokset saavuttaneille organisaatioille.

– Isoin kiitos viime vuodesta kuuluu kaikille reilu 3 000 pokkilaiselle. Aloitin tehtävässäni viime lokakuussa, ja olen saanut koko taloltamme erittäin lämpimän vastaanoton. Meillä todellakin on pokkaa ja sydäntä arjen pienissä ja isoissa hetkissä. Ja näin tuoreena tamperelaisena voin todeta, että sama yhdessä tekemisen ja ratkaisukeskeisyyden henki vallitsee kyllä koko Pirkanmaalla. Tämä on kerrassaan hienoa rohkeuden ja innovatiivisuuden aluetta, Antti toteaa.

Vuonna 2024 ilmassa yhä epävarmuutta, mutta myös positiivisia merkkejä

Vuoden 2024 näkymät ovat erityisesti alkuvuoden osalta haastavat ja ilmassa on paljon epävarmuuksia. Talouden yleinen heikentyminen, kasvaneet kustannukset ja tulevaisuuden epävarmuudet lisäävät kuluttajien ja yritysten varovaisuutta. Taantumasta ei kuitenkaan odoteta pitkäkestoista. Inflaatio on hidastumassa ja myös korkojen odotetaan kääntyvän laskuun, mikä parantaa kotitalouksien ostovoimaa.

– Pirkanmaan Osuuskaupan myynnin odotetaan kasvavan vuoden 2024 aikana. Myös tuloksen odotetaan paranevan maltillisesti. Päivittäis- ja käyttötavarakaupan myyntiin tulee todennäköisesti vaikuttamaan volyymin laskeminen, mutta kokonaisuudessaan myynnin odotetaan kasvavan. Ravintolakaupan sekä liikennemyymälä- ja polttonestekaupan myynnin odotetaan myös kehittyvän positiivisesti edellisestä vuodesta. Yleinen heikentynyt taloudellinen tilanne luo kuitenkin epävarmuutta palveluiden kysynnän kasvulle, Antti kuvailee.

Tiedotteen taloudelliset tiedot ovat vielä tiedotteen julkaisuhetkellä 15.2.2024 tilintarkastamattomia ennakkotietoja.  

Lisätietoja:
Antti Heikkinen, Pirkanmaan Osuuskaupan toimitusjohtaja, antti.heikkinen@sok.fi, 010 767 0070

Pirkanmaan Osuuskauppa tarkoittaa ruokaa, palveluita ja loistavia asiakaskokemuksia. Meidät omistaa 220 000 asiakasomistajaamme. Osuuskauppana tavoitteemme on luoda asiakkaillemme helpompia hetkiä ja lisätä hyvinvointia. Annamme toimintamme hyödyn asiakasomistajille edullisimpina hintoina, palkitsemisena ja vastuullisesti rakennetuilla, laadukkailla palveluilla yli sadassa liikepaikassa ja verkossa 3 000 työntekijän voimin.

Kun on tiukemmat ajat, jaetaan taakkaa. Näin on joskus määritelty toivon ideaa. Osuuskaupalla on erilaisia keinoja kulkea rinnalla – suuri osa niistä on käytössä joka päivä: aina edullinen hintataso, jokaista lähellä oleva myymäläverkosto, lähiruoka, punalaputetut tuotteet. Osa otetaan käyttöön, kun tilanne niin vaatii. Nyt vaatii. Siksi Bonus tuplana koko joulukuun.

Bonusta saa tuplasti 1.–31.12.2023 Pirkanmaan Osuuskaupan Prismoissa, S-marketeissa, Saleissa, S-kaupat.fi:ssä, Sokoksella, Sokoksen Hyvä Olo -hoitolassa, Prisma parturi-kampaamoissa, S-market Orivesi parturi-kampaamossa, Emotioneissa ja Kukittamoissa sekä kaikissa Pirkanmaan Osuuskaupan ravintoloissa (sis. ABC:t), kahviloissa ja pubeissa.

Bonusta ei saa tuplana polttonesteestä, autopesuista eikä sähköauton latauksesta. Kampanja ei ole voimassa Tampereen hotelleissa ja niiden ravintoloissa, sokos.fi- tai prisma.fi-verkkokaupoissa eikä koske myymälästä noudettuja verkko-ostoksia eikä myymälästä noudettavia prisma.fi-ostoja.

