Kestävän muodin kerros avattiin 23.3. Tampereen Sokoksen neljänteen kerrokseen. Uudet palvelut pääsivät tulikokeeseen, kun erityisesti kestävästä muodista kiinnostuneet vaikuttajat ja asiakkaat pääsivät tutustumaan osastokokonaisuuteen. Astu kuvakavalkadin myötä mukaan avajaistunnelmiin.

Sokoksen kestävän muodin kerroksen avajaiset

Idea kestävän muodin kerroksen rakentamiseen saatiin Sokoksen asiakkailta. Sokos keräsi asiakastoiveita vuosi sitten keväällä, ja tuhansien toiveiden joukossa korostui vahva toive vastuullisuuden huomioimiseen sekä valikoimassa että palveluissa.

Kestävän muodin kerros

Laajasta valikoimasta löytyy laadukkaita second hand -vaatteita, kierrätysmateriaaleista valmistettua muotia sekä lastenvaatteita ja -tarvikkeita. DesignOnTampere-osasto tarjoaa paikallisten suunnittelijoiden ainutlaatuista lähimuotia. Kestävän muodin kerroksessa voi hyödyntää myös vaatteiden, jalkineiden ja asusteiden ompelu-, korjaus-, huolto- ja tuunauspalveluita sekä käyttämättömiksi jääneiden tekstiilien keräyspistettä.

Second hand kivijalkaliike Emmy

Sokos-tavarataloketju ja second hand -muodin verkkokauppa Emmy ovat aloittaneet yhteistyön, jonka odotetaan kasvattavan vaatteiden kierrättämistä sekä käytettyjen vaatteiden markkinaa merkittävästi Suomessa. Kaikkiin 20 Sokos-tavarataloon on tullut Emmy-myyntilaatikot. Lisäksi Tampereen Sokokselle avautui Emmyn ensimmäinen kivijalkamyymälä.

paikallisen muodin osasto

Laajentuneessa DesignOnTampere Shopissa asiakkaita tapasivat Pispala Clothingin suunnittelija Lauri Järvinen ja DesignOnTampere ry:n puheenjohtaja ja MUKA VA -brändin perustaja Anna Mattelmäki.

Kestävän muodin kerros

Lasse Huuhka ja Elina Korri

Sustinare on yksi Sokoksella aloittaneista uusista kestävän muodin toimijoista. Yrityksen luova johtaja Elina Korri ja toimitusjohtaja Lasse Huuhka ovat tuoneet vaatteiden ja kenkien korjaamisen, huoltamisen ja uudistamisen helposti asiakkaiden saataville, osaksi tavaratalokauppaa.

Juontaja Janita Autio

Muotivaikuttaja ja valokuvaaja Janita Autio juonsi kestävän muodin kerroksen lanseeraustilaisuuden, jossa hän esitteli Emmyn ja DesignOnTampereen valikoimista kokoamansa minimuotinäytöksen.

Muotinäytös

Muotinäytöksessä toimivat malleina Sokoksen työntekijät Sini Yliheljo, Meri Laaksonen ja Aregash Forsgrén-Parkkonen.

Sokos Tampere

Kuopus

Puhuja Aku Varamäki

Tampereen Sokoksen kestävän muodin kerroksesta kerätään oppeja ja kokemuksia koko tavarataloketjua varten.

 

Kestävän muodin kerros | Sokos Tampere 4. krs

Sustinare: Vaatteiden, jalkineiden ja asusteiden korjausompelu- ja huoltopalvelut, muokkaus ateljeetyönä sekä tuunauspalvelu. Lisäksi jatkossa myös MEA Upcycle Studion kierrätysmateriaaleista valmistamaa muotia.

Emmy: Laadukas second hand -muodin osasto ja myytäväksi tarkoitetun muodin droppipiste

DesignOnTampere: Tamperelaisten huippusuunnittelijoiden muotia ja muotoilua.

Kuopus: Lastenvaatteita ja -tarvikkeita

Pirkanmaan Jätehuolto & Nextiili: Poistotekstiilin keräyspiste

 

Kuvat: Niki Soukkio

Perjantaina 10.3. juhlitaan uudistuneita S-marketeja Pirkanmaan suurimmilla kakkukahveilla kaikissa Pirkanmaan S-marketeissa.

Viimeisen kahden vuoden aikana olemme uudistaneet myymälöiden valikoimaa, miljöötä ja viihtyisyyttä. Keltasininen värimaailma vaihtui skandinaavisempiin sävyihin ja myymälöihin tuli lisää väljyyttä ja valoisuutta. Ketjukonseptia venytettiin paikalliseen arkeen sopivammaksi, minkä myötä jokainen kauppa palvelee yhä paremmin asiakkaitaan. Koko osuuskaupalle tärkeä lähiruoka näkyy entistä laajemmin.

Tervetuloa nauttimaan kakusta ja kahvista Pirkanmaan S-marketeihin perjantaina 10.3. klo 10–18!

Vieras keittokomerossa on haastattelusarja, jossa pirkanmaalaiset kertovat herkullisesta arjestaan. Tällä kertaa vieraana on Suomalainen menestysresepti -televisiosarjassa kilpaillut Mattila Bros.:n toimitusjohtaja Tero Sivula, jolla on keittiössä yksi erityisen ihana salainen ase.

1. Mitä löytyy viimeisimmältä ostoskuitiltasi?

Maito, leipä ja juusto.

Vaimoni Essi tekee meillä ruoan 99-prosenttisesti. Minä syön kaikkea, mutta lapsista yksi ei syö sitä ja toinen toista. Listasimme juuri eilen lasten kanssa, mitä kukakin haluaisi syödä. Yksi aanelonen siitä tuli.

2. Millainen ruoanlaittaja olet?

Suoraviivainen ja reipas. Valmista pitää tulla mieluiten nopeasti.

