Valkeakoskella vihertää – eikä ainoastaan keskikesän merkkinä. Prisman rakentamisesta kaupunkiin on puhuttu jo pitkään, ja hanke alkaa viimein versoa. Vastikään jätetty kaavoitushakemus tähtää siihen, että kauppakeskus Koskikarassa sijaitseva S-market laajennetaan parin seuraavan vuoden aikana hypermarketiksi, joka vastaa entistä paremmin juuri valkeakoskelaisten tarpeisiin.

Pirkanmaan Osuuskauppa on jättänyt kaavoitushakemuksen S-market Valkeakosken laajentamisesta Prismaksi. Kauppakeskus Koskikarassa sijaitsevaa S-marketia on tavoitteena kasvattaa remontilla nykyisestä 3 400 neliömetristä noin 5 600 neliömetriin siten, että kauppa laajenee sekä kauppakeskuksen sisällä että uudisosaan.

Suunnitelmien toteutuessa valkeakoskelaisten saataville tulee Prisman myötä paitsi markkinan edullisiin ruokakori myös entistä helpommat arjen ratkaisut: Paikan päällä ruokailuun ja mukaan otettavaan heti valmiiseen ruokaan tuodaan runsaasti lisää vaihtoehtoja, kun marketin Ruokatori-palvelutiski laajenee. Prisman myötä myös paikkakunnan käyttötavaravalikoima monipuolistuu esimerkiksi pukeutumisen, urheilun, pienkoneiden ja viihteen osalta.

– Valikoimia pohditaan tarpeiden pohjalta, ja kysymme muutostöiden edetessä asiakkailta, mitä he toivovat hypermarketiltaan. Se on tärkeä vaikuttamisen paikka, sanoo Pirkanmaan Osuuskaupan Prisma-ketjujohtaja Karlos Kotkas.

Parannuksia myös kulkemiseen

Prisma-hankkeen toteuttaminen Valkeakoskella edellyttää asemakaavamuutosta. Prisman suunnittelua edistetään kaavaprosessin rinnalla. Jos suunnitelmat toteutuvat, Prisma voitaisiin avata vuoden 2024 aikana.

Hankkeen tavoitteena on myös helpottaa liikennöintiä kauppakeskus Koskikaraan: Yhtenä aikeena on parantaa Koskikaran asiakasliikennettä uudella ulosajorampilla. Lisäksi suunnitelmissa olevan uuden lastausjärjestelyn myötä raskasta liikennettä saataisiin pois ydinkeskustasta, ja kauppakeskuksen pysäköintipaikkaa laajennettaisiin.

Hankkeen monenlaiset työllisyysvaikutukset

Liikkeelle lähtiessään Prisma-hanke tuo paikkakunnalle uusia työpaikkoja ja toisaalta myös monipuolistaa nykyisestä S-marketista Prismaan siirtyvien työntekijöiden tehtävänkuvia.

– Paikallisten työllistämiseen pyrimme vaikuttamaan myös esimerkiksi valikoimien kautta. Panostamme Valkeakoskellakin vahvasti lähiruokaan ja sen monipuoliseen saatavuuteen, Karlos kertoo.

Lisätietoja:

Pirkanmaan Osuuskaupan Prisma-ketjujohtaja Karlos Kotkas, puh. 010 767 2520, karlos.kotkas@sok.fi

Kauppareissut Kalevassa herkullistuvat pian kertaheitolla, kun Jungle Juice Barin, Siipiweikkojen, Golden Unicornin ja jo ennestään Prismassa toimivan Itsudemon muodostama uusi ravintolakatu aukeaa keskelle myymälää. Kauppa uudistuu myös muilta osin: hevi- ja leipäosasto remontoidaan, ja käyttötavarapuolelle saadaan ulkoilulle omistettu outdoor-osasto.

Yli sataneliöinen ravintolakatu valmistuu maaliskuun aikana ja se palvelee maanantaista perjantaihin kello 10.30–21, lauantaisin kello 10.30–20 ja sunnuntaisin kello 12–18.

– Grocerant-ilmiö eli kaupan ja ravintolan yhdistyminen yleistyy Suomessa kovaa vauhtia. Ravintolaruoan tuominen asiakkaan luokse vapauttaa kiireisestä arjesta aikaa, kun ostosreissun jälkeen ei ole pakko ryhtyä heti kokkaamaan – ja silti saa nauttia laadukkaasta ateriasta. Tämä mielessä olemme viimeisen parin vuoden aikana uudistaneet Prismojen ja S-marketien Ruokatorien puitteet ja tuotteistuksen, tuoneet valikoimiin lähituottajien tuorepakkaamia valmisruokia sekä ryhtyneet shop-in-shop-yhteistyöhön muun muassa arvostettujen paikallisbrändien kanssa, Pirkanmaan Osuuskaupan toimialajohtaja Ville Jylhä kertoo.

Esimerkiksi vuosi sitten auenneen Pirkkalan Prisman myymäläkierrosta löytyvät Sitkon, Itsudemon, Siipiweikkojen ja Nygrenin myyntipisteet. Vastaavia shop-in-shopeja on toivottu muuallekin.

– Päivän sana on elämyksellisyys. Ruoan tuoreus ja laatu konkretisoituvat, kun annokset valmistuvat asiakkaan silmien edessä. Olemme saaneet shop-in-shopeista paljon positiivista palautetta, mikä on vahvistanut tulevaisuuden suunnitelmiamme. Kalevan ohella muutamissa muissakin Prismoissa aloittaa mielenkiintoisia ravintolatoimijoita vielä tämän vuoden puolella, Ville valottaa.

Viidakosta lennähdys street foodiin

Ravintolakadun monipuolisuus ja asiakastoiveet olivat suunnittelutyössä tärkeässä roolissa.

Kalevan Prisma on Jungle Juice Barille Pirkanmaan ensimmäinen ruokakauppalokaatio. Jatkossa hyllyväleissä voikin kierrellä smoothieta siemaillen.

– Mahtavaa päästä tarjoamaan Kalevan asiakkaille viidakkokeidas, josta napata mukaan tuore ja terveellinen smoothie – siinä saa isompikin nälkäkiukku kyytiä. Ravintolakadulle tulee myös spesiaalituote, hyvikkimehu, jonka toteutamme yhteistyössä Prisman kanssa. Hyvikkimehut valmistetaan paikan päällä kaupan hedelmäosaston hävikkihedelmistä päivittäisen saatavuuden mukaan, Jungle Juice Barin toimitusjohtaja Elli Holappa vinkkaa.

Himo rapeisiin siipiin ei katso aikaa eikä paikkaa – tämän tietää jokainen tamperelainen. Myös Siipiweikkojen markkinointi- ja kasvujohtaja Joonas Koivumaa odottaa ravintolakadun valmistumista innolla. Pirkkalan Prisman tapaan myös Kalevassa nähdään Siipiweikot Mini, jonka siipibuffetista pääsee koostamaan mieleisensä kombon siipiä, dippejä, kastikkeita ja muita höysteitä.

Perheomisteisen Golden Unicornin Danni Ma puolestaan lupaa ravintolakadulle aasialaista street foodia parhaimmillaan: luvassa on niin korealaisen, thaimaalaisen, kiinalaisen kuin filippiiniläisenkin keittiön väriloistoa.

Susheistaan tunnettu Itsudemo on ennättänyt toimia Kalevan Prismassa vuodesta 2019 lähtien, ja nykyisin sen shop-in-shop-pisteitä on jo viidessä muussakin Pirkanmaan Prismassa.

Kerää ja skannaa -palvelu useisiin Prismoihin

Kalevan ravintolakatua pystytettäessä myös sen viereiset hevi- ja leipäosasto remontoidaan. Samoin käyttötavarapuolelle lanseerataan uusi monipuolinen outdoor-osasto, jonne tulee laaja valikoima muun muassa retkeilytarvikkeita ja -vaatteita. Korona-aika on lisännyt ulkoiluharrastusta merkittävästi.