Kun ostoja kertyy esimerkiksi 500 eurolla kuukauden aikana, kampanja-ajan ostoista saa 3 %:n sijaan 6 % Bonusta. Yli 900 euron kuukausiostoilla bonusprosentti on 5 %, jolloin kampanjaostoista maksetaan 10 % Bonusta. Nyt siis voit saada jopa 10 % rahaa takaisin jokaisesta käyttämästäsi eurosta! Lisäksi maksaessasi S-Etukortilla ostoistasi kertyy aina 0,5 % maksutapaetua.

Bonus tuplana kirjautuu automaattisesti, ja se maksetaan normaalin Bonuksen mukana. Bonuskertymää on helppoa seurata S-mobiilista, kun näet ostoksen alapuolella vihreän tähden ja tekstin “Bonus tuplana”.

Kampanjaan kuuluvien ketjujen osalta Bonusta tai maksutapaetua ei kuitenkaan kerry yrityskortilla maksetuista tai yrityksille tehdyistä ostoista, sopimushinnoitelluista tai laskutettavista ostoista, välitysmyynnistä, kuten Veikkauksen Online- ja arpamyynnistä ja pääsylipuista, yli 1,2 % alkoholia sisältävistä juomista ja yli 2,8 % alkoholia sisältävistä elintarvikkeista, tupakkatuotteista, tupakan vastikkeista, tupakointivälineistä, tupakkajäljitelmistä, sähkösavukkeista ja nikotiininesteistä, tax free -ostoista, matkakorttien latauksista, pullopanttien palautuksista eikä lahjakorttien ostosta. Bonus tuplana -kampanjaostojen bonusprosentti määräytyy koko kuukauden bonusostojesi mukaan. Jos kaikki kuukausiostosi oikeuttavat 5 %:n Bonukseen, saat kampanja-aikana kampanjaan kuuluvista toimipaikoista tehdyistä ostoista 10 % Bonusta.

Lue lisää: www.bonustuplana.fi

Liity nyt asiakasomistajaksi ja hyödynnä huikeat liittymisedut

S-Etukortin saat liittymällä asiakasomistajaksi. Asiakasomistajille kuuluvat S-ryhmän parhaat edut, mahdollisuus vaikuttaa sekä reilu Bonus: rahallinen palautus ostoista. Liity mukaan maksamalla osuusmaksu 100 euroa. Luopuessasi asiakasomistajuudesta saat maksamasi osuusmaksun takaisin.

Kun liityt nyt Pirkanmaan Osuuskaupan asiakasomistajaksi ja maksat liittyessäsi täyden osuusmaksun, saat käyttöösi 80 € arvosta ostosrahaa Pirkanmaan Osuuskaupan toimipaikkoihin ja paljon muita liittymisetuja. Liittymiskampanja on voimassa 1.4.–31.12.2023.

Lue lisää ja liity: https://pirkanmaanosuuskauppa.fi/liity-asiakasomistajaksi/

Linnainmaan Prisman kainaloon aukeaa alkuvuodesta uusi ravintola, Kalevan Prismastakin tuttu Pizza&Buffa. Saataville tulee lounasbuffet, arki-iltojen fiestabuffet ja viikonloppubuffet – kukin omalla makumaailmallaan.

– Pizza&Buffa valikoitui konseptiksi Linnainmaalle erityisesti siksi, että olemme saaneet alueella asioivilta paljon toiveita monipuolisemmasta lounastarjoomasta. Buffetin hintaan kuuluu aina salaattipöytä, lämmin kotiruoka, pizzat, virvoitusjuomat sekä kahvi tai tee. Päivän kääntyessä iltaan pientä juhlaa arkeen ja lisäpotkua kauppareissuihin taas tarjoaa koko perheen fiestabuffet. Silloin pöytä on katettu pizzoilla, lohkoperunoilla, vaihtuvilla kasvisruokavaihtoehdoilla, lihapullilla, siivillä, lämpimillä kasviksilla, salaateilla ja kebabilla. Samoin viikonloppubuffetissa kukin voi rakentaa ateriansa joko kevyemmin tai tuhdimmin. Salaattibuffa ja pizzat ovat aina ostettavissa myös erikseen, ryhmäpäällikkö Mika Leivo kertoo.