3. Miten Suomalaiseen menestysreseptiin osallistuminen näkyi arjessasi?

Kun lähdimme kisaan, meille sanottiin, että kalenteri kannattaa tyhjentää kokonaan. Meillä oli kuitenkin tehdas pyöritettävänä kisailun rinnalla, eli hoppua on ollut! Kaiken tekemisen määrä yllätti varoituksista huolimatta. Yhteishenki kilpakumppanien kanssa oli mahtava: vaikka kyse oli kilpailusta, kaikki tsemppasivat toisiaan ja tekivät juttua yhdessä. Ihmiset ovat alkaneet tunnistaa kadulla, ja jo pitkään on kyselty, milloin kisatuotteet tulevat kauppoihin.

4. Mitä ilman et tule toimeen keittiössä?

Suolaa.

5. Millä ruoka-annoksella pelastat päivän?

Jauhelihalla. Pääkallopasta maistuu koko perheelle ja jauhelihakeitto on jonkinlainen bravuurini, jota lapset haluavat usein. Jos Essi on tehnyt keiton, lapsille pitää sanoa, että se on iskän tekemää.

6. Suurin salaisuutesi keittiössä?

Ehdottomasti Essi.

7. Paras makumuistosi?

Niitä on monta, ja kaikkia yhdistää vahvat tunteet: Saunapalvikinkusta tehty pasta. Essin tekemä savupekonirisotto. Aamiainen Mauritiuksella, kun tuoreet hedelmät kannetaan huoneeseen. Santa Polassa suihkulähteen reunalla nautittu kanakikkarin kokonainen broileri ja aioli. Yksi parhaista oli myös illallinen Pyreneiden juurella: Satuin yksin moottoripyöräillessäni yöpymään paikalliseen omakotitaloon, jonka omistajapariskunta kutsui minut illalliselle. Söimme pastaa ja possua ja keskustelimme Google-kääntäjän avulla, isäntä soitti pillillä vuoristolaismusiikkia. Kun kysyin, mitä olen illallisesta velkaa, rouva vastasi: ”Olet lahja Jumalalta, tämä ruoka on lahja meiltä.”

8. Mikä on mieleenpainuvin keittiökommelluksesi?

Valmistauduimme Essin kanssa 20 vuotta sitten ensimmäiseen yhteiseen joulunviettoon. Minulla ei ollut silloin vielä kosketusta elintarvikebisnekseen muuta kuin syöjän roolissa. Sain Essiltä ohjeeksi laittaa silavapäällysteisen ulkofileen uuniin. Kun Essi tuli pitkän päivän jälkeen töistä, hän totesi fileen lepäävän uunissa silavapuoli alaspäin. Ateriamme oli kuin keinulauta, jonka päällä oli lihapallo. Nauruhan siinä tuli!

9. Tänä keväänä…

… tapahtuu mahtavia asioita: Saamme tehdä töitä hyvässä ja avoimessa ilmapiirissä. Tuotteemme kulkevat kaupasta sukkana ja joudumme ponnistelemaan, että saamme tuotteita kauppaan. Valmistun terapeutiksi, olen läsnä, perhe-elämäni ja parisuhteeni kukoistaa. Pidän myös lomaa ja huolehdin hyvinvoinnistani. Kun hyviä asioita manifestoi tarpeeksi, niin ne kyllä tapahtuvat.

Kulttimaineeseen jo 40 vuotta sitten noussut Abu Fuadin kebab on löytänyt reittinsä Pirkkalan Prisman yhteyteen. Prismassa sijaitsevan kebabravintolan itsepalvelubuffetissa mieluisen kebabannoksen voi koota puhtaasti lähituotteista.

Kova työnteko sekä huumori – hyvässä ja pahassa. Ne olivat tie pirkanmaalaisten sydämiin, kun legendaarinen Fouad Hanafi-Eweiss muutti 1970-luvulla Tampereelle. Hävittäjälentäjä työskenteli Tampereen kahviloissa, ravintoloissa ja pubeissa ja perusti ensin Sadat Padat -ravintolan, sitten omaa nimeään kantavan Abu Fuadin. Kebab-paikka oli Pohjolan ensimmäisiä nopean syömisen ravintoloita.

Nykyään Fouad on eläkkeellä, mutta toimii yhä yhtenä yrityksen omistajista. Yrityksen toiminnassa aktiivisesti mukana olevat pojat Sami Eweiss ja Rami Hanafi odottavat innolla, mihin kaupan ja ravintolan yhdistävä grocerant-yhteistyö Prismassa kantaa.

– Meidän tavoitteenamme on pitää isän perintö katukuvassa. Teemme sen eteen työtä myös hieman itsekkäästä syystä: olemme kasvaneet laadukkaalla kebabilla ja haluamme, että sitä on jatkossakin meidän ja muiden saatavilla, pojat nauravat.

Aiemmin yritys on jo tuonut kebablastun ja kastikkeet yhteistyössä Tapolan kanssa päivittäistavarakauppaan asiakkaiden saataville. Maukkaita kastikkeita tiedetään käytettävän kebabin lisäksi esimerkiksi makaronilaatikkoon, salaatteihin, burgereihin ja broilerin marinoimiseen.

Abu Fuad lähiruoka

Sami Eweiss ja lähiruokalähettiläs Elina Kaukonen testasivat, miten kebab toimii buffetissa. Ja toimiihan se!

Lähiruokaa egyptiläisellä reseptillä

Nykykuluttajalla on niin kebabin kuin ylipäätään ravintoloiden suhteen enemmän valinnan varaa kuin koskaan aiemmin. Toimintaympäristön muutos näkyy myös esimerkiksi siinä, että sosiaalinen media muokkaa ihmisten makutottumuksia. Ne, jotka muistavat Abu Fuadin menneiltä vuosilta, pitävät sitä aitona ja alkuperäisenä, verrokkina muille. Hyvä uutinen on, että kebabin resepti on edelleen sama.

