Tienestit ja työkokemus voittavat loikoilun – Pirkanmaan Osuuskauppa haastatteli kesätöihin 1600 nuorta


21.5.2019

Pirkanmaan Osuuskauppa osoittautui jälleen toivotuksi työnantajaksi: kesätyöhakemuksia kertyi 2018 kappaletta ja jokainen yli 18-vuotias kutsuttiin haastatteluun. Tulevina kuukausina ravintoloissamme ja kaupoissamme työskentelee 400 kesätyöntekijää ja 830 Tutustu ja tienaa -harjoittelijaa. Samoin koko S-ryhmä työllistää tänä kesänä Suomessa ennätysmäärän eli noin 14 000 nuorta. Nuorten viesti on selkeä: kesällä halutaan tehdä töitä eikä maata kotona.

Ensimmäisen työpaikan hankkiminen saattaa tuntua jännittävältä ja haastavaltakin: ”Mistä lähteä etsimään ja mitä tulee ottaa huomioon?” Pirkanmaan Osuuskauppa on monelle nuorelle ensikosketus työelämään, jolloin kokemusta tärkeämmäksi nousee hakijan aktiivisuus ja oma-aloitteisuus. Jo 14-vuotiaana on mahdollisuus aloittaa osuuskaupalla harjoittelijana.

Pirkanmaan Osuuskaupan rekrytointipäällikkö Heini Salo vastasi edellisvuosien tapaan keväällä mittavasta haastattelutilausuudesta, johon saapui peräti 1600 nuorta. Rekrypäivässä hakijoita haastatellaan samanaikaisesti osuuskaupan kaikkiin toimipisteisiin.

– On mahtavaa seurata läheltä, kuinka fiksuja, hyväkäytöksisiä ja oma-aloitteisia nuoret ovat. Kesätöihin haetaan aktiivisesti ja omasta työelämän starttaamisesta ollaan kiinnostuneita. Arvostamme hymyä, aitoa halua palvella asiakkaita sekä reipasta otetta – niillä pääsee jo pitkälle. Jos ikää on vähän, ei kokemusta voi millään olla kertynyt paljoa ja me ymmärrämme sen. Tärkeintä on asenne, Salo kertoo.

Pirkanmaan Osuuskauppa tekee tiivistä yhteistyötä oppilaitosten kanssa. Salon mukaan omassa työssä on parasta päästä auttamaan nuoria uran alkuvaiheessa sekä kertoa osuuskaupan monipuolisista uramahdollisuuksista.

– Käymme säännöllisesti paikallisissa oppilaitoksissa kertomassa rekryprosessista ja työn hakemiseen liittyvistä yleisistä käytännönasioista. Nuoret ovat ilahduttavan avoimia kaikenlaisille työtehtäville ja -ympäristöille, jolloin myös todennäköisyys omalle työllistymiselle kasvaa, Salo jatkaa.

Viime vuosina Pirkanmaan Osuuskauppa on myös panostanut erityistä tukea tarvitsevien työllistämiseen. Työllistämme neljä erityistä tukea tarvitsevaa Tutustu ja tienaa -kesäharjoitteluohjelmaan ja seitsemän erityistä tukea tarvitsevaa kesätöihin.

80 000 hakijaa, yli 14 000 työelämäkokemusta – S-ryhmä satsaa nuorten työelämätaitoihin

S-ryhmä työllistää kesällä 2019 ympäri Suomen ennätykselliset 14 000 nuorta. Nuorten viesti ei jää arvailujen varaan: halu kesätöihin on kova. Kesätyöhakemuksia vastaanotettiin valtakunnallisesti yli 80 000. Osuuskaupparyhmän tavoitteena on tarjota myönteisiä työelämän ensikokemuksia kaikille kesäläisille. Uusinta uutta on ensimmäisessä työpaikassa olevien nuorten perehdyttämiseen yhdessä Työterveyslaitoksen kanssa luotu Kesäduunipassi.

S-ryhmä on tänäkin vuonna yksi Vastuullinen kesäduuni -kampanjan pääyhteistyökumppaneista. Luuppiin nostettiin muun muassa kesätöiden hakuprosessi: huolimatta suurista hakijamääristä iso osa osuuskaupoista kutsui kaikki kesätyötä hakeneet haastatteluun.

− Ykköstavoitteemme on tarjota nuorille myönteisiä kokemuksia, sillä niillä on vaikutusta koko työuran onnistumiseen. Selvitimme osana Nuori Mieli Työssä -hanketta, mitä nuoret työltä odottavat ja toivovat. Vastaus oli: kannustusta ja palautetta. Haastankin kaikki palvelualoilla työskentelevät tsemppaavaan vuoropuheluun kesäläisten kanssa, henkilöstöjohtaja Susa Nikula SOK:lta sanoo.

Vastuullinen kesäduuni on Oikotie Työpaikkojen luotsaama kampanja, joka haastaa työnantajat tarjoamaan nuorille enemmän ja laadukkaampia kesätyöpaikkoja. S-ryhmä on yksi kampanjan pääyhteistyökumppaneista. Lue lisää: www.kesaduuni.org

Nuori Mieli Työssä on S-ryhmän kolmivuotinen, hyvän työelämän kehittämisohjelma, jonka keskiössä ovat alle 25-vuotiaat nuoret. Tavoite on tuottaa tietoa ja työkaluja nuorten työkykyisyyden, työelämätaitojen ja työelämään kiinnittymisen tukemiseksi. Hankkeen kummina S-ryhmässä toimii Osuuskauppa Hämeenmaan johtoryhmä. Yhteistyökumppaneita ovat työeläkeyhtiö Elo, LähiTapiola, Barona, PAM, SAKU ry, Suomen Mielenterveysseura, Terveystalo, Työelämä 2020 ja Työterveyslaitos.