Lisäksi Kalevaan saadaan Linnainmaan Prismassa pilotoitu Kerää ja skannaa -palvelu, joka otetaan käyttöön myös kesällä valmistuvassa Sastamalan Prismassa, ja loppuvuoden aikana Pirkkalassa ja Lielahdessa. Palvelu perustuu siihen, että asiakas piippaa käsiskannerilla itse ostoksensa sitä mukaa, kun valitsee tuotteita hyllystä. Laitetta palauttaessa tulostuu koontikuitti, jonka voi maksaa ripeästi pikakassalla. Skanneri aktivoidaan vilauttamalla S-Etukorttia myymälän sisäänkäynnin luona olevan skanneripisteen lukijalle.

Lisätietoja:

Pirkanmaan Osuuskauppa, toimialajohtaja Ville Jylhä, ville.jylha@sok.fi, 010 767 0079

Jungle Juice Bar, toimitusjohtaja Elli Holappa, elli@junglejuicebar.com, 040 509 4786

Golden Unicorn, omistaja Danni Ma, danni.ma13913@gmail.com, 050 540 5718

Siipiweikot, markkinointi- ja kasvujohtaja Joonas Koivumaa, joonas.koivumaa@siipiweikot.fi, 040 370 7330

Itsudemo, markkinointi ja liiketoiminnan kehityspäällikkö Hao Cao, hao.cao@spartao.fi, 045 204 7508

Pirkanmaan Osuuskauppa ja Tampereen seudun ammattiopisto Tredu käynnistävät yhdessä Pokkikokki-kilpailun 9. luokan kotitalousoppilaille marras–joulukuussa 2021. Kaksiosaisessa kisassa nuoret loihtivat kilpaa ravintolatason ruoka-annoksia ja pääsevät tutustumaan matkailu- ja ravintoalan kulisseihin. Palkintona on kesätyöpaikka yhdessä POK:n ravintoloista. Kilpailun juontaa vuoden 2018 Nuori kokki Emmiina Lehtonen.

Kaikkien aikojen ensimmäisestä Pokkikokki-tittelistä kisaavat tänä vuonna Etelä-Hervannan yläkoulun kotitalousoppilaat pareittain. Kilpailun alkukarsinnat käytiin 18.–19.11., jonka jälkeen neljä parasta paria eteni 3.12. järjestettävään finaaliin. Alkukarsinnoissa kilpailijoiden tehtävänä oli valmistaa kahden ruokalajin ateria tunnissa. Sen jälkeen kilpailun tuomarit arvioivat annokset.

– Toivoimme kilpailijoilta kekseliäisyyttä ja heittäytymistä. Kiinnitimme huomiota myös parien työskentelyyn ja esimerkiksi ajankäyttöön. Tunti on lyhyt aika, mutta osallistujat saivat suunnitella annoksiaan ennakkoon, kertoo ravintola Puiston johtaja Anette Mellin.

Pokkikokin finaali järjestetään Pirkanmaan Osuuskaupan koekeittiössä, Makupajassa. Finaalissa joukkueet kokkaavat jo selkeästi haastavamman jälkiruoka-annoksen heille annetun reseptin mukaan. Tueksi tehtävään parit saavat oman kummikokin, joka auttaa muun muassa ammattikeittiön laitteiden käytössä. Kummikokkeina toimii Tredun kokkiopiskelijat.

Voittajapari nimetään vuoden Pokkikokeiksi. Luvassa on myös tavoittelemisen arvoinen palkinto: kesätyö yhdessä POK:n ravintoloista.

Ravintola-ala nuorille tutuksi

Ajatus Pokkikokki-kilpailusta syntyi matkailu- ja ravintola-alan ajoittain haastavasta työvoimatilanteesta – muun muassa alan koulutusmahdollisuuksia ei tunneta tänä päivänä riittävän hyvin. Pirkanmaan Osuuskauppa ja Tredu halusivat luoda hauskan tavan tutustuttaa nuoret ravintolamaailmaan, joka kaipaa uusia, innokkaita tekijöitä.

– Haluamme tarjota kilpailijoille paitsi hauskan kokemuksen myös kurkistuksen alan kulisseihin, sen koulutus- ja työmahdollisuuksiin. Pokkikokki-finalistit pääsevät esimerkiksi tutustumaan työarkeen ravintola Puistossa, kertoo ravitsemisalan opettaja Roosa Haapajoki Tredusta.

– Pokkikokki on herkullinen tilaisuus päästä tutustumaan alan kulisseihin. Ravintola-ala nähdään helposti turhan kapeana, vaikka se on täynnä mahdollisuuksia ja upeita, monenlaisia urapolkuja. Haluamme osana kilpailua kertoa Osuuskaupan erilaisista ravintolakonsepteista ja esitellä intohimoisia osaajiamme, kertoo Pirkanmaan Osuuskaupan ravintoloiden ryhmäpäällikkö Marko Lehtinen.

 

Seuraavaa Pokkikokki-kilpailua ollaan suunnittelemassa ensi syksyllä 2022. Kiertävä kilpailu jatkuu seuraavat kolme vuotta eri puolilla Tampereen seudun yläkouluja.

Lisätietoja: Heini Salo, rekrytointipäällikkö, Pirkanmaan Osuuskauppa, p. 010 76 72591, heini.salo@sok.fi

Aamupalapöytään tuore lämmin leipä tai illan leffaherkut kouraan kotoa poistumatta? Tampereen kahdessa Salessa alkoi tällä viikolla kahden uudenlaisen ruoan kotiinkuljetuspalvelun pilotointi. Tampellan Salessa testataan Sale Klubia, jossa lähialueen asukkaat voivat tilata euron päivähinnalla isoja tai pieniä ruokaostoksia kotiovelle kuusi kertaa päivässä. Puutarhakadun Salessa puolestaan kokeillaan alle neljän euron hintaista pikatoimitusta, joka lupaa ostokset asiakkaalle tunnin sisällä.

Sale Klubiin etukäteen ilmoittautuneet Tampellan asukkaat pääsevät kokeilemaan huolettomampaa arkea seuraavat kaksi kuukautta. Klubi-jäsenillä on mahdollisuus tilata ruokaostokset kotiin tunnin varoajalla jopa kuusi kertaa päivässä. Jäsenyys maksaa euron päivässä, eikä tilauksille ole euro- tai tuotemäärään sidottua minimi- tai maksimirajaa.

– Tampellan testiryhmään on vielä muutama paikka vapaana ja siihen voi ilmoittautua osoitteessa Saleklubi.fi. Arvelemme Sale Klubin istuvan erityisen hyvin juuri keskustan hektiseen sykkeeseen. Nyt saa elää hetkessä oikein luvan kanssa, kun viikon ruokia ei tarvitse suunnitella etukäteen ­– mielekkään lounaan saa päättää vasta nälän kurniessa eikä aamullakaan ole syytä huolestua, jos huomaa kahvimaidon loppuneen. Apu löytyy nopeasti, Pirkanmaan Osuuskaupan ruoan verkkokaupan kehittämispäällikkö Iida Dimov (kuvassa) nauraa.

Uudenlaista herkkua Suomessa

Klubi-asiakkaan tulee tilata ostokset viimeistään tuntia ennen haluttua toimitusaikaa. Tilaaminen, maksaminen ja toimituksen seuranta hoituvat S-ryhmän uuden ruoan verkkokaupan, S-kaupat-sovelluksen kautta.

Klubilaisten tilausvalikoima kattaa koko Tampellan Salen tarjooman. Toimituksen aikaikkunoita löytyy arkisin ja lauantaisin kuusi, sunnuntaisin neljä. Klubi-kokeilu on tarjolla reitin varrella asuville asiakkaille, ja tilaukset toimittaa Sale Klubin oma kuski.

– Ruoan verkkokaupan klubimalli on Suomessa vielä uudenlainen juttu, ja lähdemme innolla testaamaan ja kehittämään tätä palvelua yhdessä asiakkaidemme kanssa, Iida hehkuttaa.