Linnainmaan Prisman ravintolamaailmassa palvelevat jatkossa Pizza&Buffa sekä nykyisellään toimiva Hesburger.

– Siipiweikot Mini jää talven aikana Linnainmaalta pois, mutta löytyy yhä tuttuun tapaan Kalevan, Lielahden ja Pirkkalan Prismoista. Haluankin jo tässä kohtaa kiittää koko Siipiweikkojen huikeaa ja ammattitaitoista porukkaa kaikesta yhteistyöstämme Linnainmaalla, Mika kiittää.

Makeaa mahan täydeltä

Herkullisten pizzojen lisäksi Pizza&Buffa on ollut pienimpien asiakkaidensa suosiossa erityisesti jälkiruokasirkuksen myötä.

– Jos suolaisen jälkeen vatsassa on vielä tilaa, ruokailuhetken kruunaa jäätelöbuffet tai jälkkärisirkus. Ja siinä sirkuksessa kukin saakin olla oma tirehtöörinsä ja luoda värikkäitä makuyhdistelmiä amerikkalaisista pannukakuista, irtomakeisista, pehmyt-jäätelöstä, rocky roadista, popcornista, kastikkeista ja strösseleistä.

Nälkä uusille työkokemuksille? – Kokkien rekrytointi käynnissä nyt

Tavoiteaikataulun mukaan Pizza&Buffan avajaisia vietetään tammi–helmikuun taitteessa. Kokkien rekrytointi uuteen ravintolaan on parhaillaan käynnissä.

– Etsin työkavereikseni iloisia ja reippaita asiakaspalvelusta pitäviä tyyppejä. Konkareiden ohella otamme ilolla vastaan hakemuksia myös alasta kiinnostuneilta uusilta tulokkailta. Erilaisista ihmisistä koostuva tiimi on työyhteisössä valtava rikkaus – tärkeintä on asenne. Eli rohkeasti vain hakemusta tulemaan, Mika kannustaa.

Lue tästä kokin tarkempi tehtäväkuvaus ja hae Mikan työkaveriksi!

Prisma Linnainmaa | Liikekatu 3, Tampere

Pirkanmaan Osuuskaupan hallitus päätti 29.9.2023 kokouksessaan Kalevan Liikenneaseman Hesburgerin ja Sport & Bar Kopin toiminnan lakkauttamisesta. Viimeinen aukiolopäivä on 15.10.2023. Toimintaympäristön muutokset ovat vaikuttaneet Kalevan Liikenneaseman Hesburgerin ja Sport & Bar Kopin toiminnan kannattavuuteen.

– Aiemmin asiakkaat ovat poikenneet nopeasti ohikulkumatkalla ruokailemaan Kalevan Liikenneasemalle. Alueen liikennejärjestelyiden muutokset ovat kuitenkin viime vuosina hankaloittaneet liikenneasemalle pääsyä. Tämä on osaltaan vaikuttanut siihen, ettemme ole saavuttaneet asettamiamme myyntitavoitteita. Hienosti asiakkaita palvelleesta henkilökunnastamme tämä ei ollut kiinni, toimialajohtaja Mikko Hautasaari korostaa.

Kalevan Liikenneasemalla toimiva Sale ja sen yhteydessä toimiva pieni kahvio jatkavat toimintaansa kesään 2025 saakka, jolloin viereen rakentuvaan uuteen Hippos-kortteliin avataan Sale. Asiakkaat pääsevät myös edelleen tankkaamaan autonsa pihassa olevalla ABC Automaattiasemalla.

– Reseptimme mukaisesti meillä pitää olla myös pokkaa. Lähdimme rohkeasti testaamaan uutta sporttibaaria asiakkaidemme kanssa ja nyt meillä on pokkaa ottaa pakkia ja todeta, että sporttibaarin ja Hesen yhdistelmä ei toiminut toivotulla tavalla. Tällaista uuden liiketoiminnan kehittäminen toisinaan on, Mikko jatkaa.

Kaikille Kalevan Liikenneaseman Hesburgerin ja Sport & Bar Kopin työntekijöille tarjotaan työtä Pirkanmaan Osuuskaupan muista toimipaikoista.

– Lämmin kiitos Kalevan Liikenneaseman Hesen ja Kopin tiimeille hyvästä työstä, jota he pääsevät nyt jatkamaan muissa toimipaikoissamme, Mikko kiittää.