– Haluamme kunnioittaa perinteitä ja säilyttää Abu Fuadin sydämen muuttumattomana. Ruoanlaitto on pitkälti käsityötä ja personoituu kokkiin. Parhaat kokit eivät tee ruokaa reseptin mukaan, vaan maistavat, että tuote on sellainen kuin pitää. Maistamiseen perustui myös isämme elämäntyö. Ei hänellä ollut reseptejä ruutupaperilla, vaan ne kirjoitettiin ensimmäistä kertaa ylös vasta silloin, kun isä jäi eläkkeelle, pojat kertovat.

Abu Fuadin kebab läpäisee myös lähiruokalähettiläs Elina Kaukosen lähiruokaseulan. Kebabin valmistuksessa käytetään vain kotimaista naudanlihaa, ja tuote valmistetaan Pirkanmaalla. Sämpyläkin tulee samasta lähileipomosta kuin vuosikymmeniä sitten. Itse asiassa voisi sanoa, että Abu Fuad on myös toisella mittarilla alueen aatelia: olihan Fouad Hanafi-Eweiss 1990-luvulla mukana kärkikahinoissa Vuoden tamperelaisen tittelistä kisattaessa.

Lue myös: Pirkkalan Prisman ravintolakatu yllättää: mukaan tamperelainen kebablegenda

Mattilan savusaunassa palaa samaa harmaaleppää kuin sata vuotta sitten. Silloin aikoinaan Essi Sivulan isovaari Iivari tunnusteli kädellä saunan ovenkahvasta, onko possu kypsää, ja kuljetti palviherkun hevoskärryillä Kankaanpään torille myyntiin. Rehellisyys ja käsityötaito näkyy myös Mattilan voitokkaissa valmisruokatuotteissa: Suomalainen menestysresepti 2023 ei ole hakemalla haettu hitti vaan intohimon hedelmä.

Aitous, aika ja savu; ne ratkaisivat Suomalainen menestysresepti -kilpailun voiton Veljekset Mattilalle.

– Jos yksikin niistä puuttuu, tuote jää vajaaksi. Smokehouse-tuoteperheemme maut ovat tosi täyteläisiä ja valmisruokaosastolla täysin poikkeavia, heruttelee Mattilan toimitusjohtaja Tero Sivula.

Perinteikäs lihajaloste-alan yritys kulkee tätä nykyä virallisesti nimellä Mattila Bros. mutta on edelleen tuttu, pieni ylöjärveläinen savustamo, jossa kaikki tehdään oikeasti käsityönä kokonaisista lihoista.

– Kuin kotona Amerikassa, Tero virnistää.

Amerikka-yhteys ei ole tuulesta temmattu: Mattilan ensimmäiset porsaat ostettiin 50-luvulla Kanadassa tienatuilla rahoilla, ja Suomalainen menestysresepti -kilpailun voittajatuotteet ammentavat pohjoisamerikkalaisesta smokehouse-kulttuurista.

Siis mistä?

Valmisruokahyllyn ihana hidastelija

Smokehouse-tuotteille tyypillistä on pitkään ja matalassa lämpötilassa kypsyttäminen, barbeque-tyyppinen pintamaustaminen, barkin eli kaarnan muodostuminen lihan pintaan ja tietenkin savu. Savustus ei kuitenkaan ole perinteistä suomalaistyyppistä savuaromilla dominoimista. Savua kohdellaan yhtenä mausteena muiden joukossa.

Alun perin smokehouse-tuotteita on valmistettu esimerkiksi Yhdysvalloissa kauppojen takatiloissa, joista niitä on nostettu myyntiin palvelutiskeille. Suomessa kiinnostus smokehouse-tuotteisiin on tällä hetkellä jyrkässä kasvussa. Hidastamisen trendi on valunut ruokakulttuuriin ja heti valmiiseen ruokaan.

– Neljänneksellä kotitalouksista kiire on yksi ruoanlaiton suurimmista esteistä. Me annamme laadukkaalla valmisruoalla ihmisille aikaa. Me teemme pitkät kypsytykset asiakkaan puolesta ja voimme olla vilpittömästi tosi ylpeitä tuotteistamme, Tero sanoo.

Mattilan SmokehouseTuotannon savusaunan ovella poseeraavat Johannes Nykänen, Tero ja Essi Sivula sekä Maarit Seilonen ja Tuula Kujala.

Kasvisvariantti yllätti

Mattilalla smokehouse-kulttuuria vaalivat muun muassa tuotekehittäjä Johannes Nykänen ja lihaosaaja Kaarle Muukka, Teron sanoin Hot Scandinavian Barbeque Boys. Ideoita tuotteisiin saadaan myös tuotannon työntekijöiltä ja verkosta ympäri maailmaa. Suomalainen menestysresepti -kisan jälkeen tuotekehitysprosessi on muuttanut muotoaan ja kisasta on saatu tulevaisuuden varalle arvokasta tietoa.

– Nyt lanseeraamassamme tuoteperheessä on mukana tietenkin perinteinen possu mutta myös valtakunnan paras kanatuote. Johanneksen kehittämä kanavariantti otettiin mukaan, koska se on yksinkertaisesti niin herkullinen, että olisi ollut tyhmää olla tuomatta sitä kauppoihin, Tero sanoo.

Sarjaa täydentämään haluttiin kasvisvaihtoehto, sillä laadukkaan kasvisruoan kysyntä kasvaa jatkuvasti.

– Emme halunneet lähteä tarjoamaan jotakin puolihuolimattomasti sarjan jatkoksi tekaistua kasvisruokaa vain siksi, että sellainen olisi hyvä olla. Halusimme, että kasvisruoka sopii tuoteperheeseemme saumattomasti. Smoked halloumi & roots pan istuu sarjaan kuin hansikas. Jos jo possu ja kana olivat täydellisiä, niin kasvisruoasta tehdyssä kuluttajatutkimuksessa saimme vielä paremmat arviot, Tero kertoo.

Mutta niinhän se on: hyvin tekemällä ei voi tulla kuin hyvää.