Puutarhakadulta pikatoimitetaan alle tunnissa

Tampellan Salen lisäksi myös toinen Tampereen keskusta-Sale aloitti tällä viikolla oman kuljetuspalvelunsa testaamisen. Puutarhakadun Salesta pystyy tilaamaan marras- ja joulukuun ajan maanantaista sunnuntaihin kello 10–21 3,90 euron hintaisia pikatoimituksia, jotka lupaavat ruokaostokset kotiovelle tunnin sisällä. Tilaus tehdään tässäkin tapauksessa S-kaupat-sovelluksen kautta, eli asiakas kerryttää samalla Bonusta. Pikatoimituksissa ostosten minimitilaus on kymmenen euroa.

– Puutarhakadun Salen pikatoimitukset ovat kaikkien lähialueen asukkaiden saatavilla joulukuun loppuun asti. Toisinaan ruokaostosten täydennystarve on äkillinen, eikä perinteinen ruoan verkkokauppa taivu siihen. Näiden pilottien avulla pääsemme haastamaan itseämme ja testaamaan, mitä uutta ja erilaista Salen helppous ja nopeus voivat asiakkaalle tarkoittaa, Iida kuvailee.

Tampereen lisäksi myös HOK-Elanto testaa parhaillaan klubimallia Wallininkujan ja Herttoniemen Alepoissa sekä pikatoimituksia Sellon ja Elielin Alepoiden lähialueilla.

Ruoan verkkokaupan kasvu kiihtyy

Pilottien ohella Pirkanmaan Osuuskaupan ruoan verkkokauppa on kahden vuoden aikana kasvattanut muskeleitaan monella saralla. Verkkokaupan myymäläverkosto on laajentunut neljästä toimipaikasta 25:een ja henkilöstömäärä kolmestakymmenestä työntekijästä 140:een. Kotiinkuljetus kattaa tällä hetkellä Tampereen, Pirkkalan, Lempäälän, Nokian, Ylöjärven ja Kangasalan.

–  Ruoan verkkokaupan kysyntä kasvaa koko ajan ja sen kehittäminen on yksi tärkeimmistä tulevien vuosien painopisteistämme. Verkoston kasvattamisen lisäksi palvelun parantaminen on tarkoittanut esimerkiksi uusien toimintamallien ennakkoluulotonta testaamista. Siirrymme parhaillaan myös Foodie.fi-palvelusta uuteen helppokäyttöiseen tilausalustaan: Jo auki oleva uusi S-kaupat-sovellus tulee kokoamaan yhteen kaikki S-ryhmän ruoan verkkokaupan myymälät ja palvelut, Iida valottaa.

Lisätietoja:

Pirkanmaan Osuuskaupan ruoan verkkokaupan kehittämispäällikkö Iida Dimov, iida.dimov@sok.fi, 010 767 2893

Pirkanmaan Osuuskaupan ruoan verkkokaupan noutopisteet:

Makunystyröitä kutittava kastike nostaa annoksen uudelle tasolle, oli lautasella sitten lounassalaatti, pihvi tai burgeri. Sokos Ravintola Herkussa ja Kivenheitossa tiedetään, mitkä soosit sulattavat sydämet vuosi toisensa jälkeen. Siipikastikkeita taas ei tunne kukaan paremmin kuin Siipiweikot, suomalaisten wingsien ehdoton edelläkävijä.

Sokoksen alakerran Ravintola Herkussa yksi salaatinkastike on ylitse muiden. Jos legendaarinen unkarilainen kastike loppuu, hyytyy salaatinkin myynti. Suosikkikastiketta keitellään 80 litran padoissa.

– Unkarilainen kastike on ainutlaatuinen, sitä ei saa muualta. Se sopii hyvin suomalaiseen makuun ja on muiden Herkun salaatinkastikkeiden tapaan rakkaudella paikan päällä tehty, kertoo Pirkanmaan Osuuskaupan nopean syömisen ryhmäpäällikkö Anu Vesanen.

Paprikapohjaisen kastikkeen toi 30 vuotta sitten osuuskauppojen kastikekoulutuksesta Ravintola Herkun kokki, ja resepti muovailtiin Herkun makumaailmaan sopivaksi. Kastike syntyy edelleen saman kokin käsissä, joten se todella tehdään vuosikymmenten ammattitaidolla.

– Unkarilaiseen kastikkeeseen liitetään usein Herkun yrttipasta-broilerisalaatti, mutta se sopii hyvin kaikkiin muihinkin salaatteihin. Moni käyttää kastiketta myös -kotona, sillä sitä on ravintolassa myynnissä, vinkkaa Anu.

Puolukan ja chilin liitto herättää uteliaisuuden

Kortteliravintola Kivenheiton puolukka-chilimajoneesi on kutkutteleva yhdistelmä pientä poltetta ja perinteistä kotimaista makumaailmaa. Pirkanmaan Osuuskaupan anniskeluravintoloiden ryhmäpäällikkö Marko Lehtinen uskoo, että majoneesin suosion salaisuus on ihmisen luontainen uteliaisuus sitä kohtaan.

– Kivarin puolukkamajoneesi on erilainen ja uniikki. Kun puolukka ja chili isketään yhteen, se herättää kiinnostuksen jo ruokalistaa tutkiessa.

Puolukka-chilimajoneesin historia yltää ravintola Kustaa III:een. Silloiset keittiömestarit testailivat pitkään eri makuja, kunnes löysivät varman hitin. Kustaan jälkeen Kivenheitto peri reseptin, ja tämä silloinen kokeilujen tulos pitää yhä pintansa yhtenä ravintolan kysytyimpänä kastikkeena.

Majoneesin ykkösmakupari on burgeri, mutta Marko kehottaa rikkomaan rajoja ja testaamaan, mihin kaikkeen puolukka ja chili venyvät.

Siipikastikkeissa on skaalaa lempeästä liekehtivään

Pirkkalan Prismastakin tuttu tamperelainen Siipiweikot toi kanansiivet Suomeen 1990-luvun alussa. Edelläkävijän lähes kymmenestä erilaisesta siipikastikkeesta suosituimpia ovat medium ja hot, joissa on moneen suuhun juuri sopivasti potkua. Kastikkeissa maku on ykkönen ja tulisuus hyvä lisä päälle.

– Moni asiakas sanoo, että meillä tulisinkin kastike maistuu edelleen hyvälle. Sitten on tietysti myös ihmisiä, jotka nimenomaan haastavat itseään syömään tulisempia versioita. Suosituimmat kastikkeet löytyvät kauppojen hyllyiltä, ja tulisinta Kamikazea saa Weikkokauppa-nimisestä verkkokaupastamme, kertoo Siipiweikkojen ravintolatoimen johtaja Satu Hellsten.

Satu vinkkaa, että siipikastikkeet sopivat myös marinointiin, grillailuun sekä erilaisiin burgereihin. Vihannesten dippailukin onnistuu, ja mikä jottei kastiketta voisi lorauttaa salaattiin tai leivän päälle.

– Villeimmät huhut kertovat, että kastikkeita käytetään puuron seassa ja juodaan suoraan pullosta, nauraa Satu.

Hyvän kastikkeen ABC

Kastikkeen tärkein tehtävä on korostaa pääraaka-aineen makua ja parhaita ominaisuuksia – se siis esittää lautasella tärkeää sivuroolia. Pirkanmaan Osuus-kaupan master chef Jouni Vaarala jakaa vinkkinsä kotikeittiöön.

Monen puutarhaintoilijan mielestä tuleva kesä on jo kulman takana. Nyt on hyvä hetki mutustella säilöttyä satoa ja suunnitella seuraavaa kasvukautta. Kotiviljelijä Karoliina Tuukkanen tietää, kuinka onnelliseksi mullan möyhiminen voi ihmisen tehdä.

Kun syyskuun illat viilenevät Tampereen Nekalassa, Karoliina sulkee haikeana siirtolapuutarhamökkinsä oven. Hedelmäpuiden varjossa on ollut ihanaa natustella mökkipuutarhan raparpereja, hunajamarjoja ja yrttejä perennapenkkien huumaavasta tuoksusta nautiskellen. Nyt sato on säilötty talven varalle: pakkanen pullistelee vadelmia, kellari hilloja ja etikkasäilykkeitä.

– Puutarhanhoito on minulle parasta hyvinvointia. Pulssi laskee joka kerta, kun astun mökin portista sisään. Istutusten parissa puuhastelu on hyvää kuntoliikuntaa, ja itse kasvatetun ruoan syöminen on palkitsevaa, Karoliina myhäilee.

