Suositut kuljetusrobotit huristelevat huomisesta alkaen Pirkanmaalla uusilla alueilla – ensimmäistä kertaa tilaukset myös S-marketeista


3.6.2024

Pienet oranssit liput viipottavat tiistaista alkaen neljällä uudella asuinalueella, kun S-kauppojen päästöttömät robokuljetukset laajenevat Pirkkalaan, Nokialle, Kangasalle ja Jankaan. Tähän saakka robot ovat kuljettaneet Pirkanmaalla hittibiisien säestäminä ruokaostoksia kuudesta Salesta. Kahden uuden Salen lisäksi mukaan tulee nyt myös kaksi S-marketia. Kuljetusalueen laajennuksella vastataan robokuljetusten kasvavaan kysyntään. Starship Technologiesin kehittämät robot ovat edeltäjiään ketterämpiä ja toimittavat ruoat nyt entistä nopeammin.

S-ryhmän itsenäisesti kulkevia ja sähköllä toimivia roboja on voinut nähdä jo vuoden ajan Tampereen kaduilla. Robot ovat tähän asti kuljettaneet ostoksia Amurin, Hervannan, Hatanpään, Härmälänrannan, Vuoreksen ja Osmonmäen Saleista. Kesäkuun 4. päivä robotit aloittavat työt neljässä uudessa myymälässä: Tampereella Jankan Salessa, Pirkkalassa Suupan Salessa, Nokialla Myllyhaan S-marketissa ja Kangasalan S-marketissa. Yhteensä roboja viilettää Pirkanmaalla tänä kesänä useampi kymmen.

Robokuljetuksen voi tilata S-kaupat-sovelluksessa. Mikäli robot toimivat halutulla alueella, tämä näkyy asiakkaalle toimitustapaa valittaessa.

– Robokuljetukset ovat olleet asiakkaiden keskuudessa tosi tykätty palvelu ja niiden ensimmäisen vuoden myynti on käynyt erittäin hyvin. Nyt kun ne alkavat kuljettaa ostoksia myös S-marketeista, tuotevalikoima laajenee asiakkaille merkittävästi. Uudet robomyymälät on valittu sen mukaan, missä olisi myyntidatan perusteella potentiaalia laajemmille verkkokaupan palveluille, kertoo Pirkanmaan Osuuskaupan ruoan verkkokaupan kehityspäällikkö Arvi Nieminen.

Aktiivisimmat robotilaajat Vuoreksessa, suosikkituotteina arjen peruspilarit

Robojen teknologiasta vastaava Starship Technologies on maailman johtava autonomisten kuljetusrobottien kehittäjä ja valmistaja. Huomenna työnsä aloittavat uudet robot ovat ulkonäöltään samanlaisia kuin Tampereella on jo totuttu näkemään, mutta edeltäjiään hieman kehittyneempiä: esimerkiksi toimitusajat ovat lyhentyneet. Yhteen robokuljetukseen mahtuu edelleen noin kaksi ruokakassillista ostoksia.

– Olemme iloisia voidessamme laajentaa robottitoimituksia Pirkanmaan alueella yhdessä Pirkanmaan Osuuskaupan kanssa. Tamperelaiset ovat ottaneet päästöttömät ja autonomiset jakelurobottimme omakseen. Ne helpottavat ihmisten arkea, vähentävät liikenneruuhkia ja sähkökäyttöisinä myös päästöjä. Olemme juuri saavuttaneet 150 000 toimituksen rajan Suomessa, ja odotamme innolla lisää, Starship Technologiesin Euroopan liiketoiminnan kehitysjohtaja Sandra Beaumont avaa.

– Kehittyneen teknologiansa vuoksi nyt voisi puhua jopa 2.0 roboista. Ne oppivat nopeasti ja tilaukset sujuvat ketterämmin. Robot myös löytävät perille nopeammin. Toki uusilla alueilla voi olla aluksi alkukankeutta, kun robot opettelevat vielä reittejä, mutta liikkeelle päästään vikkelämmin kuin vielä vuosi sitten, Arvi kuvailee.

Viimeisen vuoden aikana robot ovat olleet suosittuja monen ikäisten keskuudessa, mutta erityisesti nuoret aikuiset ja lapsiperheet ovat ottaneet palvelun omakseen. Ahkerimmin robotilauksia on tehty Vuoreksessa. Tilatuimmat tuotteet ovat arjen peruselintarvikkeita: kevytmaitojuomia, banaania ja kanan fileesuikaleita. Sen jälkeen tulevat sipsit, limpparit ja muut herkut.

– Roboja käytetään sekä normaaleihin ruokaostoksiin ja täydennysostoksiin että ihan vaan herkkujen tilaamiseen. Käytännössä suosituimmat tuotteet ovat samoja, mitä Saleista muutenkin kipaistaan: eväitä, isompien kauppareissujen unohduksia tai täsmäostoksia ex tempore -hetkiin vaikkapa piknikille. Jatkossa S-marketien myötä robojen kyytiin päätyy varmasti uudenlaisiakin tuotteita, Arvi tuumaa.

