Pokkilaisten henkilöstöeduista kertyy moneen talouteen vuodessa jopa tuhansien eurojen säästö. Suomen monipuolisimmat henkilöstöedut ovatkin yksi syy siihen, miksi reissunainen Rita Nyman on pysynyt aloillaan Prismassa – ja harrastanut ihan himona!
Ruoan verkkokaupan keräilijänä työskentelevä Rita aloitti Kalevan Prismassa kiireisenä koronakeväänä 2020. Keräilytyö sopi Ritalle kuin nenä päähän, sillä hän on aina pitänyt kaupassa käymisestä. Kun ostoksilla käy työkseen, käyttötavara- ja päivittäistavaravalikoimaa pääsee näkemään monipuolisesti.
– On kiinnostavaa seurata uutuustuotteiden menekkiä. Usein tulee itsekin kokeiltua niitä tuotteita, joiden huomaa trendaavan meidän verkkokaupan asiakkaiden keskuudessa. Sellaisia ovat vaikkapa eksoottiset satokausihedelmät, välipalat ja leivät, hän kertoo.
Muutkin arjen ja juhlan ostokset Rita keskittää Prismaan. Vuonna 2022 hän sai ostoksistaan henkilökunnan ostoetua yhteensä 700 euroa. Paisuvaa ostoetusummaa hän seuraa kätevästi S-mobiilista.
Tanssilavaharrastus liikuttaa ympäri Suomea
Verkkokaupan keräilytyössä Ritaa miellyttävät myös työajat ja niiden joustavuus.
– Opiskelen Tampereen yliopistossa varhaiskasvatusta ja teen keräilytyön ohella myös toista työtä iltasella. On hienoa, että minulle jää joustavan työajan myötä riittävästi aikaa vapaa-ajan tekemisille ja henkilöstöeduista nauttimiselle.
Pirteä Rita on vastikään palannut laivareissulta Tallinnasta, mutta tulevan kuukauden kalenteriin on jo lyöty lukkoon kokonaiset kolme uutta risteilyä.
– Pokkilaiselle laivamatkat ovat edullisempia, ja hyödynnän risteilyetua rakkaimman harrastukseni parissa. Käyn katsomassa iskelmälaulajien keikkoja ympäri Suomea ja vesillä useita kertoja vuodessa. Auton tankkaan useimmiten ABC:llä, ja autovakuutus on LähiTapiolassa, josta saan Bonusta.
Tanssilavakulttuuri on tullut vuosien varrella Ritalle erittäin tutuksi, ja etenkin Suvi Teräsniskaa hän on fanittanut antaumuksella.
– Olen nähnyt Suvin keikalla yhteensä jo 120 kertaa!
Ei mikään hento kuiskaus, vaan aito menomimmi! Risteilyetujen lisäksi Rita pitää etenkin pokkilaisten leffalippuedusta ja kaikkien työntekijöiden ja perheiden yhteisestä Särkänniemi-päivästä.
Edukkaat unet ja makuelämykset
Reissunaiselle myös S-ryhmän hotellietu on ollut kullan arvoinen: edullisimmillaan hotellihuoneen saa pokkilaisena 70 eurolla. Hotelliyöpymisen yhteydessä Ritan tulee usein myös ruokailtua S-ryhmän ravintoloissa, joissa henkilökuntaetuna saa 25 prosenttia alennusta ruoasta ja juomasta.
– Tapaksia Helsingissä, italialaista Jyväskylässä. Tampereella suosikkini on ehdottomasti Puiston monipuolinen brunssi. Harvassa paikassa saa paistaa itse aamiaisvohvelit!
Vaikka Rita matkustaa lähes viikoittain, Oulua pohjoisemmas tie ei ole vielä kertaakaan vienyt. Seuraavana haaveissa onkin reissu Pirkanmaan Osuuskaupan Kuusamon-mökille, jossa majoittuminen on työntekijöille huippuedullista.
Rita hyödyntää 25 prosentin ravintolaetua muun muassa Puiston herkullisella brunssilla.
Kulttuuria, kulttuuria!
Pokkilaisten laajoja liikunta-, hieronta- ja fysioterapiaetuja Rita ei ole vielä toistaiseksi hyödyntänyt.
– Reilut 10 000 askelta työpäivän aikana riittää minulle liikunnaksi. e-Passi-etua hyödynnän aina mieluummin kulttuuriin. Viime vuonna ostin lipun Tapsan tahdeille. Tänä vuonna menen katsomaan kesäteatterissa Irwin-musikaalia ja hankin loppuvuodelle konserttilipun.
Viime kesänä Rita pääsi ensi kertaa mukaan pokkilaisten vuosijuhliin, jotka olivat koronan vuoksi pari vuotta tauolla.
– Haloo Helsinki veti upean keikan Pyynikin illassa. Se oli minun aikanani eka pokkilaisten kokoontuminen isolla porukalla, enkä malta odottaa tämänvuotisia vuosijuhlia. Niistä tulee taatusti spektaakkeli.
Rohkeita kasvumahdollisuuksia
Ruoan verkkokaupan kasvu ja muuttuminen on ollut viimeisten vuosien aikana huimaa ja tuonut Ritan työhön paljon uutta. Työntekijöiden kasvupolkuihin ja kouluttautumiseen panostetaan Pirkanmaan Osuuskaupassa. Vuonna 2022 kaikkiaan 1400 työntekijää kouluttautui työn ohessa.
– Meillä on kiva tiimi, ja kaikki auttavat ja tukevat toisiaan. Olen oppinut paljon esimerkiksi palvelutiskityöskentelystä, jota pidin aiemmin heikkoutenani. Valmennuksissa ja tekemällä oppii, ja tämän vuoden henkilökohtaiseksi teemakseni olenkin valinnut rohkeuden. Harrastuspuolella se tarkoittaa sitä, että tavoitteeni on siirtyä lavan reunan katsojasta tanssilattialle joraamaan.