Lisätietoja:
toimialajohtaja Mikko Hautasaari, mikko.hautasaari@sok.fi, 010 767 0080

Pirkanmaan Osuuskaupan uusin ravintolatulokas La Famiglia on välimerellinen tuulahdus Tampereen Kalevaan. La Famigliassa italialaiset herkut syntyvät raikkaista raaka-aineista ammattilaisten hyppysissä.

La Famiglia -ravintolassa on voinut jo herkutella pääkaupunkiseudulla, ja 30. kesäkuuta alkaen ravintola avaa ovensa myös Tampereella. Aitoon italialaisuuteen nojaavalla menulla panostetaan erityisesti antipasti-osioon, pizzoihin, sesonkien vaihtumiseen, harkittuihin ruoka- ja viiniparituksiin sekä italialaisiin klassikkococktaileihin.

Pirkanmaan Osuuskaupan ryhmäpäällikkö Anette Mellin tietää, että Tampereelle on kaivattu ravintolaa, jossa viihdytään maistuvan ruoan äärellä aikuisten kesken, koko perheen voimin tai vaikka työporukalla. Kivenheiton entisissä tiloissa toimivan ravintolan sijainti on täydellinen, sillä Kalevaan on helppo tulla monesta eri suunnasta ja se on aivan keskustan kupeessa.

– Haluamme tarjota asiakkaillemme lämminhenkisen kokemuksen. La Famigliaan voi tulla kuin hyvän ystävän luokse, viihtymään ihanien italialaisten makujen parissa pitkän kaavan mukaan. Toivotamme tervetulleiksi kaikki herkkusuut, myös perheen pienimmät, Anette iloitsee.

Herkut valmistuvat taidolla ja sydämellä

Ravintolapäällikkö Francesco Bartoli puolestaan lupaa, että La Famigliassa nautitaan tuoreista, korkeatasoisista raaka-aineista valmistetuista annoksista, jotka nojaavat ennen kaikkea makuun.

– Osaava henkilökuntamme jakaa oman intohimoni italialaiseen ruokaan, ja valmistamme kaikki annokset taidolla ja sydämellä. Ruokalistalta löytyy auringon aateloimia välimerellisiä makuja, jotka saavat parikseen tarkoin valitut viinit, oluet ja muut juomat, Francesco hehkuttaa POK:n ravintolaperheen uusinta jäsentä.

Pokkilaisten henkilöstöeduista kertyy moneen talouteen vuodessa jopa tuhansien eurojen säästö. Suomen monipuolisimmat henkilöstöedut ovatkin yksi syy siihen, miksi reissunainen Rita Nyman on pysynyt aloillaan Prismassa – ja harrastanut ihan himona!

Ruoan verkkokaupan keräilijänä työskentelevä Rita aloitti Kalevan Prismassa kiireisenä koronakeväänä 2020. Keräilytyö sopi Ritalle kuin nenä päähän, sillä hän on aina pitänyt kaupassa käymisestä. Kun ostoksilla käy työkseen, käyttötavara- ja päivittäistavaravalikoimaa pääsee näkemään monipuolisesti.

– On kiinnostavaa seurata uutuustuotteiden menekkiä. Usein tulee itsekin kokeiltua niitä tuotteita, joiden huomaa trendaavan meidän verkkokaupan asiakkaiden keskuudessa. Sellaisia ovat vaikkapa eksoottiset satokausihedelmät, välipalat ja leivät, hän kertoo.

Muutkin arjen ja juhlan ostokset Rita keskittää Prismaan. Vuonna 2022 hän sai ostoksistaan henkilökunnan ostoetua yhteensä 700 euroa. Paisuvaa ostoetusummaa hän seuraa kätevästi S-mobiilista.

Tanssilavaharrastus liikuttaa ympäri Suomea

Verkkokaupan keräilytyössä Ritaa miellyttävät myös työajat ja niiden joustavuus.

– Opiskelen Tampereen yliopistossa varhaiskasvatusta ja teen keräilytyön ohella myös toista työtä iltasella. On hienoa, että minulle jää joustavan työajan myötä riittävästi aikaa vapaa-ajan tekemisille ja henkilöstöeduista nauttimiselle.

Pirteä Rita on vastikään palannut laivareissulta Tallinnasta, mutta tulevan kuukauden kalenteriin on jo lyöty lukkoon kokonaiset kolme uutta risteilyä.

