Tommi uskaltaa tehdä omannäköistään urapolkua: ”Kun kerran mahdollisuus on”

Reilut kymmenen vuotta sitten Stockmannin Herkussa työskennellyt Tommi Nieminen vannoi, ettei koskaan lähtisi töihin osuuskaupalle. Sitten silmään osui ilmoitus, joka oli jäänyt mielen perukoille jo nuoruudesta ja joka lopulta vei Tommin vetämään osuuskaupan myymälöitä ympäri Pirkanmaata. Haasteita rakastavan miehen viimeisintä siirtoa ei kuitenkaan osannut odottaa kukaan, kaikista vähiten oma esimies.

Tommi on kotonaan hyllyjen välissä, asiakkaiden kanssa jutellessa. Jos se olisi mahdollista, hän tekisi paperihommatkin toimiston sijaan myymälän puolella; eikä ihmekään, sillä mies on käytännössä kasvanut kaupassa. Kun kavereita kuljetettiin harrastuksiin, Tommin vanhemmat heittivät pojan kaupalle töihin. K-kaupassa 14-vuotiaana aloittanut nuorimies toimi jo täysi-ikäisyyden kynnyksellä vastuutehtävissä, ja oli päivänselvää, että Tommin tie ei veisi lapsuuden haaveammattiin, hammaslääkäriksi. Kaupan ala otti imuunsa, eikä ole päästänyt irti.

Vannomatta paras

– Jos joku haaveilee päällikkötehtävästä, täytyy olla vähän hullu, Tommi nauraa lämpimästi.

Hieman vinksahtanutta oli myös hakea Pirkanmaan Osuuskaupan kaupalliseen kenttäkoulutukseen ja täräyttää haastattelussa, ettei rehellisesti olisi voinut koskaan kuvitellakaan hakevansa töihin osuuskauppaan. Nykyisin S-Päällikkö-valmennuksena tunnetun kenttäkoulutuksen hakuilmoitus tuli kuitenkin vastaan sopivassa elämäntilanteessa, joten mies päätti hakea ja tuli suorasukaisuudestaan huolimatta – tai kenties juuri sen vuoksi – valituksi. Pian päällä oli Salen punaista, ja Tampereen keskustan sijaan pääkallopaikaksi muuttui Mouhijärvi.

Jokaiselle sopivia haasteita

– Osuuskaupalle pääsee töihin oikeastaan ihan sillä, että sulla on oikeanlainen persoona ja asenne, Tommi alustaa.

– Sale on kuitenkin työpaikkana sellainen, että kannattaa harkita, soveltuuko se itselle ensimmäiseksi kaupan alan työpaikaksi. Salessa pääsee työskentelemään päivän aikana kaikkien tuoteryhmien kanssa, ja siinä kasvaa väistämättä moniosaajaksi. Helpommalla kuitenkin pääsee, jos aloittaa joko S-marketista tai Prismasta, joissa ei heti tarvitse hanskata ihan kaikkea. Isommissa kaupoissa työntekijä kun työskentelee yleensä vain yhdellä tai muutamalla eri osastolla, hän selittää.

Haastavat paikat ovat kuitenkin juuri niitä, joihin Tommi on halunnut hakeutua, ja kova sitoutuminen esimiestyöhön on myös näkynyt ulospäin. Tommin työskennellessä Mouhijärvellä Salen henkilökunnan työtyytyväisyys kasvoi, ja seuraavassa päällikköpaikassa, Vesilahden silloisessa S-marketissa, yksikön toiminta nousi tulokselliseksi ja asiakastyytyväisyys kasvoi.

Kolikolla on kaksi puolta

Tuloksellisuus on aina osa kaupalla työskentelyä, missä tahansa tehtävässä: kello käy koko ajan ja henkilökunnalla on aikaan sidottuja tavoitteita.

– Ei nämä missään nimessä ole helppoja töitä, eikä pelkkää kassalla istumista. Kuormat ovat raskaita ja purettavaa tavaraa on paljon. Varsinkin siinä kukonlaulun aikaan pääsee kyllä näkemään, mitä on tekemisen meininki ja tiimihenki, Tommi kertoo.