 

Kurkkaa kaikki Pirkanmaan Osuuskaupan myymälöissä myytävät lähiruokatuotteet osoitteessa: s-ravinto.fi/lahiruoka

Pirkanmaan Osuuskaupalla on töissä yli 3000 rohkeaa ja motivoitunutta ammattilaista. Yhdessä he kehittävät Osuuskaupan toimintaa ja tekevät työstä innostavaa ja merkityksellistä. POK on saanut tunnustuksen yhtenä Suomen innostavimmista työpaikoista jo vuodesta 2016 alkaen. Tunnustus on Eezy Flow’n vuosittain myöntämä työelämän tunnustus, joka osoitetaan henkilöstötutkimuksessa poikkeuksellisen korkeat pisteet saaneille yrityksille.

Vuoden 2022 Työyhteisötutkimuksen kyselyyn vastasi jopa 88 % työntekijöistä ja tutkimuksen lopputulos oli edellisvuotta parempi. Kokonaistyytyväisyys on kaikilla tutkimuksen keskeisillä osa-alueilla erittäin korkea ja Suomen yleisnormia merkittävästi paremmalla tasolla.

”Ihmiset ensin” on yksi POK:n strategian kulmakivistä, ja tämä näkyy myös monella tapaa työyhteisötutkimuksen tuloksissa. Yksi asiakokonaisuus, joka selkeästi nostaa kokonaistyytyväisyyttä, on aiempaakin korkeampi tyytyväisyys yrityksen työnantajakuvaan sekä johtamis- ja toimintakulttuuriin. Merkittävin parannus edellisvuodesta on tapahtunut päätöksenteon tehokkuudessa ja yrityksen viimeaikaisessa kehityksessä. Erityisiksi vahvuuksiksi nousee henkilöstön reilu ja tasapuolinen kohtelu sekä luottamus yrityksen tulevaisuuteen.

Työyhteisötutkimuksen kyselyyn vastanneiden mielestä työntekijöitä kohdellaan POK:lla tasapuolisesti ja aidosti kuunnellen. Ihmisistä välitetään aidosti.

Mikä tekee pokkilaisten arjesta innostavan?

Kuunteleminen kaiken lähtökohtana

– Yhteistyö työporukassa toimii Pirkanmaan Osuuskaupalla todella hyvin. Sen lähtökohtana on muiden kuunteleminen. Minä kuuntelen ja minua kuunnellaan. Pyrin myös johtamaan porukkaa tasapuolisesti, jotta kaikilla olisi hyvä fiilis tehdä töitä, kertoo Linnainmaan Prisman käyttötavaran myyntipäällikkö Tarja Haapala.

Tarja on ollut Linnainmaan Prismassa töissä kaupan avauksesta lähtien, vuodesta 2009. Käyttötavarapuolen myyjä Sanna Pitkänen on tehnyt myös tehnyt pitkän uran Pirkanmaan Osuuskaupalla. Hän on ollut POK:lla töissä vuodesta 2011. Linnainmaan Prisman lisäksi hän on tehnyt töitä Orituvan ABC:llä ja S-marketeissa. Työvuorotoiveet otetaan Sannan mukaan hyvin huomioon.

– POK:lla voi puhua rehellisesti esihenkilöiden kanssa siitä, mitä haluaa, ja sinua kuunnellaan aidosti. Minulle oli tärkeää päästä tekemään Linnainmaan lisäksi työvuoroja kotikaupungissani, Valkeakoskella, ja se onnistui hienosti, avaa Sanna.

Työvuorotoiveiden lisäksi työtehtäviä on mahdollista muokata tekijälle sopiviksi. Sanna on ollut Linnainmaan Prismassa aikaisemmin töissä myös päivittäistavarapuolella, mutta käyttötavara alkoi kiinnostamaan enemmän.

– Työstä saa hyvin räätälöityä oman näköisen, täytyy vain sanoa se ääneen. Etsin töitä käyttötavarapuolelta, koska sen monipuolisuus kiinnosti. Lopulta paikka löytyi tutusta Prismasta, täältä Linnainmaalta. Olen saanut tehdä monipuolisesti erilaisia tehtäviä. Se sopii minulle hyvin, koska en osaa istua kovin kauaa paikoillani. Jos kuitenkin haluaa pääasiassa tehdä kassatyötä, sekin onnistuu, Sanna kuvailee työtoiveiden täyttymistä.

– Me sparrailemme päälliköiden kanssa työntekijöiden työmahdollisuuksista. Pyrimme löytämään työntekijöille sopivat työtehtävät kiinnostusten ja vahvuuksien mukaan. Lisävuorojen tekeminen on mahdollista, mutta myös työvuorojen vähentäminen onnistuu, Tarja lisää.

Innostavimmat työpaikat tunnustus Pirkanmaan Osuuskauppa Sanna Pitkänen ja Tarja Haapala

”Toiveet työtehtäviin ja työvuoroihin liittyen otetaan hyvin vastaan”, kertoo Sanna Pitkänen (vas.) ja Tarja Haapala.

Avoin ja luotettava työilmapiiri

Työyhteisötutkimuksessa nousivat esille henkilöstön kuuntelun lisäksi työntekijöiden reilu ja tasapuolinen kohtelu. Tarja ja Sanna ovat molemmat tyytyväisiä työporukkaan ja siihen, miten hyvin eri ikäiset työskentelevät keskenään.

– Se, että meillä on töissä paljon eri-ikäistä porukkaa, ei ole koskaan ollut mikään este yhdessä tekemiselle. Nuoret ovat myös opettaneet minulle paljon asioita. Jos minulla on vaikka tietokoneen kanssa ongelmia, olen aina saanut nuoremmilta hyvin apua, Sanna naurahtaa.

Jussi Pitkänen on ollut Pirkanmaan Osuuskaupalla kohta 15 vuotta. Kangasalan Prismassa työskentelevää käyttötavaran myyntipäällikköä ei ole koskaan harmittanut lähteä aamulla töihin. Jussille on aina ollut tärkeää olla avoin ja rehellinen esihenkilö.

