Ruoka ei kuulu roskikseen vaan ihmisten hyvinvoinnin lähteeksi


21.3.2019

Yhä suurempi osa hävikkiruoasta toimitetaan apua tarvitseville pirkanmaalaisille sen sijaan että se päätyisi jätteeksi. Vuonna 2018 Pirkanmaan Osuuskauppa lahjoitti 178 000 kg hävikkiruokaa hyväntekeväisyyteen. Se on 33 000 kg enemmän kuin edellisvuonna 2017. Ruokakaupoista hävikkiruoka päätyy apua tarvitseville 24 yhteistyökumppanin kautta.

– Ruokajakelussa mukana ollut yhteistyökumppanimme kertoi, miten 12-vuotias lapsi tuli kahden pulkan kanssa hakemaan 9-henkiselle perheelle ruokaa, kun hänen äitinsä oli sairas. Tämä surullinen tapaus kuvastaa hyvin sitä, miten paljon auttamisen tarvetta ja mahdollisuuksia Pirkanmaalla on, kertovat Mari Riutta ja Viivi Pärssinen osuuskaupan ruokalahjoitustyöryhmästä.

Ruokakaupoista jää ruokaa, joka on edelleen täysin syömäkelpoista, vaikka parasta ennen -päiväys olisi jo mennyt. Hävikkiruoka päätyy apua tarvitseville 24 yhteistyökumppanin kautta. Yksi yhteistyökumppaneista on Tampereen ev.lut. seurakuntayhtymä. Sen ylläpitämä RuokaNysse toimittaa tarvitseville ruoka-apua, joka koostuu EU:n ruoka-avusta, lahjoitetusta hävikkiruoasta ja seurakunnan ostamasta ruoasta.

– Jotta voisimme vielä paremmin kantaa vastuumme kaikkien pirkanmaalaisten hyvinvoinnista, kartoitamme uusia lahjoitettavia tuoteryhmiä ja yhteistyökumppaneita. Jonkin verran lahjoitamme myös käyttötavaraa. Esimerkiksi pienen lommon saanut paistinpannu on edelleen
erinomainen käyttöön, naiset kertovat.