”Mustana perjantaina” 25.11.2022 järjestettävä Bright Friday kerää jopa 700 pirkanmaalaista nuorta mielen hyvinvoinnin ympärille rakennettuun tapahtumaan.

Pirkanmaan Osuuskauppa järjestää yhteistyössä Tampereen kaupungin nuorisopalveluiden kanssa kaikille pirkanmaalaisille seiskaluokkalaisille avoimen ja ilmaisen tapahtuman, jonka teemana on yksinäisyys.

Tapahtuman päätähdet, seiskaluokkalaiset, ovat yhdessä elämän nivelvaiheista, jossa he voivat tuntea yksinäisyyttä tai erilaisuutta. Tapahtumassa aihetta käsitellään monesta näkökulmasta. Teemasta nuorten kanssa keskustelee muun muassa yksinäisyydestään julkisuudessa kertonut tubettaja Roni Bäck. Illan pääesiintyjänä nähdään tamperelainen rap-artisti Costi eli Tuomas Kostiainen, joka käsittelee tulevalla debyyttialbumillaan korona-ajan yksinäisyyttä.

– Musta perjantai on tänä vuonna loistava. Toivomme, että tapahtumassa solmitaan uusia ystävyyssuhteita ja että nuoret saavat myös eväitä elämän hankaliin tilanteisiin. Yhdessä olemme enemmän, sanoo tapahtumaa yhdessä nuorten kanssa ideoinut Pirkanmaan Osuuskaupan viestintäpäällikkö Viivi Pärssinen.

Tervaskannot tapahtuman takana

Bright Friday -tapahtuma on osa Pirkanmaan Osuuskaupan 120-vuotissyntymäpäivien juhlintaa.

– Asiakkaiden omistaman osuuskauppamme taivalta on takana 120 vuotta. Syntymäpäiviä voi juhlia monella tapaa. Kakkukahvien järjestämisen sijaan pureudumme osuuskaupan perustehtävään: Olemme olemassa auttaaksemme asiakasomistajiamme. Luomme hyvinvointia pirkanmaalaisille. Viime aikojen keskusteluita niin kahvipöydissä kuin julkisuudessakin on leimannut yhteinen teema – huoli nuortemme hyvinvoinnista ja mielenterveydestä ajassa, jossa ensin tuli korona, sitten sota. Mietimme, miten voimme yhdessä auttaa nuoriamme, Viivi kertoo.

Nuorten toiveiden pohjalta tapahtumaan tuodaan paljon erilaisia aktiviteetteja ja ohjelmaa. Tapahtuman suunnittelussa ja toteutuksessa on mukana Tampereen kaupungin nuorisopalvelut, joka tuntee nuorten kipukohdat ja vastaa tapahtumassa livenä nuorten kysymyksiin.

– Yhteistyöllä saadaan aina enemmän aikaan kuin yksin puurtamalla. Siksi onkin hienoa tehdä tämän kaltaista tärkeää tapahtumaa yhdessä ison alueellisen toimijan kanssa. Seiskaluokkalaiset ovat juuri meidän kohderyhmäämme ja tapahtuman teema on erittäin ajankohtainen ja tärkeä. Nuoret tarvitsevat toisiaan sekä turvallisia aikuisia, sanoo Tampereen kaupungin nuorisopalveluiden johtava koordinaattori Tiina-Liisa Vehkalahti.

Tasavuosia jo viime vuonna

Historiankirjat kertovat, että Pirkanmaan Osuuskaupan juuret ulottuvat itse asiassa joulukuussa 1901 Virroille perustettuun Edistys Kauppakuntaan, josta tuli monien vaiheiden kautta osa Pirkanmaan Osuuskauppaa. Ei tarvitse olla edes seiskalla pystyäkseen laskemaan, että POK:n 120-vuotisjuhlavuosi oli jo viime vuonna.

– Pitää paikkansa. Viime vuosi oli intensiivinen, ja korona vei vielä huomiotamme. Päätimme suosiolla siirtää juhlintaa vuodella eteenpäin, ja se oli mielestäni hyvä veto. Nyt meillä on koossa arvojamme heijastava mielekäs ja merkityksellinen tapahtuma. Silloin kun juhlitaan, juhlitaan perusteellisesti, päättää Viivi.

Lisätietoja:

www.brightfriday.fi

Pirkanmaan Osuuskaupan viestintäpäällikkö Viivi Pärssinen, puh. 010 767 2566, viivi.parssinen@sok.fi

Tampereen kaupungin nuorisopalvelujen johtava koordinaattori Tiina-Liisa Vehkalahti, puh. 040 806 3239, tiina-liisa.vehkalahti@tampere.fi

Kuva: Muun muassa räppäri Kupari ja Mari-Katri Lempinen Tampereen kaupungin nuorisopalveluista nousevat Pakkahuoneen lavalle. Kuva: Reetta Muranen 

Grocerant-ilmiö eli kaupan ja ravintolan yhdistyminen yleistyy Suomessa kovaa kyytiä. Ravintolaruoan tuominen asiakkaan arkeen helposti saataville vapauttaa kiireisestä päivästä aikaa, kun ostosreissun jälkeen ei ole pakko ryhtyä heti kokkaamaan – ja silti saa nauttia laadukkaasta ateriasta. Pirkanmaan Prismoista löytyy tällä hetkellä lukuisten ravintolakumppaneiden shop-in-shop-pisteitä. Yksi näistä on pirkanmaalainen perheyritys Siipiweikot.

Siipiweikot operoi tällä hetkellä kahden Prisman, Kalevan ja Pirkkalan, sisällä omalla Siipiweikot Mini -konseptillaan. Siipiä saa pisteiltä mukaansa paitsi perinteisinä annoksina, myös buffetista.

– Asiakkaat ovat hämmästelleet konseptin helppoutta: siipiannoksen voi koostaa itse, maksaa pikakassalle ja viidessä minuutissa olet jo jatkamassa matkaasi, Siipiweikkojen markkinointi- ja kasvujohtaja Joonas Koivumaa hehkuttaa.

Uutta vesi kielellä kokeillen

Yhteistyö arvostettujen paikallisbrändien kanssa on vakiintunut jo useammassa Pirkanmaan Prismassa. Esimerkiksi Pirkkalan Prismasta löytyy Sitkon ja Nygrenin omat pisteet, ja Kalevasta Jungle Juice Bar, Golden Unicorn ja Itsudemo. Siipiweikot kuuluu molempien toimipaikkojen tarjoamaan. Lielahden Prismaan puolestaan aukesi huhtikuussa Nygrenin kalatiski.

– Meillä Siippareilla tykätään testata kaikkia uusia juttuja, joten tietysti lähdettiin heti mukaan kokeilemaan, onko Pirkkalassakin siipi ihmisen sydämessä. Ja olihan se! Tuon jälkeen Siipiweikot Mini avattiin tänä keväänä Kalevan Prisman ravintolakadun yhteyteen, ja kesän aikana Linnainmaan Prisma saa oman Siippari-pisteensä, Joonas hehkuttaa.

Hän uskoo, että grocerant-kumppanuusmallin kysyntä tulee voimistumaan entisestään.

– Helpottaahan se elämää, kun kauppareissulla voi napata valmiit siivet mukaan, eikä kotona tarvitse heti ruveta kokkaamaan. Kun asiakkaat hymyssä suin lähtevät siipiaterian kanssa Prismasta, mekin olemme tyytyväisiä. Meiltä on muuten tulossa uutuutena Siipiweikot Blue Cheese Dip Mix, josta saa itse sekoitettua mainiota aurajuustodippiä siipien tai minkä tahansa muunkin aterian höysteeksi, mies vinkkaa.

