S-ryhmän kauppojen pihoilla kerättiin yli 2900 tonnia muovia viime vuonna


10.3.2019

Suomen 615 Rinki-muovinkeräyspisteestä yli kolmasosa eli 237 sijaitsee S-ryhmän ruokakaupan pihalla. S-ryhmän myymälöiden keräyspisteissä kerätyn muovin määrä kasvoi yli 30 prosenttia vuonna 2018.

Suomen Uusiomuovin mukaan kokonaisuudessaan kotitalouksien muovinkeräys Suomessa kasvoi viime vuonna 59 % ja vuoden aikana kerättiin yli 40 000 tonnia muovia. Suurinta kasvu oli kiinteistökeräyksessä: yhä useampi taloyhtiö tarjoaa mahdollisuuden erotella keräysmuovi sekajätteestä.

Suomen Uusiomuovin arvion mukaan kiinteistökeräyksen suosio kasvaa entisestään ja jo ensi vuoden aikana kiinteistökeräyksen muovipakkausmäärät ylittänevät Rinki-ekopisteiden keräysmäärät. Julkisilla paikoilla sijaitsevilla Rinki-ekopisteillä on myös edelleen tärkeä rooli ja niidenkin käyttö kasvoi viime vuonna.

– Kierrätys on tehtävä mahdollisimman helpoksi. Asiakkaidemme on helppo tuoda muovipakkaukset keräyspisteeseen kauppareissun yhteydessä. Olemme vuosi vuodelta lisänneet keräyspisteiden määrää ja on hienoa, että niitä myös hyödynnetään koko ajan enemmän, iloitsee suunnittelujohtaja Mika Lyytikäinen S-ryhmän vähittäiskaupasta.

– S-ryhmän teettämässä kyselyssä* nousi kuitenkin esiin, että kuluttajat toivovat edelleen lisää helppoutta muovin kierrätykseen – 71% asiakkaista haluaisi kierrättää muovin kotipihallaan. Muovia kierrättää 44 % vastaajista ja yleisimpänä kierrättämisen esteenä koettiin se, että oman taloyhtiön pihalla ei ole kierrätysastioita muoville (63 %). On siis hienoa, että myös kiinteistökierrätys lisääntyy vuosi vuodelta, Lyytikäinen jatkaa.

Muovipakkausten keräys kuluttajilta aloitettiin Suomessa vuonna 2016. Rinki-ekopisteiden avulla pakkauksien tuottajat eli pakattujen tuotteiden valmistajat ja maahantuojat, kuten S-ryhmä, huolehtivat lakisääteisestä pakkausten tuottajavastuusta. Suomen Uusiomuovi on laajentanut Rinki-ekopisteverkostoa niin, että kokonaismäärä on nyt 615 pistettä ja jokaisessa 4 000 asukkaan kunnassa on pian ainakin yksi keräyspiste.

Lajiteltu pakkausjäte menee kiertoon ja siitä valmistetaan uusia tuotteita. Kierrätetystä pakkausmuovista voidaan valmistaa esimerkiksi muovikasseja.

Lisätietoja muovinkierrätyksestä tästä.

*S-ryhmän kierrätyskysely toteutettiin 4.-10.10.2018 sähköpostikyselynä Ässäraadin jäsenille. S-ryhmän Ässäraadin jäsenet ovat asiakasomistajia tai perheenjäseniä, jotka ovat ilmoittautuneet Ässäraatiin ja haluavat tätä kautta vaikuttaa S-ryhmän palveluiden kehittämiseen. Kierrätyskyselyyn vastasi 1198 henkilöä.