– Minulle on tärkeää olla avoin henkilöstön kanssa – kyselen kuulumisia ja katson, että kaikki on hyvin. Kuuntelen murheita ja kerron omistani. Avoimuuden ja luottamuksen merkitys henkilöstötyössä on kasvanut vuosien varrella. Siihen panostetaan koko ajan enemmän ja siitä minä pidän, Jussi kertoo.

Työntekijät ovat suuressa roolissa päätöksiä tehtäessä. Ratkaisuja pyritään aina tekemään siten, etteivät ne haittaa henkilöstötyytyväisyyttä.

–  Työntekijät luottavat siihen, että jos jokin päätös osoittautuu huonoksi, toimintamallia muutetaan nopeasti. Meillä ei ole paljoa muutosvastarintaa, ja meidän työntekijät ovat rohkeita tuomaan esille kehitettäviä asioita. Suurin osa ideoista tuleekin muilta kuin minulta. Minä vien niitä sitten eteenpäin, Jussi avaa.

Innostavimmat työpaikat tunnustus Pirkanmaan Osuuskauppa Jussi Pitkänen

Vuoden 2021 esihenkilöksi valittu Jussi Pitkänen pitää ihmisläheisestä ja johdonmukaisesta johtamistyylistä.

Kannustus kuljettaa uralla eteenpäin

Tarja, Sanna ja Jussi ovat kaikki yhtä mieltä siitä, että Pirkanmaan Osuuskaupalla kannustetaan työntekijöitä kehittymään ja kouluttautumaan. Kattavaa perehdytystä pidetään myös tärkeänä.

POK:lla innostetaan myös urapolulla ja opiskeluissa etenemiseen. Moni Prisma Kangasalan työntekijöistäkin on kouluttautunut töiden ohella esimerkiksi merkonomiksi. Esihenkilöiden koulutuksesta pidetään myös huolta.

– Esihenkilöille on jatkuvasti koulutuksia – se on hyvä juttu! Tänäkin vuonna meillä on uusi koulutus, Brave New Leader. Asiajohtamisesta siirrytään koko ajan enemmän ihmisjohtamiseen, ja meitä on siihen hyvin valmennettu. Muun muassa vuorovaikutuskoulutus oli mahtava paketti, joka vaikutti siihen, miten teen työtäni. Opin muutaman todella tärkeän asian sieltä, Jussi kiittelee.

Jussi on viihtynyt Pirkanmaan Osuuskaupalla pitkään mieluisan työn ja luottamuksen vuoksi.

– Minulla on kova luotto Pirkanmaan Osuuskauppaan. POK on luotettava, avoin ja kohtelee kaikkia tasavertaisesti. Arvostan sitä kovasti, Jussi sanoo.

 

Hae pokkilaiseksi:

Tule osaksi innostavaa työporukkaa! Tutustu avoimiin paikkoihin osoitteessa pokrekry.fi

Pirkanmaan Osuuskauppa testasi lokakuussa uudenlaista vaikuttamisen tapaa, Kuulolla-äänestystä. Ensimmäiseen Kuulolla-äänestykseen tuotiin osuuskaupan jäsenten päätettäväksi iso asia: Bonus tuplana marraskuussa ja rahat tilille joulukuussa vai Bonus tuplana joulukuussa ja rahat tilille tammikuussa?

Kutsut tähän tutkimuksellisesti toteutettuun kyselyyn lähtivät lokakuussa ruskan aikaan. Äänestykseen osallistui valtava joukko pirkanmaalaisia osuuskauppamme jäseniä: ääniä annettiin yhteensä 28 366. Äänestyksen tulos oli seuraava: 77 prosenttia äänesti sen puolesta, että Bonuksen saa tuplana joulukuussa, jolloin rahat tulevat tilille tammikuussa. 23 prosenttia liputti marraskuun puolesta.

Mutta mistä ajatus Kuulolla-äänestyksestä oikein sai alkunsa? Pirkanmaan Osuuskaupan toimitusjohtaja Timo Mäki-Ullakko kertoo, että ideaan otettiin mallia Sveitsistä.

– Kävimme muutama vuosi sitten pienellä porukalla työmatkalla Sveitsissä tutustumassa ruokakauppojen toimintamalleihin. Ajatuksena tällaisella matkalla on tunnistaa sellaisia toimivia ideoita ja ajatuksia, jotka voisivat kirittää meidän omaa tekemistämme uudelle tasolle. Matkalla tuli puheeksi hiukan laajemminkin Sveitsi yhteiskuntana, mikä on aika omanlaisensa tarina keskellä Eurooppaa.

– Pohdimme sveitsiläisen demokratian ominais­piirteitä: siellä päätöksenteko, erilaiset äänestykset, tuodaan hyvin lähelle ihmisten omaa elämää ja arkea. Saatetaan esimerkiksi äänestyttää kunnan tai kaupungin asukkaita siitä, että rakennetaanko uimahalli. Ja jos päätetään rakentaa, sen jälkeen äänestetään siitä, millainen ja minkä hintainen uimahalli rakennetaan. Tämä tuo päätökset, niiden merkityksen ja kustannusvaikutukset hyvin lähelle ihmisten omaa elämää.

Ajatus jonkin sortin Sveitsin-mallista jäi pyörimään taustakeskusteluihin ja aiheeseen palattiin aina silloin tällöin.

– Päätimme testata tätä heti hieman järeämmällä, kolmen miljoonan euron kysymyksellä. Oikeastaan tämä idean testaus ja kehitys eteni sitten suunnittelupöydältä toteutukseen hyvin nopeasti. Moni asia vaikutti samaan aikaan, Timo summaa.

Limittäisten ja lomittaisten kriisien aika

Maailma on nyt hyvin erilainen kuin vaikkapa kolme tai neljä vuotta sitten erilaisten kriisien takia: oli korona, sitten sota Euroopassa, energiakriisi, inflaatio ja korkotasot.