– Pokkilaiselle laivamatkat ovat edullisempia, ja hyödynnän risteilyetua rakkaimman harrastukseni parissa. Käyn katsomassa iskelmälaulajien keikkoja ympäri Suomea ja vesillä useita kertoja vuodessa. Auton tankkaan useimmiten ABC:llä, ja autovakuutus on LähiTapiolassa, josta saan Bonusta.

Tanssilavakulttuuri on tullut vuosien varrella Ritalle erittäin tutuksi, ja etenkin Suvi Teräsniskaa hän on fanittanut antaumuksella.

– Olen nähnyt Suvin keikalla yhteensä jo 120 kertaa!

Henkilöstöedut

Ei mikään hento kuiskaus, vaan aito menomimmi! Risteilyetujen lisäksi Rita pitää etenkin pokkilaisten leffalippuedusta ja kaikkien työntekijöiden ja perheiden yhteisestä Särkänniemi-päivästä.

Edukkaat unet ja makuelämykset

Reissunaiselle myös S-ryhmän hotellietu on ollut kullan arvoinen: edullisimmillaan hotellihuoneen saa pokkilaisena 70 eurolla. Hotelliyöpymisen yhteydessä Ritan tulee usein myös ruokailtua S-ryhmän ravintoloissa, joissa henkilökuntaetuna saa 25 prosenttia alennusta ruoasta ja juomasta.

– Tapaksia Helsingissä, italialaista Jyväskylässä. Tampereella suosikkini on ehdottomasti Puiston monipuolinen brunssi. Harvassa paikassa saa paistaa itse aamiaisvohvelit!

Vaikka Rita matkustaa lähes viikoittain, Oulua pohjoisemmas tie ei ole vielä kertaakaan vienyt. Seuraavana haaveissa onkin reissu Pirkanmaan Osuuskaupan Kuusamon-mökille, jossa majoittuminen on työntekijöille huippuedullista.

Puisto-ravintola

Rita hyödyntää 25 prosentin ravintolaetua muun muassa Puiston herkullisella brunssilla.

Kulttuuria, kulttuuria!

Pokkilaisten laajoja liikunta-, hieronta- ja fysioterapiaetuja Rita ei ole vielä toistaiseksi hyödyntänyt.

– Reilut 10 000 askelta työpäivän aikana riittää minulle liikunnaksi. e-Passi-etua hyödynnän aina mieluummin kulttuuriin. Viime vuonna ostin lipun Tapsan tahdeille. Tänä vuonna menen katsomaan kesäteatterissa Irwin-musikaalia ja hankin loppuvuodelle konserttilipun.

Viime kesänä Rita pääsi ensi kertaa mukaan pokkilaisten vuosijuhliin, jotka olivat koronan vuoksi pari vuotta tauolla.

– Haloo Helsinki veti upean keikan Pyynikin illassa. Se oli minun aikanani eka pokkilaisten kokoontuminen isolla porukalla, enkä malta odottaa tämänvuotisia vuosijuhlia. Niistä tulee taatusti spektaakkeli.

Rohkeita kasvumahdollisuuksia

Ruoan verkkokaupan kasvu ja muuttuminen on ollut viimeisten vuosien aikana huimaa ja tuonut Ritan työhön paljon uutta. Työntekijöiden kasvupolkuihin ja kouluttautumiseen panostetaan Pirkanmaan Osuuskaupassa. Vuonna 2022 kaikkiaan 1400 työntekijää kouluttautui työn ohessa.

– Meillä on kiva tiimi, ja kaikki auttavat ja tukevat toisiaan. Olen oppinut paljon esimerkiksi palvelutiskityöskentelystä, jota pidin aiemmin heikkoutenani. Valmennuksissa ja tekemällä oppii, ja tämän vuoden henkilökohtaiseksi teemakseni olenkin valinnut rohkeuden. Harrastuspuolella se tarkoittaa sitä, että tavoitteeni on siirtyä lavan reunan katsojasta tanssilattialle joraamaan.

Ei taida tuottaa ongelmaa tälle tekijänaiselle!

