Virtain S-marketissa asioivat saivat hieraista silmiään, kun Koko Suomi leipoo -tv-ohjelman käynnissä olevan kauden kilpailijat julkistettiin marraskuun lopulla: tieto tutun myyjän Merja ”Memmu” Kohtalan osallistumisesta ohjelmaan levisi kuin äkkinäisen leipojan jauhopussi keittiön lattialle.

Memmulla on takanaan lähes 30-vuotinen työura Pirkanmaan Osuuskaupalla.

– Olen pikkutytöstä asti halunnut kauppaan töihin. Kotiäitiyden jälkeen vuonna 1997 pääsinkin tekemään talviloman sijaisuutta ja sillä tiellä ollaan. Meillä on ihana esihenkilö ja työporukka, jonka kanssa on mukavaa paiskia hommia kiireisimpinäkin hetkinä vuodesta toiseen, Memmu kiittelee.

Työkaverit pääsevät nauttimaan Memmun leivontainnon hedelmistä useamman kerran vuodessa. Koko Suomi leipoo -ohjelmaan valmistautuessa koekeittiön herkkuja oli tarjolla tuon tuosta.

– Tapanani on leipoa työkavereille runebergintortut, laskiaispullat ja vappumunkit. Usein muutakin. Muiden ilahduttaminen on ihanaa, Memmu hymyilee.

Vinkkejä taikinaterapiaan hyllyjen väleissä

Memmun leivontainto alkoi kohota lapsuudessa äidin apulaisena hääriessä. Nykyään Memmun intohimo leivontaa kohtaan huokuu niin lapsenlapsiin kuin muihin kanssaihmisiin kaupan asiakkaista sosiaalisen median tuttuihin.

– Leipomisen ilon jakaminen on minulle sydämenasia. Somen rooli on iso. Facebookiin teen välillä sellaista, että otan kuvan tutusta paikasta ja alan arvuutella kavereilta, mistä kuva on. Nopeimmalle oikein arvanneelle vien sitten palkinnoksi lämpimäisiä, Memmu paljastaa.

Memmun leivontaosaamisesta pääsevät nauttimaan myös Virtain S-marketin asiakkaat.

– Leivontainnostani on paljon hyötyä töissä. Usein lähdetään asiakkaiden kanssa perusasioista eli mitkä jauhot ovat parhaita mihinkäkin tarkoitukseen tai mikä on paras kerma piirakan täytteeseen. Parasta on, kun vinkit lentävät molempiin suuntiin ja saan asiakkailta ideoita esimerkiksi uusista makuyhdistelmistä, Memmu nostattaa.

Vaikka some turpoaa erilaisista ja uudenlaisista leivontaohjeista, haluaa Memmu julistaa myös perinteisten herkkujen nimeen.

– Leipominen on taikinaterapiaa, jossa mieli rauhoittuu. Uusien kokeilujen rinnalla on hyvä pitää myös tutut herkut. Pullat, sämpylät ja munkit maistuvat aina, Memmu listaa.

Muori televisiossa yllätti pikkuraksut

Memmu ei kertonut televisio-ohjelmaan hakemisestaan kenellekään. Kun kutsu hakuprosessiin toiseen vaiheeseen tuli, Memmu paljasti puuhansa vain muutamille. Ohjelmaan hakeminen ja valituksi tuleminen oli suuri yllätys koko perheelle, työkavereille ja tutuille, mutta suurin yllätys se oli lapsenlapsille – eli muorin pikkuraksuille.

– Lapsoset olivat huuli pyöreänä, että mitä muori touhuaa! Kaikki olivat innoissaan ja ymmärsivät ”kesän oudot tapahtumat”, kun valmistauduin ohjelmaan ja osallistuin reilun kahden viikon kuvauksiin kaikenlaisien verukkeiden varjolla, Memmu muistelee.

Ohjelmaa varten jokaisen kisaajan tuli valmistella yhdeksän reseptiä taidonnäytetehtäviä varten. Teknisten tehtävien leivottavat tulivat jokaiselle yllätyksenä. Yksi kuvauspäivä vierähti usein kellonympäryksen mittaiseksi, ja oppia karttui.

– Tekisin paljon toisin. Rönttöset paistaisin paljaalla pellillä, jotta pohja rapeutuu. Kaiken kaikkiaan olen todella tyytyväinen ohjelmaan. Siitä välittyy aito rakkaus leivontaan. Olen todella yllättynyt ja kiitollinen kaikesta tsempistä, jota olen saanut, Memmu kiittää hymyillen.