Robot herättäneet iloa ja auttamishalua – lumesta ja loskastakin selvittiin

Asiakkaat ovat antaneet Pirkanmaalla roboista paljon ja enimmäkseen positiivista palautetta. Sympaattiset kulkijat ovat herättäneet matkoillaan iloa ja myös auttamishalua joutuessaan pinteeseen.

– Viime talvi oli todella luminen, mikä toi roboille ongelmia auraamattomilla teillä. Ihmiset tuuppivat niitä lumikinoksista eteenpäin kerran, jos toisenkin – kiitos vaan kaikille auttajille! Jossain muualla päin Suomea robo oli eksynyt hiihtoladulle, mutta sivullinen oli ohjannut sen takaisin tielle. Talven aikana robojen tekniikkaa ja tekoälyä kehitettiin kuitenkin huimasti eteenpäin ja toimitusvarmuus nousi talven aikana hyvälle tasolle myös lumisissa olosuhteissa. Ensi talvena toimitusvarmuus on siis jo heti alkutalvesta parempi. Myös robojen musiikkivalinnat ovat aiheuttaneet hilpeyttä: esimerkiksi Mamban Vielä on kesää jäljellä raikasi marraskuun räntäsateessa iloisesti, Arvi hymyilee.

Robojen lisäksi myös muut ruoan verkkokaupan kehityshankkeet etenevät Pirkanmaalla: uusia Prisman noutopisteitä on viime kuukausien aikana avattu Viinikan ABC:lle, Teivon ABC:lle ja Hervannan S-marketiin.

– Loppukesästä Kangasalle avattava Pirkanmaan ensimmäinen ruoan verkkokaupan automaatioavusteinen keräilykeskus on mullistava harppaus ruoan verkkokaupalle tuoden valtavasti lisää kapasiteettia. Mahdollisesti myös roboja on tulossa lisää tänä tai ensi vuonna, Arvi paljastaa.

Vuonna 2023 ruoan verkkokaupan myynti kasvoi Pirkanmaan Osuuskaupalla edellisvuoteen verraten 27 prosenttia.

Taustaa:

  • S-kauppojen robokuljetuksia pilotoitiin pääkaupunkiseudulla vuonna 2022. Keväällä 2023 ne starttasivat Tampereen lisäksi muun muassa pk-seudulla reilussa kymmenessä Alepa-myymälässä, ja ovat sittemmin laajentuneet vauhdilla jo lähes 50 myymälään ympäri Suomen.
  • Tällä hetkellä robokuljetukset toimivat Tampereen, Pirkkalan, Vuoreksen, Nokian ja Kangasalan lisäksi Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Lohjalla, Karkkilassa, Somerolla, Salossa, Turussa, Liedossa, Porissa, Raumalla, Jyväskylässä, Kuopiossa ja Oulussa. Robot kuljettavat enimmäkseen Alepoista ja Sale-myymälöistä, mutta myös osasta S-marketeja.
  • S-ryhmän valtakunnallisena tavoitteena on tarjota robokuljetuksia vuoden 2024 lopussa jo yli 100 ruokakaupasta.
  • Robotti painaa noin 36 kg, ja se voi kuljettaa kerrallaan 2 ruokakassia tai 9 kg elintarvikkeita.
  • Sähköllä toimiva päästötön robotti tarkkailee ympäristöään 12 kameran, ultraäänianturien ja tutkien avulla. Se käyttää tietokonenäköä ja teknologiaa erilaisten esteiden havaitsemiseen. Robotti pysähtyy nopeasti, kun se havaitsee esteen. Tekoälyn avulla se oppii jatkuvasti lisää ympäristöstään.
  • Robotit ovat kulkeneet yli 13 miljoonaa kilometriä ja suorittaneet yli 6 miljoonaa autonomista toimitusta eri puolilla maailmaa.

Lisätietoja:
Arvi Nieminen, Pirkanmaan Osuuskaupan ruoan verkkokaupan kehityspäällikkö, arvi.nieminen@sok.fi, 010 767 2893

Pirkanmaan Osuuskauppa tarkoittaa ruokaa, palveluita ja loistavia asiakaskokemuksia. Meidät omistaa 220 000 asiakasomistajaamme. Osuuskauppana tavoitteemme on luoda asiakkaillemme helpompia hetkiä ja lisätä hyvinvointia. Annamme toimintamme hyödyn asiakasomistajille edullisimpina hintoina, palkitsemisena ja vastuullisesti rakennetuilla, laadukkailla palveluilla yli sadassa liikepaikassa ja verkossa 3 000 työntekijän voimin.