Ei taida tuottaa ongelmaa tälle tekijänaiselle!
Pirkanmaan Osuuskaupan henkilöstöetuja voivat hyödyntää kaikki Pirkanmaan Saleissa, S-marketeissa, Prismoissa, ABC-liikennemyymälöissä, Sokoksella, Emotioneissa, S-Pankissa sekä Pirkanmaan Osuuskaupan ravintoloissa ja pubeissa sekä konttorilla tukitoiminnoissa työskentelevät Pirkanmaan Osuuskaupan työntekijät. Ostoedun Pirkanmaan Osuuskauppa myöntää kaikille s-ryhmäläisille. Jutussa mainittujen etujen lisäksi Pirkanmaan Osuuskaupalla on myös muita osuuskauppakohtaisia henkilökuntaetuja.
Ritan ja muiden pokkilaisten työkaveriksi voi hakea osoitteessa pokrekry.fi
Tee hyvän maun ja mielen kauppareissu Prisma Kalevassa, anna Ravintolakadun hemmotella monipuolisella tarjonnallaan!
Itkupotkunälkäkiukkukin väistyy, kun annat vähän ylimääräistä aikaa ostoksille. Näiden ravintoloiden tarjonnasta löytyy varma ratkaisu niin suuren nälkään kuin pikaiseen pikkutankkaukseenkin.
Golden Unicorn
Perinteikäs ravintola valmistaa aasialaisia herkullisia annoksia, joko mukaan otettaviksi tai paikan päällä nautittaviksi. Kevään ruokateemana maaliskuussa on thai-ruoka ja huhtikuussa Korean herkut. Monipuolisen á la carte -listan löydät tästä >
Itsudemo Sushibar
Monipuolisesta valikoimasta löydät käsin valmistetut taatusti tuoreet ja herkulliset sushit, paikan päällä syötäviksi tai mukaan otettaviksi.
Jungle Juice Bar
Päivittäin vaihtuva Päivän smoothie erikoishintaan 3,99 €. Välipalahyllyssä on lisäksi mukaan otettavia tuoreita ja paikan päällä tehtyjä smoothieita, mehuja ja shotteja.
Siipiweikot Mini
Vuosi 2023 on Siipiweikkojen 30. juhlavuosi, sen kunniaksi buffetti on laajentunut ja uudistunut! Annoksia voi tuttuun tapaan tilata edelleen myös listalta.
Katso viikoittain vaihtuvat tuotteet >
Kalevan Prisma Ravintolakatuineen palvelee arkisin 10.30–21, lauantaisin 10.30–20 ja sunnuntaisin 12–18.
Herkullisen kauppareissun teet osoitteessa Sammonkatu 75.
Kulttimaineeseen jo 40 vuotta sitten noussut Abu Fuadin kebab on löytänyt reittinsä Pirkkalan Prisman yhteyteen. Prismassa sijaitsevan kebabravintolan itsepalvelubuffetissa mieluisen kebabannoksen voi koota puhtaasti lähituotteista.
Kova työnteko sekä huumori – hyvässä ja pahassa. Ne olivat tie pirkanmaalaisten sydämiin, kun legendaarinen Fouad Hanafi-Eweiss muutti 1970-luvulla Tampereelle. Hävittäjälentäjä työskenteli Tampereen kahviloissa, ravintoloissa ja pubeissa ja perusti ensin Sadat Padat -ravintolan, sitten omaa nimeään kantavan Abu Fuadin. Kebab-paikka oli Pohjolan ensimmäisiä nopean syömisen ravintoloita.
Nykyään Fouad on eläkkeellä, mutta toimii yhä yhtenä yrityksen omistajista. Yrityksen toiminnassa aktiivisesti mukana olevat pojat Sami Eweiss ja Rami Hanafi odottavat innolla, mihin kaupan ja ravintolan yhdistävä grocerant-yhteistyö Prismassa kantaa.
– Meidän tavoitteenamme on pitää isän perintö katukuvassa. Teemme sen eteen työtä myös hieman itsekkäästä syystä: olemme kasvaneet laadukkaalla kebabilla ja haluamme, että sitä on jatkossakin meidän ja muiden saatavilla, pojat nauravat.
Aiemmin yritys on jo tuonut kebablastun ja kastikkeet yhteistyössä Tapolan kanssa päivittäistavarakauppaan asiakkaiden saataville. Maukkaita kastikkeita tiedetään käytettävän kebabin lisäksi esimerkiksi makaronilaatikkoon, salaatteihin, burgereihin ja broilerin marinoimiseen.
Sami Eweiss ja lähiruokalähettiläs Elina Kaukonen testasivat, miten kebab toimii buffetissa. Ja toimiihan se!
Lähiruokaa egyptiläisellä reseptillä
Nykykuluttajalla on niin kebabin kuin ylipäätään ravintoloiden suhteen enemmän valinnan varaa kuin koskaan aiemmin. Toimintaympäristön muutos näkyy myös esimerkiksi siinä, että sosiaalinen media muokkaa ihmisten makutottumuksia. Ne, jotka muistavat Abu Fuadin menneiltä vuosilta, pitävät sitä aitona ja alkuperäisenä, verrokkina muille. Hyvä uutinen on, että kebabin resepti on edelleen sama.
– Haluamme kunnioittaa perinteitä ja säilyttää Abu Fuadin sydämen muuttumattomana. Ruoanlaitto on pitkälti käsityötä ja personoituu kokkiin. Parhaat kokit eivät tee ruokaa reseptin mukaan, vaan maistavat, että tuote on sellainen kuin pitää. Maistamiseen perustui myös isämme elämäntyö. Ei hänellä ollut reseptejä ruutupaperilla, vaan ne kirjoitettiin ensimmäistä kertaa ylös vasta silloin, kun isä jäi eläkkeelle, pojat kertovat.