Memmun matkaa Koko Suomi leipoo- ohjelmassa voi seurata MTV3-kanavalla maanantaisin klo 20.

Tapahtuman juonsivat tubettaja Roni Bäck ja nuoriso-ohjaaja Mari-Katri Lempinen, jotka keskustelivat lavalla nuorten mieltä askarruttavista asioista, kuten koulukiusaamisesta, ystävyydestä ja harrastuksista

 

Pirkanmaan Osuuskauppa ja Tampereen kaupungin nuorisopalvelut järjestivät yhdessä nuorten kanssa ilmaisen Bright Friday -tapahtuman, jonka teemana on ”Et ole yksin. Yhdessä olemme enemmän.” Illan aikana nuoret pääsivät nauttimaan monipuolisesta musiikin ja aktiviteettien täyteisestä ohjelmasta. Nuorille oli tarjolla myös naposteltavaa pitkin iltaa. Bileisiin saapui lähes viisisataa nuorta, joista useat tulivat kaverin kanssa, mutta moni saapui myös yksin tapahtumaan etsimään uusia kavereita. 

Yksi aktiviteettipisteista oli rakennettu Friend Zone -kyltin alle. Kaverialueella oli mahdollista tehdä yhteisötaidetta isolle valkoiselle kapalevylle, askarrella pinssejä tai ihan vaan ottaa happea säkkituoleilla chillaillen. Useat nuoret nappasivat rohkeina Friend Zone -pisteeltä ”etsin uusia kavereita” pinssin, laittoivat sen rintaan ja lähtivät tutustumaan. 

Tupa täynnä rohkeita seiskaluokkalaisia 

Moni lähti tapahtumaan yhdessä ystävänsä kanssa, mutta Bright Fridayhin saapui myös nuoria ilman seuraa. Useat suuntasivat rohkeasti Friend Zonelle ja laittoivat rintaansapuhu mulle” tai “etsin uusia kavereitapinssin. 

Bright Friday 2023 tapahtuman kuva seiskaluokkalaisista

Ystävykset Helvi (vas.) ja Tilda (oik.) innostuivat lähtemään tapahtumaan yhdessä vanhempien suosituksesta

 

– Helvin äiti kertoi tapahtumasta Helville ja mun äidille, joka taas kertoi mulle. Innostuttiin lähtemään tapahtumaan yhdessä, kertoo Tilda tyytyväisenä. 

Bright Fridayn juontajat ja esiintyjät herättivät monen seiskaluokkalaisen mielenkiinnon. Erityisesti Roni Bäck tuntui olevan suuressa suosiossa nuorten keskuudessa. 

– Roni Bäckiä katsotaan tosi paljon kotona. Hän on hyvä tubettaja. Odotan myös innolla Etan esiintymistä, sanoo Helvi. 

Aktiviteetit saivat myös kiitosta. Flipperit, kicker futis, onnenpyörä, glitteripiste ja reaktiopeliseinä olivat kovassa käytössä. 

 – Tänne on hyvin valittu aktiviteetteja, joita kaikki varmaan tykkää tehdä. Nää ei oo meille seiskaluokkalaisille liian lapsellisia, vaan just sellasia mitä me tykätään tehdä. Täällä on kiva tunnelma, kun on paljon tekemistä, Helvi summaa. 

Bright Friday 2023 tapahtumassa esiintynyt Etta

Illan pääesiintyjä Etta sai nuoret pomppimaan innosta 

 

Yhdessä yksinäisyyttä vastaan

Tapahtuman teema “Et ole yksin. Yhdessä olemme enemmän.” sai paljon kiitosta nuorilta. Monet kertoivat palautteissaan, että he olivat saaneet uusia ystäviä tai ainakin jutelleet uusien ihmisten kanssa. He myös arvostivat sitä, että tapahtumassa otettiin kantaa yksinäisyyteen ja ystävyyteen, jotka ovat tärkeitä teemoja nuorille. Vinkkejä teemaan liittyen sai chatistä sekä Ronin ja Mari-Katrin lavakeskusteluista. 

Tapahtumaan iloinen oli myös Jaakko, jonka mielestä Bright Friday kannattaisi järjestää myös ensi vuonna.  

– Mari-Katrin ja Ronin keskustelut lavalla oli hyviä. Mun mielestä on myös hyvä, että ihmiset on erilaisia. Ei kaikkien tarvitse olla samanlaisia. Se on hyvä kun aiheesta jutellaan ja tällaisten tapahtumien järjestäminen on tärkeetä, ettei kukaan jää yksin. Täältä voi löytää vaikka kaverin. Itse en oo vielä jutellut kenenkään uusien ihmisten kanssa, mutta voisin ehkä jutella. Laitoin chattiinkin tervehdyksen kaikille, Jaakko kertoo. 