 

Pirkanmaan Osuuskaupan henkilöstöetuja voivat hyödyntää kaikki Pirkanmaan Saleissa, S-marketeissa, Prismoissa, ABC-liikennemyymälöissä, Sokoksella, Emotioneissa, S-Pankissa sekä Pirkanmaan Osuuskaupan ravintoloissa ja pubeissa sekä konttorilla tukitoiminnoissa työskentelevät Pirkanmaan Osuuskaupan työntekijät. Ostoedun Pirkanmaan Osuuskauppa myöntää kaikille s-ryhmäläisille. Jutussa mainittujen etujen lisäksi Pirkanmaan Osuuskaupalla on myös muita osuuskauppakohtaisia henkilökuntaetuja.

Ritan ja muiden pokkilaisten työkaveriksi voi hakea osoitteessa pokrekry.fi

Tee hyvän maun ja mielen kauppareissu Prisma Kalevassa, anna Ravintolakadun hemmotella monipuolisella tarjonnallaan!
Itkupotkunälkäkiukkukin väistyy, kun annat vähän ylimääräistä aikaa ostoksille. Näiden ravintoloiden tarjonnasta löytyy varma ratkaisu niin suuren nälkään kuin pikaiseen pikkutankkaukseenkin.

Golden Unicorn  
Perinteikäs ravintola valmistaa aasialaisia herkullisia annoksia, joko mukaan otettaviksi tai paikan päällä nautittaviksi. Kevään ruokateemana maaliskuussa on thai-ruoka ja huhtikuussa Korean herkut. Monipuolisen á la carte -listan löydät tästä > 

Itsudemo Sushibar 
Monipuolisesta valikoimasta löydät käsin valmistetut taatusti tuoreet ja herkulliset sushit, paikan päällä syötäviksi tai mukaan otettaviksi.

Jungle Juice Bar 
Päivittäin vaihtuva Päivän smoothie erikoishintaan 3,99 €. Välipalahyllyssä on lisäksi mukaan otettavia tuoreita ja paikan päällä tehtyjä smoothieita, mehuja ja shotteja.

Siipiweikot Mini
Vuosi 2023 on Siipiweikkojen 30. juhlavuosi, sen kunniaksi buffetti on laajentunut ja uudistunut! Annoksia voi tuttuun tapaan tilata edelleen myös listalta.
Katso viikoittain vaihtuvat tuotteet >

Kalevan Prisma Ravintolakatuineen palvelee arkisin 10.30–21, lauantaisin 10.30–20 ja sunnuntaisin 12–18.
Herkullisen kauppareissun teet osoitteessa Sammonkatu 75.

Kulttimaineeseen jo 40 vuotta sitten noussut Abu Fuadin kebab on löytänyt reittinsä Pirkkalan Prisman yhteyteen. Prismassa sijaitsevan kebabravintolan itsepalvelubuffetissa mieluisen kebabannoksen voi koota puhtaasti lähituotteista.

Kova työnteko sekä huumori – hyvässä ja pahassa. Ne olivat tie pirkanmaalaisten sydämiin, kun legendaarinen Fouad Hanafi-Eweiss muutti 1970-luvulla Tampereelle. Hävittäjälentäjä työskenteli Tampereen kahviloissa, ravintoloissa ja pubeissa ja perusti ensin Sadat Padat -ravintolan, sitten omaa nimeään kantavan Abu Fuadin. Kebab-paikka oli Pohjolan ensimmäisiä nopean syömisen ravintoloita.

Nykyään Fouad on eläkkeellä, mutta toimii yhä yhtenä yrityksen omistajista. Yrityksen toiminnassa aktiivisesti mukana olevat pojat Sami Eweiss ja Rami Hanafi odottavat innolla, mihin kaupan ja ravintolan yhdistävä grocerant-yhteistyö Prismassa kantaa.

– Meidän tavoitteenamme on pitää isän perintö katukuvassa. Teemme sen eteen työtä myös hieman itsekkäästä syystä: olemme kasvaneet laadukkaalla kebabilla ja haluamme, että sitä on jatkossakin meidän ja muiden saatavilla, pojat nauravat.

Aiemmin yritys on jo tuonut kebablastun ja kastikkeet yhteistyössä Tapolan kanssa päivittäistavarakauppaan asiakkaiden saataville. Maukkaita kastikkeita tiedetään käytettävän kebabin lisäksi esimerkiksi makaronilaatikkoon, salaatteihin, burgereihin ja broilerin marinoimiseen.