Abu Fuadin kebab läpäisee myös lähiruokalähettiläs Elina Kaukosen lähiruokaseulan. Kebabin valmistuksessa käytetään vain kotimaista naudanlihaa, ja tuote valmistetaan Pirkanmaalla. Sämpyläkin tulee samasta lähileipomosta kuin vuosikymmeniä sitten. Itse asiassa voisi sanoa, että Abu Fuad on myös toisella mittarilla alueen aatelia: olihan Fouad Hanafi-Eweiss 1990-luvulla mukana kärkikahinoissa Vuoden tamperelaisen tittelistä kisattaessa.
Lue myös: Pirkkalan Prisman ravintolakatu yllättää: mukaan tamperelainen kebablegenda
Kalevassa sijaitseva kortteliravintola Kivenheitto sulkee ovensa, mutta legendaarisessa ravintolalokaatiossa herkuttelu jatkuu. Kesäkuussa paikalle avataan italialaista ruokaa ja viiniä suurella sydämellä tarjoava La Famiglia.
Lähes 13 vuotta Kalevassa toiminut kortteliravintola Kivenheitto viettää läksiäisiään 26.2. Liikepaikka menee sen jälkeen remonttiin ja avaa kesä-heinäkuussa ovensa rennosta nautiskelusta innostuville. Paikalle avataan pääkaupunkiseudulla suosittu italialainen ravintola La Famiglia.
– Ravintolaruokailun suosio jatkaa kasvuaan, ja ihmiset ostavat yhä suuremman osan aterioistaan ravintoloista. La Famiglian myötä pääsemme vastaamaan asiakastoiveisiin, joissa ruokaravintolalle on ollut tällä liikepaikalla kysyntää. Kalevan ja Tammelan alue kehittyy, ja keskusta siirtyy koko ajan kauemmas keskustasta. Tällainen kehitys tukee ruokaravintolatoimintaa juuri tässä liikepaikassa, kertoo Pirkanmaan Osuuskaupan toimialajohtaja Mikko Hautasaari.
Perheiden ja ystäväseurueiden kiireettömäksi ja kotoisaksi ravintolaksi profiloituvaan La Famigliaan tulee pari sataa asiakaspaikkaa. Ravintola säilyttää suuren, kahteen ilmansuuntaan avautuvan terassinsa, ja tarjoaa sesonkien mukaista, herkullista ruokaa. Lisäksi ravintolaan rakennetaan erillinen viinibaari ja kabinetti, jota voi käyttää juhlien ja kokouksien järjestämiseen.
Uuteen ravintolaan avautuu kaikkiaan noin 15 työpaikkaa, joista ensimmäisenä täytetään ravintolapäällikön ja keittiöpäällikön pestit. Haut alkavat jo tällä viikolla.
Lisätietoja:
Pirkanmaan Osuuskaupan toimialajohtaja Mikko Hautasaari, puh. 010 767 0080, mikko.hautasaari@sok.fi
Kuva: Tero Honkaniemi
Osana Tampereen Sokoksen kokonaisuudistusta ostospaikan katutasoon aukesi loppuvuodesta venetsialaistyylinen kahvila Bacaro Doppio ja neljänteen kerrokseen Sokos 4 -ravintolamaailma, joka kattaa alleen kolme konseptia: kahvila Kaffen, salaatteihin erikoistuneen Saladin sekä filippiiniläiseen makumaailmaan pohjaavan Filpan.
Uusien ravintoloiden avajaisia juhlittiin joulukuussa yhdessä asiakkaidemme ja kumppaneidemme kanssa – katso alta säihkyvä kuvakooste.
Hämeenkyrön vehreissä maisemissa nelisenkymmentä vuotta toiminut Frantsila on yksi Sokos-ravintoloiden kumppaneista. Yhteistyö maistuu niin uusissa salaateissa kuin Sokokselle varta vasten suunnitellussa omassa mansikkaisessa Terve!-makuvedessäkin.
Avajaisissa herkuteltiin muun muassa Bacaro Doppio -kahvilan antipastoilla.
Bacaro Doppion ravintolapäällikkö Arto Nikumatti on ilahtunut kahvilan sijainnista Hämeenkadun ja Kuninkaankadun kulmassa: valoa ja avaruutta piisaa.
Toimialajohtaja Mikko Hautasaari toivotti median tervetulleeksi ja kertoi neljästä uudesta Sokos4-konseptista.
Valtteri Hakkarainen toimii keittiöpäällikkönä Sokoksen neljännen kerroksen ravintoloissa.
Tilasuunittelusta vastasi tamperelainen Tilako.
Hämeenkyrön vehreissä maisemissa nelisenkymmentä vuotta toiminut Frantsila on myös yksi Sokos-ravintoloiden kumppaneista. Virpi Raipala-Cormier oli aktiivisesti mukana myös Saladin ja katutason Salad take awayn tuotekehityksessä.
Lempääläläinen Gluteeniton leipomo ILONA Oy on tunnettu käsinleivotuista gluteenittomista herkuistaan. Kuvassa hankepäällikkö Mikko Korpela haastattelee Ilonan perustajaa Mira Lindqvist.
More than Makkaran Patrick ja Roslyn Raffertyn valmistamaa raakamakkaraa käytetään Filppa-ravintolan annoksissa. Pariskunta pyörittää raakamakkarayritystään Sausages Finland Oy:tä Ikurin teollisuusalueella kompaktin kokoisessa tehdasrakennuksessa.
Kuvassa oikealla Sokos-raatilaisissa mukana ollut Jaakko Sudenniemi. Sokoslaisista muodostettu raati jatkojalosti asiakastoiveita edelleen toteutukseen.
Ostospaikan kokonaisuudistus etenee
Ravintoloiden lisäksi Sokoksen uudet muodin ja kodin osastot kerroksissa 2 ja 3 ovat valmiita. Alkuvuodesta 2023 Kukittamo-kukkakauppa muuttaa alakerrasta entisen Caffe Pation tiloihin kauppahallin kainaloon. Samoin aikoihin käynnistyy myös kaksikerroksisen Prisman rakentaminen kiinteistön kerroksiin –1 ja –2.