Bright Friday 2023 tapahtumaan osallistunut seiskaluokkalainen Jaakko

Jaakko piti illan teemasta ja oli utelias näkemään minkälainen Bright Friday –tapahtuma on 

 

Samaa mieltä oli kicker futiksesta kovasti pitävä Onni. 

– Jotkut ihmiset on yksinäisiä ja on hyvä, että tällaisia tapahtumia järjestetään. En itse tarvii uusia kavereita, mutta täältä niitä voi kuitenkin löytää, Onni toteaa. 

Bright Friday 2023 tapahtumaan osallistunut seiskaluokkalainen Onni

Onnille Bright Fridaybileet olivat myös omat synttäribileet 

 

Bright Friday on merkittävä tapahtuma Pirkanmaan Osuuskaupalle. Onhan osuustoiminnallisuuden idea aina perustunut yhdessä tekemiseen, ja isona toimijana Osuuskaupalla on myös vastuu aidosti kehittää alueellista hyvinvointia. Bright Friday –tapahtumalla halutaan taklata yksinäisyyttä ja tukea nuorten mielenterveyttä ja hyvinvointia.    

 

Linnainmaan Prisman kainaloon aukeaa alkuvuodesta uusi ravintola, Kalevan Prismastakin tuttu Pizza&Buffa. Saataville tulee lounasbuffet, arki-iltojen fiestabuffet ja viikonloppubuffet – kukin omalla makumaailmallaan.

– Pizza&Buffa valikoitui konseptiksi Linnainmaalle erityisesti siksi, että olemme saaneet alueella asioivilta paljon toiveita monipuolisemmasta lounastarjoomasta. Buffetin hintaan kuuluu aina salaattipöytä, lämmin kotiruoka, pizzat, virvoitusjuomat sekä kahvi tai tee. Päivän kääntyessä iltaan pientä juhlaa arkeen ja lisäpotkua kauppareissuihin taas tarjoaa koko perheen fiestabuffet. Silloin pöytä on katettu pizzoilla, lohkoperunoilla, vaihtuvilla kasvisruokavaihtoehdoilla, lihapullilla, siivillä, lämpimillä kasviksilla, salaateilla ja kebabilla. Samoin viikonloppubuffetissa kukin voi rakentaa ateriansa joko kevyemmin tai tuhdimmin. Salaattibuffa ja pizzat ovat aina ostettavissa myös erikseen, ryhmäpäällikkö Mika Leivo kertoo.

Linnainmaan Prisman ravintolamaailmassa palvelevat jatkossa Pizza&Buffa sekä nykyisellään toimiva Hesburger.

– Siipiweikot Mini jää talven aikana Linnainmaalta pois, mutta löytyy yhä tuttuun tapaan Kalevan, Lielahden ja Pirkkalan Prismoista. Haluankin jo tässä kohtaa kiittää koko Siipiweikkojen huikeaa ja ammattitaitoista porukkaa kaikesta yhteistyöstämme Linnainmaalla, Mika kiittää.

Makeaa mahan täydeltä

Herkullisten pizzojen lisäksi Pizza&Buffa on ollut pienimpien asiakkaidensa suosiossa erityisesti jälkiruokasirkuksen myötä.

– Jos suolaisen jälkeen vatsassa on vielä tilaa, ruokailuhetken kruunaa jäätelöbuffet tai jälkkärisirkus. Ja siinä sirkuksessa kukin saakin olla oma tirehtöörinsä ja luoda värikkäitä makuyhdistelmiä amerikkalaisista pannukakuista, irtomakeisista, pehmyt-jäätelöstä, rocky roadista, popcornista, kastikkeista ja strösseleistä.

Nälkä uusille työkokemuksille? – Kokkien rekrytointi käynnissä nyt

Tavoiteaikataulun mukaan Pizza&Buffan avajaisia vietetään tammi–helmikuun taitteessa. Kokkien rekrytointi uuteen ravintolaan on parhaillaan käynnissä.

– Etsin työkavereikseni iloisia ja reippaita asiakaspalvelusta pitäviä tyyppejä. Konkareiden ohella otamme ilolla vastaan hakemuksia myös alasta kiinnostuneilta uusilta tulokkailta. Erilaisista ihmisistä koostuva tiimi on työyhteisössä valtava rikkaus – tärkeintä on asenne. Eli rohkeasti vain hakemusta tulemaan, Mika kannustaa.