Kun unelma lennähti Floridasta Pirkanmaalle

Siipiweikkojen tarina on jo pirkanmaalainen legenda. Toinen perustaja, Pekka Yli-Houhala, rakastui tulisiin kanansiipiin aikoinaan ravireissuillaan rapakon takana Floridassa ja päätti tuoda herkun Suomeen. Ensimmäinen varsinainen Siipiweikot-ravintola avattiin Tampereen Aleksanterinkadulle 1993, joten pian perheyrityksessä juhlitaan jo kolmekymppisiä.

Voitaneen sanoa, että Siipiweikkojen ansiosta Tampereesta tuli Suomen siipipääkaupunki. Aluksi konstailematon ruokalaji oli lähinnä ravi- ja jääkiekkopiirien herkku, mutta pian se löysi tiensä vahvaksi osaksi tamperelaista kulttuuriruokaperinnettä.

– Kyllä se on se makujen pyhä kolminaisuus, joka tuo ihmiset uudestaan ja uudestaan siipien äärelle. Hyvä, laadukas kotimainen siipi, Siippareiden omalla reseptillä tehty kastike ja siihen vielä napakka dippi. Siinä on sellainen balanssi, ettei paremmasta väliä, Joonas summaa.

Kaiken vaivan arvoista

Kesäkuun aurinkoisiin päiviin Joonas suosittelee piknikiä manselaiseen makuun: buffetista siivet mukaan rannalle tai puistoon.

– Siivet on siitä harvinainen herkku, että ne oikeastaan vain paranevat ajan kanssa, kun saavat rauhassa muhia kastikkeessa. Siihen auradippi ja Prismasta kylkeen limukat tai oluen ystävälle joku kiva lager tai pilsner, niin siinähän alkaa olla jo aika hyvän piknikin ainekset.

Siipien suosion Joonas uskoo perustuvan siihen, että pientä näpertelyä ja keskittymistä vaativa ruoka houkuttelee ihmisiä pysähtymään arjen kiireiden keskellä ja omistamaan hetken nautinnolle:

– Olisiko niissä vähän samaa kuin pistaasipähkinöissä tai lappilaisten kuivalihassa? Kun joutuu näkemään pientä vaivaa ruokaa syödessä, se maistuukin maittavammalta.

 

Shop-in-shopit ruokakaupoissa

Grocerant-ilmiö (tulee sanoista grocery ja restaurant) nousi muutama vuosi sitten monien tietoisuuteen sushibuffetien yleistyttyä ruokakaupoissa. Koronapandemian aikana laadukkaan take away’n suosio kasvoi entisestään. Pirkanmaan S-ruokakauppojen viimeaikaisia kumppanuuksia:

Kuvassa Pirkkalan pisteen apulaisravintolapäällikkö Katja Jääskeläinen.

Koronan tuomista haasteista huolimatta Nakki-Hannun premium-raakamakkara on parin viime vuoden aikana löytänyt saparo ojossa reittinsä pirkanmaalaisten lautasille. Aivan helppoa maakuntavalloitus ei kuitenkaan ole ollut. Nakki-Hannun voitokasta polkua on tasoittanut muun muassa alueen laaja makkarafanikunta ja yrityksen apuna kulkenut lähiruokalähettiläs.

Tuotantovastaava Aliisa Salminen (kuvassa) valmistaa Nakki-Hannun Ylöjärven tehtaalla premium-raakamakkaroita ja -nakkeja, joita myydään ympäri Pirkanmaata ja pian myös kauempanakin. Premium-tuote tarkoittaa laadukkaita raaka-aineita ja täyskäsityötä. Valmistusprosessi alkaa sillä, että kotimainen liha leikataan käsin. Seuraavaksi valmistetaan mausteseokset ja leikataan yrtit ja muut makkaroita maustavat ainekset, kuten chilit tai jalapenot. Makkaramassan Aliisa valmistaa sekoituskoneella, ja makkarapuristimesta syntyvät makkarat hän pyörittää valmiiksi yksi kerrallaan. Lopuksi tuotteet pakataan, ja pakkauksen päälle liimataan monelle laadun synonyymiksi muodostunut pinkki tarra.

Huippuravintolan keittiöstä makkara-alan yritykseen siirtynyt Aliisa on Nakki-Hannun ensimmäinen rekrytoitu työntekijä, mutta ei suinkaan ainoa ravintola-alan osaaja. Nakki-Hannun perusti vuonna 2020 Tampereen ravintola-skenestä lomautetuksi jäänyt Hande Huhtinen, joka tarjosi yrityksestä työtä myös muutamalle saman kohtalon kokeneelle kollegalleen. Makkaraa valmistettiin niin ravintoloihin kuin ruokakauppoihinkin, mutta koronan pitkittyessä ja sulkiessa ravintolapuolta, kaupan rooli liiketoiminnassa korostui.

Lähiruokalähettiläs apuna maakunnan valloituksessa

Kaupan puolelta hyväksi tuttavuudeksi osoittautui Elina Kaukonen, Pirkanmaan Osuuskaupan lähiruokalähettiläs, jonka tehtävänä on jo lähes kahden vuoden ajan ollut auttaa Pirkanmaalla valmistettuja lähituotteita myymälöiden hyllyille, suuremman asiakaskunnan tietoisuuteen.

– Alkutaipaleellamme emme uskaltaneet edes haaveilla pääsystä Prismojen ja muiden S-ryhmän kauppojen valikoimiin, etenkään sillä laajuudella millä olemme nyt päässeet toimimaan, kertoo Nakki-Hannun toimitusjohtaja
Antti Viherkorpi.

Lähiruokalähettilään yhteistyön myötä yritykselle avautui mahdollisuuksia myydä tuotteita ympäri maakuntaa eri kokoisissa kaupoissa ja erilaisille asiakaskunnille. Tuotteita oli alkuun myynnissä 13:ssa Pirkanmaan Osuuskaupan myymälässä: Kurussa, Korkeakoskella, Mäntässä, Nokialla, Orivedellä, Pirkkalassa, Tampereella, Urjalassa, Virroilla ja Ylöjärvellä. Tänä kesänä makkaroiden on määrä valloittaa kylmähyllyt jo 28:ssa Pirkanmaan Osuuskaupan myymälässä ympäri maakunnan.

– Pienelle toimijalle on ollut ensiarvoisen tärkeää saada Elinalta jatkuvaa palautetta ja sparrailuapua. Viime kesän jälkeen saamamme palautteen perusteella olemme pystyneet kehittämään yritystämme ja sen toimintoja merkittävästi, ja olemmekin nyt valmiita vastaamaan siihen positiiviseen kasvuun, jota Ellu on ollut osaltaan mahdollistamassa, Antti iloitsee.

Pirkanmaa on perinteinen makkaramahti

Valitsemalla ostoskoriin lähiruokaa voi hyvin konkreettisesti tukea paikallista ruoantuotantoa ja pirkanmaalaista elinkeinoelämää. Nakki-Hannu on elävä esimerkki lähiruoan työllistävästä vaikutuksesta. Mutta jotta lähituote voi lähteä lentoon, sen pitää olla laadukas ja maistuva – ja houkutella ostajia yhä uudestaan.

– Sillä, että asiakkaat valitsevat meidän tuotteemme, on ollut valtava merkitys yrityksen kasvulle. Lähtökohdat ovat olleet meille suotuisat, sillä Pirkanmaalla lähituotantoa on osattu arvostaa jo pidemmän aikaa. Meihin uskovien asiakkaiden ansiosta olemme saaneet mahtavan startin, Antti kertoo.

Seuraavaksi Nakki-Hannu lähtee valloittamaan pääkaupunkiseudun makkaramarkkinoita.

– Laajenemisessamme pirkanmaalaisista juuristamme ei ole varsinaisesti haittaa. Pirkanmaa tunnetaan pitkistä perinteistään makkaranvalmistuksen saralla, ja saamme kiittää niitä pioneereja, jotka ovat ennen meitä tehneet pirkanmaalaista makkarakulttuuria tunnetuksi muualla Suomessa. 