– Aikamoista aikaa. Samaan aikaan olemme kaupan alalla todella kovassa kilpailussa. Meillä on menossa ja tulossa isoja investointeja, jotka vaativat rahoitusta. Laajennamme myymäläverkostoa, tuomme tuttuja kauppoja lähemmäs. Kehitämme ruoan verkkokauppaa ja monia muita palveluitamme. Täytyy reagoida myös aikaan. Tässä tilanteessa totesimme, että haluamme ja pystymme tukemaan asiakasomistajien elämää ylimääräisellä, jopa kuukauden mittaisella Bonus tuplana -kampanjalla. Ja tähän päätimme kytkeä Kuulolla-äänestyksen, Timo kertoo.

Kuulolla-äänestyksen kautta tuli aivan hämmästyttävät 2 800 avointa kommenttia. Kommenteissa kysyttiin sitäkin, miksi osuuskauppa kyselee tällaisesta mielipidettä asiakasomistajiltaan. Eikö siellä itse tiedetä mikä olisi oikea vaihtoehto?

– Kyllä mekin kaikenlaista tiedämme, mutta emme ihan kaikkea. Nyt olemme kaiken kaikkiaan vähän uudessa tilanteessa, ja haluamme kuulla, mitä asiakasomistajamme ajattelevat. Tämä oli vähän sekä että tilanne: joillekin Bonus tuplana marraskuulle ja rahat tilille joulukuussa olisi parempi malli, se toisi helpotusta heti. Toisilla taas tarvetta on enemmän Bonuksen tuplaukselle joulukuussa siten, että rahaa tipahtaa tilille enemmän tammikuussa. Emme aidosti tienneet kumpi on useammalle parempi malli ja siksi toimme asian Kuulolla-äänestykseen.

Oliko Pirkanmaan Osuuskauppa ottanut etukäteen selvää, kumpi vaihtoehto olisi parempi? Tai ohjattiinko valintaa jotenkin? Tällaisiakin on kysytty.

– Emme ole selvittäneet ja aiemmistakaan Bonus tuplana -kampanjoista ei synny suoraa vertailukohtaa. Molemmilla vaihtoehdoilla oli puolensa. Tässä ajassa on vaikea sanoa, kumpi vaihtoehto olisi ollut enemmistön mielestä parempi. Nyt vastaus tiedetään, selvä enemmistö eli 77 prosenttia äänesti joulukuun puolesta. Bonus tuplana joulukuussa ja rahat tilille sitten tammikuussa.

Pirkanmaan Osuuskaupalla on suunnitelmissa toteuttaa Kuulolla-äänestyksiä myös jatkossa. Ensimmäisestä Kuulolla-äänestyksestä kerätään kokemusta ja mallia kehitetään eteenpäin. Samoin pohditaan ja testataan aiheita ja asioita, joita tuodaan äänestyksiin.

– Kaikki viisaus ei asu osuuskaupan väen omassa päässä. Tuskin edes puolet viisaudesta. Tiedämme, että ihmisillä on halu vaikuttaa asioihin, joilla on suora merkitys omaan arkeen ja elämään. Haluamme kuulla, mitä ihmiset ajattelevat. Ja tästä kuulemme – Kuulolla-äänestyksen kautta.

 

ProAgria, S-ryhmä ja LähiTapiola tukevat maatalouden ja maaseudun yritysten tulevaisuutta Tulevaisuusvalmennuksilla. Alueellisia valmennuksia järjestetään vuonna 2023 viidellä alueella, joista yksi on Pirkanmaa. 

Mitä asioita maatalous- tai maaseutuyrityksen tulee ymmärtää oman yrityksen strategiaan, ilmastoasioihin ja kuluttajien ostokäyttäytymiseen liittyen tulevaisuudessa?

Tulevaisuusvalmennus on S-ryhmän ja ProAgria Etelä-Suomen vuonna 2019 käynnistämä ja pilotoima valmennuskonsepti. Sen kautta halutaan tuoda toimintaansa kehittäville maatiloille ja maaseutuyrityksille osaamisen kehittämisen mahdollisuuksia ja luoda näkymää ajankohtaisiin ja uutta menestystä luoviin tekijöihin.

– Uudesta tavasta toimia ja tuoda esiin ajankohtaisia asioita saatiin pilottiin osallistuneilta yrittäjiltä kannustavaa palautetta. Vuoden 2023 alusta käynnistyykin viisi Tulevaisuusvalmennusta, viidellä uudella alueella. Tämä valmennus antaa uudenlaisen pohjan nähdä tulevaisuuden asioita, verkostoitua kollegoiden kanssa ja saada omaan yritykseen kehityssuunnitelma, joka kantaa tulevaisuuteen, kehityspäällikkö Tuula Repo ProAgria Etelä-Suomi ry:stä kertoo.

S-ryhmälle valmennukset tuovat toivotun uuden suoran kontaktin alkutuottajiin ja mahdollistavat vuoropuhelun.

– Suomalaista ruokaa ei ole ilman sen tuottajia. Yrittäjät ovat oman tilansa parhaita asiantuntijoita, mutta haluamme osaltamme tuoda näkymää niihin asioihin, joista meillä kaupalla on näkemystä ja tietoa. Se tarkoittaa syventäviä puheenvuoroja esimerkiksi kuluttajaymmärryksestä, ostokäyttäytymisen trendeistä tai alati kiristyvistä vastuullisuusvaatimuksista. On myös tärkeää kuulla, millaisia toiveita ja odotuksia tuottajille on meille kaupalle, Pirkanmaan Osuuskaupan lähiruokalähettiläs Elina Kaukonen sanoo.

Uutena yhteistyökumppanina mukaan tuli LähiTapiola.