Lue lisää Sokoksen uusista ravintoloista.
Pirkkalan Prisman ravintola- ja ruokatarjooma uudistuu alkuvuonna asiakastoiveiden pohjalta. Grocerant-ilmiö tuo Prismaan monipuolisen aasialaisen buffetin ja kebablegenda Abu Fuadin ravintolan.
Kaupat ja ravintolat yhteen liittävän grocerant-ilmiön suosio ei ota hiipuakseen. Kun ravintolaruoka on kauppareissun yhteydessä kätevästi asiakkaan saatavilla, heti ostosreissun jälkeen tarvitse ei ryhtyä laittamaan ruokaa. Se, jos mikä, on aitoa arjen luksusta.
Pirkkalan Prismassa suositun aasialaisen ravintolaruoan tarjontaa laajennetaan, kun Itsudemon sushibuffet kasvaa tammikuussa aasialaiseksi buffetiksi. Tarjolle tulee sushin lisäksi lämpimän ruoan itsepalvelubuffet, joka sisältää muun muassa erilaisia wokattuja ja friteerattuja ruokia, broileria, kalaa ja kasviksia, kevätkääryleitä ja kastikkeita.
Herkullisen aasialaisen lisäksi uusia tuulia Pirkkalan ruokaskeneen tuo Abu Fuad, joka viettää 40-vuotisjuhlavuottaan.
Laadukas katuruoka kestää aikaa
Kulttimaineeseen noussut Abu Fuad on pirkanmaalaisen kebabkulttuurin isä ja oiva esimerkki siitä, miten ravintolayritys on kasvanut vastaamaan muuttuvan toimintaympäristön vaatimuksiin: Kun kivijalkaravintolat jäivät viime vuosikymmenellä tauolle, yritys toi kebabin ja kastikkeet Tapolan kanssa päivittäistavarakauppaan asiakkaiden saataville. Uusia suuntia mahdollisti ravintola-avaus Nokia Arenalla. Seuraava askel otetaan ruokakauppaan, kun Abu Fuad avaa helmikuun alussa ravintolan pizzeria Sitkon entiseen tilaan Pirkkalan Prismaan.
Abu Fuadin 80-luvulla perustanut Fouad Hanafi-Eweiss on eläkkeellä, mutta yhä yksi yrityksen omistajista. Yrityksen toiminnassa aktiivisesti mukana olevat pojat Sami Eweiss ja Rami Hanafi odottavat innoissaan, mihin grocerant-yhteistyö kantaa.
– On äärimmäisen mielenkiintoista nähdä, mitä yhteistyö tuo tullessaan. Grocerant-ilmiöllä on yllättävänkin paljon johdannaisvaikutuksia esimerkiksi liikkumiseen ja ruokakulttuurin kehittymiseen. Meidän tavoitteenamme on pitää isän perintö katukuvassa. Teemme sen eteen työtä myös hieman itsekkäästä syystä: olemme kasvaneet laadukkaalla kebabilla ja haluamme, että sitä on jatkossakin meidän ja muiden saatavilla, pojat nauravat.
Alkuperäinen reseptiikka seuraa myös Pirkkalaan
Hyvä perustuote on kantanut Abu Fuadia vuosikymmenestä toiseen. Kebabin resepti on edelleen sama kuin yrityksen alkuaikoina.
– Haluamme kunnioittaa perinteitä ja säilyttää Abu Fuadin sydämen muuttumattomana. Ruoanlaitto on pitkälti käsityötä ja personoituu kokkiin. Parhaat kokit eivät tee ruokaa reseptin mukaan, vaan maistavat, että tuote on sellainen kuin pitää. Maistamiseen perustui myös isämme elämäntyö. Ei hänellä ollut reseptejä ruutupaperilla, vaan ne kirjoitettiin ensimmäistä kertaa ylös vasta silloin, kun isä jäi eläkkeelle, pojat kertovat.
Pirkkalan Prismassa kebabia myydään kaupan ympäristöön suunnitellusta nopeasta itsepalvelubuffetista. Tarjolle tulee perinteinen kebabannos eri muodoissaan, mutta myös uusia variaatioita ja lisukkeita on pohdinnassa.
– Meillä on hihassa muutamia isän tuotteita ja reseptejä, joita ei vielä tällä hetkellä ole saatavilla missään. Niitä olisi mukavaa päästä tarjoamaan ja kokeilemaan, miten asiakkaat ottavat ne vastaan.
Monipuolinen kattaus säilyy
Pirkkalan Prisman ravintola- ja ruokatarjontaa kehitetään kokonaisuutena entistä monipuolisemmaksi Partolan jo olemassa oleva ravintolatarjooma ja asiakastarve huomioiden.
Osana uudistusta Prisman kalatiski siirtyy loppiaisen jälkeen Pirkanmaan Osuuskaupan operoimaksi, ja Nygrenin kalakauppatoiminta keskittyy Prismojen osalta jatkossa Lielahden Prismaan. Kalakauppayhteistyötä kehitetään Nygrenin kanssa edelleen muun muassa siten, että Pirkkalan Prisman valikoimassa säilyy asiakkaiden suosikkituotteita.
Ravintolakadulla Itsudemon rinnalla jatkaa siipiravintola Siipiweikot, ja Prisman Ruokatori tarjoaa lämmintä kotiruokalounasta, salaatteja ja erilaisia mukaan ostettavia ruokatuotteita. Näistä suosituimpiin lukeutuvat tuoreet täytetyt patongit, jotka valmistetaan Fazerin myymäläleipomon aamulla leipomiin hapanjuuripatonkeihin.
Kalevan uudenkarhea sporttibaari on nyt auki. Kopissa pidetään ravintolapäällikkö Fredi Liliuksen johdolla huolta siitä, että jokainen voi poiketa tuulettamaan päätään ja kainaloitaan. Urheilunnälkäisille ja -janoisille on tarjolla monenlaista apetta niin television kuin keittiönkin antimista rennossa olohuonemaisessa tunnelmassa.