Omalaatuista ja monikäyttöistä raakamakkaraa

Klassikot ovat Nakki-Hannun tuotevalikoiman vaalittu osa, mutta yritys haluaa tuoda makkaramaailmaan myös jotain uniikkia ja omaperäistä.

– Tuotteemme eivät pyri kompromisseihin tai miellyttämään kerralla kaikkia. Osa tuotteistamme jakaa varmasti mielipiteitä, mutta toivomme, että mahdollisimman moni löytää oman suosikkinsa valikoimistamme. Raakamakkarakulttuuri on Pirkanmaalla vielä verrattain nuori, mutta tuotteille on jo löytynyt hyvin erilaisiakin asiakassegmenttejä, Antti kertoo.

Antin mukaan makkaraa käytetään Suomessa tyypillisesti melko suoraviivaisesti joko nuotiolla, grillissä tai makkarakeitossa. Raakamakkaran kanssa ihmiset ovat oppineet hiukan laajentamaan näkemyksiään ja tottumuksiaan.

– Olemme saaneet valtavasti palautetta siitä, kuinka monipuolisesti tuotteitamme on hyödynnetty erilaisissa ruoissa. Raakamakkaran massaa voi käyttää esimerkiksi piiraissa ja pastoissa maustetun jauhelihan tavoin.

Kesän varmat nakit

Kesäkaudella Aliisan makkarapuristimesta lautasille löytää takuuvarmasti viisi tuotetta: cheddar-jalapeno, punajuuri-aurajuusto, chorizo, mausteinen merguez-lammasmakkara ja Italialainen Aamiaisnakki. Näistä jälkimmäisen Akateeminen Kiuas-Seura ry kruunasi maistelussaan vuoden 2021 raakamakkarasarjan voittajaksi.

– Aamiaisnakki on ehdottomasti sellainen, jota muilta tuottajilta ei löydy. Se on maustettu fenkolilla ja sitruunalla, jotka eivät ole suomalaisille raakamakkaroille kovin tyypillisiä makuja, Aliisa kertoo.

Takuuvarmoiksi valinnoiksi raakamakkara-aloittelijankin kesägrilliin Aliisa vinkkaa cheddar-jalapenon ja chorizon.

– Ihan kaikki makkaramme toimivat loistavasti grillissä ja monipuolisesti muussakin ruoanlaitossa. Inspiraatiota makkararuokiin saa esimerkiksi nettisivuillemme koottujen kuukauden reseptien avulla. Kesän aikana resepteihin on tulossa muun muassa risottoa, pyttipannua ja quesadilloja.

Valkeakoskella vihertää – eikä ainoastaan keskikesän merkkinä. Prisman rakentamisesta kaupunkiin on puhuttu jo pitkään, ja hanke alkaa viimein versoa. Vastikään jätetty kaavoitushakemus tähtää siihen, että kauppakeskus Koskikarassa sijaitseva S-market laajennetaan parin seuraavan vuoden aikana hypermarketiksi, joka vastaa entistä paremmin juuri valkeakoskelaisten tarpeisiin.

Pirkanmaan Osuuskauppa on jättänyt kaavoitushakemuksen S-market Valkeakosken laajentamisesta Prismaksi. Kauppakeskus Koskikarassa sijaitsevaa S-marketia on tavoitteena kasvattaa remontilla nykyisestä 3 400 neliömetristä noin 5 600 neliömetriin siten, että kauppa laajenee sekä kauppakeskuksen sisällä että uudisosaan.

Suunnitelmien toteutuessa valkeakoskelaisten saataville tulee Prisman myötä paitsi markkinan edullisiin ruokakori myös entistä helpommat arjen ratkaisut: Paikan päällä ruokailuun ja mukaan otettavaan heti valmiiseen ruokaan tuodaan runsaasti lisää vaihtoehtoja, kun marketin Ruokatori-palvelutiski laajenee. Prisman myötä myös paikkakunnan käyttötavaravalikoima monipuolistuu esimerkiksi pukeutumisen, urheilun, pienkoneiden ja viihteen osalta.

– Valikoimia pohditaan tarpeiden pohjalta, ja kysymme muutostöiden edetessä asiakkailta, mitä he toivovat hypermarketiltaan. Se on tärkeä vaikuttamisen paikka, sanoo Pirkanmaan Osuuskaupan Prisma-ketjujohtaja Karlos Kotkas.

Parannuksia myös kulkemiseen

Prisma-hankkeen toteuttaminen Valkeakoskella edellyttää asemakaavamuutosta. Prisman suunnittelua edistetään kaavaprosessin rinnalla. Jos suunnitelmat toteutuvat, Prisma voitaisiin avata vuoden 2024 aikana.

Hankkeen tavoitteena on myös helpottaa liikennöintiä kauppakeskus Koskikaraan: Yhtenä aikeena on parantaa Koskikaran asiakasliikennettä uudella ulosajorampilla. Lisäksi suunnitelmissa olevan uuden lastausjärjestelyn myötä raskasta liikennettä saataisiin pois ydinkeskustasta, ja kauppakeskuksen pysäköintipaikkaa laajennettaisiin.

Hankkeen monenlaiset työllisyysvaikutukset

Liikkeelle lähtiessään Prisma-hanke tuo paikkakunnalle uusia työpaikkoja ja toisaalta myös monipuolistaa nykyisestä S-marketista Prismaan siirtyvien työntekijöiden tehtävänkuvia.

– Paikallisten työllistämiseen pyrimme vaikuttamaan myös esimerkiksi valikoimien kautta. Panostamme Valkeakoskellakin vahvasti lähiruokaan ja sen monipuoliseen saatavuuteen, Karlos kertoo.

Lisätietoja:

Pirkanmaan Osuuskaupan Prisma-ketjujohtaja Karlos Kotkas, puh. 010 767 2520, karlos.kotkas@sok.fi

Kauppareissut Kalevassa herkullistuvat pian kertaheitolla, kun Jungle Juice Barin, Siipiweikkojen, Golden Unicornin ja jo ennestään Prismassa toimivan Itsudemon muodostama uusi ravintolakatu aukeaa keskelle myymälää. Kauppa uudistuu myös muilta osin: hevi- ja leipäosasto remontoidaan, ja käyttötavarapuolelle saadaan ulkoilulle omistettu outdoor-osasto.

Yli sataneliöinen ravintolakatu valmistuu maaliskuun aikana ja se palvelee maanantaista perjantaihin kello 10.30–21, lauantaisin kello 10.30–20 ja sunnuntaisin kello 12–18.

– Grocerant-ilmiö eli kaupan ja ravintolan yhdistyminen yleistyy Suomessa kovaa vauhtia. Ravintolaruoan tuominen asiakkaan luokse vapauttaa kiireisestä arjesta aikaa, kun ostosreissun jälkeen ei ole pakko ryhtyä heti kokkaamaan – ja silti saa nauttia laadukkaasta ateriasta. Tämä mielessä olemme viimeisen parin vuoden aikana uudistaneet Prismojen ja S-marketien Ruokatorien puitteet ja tuotteistuksen, tuoneet valikoimiin lähituottajien tuorepakkaamia valmisruokia sekä ryhtyneet shop-in-shop-yhteistyöhön muun muassa arvostettujen paikallisbrändien kanssa, Pirkanmaan Osuuskaupan toimialajohtaja Ville Jylhä kertoo.

Esimerkiksi vuosi sitten auenneen Pirkkalan Prisman myymäläkierrosta löytyvät Sitkon, Itsudemon, Siipiweikkojen ja Nygrenin myyntipisteet. Vastaavia shop-in-shopeja on toivottu muuallekin.

– Päivän sana on elämyksellisyys. Ruoan tuoreus ja laatu konkretisoituvat, kun annokset valmistuvat asiakkaan silmien edessä. Olemme saaneet shop-in-shopeista paljon positiivista palautetta, mikä on vahvistanut tulevaisuuden suunnitelmiamme. Kalevan ohella muutamissa muissakin Prismoissa aloittaa mielenkiintoisia ravintolatoimijoita vielä tämän vuoden puolella, Ville valottaa.

