ABC-latausverkosto kehittyy voimakkaasti niin Pirkanmaalla kuin muuallakin Suomessa. Vuoden 2023 aikana uusia latauspisteitä rakennetaan satoja ympäri maan. Myös olemassa olevia latauskenttiä tehostetaan, jolloin latausaika lyhenee ja latauskenttä pystyy ottamaan päivän aikana vastaan enemmän autoja.  

Sähköautoilun suosio kasvaa 

Sähköautojen osuus ensirekisteröinneistä kasvaa. Helmikuussa 2023 jopa 30 prosenttia henkilöautojen ensirekisteröinneistä olivat sähköautoja. Plug-in hybridiautojen osuus oli noin 19 prosenttia. Uusille latauspisteille on siis kysyntää. 

Tällä hetkellä Suomessa on yhteensä 220 ABC-latausasemaa, ja niissä on latauspisteitä 1 330 autolle. Loppuvuonna auton voi ladata jo noin 300 ABC-latausasemalla eri puolilla Suomea. 

Pirkanmaan latauskenttien muutokset

Pirkanmaalla tehdään muutoksia seuraavissa latauskentissä: 

Lue lisää latausasemistamme: Sähköautoilu

ABC Toijalan, Kolmenkulman, Orituvan, Lahdesjärven, Pirkkalan ja Teivon ruokalistalta löytyy 3.–31.10. kolme maukasta annosta, joiden pääraaka-aineet ovat lähellä tuotettuja.

Lihaisat annokset tarjoillaan oheen täydellisesti sopivien lisukkeiden kera, ja S-Etukortilla nautit lähiruoka-annoksista vieläkin edullisempaan hintaan.

Valitse yksi tai maista kaikkia!

Tamperelainen S-Etukortilla hintaan 12,90 € (norm. 13,90 €)

Legendaarista Tapolan mustaamakkaraa, perunamuusia ja puolukkahilloa.

Currywurst S-Etukortilla hintaan 15,90 € (norm. 16,90 €)

Artesaani bratwurstia Sausage Finlandilta Nokialta, lohkoperunoita, Rasilaisen hapankaalia, marinoitua punasipulia, paahdettua sipulia, pekonia ja tomaatti-currykastiketta.

Porsaan potkaa S-Etukortilla hintaan 18,90 € (norm. 19,90 €)

Porsaan potkaa Kivikylän palvaamosta Säkylästä, kermaperunaa, Rasilaisen hapankaalia, marinoitua punasipulia, paahdettua sipulia, pekonia ja ryynisinappi-timjamikastiketta.

Tervetuloa herkuttelemaan!

15Sanapari tuulesta temmattu ei tarkoita palturia, kun puhutaan ABC-latauksesta. Kyseessä on S-ryhmän oma sähköautojen latausverkosto, jonka sähkö on sataprosenttisesti uusiutuvista energianlähteistä, tuulivoimalla tuotettua. Uusia lataus­asemia avataan vauhdilla koko maassa, sillä vuoden 2025 alkuun mennessä S-ryhmän tavoitteena on noin tuhannen latausaseman verkosto.

Kattavalle latausverkostolle on tarvetta: Autoalan ennusteen mukaan vuonna 2030 Suomen teillä ajelee jo noin 740 000 ladattavaa henkilöautoa.

Pirkanmaan Osuuskaupan verkostossa on tällä hetkellä 24 latausasemaa, joista jokaisella on 2–12 latauspistettä. Uudet latausasemat avataan tänä vuonna Toijalan ja Teivon ABC-asemille, Kalevan, Linnainmaan, Nokian ja Sastamalan Prismoille sekä Kalevan ja Kaukajärven S-marketeille. Hybridien ohella myös täyssähköautojen määrä kasvaa koko ajan, joten kaikille tänä vuonna avattaville paikoille tulee teholatauspiste, Pirkanmaan ABC-ryhmäpäällikkö Jukka-Pekka Pesonen kertoo.

Maailman edistynein autoilijan sovellus

Koko ABC-latauksen asiointi ja lähimpien latausasemien tarkistaminen hoituvat ABC-mobiililla. ABC-latausverkoston latauspisteissä lukee aina ABC-lataus.

