”Tää työ kasvatti musta ihmisen, joka tänä päivänä olen”

Tarmo Virolainen ei ole koskaan kirjoittanut työhakemusta. Syynä ei suinkaan ole laiskuus – päinvastoin. Kahdeksan vuotta sitten Toijalan ABC:lle työharjoitteluun tullut 17-vuotias nuorukainen hurmasi esimiehensä positiivisuudellaan ja oppimishalullaan. Hyvin nopeasti Tarmolle tarjottiin vakituista paikkaa. Nykyisin hän toimii liikenneaseman palveluvastaavana ja nauttii ABC-arjesta yhä täysillä.

Ensikosketuksen ruoan parissa työskentelystä Tarmo sai jo 14-kesäisenä, kun hän suoritti yläkoulun kautta mielenkiintoisen työelämään tutustumisjakson leipomossa. Sen jälkeen kokemusta ehti ennen ABC:tä tarttua muun muassa viiden tähden hotellista Saksassa ja lempääläläisestä ravintolasta, jonne häntä pyysi töihin oma vuokranantaja.

Silloinen vuokraisäntäni ilmeisesti tykkäsi sosiaalisesta persoonastani ja kysyi, olenko hommia vailla. Hän omisti Lempäälässä pizzerian ja tarvitsi sinne lisäkäsiä. Pian löysinkin itseni jauhon keskeltä pizzaa valmistamasta. Myöhemmin ammattikorkeakouluopintojeni aikana saimme luokkakaverin kanssa päähänpiston lähteä Saksaan pariksi kuukaudeksi työharjoitteluun luksushotellin keittiöön. Se oli tosi antoisa periodi ja antoi hyvät eväät tulevaisuuteen. Siinä kun viimeistelet annosta tulikuuman lämpölampun alla asettelemalla pinseteillä kukkia lautaselle ja keittiömestari antaa vieressä painetta, niin väkisinkin oppii olemaan tehokas ja tarkka. Siellä jos mokasit, niin vispilät lensi, Tarmo muistelee nauraen.

”ABC on koulinut ja kasvattanut”

ABC-maailmaan Tarmo loikkasi työharjoittelun kautta. Esimies tunnisti tuolloin piilevän potentiaalin ja nappasi reippaan tekijän pikaisesti vakiriveihin. Tänä päivänä Tarmo on vetovastuussa toimipaikan Hesburgerista. Mies nimeää työn suolaksi paitsi laajan tehtäväkirjon myös onnistumisen tunteen, kun pääsee ratkomaan arjen ongelmia asiakkaan eduksi.

Tein aluksi ilta- ja viikonloppuvuoroja koulun ohella. Muistan, kuinka jännitti ja mietitytti, onko minusta asiakaspalvelutyöhön, mutta sittemmin olen huomannut olevani siinä tosi hyvä. Kahden kuukauden mittaisen harkan aikana tykästyin hommien monipuolisuuteen: meillä jokainen pääsee oikeasti tekemään kaikkea ja yksikään päivä ei todella ole samanlainen. Vaikka pääasiallisena vastuunani on Hesen vetäminen, vaihtelua antavat esimerkiksi lounaan ja à la carten valmistaminen, kassatyöskentely sekä asiakkaiden palveleminen salin puolella, Tarmo listaa.

Tästä päästäänkin hyvin seuraavaan kysymykseen: Mitä työskentely ABC:lla on opettanut?

Lista on pitkä: monipuolisen keittiötyöskentelyn lisäksi itseluottamusta, reagointinopeutta, paineensietokykyä ja vuorovaikutustaitoja. Täällä jos jossakin harjaantuu todelliseksi moniosaajaksi. Työn vaihtelevuus mahdollistaa jatkuvan oppimisen ja itsensä kehittämisen. Olen nykyisin taitava lukemaan ihmisiä ja aistimaan fiiliksiä herkästikin, mistä on paljon apua eri tilanteissa. Pyrin olemaan vaikeissakin paikoissa positiivinen ja aidosti asettumaan toisen saappaisiin – iloinen ja energinen fiilis tarttuvat ympärille helposti. Kuluneet kahdeksan vuotta ovat menneet nopeasti. Voisi sanoa, että ABC on käytännössä kasvattanut minut pojasta mieheksi, Tarmo virnistää. – On sillä oikeasti aika iso merkitys, missä nämä ikävuodet kahdenkympin molemmilla puolilla viettää.

Kaksikymmentä munkkia tirisee ja tiimi toimii

Toijalan asemalla aamu sarastaa joka päivä kuudelta ja ovet sulkeutuvat keskiyöllä. Vaikka henkilöstö jakaantuu ABC:llä pääasiassa ravintolapuoleen ja Sale-tekijöihin, tiukan paikan tullen haasteet taklataan yhteen hiileen puhaltamalla.

Jokaiseen työvuoroon mahtuu paljon tapahtumia ja muuttuviin tilanteisiin on reagoitava nopeasti. Kun pihaan kaartaa bussilastillinen nälkäisiä matkaajia, linja-auton ensimmäisenä bongannut ilmoittaa siitä heti työkavereille radiopuhelimella. Ei aikaakaan, kun meillä on parikymmentä munkkia paistumassa ja valmius ottaa iso tilaus ammattitaidolla vastaan. Noissa hetkissä ei voi jäädä tuleen makaamaan, vaan homma lähdetään voittamaan yhdessä. Meillä on ihan mahtava porukka: Sale-tiimi jeesaa meitä ravintolapuolen työkavereita tarpeen tullen ja toisinpäin.

On siisti tunne päästä yllättämään asiakas pienillä jutuilla. Moni ilahtuu, kun esimerkiksi autan laittamaan pyyhkijänsulat, lisäämään lasinpesunesteen tai valitsemaan autoon oikean öljyn. Ne on itselle pieniä tekoja, mutta voivat tuoda asiakkaan päivään ison piristyksen.

Tarmo suosittelee ABC:llä työskentelyä monenlaisissa elämäntilanteissa oleville.

Meillä on erilaisia ja eri mittaisia vuoroja tarjolla, minkä vuoksi työ mukautuu niin vakituiseksi kuin esimerkiksi opintojenkin ohelle – kun oikeaa asennetta löytyy, moni yksityiskohta on sovittavissa. Ja jos ei nähdä työkavereina, tervetuloa tankkaamaan meille auto, maha tai molemmat, Tarmo toivottaa.