Lue tästä kokin tarkempi tehtäväkuvaus ja hae Mikan työkaveriksi!

Prisma Linnainmaa | Liikekatu 3, Tampere

Pirkanmaan Osuuskaupan hallitus päätti 29.9.2023 kokouksessaan Kalevan Liikenneaseman Hesburgerin ja Sport & Bar Kopin toiminnan lakkauttamisesta. Viimeinen aukiolopäivä on 15.10.2023. Toimintaympäristön muutokset ovat vaikuttaneet Kalevan Liikenneaseman Hesburgerin ja Sport & Bar Kopin toiminnan kannattavuuteen.

– Aiemmin asiakkaat ovat poikenneet nopeasti ohikulkumatkalla ruokailemaan Kalevan Liikenneasemalle. Alueen liikennejärjestelyiden muutokset ovat kuitenkin viime vuosina hankaloittaneet liikenneasemalle pääsyä. Tämä on osaltaan vaikuttanut siihen, ettemme ole saavuttaneet asettamiamme myyntitavoitteita. Hienosti asiakkaita palvelleesta henkilökunnastamme tämä ei ollut kiinni, toimialajohtaja Mikko Hautasaari korostaa.

Kalevan Liikenneasemalla toimiva Sale ja sen yhteydessä toimiva pieni kahvio jatkavat toimintaansa kesään 2025 saakka, jolloin viereen rakentuvaan uuteen Hippos-kortteliin avataan Sale. Asiakkaat pääsevät myös edelleen tankkaamaan autonsa pihassa olevalla ABC Automaattiasemalla.

– Reseptimme mukaisesti meillä pitää olla myös pokkaa. Lähdimme rohkeasti testaamaan uutta sporttibaaria asiakkaidemme kanssa ja nyt meillä on pokkaa ottaa pakkia ja todeta, että sporttibaarin ja Hesen yhdistelmä ei toiminut toivotulla tavalla. Tällaista uuden liiketoiminnan kehittäminen toisinaan on, Mikko jatkaa.

Kaikille Kalevan Liikenneaseman Hesburgerin ja Sport & Bar Kopin työntekijöille tarjotaan työtä Pirkanmaan Osuuskaupan muista toimipaikoista.

– Lämmin kiitos Kalevan Liikenneaseman Hesen ja Kopin tiimeille hyvästä työstä, jota he pääsevät nyt jatkamaan muissa toimipaikoissamme, Mikko kiittää.

Lisätietoja:
toimialajohtaja Mikko Hautasaari, mikko.hautasaari@sok.fi, 010 767 0080

Bright Friday -tapahtuma pirkanmaalaisille seiskaluokkalaisille järjestetään nyt toista kertaa, jotta kukaan nuori ei jäisi yksin ja vastauksia mieltä askarruttaviin kysymyksiin löytyisi.

Viime vuonna pohdimme, mitä Pirkanmaan Osuuskauppa voi tehdä nuorten mielenterveyden ja hyvinvoinnin tukemiseksi. Osuuskaupan idea on aina perustunut yhdessä tekemiseen. Niin tälläkin kertaa. Yhdessä Tampereen kaupungin Nuorisopalveluiden kanssa syntyi pirkanmaalaisten seiskaluokkalaisten ilmaistapahtuma, jota nyt vietetään toista kertaa.

– Viime marraskuun tapahtumassa kerättiin nuorilta palautetta ja 84 % oli erittäin tyytyväisiä iltaan. Se oli meille järjestäjille paras kiitos ja signaali sille, että tilausta nuorten yhteiselle illalle todella oli, Pirkanmaan Osuuskaupan viestintäpäällikkö Viivi Pärssinen iloitsee.

Tampereen Tullikamarin Pakkahuoneella 11.11.2023 pidetään tänäkin vuonna hauskaa ja pohditaan mieltä askarruttavia kysymyksiä. Tapahtuman teema on ”Et ole yksin. Yhdessä olemme enemmän”.

– Yhteistyöllä saadaan aina enemmän aikaan kuin yksin puurtamalla. Siksi onkin hienoa tehdä tämän kaltaista tärkeää tapahtumaa yhdessä ison alueellisen toimijan kanssa. Seiskaluokkalaiset ovat juuri meidän kohderyhmäämme ja tapahtuman teema on erittäin ajankohtainen ja tärkeä. Nuoret tarvitsevat toisiaan sekä turvallisia aikuisia, Tampereen kaupungin vs. nuorisopalvelujohtaja Tiina-Liisa Vehkalahti kuvaa.