Viidakosta lennähdys street foodiin

Ravintolakadun monipuolisuus ja asiakastoiveet olivat suunnittelutyössä tärkeässä roolissa.

Kalevan Prisma on Jungle Juice Barille Pirkanmaan ensimmäinen ruokakauppalokaatio. Jatkossa hyllyväleissä voikin kierrellä smoothieta siemaillen.

– Mahtavaa päästä tarjoamaan Kalevan asiakkaille viidakkokeidas, josta napata mukaan tuore ja terveellinen smoothie – siinä saa isompikin nälkäkiukku kyytiä. Ravintolakadulle tulee myös spesiaalituote, hyvikkimehu, jonka toteutamme yhteistyössä Prisman kanssa. Hyvikkimehut valmistetaan paikan päällä kaupan hedelmäosaston hävikkihedelmistä päivittäisen saatavuuden mukaan, Jungle Juice Barin toimitusjohtaja Elli Holappa vinkkaa.

Himo rapeisiin siipiin ei katso aikaa eikä paikkaa – tämän tietää jokainen tamperelainen. Myös Siipiweikkojen markkinointi- ja kasvujohtaja Joonas Koivumaa odottaa ravintolakadun valmistumista innolla. Pirkkalan Prisman tapaan myös Kalevassa nähdään Siipiweikot Mini, jonka siipibuffetista pääsee koostamaan mieleisensä kombon siipiä, dippejä, kastikkeita ja muita höysteitä.

Perheomisteisen Golden Unicornin Danni Ma puolestaan lupaa ravintolakadulle aasialaista street foodia parhaimmillaan: luvassa on niin korealaisen, thaimaalaisen, kiinalaisen kuin filippiiniläisenkin keittiön väriloistoa.

Susheistaan tunnettu Itsudemo on ennättänyt toimia Kalevan Prismassa vuodesta 2019 lähtien, ja nykyisin sen shop-in-shop-pisteitä on jo viidessä muussakin Pirkanmaan Prismassa.

Kerää ja skannaa -palvelu useisiin Prismoihin

Kalevan ravintolakatua pystytettäessä myös sen viereiset hevi- ja leipäosasto remontoidaan. Samoin käyttötavarapuolelle lanseerataan uusi monipuolinen outdoor-osasto, jonne tulee laaja valikoima muun muassa retkeilytarvikkeita ja -vaatteita. Korona-aika on lisännyt ulkoiluharrastusta merkittävästi.

Lisäksi Kalevaan saadaan Linnainmaan Prismassa pilotoitu Kerää ja skannaa -palvelu, joka otetaan käyttöön myös kesällä valmistuvassa Sastamalan Prismassa, ja loppuvuoden aikana Pirkkalassa ja Lielahdessa. Palvelu perustuu siihen, että asiakas piippaa käsiskannerilla itse ostoksensa sitä mukaa, kun valitsee tuotteita hyllystä. Laitetta palauttaessa tulostuu koontikuitti, jonka voi maksaa ripeästi pikakassalla. Skanneri aktivoidaan vilauttamalla S-Etukorttia myymälän sisäänkäynnin luona olevan skanneripisteen lukijalle.

Lisätietoja:

Pirkanmaan Osuuskauppa, toimialajohtaja Ville Jylhä, ville.jylha@sok.fi, 010 767 0079

Jungle Juice Bar, toimitusjohtaja Elli Holappa, elli@junglejuicebar.com, 040 509 4786

Golden Unicorn, omistaja Danni Ma, danni.ma13913@gmail.com, 050 540 5718

Siipiweikot, markkinointi- ja kasvujohtaja Joonas Koivumaa, joonas.koivumaa@siipiweikot.fi, 040 370 7330

Itsudemo, markkinointi ja liiketoiminnan kehityspäällikkö Hao Cao, hao.cao@spartao.fi, 045 204 7508

Pirkanmaan Osuuskauppa ja Tampereen seudun ammattiopisto Tredu käynnistävät yhdessä Pokkikokki-kilpailun 9. luokan kotitalousoppilaille marras–joulukuussa 2021. Kaksiosaisessa kisassa nuoret loihtivat kilpaa ravintolatason ruoka-annoksia ja pääsevät tutustumaan matkailu- ja ravintoalan kulisseihin. Palkintona on kesätyöpaikka yhdessä POK:n ravintoloista. Kilpailun juontaa vuoden 2018 Nuori kokki Emmiina Lehtonen.

Kaikkien aikojen ensimmäisestä Pokkikokki-tittelistä kisaavat tänä vuonna Etelä-Hervannan yläkoulun kotitalousoppilaat pareittain. Kilpailun alkukarsinnat käytiin 18.–19.11., jonka jälkeen neljä parasta paria eteni 3.12. järjestettävään finaaliin. Alkukarsinnoissa kilpailijoiden tehtävänä oli valmistaa kahden ruokalajin ateria tunnissa. Sen jälkeen kilpailun tuomarit arvioivat annokset.

– Toivoimme kilpailijoilta kekseliäisyyttä ja heittäytymistä. Kiinnitimme huomiota myös parien työskentelyyn ja esimerkiksi ajankäyttöön. Tunti on lyhyt aika, mutta osallistujat saivat suunnitella annoksiaan ennakkoon, kertoo ravintola Puiston johtaja Anette Mellin.

Pokkikokin finaali järjestetään Pirkanmaan Osuuskaupan koekeittiössä, Makupajassa. Finaalissa joukkueet kokkaavat jo selkeästi haastavamman jälkiruoka-annoksen heille annetun reseptin mukaan. Tueksi tehtävään parit saavat oman kummikokin, joka auttaa muun muassa ammattikeittiön laitteiden käytössä. Kummikokkeina toimii Tredun kokkiopiskelijat.

Voittajapari nimetään vuoden Pokkikokeiksi. Luvassa on myös tavoittelemisen arvoinen palkinto: kesätyö yhdessä POK:n ravintoloista.

Ravintola-ala nuorille tutuksi

Ajatus Pokkikokki-kilpailusta syntyi matkailu- ja ravintola-alan ajoittain haastavasta työvoimatilanteesta – muun muassa alan koulutusmahdollisuuksia ei tunneta tänä päivänä riittävän hyvin. Pirkanmaan Osuuskauppa ja Tredu halusivat luoda hauskan tavan tutustuttaa nuoret ravintolamaailmaan, joka kaipaa uusia, innokkaita tekijöitä.

– Haluamme tarjota kilpailijoille paitsi hauskan kokemuksen myös kurkistuksen alan kulisseihin, sen koulutus- ja työmahdollisuuksiin. Pokkikokki-finalistit pääsevät esimerkiksi tutustumaan työarkeen ravintola Puistossa, kertoo ravitsemisalan opettaja Roosa Haapajoki Tredusta.

– Pokkikokki on herkullinen tilaisuus päästä tutustumaan alan kulisseihin. Ravintola-ala nähdään helposti turhan kapeana, vaikka se on täynnä mahdollisuuksia ja upeita, monenlaisia urapolkuja. Haluamme osana kilpailua kertoa Osuuskaupan erilaisista ravintolakonsepteista ja esitellä intohimoisia osaajiamme, kertoo Pirkanmaan Osuuskaupan ravintoloiden ryhmäpäällikkö Marko Lehtinen.

 

Seuraavaa Pokkikokki-kilpailua ollaan suunnittelemassa ensi syksyllä 2022. Kiertävä kilpailu jatkuu seuraavat kolme vuotta eri puolilla Tampereen seudun yläkouluja.