Abu Fuad lähiruoka

Sami Eweiss ja lähiruokalähettiläs Elina Kaukonen testasivat, miten kebab toimii buffetissa. Ja toimiihan se!

Lähiruokaa egyptiläisellä reseptillä

Nykykuluttajalla on niin kebabin kuin ylipäätään ravintoloiden suhteen enemmän valinnan varaa kuin koskaan aiemmin. Toimintaympäristön muutos näkyy myös esimerkiksi siinä, että sosiaalinen media muokkaa ihmisten makutottumuksia. Ne, jotka muistavat Abu Fuadin menneiltä vuosilta, pitävät sitä aitona ja alkuperäisenä, verrokkina muille. Hyvä uutinen on, että kebabin resepti on edelleen sama.

– Haluamme kunnioittaa perinteitä ja säilyttää Abu Fuadin sydämen muuttumattomana. Ruoanlaitto on pitkälti käsityötä ja personoituu kokkiin. Parhaat kokit eivät tee ruokaa reseptin mukaan, vaan maistavat, että tuote on sellainen kuin pitää. Maistamiseen perustui myös isämme elämäntyö. Ei hänellä ollut reseptejä ruutupaperilla, vaan ne kirjoitettiin ensimmäistä kertaa ylös vasta silloin, kun isä jäi eläkkeelle, pojat kertovat.

Abu Fuadin kebab läpäisee myös lähiruokalähettiläs Elina Kaukosen lähiruokaseulan. Kebabin valmistuksessa käytetään vain kotimaista naudanlihaa, ja tuote valmistetaan Pirkanmaalla. Sämpyläkin tulee samasta lähileipomosta kuin vuosikymmeniä sitten. Itse asiassa voisi sanoa, että Abu Fuad on myös toisella mittarilla alueen aatelia: olihan Fouad Hanafi-Eweiss 1990-luvulla mukana kärkikahinoissa Vuoden tamperelaisen tittelistä kisattaessa.

Lue myös: Pirkkalan Prisman ravintolakatu yllättää: mukaan tamperelainen kebablegenda

Kalevassa sijaitseva kortteliravintola Kivenheitto sulkee ovensa, mutta legendaarisessa ravintolalokaatiossa herkuttelu jatkuu. Kesäkuussa paikalle avataan italialaista ruokaa ja viiniä suurella sydämellä tarjoava La Famiglia.

Lähes 13 vuotta Kalevassa toiminut kortteliravintola Kivenheitto viettää läksiäisiään 26.2. Liikepaikka menee sen jälkeen remonttiin ja avaa kesä-heinäkuussa ovensa rennosta nautiskelusta innostuville. Paikalle avataan pääkaupunkiseudulla suosittu italialainen ravintola La Famiglia.

– Ravintolaruokailun suosio jatkaa kasvuaan, ja ihmiset ostavat yhä suuremman osan aterioistaan ravintoloista. La Famiglian myötä pääsemme vastaamaan asiakastoiveisiin, joissa ruokaravintolalle on ollut tällä liikepaikalla kysyntää. Kalevan ja Tammelan alue kehittyy, ja keskusta siirtyy koko ajan kauemmas keskustasta. Tällainen kehitys tukee ruokaravintolatoimintaa juuri tässä liikepaikassa, kertoo Pirkanmaan Osuuskaupan toimialajohtaja Mikko Hautasaari.

Perheiden ja ystäväseurueiden kiireettömäksi ja kotoisaksi ravintolaksi profiloituvaan La Famigliaan tulee pari sataa asiakaspaikkaa. Ravintola säilyttää suuren, kahteen ilmansuuntaan avautuvan terassinsa, ja tarjoaa sesonkien mukaista, herkullista ruokaa. Lisäksi ravintolaan rakennetaan erillinen viinibaari ja kabinetti, jota voi käyttää juhlien ja kokouksien järjestämiseen.

Uuteen ravintolaan avautuu kaikkiaan noin 15 työpaikkaa, joista ensimmäisenä täytetään ravintolapäällikön ja keittiöpäällikön pestit. Haut alkavat jo tällä viikolla.

Lisätietoja:

Pirkanmaan Osuuskaupan toimialajohtaja Mikko Hautasaari, puh. 010 767 0080, mikko.hautasaari@sok.fi

Kuva: Tero Honkaniemi