Mökkipalstalla viihtyvät niin punajuuret kuin perennatkin

Karoliina innostui kotiviljelystä jo lapsena touhutessaan äitinsä seurana kotipihan kasvimaalla. Parikymppisenä hän hankki ensimmäisen oman vuokrapalstansa, ja kuusi vuotta sitten viljelyharrastajalle tarjoutui mahdollisuus ostaa oma siirtolapuutarhamökki.

– Ihastuin paikkaan niin päätä pahkaa, että en voinut pidätellä itseäni. Mökin piha on lähes 400-neliöinen, joten siellä mahtuu kasvattamaan kaikenlaista. Panostan puutarhassani etenkin erikoisempiin hyötykasveihin, kuten violetteihin porkkanoihin ja keltaisiin punajuuriin. Rakastan myös kukkia ja yrttejä, Karoliina kertoo.

Kaupunkiviljely on Karoliinalle läheistä myös työn kautta. Hän on perehtynyt urbaanin viljelyn saloihin pitkään, ja tällä hetkellä hän on mukana Tampereen kaupungin kestävän ruoantuotannon transitiohankkeessa.

– Kotiviljely on elänyt mahtavaa nousukautta viimeiset kymmenen vuotta. On hienoa, että kotiviljelyn muotoja pohditaan nyt myös kaupunkisuunnittelun tasolla. Omavaraisuus kiinnostaa ihmisiä, ja pienenkin viljelyharrastuksen myötä saa paremman käsityksen siitä, mistä ruoka tulee, Karoliina pohtii.

Kasvilamput ja versottaminen tuovat kesän talven keskelle

Talvisaikaan Karoliina keskittyy huonekasviensa hoitamiseen, mutta välitöntä tuoreen ruoan kaipuutaan hän hoitaa idättämällä ja versottamalla. Esimerkiksi ihan tavallisia kaupan hyllystä löytyviä kuivia herneitä voi liottaa vedessä ja kasvattaa sitten syötäviksi versoiksi vaikkapa ikkunalaudalla.

– Suomen talvi on kotiviljelijälle haastavaa aikaa, sillä ulkona on liian kylmä, eivätkä valo ja kosteus riitä sisätiloissakaan kasvattamiseen. Kasvivalojen ja vesikiertojärjestelmien avulla voi kuitenkin pitää esimerkiksi yrtit ja salaatit hengissä pimeimpäänkin aikaan. Välineiden avulla vannoutuneet viljelyharrastajat onnistuvat talvella kasvatuspuuhissakin, Karoliina vinkkaa.

Blokgarden-viljelylaatikko on matalan kynnyksen ratkaisu

Talvella on myös aikaa pohtia seuraavaa kasvukautta. Karoliinan multasormia alkaa syyhyttää viimeistään sydäntalvella, kun postilaatikosta kolahtaa Hyötykasviyhdistyksen katalogi.

Karoliina tunnustautuu kuitenkin surkeaksi taimikasvattajaksi. Viime kesänä viljelyskauden sujumista helpotti Blokgardenin kotiviljelylaatikko valmiine taimineen. Blokgardenin mobiiliapplikaatio antoi kesän mittaan vinkkejä siitä, millaisia hoitotoimenpiteitä laatikon kasvit kulloinkin kaipasivat, ja kasvukauden jälkeen lainalaatikko haettiin pois puutarhasta.

– Se oli älyttömän kätevä juttu! Ajattelin hommata samanlaisen laatikon äitienpäivälahjaksi äidilleni parvekeviljelyyn. Laatikon avulla aloittelijakin pääsee helposti kotiviljelyn makuun, eikä parvekeviljelijän tarvitse murehtia, missä säilyttäisi mullat talven yli, Karoliina kiittelee.

Kotiviljelyn alkuun lähikaupan kautta

Pirkanmaan Osuuskauppa tekee pilottiyhteistyötä Blokgardenin kanssa. Menneenä kesänä viljelylaatikon sai edullisesti kotiin Salejen ja Kalevan Prisman kautta.

– Asiakas pystyi ostamaan kivijalkamyymälästä koodikortin, jonka avulla hän sai tilata Blokgardenin nettisivuilta haluamansa viljelylaatikon. Kun palvelun hankki Pirkanmaan Osuuskaupan kautta, laatikko tuotiin kotiin ja haettiin pois maksutta, kertoo Pirkanmaan Osuuskaupan palveluliiketoiminnan kehityspäällikkö Mia Häkkinen.

Yhteistyö Blokgardenin kanssa liittyy Pirkanmaan Osuuskaupan tavoitteeseen kehittää ekologisia ja vastuullisia palveluita. Keskustelut jatkosta ovat vauhdikkaasti käynnissä, ja tulevan kesän laatikot ovat jo ennakkovarattavissa suoraan Blokgardenin sivuilta.

– On upeaa, että tällainen kestävän kehityksen palvelu on nyt keskusta-asukkaidenkin saatavilla. Jatkossa haluamme jalostaa ja laajentaa kaupunkiviljelyyn liittyviä palveluitamme yhä enemmän, Mia lupaa.

Karoliinan vinkit kotipuutarhurille

  1. Vaali ja rakasta viljelyksiäsi. Tarjoa niille valoa, vettä ja luonnollisia ravinteita. Muista myös pölyttäjähyönteisiä.
  2. Ole sinnikäs. Kotiviljely opettaa kärsivällisyyttä ja nöyryyttä.
  3. Etsi tietoa. Lue kirjoja, lehtiä ja nettipalstoja. Kokeneemmilta viljelijöitä saa hyviä vinkkejä!

Millainen viljelylaatikko sinulle sopisi?

Blokgardenin viljelylaatikkoon saat valita juuri niitä kasveja, joita itse haluaisit kasvattaa. Taimet toimitetaan kasvatuslaatikkoon istutettuina kotiovellesi.

Tutustu valikoimaan osoitteessa blokgarden.com!

Suomen huipulla nyrkkeilevää Emmaa ei vielä tunnisteta Amurin Salen hyllyjen välissä. Hoikan naisen ruhjeiset kasvot keräsivät työpaikalla alkuun pitkiä katseita, ja Emma olisi halunnut selvyyden vuoksi kiinnittää nimikylttinsä tilalle lapun, jossa lukee ”nyrkkeilijä”. Sitä Emma voikin olla ennen muuta, kun myyjän työ joustaa urheilijan rytmiin. Oikea työ ja tahti on löytynyt myös alaa vaihtaneelle pyöräilevälle perheenisälle ja restonomiopiskelijalle, joka ei tee harrastuksestaan numeroa.

Emma Jokiaho on tekijänainen. Reilut puolitoista vuotta sitten tyyppi otti kotonaan Alajärvellä puhelimen käteen ja soitti Tampereen Voimailuseuraan. Puhelua seurasi muutto Tampereelle ja paikka samassa valmennustiimissä Mira Potkosen kanssa olympiavalmentaja Maarit Teurosen opissa. Viime vuonna SM-pronssi.

Menestys on toki vaatinut muutakin kuin puhelinlankojen liverrystä. Emmalla on pitkä urheilutausta: yksi vuosikymmen vierähti ensin lentopalloilijana. Nykyään hän treenaa joka arkipäivä kahdesti ja lauantaisinkin kerran. Treeni on monipuolista fysiikkaharjoittelua, eri lajeja sekä sparrailua. Sunnuntaisin huilataan – tai ollaan töissä.

– Kun muutin Tampereelle, Pirkanmaan Osuuskaupalle hakeminen tuli luonnostaan, sillä mulla oli jo aiempaa kokemusta ABC:llä työskentelystä. Amurin Sale valikoitui työpaikakseni sattuman kautta, mutta se on osoittautunut erittäin hyväksi valinnaksi. Halli on lähellä ja pääsen töistä nopeasti treeneihin, Emma kertoo.