– Hinnoittelu on asiakastoiveiden mukaisesti kilowatti-tuntiperusteinen sekä perus-, teho- että suurteho-latauksessa, joista kaksi jälkimmäistä ovat mukava helpotus erityisesti lyhyillä pysähdyksillä. Lisäksi ABC-mobiililla voi ostaa autopesun tai tilata ruoat tien päältä etukäteen. Sovellusta käyttämällä myös Bonukset tulee tankattua automaattisesti, Jukka-Pekka vinkkaa.

Ilmastofiksumpia arjen valintoja

ABC-lataus on yksi konkreettisista teoista kohti S-ryhmän kunnianhimoista ilmastotavoitetta: olla hiilinegatiivinen vuonna 2025.

– Valtakunnallinen investointimme kattavaan sähköautojen latausverkostoon tukee liikenteen murrosta.
Isona toimijana meillä on tärkeä rooli helpottaa vastuullisten valintojen tekemistä arjessa ja kannustaa kaikkia kohti ilmastofiksumpaa liikennettä. ABC-latauksen ohella haluamme panostaa myös ekologisempiin polttoaineisiin. Jo 12:lla -Pirkanmaan ABC-asemalla voi tankata Eko E85 -polttoainetta, ja uusiutuvaa NeroDieseliä on saatavilla Orituvan, Viinikan ja Sastamalan ABC-jakeluasemilla, Jukka-Pekka täydentää.

Sastamalan Häijäässä tapahtuu toukokuussa historiallinen liiketoimintakauppa, kun Neste-liikenneasema, Neste Express -automaattiasema ja Häijään Äijä -liikekeskus vaihtavat omistajaa. Kaupallinen kokonaisuus on Juha ja Janne Jokisen suvun elämäntyö, jonka jatkajiksi veljekset ovat valinneet Pirkanmaan Osuuskaupan ja sen lähes 210 000 asiakasomistajaa.

Porintien varressa Häijäässä autoilijoiden ja paikkakuntalaisten palvelut ovat vuosikymmenien kuluessa laajentuneet Jokisten perheen osaavissa käsissä. Perhe on kolmessa polvessa luotsannut ja laajentanut liikenneasemaa, rakentanut kylälle liikekeskuksen sekä vuokrannut keskuksesta kilometrin päässä sijaitsevaa kylmäaseman tonttia. Ajatus liiketoimintakokonaisuuden myymisestä alkoi kypsyä reilu vuosi sitten.

– Olemme toimineet lähes 30 vuotta yrittäjinä ja kehittäneet vuosikymmenien aikana liiketoimiamme mittavasti Häijään kylällä. Nyt kun tuli mahdollisuus kääntää elämässä uusi lehti, puntaroimme asioita ja tulimme siihen tulokseen, että olisi oikea hetki luopua liiketoiminnastamme. Olemme olleet koko elämämme kiinni huoltamoalalla, ja nyt on aika kuitata vuosien saatossa pitämättä jääneet lomat ja harrastaa. Harkitsimme myyntipäätöstä pitkään, ja siihen vaikutti POK:n lupaus kehittää palveluita Häijääseen edelleen, kertovat Juha ja Janne Jokinen.

Muutos näkyy ensimmäisenä polttonestemyynnissä

Liiketoimintakaupan myötä nykyinen Neste-liikenneasema, liikekeskus Häijään Äijä ja Neste Express -automaattiaseman tontti siirtyvät Pirkanmaan Osuuskaupan omistukseen kesäkuun alusta alkaen, ja näin ollen asiakasomistajien palvelupaletti seudulla laajenee. Sastamalan alueella asiakasomistajia palvelee jo Mouhijärven Sale, ja toukokuussa Ojansuun kaupunginosaan avataan Prisma.

Neste-liikenneaseman liiketoiminta siirtyy 1.6. Pirkanmaan Osuuskaupalle. Asiakkaille omistajanvaihdos näkyy heti liikenneaseman polttonestemyynnin ja autonpesun siirtymisenä ABC:n nimiin. Mittarikenttä on tarkoituksena uudistaa tankkaajia varten, ja valikoimaan saadaan mahdollisesti myös uusia polttonestelaatuja. Sähköautojen latauspisteet tulevat vuoden mittaan osaksi liikenneaseman palveluita. Tankkauksen, autonpesun ja sähköautojen lataustoiminnot voi jatkossa hoitaa helposti myös ABC-mobiilisovelluksella.