Musiikki on myös monelle voimaannuttavaa ja olennainen osaa elämää, niin tässäkin tapahtumassa. DJ soittaa toivebiisejä ja lavalle nousevat tamperelainen räppäri Kupari (kuvassa) ja illan huipennuksena Etta.

Ronit puhuvat omasta kokemuksesta

– Muistan kesäloman alun, kun tajusin, ettei minulla ole ketään kenelle laittaa viestiä, että nähtäisiinkö. Tai niin minä ainakin kuvittelin. Se tuntui todella ahdistavalta, tubettaja Roni Bäck muistelee nuoruusvuosiaan.

Tapahtumassa räppäävä 16-vuotias Kuparikin on kokenut yksinäisyyttä:
– Mullakin on omakohtaisia kokemuksia yksinäisyydestä. Mulla oli seiskalla aika paha koulukiusaaminen, joka meni jopa väkivallan puolelle. Hain apua kuraattorilta, sain apua ja kiusaaminen loppui, Roni Kauppinen kertoo.

Nuoret saavat anonyymisti chatissa esittää mieltä askarruttavia kysymyksiä, joihin nuoriso-ohjaajat vastaavat. Kysymyksiä käsitellään myös Roni Bäckin ja tamperelaisen nuoriso-ohjaajan Mari-Katri Lempisen lava-keskusteluissa (kuvassa).

Mari-Katri kohtaa nuoria työssään niin livenä kuin chatin kautta:

– Yksinäisyys todella näkyy netissä nuorten kanssa viestiteltäessä. Saattaa olla, että nuorella on koulussa kavereita, mutta vapaa-ajalla niitä ei ole – tai toisin päin. Se on totta kai haaste, johon me aikuiset haluamme tarjota apua.

Tiina-Liisan mukaan nuorten ongelmat ovat viime vuosina moninaistuneet, pitkittyneet ja vaikeutuneet:

– Tämä näkyy muun muassa siinä, että nuoret eivät saa oikea-aikaista palvelua esimerkiksi päihde- tai mielenterveyshaasteissa, ja ongelmat ehtivät kasaantua ja kroonistua ennen avun saamista. Nuoriso-ohjaaja on vierellä kulkija ja kuuntelija, mutta nuori tarvitsee usein samaan aikaan myös muiden ammattilaisten palveluja.

Ongelmien nostaessa päätään keskusteluapu ja eteenpäin ohjaaminen on tärkeää, sillä yksinäisyyden haittavaikutukset kertautuvat, mitä pidemmälle tilanne etenee. Pahimmillaan yksinäisyys voi johtaa syrjäytymiseen ja eristäytymiseen kaikista järjestelmistä ja yhteisöistä.

– Yksinäisyys haavoittaa ja hajottaa, ei anna toivoa eikä valoa tulevaisuudelle. Elämä voi tuntua merkityksettömältä ja oma olo arvottomalta. Elämä alkaa näyttäytyä kaikin tavoin juuri yksinäisyyden tematiikan kautta. Yksinäisyys voi aiheuttaa erilaisia mielenterveyden ongelmia ja pitkään jatkuessaan jopa fyysisiä sairauksia, Tiina-Liisa summaa.

Mari-Katri kannustaakin kaikkia pirkanmaalaisia seiskoja mukaan Bright Fridayhin, jossa kukaan ei jää yksin:

– Tämähän on ihan ainutkertainen mahdollisuus. Tapahtumassa on törkeän hyvät esiintyjät, ja sieltäkin voi löytää niitä uusia kavereita.

Huikean esiintyjäkaartinkin puolesta fiilis on taattu:

Se, mitä koin lavalla, oli jotain uskomatonta. Monta sataa ihmistä katsomassa, kun esiinnyn. Yleisö oli mukana koko esityksen ajan. Se todisti itselle ja muille, jotka ei välttämättä uskonu muhun musiikin suhteen, että kova työ palkitaan, Kupari kiteyttää.

 

Lisätietoja: brightfriday.fi

S-ryhmä ja Pirkanmaan Osuuskauppa kokeilevat tänä syksynä uudenlaista itsepalvelukauppaa, joka toimii pääsääntöisesti ilman myymälähenkilökuntaa. Täysin automatisoitu Sale Automaatti avautui Tampereelle Sale Puutarhakadun myymälän tiloihin 31.8.2023.   