– Kun kauppa on pieni, niin työtehtävät ovat monipuolisia. Teen asiakaspalvelua kassalla ja muualla myymälässä, hyllytän ja puran tavaraa. Siinä hyvästä fyysisestä kunnosta on apua. Toisin kuin voisi luulla, nyrkkeily on lajina oikeasti aika sosiaalinen, ja puheliaana persoonana osaan ottaa asiakkaat huomioon ja jutustella, Emma hymyilee.

nyrkkeilijä

Nyrkkeily on harrastuksena haastava. Kyllä mä monesti olen miettinyt, että mitä hittoa mä olen oikein kuvitellut, mutta haluan näyttää itselleni, mihin minusta on. Nyt on sen aika.

Kameran edessä ennakkoluuloja karistamassa

Hurja treenimäärä vaatii vastapainoksi palautumista, mutta nukkujana Emma ei ikävä kyllä ole mitalitasoa. Työvuorot hän on kuitenkin aina saanut sumplittua siten, että viikkoon mahtuu myös riittävästi treenistä ja työstä palautumista. Työvuorosuunnitteluun ja työntekijöiden yksilöllisiin tarpeisiin on Osuuskaupalla kiinnitetty viimeisen vuoden aikana yhä enemmän huomiota.

– Myös työporukka Salessa on ollut harrastukseni suhteen kannustava ja ymmärtäväinen. Tavoitteellinen treenaaminen vaatii tukea työyhteisöltä ja perheeltä, Emma sanoo.

Ennakkoluulojakin maalaistyttö kertoo kohdanneensa.

– Olen perheessäni ensimmäinen, joka oikeasti harrastaa. Vanhempien sisarusteni urheilut on urheiltu navetassa. Kyllä naisihmisen nyrkkeily herätti alkuun ihmetystä joissakin tuttavissa, ja kasvojen pilalle menoa pelättiin. Nyrkkeily ei ole kovin mediaseksikäs laji, ja sen haluaisin muuttuvan.

Kilpanyrkkeilyn valokeilaan tuominen oli yksi niistä syistä, joiden vuoksi Emma ilmoittautui työnantajansa rekrymalliksi.

sale

Esimies vinkkasi Emmalle kuvauksista. – Vaikka en koekaan olevani hyvä kameran eessä, lähdin innolla mukaan.

Hetken mielijohde vei malliksi

Pirkanmaan Osuuskaupan uusi, Ihmisten työpaikka -nimeä kantava rekrytointimarkkinoinnin konsepti korostaa kunkin työntekijän omaa persoonaa työminän takana. Konseptia varten järjestettiin mainoskuvaukset, jonka kasvoiksi pyydettiin Pirkanmaan Osuuskaupan työntekijöitä. Hakemusten perusteella valittiin seitsemän innokasta, jotka halusivat mukaan oman, tärkeän harrastuksensa kanssa.

– Pirkanmaan Osuuskaupalla työskentelee tällä hetkellä noin 3 000 henkilöä, ja yrityksen toimintaa ohjaa vahvasti työntekijöiden hyvinvointiin satsaaminen. Oli luonnollista, että mallit haettiin omasta henkilökunnasta anonyymien kuvapankkikasvojen sijaan. Näin esille saadaan tärkein, aidot POK:n ihmiset titteleiden ja työtakkien takaa, kertoo Pirkanmaan Osuuskaupan ihmisten ja kulttuurin johtaja Sari Pelli.

Peter Lampinen haki mukaan hetken mielijohteesta.

– Jotenkin löydän itseni aina pikkuisen epämukavista tilanteista, ujoksi itseään väittävä Peter nauraa.

Epämukavuusaste saavutti väliaikaisen huippuunsa juuri ennen mallien kuvauksia. Maastopyöräilyä harrastava Peter oli ottanut pyörän työpaikalle mukaan auton takakontissa, mutta kun tuli aika lähteä polkemaan kuvauspaikalle, kaveri huomasi pyöränavainten jääneen kotiin. Pälkähästä pelasti vaimo, joka pääsi pikana tuomaan avaimet ja auttamaan pyöräilijän kuvauspaikalle – autolla ja minuutilleen aikataulussa.

rekrymalli

Peter sanoo löytävänsä itsensä usein epämukavista tilanteista. – Olen kuitenkin saanut niistä itsevarmuutta. En enää jännitä muiden mielipiteitä.

Perhe laittoi stopin iltatyölle

Vaimo ja lapset liittyvät myös siihen, miksi Peterin urapolku sai alkuvuonna yllättävän käänteen.

– Olen työskennellyt seitsemisen vuotta POK:lla ravintolapuolella ja saanut monenlaisia kehittymismahdollisuuksia: olen saanut kouluttautua työn ohella ja pääsin jo nuorena ravintolapäälliköksi, mielipiteeni on otettu huomioon ja niitä on kuunneltu. Ilmapiiri on ollut aina hyvä. Sen vuoksi en epäröinyt tai pelännyt kertoa omalle esimiehelleni viime vuonna, etten pystynyt enää olemaan täysillä mukana iltapainotteisessa ravintolatyössä, Peter kertoo.

2- ja 4-vuotiaat valvottivat ja vaimo oli palaamassa takaisin työelämään. Jonkin oli muututtava, ja se jokin oli työ.

Elämäntavasta tuli Tampereella harrastus

Nykyisen tehtävänsä työpaikkailmoituksen Peter ohitti kerran ja vielä toisenkin. Jokin ilmoituksessa jäi kuitenkin kutkuttamaan, ja ravintolapäällikkö palasi lukemaan sen vielä kolmannenkin kerran.

– Sen jälkeen jätin hakemuksen sisään. Minulle oli itsestään selvää, että haen paikkaa POK:n sisältä, mutta toimialan vaihto ravintolasta kaupan puolelle tuli itsellenikin puskista, hän muistelee.

Uusi työ heti valmiin tuoreruoan projektipäällikkönä alkoi tammikuussa, ja työpöydällä on tällä hetkellä ruokakaupoissa tuoreena pakatut valmiit ateriat sekä niihin liittyvät syksyn valikoimavaihdokset ja uusien konseptien suunnittelu yhdessä tiimin kanssa.

Asiantuntijatyön joustava työaika on helpottanut työn ja vapaa-ajan yhteensovittamista merkittävästi. Harrastukselle ei kuitenkaan edelleenkään ole niin paljon aikaa kuin toivoisi.

– Enkä minä pyöräilyä harrastuksena ole vielä pitkään pitänytkään. Pyöräily oli lapsena maalla asuessani tapa liikkua. Sitä se oli silloinkin, kun aloin Tampereella kulkemaan työmatkoja pyörällä. Harrastukseksi se muuttui, kun lähdin polkemaan joitakin vuosia sitten maastoon, Peter kertoo.

Maastopyöräilyharrastus on tällä hetkellä satunnaista ja elää oman jaksamisen ja perheen rytmin mukaan. Väsyneenä voi tehdä kevyen lenkin maisemia katsellen ja palautua ennen nukkumaanmenoa. Vapaapäivänä voi ajaa raskaammin umpimetsässä. Enää Peter ei ota paineita harrastuskertojen satunnaisuudesta, mutta näin ei ole aina ollut.

Puisto-ravintola

Kuvausten jälkeen Peter ja muut mallit vietiin syömään Puisto-ravintolaan, jossa Peter käy mielellään vapaa-ajallaankin. Osuuskaupalla työskentelevät saavat henkilöstöetuna –25 prosenttia ruoasta ja juomasta kaikissa S-ryhmän ravintoloissa ympäri Suomen.

Irti vapaa-ajan paineesta

Uralla etenemistä, kukoistavaa perhearkea, tavoitteellista harrastamista, itsensä ylittämistä, huipuksi kehittymistä. Superihmisiä tarjoillaan meille päivittäin monissa eri kanavissa. Suurimmat paineet harrastamisesta Peterille asetti kuitenkin mies itse.

– Kilpailuhenkisenä ihmisenä ja jalkapalloa sekä salibandyä harrastaneena mulla oli jossain vaiheessa paineita harrastamisesta. Etenkin silloin, kun aloitin maastopyöräilyn, innostuin alkuun hirmuisesti ja kalenteroin itselleni useita treenikertoja viikon varrelle. Sitten kun en väsyneenä pystynyt niitä suorittamaan, kannoin saamattomuudestani syyllisyyttä, Peter muistelee.

