21.11.2017
Pirkanmaan Osuuskaupan hallituksen jäsen vaihtuu
1.1.2018 alkaen Risto Tuori jää pois Pirkanmaan Osuuskaupan hallituksesta ja uutena jäsenenä aloittaa Timo Jaakkola. Vuonna 2018 hallituksessa ovat Jaakkolan lisäksi Pasi Lehmus, Sari Rämö, Hannu Saarijärvi, Sari Vaajanen-Ärrälä ja osuuskaupan sääntöjen mukaisesti puheenjohtajana toimitusjohtaja Timo Mäki-Ullakko.
Jaakkola tuo monipuolista osaamista elintarvikemarkkinoista
Timo Jaakkola on Ahlmanin koulun säätiön toimitusjohtaja ja toiselta ammatiltaan maanviljelijä, joka asuu Mouhijärven Salmin kylässä. Aiemmin hän on työskennellyt Nordean pääkonttorilla maatila- ja kunta-asiakkaiden parissa. Yhteiskunnallisia verkostoja on syntynyt myös Pro Agrialla sekä toimihenkilönä ja luottamushenkilönä MTK:ssa.
Pirkanmaan Osuuskauppa saa Jaakkolan myötä monipuolista osaamista elintarvikemarkkinoista.
– Eurooppalaiseen ruokabisnekseen syventyminen on lisännyt ymmärrystä esimerkiksi tuottajahintatasosta osana globaalia taloutta. Kotimaisen ruoan arvostus on korkeammalla kuin koskaan, mutta arvo on matalimmalla. Tuottajan arvostusta pitää lisätä, Jaakkola summaa.
– S-ryhmä on iso toimija Suomessa ja saanut paljon kritiikkiä. Merkittävä markkinaosuus tuo myös merkittävän yhteiskuntavastuun. Hallituksen jäsenenä ensisijainen tehtäväni on edistää yrityksen etua, Jaakkola kaavailee. Osuustoimintaisessa yrityksessä tämä tarkoittaa kaikkien 195 000 omistajan etua. – Kaikillahan on kaupasta joku näkemys, mutta odotan innolla, että pääsen sisään kaupan maailmaan, bisnekseen ja päätöksentekoon, Jaakkola hymyilee.
Jääköhän tälle miehelle lainkaan vapaa-aikaa? Ainakin hieman, sillä hän harkitsee, josko lähtisi luomukurssille. – Luomulla, puhtaalla kauralla ja gluteenittomilla tuotteilla on eurooppalaisessa markkinassa kysyntää, hän pohtii.
Risto Tuorin mielestä pitäisi konkreettisemmin näkyä, että osuuskauppa on paikallinen jäsenten kauppa. Haasteen vastaanotti uusi hallituksen jäsen Timo Jaakkola.
Kokenut Tuori on nähnyt menestyksen synnyn
Sastamalalainen Risto Tuori (OTL, asianajaja) on ollut hallituksessa vuodesta 2008, hallintoneuvoston varapuheenjohtajana 2000–2006, hallintoneuvoston jäsenenä 1998–2006 ja edustajistossa jo 25 vuotta.
– Kun tulin vuonna 1992 edustajistoon, osuuskaupalla ei mennyt kovin hyvin. Saneerattiin ja myymälöitä lopetettiin syrjäkulmilta. Kalevan Prismaan laitettiin paljon velkarahaa. Sehän oli erittäin tärkeä investointi, rohkea mutta tärkeä, Tuori kertaa.
Miten hallitusvuodet sitten ovat sujuneet? – Rohkeutta on pitänyt olla. Investointipäätöksiä on ollut reilusti – paljon onnistumisia, mutta myös muutama heikommin menestynyt investointi. Jälkiviisaus ei auta, Tuori kertoo. Hän on tuonut hallitustyöskentelyyn asiantuntemuksensa juristina. – Maalaisjuristille oli mielenkiintoinen kokemus päästä näin ison yrityksen ytimeen, Kyllä siinä ammatillinen pätevyyskin on kasvanut, myös itseopiskelun kautta. On pitänyt opiskella voidakseen hoitaa hallitustyönsä, hän summaa.
Entä onko joku jäänyt kaihertamaan mieltä?. – Mitä osuuskauppa merkitsee asiakasomistajille ja asiakasomistajat osuuskaupalle? Pitäisi konkreettisesti näkyä, että on paikallinen jäsenten kauppa, Tuori summaa. Pallo on heitetty seuraajalle.– Edustathan sitten Sastamalaa, hän hymyilee. Paikallinen omistajien kauppa.
Hallitus ohjaa osuuskaupan toimintaa
Hallintoneuvosto valitsee hallituksen kalenterivuodeksi kerrallaan. – Käytännössä tämä tapahtuu siten, että vuoden ensimmäisessä kokouksessa hallintoneuvosto valitsee keskuudestaan jäsenet nimeämisvaliokuntaan, joka sitten valmistee ja tekee esityksen seuraavan vuoden hallituksesta hallintoneuvostolle, Pirkanmaan Osuuskaupan hallintoneuvoston puheenjohtaja Timo Rajala kertoo.
– Nimeämisvaliokunta hoitaa tehtävää asiantuntemuksensa, henkilökohtaisten kontaktiensa ja kokousten avulla. Henkilöiden taustoja selvitetään ja muutama potentiaalinen ehdokas haastatellaan. – Mikäli hallituksessa vaihtuu jäsen, täydennetään kulloinkin tarvittavaa osaamista. Vuodelle 2018 haettiin mm. täydentävää ruokaosaamista, Rajala jatkaa.
Pirkanmaan Osuuskaupan hallitus päättää osuuskaupan strategiasta, valitsee johtoryhmän, vahvistaa vuosittaiset taloudelliset kokonaistavoitteet ja toimintasuunnitelman, johtaa ja valvoo operatiivista toimintaa sekä tekee päätökset esimerkiksi Bonuksesta, investoinneista ja rahoituksesta.
3.1.2025 | Kimpassa | Vaikuttaminen | Vastuullisuus
27.12.2024 | Kampanja | Sokos / Sokos Emotion