S-ryhmässä kokeillaan ja kehitetään aktiivisesti erilaisia digitaalisia ratkaisuja, joiden tavoitteena on tarjota asiakasomistajille entistä parempia palveluja. Kaupparyhmän ensimmäisen, automatisoituun ostamiseen pohjautuvan Sale Automaatin tavoitteena on testata itsepalvelukaupan valikoiman ja uuden teknologian toimivuutta. Teknologialtaan vastaavaa itsepalvelukauppaa ei muualla Suomessa tällä hetkellä ole.   

– Kehitämme S-ryhmässä jatkuvasti uusia digitaalisia palveluja, joista esimerkiksi itsepalvelukassat ovat jo nyt vahvasti läsnä asiakkaidemme arjessa marketkaupan myymälöissämme. Odotamme innolla, miten asiakkaat suhtautuvat itsepalvelukauppaan ja onko aika jo kypsä tällaiselle konseptille, S-ryhmän marketkaupan konseptikehityksestä vastaava johtaja Katja Tapio sanoo.  

Pirkanmaan Osuuskauppa lähtee rohkeasti kokeilemaan uutta itsepalvelukauppaa yhdessä asiakkaidensa kanssa.  

– Valikoima kattaa arjen keskeiset ostostarpeet päivittäistavaratuotteiden osalta ja täydentyy asiakastarpeiden mukaan. Asiointi itsepalvelukaupassa on helppoa ja nopeaa. Sale Automaatti on auki 24/7 eli ostoksia voi tehdä vapaasti mihin kellonaikaan tahansa. Keräämme asiakkailta palautetta ja kehitämme valikoimaa ja toimintaa sen pohjalta, valottaa Pirkanmaan Osuuskaupan Sale-ketjujohtaja Asta Kantola 

Teknologia pohjautuu älykkääseen tuoteseurantaan  

Kumppanina pilotissa on kotimainen start up -yritys Blockstore Group Oy, jonka kehittämään teknologiaan Sale Automaatti pohjautuu. Teknologian keskiössä ovat hahmontunnistus sekä älykäs, digitaalinen ja reaaliaikainen tuoteseurantajärjestelmä.  

Kauppaan astuessaan asiakas valitsee ostoksilleen katevarauksen ja syöttää maksukorttinsa maksupäätteeseen. Sen jälkeen tuotteet voi kerätä kaapeista, jotka aukeavat, kun käden laittaa kahvalle. Kun kaapin ovi sulkeutuu, kaapista otetut ostokset rekisteröidään kuitille. Ostosten keräämisen jälkeen kaupasta voi poistua: tuotteet veloitetaan maksukortilta automaattisesti. 

– Tämä on erittäin turvallinen tapa ostaa. Kauppaan ei pääse ilman maksukorttia. Hahmontunnistus puolestaan yhdistää ja tunnistaa maksutiedot sekä kerätyt tuotteet. Algoritmi luo käsityksen ihmishahmosta, mutta ei tunnista henkilöitä eikä talleta mitään henkilötietoja. Jos kauppaan tulee uudelleen, algoritmi luo asiakkaalle uuden hahmon. Tuoteseurantamme on äärimmäisen tarkka ja sillä voi valvoa myös parasta ennen -päiväyksiä, mikä tavallisesti joudutaan tekemään käsin. Vaikka automaattikauppa ei ole uusi idea, tällainen toteutus on kaiken kaikkiaan täysin ainutlaatuinen, kertoo Blockstore Groupin toimitusjohtaja Juha Maijala. 

Kokeilulla testataan jatkomahdollisuuksia 

Blockstore Group Oy avasi kesällä vastaavanlaisen itsepalvelukaupan Ruotsiin. Maijala näkee uudella teknologialla paljon mahdollisuuksia tulevaisuudessa. 

– Pienet kaupat ympäri Eurooppaa ovat kärsineet pitkään valtavasta kannattavuusongelmasta. Itsepalvelukaupat voivat tuoda mahdollisuuksia paitsi keskustoihin, myös harvaanasutummille alueille, kuten maaseuduille, Juha avaa.  

S-ryhmä ja Pirkanmaan Osuuskauppa arvioivat kokeilun tulosten perusteella, miten Sale Automaatin konseptia mahdollisesti jatkokehitetään ja voisiko itsepalvelukauppa täydentää S-ryhmän marketkaupan palveluja tulevaisuudessa. Kokeilu kestää vähintään puolen vuoden ajan.

Sale Puutarhakadun myymälä on muutettu Sale Automaatiksi, ja samaan liiketilaan avautui myös Prisman ruoan verkkokaupan noutopiste.  

– Helpotamme asiakkaiden arkea uudenlaisilla tavoilla hankkia ruokaostokset. Tämä tuo myös uudenlaista työnsisältöä henkilökunnallemme ja auttaa osaltaan toivottavasti kaupanalalla olevaan työvoimapulaan, Asta kertoo.   