Tommia uralla eteenpäin on auttanut kulloinenkin työtiimi, mutta omaa aktiivisuutta, rohkeutta ja sydäntäkin polulla eteneminen on vaatinut.

– Kyllä osuuskauppa vaatii työnantajana paljon, mutta toisaalta se tarjoaa myös paljon mahdollisuuksia ja etuja. Urapolkukin voi kulkea vaikka kaupasta ravintolaan ja takaisin. Ja kun asiakkaat ovat omistajia, niin heidän kuuntelunsa on tietenkin tärkeää, ja ovathan he edustajiston myötä mukana päätöksenteossakin. Se erottaa meidät kilpailijoista.

”Tee asioita, joista saat työniloa”

Osuuskaupalla Tommille tarjoutui myös mahdollisuus toteuttaa oma pitkäaikainen unelma ja avata uusi Sale-myymälä Pirkkalan Suupalle 2017.

– Avata myymälä ja kuolla, kyllä se sen tason haave oli, Tommi kuvailee.

Hän piirtää sormellaan ilmaan vuorenhuipun, jolla hän seisoi avajaisten aikaan myymäläpäällikkönä. Huipun jälkeen ei kuitenkaan tule toinen, korkeampi huippu, vaan käyrä lähtee hienoiseen laskuun – tavallaan. Tommin tunteville myymäläpäällikön siirtyminen Ideaparkin Prisman päivittäistavaraosaston apulaispäälliköksi aiheutti nikottelua.

– Esimieheni suoraan sanoen hämmästyi kuullessaan päätöksestäni siirtyä appariksi Prismaan. Potentiaalia olisi kuulemma ollut muuhunkin, Tommi muistelee, mutta shokeeraamaanhan hän oli jo tottunut.

– En ajattele uraa jatkuvan nousujohteisena, mikä on mielestäni vahvuus. Enkä minä ole ainoa tällaisten ajatusten kanssa. Läheskään kaikki myyjät ja vastuuihmiset eivät unelmoi etenemisestä, ja se hyvä puoli osuuskaupassa on, että täällä voi valita juuri sellaisen polun kuin itse haluaa, hän kertoo.

– Apulaispäällikkönä tehtäväni on kyseenalaistaa ja saada työkavereita miettimään asioita eri tavoilla. Pitää raivata tietä ja tukea hyviä osaajia, ehkä vähän työntääkin porukkaa pois omalta mukavuusalueeltaan. Vaikka tehtävänäni on johtaa tiimiä, päiväni on pääosin samaa marketmukavaa kuin muillakin. Laitan tavaraa hyllyyn ja palvelen asiakkaita ja henkilökuntaa.

Aika vetää henkeä

Tommista tuntuu, että juuri apulaispäällikön pesti on hänelle tällä hetkellä oikea paikka:

– Vaikka en nyt itsenäisesti päätäkään kaikista asioista, pääsen näkemään työtä kaupalla toisesta vinkkelistä.

Kun oikein tarkkaan katsoo, Tommin silmistä heijastuu jotain, mikä näyttää lumipeitteiseltä vuorenhuipulta.

– Jonain päivänä haluaisin ehkä myyntipäälliköksi Prismaan. Ensin minun täytyy kuitenkin tuntea Prisma pohjamutia myöten. Juuri nyt haluan kantaa vähemmän vastuuta ja elää töiden jälkeen enemmän itselleni. Olen iloinen, että työnantajani kuuntelee ja mahdollistaa työn ja vapaa-ajan yhteensovittamisen.

Vapaa-ajalla Tommi tykkää ulkoilla ajan kanssa Kaupissa. Käytännönläheiselle, kokeilunhaluiselle ja ahkeralla esimerkillä johtaneelle päällikölle tekee selkeästi tiukkaa myöntää, että kaikkein parhaimpaan harrastukseen ei kuitenkaan liity minkään sortin touhotusta tai tavoitteita.

– Jos näin nyt voi edes sanoa, niin harrastan lepäilyä, ja siinä puuhassa on muuten S-ryhmän henkilökunnan hotellietu valttia, Tommi peukuttaa.

Töihin Pirkanmaan Osuuskauppaan? Katso avoimet paikat täältä.