Liikenneaseman sisäkaupan suhteen kortteja ei ole vielä katsottu.

– Mahdollisia muutoksia ja uudistuksia teemme kiireettä ja asiakkaita kuunnellen. Ravintolapalveluiden suhteen konseptin muutos voi olla mahdollinen. Tontilla on vielä rakennusoikeutta jäljellä, mikä sekin luo tietenkin paljon mahdollisuuksia, pohtii Pirkanmaan Osuuskaupan toimialajohtaja Mikko Hautasaari.

Neste Express -automaattiasema on kaupan jälkeen vuokralla Pirkanmaan Osuuskaupan tontilla. Myös kaupassa mukana olevan Häijään Äijä -liikekeskuksen yrittäjien vuokrasopimukset jatkuvat sopimusten mukaan.

Työntekijöistä ja asiakkaista omistajiksi

Liikepaikkakokonaisuus säilyy jatkossakin häijääläisissä käsissä, kun sen omistajiksi tulevat kaupan myötä Pirkanmaan Osuuskaupan asiakasomistajat.

– Olemme asiakkaidemme omistama yritys, ja tavoitteenamme on tuottaa hyötyä ja etuja asiakasomistajille. Laadukas ja systemaattinen liikennemyymälä- ja polttonestekauppa jatkuu Sastamalassa, ja haluamme kaupan myötä varmistaa sen myös tulevaisuudessa. Tämän ja Sastamalan muiden kaupallisten hankkeidemme myötä tavoitteenamme on parantaa asiakasomistajien palveluita seudulla ja vahvistaa alueen elinvoimaisuutta. Yksinomaan Tampereeseen investointi ei ole asiakasomistakuntamme etu.

Liikenneaseman päällikkönä jatkaa Jannen poika Heikki Jokinen, joka siirtyy vanhana työntekijänä Pirkanmaan Osuuskaupalle. Kaikilla muillakin liikenneasemalla työskentelevillä osaavilla ja paikallisten tuntemilla persoonilla on sama mahdollisuus jatkaa työtään uudella työnantajalla.

Lisätietoja:

Pirkanmaan Osuuskaupan toimialajohtaja Mikko Hautasaari, puh. 010 767 0080, mikko.hautasaari@sok.fi

Juha Jokinen, puh. 0400 820 234, juha.jokinen@nestehaijaa.fi

Pirkanmaan Osuuskaupan verollinen myynti nousi viime vuonna ennätykselliseen 1,2 miljardiin euroon ja veroton myynti ensi kertaa historiassa yli miljardin euron. Toiminnan tulos oli hieman yli 25 miljoonaa euroa. Hyvän myynnin myötä myös Pirkanmaan Osuuskaupan asiakasomistajille maksetun Bonuksen määrä kipusi viime vuonna kaikkien aikojen korkeimpaan lukuun, 35 miljoonaan euroon. Ennätyksellinen Bonus ja markkinoiden edullisimmat päivittäistavarahinnat toteuttivat osuuskaupan perustehtävää hyvin. Hienosti sujuneen ruokahuollon ja yhä suurempien asiakasvirtojen hyvän hoidon johdosta Pirkanmaan Osuuskaupan työntekijöille maksetaan vuosipalkkion lisäksi poikkeuksellinen koronabonus.

Pirkanmaan Osuuskaupan myynti kasvoi viime vuonna yhteensä 6 prosenttia edellisvuodesta. Päivittäistavarakauppa kasvoi 4,1 prosenttia, käyttötavarakauppa kasvoi 7 prosenttia ja ravintolakaupan myynti laski 10 prosenttia. Polttoneste- ja autopesukaupan myynti kasvoi peräti 24 prosenttia.

Vuonna 2021 S-ryhmän ruoan verkkokaupan tilausjärjestelmä uusiutui, ja samalla Pirkanmaan Osuuskaupan ruoan verkkokaupan noutopisteiden määrää kasvatettiin edelleen. Pirkanmaan Osuuskaupan ruoan verkkokaupan myynti on tuplaantunut sekä vuonna 2020 että 2021, eli uuden palvelun kysynnän kasvu on kova. Päivittäistavaran verkkokaupassa Pirkanmaan markkina on toiseksi suurin markkina pääkaupunkiseudun jälkeen.