– Nyt olen kuitenkin alkanut ajatella asiaa eri kantilta. Hyväksyn sen, että mun elämäntilanne on tällä hetkellä sellainen, että harrastaminen onnistuu vain satunnaisesti. Nautin niistä kerroista, kun ehdin harrastaa, ja siitä, että pääsen nyt töistä sellaiseen aikaan, että pystyn viettämään paremmin aikaa lasten kanssa. Muutaman vuoden kuluttua lapset ovat isompia ja harrastus- ja työmahdollisuudet ovat varmasti erilaiset.

rekrymallit ravintolassa

Elisa (kuvassa vasemmalla) ammentaa inspiraatiota harrastukseensa Instagramista.

Hifistelyä – mutta rennosti

Superihmisen tai -harrastajan viitasta kieltäytyy myös täysin toisenlaisessa elämäntilanteessa oleva opiskelija ja ABC:n palveluvastaava Elisa Syvänen. Elisa harrastaa ruoanlaittoa ja leipomista, ja oli ensimmäinen muutamasta kymmenestä POK:n työntekijästä, jotka ilmoittautuivat halukkuutensa osallistua rekrymallikuvauksiin.

Korona toi kotoilun, jauhot vietiin hyllyistä, ja moni oppi leipomaan ja laittamaan ruokaa päivittäin. Mikä siitä sitten tekee harrastuksen?

– Hifistely, väittää Elisa.

– Ruoanlaitto sopii harrastuksena kaikille, jotka ovat kiinnostuneita ruoasta ja haluavat käyttää siihen aikaa. Minulla aikaa kokeelliselle keittiölle on lähinnä vapaapäivinä. Hifistelymielessä kokkaamisen aloitin muutama vuosi sitten, kun kiinnostuin alasta enemmän.

Hifistely ei kuitenkaan tarkoita Elisalle ryppyotsaista pipetöimistä. Tästä hyvänä esimerkkinä on tarina kuvauspäivältä: Elisan aikomuksena oli valmistaa rekrykuvauksiin rekvisiitaksi leivonnaisia, mutta kiire yllätti ja työpaikalta henkilökunta-alennuksin mukaan napattu donitsi sai toimittaa leipurin taidonnäytteen virkaa. Ei paineita.

rekrymalli

Elisan bravuuri on focaccia, jonka salaisuus on onnistunut kohotus. – Päälle kannattaa kokeilla oliivien sijaan välillä vaikkapa aurinkokuivattuja tomaatteja.

Urapolulla oikeassa paikassa

Viisi vuotta sitten Elisa aloitti hommat liikennemyymälätyöntekijänä Orituvan ABC:llä.

– Olen hyvä esimerkki siitä, miten samalla työnantajalla voi siirtyä elämäntilanteen muuttuessa työhön toiselle paikkakunnalle ja harrastuksesta voi tehdä jopa työn, Elisa hehkuttaa.

Tampereella suoritettavien restonomiopintojen myötä työpaikaksi vaihtui pari vuotta sitten Lahdesjärven ABC. Hiljattain Elisa otti myös uuden askeleen urapolullaan, kun hän pääsi tehtävään, jossa hän vastaa liikenneaseman ravintolatoiminnasta ja vuorosta.

Opintojen ja harrastuksen myötä ABC:n keittiöstä nousevien annosten laadunvarmistus käy kätevästi, ja Elisan haaveissa siintää paikka ravintolapäällikkönä. Mahdollisuus siihenkin urapolun käänteeseen on POK:lla olemassa.

– Koen olevani tällä hetkellä elämässäni ja työssäni juuri oikeassa paikassa, iloinen Elisa sanoo.

Viikonlopun suunnitelmissa Elisalla on ruoanlaitto rennosti ilman reseptiä. Se onkin taito – niin ruoanlaitossa kuin elämässä yleensäkin. Ja valmiit donitsit varasuunnitelmana toimii takuuvarmasti.

– – –

POK:n rekrymalleja on voinut bongata kesäkuun lopusta alkaen avoimia työpaikkoja koskevista työpaikkailmoituksista ja rekrymainoksista. Lue lisää uratarinoita kaupalta ja ravintoloista ja hae Emman, Peterin tai Elisan työkaveriksi osoitteessa pokrekry.fi.

Lähiruokalähettiläs Elina Kaukonen (kuvassa) sai lokakuun alussa tehtävän: tuo vuonna 2021 sata uutta lähiruokatuotetta Pirkanmaan Osuuskaupan asiakkaiden saataville. Tavoite täyttyi kesällä etuajassa, mutta työ lähituotteiden eteen jatkuu ja alkaa näkyä asiakkaille heinäkuusta lähtien myymälöissä entistä erottuvammin.

Irtona myytävästä Penttilän perunarieskasta projekti alkoi ja Kahwe-kahviin päättyi – ensimmäisten sadan tuotteen osalta. Lähiruokalähettiläs Elina on reilun puolen vuoden aikana tuonut Pirkanmaan Osuuskaupan myymälöihin myyntiin 24:n eri lähituottajan lähiruokia, joista suosituimpia ovat olleet kausituotteet ja esikoinen irtorieska, jota on myyty jo 94 417 kappaletta.

– Meillä Osuuskaupalla paikallista valikoimatyötä on tehty jo pitkään ennen lähiruokalähettilästä. Yhteiskunnassahan lähiruoka on ollut jo reilun vuosikymmen ajan kuuma puheenaihe. Aivan viime vuosina ihmisten arvomaailma on kuitenkin muuttunut niin, että vaatimukset lähiruoalle ovat nousseet, Elina kertoo.

Lähtölaukauksen lähiruokaprojektille antoivat POK:n edustajiston vaalit keväällä 2020. Vaaleissa ehdokkaiden ylivoimainen ykköstoive Osuuskaupalle oli se, että valikoimiin saataisiin lisää lähiruokaa. Asialle laitettiin lähiruokalähettiläs, joka on käynyt henkilökohtaisesti paikan päällä tapaamassa toimittajia ja jolla on ollut aikaa auttaa pieniäkin toimittajia asiakkaiden saataville.

– Yksilöllinen palvelu on näyttäytynyt toimittajille arvostuksena heidän työtään kohtaan. Vastaanotto on ollut erittäin lämmin ja sydämellinen, Elina kertoo.

Lähiruoasta tulee helpommin tunnistettavaa

Lähiruokalähettilään työ on ollut myös yhteistyötä asiakkaiden ja myymälöiden kanssa. Myymälän profiilin ja asiakasdatan avulla on pohdittu, mihin myymälöihin tuotteita tuodaan myyntiin. Valintoihin vaikuttaa lisäksi se, mihin pientoimittaja pystyy toimittamaan tuotteitaan kustannustehokkaasti.

– Lähiruoan asiakkaana myös omaa ajatteluaan saattaa joutua taivuttamaan. Jos tuotetta saadaan myymälään vain kerran viikossa, sitä on käytävä ostamassa tiettynä päivänä. Luksushan on usein hieman eksklusiivista, ja lähiruoan voi ilman muuta rinnastaa laadun osalta tietynlaiseen ylellisyyteen. Pääosin puhutaan kuitenkin täysin arkisista ja helposti lähestyttävistä tuotteista, Elina pohtii.

Tuotteita saattaa myös löytyä myymälästä paikoista, joissa niitä ei ole totuttu näkemään.

– Esimerkiksi erästä lähituottajan raakamakkaraa myydään säilyvyyssyistä pakasteessa, josta asiakas ei ole tottunut sitä etsimään. Minulla on vielä tehtävää sen eteen, että lähituotteet osuisivat kaupassa silmään vielä helpommin. Löytymisen helpottamiseksi myymälöihin on hankittu lähiruokakalusteita, ja heinäkuun puolivälistä lähtien lähiruoan tunnistaa omasta visuaalisesta ilmeestä, Elina paljastaa.

Pirkanmaalaisen ruokakulttuurin kullanmurut

Elina on viestinyt lähiruokaprojektin etenemisestä lähiruokalähettilään Instagram-tilillä ja saanut asiakastoiveita esimerkiksi erilaisista naposteltavista.

