Bright Friday valaisee seiskaluokkalaisten syksyä


22.9.2023

Bright Friday -tapahtuma pirkanmaalaisille seiskaluokkalaisille järjestetään nyt toista kertaa, jotta kukaan nuori ei jäisi yksin ja vastauksia mieltä askarruttaviin kysymyksiin löytyisi.

Viime vuonna pohdimme, mitä Pirkanmaan Osuuskauppa voi tehdä nuorten mielenterveyden ja hyvinvoinnin tukemiseksi. Osuuskaupan idea on aina perustunut yhdessä tekemiseen. Niin tälläkin kertaa. Yhdessä Tampereen kaupungin Nuorisopalveluiden kanssa syntyi pirkanmaalaisten seiskaluokkalaisten ilmaistapahtuma, jota nyt vietetään toista kertaa.

– Viime marraskuun tapahtumassa kerättiin nuorilta palautetta ja 84 % oli erittäin tyytyväisiä iltaan. Se oli meille järjestäjille paras kiitos ja signaali sille, että tilausta nuorten yhteiselle illalle todella oli, Pirkanmaan Osuuskaupan viestintäpäällikkö Viivi Pärssinen iloitsee.

Tampereen Tullikamarin Pakkahuoneella 11.11.2023 pidetään tänäkin vuonna hauskaa ja pohditaan mieltä askarruttavia kysymyksiä. Tapahtuman teema on ”Et ole yksin. Yhdessä olemme enemmän”.

– Yhteistyöllä saadaan aina enemmän aikaan kuin yksin puurtamalla. Siksi onkin hienoa tehdä tämän kaltaista tärkeää tapahtumaa yhdessä ison alueellisen toimijan kanssa. Seiskaluokkalaiset ovat juuri meidän kohderyhmäämme ja tapahtuman teema on erittäin ajankohtainen ja tärkeä. Nuoret tarvitsevat toisiaan sekä turvallisia aikuisia, Tampereen kaupungin vs. nuorisopalvelujohtaja Tiina-Liisa Vehkalahti kuvaa.

Musiikki on myös monelle voimaannuttavaa ja olennainen osaa elämää, niin tässäkin tapahtumassa. DJ soittaa toivebiisejä ja lavalle nousevat tamperelainen räppäri Kupari (kuvassa) ja illan huipennuksena Etta.

Ronit puhuvat omasta kokemuksesta

– Muistan kesäloman alun, kun tajusin, ettei minulla ole ketään kenelle laittaa viestiä, että nähtäisiinkö. Tai niin minä ainakin kuvittelin. Se tuntui todella ahdistavalta, tubettaja Roni Bäck muistelee nuoruusvuosiaan.

Tapahtumassa räppäävä 16-vuotias Kuparikin on kokenut yksinäisyyttä:
– Mullakin on omakohtaisia kokemuksia yksinäisyydestä. Mulla oli seiskalla aika paha koulukiusaaminen, joka meni jopa väkivallan puolelle. Hain apua kuraattorilta, sain apua ja kiusaaminen loppui, Roni Kauppinen kertoo.

Nuoret saavat anonyymisti chatissa esittää mieltä askarruttavia kysymyksiä, joihin nuoriso-ohjaajat vastaavat. Kysymyksiä käsitellään myös Roni Bäckin ja tamperelaisen nuoriso-ohjaajan Mari-Katri Lempisen lava-keskusteluissa (kuvassa).

Mari-Katri kohtaa nuoria työssään niin livenä kuin chatin kautta:

– Yksinäisyys todella näkyy netissä nuorten kanssa viestiteltäessä. Saattaa olla, että nuorella on koulussa kavereita, mutta vapaa-ajalla niitä ei ole – tai toisin päin. Se on totta kai haaste, johon me aikuiset haluamme tarjota apua.

Tiina-Liisan mukaan nuorten ongelmat ovat viime vuosina moninaistuneet, pitkittyneet ja vaikeutuneet:

– Tämä näkyy muun muassa siinä, että nuoret eivät saa oikea-aikaista palvelua esimerkiksi päihde- tai mielenterveyshaasteissa, ja ongelmat ehtivät kasaantua ja kroonistua ennen avun saamista. Nuoriso-ohjaaja on vierellä kulkija ja kuuntelija, mutta nuori tarvitsee usein samaan aikaan myös muiden ammattilaisten palveluja.

Ongelmien nostaessa päätään keskusteluapu ja eteenpäin ohjaaminen on tärkeää, sillä yksinäisyyden haittavaikutukset kertautuvat, mitä pidemmälle tilanne etenee. Pahimmillaan yksinäisyys voi johtaa syrjäytymiseen ja eristäytymiseen kaikista järjestelmistä ja yhteisöistä.

– Yksinäisyys haavoittaa ja hajottaa, ei anna toivoa eikä valoa tulevaisuudelle. Elämä voi tuntua merkityksettömältä ja oma olo arvottomalta. Elämä alkaa näyttäytyä kaikin tavoin juuri yksinäisyyden tematiikan kautta. Yksinäisyys voi aiheuttaa erilaisia mielenterveyden ongelmia ja pitkään jatkuessaan jopa fyysisiä sairauksia, Tiina-Liisa summaa.

Mari-Katri kannustaakin kaikkia pirkanmaalaisia seiskoja mukaan Bright Fridayhin, jossa kukaan ei jää yksin:

– Tämähän on ihan ainutkertainen mahdollisuus. Tapahtumassa on törkeän hyvät esiintyjät, ja sieltäkin voi löytää niitä uusia kavereita.

Huikean esiintyjäkaartinkin puolesta fiilis on taattu:

Se, mitä koin lavalla, oli jotain uskomatonta. Monta sataa ihmistä katsomassa, kun esiinnyn. Yleisö oli mukana koko esityksen ajan. Se todisti itselle ja muille, jotka ei välttämättä uskonu muhun musiikin suhteen, että kova työ palkitaan, Kupari kiteyttää.

 

Lisätietoja: brightfriday.fi