Ronie kulki pitkän matkan Filippiineiltä kokiksi Pirkkalaan

Ronie Gabriel, 33, oli jo luopumassa urastaan ravintola-alalla, kun hän kuuli mahdollisuudesta päästä Baronan kautta kokiksi Suomeen. Uusi maa ja kulttuuri toivat haasteita, mutta Pirkkalan ABC:lle hän on sopeutunut hyvin huikeiden työkavereiden ansiosta.

 

Moni asia on pienistä sattumuksista kiinni. Niin myös se, että Ronie Gabriel päätyi Filippiineiltä Suomeen ja lopulta töihin Pirkanmaalle. Ronie oli juuri palannut kotimaahansa pitkältä työrupeamalta Lähi-idästä ja mietti uransa jatkoa ravintola-alalla.

- Olin koko elämäni työskennellyt ravintoloissa ja olin vähän väsynyt siihen. Sitten yllättäen kuulin kaveriltani, että Barona aikoo palkata Filippiineiltä kokkeja Eurooppaan ja Suomeen. Se kuulosti hyvältä, ja päätin hakea mukaan. Ja tässä sitä ollaan, Ronie hymyilee.

Häntä kiinnostivat ravintola-alan työt nimenomaan Euroopassa.

- Eurooppa on niin erilainen kuin muut paikat. Kaipasin Lähi-idän jälkeen jotain uutta, Ronie muistelee.

 

IT-ala sai jäädä

Pirkanmaan Osuuskauppa on tehnyt henkilöstöpalveluyritys Baronan kanssa yhteistyötä jo pitkään ja saanut sitä kautta paikattua henkilöstöpulaa ennen kaikkea POK:n liikenneasemilla. Ammattitaitoisia kokkeja on saatu erityisesti Filippiineiltä, ensimmäiset saapuivat Suomeen vuonna 2017.

Ronie on alun perin kotoisin Bulacanista, noin kolmen miljoonan asukkaan kaupungista läheltä Filippiinien pääkaupunkia Manilaa. Lapsuudessa ja nuoruudessa hän haaveili IT-alan töistä, kuten koodauksesta ja ohjelmoinnista, mutta haki lopulta opiskelemaan restonomiksi päästäkseen töihin risteilyalukselle, jossa hänen enonsa työskenteli.

Suomessa Ronie aloitti ravintola-alan työt vuonna 2019. Baronan kautta hän pääsi töihin Helsinkiin, Sodexon ravintolaan Microsoftille, jossa ruokaa tehtiin noin tuhannelle henkilölle päivittäin. Ronie teki usein kahta työtä samanaikaisesti; hän työskenteli esimerkiksi yövuoroissa Hesburgerissa.

- Jossain vaiheessa siirryin työskentelemään enemmän lounasaikaan. Se oli erilaista ja haastavaa. Piti lukea suomenkielisiä reseptejä, joita en ymmärtänyt, ja valmistella lounaspöytää sekä à la carte -annoksia samaan aikaan. Tilauksia saattoi tulla paljon, mutta pidin työstä, Ronie kuvailee.

 

Palkkataso yllätti Suomessa

Syksyllä 2020 Ronielle avautui mahdollisuus siirtyä Helsingistä työskentelemään ABC:lle Pirkanmaalle. Vuosi tämän jälkeen hän siirtyi kokonaan Pirkanmaan Osuuskaupan työntekijäksi.

Baronan kautta Ronie on saanut apua käytännön järjestelyihin kuten asunnon, puhelimen ja virastoasioiden hoitamiseen, ja Pirkanmaan Osuuskaupan kautta perehtymiseen ja uuden kulttuurin opetteluun. Pirkkalan ABC:n porukkaa Ronie kehuukin vuolaasti.

- Kaikki olivat heti todella mukavia, vaikka olen ainoa filippiiniläinen täällä. Se ystävällisyys oli minulle iso sokki! Jokainen työkaveri tuki ja ohjeisti, mitä pitää tehdä, ja yritti saada minut ymmärtämään, Ronie kiittelee tyytyväisenä.

Suomeen muutto toiselta puolelta maapalloa toi mukanaan myös isoja kulttuurieroja. Yksi niistä oli raha.

- Tuntuu uskomattomalta, miten paljon enemmän Suomessa voi tienata yhdessä kuukaudessa kuin Filippiineillä tai Lähi-idässä. Myös verojen määrä yllätti, mutta ymmärrän, miksi niitä pitää maksaa, Ronie muistelee ensimmäisiä hetkiään uudessa maassa.

Hän lähettää kuukausittain osan palkastaan vanhemmilleen Filippiineille, kuten kulttuurissa usein on tapana. Ronien kaikki veljet työskentelevät Lähi-idässä ja tukevat yhtä lailla vanhempiaan, jotka eivät ole enää työelämässä.

 

”Suomessa on kaikki mahdolliset sääilmiöt”

Ronie asuu Pirkkalassa viiden minuutin pyöräilymatkan päässä työpaikaltaan. Vaikka matka on lyhyt, vaatii pyörällä reippailu talvella kunnon vaatevarustuksen.

- Filippiineillä on vain kaksi säätä: joko aurinko paistaa tai sataa vettä. Suomessa on kaikki mahdolliset sääilmiöt – ja myös pimeää. Vapaa-ajalla käyn joskus salilla, mutta tähän aikaan vuodesta myös nukun paljon, hän naurahtaa.

- Muistan hyvin hetken, kun näin ensimmäisen kerran lunta. Pieni valkoinen asia leijumassa alas. Se oli taianomaista.

Ronie on myös huomannut kuinka turvallinen ja tasa-arvoinen paikka Suomi on. Yövuoroissa voi työskennellä tai kaduilla liikkua pimeällä pelkäämättä. Rasismiin hän on kuitenkin törmännyt muutaman kerran.

- Kerran eräs asiakas tuli puhumaan suomen kielellä todella vihaisesti. En ymmärtänyt sanaakaan, mutta kollegani sanoi hänen olevan rasisti. Lähi-idässä rasismi on paljon yleisempää. Siellä ihmisiä kohti saatetaan heitellä kadulla tavaroita, kuten tyhjiä tölkkejä.

 

Haaveena oma ravintola

Pirkanmaan Osuuskauppaa Ronie pitää vakaana ja hyvänä työpaikkana, johon hän voisi kuvitella jäävänsä pidemmäksi aikaa. Hän kertoo kuulleensa hyvistä henkilöstöeduista, kuten alennuksista hotelleissa ja kuntosaleilla, mutta ei ole S-Etukortin ohella vielä muita käyttänyt.

Paras työetu on kuitenkin mahtava työyhteisö. Myös kokin työt maistuvat.

- Vaikka työ on joskus haastavaa, rakastan tätä paikkaa, Ronie summaa tuntemuksiaan.

Kokenut ruoanlaittaja kertoo haaveilevansa vielä jatko-opiskeluista ja ikiomasta ravintolasta Pirkkalassa.

- Siellä ihmiset voisivat seurata urheilua ja syödä, Ronie visioi.