– Sellaisia on Pirkanmaan alueella kuitenkin aika vähän. Esimerkiksi sipsejä ei yksinkertaisesti valmisteta alueellamme. Kun tuotteiden valikoimaan nostamista puntaroidaan, yksi määrittävä tekijä on aina tietenkin se, mitä on tarjolla.

Pirkanmaalaisen ruokakulttuurin kullanmurut ovat tulleet Elinalle projektin edetessä kristallinkirkkaiksi.

– Pirkanmaalla on uskomattoman monipuolinen leipä- ja pullatarjonta. Tuntuu luontevalta, että sen rinnalla myös kahvikulttuurimme on vahva. Kahvin ja kastamisten lisäksi alueellamme tuotetaan paljon makkaraa ja panimotuotteita, eli ainakin näin grillikaudella pirkanmaalaiset pysyvät halutessaan hyvinkin omavaraisina, Elina nauraa.

Lisätietoja:
Pirkanmaan Osuuskaupan valikoimapäällikkö Elina Kaukonen, puh. 010 76 72557, elina.kaukonen@sok.fi

 

Lähiruokalähettilään kauppoihin tuomat tuotteet

*) kausituote, joka on poistunut valikoimasta

1 Penttilä Perunarieska IRTO
2 Naapurin Herkku Tattarileipänen
3 Naapurin Herkku Tattarilimppu
4 Naapurin Herkku Tattarikorppu
5* Jennin Herkkupalvelu Runbergintorttu 2 kpl
6 Ricoplaza Sweet Chili Tonnikala Sandwich
7 Ricoplaza Savukinkku Goudajuusto Sandwich
8 Ricoplaza Välimeren Juusto Sandwich
9 Ricoplaza Kana Caesar Sandwich
10 Ricoplaza Lohi Kananmuna Ruiseväs
11 Ricoplaza Tomaatti Mozzarella Wrap
12 Ricoplaza Curry Kana Wrap
13 Ricoplaza Lohi Kananmuna Wrap
14 Ricoplaza Meksikon Pulled Pork Wrap
15 Herkkä Snacks Linssinmuotoinen Herkku Bollywood
16 Herkkä Snacks Linssinmuotoinen Herkku Himalaja
17 Jennin Herkkupalvelu Valkosuklaa-Vadelmakakku
18 Jennin Herkkupalvelu Kolmensuklaankakku
19 Pieni Juurileipomo Pieni Juurileipomon Juurileipä
20 Pieni Juurileipomo Pieni Juurileipomon Maalaisleipä
21 Pieni Juurileipomo Pieni Juurileipomon Emmerhapanjuurileipä
22 Pieni Juurileipomo Pieni Juurileipomon Muinaisviljaleipä
23 Pieni Juurileipomo Pieni Juurileipomon Siemenhapanjuurileipä
24 Mokkamestarit Tiramisukahvi
25 Mokkamestarit Cafe Futuro
26 Mokkamestarit Ylöjärven kahvisekoitus
27 Mokkamestarit La Dolce Vita
28 Honkajoen panimo Rööperi Rock’n’ Roll Beer
29 Honkajoen panimo Kissa Punaherukkalimonadi
30 Honkajoen panimo Possu Mustaherukkalimonadi
31 Honkajoen panimo Mursu Mustikkalimonadi
32 Honkajoen panimo Pöllö Puolukkalimonadi
33 Liisan Leipomo Moniviljasämpylä
34 Liisan Leipomo Kaurasämpylä
35 Liisan Leipomo Kotisämpylä
36 Liisan Leipomo Kartanon Omenaleipä
37 Liisan Leipomo Juustosämpylä
38 Poikain Parhaat Aito Musta Jäätee
39 Poikain Parhaat Aito Rooibos Jäätee
40 Poikain Parhaat Limonaadi, Karpalo-Koivu
41 Poikain Parhaat Limonaadi, Mustikka-Sitruunamelissa
42 Poikain Parhaat Ystävän Kahvi
43 Poikain Parhaat Mökkikahvi
44 Poikain Parhaat Suomalainen Puolukkahillo
45 Poikain Parhaat Suomalainen Mustaherukkahillo
46 Poikain Parhaat Suomalainen Mustikkahillo
47 Poikain Parhaat Suomalainen Vadelmahillo
48 Poikain Parhaat Suomalainen Lakkahillo
49* Poikain Parhaat Perinteinen Käsityöläissima 750ml
50* Poikain Parhaat Appelsiini Käsityöläissima 750ml
51* Poikain Parhaat Inkivääri Käsityöläissima 750ml
52* Poikain Parhaat Perinteinen Käsityöläissima 330ml
53* Poikain Parhaat Appelsiini Käsityöläissima 330ml
54* Poikain Parhaat Inkivääri Käsityöläissima 330ml
55 Soosipojat Siipisoosi – Koukuttavan tulinen
56 Soosipojat Siipisoosi – Hedelmäisen pehmeä
57 Soosipojat Tyrnisoosi
58 Soosipojat Paprikasoosi
59 Soosipojat Tomaattisoosi
60 Soosipojat Lempeä Chilisoosi
61 Soosipojat Vahva Chilisoosi
62 Soosipojat Tulinen Chilisoosi
63 Soosipojat Savustettu Chilisoosi
64 Soosipojat Savustettu Valkosipulihilloke
65 Fluviana Apteekkari Bäckmanin Inkiväärilimonaadi
66 Fluviana Apteekkari Bäckmanin Oopperasaippua
67 Ylä-Porkkala Ylä-Porkkalan Kotisima
68 Jennin Herkkupalvelu Fetapiiras 2 kpl
69 Jennin Herkkupalvelu Suppispiiras 2kpl
70 Jennin Herkkupalvelu Broilerfetapiiras 2 kpl
71 Jennin Herkkupalvelu Kinkkupiiras 2 kpl
72 Jennin Herkkupalvelu Lemon-Passionleivos 2 kpl
73 Naapurin Herkku Tattarilimppu, viipaloitu
74 Naapurin Herkku Ketosämpylä
75 Naapurin Herkku Siemennäkkäri
76 Naapurin Herkku Ketokeksi Laku
77 Pertun tarhat Inkivääriä ja hunajaa
78 Uong Hapattamo Kimchi
79 Uong Hapattamo Kimchi kurkuma
80 Sausages Finland Oy Ikuri Mausteinen Makkara
81 Sausages Finland Oy Eteläafrikkalainen Maalais Makkara
82 Vanhakylä Gård Vanhakylän omenamehu 1L
83 Vanhakylä Gård Vanhakylän omenamehu 0,25L
84 Kolme Sadasosaa 0.03 Rebeet punajuuri-inkiväärijuoma
85 Kolme Sadasosaa 0.03 Rebeet punajuuri-mustaherukkajuoma
86 Kolme Sadasosaa 0.03 Rebeet punajuuri-puolukkajuoma
87 Terissaari Terissaari Omena-Mansikka-Limonadi
88 Terissaari Terissaari Mustaherukkalimonadi
89 Karhun Puutarha Mansikkarasia 200g Karhun Puutarha
90 Karhun Puutarha Mansikkarasia 500g Karhun Puutarha
91 Karhun Puutarha Tuore Hernepalko irto Karhun Puutarha
92 Nakki-Hannu Nakki-Hannun Chorizo
93 Nakki-Hannu Nakki-Hannun Cheddar-Jalapeno
94 Nakki-Hannu Nakki-Hannun Italialainen aamiaisnakki
95 Nakki-Hannu Nakki-Hannun Punajuuri-Aurajuusto
96 Kahwe Meksiko Ara Macau 4/5 – Suodatin
97 Kahwe Meksiko Ara Macau 4/5 – Papu
98 Kahwe Meksiko Ara Macau 3/5 – Suodatin
99 Kahwe Kolumbia Heimar Collazos 1/5 – Suodatin
100 Kahwe Kolumbia Luis Collazos 3/5 – Suodatin

 

Tampereen virallisten kaupunkipyörien, Sale-pyörien, kausi polkaistaan tänään käyntiin, kun 200 ensimmäistä kulkupeliä viedään keskusta-alueen kaupunkipyöräasemille. Kun Tampereen kaupunkipyörät -sovellus on ladattavissa omassa sovelluskaupassa, pyörän voi ottaa käyttöön.