Syksyllä kaupungilla kuiskittiin: ”Siis Kalevan ABC:lle tulee sporttibaari?” Kyllä vain. Sport & Bar Kopin kärkijoukoissa viestikapulaa kuljettava Fredi on tuttu kasvo yöelämästä niin stand up -lavoilta kuin ravintoloiden tiskienkin takaa.
– Tässä joutuu muistia virittämään tosissaan. 90-luvun puolivälissä hyppäsin ravintolahommiin. Työskentelin alkoholivalmistajilla ja koulutin ammattilaisia. Viskiä kävin opiskelemassa sen syntynummilla Skotlannissa, ja alkoholien maahantuojillakin olen hommia tehnyt, Fredi muistelee.
Reilun kymmenen vuoden työura vaihtoi kurssia, kun vuonna 2005 stand up -hommat veivät Fredin mukanaan. Sillä retkellä vierähti täysipäiväisesti 17 vuotta.
– Ravintolassa työskentelyssä on samaa kuin stand up -komiikassa. Pitää pysyä tilanteen tasalla, reagoida nopeasti ja kuunnella. Aikanaan olin yöelämässä tunnettu siitä, että suu kävi juomia sekoittaessa vaikkei kukaan pyytänyt, hyvässä mielessä ja rakkaudellisesti toki, Fredi naureskelee.
Se, miten Fredi sitten päätyi Koppiin ravintolapäälliköksi – tai omien sanojensa mukaan huoltopäälliköksi – on tutunkuuloinen tarina viime vuosilta.
– Kun korona pisti stand up -työt jäähylle, paluu juoman ja ruoan pariin alkoi tuntua oikealta. Törmäsin Kopin rekryyn, hommat natsasi ja täällä ollaan. Ihaninta on ollut löytää vanhoja työkavereita vuosien takaa omasta organisaatiosta. Vähän kuin olisi kotiin tullut, mutta joku oli sisustanut uudelleen. Stand up -keikkaa heitän toki edelleen, ehkä joskus Kopissakin, Fredi tuumaa.
Kopissa työntekijät ovat huoltajia
Uuden sporttibaarin suunnittelussa lähtökohta oli, että jokainen on tervetullut. Siksi viihtyvyyteen ja tarjonnan monipuolisuuteen on panostettu isolla kädellä, mikä takaa hyvät mahdollisuudet viihtyä yksin tai porukalla, lyhyesti ja pitkäänkin. Työntekijöistä Kopissa puhutaan sporttihengessä huoltajina.
– Pyrimme eroon tummista puupinnoista ja yksipuolisesta urheilun seuraamisesta. Heti alusta asti oli selvää, että haluan luoda urheilubaarin erilaisille lajeille ja ihmisille, Fredi sanailee.
Myös Kopin sijainti Tampereen Kalevassa sopii urheilukansalle kuin räpylä käteen.
– Esimerkiksi pesäpallo on Tampereella nosteessa, ja Kaupin uusi pesisstadion on tuossa vieressä. Haluan, että Koppi on etko- ja jatkopaikka pelissä kävijöille ja uusille lajista kiinnostuneille. Sijaintimme on hyvä niin julkisilla kuin omalla autolla liikkujillekin.
Katsottavaa Kopissa riittää, sillä näyttöjä on peräti kahdeksan. Niiden lisäksi asiakkaat voivat nauttia sportista jättinäytön kautta. Ruutuihin pystytään ohjaamaan tarvittaessa eri kanavat ja vaikka eri lajit. Toiveet kannattaa esittää suoraan huoltajille.
– Pidän tarjonnan aluksi jääkiekko- ja jalkapallokeskeisenä, koska niitä katsotaan eniten. En kuitenkaan aio jumiutua niihin, koska on muutakin: esimerkiksi salibandy, koripallo, lentopallo, tennis, golf, jenkkifutis, myös Super Bowl ja vaikka ravit, Fredi listaa.
E-sporttiakaan ei ole unohdettu. Kopista löytyy pelinälkäisille Playstation 5 -konsoli tiukkoja NHL- ja Fifa-mittelöitä varten.
– Haluan olla aktiivinen ja kuunnella ehdotuksia. Suunnitteilla on turnauksia niin perinteisen kuin elektronisen sportin ympärille. Mietinnässä on myös Kopin huoltajien ja asiakkaiden yhteinen salibandyvuoro, Fredi maalailee tulevaa.
Sporttia mielelle, ruokaa ja juomaa kielelle
Kun matsi on kesken, Kopissa sitä ei tarvitse keskeyttää nälän tai janon takia.
– Ruoassa on perinteinen pubiruoan viba, mutta raikkautta ja väriä on enemmän. Kasvispuoli toimii hienosti, esimerkiksi kasvisribsit taiomme halkaistusta maissista ja mahtavasta soosista. Fish & chips on myös hitti samoin kuin burgerit majoneeseineen, Fredi listaa tarjottavia.
Lähituotteet ovat isossa roolissa. Veljekset Mattila toimittaa Koppiin laadukkaita lihatuotteita, esimerkiksi pastramia, josta pääsee nauttimaan Reuben-leivän välissä. Juomapuolelta löytyy myös lähialueen parasta tarjottavaa. Tälläkin saralla Fredi kertoo haluavansa pysyä aktiivisena ja suosia lähituottajia yhä enemmän. Myös yhteisöllisyys on Kopissa tärkeää.
– Jossain vaiheessa haluan järjestää perheille omaa ohjelmaa. Vaikka sunnuntaisin pulkkamäen jälkeen Koppiin burgerille. Lapsille pleikkaria ja vanhemmille hetki rauhaa ja ruokaa, Fredi ideoi.
Tarjonnan monipuolisuuden lisäksi koko huoltoporukasta löytyy väriä ja persoonaa.