– Kukaan ei varmuudella tiedä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan, mutta yllätyksiin voi kuitenkin varautua. Investointi, tuotantosuunnan muutos tai uusien toimintatapojen omaksuminen on pitkäjänteistä, vaativaa ja haasteellista ilmankin, että sattuu vahinkoja. Pidetään riskien hallinta ja varautuminen keskiössä, niin yrittäjä voi keskittyä tärkeimpään; itsensä, yrityksensä ja bisnesideansa kehittämiseen. LähiTapiola haluaa olla mukana tässä työssä rakentamassa suomalaisen maatalouden tulevaisuutta, kiteyttää kehityspäällikkö Teppo Raininko LähiTapiolalta.

Viisi uutta Tulevaisuusvalmennusta järjestetään vuoden 2023 aikana Etelä-Pohjanmaalla, Etelä-Savossa, Hämeessä, Pirkanmaalla sekä Satakunnassa yhteistyössä S-ryhmän alueosuuskauppojen sekä LähiTapiolan alueyhtiöiden kanssa. Lisäksi ilmastoviisas maatila -polussa on mukana BSAG.

Kolme suurta tulevaisuuden teemaa

Valmennuksissa syvennytään strategiaan ja johtamiseen, ilmastoviisaan maatilayrityksen teemoihin sekä asiakasymmärrykseen ja kuluttajien ostokäyttäytymiseen. Valmennus sisältää kaikki kolme eri polkua, joissa valittavana useita eri moduuleja.

Strategia ja johtaminen -polussa tärkeinä asioina käsitellään strategian muodostumista ja riskien hallinnan teemoja.  Ilmastoviisas maatilayritys -polku pureutuu maan kasvukuntoon ja maanviljelyyn ilmastoasioiden näkökulmasta. Polussa luodaan myös katsaus siihen, miten tulevaisuudessa ilmastoasiat vaikuttavat tuotteen arvoon. Asiakasymmärrys ja kuluttajien ostokäyttäytyminen -polku tuo esiin tulevaisuuden asiakkaiden tarpeita sekä esittelee ruoantuotannon menestystarinoita. Mukana on puhetta ruoasta ja oman yrityksen ja tuotteiden tarinallistamista.

– Tulevaisuusvalmennus oli vuorovaikutusta ja sparrausta parhaimmillaan. Useimmille osallistujista valmennus toimi alkusysäyksenä omalle kehittymiselle. Tärkeää oli soveltaa yhdessä opittua heti käytäntöön ja näin saatiin aikaan oman yrityksen kehittymissuunnitelma. Se suuntasi pitkälle tulevaisuuteen ja toimi konkreettisena tiekarttana. Tätä toimintatapaa on jatkettu useiden valmennukseen osallistuneiden yrittäjien kanssa. Näillä tiloilla kilpailukyky on kehittynyt merkittävästi, kokoaa kokemuksia yhteen pilottivalmennuksessa valmentajana toiminut kehityspäällikkö Ari Nopanen ProAgria Keskusten Liitosta.

Tulevaisuusvalmennus sisältää myös 10.1.2023 järjestettävät paikalliset tuottajille suunnatut valmennusten sisältöä avaavat tilaisuudet, joiden yhteinen osuus streamataan verkkoon kaikkien katsottavaksi.

Lisätietoa valmennusten sisällöistä ja ilmoittautumiset: www.proagria.fi/tulevaisuusvalmennus

Lisätietoja:

Pirkanmaan Osuuskauppa, lähiruokalähettiläs ja valikoimapäällikkö Elina Kaukonen, puh. 010 767 2557, elina.kaukonen@sok.fi

ProAgria Etelä-Suomi ry, Tuula Repo, kehityspäällikkö, puh. 040 588 0958, tuula.repo@proagria.fi

LähiTapiola, Teppo Raininko, kehityspäällikkö, puh. 044 461 0048

Pirkkalan Prisman ravintola- ja ruokatarjooma uudistuu alkuvuonna asiakastoiveiden pohjalta. Grocerant-ilmiö tuo Prismaan monipuolisen aasialaisen buffetin ja kebablegenda Abu Fuadin ravintolan.

Kaupat ja ravintolat yhteen liittävän grocerant-ilmiön suosio ei ota hiipuakseen. Kun ravintolaruoka on kauppareissun yhteydessä kätevästi asiakkaan saatavilla, heti ostosreissun jälkeen tarvitse ei ryhtyä laittamaan ruokaa. Se, jos mikä, on aitoa arjen luksusta.

Pirkkalan Prismassa suositun aasialaisen ravintolaruoan tarjontaa laajennetaan, kun Itsudemon sushibuffet kasvaa tammikuussa aasialaiseksi buffetiksi. Tarjolle tulee sushin lisäksi lämpimän ruoan itsepalvelubuffet, joka sisältää muun muassa erilaisia wokattuja ja friteerattuja ruokia, broileria, kalaa ja kasviksia, kevätkääryleitä ja kastikkeita.

Herkullisen aasialaisen lisäksi uusia tuulia Pirkkalan ruokaskeneen tuo Abu Fuad, joka viettää 40-vuotisjuhlavuottaan.

Laadukas katuruoka kestää aikaa

Kulttimaineeseen noussut Abu Fuad on pirkanmaalaisen kebabkulttuurin isä ja oiva esimerkki siitä, miten ravintolayritys on kasvanut vastaamaan muuttuvan toimintaympäristön vaatimuksiin: Kun kivijalkaravintolat jäivät viime vuosikymmenellä tauolle, yritys toi kebabin ja kastikkeet Tapolan kanssa päivittäistavarakauppaan asiakkaiden saataville. Uusia suuntia mahdollisti ravintola-avaus Nokia Arenalla. Seuraava askel otetaan ruokakauppaan, kun Abu Fuad avaa helmikuun alussa ravintolan pizzeria Sitkon entiseen tilaan Pirkkalan Prismaan.

Abu Fuadin 80-luvulla perustanut Fouad Hanafi-Eweiss on eläkkeellä, mutta yhä yksi yrityksen omistajista. Yrityksen toiminnassa aktiivisesti mukana olevat pojat Sami Eweiss ja Rami Hanafi odottavat innoissaan, mihin grocerant-yhteistyö kantaa.