Lisätietoja: Heini Salo, rekrytointipäällikkö, Pirkanmaan Osuuskauppa, p. 010 76 72591, heini.salo@sok.fi

Aamupalapöytään tuore lämmin leipä tai illan leffaherkut kouraan kotoa poistumatta? Tampereen kahdessa Salessa alkoi tällä viikolla kahden uudenlaisen ruoan kotiinkuljetuspalvelun pilotointi. Tampellan Salessa testataan Sale Klubia, jossa lähialueen asukkaat voivat tilata euron päivähinnalla isoja tai pieniä ruokaostoksia kotiovelle kuusi kertaa päivässä. Puutarhakadun Salessa puolestaan kokeillaan alle neljän euron hintaista pikatoimitusta, joka lupaa ostokset asiakkaalle tunnin sisällä.

Sale Klubiin etukäteen ilmoittautuneet Tampellan asukkaat pääsevät kokeilemaan huolettomampaa arkea seuraavat kaksi kuukautta. Klubi-jäsenillä on mahdollisuus tilata ruokaostokset kotiin tunnin varoajalla jopa kuusi kertaa päivässä. Jäsenyys maksaa euron päivässä, eikä tilauksille ole euro- tai tuotemäärään sidottua minimi- tai maksimirajaa.

– Tampellan testiryhmään on vielä muutama paikka vapaana ja siihen voi ilmoittautua osoitteessa Saleklubi.fi. Arvelemme Sale Klubin istuvan erityisen hyvin juuri keskustan hektiseen sykkeeseen. Nyt saa elää hetkessä oikein luvan kanssa, kun viikon ruokia ei tarvitse suunnitella etukäteen ­– mielekkään lounaan saa päättää vasta nälän kurniessa eikä aamullakaan ole syytä huolestua, jos huomaa kahvimaidon loppuneen. Apu löytyy nopeasti, Pirkanmaan Osuuskaupan ruoan verkkokaupan kehittämispäällikkö Iida Dimov (kuvassa) nauraa.

Uudenlaista herkkua Suomessa

Klubi-asiakkaan tulee tilata ostokset viimeistään tuntia ennen haluttua toimitusaikaa. Tilaaminen, maksaminen ja toimituksen seuranta hoituvat S-ryhmän uuden ruoan verkkokaupan, S-kaupat-sovelluksen kautta.

Klubilaisten tilausvalikoima kattaa koko Tampellan Salen tarjooman. Toimituksen aikaikkunoita löytyy arkisin ja lauantaisin kuusi, sunnuntaisin neljä. Klubi-kokeilu on tarjolla reitin varrella asuville asiakkaille, ja tilaukset toimittaa Sale Klubin oma kuski.

– Ruoan verkkokaupan klubimalli on Suomessa vielä uudenlainen juttu, ja lähdemme innolla testaamaan ja kehittämään tätä palvelua yhdessä asiakkaidemme kanssa, Iida hehkuttaa.

Puutarhakadulta pikatoimitetaan alle tunnissa

Tampellan Salen lisäksi myös toinen Tampereen keskusta-Sale aloitti tällä viikolla oman kuljetuspalvelunsa testaamisen. Puutarhakadun Salesta pystyy tilaamaan marras- ja joulukuun ajan maanantaista sunnuntaihin kello 10–21 3,90 euron hintaisia pikatoimituksia, jotka lupaavat ruokaostokset kotiovelle tunnin sisällä. Tilaus tehdään tässäkin tapauksessa S-kaupat-sovelluksen kautta, eli asiakas kerryttää samalla Bonusta. Pikatoimituksissa ostosten minimitilaus on kymmenen euroa.

– Puutarhakadun Salen pikatoimitukset ovat kaikkien lähialueen asukkaiden saatavilla joulukuun loppuun asti. Toisinaan ruokaostosten täydennystarve on äkillinen, eikä perinteinen ruoan verkkokauppa taivu siihen. Näiden pilottien avulla pääsemme haastamaan itseämme ja testaamaan, mitä uutta ja erilaista Salen helppous ja nopeus voivat asiakkaalle tarkoittaa, Iida kuvailee.

Tampereen lisäksi myös HOK-Elanto testaa parhaillaan klubimallia Wallininkujan ja Herttoniemen Alepoissa sekä pikatoimituksia Sellon ja Elielin Alepoiden lähialueilla.

Ruoan verkkokaupan kasvu kiihtyy

Pilottien ohella Pirkanmaan Osuuskaupan ruoan verkkokauppa on kahden vuoden aikana kasvattanut muskeleitaan monella saralla. Verkkokaupan myymäläverkosto on laajentunut neljästä toimipaikasta 25:een ja henkilöstömäärä kolmestakymmenestä työntekijästä 140:een. Kotiinkuljetus kattaa tällä hetkellä Tampereen, Pirkkalan, Lempäälän, Nokian, Ylöjärven ja Kangasalan.

–  Ruoan verkkokaupan kysyntä kasvaa koko ajan ja sen kehittäminen on yksi tärkeimmistä tulevien vuosien painopisteistämme. Verkoston kasvattamisen lisäksi palvelun parantaminen on tarkoittanut esimerkiksi uusien toimintamallien ennakkoluulotonta testaamista. Siirrymme parhaillaan myös Foodie.fi-palvelusta uuteen helppokäyttöiseen tilausalustaan: Jo auki oleva uusi S-kaupat-sovellus tulee kokoamaan yhteen kaikki S-ryhmän ruoan verkkokaupan myymälät ja palvelut, Iida valottaa.

Lisätietoja:

Pirkanmaan Osuuskaupan ruoan verkkokaupan kehittämispäällikkö Iida Dimov, iida.dimov@sok.fi, 010 767 2893

Pirkanmaan Osuuskaupan ruoan verkkokaupan noutopisteet:

Makunystyröitä kutittava kastike nostaa annoksen uudelle tasolle, oli lautasella sitten lounassalaatti, pihvi tai burgeri. Sokos Ravintola Herkussa ja Kivenheitossa tiedetään, mitkä soosit sulattavat sydämet vuosi toisensa jälkeen. Siipikastikkeita taas ei tunne kukaan paremmin kuin Siipiweikot, suomalaisten wingsien ehdoton edelläkävijä.

Sokoksen alakerran Ravintola Herkussa yksi salaatinkastike on ylitse muiden. Jos legendaarinen unkarilainen kastike loppuu, hyytyy salaatinkin myynti. Suosikkikastiketta keitellään 80 litran padoissa.

– Unkarilainen kastike on ainutlaatuinen, sitä ei saa muualta. Se sopii hyvin suomalaiseen makuun ja on muiden Herkun salaatinkastikkeiden tapaan rakkaudella paikan päällä tehty, kertoo Pirkanmaan Osuuskaupan nopean syömisen ryhmäpäällikkö Anu Vesanen.

Paprikapohjaisen kastikkeen toi 30 vuotta sitten osuuskauppojen kastikekoulutuksesta Ravintola Herkun kokki, ja resepti muovailtiin Herkun makumaailmaan sopivaksi. Kastike syntyy edelleen saman kokin käsissä, joten se todella tehdään vuosikymmenten ammattitaidolla.

– Unkarilaiseen kastikkeeseen liitetään usein Herkun yrttipasta-broilerisalaatti, mutta se sopii hyvin kaikkiin muihinkin salaatteihin. Moni käyttää kastiketta myös -kotona, sillä sitä on ravintolassa myynnissä, vinkkaa Anu.

Puolukan ja chilin liitto herättää uteliaisuuden

Kortteliravintola Kivenheiton puolukka-chilimajoneesi on kutkutteleva yhdistelmä pientä poltetta ja perinteistä kotimaista makumaailmaa. Pirkanmaan Osuuskaupan anniskeluravintoloiden ryhmäpäällikkö Marko Lehtinen uskoo, että majoneesin suosion salaisuus on ihmisen luontainen uteliaisuus sitä kohtaan.

– Kivarin puolukkamajoneesi on erilainen ja uniikki. Kun puolukka ja chili isketään yhteen, se herättää kiinnostuksen jo ruokalistaa tutkiessa.