Tampereen opiskelija-asuntosäätiön suurin rakennushanke, TOAS Hippos, saa oman lähikaupan, kun Pirkanmaan Osuuskauppa POK avaa opiskelijakortteliin Sale-myymälän kesällä 2025 .

– Opiskelijat saavat nopeasti ruokaostokset oman kodin alakerrassa sijaitsevasta Salesta. Huomioimme valikoimaa rakentaessamme opiskelijoiden tarpeita, Pirkanmaan Osuuskaupan Sale-ketjujohtaja Asta Kantola kertoo.

Uuden myymälän avaaminen parantaa asukkaiden viihtyvyyttä ja arjen sujuvuutta, ja samalla siitä hyötyvät myös kaikki lähiympäristössä asuvat ja liikkuvat tamperelaiset. Opiskelijakorttelin asukkaat saavat myymälästä myös lämpöä, sillä kylmälaitteiden lauhdelämpöä hyödynnetään korttelin lämmityksessä.

TOAS Hippoksen rakentaminen alkoi kesällä 2022. Työt ovat jatkuneet aikataulujen mukaisesti ja harjannostajaisia vietetäänkin jo tämän syksyn aikana. Ensimmäiset asukkaat pääsevät muuttamaan TOAS Hippokseen kesällä 2024.

Lue lisää TOAS:n tiedotteesta.

Jukka Suoniemi on varsinainen POK-konkari: työvuosia on pian takana huimat 40. Kärrytalkoista vuonna 1979 alkanut elämänura on kulkenut puutarhamyymälästä Unionin bensa-aseman esihenkilöksi ja edelleen Ylöjärven S-marketin projektipäällikköksi. Jukalla on aina ollut pokkaa astua uusiin saappaisiin ja positiivisuutta nähdä muutos mahdollisuutena.

Jukalle merkityksellisin työvuosi taitaa olla Unionilta.

– Kun menin esittäytymään 1984, oli kassan takana viehättävä nainen, johon ihastuin heti. Taisi olla molemminpuolista, sillä yhä ollaan naimisissa, Jukka paljastaa. Toimipaikat ovat vaihtuneet, rakkaus on pysynyt. Se on myös pitkän pokkilaisuuden salaisuus. Jukka kannustaa olemaan avoin uusille tehtäville.

– On hienoa, että voi samassa talossa olla useassa työpaikassa. Olen halunnut johtaa omaa yksikköä ja saanut olla marketpäällikkö ympäri Pirkanmaata. Kun 1986 kysyttiin teollisten elintarvikkeiden tuoteryhmävastaavaksi, sanoin että voin lähteä, vaikken tiedä kuin hernekeittopurkin!

Kasvu vaatii joukkuepeliä

Jukka on ollut mukana jo lähes kymmenen yksikön avauksessa tai uudistuksessa. Nyt on meneillään Ylöjärven S-marketin muutostyö Prismaksi. Haaste on jälleen mielenkiintoinen ja Jukka arvostaa, että hänen kokemustaan on projektissa kuultu.

Ryhmän ja yksiköiden kasvaessa tarvitaan joukkuepeliä ja hyvää esihenkilötyötä.

– Koen olevani yksi lenkki ketjussa. Apulaispäälliköt ja henkilöstö ovat erittäin tärkeässä roolissa, samoin tukitoiminnot. Työ seuraa muuten helposti kotiin. Hallintoneuvostossa olen päässyt vaikuttamaan näköalapaikalta.

Jukka on saanut kahdesti Vuoden esimies -palkinnon. Yhden rutiinin hän on pitänyt: kierros myymälässä ja henkilöstön tervehtiminen aamuisin. Vasta sitten kääritään hihat.

Ala muuttuu, kollega auttaa 

Toimiala on muuttunut Jukan työvuosina. Aikoinaan tilaukset tehtiin Micronik-laitteilla 6-numeroisilla koodeilla. Kerran taisi sattua näpyttelyvirhe.

– Minulle soitettiin, olenko oikeasti tilannut sata kiuasta. Onneksi kysyivät.

Digiloikkaan on hypättävä yhdessä: uusia palveluita, kuten itsepalvelukassoja, on otettu käyttöön. Jukka tunnustaa, ettei aina ole teknisesti näppärin, mutta kaikessa ei tarvitse olla paras asiantuntija: aina löytyy apuja ja POK:ssa myös mahdollisuuksia kouluttautua.

 

Tulisiko sinusta meidän uusi työkaveri? Kurkkaa avoimet työpaikat!