Investointeja tehtiin yhteensä 35,5 miljoonalla eurolla: Useissa S-marketeissa ja Saleissa jatkettiin edellisenä vuonna käynnistyneitä liikeidea- ja miljööuudistuksia ja tehtiin asiakaspalvelua ja energiatehokkuutta parantavia kiinteistö- ja kalustouudistuksia, joilla otetaan askelia kohti S-ryhmän yhteistä hiilinegatiivisuustavoitetta. Lisäksi sähköautojen latausverkostoa laajennettiin, ja ABC-palveluita uudistettiin useilla paikkakunnilla. Sastamalaan avattiin uusi ABC-autonpesuyksikkö ja -automaattiasema, ja Sastamalan Prisman rakentaminen käynnistettiin.

Bonusta Pirkanmaan Osuuskaupan asiakasomistajille maksettiin ennätysmäärä, hieman yli 35 miljoonaa euroa. Vuonna 2020 maksetun Bonuksen määrä oli 33,4 miljoonaa euroa.

Työntekijöille koronabonus erinomaisesta työstä

Koko Pirkanmaan Osuuskaupan henkilökunta kuuluu vuosipalkkiojärjestelmään. Vuosipalkkiota maksetaan hyvästä viime vuodesta ja toimipaikan yhteisiin tavoitteisiin pääsystä työntekijöille maksimissaan 2000 euroa. Osa-aikaisille työntekijöille vuosipalkkio maksetaan suhteessa tehtyihin työtunteihin.

Kiitoksena erinomaisesta työstä Pirkanmaan Osuuskauppa maksaa jokaiselle työntekijälleen vuodesta 2021 lisäksi poikkeuksellisen koronabonuksen. Bonus maksetaan suhteessa tehtyihin työtunteihin ja on maksimissaan 500 euroa kokoaikaiselle työntekijälle.

– Jokainen Pirkanmaan Osuuskaupan työntekijä on koronan keskellä venynyt työssään yhteiskunnan huoltovarmuuden turvaamiseksi ja asiakkaidemme turvallisen asioinnin edistämiseksi – jo toisena vuonna peräkkäin. Jokainen työntekijämme on ansainnut erinomaisesta työstään ja asenteestaan ylimääräisen palkkion, kiittää Pirkanmaan Osuuskaupan toimitusjohtaja Timo Mäki-Ullakko.

Lisätietoja:

Pirkanmaan Osuuskaupan toimitusjohtaja Timo Mäki-Ullakko, puh. 010 767 0070, timo.maki-ullakko@sok.fi

Kesän korvalla Akaaseen avattavan uuden täysverisen ruokaravintolan visiona on olla paikallisten arjen piristys ja kolmostiellä kulkevien pelastus. Sijainti valtatien varressa on monelle asiakkaalle mitä oivallisin mutta samalla myös hankkeen kuriositeetti: ravintola Pizza&Buffa rakennetaan nimittäin Toijalan ABC:n sydämeen. Valmiiseen pöytään pääsee toukokuussa, ja kevään aikana koko liikenneaseman miljöötä ja palveluita uudistetaan.

– Koronakriisi on kurittanut merkittävästi matkailu- ja ravitsemiskauppaa, mutta uskomme vahvasti sen elpymiseen ja alalle investoimiseen. Vaikka henkilökunnan määrä alalla on tilapäisesti supistunut, Akaaseen avattavan uuden ravintolan myötä tavoitteenamme on myös luoda alueelle uusia työpaikkoja, kertoo Pirkanmaan Osuuskaupan ryhmäpäällikkö Jukka-Pekka Pesonen.

Ennen kuin pizzaa päästään paistamaan liikenneasemalla tehdään monenlaisia uudistustöitä. Miljöö piristyy kauttaaltaan, ja asiakkaan arkea helpotetaan tuomalla uusia palveluita ja täydennysostamisen mahdollisuuksia kätevämmin saataville: ABC-marketin tuotevalikoimaa ja paistopistettä laajennetaan, ja Hesburgeriin rakennetaan itsepalvelukassoja. Ravintola Pizza&Buffan konsepti sisältää pizzatarjoaman lisäksi muun muassa runsaan salaatinoutopöydän ja kotiruokalounaan.