Puolukka-chilimajoneesin historia yltää ravintola Kustaa III:een. Silloiset keittiömestarit testailivat pitkään eri makuja, kunnes löysivät varman hitin. Kustaan jälkeen Kivenheitto peri reseptin, ja tämä silloinen kokeilujen tulos pitää yhä pintansa yhtenä ravintolan kysytyimpänä kastikkeena.

Majoneesin ykkösmakupari on burgeri, mutta Marko kehottaa rikkomaan rajoja ja testaamaan, mihin kaikkeen puolukka ja chili venyvät.

Siipikastikkeissa on skaalaa lempeästä liekehtivään

Pirkkalan Prismastakin tuttu tamperelainen Siipiweikot toi kanansiivet Suomeen 1990-luvun alussa. Edelläkävijän lähes kymmenestä erilaisesta siipikastikkeesta suosituimpia ovat medium ja hot, joissa on moneen suuhun juuri sopivasti potkua. Kastikkeissa maku on ykkönen ja tulisuus hyvä lisä päälle.

– Moni asiakas sanoo, että meillä tulisinkin kastike maistuu edelleen hyvälle. Sitten on tietysti myös ihmisiä, jotka nimenomaan haastavat itseään syömään tulisempia versioita. Suosituimmat kastikkeet löytyvät kauppojen hyllyiltä, ja tulisinta Kamikazea saa Weikkokauppa-nimisestä verkkokaupastamme, kertoo Siipiweikkojen ravintolatoimen johtaja Satu Hellsten.

Satu vinkkaa, että siipikastikkeet sopivat myös marinointiin, grillailuun sekä erilaisiin burgereihin. Vihannesten dippailukin onnistuu, ja mikä jottei kastiketta voisi lorauttaa salaattiin tai leivän päälle.

– Villeimmät huhut kertovat, että kastikkeita käytetään puuron seassa ja juodaan suoraan pullosta, nauraa Satu.

Hyvän kastikkeen ABC

Kastikkeen tärkein tehtävä on korostaa pääraaka-aineen makua ja parhaita ominaisuuksia – se siis esittää lautasella tärkeää sivuroolia. Pirkanmaan Osuus-kaupan master chef Jouni Vaarala jakaa vinkkinsä kotikeittiöön.

Monen puutarhaintoilijan mielestä tuleva kesä on jo kulman takana. Nyt on hyvä hetki mutustella säilöttyä satoa ja suunnitella seuraavaa kasvukautta. Kotiviljelijä Karoliina Tuukkanen tietää, kuinka onnelliseksi mullan möyhiminen voi ihmisen tehdä.

Kun syyskuun illat viilenevät Tampereen Nekalassa, Karoliina sulkee haikeana siirtolapuutarhamökkinsä oven. Hedelmäpuiden varjossa on ollut ihanaa natustella mökkipuutarhan raparpereja, hunajamarjoja ja yrttejä perennapenkkien huumaavasta tuoksusta nautiskellen. Nyt sato on säilötty talven varalle: pakkanen pullistelee vadelmia, kellari hilloja ja etikkasäilykkeitä.

– Puutarhanhoito on minulle parasta hyvinvointia. Pulssi laskee joka kerta, kun astun mökin portista sisään. Istutusten parissa puuhastelu on hyvää kuntoliikuntaa, ja itse kasvatetun ruoan syöminen on palkitsevaa, Karoliina myhäilee.

Mökkipalstalla viihtyvät niin punajuuret kuin perennatkin

Karoliina innostui kotiviljelystä jo lapsena touhutessaan äitinsä seurana kotipihan kasvimaalla. Parikymppisenä hän hankki ensimmäisen oman vuokrapalstansa, ja kuusi vuotta sitten viljelyharrastajalle tarjoutui mahdollisuus ostaa oma siirtolapuutarhamökki.

– Ihastuin paikkaan niin päätä pahkaa, että en voinut pidätellä itseäni. Mökin piha on lähes 400-neliöinen, joten siellä mahtuu kasvattamaan kaikenlaista. Panostan puutarhassani etenkin erikoisempiin hyötykasveihin, kuten violetteihin porkkanoihin ja keltaisiin punajuuriin. Rakastan myös kukkia ja yrttejä, Karoliina kertoo.

Kaupunkiviljely on Karoliinalle läheistä myös työn kautta. Hän on perehtynyt urbaanin viljelyn saloihin pitkään, ja tällä hetkellä hän on mukana Tampereen kaupungin kestävän ruoantuotannon transitiohankkeessa.

– Kotiviljely on elänyt mahtavaa nousukautta viimeiset kymmenen vuotta. On hienoa, että kotiviljelyn muotoja pohditaan nyt myös kaupunkisuunnittelun tasolla. Omavaraisuus kiinnostaa ihmisiä, ja pienenkin viljelyharrastuksen myötä saa paremman käsityksen siitä, mistä ruoka tulee, Karoliina pohtii.

Kasvilamput ja versottaminen tuovat kesän talven keskelle

Talvisaikaan Karoliina keskittyy huonekasviensa hoitamiseen, mutta välitöntä tuoreen ruoan kaipuutaan hän hoitaa idättämällä ja versottamalla. Esimerkiksi ihan tavallisia kaupan hyllystä löytyviä kuivia herneitä voi liottaa vedessä ja kasvattaa sitten syötäviksi versoiksi vaikkapa ikkunalaudalla.

– Suomen talvi on kotiviljelijälle haastavaa aikaa, sillä ulkona on liian kylmä, eivätkä valo ja kosteus riitä sisätiloissakaan kasvattamiseen. Kasvivalojen ja vesikiertojärjestelmien avulla voi kuitenkin pitää esimerkiksi yrtit ja salaatit hengissä pimeimpäänkin aikaan. Välineiden avulla vannoutuneet viljelyharrastajat onnistuvat talvella kasvatuspuuhissakin, Karoliina vinkkaa.

Blokgarden-viljelylaatikko on matalan kynnyksen ratkaisu

Talvella on myös aikaa pohtia seuraavaa kasvukautta. Karoliinan multasormia alkaa syyhyttää viimeistään sydäntalvella, kun postilaatikosta kolahtaa Hyötykasviyhdistyksen katalogi.

Karoliina tunnustautuu kuitenkin surkeaksi taimikasvattajaksi. Viime kesänä viljelyskauden sujumista helpotti Blokgardenin kotiviljelylaatikko valmiine taimineen. Blokgardenin mobiiliapplikaatio antoi kesän mittaan vinkkejä siitä, millaisia hoitotoimenpiteitä laatikon kasvit kulloinkin kaipasivat, ja kasvukauden jälkeen lainalaatikko haettiin pois puutarhasta.

– Se oli älyttömän kätevä juttu! Ajattelin hommata samanlaisen laatikon äitienpäivälahjaksi äidilleni parvekeviljelyyn. Laatikon avulla aloittelijakin pääsee helposti kotiviljelyn makuun, eikä parvekeviljelijän tarvitse murehtia, missä säilyttäisi mullat talven yli, Karoliina kiittelee.

Kotiviljelyn alkuun lähikaupan kautta

Pirkanmaan Osuuskauppa tekee pilottiyhteistyötä Blokgardenin kanssa. Menneenä kesänä viljelylaatikon sai edullisesti kotiin Salejen ja Kalevan Prisman kautta.

– Asiakas pystyi ostamaan kivijalkamyymälästä koodikortin, jonka avulla hän sai tilata Blokgardenin nettisivuilta haluamansa viljelylaatikon. Kun palvelun hankki Pirkanmaan Osuuskaupan kautta, laatikko tuotiin kotiin ja haettiin pois maksutta, kertoo Pirkanmaan Osuuskaupan palveluliiketoiminnan kehityspäällikkö Mia Häkkinen.

Yhteistyö Blokgardenin kanssa liittyy Pirkanmaan Osuuskaupan tavoitteeseen kehittää ekologisia ja vastuullisia palveluita. Keskustelut jatkosta ovat vauhdikkaasti käynnissä, ja tulevan kesän laatikot ovat jo ennakkovarattavissa suoraan Blokgardenin sivuilta.

