Monta perhettä, yksi leiri


27.8.2014

Punaisella Ristillä vietetään perheiden vuotta. Tämä on näkynyt kaikessa tekemisessä ja Hämeen piiritoimistolla alettiin jo vuotta aiemmin miettiä mahdollisuutta järjestää perheleiri. Kantavana ajatuksena oli järjestää tapahtuma, jonne kaikenlaiset perheet olisivat tervetulleita.

Punainen Risti onkin viime vuosien aikana elvyttänyt leiritoimintaansa. Leirit ovat nostaneet suosiotaan, sillä ne tarjoavat retkielämyksiä kaupunkielämään tottuneille ja vaihtoehdon sosiaalisen median kautta tapahtuvalle kommunikoinnille. Monet kaipaavat sopivan helppoja luontokokemuksia sekä aitoja kohtaamisia kasvotusten toisten ihmisten kanssa.  Punaisen Ristin Hämeen piirissä järjestettiin kuluvana kesänä kahdeksan leiriä, joissa käsiteltiin muiden muassa ensiapua, ystävyyttä sekä tietenkin Punaisen Ristin lempiteemaa – inhimillisyyttä.

Elokuun lopulla järjestettiin uutena avauksena perheleiri, jonne oli kutsuttu mukaan perheitä erilaisissa kokoonpanoissa. Irakista Tampereelle muuttanut perhe, äiti Zeinab, isä Haidar, lapset Aiham 5 ja Linda 2, olivat yksi leirille osallistuneista perheistä. Isän mielestä leirillä parasta oli tutustuminen suomalaisiin perheisiin ja leiriohjaajiin sekä kivat ohjelmanumerot. Vastaavasti totuttelua vaativat suomalaiset ruoat. Niissä saisi Haidarin mielestä olla paljon enemmän mausteita. Aiham ja Linda löysivät uusia ystäviä. Se ei ole ihme, sillä leirillä kävi aikamoinen suhina kun varsinaisina osallistujina touhusi 55 henkeä ja osa ohjaajista toi mukana omat lapsensa. Kaikille löytyi varmasti leikkikavereita.

Leiriläiset olivat 2-73-vuotiaita, ja leirille osallistui erikokoisia, -näköisiä ja -taustaisia perheitä Pirkanmaalta, Kanta-Hämeestä ja Päijät-Hämeestä. Leiripaikkana toimi Kangasalan Heinäkallion leirikeskus.

Näitä uusia avauksia SPR:n toimintamuodoissa nähdään aika ajoin. Normaali käytäntö on ollut, että piiritoimisto järjestää jonkin tapahtuman kokeilumielessä ja mikäli resursseja sekä tarvetta ilmenee, pyritään tapahtumasta muokkaamaan uusi vapaaehtoisuuden muoto.

– Punaisen Ristin periaatteista varsinkin inhimillisyyden ja tasapuolisuuden haluttiin näkyvän leirillä kantavina voimina. Siksi juuri leiri oli hyvä paikka tutustuttaa osallistujat erilaisiin toimintatapoihin sekä kokoonpanoihin, sanoo Anu-Rohima Mylläri, yksi perheleirin järjestäjistä.

Kun leiriaikataulu ja sisältöraamit olivat kasassa kesän alussa, alkoi hakemuksia sataa piiritoimistolle yli odotusten. Kaikki perheet eivät yksinkertaisesti mahtuneet mukaan. Hakemustulva olikin jo alkukesästä ensimmäinen merkki siitä, että Punaisen Ristin perheleiri vastasi tarpeeseen.

Myös Pirkanmaan Osuuskauppa lähti tukemaan perheleiriä.
– Teemme vastuullisuusyhteistyötä erityisesti paikallisten lasten ja nuorten parissa. Tämä perheleiri tarjosi hienoja elämyksiä ja yhdessä tekemisen riemua perheille. Leirielämä antaakin monenlaisia eväitä elämään, toivottavasti se toi mukanaan myös paljon uusia kavereita, Pirkanmaan Osuuskaupan toimitusjohtaja Timo Mäki-Ullakko kommentoi yhteistyötä.

SPR:n leirijärjestäjistä Johanna Raivio kertoo, että leiri oli menestys myös perheleirin jatkoa ajatellen. Ohjelmanumeroista Punaisen Ristin tieto- ja taitorata sekä vaahtokarkkien paistaminen iltanuotiolla nousivat monien suosikiksi. Monet leiriläisistä ilmoittivat kiinnostuksensa osallistua Punaisen Ristin vapaaehtoistoimintaan ja tulla jatkossa leireille ohjaajiksi. Raivio haluaakin muistuttaa, että mikäli toiminta tai Punaisen Ristin jäsenyys kiinnostaa, kannattaa rohkeasti ottaa yhteyttä Punaisen Ristin Hämeen piiritoimistoon.