– Huoltojengiin mahtuu ruoka-alan ammattilaista, urheilutietäjää, urheilijaa ja sellaisiakin, joille penkkiurheilu on vielä toistaiseksi vieras laji. Moninaisuus on rikkaus, sillä jokaiselle asiakkaalle pitää löytyä omaan tarpeeseen sopiva huoltaja, Fredi kertoo.
Jokainen utelias on tervetullut Koppiin huollettavaksi esimerkiksi matkallaan keskustaan. Vaikkei sportti nappaisikaan, Fredi lupaa, että jokainen viihtyy.
– Kopissa nähtävää riittää niin sisustuksessa, tarjottavissa kuin persoonissakin. Lähdemme siitä, että tänne tullaan sportin lisäksi katsomaan myös meitä huoltajia ja silmäkulmiemme pilkkeitä, Fredi hymyilee.
Seuraa Kopin kuulumisia Instagramissa: @sportbarkoppi
Tampereen Sokoksen kokonaisuudistus on saavuttanut puolivälin. Loppuvuoden 2022 aikana viimeistellään ostospaikan kerroksia 1–4, joissa sijaitsevat Sokoksen kauneuden, muodin ja kodin osastot sekä ravintolat. Mittavat muutostyöt ovat ulottuneet osastojen sijoitteluun, miljööseen ja tuotteistukseen. Alkuvuodesta 2023 kiinteistön kerroksiin –1 ja –2 alkaa rakentua Suomen ensimmäinen suurkaupungin keskusta-Prisma, josta tulee monella tapaa uniikki yksilönsä. Muun muassa ikoniset suosikkiravintolat Evin ja Golden Unicorn avaavat ruokakaupan sisälle omat herkkupisteensä.
Kyseessä tulee olemaan Pirkanmaan kymmenes Prisma. Valikoimaa muodostaessa on nojattu vahvasti alkuvuodesta kerättyihin asiakastoiveisiin ja sokoslaisten asiantuntijuuteen – keskiössä ovat erityisesti keskustassa asuvien ja asioivien tarpeet. Päivittäistavaralle on varattu kokonaan kerros –1 ja käyttötavaralle –2.
– Kaksikerroksinen Prisma tulee tarkoittamaan asiakkaillemme ylivoimaisesti parasta edullisuuden, herkullisuuden ja laajan tarjooman yhdistelmää. Toiveita ja ideoita kuultiin keväällä eri kanavissa sekä asiakkailta että sokoslaisilta. Tämän pohjalta päätettiin, mihin tuotekategorioihin halutaan laaja valikoima vaativampaankin makuun – esimerkiksi pastoihin, öljyihin, kastikkeisiin ja kahveihin tulee spesiaalituotteita, Sokos-uudistuksesta vastaava hankepäällikkö Mikko Korpela kertoo.
Mikäli remontti etenee suunnitellusti, Prisman avajaisia juhlitaan syksyllä 2023.
– Asiointia helpottamaan Prismaan on tulossa oma suora sisäänkäyntinsä Hämeenkadun puolelle ja uudet kävelyportaat Hallituskadun puolelle. Tarkoitus on, että ruokakauppa pystytään pitämään auki koko muutostöiden ajan. Sokos Herkun huikeat ammattilaisemme jatkavat Prisman vihreissä, minkä lisäksi myös uusia työkavereita toivotetaan tervetulleiksi. Rekrytoinnit alkavat keväällä osoitteessa www.pokrekry.fi, Mikko vinkkaa.
Maailman makuja sukupolvien kokemuksella
Evinin ja Golden Unicornin myyntipisteissä tulee työskentelemään ravintoloiden oma henkilökunta. Lisäksi Sokoksen Prismaan on luvassa Fazer Myymäläleipomo sekä monipuolinen Ruokatori-palvelutiski.
– Asiakastoiveissa toistuivat Aasian ja Lähi-idän ruokakulttuurit sekä kasvisruoka, ja saamme nyt kelkkaan kyllä kovat kaverit. Molemmilla ravintoloilla on Tampereella pitkät perinteet ja intohimo hyvään ruokaan, joten tämä tuntui täydelliseltä matchilta. Grocerant-ilmiölle on isoa kysyntää, Mikko vahvistaa.
Golden Unicornilla on jo ennestään oma myyntipiste Kalevan Prisman ravintolakadulla. Myös Sokoksen Prismassa tullaan näkemään vaikutteita japanilaisesta, korealaisesta, thaimaalaisesta, kiinalaisesta ja vietnamilaisesta keittiöstä. Pieni maistiainen tulevasta saadaan jo tämän vuoden puolella, kun Golden Unicornin sushit ja erilaiset lämpimät ruoat tulevat Sokos Herkkuun saataville.
– Kalevan myyntipisteemme vastaanotto on ollut huikea ja inspiroinut meitä koko ajan lisää. Esimerkiksi viime viikolla toimme testiin teriyakiankkaa, tällä viikolla korealaiseen tyyliin tehtyjä frittisiipiä. Sokoksella nähdään freesi yhdistelmä sushia, perinteisiä pääruokia ja rentoa street foodia. Lisäksi haluamme tarjota myös vegaanisia vaihtoehtoja, kuten tofua korealaisittain ja thaimaalaista tahmariisiä, ravintoloitsija Danni Ma paljastaa.
Golden Unicornin juuret ulottuvat Dannin perheessä kolmenkymmenen vuoden päähän.
– Autenttiset maut ja laadukas tekeminen ovat aina olleet tärkeitä, vaikka sukupolvenvaihdoksen jälkeen ”me nuoret” olemmekin modernisoineet asioita. Opin tämän läheltä, kun kummitätini ohjasi Golden Unicornin keittiötä jämptillä otteella lähes seitsemänkymppiseksi saakka. Meille on kunnia-asia, että olemme saaneet edustaa aasialaisen keittiön ilosanomaa Suomen ravintolakentässä jo kolme vuosikymmentä.
