Lähde lähiruokalomalle omaan S-marketiin


12.10.2022

Syyslomaviikolla ei tarvitse suunnata kauas etelään, sillä lomafiilis valtaa Pirkanmaan S-marketit 14.–23. lokakuuta. Myymälöissä vietetään lähilomaa, jonka teemana on paikallinen ruoka. Tuliaisiksi omasta kaupasta voi napata mukaan vaikkapa koko perheelle maistuvia sadonkorjuuherkkuja suoraan lähituottajalta.

Parhaat asiat löytyvät usein läheltä. Siinä missä lomareissuilla ihastelemme ja testaamme paikallisia ruokakulttuureja ennakkoluulottomasti, emme tule usein miettineeksi, että voisimme heittäytyä samaan moodiin myös kotopuolessa – ja löytää tutuilta kulmilta uusia, jopa eksoottisia yllätyksiä.

Pirkanmaan kaikissa S-marketeissa vietetään syyslomaviikolla lähiruokalomaa, jonka tavoitteena on tarjota koko perheen makuelämys omassa lähikaupassa. Pääosassa ovat tietysti paikalliset lähituotteet, joita Pirkanmaan S-kaupoista löytyy jo useampi tuhat ja lisää tulee koko ajan.

– Tapahtuma tarjoaa oivallisen tilaisuuden tutustua oman S-marketin lähiruokavalikoimaan ja päästä jutustelemaan pientuottajien kanssa kasvotusten. Myymälöissä on luvassa erilaisia lähiruokamaistatuksia, jotka antavat inspiraatiota lomaviikon kokkailuihin, paljastaa tapahtumaa suunnitellut Pirkanmaan Osuuskaupan kentän tuen päällikkö Jenni Keskinen.

Helpotusta perheiden syysloman ruokasuunnitteluun

Syysloma on monelle perheelle tervetullut hengähdystauko arjen pyörityksen keskelle. Kun pikkuväki on jälleen päivät kotona, on syömistä mietittävä tavallista enemmän. Jotta ruoanlaittaminen olisi lomalla helppoa ja hauskaa, tarjoavat S-marketit lähiruokatapahtuman aikana sadonkorjuuteemaisia tuotevinkkejä ja -testailuja. Luvassa on värikäs valikoima, sillä näin lokakuussa kypsyvät parahiksi esimerkiksi kotimaiset juurekset.

Pirkanmaan Osuuskaupalla 15 vuotta työskennellyt ja Hyhkyn S-marketin päällikkönä syyskuussa aloittanut Maria Niemi (kuvassa vas.) tietää perheellisten janoavan hyviä ja vastuullisia ruokavinkkejä.

– 3-vuotiaan pojan äitinä otan kaikki vinkit ilolla vastaan. Uskon, että tapahtuma antaa kipinän lähiruokaan ja auttaa bongailemaan lähellä tuotettuja herkkuja entistä enemmän oman S-marketin hyllystä.

Lähiruokatuotteita löytyy myymälöistä melkein jokaisesta tuoteryhmästä, ja ne on merkitty hyllyissä omin lähiruokatunnuksin. Tapahtuman aikana kannattaakin kiinnittää huomioita juuri näihin merkintöihin ja valita syyslomaruokiin paikallisia raaka-aineita.

S-marketeista löytyy lähiruokaa jokaiseen hetkeen

Pirkanmaa on todellinen ruoan aarreaitta, ja siksi paikalliset tuotteet ovatkin S-marketien kulmakivi. Valikoima on lisääntynyt vuosien varrella, samoin asiakkaiden kiinnostus.

– Lähiruoka on erityisen ajankohtaista juuri nyt. Epävakaa maailmantilanne kääntää katseet usein omavaraisuuteen
ja paikalliseen tuotantoon, Maria miettii.

Hänen kotipellossaan kasvaa ainakin perunaa, mansikkaa ja salaattitupsuja. Ja se, mitä ei innokkaan kotiviljelijän pihalta saa, löytyy varmasti paikalliselta pientuottajalta. Pirkanmaan Osuuskaupalla on nimittäin yli sata paikallista tavarantoimittajaa ja yli 3 000 paikallista tuotetta aina limpusta lihaan ja kurkusta kombuchaan. Valikoima kattaa lähiruoan kaikkiin hetkiin: lomaan, juhliin, viikonloppuihin ja arkeen.

– Meiltä löytyy jääkaapista aina paikallista Lihajalosteen lenkkiä. Se on luottotuote, joka toimii pohjana niin -keitoille kuin kastikkeille, Maria kehuu.

– Perheille lähiruoka on myös helppo tapa valita vastuullisesti. Se on puhdasta ja aitoa ruokaa, josta tietää, mistä se on peräisin. Se ei matkaa maailmalla, vaan päätyy lyhintä reittiä tuoreena pöytään. Lähiruoka tuo -hyvinvointia paitsi kuluttajille myös tuottajille, ympäristölle ja koko asuinseudulle, Jenni summaa.

 

Mitä tuliaisiksi lähilomalta?

Lähihunaja. Paikallisen hunajan valikoima on parhaimmillaan – sitä kannattaa nauttia sekä syksyn flunssakautta torjumaan että kesän marjasadon höysteeksi vaikkapa jogurtin tai rahkan kanssa. Kokeile esimerkiksi Pajulan Mehiläistarhojen hunajaa, joka tulee Kangasalta.

Tamperelaiset glögit. Joulufiilistely voi alkaa! Lokakuussa hyllyihin ilmestyvät paikalliset glögit. Kokeile iltojen lämmikkeeksi vaikkapa tamperelaisia Poikain Parhaiden käsityöläisglögejä.

Paikalliset leipomotuotteet. Herkullisia lämpimäisiä on Pirkanmaa pullollaan. Esimerkiksi Pieni Juurileipomo Virroilla
leipoo erilaisia juurileipiä, jotka ovat makua ja hyvinvointia tulvillaan.