Pirkanmaan Osuuskauppaa pitkään toimitusjohtajana menestyksekkäästi luotsannut Timo Mäki-Ullakko ilmoitti alkuvuodesta 2023 jäävänsä pois tehtävästä ja aloittavansa uuden vaiheen elämässään.

Pirkanmaan Osuuskaupan hallintoneuvosto valitsi huhtikuussa 2023 pidetyssä kokouksessa uudeksi toimitusjohtajaksi DI, eMBA Antti Heikkisen. Hän on viimeisimpinä vuosina toiminut Turun Osuuskaupan toimitusjohtajana.

Antti Heikkinen pääsee irtautumaan TOK:n toimitusjohtajuudesta syyskuussa, ja hän siirtyy Pirkanmaan Osuuskauppaan 18.9.2023. Syyskuun kaksi viimeistä viikkoa Timo ja muut pokkilaiset perehdyttävät häntä.

Antti aloittaa Pirkanmaan Osuuskaupan toimitusjohtajana 1.10.2023 alkaen.

Tervetuloa kehittyvään Pirkanmaan Osuuskauppaan ja menestystä uuteen tehtävään!

Lue lisää aiheesta.

Pirkanmaan Osuuskauppa ottaa jälleen harppauksen eteenpäin kohti vastuullisempaa ja vaivattomampaa tulevaisuutta laajentaessaan sähköautojen suurteholatausverkostoaan. Latausverkoston muutokset tehdään jo vuoden 2023 aikana.

Vastuullinen autoilu

Yhteiskunnan siirtyessä kohti kestävämpää tulevaisuutta, sähköautot ovat nousseet yhä suositummaksi vaihtoehdoksi perinteisten polttomoottoriautojen rinnalle. Pirkanmaan Osuuskauppa on halunnut olla eturintamassa vastuullisen liikkumisen edistämisessä tarjoamalla asiakkailleen entistä houkuttelevampia mahdollisuuksia sähköautojen käyttöön. Laajentuva suurteholatausverkosto on yksi konkreettinen askel kohti vaivattomampaa autoilua ja kestävämpää tulevaisuutta.

Nopeaa ja helppoa

Suurteholatausverkoston laajeneminen tarkoittaa myös sitä, että asiakkailla on entistä enemmän mahdollisuuksia ladata sähköautojaan kätevästi ja nopeasti. Latauspisteitä sijoitetaan laajasti Pirkanmaan eri alueille, jotta asiakkaiden ei tarvitse ajaa kauas ladatakseen autoaan.

Mitä suurteholataus tarkoittaa? Lyhyesti sanottuna, se tarkoittaa nopeampia latausaikoja. Suurteholatauksen avulla sähköauto voidaan ladata nopealla latausmenetelmällä (vähintään 150 kW teholla), joka lyhentää latausaikaa ja mahdollistaa pidempien matkojen suorittamisen yhdellä latauksella.

Muutokset vuonna 2023

Muutoksia nykyisiin latauspisteisiin tehdään jo tämän vuoden aikana. Lisäksi uusia latauspisteitä rakennetaan Pirkanmaan Osuuskaupan myymälöiden ja liikenneasemien yhteyteen.

Katso alta vuonna 2023 tehtävät muutokset:

Prisma Kaleva 200 kW → 400 kW
S-market Kaleva 100 kW → 150 kW
S-market Kaukajärvi 100 kW → 150 kW
ABC Akaa Toijala 4 kpl CCS 200 kW → 6 kpl CCS 400 kW
ABC Pirkkala Vaihe 1: Nykyisen täyden kapasiteetin käyttöönotto 140 kW → 200 kW.

Vaihe 2: Olemassa olevan latauskentän viereen rakennetaan lisäksi 6 kpl CCS 600 kW -latausasemaa. Jatkossa tulee olemaan kaksi erillistä kenttää, jossa toisen teho on 600 kW ja toisen 200 kW. Chademo jää nykyiselle paikalleen. Yksi AC-tolppa siirretään Prisma Kangasalalle.

Prisma Kangasala Avataan syksyn aikana: 4 kpl CCS + 4 kpl AC 200 kW
Sokos Tampere Avataan rakennushankkeen yhteydessä loppuvuonna 2023. 4 kpl CCS 200 kW.
Prisma Ylöjärvi Avataan rakennushankkeen yhteydessä alkuvuonna 2024. Nykyinen 4 kpl AC. Uusi 4 kpl CCS + 4 kpl AC 200 kW.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lisätietoja sähköautoilusta löydät täältä.