Ilman pukin kiharaista partaa tai punaista takkiakin sinä voit olla monen perheen paras joulupukki


9.11.2021

Tampereen Hopen tiiminvetäjän, Kirsi Stenvallin vieraskynä.

Joulu on usein vähävaraisen perheen painajainen, jo ajoituksen vuoksi. Loppukuussa perheen talous on aina tiukimmilla, jokainen lantti menee elämiseen. Moni yrittää laittaa muutaman joulueuron sivuun koko vuoden ajan, jotta saisi jonkinlaisen juhlan rakennettua perheelleen. Ensimmäiset joulua koskevat ahdistuneet yhteydenotot tulevat meille Hopeen jo lokakuun alussa. Huoli on aina sama – miten tästäkin joulusta selvitään.

Näissä vähävaraisissa perheissä leluesitteiden kiiltelevät kuvat houkuttavat ja kiehtovat lapsia ihan niin kuin kaikissa muissakin perheissä. Siinä, missä äiti yrittää piilotella postin tuomia esitteitä, lapsi säteilevin silmin selaa kuvastoa ja ympyröi juuri niiden kaikkein ihanimpien lelujen kuvia. Pienellä lapsella on luja usko: ”Älä äiti sure, vaikka meillä ei ole rahaa, kyllä joulupukki tuo lahjat”. Lapsen maailmassa joulupukki pakkaa säkkiinsä kiiltelevän paketin, jossa on haaveiden Baby Born -nukke tai paloauto, jossa valot vilkkuvat ja sireeni soi. Ja paketin päällä on juuri hänen nimensä.

Nuori kuitenkin tietää jo enemmän. Vaikka rahan puutteesta ei paljoa kotona puhuttaisikaan, hän vaistoaa vanhempien alituisen huolen ja epätoivon. Hän alkaa suojella vanhempiaan, eikä uskalla enää edes haaveilla, saati että sanoisi toiveensa ääneen. Hän ei tahdo koskaan mitään. Jos joku oikein tiukkaan lahjatoiveita kysyy, niin ehkä uudet sukat, kalsarit tai suihkugeeli. Siitä hän ei äidille kerro, että hän haaveilee myös  Addun verkkareista tai langattomista kuulokkeista, jotka kaikilla kavereilla jo on.

Näihin perheisiin joulu ei tule omin voimin. Siksi Hope tekee tänäkin vuonna yhteistä joulukampanjaa Pirkanmaan Osuuskaupan kanssa ja antaa mahdollisuuden jokaiselle olla toteuttamassa vähävaraisten perheiden lasten ja nuorten jouluisia toiveita. Pystytämme joulupuut täynnä toiveita Sokokseen, Kalevan, Linnainmaan, Koivistonkylän, Lielahden, Nokian, Pirkkalan, Kangasalan ja Ideaparkin Prismoihin sekä Koskikaran ja Viialan S-marketeihin. Puut täyttyvät toivepalloista 13.11. ja ovat paikallaan 12.12. saakka. Toiveita on paljon, Hopen perheissä lapsia on yli 3000 – onneksi meitä on monta jouluntekijää, Hope, Pirkanmaan Osuuskauppa, sinä ja minä.

Monessa perheessä ei haittaa yhtään, vaikka kuusen alta puuttuisi yksi paketti, mutta jollekin lapselle se voi olla se ainoa. Ottamalla Hopen toivepuusta toiveen ja toteuttamalla sen, annat lapselle tai nuorelle joulun. Ilman pukin kiharaista partaa ja punaista takkiakin olet monen perheen paras joulupukki koskaan. Juuri sinä toteutit lapsen hartaan toiveen tai nuoren aran haaveen.