Prismaan yhdistelmä tuttua ja uutta Eviniä
Pizzoistaan ja kebabeistaan tunnettu Evin sai alkunsa keväällä 2001, kun yhtiökumppanit Armi ja Kawa Tasin ostivat ja remontoivat Kalevasta pienen lounaskahvilan. Lämmin palvelu ja taidokkaasti valmistettu ruoka pistivät sanan kiirimään. Sittemmin perheyritys on palkittu Sammon Yrittäjien Vuoden Yrittäjänä ja voittanut Tamperelaisen yleisöäänestyksen kaupungin parhaana kebabravintolana viidesti peräkkäin. Kolme vuotta sitten Evin muutti Sammonkadulla isompiin tiloihin.
– Evin tarkoittaa kurdiksi rakkautta ja olemme alusta saakka halunneet, että se näkyy kaikessa tekemisessämme. Ravintolamme tarina saa nyt uudenlaisen luvun, kun pääsemme avaamaan oman myyntipisteen Prismaan. Tämä on meille merkityksellinen askel, josta kiitos kuuluu asiakkaillemme ja henkilökunnallemme, Kawa kiittää.
Evin tuo Prismaan raikkaan tuulahduksen Lähi-idän ja Välimeren makuja. Tuttujen annosten ohella listaa värittävät kevyemmöt kasvis- ja vegaaniruoat. Liharuokien valmistuksessa tullaan hyödyntämään lihanleikkuurobottia, joka leikkaa lihan hellävaraisesti ja tasaisesti antaen sille paremman maun. Samalla myös hävikki pienenee.
– Salaattibuffetin lisäksi myyntipisteellemme tulee meze-buffet, joka on osittain vegaaninen. Myös lämpimät kasvisruoat kuuluvat valikoimaan, kuten vegaaniset falafelimme, jotka on kehitetty Kawan syyrialaisen isoäidin reseptistä. Ei silti huolta – emme ole unohtaneet asiakkaidemme kestosuosikkeja eli kyllä, Sokoksen Prismasta saa myös kebabia ranskalaisilla, Aura-rullaa, iskenderiä ja gyrosta. Kuuntelemme toiveita herkällä korvalla, Kawa hymyilee.
Lisätietoja:
Pirkanmaan Osuuskauppa, Sokos-kehityshankkeen hankepäällikkö Mikko Korpela, puh. 010 767 2597, mikko.korpela@sok.fi
Pirkanmaan Osuuskauppa, Prisma-ketjujohtaja Karlos Kotkas, puh. 010 767 2520, karlos.kotkas@sok.fi
Kebab Pizzeria Evin, omistaja Kawa Tasin, 040 777 4547, kawatasin@gmail.com
Golden Unicorn, omistaja Danni Ma, 050 540 5718, danni.ma13913@gmail.com (EN)
Grocerant-ilmiö eli kaupan ja ravintolan yhdistyminen yleistyy Suomessa kovaa kyytiä. Ravintolaruoan tuominen asiakkaan arkeen helposti saataville vapauttaa kiireisestä päivästä aikaa, kun ostosreissun jälkeen ei ole pakko ryhtyä heti kokkaamaan – ja silti saa nauttia laadukkaasta ateriasta. Pirkanmaan Prismoista löytyy tällä hetkellä lukuisten ravintolakumppaneiden shop-in-shop-pisteitä. Yksi näistä on pirkanmaalainen perheyritys Siipiweikot.
Siipiweikot operoi tällä hetkellä kahden Prisman, Kalevan ja Pirkkalan, sisällä omalla Siipiweikot Mini -konseptillaan. Siipiä saa pisteiltä mukaansa paitsi perinteisinä annoksina, myös buffetista.
– Asiakkaat ovat hämmästelleet konseptin helppoutta: siipiannoksen voi koostaa itse, maksaa pikakassalle ja viidessä minuutissa olet jo jatkamassa matkaasi, Siipiweikkojen markkinointi- ja kasvujohtaja Joonas Koivumaa hehkuttaa.
Uutta vesi kielellä kokeillen
Yhteistyö arvostettujen paikallisbrändien kanssa on vakiintunut jo useammassa Pirkanmaan Prismassa. Esimerkiksi Pirkkalan Prismasta löytyy Sitkon ja Nygrenin omat pisteet, ja Kalevasta Jungle Juice Bar, Golden Unicorn ja Itsudemo. Siipiweikot kuuluu molempien toimipaikkojen tarjoamaan. Lielahden Prismaan puolestaan aukesi huhtikuussa Nygrenin kalatiski.
– Meillä Siippareilla tykätään testata kaikkia uusia juttuja, joten tietysti lähdettiin heti mukaan kokeilemaan, onko Pirkkalassakin siipi ihmisen sydämessä. Ja olihan se! Tuon jälkeen Siipiweikot Mini avattiin tänä keväänä Kalevan Prisman ravintolakadun yhteyteen, ja kesän aikana Linnainmaan Prisma saa oman Siippari-pisteensä, Joonas hehkuttaa.
Hän uskoo, että grocerant-kumppanuusmallin kysyntä tulee voimistumaan entisestään.
– Helpottaahan se elämää, kun kauppareissulla voi napata valmiit siivet mukaan, eikä kotona tarvitse heti ruveta kokkaamaan. Kun asiakkaat hymyssä suin lähtevät siipiaterian kanssa Prismasta, mekin olemme tyytyväisiä. Meiltä on muuten tulossa uutuutena Siipiweikot Blue Cheese Dip Mix, josta saa itse sekoitettua mainiota aurajuustodippiä siipien tai minkä tahansa muunkin aterian höysteeksi, mies vinkkaa.
Kun unelma lennähti Floridasta Pirkanmaalle
Siipiweikkojen tarina on jo pirkanmaalainen legenda. Toinen perustaja, Pekka Yli-Houhala, rakastui tulisiin kanansiipiin aikoinaan ravireissuillaan rapakon takana Floridassa ja päätti tuoda herkun Suomeen. Ensimmäinen varsinainen Siipiweikot-ravintola avattiin Tampereen Aleksanterinkadulle 1993, joten pian perheyrityksessä juhlitaan jo kolmekymppisiä.