– On upeaa, että tällainen kestävän kehityksen palvelu on nyt keskusta-asukkaidenkin saatavilla. Jatkossa haluamme jalostaa ja laajentaa kaupunkiviljelyyn liittyviä palveluitamme yhä enemmän, Mia lupaa.

Karoliinan vinkit kotipuutarhurille

  1. Vaali ja rakasta viljelyksiäsi. Tarjoa niille valoa, vettä ja luonnollisia ravinteita. Muista myös pölyttäjähyönteisiä.
  2. Ole sinnikäs. Kotiviljely opettaa kärsivällisyyttä ja nöyryyttä.
  3. Etsi tietoa. Lue kirjoja, lehtiä ja nettipalstoja. Kokeneemmilta viljelijöitä saa hyviä vinkkejä!

Millainen viljelylaatikko sinulle sopisi?

Blokgardenin viljelylaatikkoon saat valita juuri niitä kasveja, joita itse haluaisit kasvattaa. Taimet toimitetaan kasvatuslaatikkoon istutettuina kotiovellesi.

Tutustu valikoimaan osoitteessa blokgarden.com!

Suomen huipulla nyrkkeilevää Emmaa ei vielä tunnisteta Amurin Salen hyllyjen välissä. Hoikan naisen ruhjeiset kasvot keräsivät työpaikalla alkuun pitkiä katseita, ja Emma olisi halunnut selvyyden vuoksi kiinnittää nimikylttinsä tilalle lapun, jossa lukee ”nyrkkeilijä”. Sitä Emma voikin olla ennen muuta, kun myyjän työ joustaa urheilijan rytmiin. Oikea työ ja tahti on löytynyt myös alaa vaihtaneelle pyöräilevälle perheenisälle ja restonomiopiskelijalle, joka ei tee harrastuksestaan numeroa.

Emma Jokiaho on tekijänainen. Reilut puolitoista vuotta sitten tyyppi otti kotonaan Alajärvellä puhelimen käteen ja soitti Tampereen Voimailuseuraan. Puhelua seurasi muutto Tampereelle ja paikka samassa valmennustiimissä Mira Potkosen kanssa olympiavalmentaja Maarit Teurosen opissa. Viime vuonna SM-pronssi.

Menestys on toki vaatinut muutakin kuin puhelinlankojen liverrystä. Emmalla on pitkä urheilutausta: yksi vuosikymmen vierähti ensin lentopalloilijana. Nykyään hän treenaa joka arkipäivä kahdesti ja lauantaisinkin kerran. Treeni on monipuolista fysiikkaharjoittelua, eri lajeja sekä sparrailua. Sunnuntaisin huilataan – tai ollaan töissä.

– Kun muutin Tampereelle, Pirkanmaan Osuuskaupalle hakeminen tuli luonnostaan, sillä mulla oli jo aiempaa kokemusta ABC:llä työskentelystä. Amurin Sale valikoitui työpaikakseni sattuman kautta, mutta se on osoittautunut erittäin hyväksi valinnaksi. Halli on lähellä ja pääsen töistä nopeasti treeneihin, Emma kertoo.

– Kun kauppa on pieni, niin työtehtävät ovat monipuolisia. Teen asiakaspalvelua kassalla ja muualla myymälässä, hyllytän ja puran tavaraa. Siinä hyvästä fyysisestä kunnosta on apua. Toisin kuin voisi luulla, nyrkkeily on lajina oikeasti aika sosiaalinen, ja puheliaana persoonana osaan ottaa asiakkaat huomioon ja jutustella, Emma hymyilee.

nyrkkeilijä

Nyrkkeily on harrastuksena haastava. Kyllä mä monesti olen miettinyt, että mitä hittoa mä olen oikein kuvitellut, mutta haluan näyttää itselleni, mihin minusta on. Nyt on sen aika.

Kameran edessä ennakkoluuloja karistamassa

Hurja treenimäärä vaatii vastapainoksi palautumista, mutta nukkujana Emma ei ikävä kyllä ole mitalitasoa. Työvuorot hän on kuitenkin aina saanut sumplittua siten, että viikkoon mahtuu myös riittävästi treenistä ja työstä palautumista. Työvuorosuunnitteluun ja työntekijöiden yksilöllisiin tarpeisiin on Osuuskaupalla kiinnitetty viimeisen vuoden aikana yhä enemmän huomiota.

– Myös työporukka Salessa on ollut harrastukseni suhteen kannustava ja ymmärtäväinen. Tavoitteellinen treenaaminen vaatii tukea työyhteisöltä ja perheeltä, Emma sanoo.

Ennakkoluulojakin maalaistyttö kertoo kohdanneensa.

– Olen perheessäni ensimmäinen, joka oikeasti harrastaa. Vanhempien sisarusteni urheilut on urheiltu navetassa. Kyllä naisihmisen nyrkkeily herätti alkuun ihmetystä joissakin tuttavissa, ja kasvojen pilalle menoa pelättiin. Nyrkkeily ei ole kovin mediaseksikäs laji, ja sen haluaisin muuttuvan.

Kilpanyrkkeilyn valokeilaan tuominen oli yksi niistä syistä, joiden vuoksi Emma ilmoittautui työnantajansa rekrymalliksi.

sale

Esimies vinkkasi Emmalle kuvauksista. – Vaikka en koekaan olevani hyvä kameran eessä, lähdin innolla mukaan.

Hetken mielijohde vei malliksi

Pirkanmaan Osuuskaupan uusi, Ihmisten työpaikka -nimeä kantava rekrytointimarkkinoinnin konsepti korostaa kunkin työntekijän omaa persoonaa työminän takana. Konseptia varten järjestettiin mainoskuvaukset, jonka kasvoiksi pyydettiin Pirkanmaan Osuuskaupan työntekijöitä. Hakemusten perusteella valittiin seitsemän innokasta, jotka halusivat mukaan oman, tärkeän harrastuksensa kanssa.

– Pirkanmaan Osuuskaupalla työskentelee tällä hetkellä noin 3 000 henkilöä, ja yrityksen toimintaa ohjaa vahvasti työntekijöiden hyvinvointiin satsaaminen. Oli luonnollista, että mallit haettiin omasta henkilökunnasta anonyymien kuvapankkikasvojen sijaan. Näin esille saadaan tärkein, aidot POK:n ihmiset titteleiden ja työtakkien takaa, kertoo Pirkanmaan Osuuskaupan ihmisten ja kulttuurin johtaja Sari Pelli.

Peter Lampinen haki mukaan hetken mielijohteesta.

– Jotenkin löydän itseni aina pikkuisen epämukavista tilanteista, ujoksi itseään väittävä Peter nauraa.

Epämukavuusaste saavutti väliaikaisen huippuunsa juuri ennen mallien kuvauksia. Maastopyöräilyä harrastava Peter oli ottanut pyörän työpaikalle mukaan auton takakontissa, mutta kun tuli aika lähteä polkemaan kuvauspaikalle, kaveri huomasi pyöränavainten jääneen kotiin. Pälkähästä pelasti vaimo, joka pääsi pikana tuomaan avaimet ja auttamaan pyöräilijän kuvauspaikalle – autolla ja minuutilleen aikataulussa.

rekrymalli

Peter sanoo löytävänsä itsensä usein epämukavista tilanteista. – Olen kuitenkin saanut niistä itsevarmuutta. En enää jännitä muiden mielipiteitä.

Perhe laittoi stopin iltatyölle

Vaimo ja lapset liittyvät myös siihen, miksi Peterin urapolku sai alkuvuonna yllättävän käänteen.