– On äärimmäisen mielenkiintoista nähdä, mitä yhteistyö tuo tullessaan. Grocerant-ilmiöllä on yllättävänkin paljon johdannaisvaikutuksia esimerkiksi liikkumiseen ja ruokakulttuurin kehittymiseen. Meidän tavoitteenamme on pitää isän perintö katukuvassa. Teemme sen eteen työtä myös hieman itsekkäästä syystä: olemme kasvaneet laadukkaalla kebabilla ja haluamme, että sitä on jatkossakin meidän ja muiden saatavilla, pojat nauravat.

Alkuperäinen reseptiikka seuraa myös Pirkkalaan

Hyvä perustuote on kantanut Abu Fuadia vuosikymmenestä toiseen. Kebabin resepti on edelleen sama kuin yrityksen alkuaikoina.

– Haluamme kunnioittaa perinteitä ja säilyttää Abu Fuadin sydämen muuttumattomana. Ruoanlaitto on pitkälti käsityötä ja personoituu kokkiin. Parhaat kokit eivät tee ruokaa reseptin mukaan, vaan maistavat, että tuote on sellainen kuin pitää. Maistamiseen perustui myös isämme elämäntyö. Ei hänellä ollut reseptejä ruutupaperilla, vaan ne kirjoitettiin ensimmäistä kertaa ylös vasta silloin, kun isä jäi eläkkeelle, pojat kertovat.

Pirkkalan Prismassa kebabia myydään kaupan ympäristöön suunnitellusta nopeasta itsepalvelubuffetista. Tarjolle tulee perinteinen kebabannos eri muodoissaan, mutta myös uusia variaatioita ja lisukkeita on pohdinnassa.

– Meillä on hihassa muutamia isän tuotteita ja reseptejä, joita ei vielä tällä hetkellä ole saatavilla missään. Niitä olisi mukavaa päästä tarjoamaan ja kokeilemaan, miten asiakkaat ottavat ne vastaan.

Monipuolinen kattaus säilyy

Pirkkalan Prisman ravintola- ja ruokatarjontaa kehitetään kokonaisuutena entistä monipuolisemmaksi Partolan jo olemassa oleva ravintolatarjooma ja asiakastarve huomioiden.

Osana uudistusta Prisman kalatiski siirtyy loppiaisen jälkeen Pirkanmaan Osuuskaupan operoimaksi, ja Nygrenin kalakauppatoiminta keskittyy Prismojen osalta jatkossa Lielahden Prismaan. Kalakauppayhteistyötä kehitetään Nygrenin kanssa edelleen muun muassa siten, että Pirkkalan Prisman valikoimassa säilyy asiakkaiden suosikkituotteita.

Ravintolakadulla Itsudemon rinnalla jatkaa siipiravintola Siipiweikot, ja Prisman Ruokatori tarjoaa lämmintä kotiruokalounasta, salaatteja ja erilaisia mukaan ostettavia ruokatuotteita. Näistä suosituimpiin lukeutuvat tuoreet täytetyt patongit, jotka valmistetaan Fazerin myymäläleipomon aamulla leipomiin hapanjuuripatonkeihin.

Viime kesänä meillä työskenteli yli 500 kesätyöntekijää, ja täksi kesäksi haussa on 600 hyvää tyyppiä kesän pidempiin määräaikaisiin työsuhteisiin. Valmis osaaja hakijan ei tarvitse olla, sillä työhön perehdytetään ja siinä tuetaan pitkin matkaa. Prisma, S-market, Sale, ABC, Sokos, ravintolat – toimipaikasta ja paikkakunnasta riippumatta kesätyöstä karttuu arvokasta työkokemusta, josta on hyötyä työuran tulevissakin mutkissa. 

Kesätyöstä startti pidemmälle uralle

Osuuskaupan kesäduunia voivat hakea kesäkuun alkuun mennessä 18 vuotta täyttävät nuoret. Ruoanvalmistukseen liittyviin työtehtäviin voivat hakea myös ravintola-alan opiskelijat, jotka ovat kesäkuun alkuun mennessä vähintään 16-vuotiaita. Hakuaika kaikkiin kesätyöpaikkoihin päättyy 5.2.2023. 

Osa tarjolla olevista kesätöistä alkaa jo ennen pääsiäistä ja jatkuu sopimuksen mukaan kesän loppuun asti. Kesätyö on mahdollisuus tulla tutuksi työnantajalle ja työkavereille, ja jos hommat luistavat ja työ maistuu, työtä voi olla mahdollista jatkaa syksyllä osa- tai kokoaikaisesti samassa tai jossakin toisessa Pirkanmaan Osuuskaupan toimipaikassa. 

Innostavassa jengissä viihtyy

Moni työntekijämme on aloittanut osuuskauppauransa nimenomaan kesätöistä, jatkanut erilaisissa omaan elämäntilanteeseen sopivissa tehtävissä ja kouluttautunut työn ohella. 

Vuoden 2022 työtyytyväisyystutkimuksen perusteella työntekijämme olivatkin erityisen tyytyväisiä siihen, että työnantaja tukee heidän ammatillista kehittymistään. Tärkeänä pidettiin myös sitä, että yrityksen periaatteita ja arvoja noudatetaan toimipaikkojen päivittäisessä toiminnassa. Meillä mennään aina ihmiset ensin! 

Työtyytyväisyystutkimuksen hyvän tuloksen myötä meille on myönnetty jo vuodesta 2016 alkaen joka vuosi Suomen innostavimmat työpaikat -tunnustus, joka kertoo siitä, että meillä on motivoitunut ja yhteen hiileen puhaltava henkilöstö. Sellaiseen porukkaan on hyvä tulla. 

 

Tarinoita työpaikoiltamme sekä kesätyöhön liittyvät lisätiedot ja hakuohjeet löytyvät osoitteesta pokrekry.fi