Voitaneen sanoa, että Siipiweikkojen ansiosta Tampereesta tuli Suomen siipipääkaupunki. Aluksi konstailematon ruokalaji oli lähinnä ravi- ja jääkiekkopiirien herkku, mutta pian se löysi tiensä vahvaksi osaksi tamperelaista kulttuuriruokaperinnettä.
– Kyllä se on se makujen pyhä kolminaisuus, joka tuo ihmiset uudestaan ja uudestaan siipien äärelle. Hyvä, laadukas kotimainen siipi, Siippareiden omalla reseptillä tehty kastike ja siihen vielä napakka dippi. Siinä on sellainen balanssi, ettei paremmasta väliä, Joonas summaa.
Kaiken vaivan arvoista
Kesäkuun aurinkoisiin päiviin Joonas suosittelee piknikiä manselaiseen makuun: buffetista siivet mukaan rannalle tai puistoon.
– Siivet on siitä harvinainen herkku, että ne oikeastaan vain paranevat ajan kanssa, kun saavat rauhassa muhia kastikkeessa. Siihen auradippi ja Prismasta kylkeen limukat tai oluen ystävälle joku kiva lager tai pilsner, niin siinähän alkaa olla jo aika hyvän piknikin ainekset.
Siipien suosion Joonas uskoo perustuvan siihen, että pientä näpertelyä ja keskittymistä vaativa ruoka houkuttelee ihmisiä pysähtymään arjen kiireiden keskellä ja omistamaan hetken nautinnolle:
– Olisiko niissä vähän samaa kuin pistaasipähkinöissä tai lappilaisten kuivalihassa? Kun joutuu näkemään pientä vaivaa ruokaa syödessä, se maistuukin maittavammalta.
Shop-in-shopit ruokakaupoissa
Grocerant-ilmiö (tulee sanoista grocery ja restaurant) nousi muutama vuosi sitten monien tietoisuuteen sushibuffetien yleistyttyä ruokakaupoissa. Koronapandemian aikana laadukkaan take away’n suosio kasvoi entisestään. Pirkanmaan S-ruokakauppojen viimeaikaisia kumppanuuksia:
- Pirkkalasta se alkoi, kun uutukaiseen Prismaan avattiin ravintolamaailma loppuvuodesta 2020. Siellä on Sitkon, Itsudemon, Siipiweikkojen ja Nygrenin myyntipisteet.
- Maaliskuussa 2022 Kalevan Prismaan rakentui uusi ravintolakatu, jossa palvelevat Itsudemon, Jungle Juice Barin, Golden Unicornin ja Siipiweikkojen pisteet.
- Huhtikuussa Lielahden Prismaan avattiin Nygrenin kalatiski.
- Toukokuussa avautunut Sastamalan Prisma sai kaverikseen Pancho Villa -ravintolan.
- Kesän aikana Linnainmaan Prismaan tulee Siipiweikot Mini.
Kuvassa Pirkkalan pisteen apulaisravintolapäällikkö Katja Jääskeläinen.
Ravintola Puistoa on vuoden verran kipparoinut monessa liemessä keitetty ravintola-alan konkari Anette Mellin, jonka rakkaus lähiruokaan näkyy myös uudella ruokalistalla.
Hämeensillan kupeessa sijaitseva Puisto terasseineen on monelle tamperelaiselle ja turistille aurinkoisen kesäpäivän suosikkikohde. Katutason kahvilan terassille on helppo poiketa Hämeenkadun vilinästä. Alakerran à la carte -ravintolan 200-paikkainen patio puolestaan tarjoilee tunnelmallisen hetken hyvän ruoan ja juoman äärellä. Koskinäkymistä nautitaan myös Puiston uudessa kabinetissa, jota voi varata niin pieniin perhejuhliin kuin yritystapaamisiinkin.
Käsityönä omasta leipomosta
Puiston kahvila ja ravintola ovat mukana Visit Tampereen Valitse vastuullisemmin -palvelussa, jossa kaikki toimijat sitoutuvat tekemään vastuullisia valintoja. Puiston lounaalta ja kahvilasta yli jäänyt ruoka myydäänkin edulliseen hintaan ResQ Club -sovelluksen kautta, jolloin ruokahävikkiä ei pääse syntymään.
Vastuullisesti tuotettu lähiruoka on ollut jo pitkään Aneten sydäntä lähellä, ja se näkyy myös Puiston sesonkeja mukailevalla ruokalistalla.
– Puisto ei ole ketjuravintola. Valitsemme itse pieteetillä, mitä upeita lähituottajien raaka-aineita ja tuotteita hyödynnämme minäkin sesonkina. Pirkanmaalla on mieletöntä ruokaosaamista. Lisäsimme juuri uudelle listalle muun muassa Penttilän Tilan ihanan perunarieskan, Anette kertoo lempiaiheestaan.
Muutoin Puistossa tarjoiltava leipä ja leivonnaiset valmistetaan kaikki käsityönä paikan päällä omassa leipomossa. Lisäksi tarjolla on aina paikallisia juustoja, Nakki-Hannun makkaraa sekä Pirkanmaan Paahtimon kahveja.
– Meillä saa nauttia kansainvälistä mutta tamperelaista ruokaa, Anette kiteyttää.
Ei kesää ilman Puiston pistaasijätskipalloa
Näin kesäkuussa Puiston kotimaisesta maidosta paikan päällä valmistetut artesaanijäätelöt kiinnostavat monia herkuttelijoita. Joskus jonot ulottuvat Hämeenkadulle asti.
– Keittiömestarimme Meri Sumanen päättää intuitiolla, mitä makuja tehdään. Toki klassikoita on aina tarjolla. Monet mainitsevat lempparikseen Puiston pistaasijäätelön, mutta oma gelato-suosikkini on ehdottomasti salmiakkisuklaa, Anette makustelee.