– Sovellus pitäisi löytyä Google Playsta ja App Storesta viimeistään perjantaina, mutta pieniä käyttäjäkohtaisia näkyvyyseroja voi ilmetä. Olemme iloisia saadessamme kaupunkipyörät juhannukseksi liikenteeseen. Pienestä viivästyksestä huolimatta uskon, että Tampereella on edessä pitkä ja aurinkoinen pyöräilykesä, Nyssen joukkoliikennejohtaja Mika Periviita sanoo.

Kaupunkipyöräjärjestelmän kehittäminen jatkuu käyttöönoton jälkeenkin. Jos pyörän käyttöönotossa tai palautuksessa esiintyy häiriöitä, kannattaa toimintoa kokeilla uudestaan. Palautteiden perusteella järjestelmää parannetaan pyöräilykauden edetessä.

Alkuvaiheessa kaupunkipyöräverkostossa on noin 200 pyörää ja 25 pyöräasemaa keskustan alueella. Loput 500 pyörää ja 45 asemaa otetaan käyttöön vaiheittain heinäkuun aikana.

Satulan selkään sovelluksella 

Palvelun käyttöä varten ladataan sovellus, jolla rekisteröidytään kaupunkipyörien käyttäjäksi ja jolla maksetaan pyörän käytöstä. Käyttöoikeuden voi ostaa päiväksi (5 euroa), viikoksi (10 euroa) tai koko kaudeksi lokakuun loppuun asti (25 euroa).

Sovelluksessa näkyvät helposti kaikki käytössä olevat kaupunkipyöräasemat sekä vapaana olevat pyörät. Kaupunkipyörä otetaan käyttöön skannaamalla pyörän lukossa oleva QR-koodi sovelluksen avulla. Käytön jälkeen kaupunkipyörä palautetaan ja lukitaan mille tahansa käytössä olevalle asemalle ja palautus kuitataan sovellukseen.

Kaikkiin käyttöoikeusjaksoihin sisältyy rajaton määrä 30 minuutin pyörämatkoja. Pienestä lisämaksusta voi reissata kerralla pidempäänkin, kuitenkin enintään viisi tuntia.

Vaivatonta ja tyylikästä liikkumista

Kaupunkipyörät ovat helppokäyttöisiä: niissä on kolme vaihdetta, käsijarrut sekä valot edessä ja takana. Lisäksi pyörissä on etukori pienille matkatavaroille, säädettävä satula ja soittokello.

Kaupunkipyörät tunnistaa lähikauppa Salen vastikään uudistuneesta, hillitystä ja raikkaasta värimaailmasta. Pyörien ulkoasun lisäksi yhtenäinen visuaalinen ilme ulottuu pyöräasemiin ja palvelun sovellukseen. Pirkanmaan Osuuskauppa on Sale-brändillään Tampereen kaupunkipyöräjärjestelmän brändäys-, markkinointi- ja mainoskumppani.

Ylläpitotiimi pitää kaupunkipyörät ajokunnossa

Kaupunkipyörien asiakaspalvelusta, ylläpidosta ja huollosta huolehtii Tampereen Sarka Oy. Ylläpitotiimi myös seuraa kaupunkipyörien saatavuutta kaupunkipyöräasemilla ja tarvittaessa siirtää pyöriä asemalta toiselle.

Jotta yhteiskäyttöpyörät pysyvät hyvässä kunnossa ja seuraavankin käyttäjän on mukava ottaa pyörä ajoon, käyttäjiltä toivotaan vastuullista toimintaa. Pienistäkin ongelmista ja vioista kannattaa raportoida asiakaspalveluun, jotta kaupunkipyörät saadaan pidettyä mahdollisimman hyvässä kunnossa.

Kaupunkipyöräkautta juhlistavaa Sale-pyörä-päivää vietetään Tampereen keskustassa lauantaina 28.8. klo 15 alkaen. Lue lisää koko perheen ilmaistapahtumasta osoitteessa www.salepyora.fi.

 

Lisätietoja:

Tampereen kaupungin joukkoliikennejohtaja Mika Periviita  puh. 050 326 7007, mika.periviita@tampere.fi

Pirkanmaan Osuuskaupan Sale-ketjujohtaja Asta Haapanen puh. 010 767 2891, asta.haapanen@sok.fi

Pirkanmaan Osuuskaupan ja Varalan Urheiluopiston yhteistyö tuottaa jatkossa asiakasomistajille myös laadukkaita liikkumisen valmennuspalveluja. Ensimmäisinä vuorossa ovat jo ennakkokysyntää saavuttaneet pyöräilyyn, juoksuun ja kotitreenaukseen keskittyvät lajikohtaiset digitaaliset valmennukset. Valmennukset sopivat niin aloittelijoille kuin kokeneillekin liikkujille.

Valmennukset tarjoavat tukea harjoittelun aloittamiseen ja oikeaan tekniikkaan, ideoita, inspiraatiota ja lajikohtaisia tehtäviä. Verkossa toteutettavien valmennusten ansiosta valmennettavat voivat hyödyntää materiaaleja joustavasti omien aikataulujensa ja tavoitteidensa mukaisesti. Valmennuksia voi ostaa Kalevan Prisman sporttiosastolta ja asiakaskysynnän mukaan tulevaisuudessa laajemminkin Pirkanmaan Osuuskaupan toimipisteistä.

Digitaalisuus ja strategiset kumppanuudet ovat Varalan strategian ytimessä ja tässä yhteistyössä Pirkanmaan Osuuskaupan kanssa molemmat elementit täyttyvät erinomaisesti, hehkuttaa Varalan toimitusjohtaja Riku Granat.

– Meillä on nykyiselläänkin valtavan hyvä ja monipuolinen väline- ja varustetarjonta eri lajeihin ja harjoitteluun, mutta nyt myös tuotteiden lisäksi pystymme tarjoamaan asiakkaillemme liikkumista tukevaa palvelua, jossa yhdistyvät helppous, hyvinvointi ja paikallinen huippuvalmennusosaaminen, iloitsee Prisma Kalevan käyttötavarapuolesta vastaava myyntipäällikkö Kimmo Blomqvist.

Koronan myötävaikutuksesta monipuolisille, matalan kynnyksen liikuntapalveluille on syntynyt kasvava kysyntä ja toisaalta myös laaja ja kirjava tarjonta, jolloin myös valinnan vaikeus asiakkailla kasvaa. Nykyisellä kumppanuusratkaisulla Varalan kanssa pystymme tarjoamaan asiakkaillemme erittäin laadukkaita valmennuspalveluja kohtuulliseen hintaan, jolloin kynnys liikunnan aloittamiseen ja harjoittelussa kehittymiseen madaltuu entisestään. Valitsimme alkuun sellaiset lajit, joista löytyisi mahdollisimman monelle sopiva vaihtoehto, kertoo Pirkanmaan Osuuskaupan palveluliiketoiminnan kehittämisestä vastaava Mia Häkkinen.

Olemme iloisia siitä, että Varalan vahva liikunnan ja valmentamisen osaaminen on yhteistyön myötä yhä paremmin saavutettavissa kaikille kuluttajille. Tavoitteemme on, että verkkovalmennusten myötä aloittelevat liikunnan harrastajat saavat itselleen ammattilaisen auttamaan alkuun ja jo harrastaneet saavat lisämotivaatiota sekä uusia näkemyksiä treenaukseen. Odotamme innolla, että pääsemme vauhtiin näiden lajikohtaisten digivalmennusten kanssa, hyvinvointipalvelupäällikkö Minni Suni tiivistää.

Valmennukset saatavilla Kalevan Prismasta vko 23 alkaen.

Lisätietoja:

Pirkanmaan Osuuskauppa, palveluliiketoiminnan kehityspäällikkö Mia Häkkinen, mia.k.hakkinen@sok.fi, 010 767 2527
Varalan Urheiluopisto, hyvinvointipalvelupäällikkö Minni Suni, minni.suni@varala.fi, 040 740 5325