– Olen työskennellyt seitsemisen vuotta POK:lla ravintolapuolella ja saanut monenlaisia kehittymismahdollisuuksia: olen saanut kouluttautua työn ohella ja pääsin jo nuorena ravintolapäälliköksi, mielipiteeni on otettu huomioon ja niitä on kuunneltu. Ilmapiiri on ollut aina hyvä. Sen vuoksi en epäröinyt tai pelännyt kertoa omalle esimiehelleni viime vuonna, etten pystynyt enää olemaan täysillä mukana iltapainotteisessa ravintolatyössä, Peter kertoo.

2- ja 4-vuotiaat valvottivat ja vaimo oli palaamassa takaisin työelämään. Jonkin oli muututtava, ja se jokin oli työ.

Elämäntavasta tuli Tampereella harrastus

Nykyisen tehtävänsä työpaikkailmoituksen Peter ohitti kerran ja vielä toisenkin. Jokin ilmoituksessa jäi kuitenkin kutkuttamaan, ja ravintolapäällikkö palasi lukemaan sen vielä kolmannenkin kerran.

– Sen jälkeen jätin hakemuksen sisään. Minulle oli itsestään selvää, että haen paikkaa POK:n sisältä, mutta toimialan vaihto ravintolasta kaupan puolelle tuli itsellenikin puskista, hän muistelee.

Uusi työ heti valmiin tuoreruoan projektipäällikkönä alkoi tammikuussa, ja työpöydällä on tällä hetkellä ruokakaupoissa tuoreena pakatut valmiit ateriat sekä niihin liittyvät syksyn valikoimavaihdokset ja uusien konseptien suunnittelu yhdessä tiimin kanssa.

Asiantuntijatyön joustava työaika on helpottanut työn ja vapaa-ajan yhteensovittamista merkittävästi. Harrastukselle ei kuitenkaan edelleenkään ole niin paljon aikaa kuin toivoisi.

– Enkä minä pyöräilyä harrastuksena ole vielä pitkään pitänytkään. Pyöräily oli lapsena maalla asuessani tapa liikkua. Sitä se oli silloinkin, kun aloin Tampereella kulkemaan työmatkoja pyörällä. Harrastukseksi se muuttui, kun lähdin polkemaan joitakin vuosia sitten maastoon, Peter kertoo.

Maastopyöräilyharrastus on tällä hetkellä satunnaista ja elää oman jaksamisen ja perheen rytmin mukaan. Väsyneenä voi tehdä kevyen lenkin maisemia katsellen ja palautua ennen nukkumaanmenoa. Vapaapäivänä voi ajaa raskaammin umpimetsässä. Enää Peter ei ota paineita harrastuskertojen satunnaisuudesta, mutta näin ei ole aina ollut.

Puisto-ravintola

Kuvausten jälkeen Peter ja muut mallit vietiin syömään Puisto-ravintolaan, jossa Peter käy mielellään vapaa-ajallaankin. Osuuskaupalla työskentelevät saavat henkilöstöetuna –25 prosenttia ruoasta ja juomasta kaikissa S-ryhmän ravintoloissa ympäri Suomen.

Irti vapaa-ajan paineesta

Uralla etenemistä, kukoistavaa perhearkea, tavoitteellista harrastamista, itsensä ylittämistä, huipuksi kehittymistä. Superihmisiä tarjoillaan meille päivittäin monissa eri kanavissa. Suurimmat paineet harrastamisesta Peterille asetti kuitenkin mies itse.

– Kilpailuhenkisenä ihmisenä ja jalkapalloa sekä salibandyä harrastaneena mulla oli jossain vaiheessa paineita harrastamisesta. Etenkin silloin, kun aloitin maastopyöräilyn, innostuin alkuun hirmuisesti ja kalenteroin itselleni useita treenikertoja viikon varrelle. Sitten kun en väsyneenä pystynyt niitä suorittamaan, kannoin saamattomuudestani syyllisyyttä, Peter muistelee.

– Nyt olen kuitenkin alkanut ajatella asiaa eri kantilta. Hyväksyn sen, että mun elämäntilanne on tällä hetkellä sellainen, että harrastaminen onnistuu vain satunnaisesti. Nautin niistä kerroista, kun ehdin harrastaa, ja siitä, että pääsen nyt töistä sellaiseen aikaan, että pystyn viettämään paremmin aikaa lasten kanssa. Muutaman vuoden kuluttua lapset ovat isompia ja harrastus- ja työmahdollisuudet ovat varmasti erilaiset.

rekrymallit ravintolassa

Elisa (kuvassa vasemmalla) ammentaa inspiraatiota harrastukseensa Instagramista.

Hifistelyä – mutta rennosti

Superihmisen tai -harrastajan viitasta kieltäytyy myös täysin toisenlaisessa elämäntilanteessa oleva opiskelija ja ABC:n palveluvastaava Elisa Syvänen. Elisa harrastaa ruoanlaittoa ja leipomista, ja oli ensimmäinen muutamasta kymmenestä POK:n työntekijästä, jotka ilmoittautuivat halukkuutensa osallistua rekrymallikuvauksiin.

Korona toi kotoilun, jauhot vietiin hyllyistä, ja moni oppi leipomaan ja laittamaan ruokaa päivittäin. Mikä siitä sitten tekee harrastuksen?

– Hifistely, väittää Elisa.

– Ruoanlaitto sopii harrastuksena kaikille, jotka ovat kiinnostuneita ruoasta ja haluavat käyttää siihen aikaa. Minulla aikaa kokeelliselle keittiölle on lähinnä vapaapäivinä. Hifistelymielessä kokkaamisen aloitin muutama vuosi sitten, kun kiinnostuin alasta enemmän.

Hifistely ei kuitenkaan tarkoita Elisalle ryppyotsaista pipetöimistä. Tästä hyvänä esimerkkinä on tarina kuvauspäivältä: Elisan aikomuksena oli valmistaa rekrykuvauksiin rekvisiitaksi leivonnaisia, mutta kiire yllätti ja työpaikalta henkilökunta-alennuksin mukaan napattu donitsi sai toimittaa leipurin taidonnäytteen virkaa. Ei paineita.

rekrymalli

Elisan bravuuri on focaccia, jonka salaisuus on onnistunut kohotus. – Päälle kannattaa kokeilla oliivien sijaan välillä vaikkapa aurinkokuivattuja tomaatteja.

Urapolulla oikeassa paikassa

Viisi vuotta sitten Elisa aloitti hommat liikennemyymälätyöntekijänä Orituvan ABC:llä.

– Olen hyvä esimerkki siitä, miten samalla työnantajalla voi siirtyä elämäntilanteen muuttuessa työhön toiselle paikkakunnalle ja harrastuksesta voi tehdä jopa työn, Elisa hehkuttaa.

Tampereella suoritettavien restonomiopintojen myötä työpaikaksi vaihtui pari vuotta sitten Lahdesjärven ABC. Hiljattain Elisa otti myös uuden askeleen urapolullaan, kun hän pääsi tehtävään, jossa hän vastaa liikenneaseman ravintolatoiminnasta ja vuorosta.

Opintojen ja harrastuksen myötä ABC:n keittiöstä nousevien annosten laadunvarmistus käy kätevästi, ja Elisan haaveissa siintää paikka ravintolapäällikkönä. Mahdollisuus siihenkin urapolun käänteeseen on POK:lla olemassa.

– Koen olevani tällä hetkellä elämässäni ja työssäni juuri oikeassa paikassa, iloinen Elisa sanoo.

Viikonlopun suunnitelmissa Elisalla on ruoanlaitto rennosti ilman reseptiä. Se onkin taito – niin ruoanlaitossa kuin elämässä yleensäkin. Ja valmiit donitsit varasuunnitelmana toimii takuuvarmasti.

– – –

POK:n rekrymalleja on voinut bongata kesäkuun lopusta alkaen avoimia työpaikkoja koskevista työpaikkailmoituksista ja rekrymainoksista. Lue lisää uratarinoita kaupalta ja ravintoloista ja hae Emman, Peterin tai Elisan työkaveriksi osoitteessa pokrekry.fi.