Pirkanmaan Osuuskauppa yhteistyöhön RuokaNyssen kanssa


9.9.2013

Ruoka-avun tarve kasvanut 15 % viime vuodesta

Pirkanmaan Osuuskauppa ja Tampereen evankelis-luterilainen seurakuntayhtymä ovat aloittaneet ruokalahjoitusyhteistyön syyskuun alussa. Tampereen Prismat, Kaleva, Koivistonkylä, Lielahti ja Linnainmaa, lahjoittavat elintarvikkeita RuokaNyssen jaettaviksi. Pääosin lahjoitetaan tuotteita, joiden parasta ennen päivä on umpeutunut. Tuotteet ovat edelleen käyttökelpoisia, mutta niitä ei voida myydä. Sellaisia tuotteita, joiden viimeinen käyttöpäivä on umpeutunut, ei luovuteta.

– Tässä haastavassa taloudellisessa tilanteessa koimme tarvetta aloittaa ruokalahjoitukset. Havaitsimme RuokaNyssen toimintamallin vakiintuneeksi ja hyväksi. Asiakkaat voivat lipukkeen saatuaan itse kerätä haluamansa ja tarvitsemansa elintarvikkeet Nyssestä, joka saapuu asiakkaiden luokse. Tämä on asiakkaita kunnioittava toimintatapa, päivittäis- ja käyttötavarakaupan kehittämispäällikkö Johanna Tervala-Pirskanen kertoo.

– RuokaNyssellä on keskimäärin 350–400 asiakasta viikossa. Vuosittain apu tavoittaa noin 3000 kotitaloutta. RuokaNyssen asiakasmäärä on kasvanut tasaisesti. Ruoka-avun tarvitsijoita on tänä vuonna 15 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. On hienoa, että osuuskauppa osoittaa yhteiskuntavastuullisuutta lahjoittamalla ruoka-apua, Tampereen evankelis-luterilaisen seurakuntayhtymän diakoniajohtaja Matti Helin toteaa.

RuokaNyssen asiakkaille tänä vuonna tehdyssä tutkimuksessa kävi ilmi, että ruoanjakelu on heille pärjäämisen kannalta välttämätöntä. Vastanneista 39 prosenttia kertoi, että heidän kotitaloudellaan on pakollisten asunto-, ruoka- yms. menojen jälkeen käytettävissä vain alle sata euroa kuukaudessa.

– Meidän kaikkien on hyvä miettiä, miten voimme kantaa kortemme kekoon. Tämä on osuuskaupalle luonteva tapa auttaa. Toivomme, että muutkin yritykset lähtevät tämänkaltaiseen toimintaan mukaan. Yksittäiset ihmisetkin voivat auttaa, antamalla vaikkapa aikaansa hyväntekeväisyystyöhön, Tervala-Pirskanen kannustaa.