Kuntoilija, älä luovuta!


22.1.2013

Aloititko vuoden alussa uuden liikunnallisen elämän? Aktivoitko jumppakorttisi ja vannoit käyttäväsi sitä? S-kanavan toimitus kokosi ammattilaisten vinkit, joiden avulla saat lupauksesi pitämään myös helmikuussa.

Into liikkua lopahtaa useilla muutamassa viikossa, tietää Helsingissä liikunnanohjaajana ja personal trainerina työskentelevä Heidi Weaver.
Yleinen virhe on liikkua alussa liikaa, koska silloin kyllästyy helposti. Myös keholle pitää antaa aikaa tottua uuteen. Ensimmäisten treenien jälkeen lihakset voivat olla hyvin kipeät. Ylirasitettu keho on myös alttiimpi sairauksille.

– Liikunnan aloittaminen pitää suhteuttaa omaan kuntotasoon eikä siihen, kuinka vähän on aikaisemmin liikkunut, Weaver ohjeistaa.

Lahtelaisen kuntokeskus Zenanan toinen omistaja, liikunnanohjaaja Mari Sarikka suosittelee jokaista aloittelevaa kuntoilijaa suuntaamaan ensimmäiseksi personal trainerin puheille. Personal trainer laatii henkilökohtaisen liikuntaohjelman ja opastaa muun muassa kuntosalilaitteiden käyttöön. Liikkuminen on helpompaa, kun joku tsemppaa ja seuraa kehitystä.

– Kannattaa etsiä sellainen personal trainer, jonka kanssa kemiat kohtaavat. Toisille sopii lempeä opastus, toiset haluavat todellisen orjapiiskurin, Sarikka vinkkaa.

Oma juttu löytyy kokeilemalla

Jotta itsensä saisi toistuvasti liikkumaan, täytyy löytää sellainen laji, joka tuntuu mukavalta.

– Ryhmäliikuntatunneista zumba on todella suosittua, sillä se on helppoa. Kahvakuulatunteja kysytään tällä hetkellä paljon, reisi-vatsa-pakara -jumppa taas on naisten kestosuosikki, luettelee Sarikka.

Weaver lisää suosikkilistalle rauhallisen pilateksen ja niin sanotut hot-tunnit, jotka pidetään normaalia lämpimämmissä saleissa.
– Hot-tunnit tuntuvat varsinkin talvella ihanilta.

Hitaasti hyvä tulee

Mikäli oma kunto epäilyttää, kannattaa alussa osallistua sellaisille ryhmäliikuntatunneille, jotka kestävät 30–45 minuuttia täyden 60 minuutin sijaan. Esimerkiksi juoksulenkki on rasittavuudeltaan sopiva silloin, kun siitä jää tunne, että olisi jaksanut vielä hieman pidempään.

Hyväksy havaittu kaava aloittelevalle kuntoilijalle on 3 kertaa viikossa, 30 minuuttia kerrallaan, kolmen kuukauden ajan. On helpompi luvata itselleen jaksavansa kolme kuukautta kuin loppuelämä. Toisaalta kolmessa kuukaudessa keho ja mieli tottuvat treeniin niin, että liikkuminen muodostuu kuin vahingossa tavaksi.

 

Lisätsemppiä liikkumiseen

Toimittaja etsi tuttavapiiristään vaihtoehtoisia tapoja liikuntakipinän ylläpitämiseen. Näitä kaikkia on kokeiltu:

  1. Kauniit liikuntavaatteet. Olo on mukavampi ja treeniin tulee potkua, kun asu on mieleinen. Vaikka ulkonäköasioista ei niin välittäisikään, on syytä kiinnittää huomiota kenkiin. Naisten tulee vaihtaa rintaliivit sporttimalliin treenatessa.
  2. HeiaHeia. Toiset motivoituvat jakaessaan liikkumisiaan sosiaalisessa mediassa, toisia motivoi jo pelkkä merkintöjen kertyminen treenipäiväkirjaan.
  3. Urheilusuoritusta mittaavat kännykkäsovellukset. On palkitsevaa, kun treenistä saa välittömästi yhteenvedon. Sopii henkilöille, jotka haluavat mitata suorituksensa ja joilla on läheinen suhde teknologiaan.
  4. Treenaaminen tositarkoituksella sekasalilla. Kuntosalilla voi syntyä silmäpeliä sekä kuntoilijoiden että kuntoilijoiden ja ohjaajien välillä.
  5. Kumppanin kannustaminen. Välillä voi kannustaa itsensä lisäksi puolisoaan. Mikäli rakkaasi on tehnyt treenisuunnitelman, sopikaa yhdessä tavoite, jonka toteuduttua palkitset hänet. Varsinainen palkinto voi olla mitä tahansa hajuvesipullosta yhteiseen lomamatkaan.