Noin 2,4 miljoonan euron remontti alkaa pääsiäisen jälkeen, ja palveluiden pariin päästään vaiheittain toukokuussa. ABC-market palvelee koko uudistuksen ajan, mutta ravintolapalvelut ovat kahvia ja pikku purtavaa lukuun ottamatta hetken tauolla.

Kiinnostava konsepti paikallisille ja poikkeaville

Pirkanmaalla Pizza&Buffa on entuudestaan tuttu Kalevan Prisman ravintolamaailmasta.

– Konsepti tuo kilpailijoihin verrattuna uutta siinä, että viikonloppuina ja sesonkiaikoina buffetin tuotteet vaihtuvat lounasajan päätyttyä koko perheen buffetiksi ja ovat silloin tarjolla pitkälle iltaan asti. Myös uusi jälkkärisirkus voi olla osalle asiakkaista syy pysähtyä nimenomaan Toijalassa. Sitä ei ole Suomen muilla ABC-liikenneasemilla, Jukka-Pekka vinkkaa.

Liikenneasemalla buffetruokailu palvelee sekä nopeasti ruokailemaan poikkeavia että pidempään viihtyviä. Vaikka konseptiin kuuluu tuotteiden buffet-tyylinen esillepano, asiakkaalla on kulloistakin mielitekoa helpottavia valinnanmahdollisuuksia, sillä kokkia voi pyytää valmistamaan pizzaa haluamillaan täytteillä.

– Erilaisia nopean syömisen ravintolakonsepteja on nykyiselläänkin teiden varsilla, mutta me tuomme liikennemyymälään kokonaisen ravintolakonseptin sisustusta myöten. Toijalan ravintola rakennetaan viihtymisominaisuuksiltaan ensiluokkaiseksi, jotta paikalliset perheetkin haluavat lähteä sinne illanviettoon, Jukka-Pekka hymyilee.

Koko Suomen mittakaavassa ravintolakonseptin tuominen ABC-liikenneasemalle on merkittävä pilotti. Hanke on S-ryhmän ABC-liikennemyymälä- sekä matkailu- ja ravitsemiskaupan ketjujen yhteisponnistus, jossa ketjujen perinteiset rajat eivät pidättele. Toijalassa kerättävät kokemukset näyttävät, yleistyykö ravintolakonseptien yhdistyminen liikenneasematoimintaan muuallakin Suomessa.

Energiatehokkuusratkaisuilla päästöttömäksi liikenneasemaksi

Toijalan ABC:n uudistuksella otetaan myös askel kohti S-ryhmän yhteistä hiilinegatiivisuustavoitetta: remontti kohentaa liikenneaseman energiatehokkuutta.

Kevään aikana kylmälaitos uusitaan siten, että kylmälaitteiden jäähdytysaineena voidaan jatkossa käyttää ympäristöystävällisesti hiilidioksidia. Myös kylmälaitteiden tuottamaa lauhdelämpöä hyödynnetään.

Uudistetussa liikennemyymälässä hukkalämpövirtojen hyödyntäminen pyritään maksimoimaan. Kiinteistön lämmitysmuodoksi valittu maalämpö puolestaan mahdollistaa ylimääräisen lauhdelämmön varastoimisen maaperään lämmityskauden ulkopuolella. Lisäksi maaperästä voidaan hyödyntää ilmaisenergiana vapaajäähdytystä.

Näiden toimenpiteiden myötä liikenneasemasta tulee päästötön.

Lisätietoja:

Pirkanmaan Osuuskaupan ABC-sisäkaupan ryhmäpäällikkö Jukka-Pekka Pesonen, puh. 010 767 0053, jukka-pekka.pesonen@sok.fi

Talvikuukausien loska ja lumi saattavat tehdä auton pinnalle isoakin hallaa. Oikeanlaisilla pesuaineilla ja -välineillä on iso merkitys paitsi lopputulokseen myös ympäristölle. Pirkanmaalla aukeaa loppuvuodesta kaksi täysin uutta ABC-autopesuasemaa ja kaksi aiemminkin käytössä ollutta päivitetään nykypäivän tarpeita vastaaviksi, asiakkaat ja ympäristö edellä.

Auto olisi hyvä pestä noin kerran kuukaudessa. Pesu auttaa pitämään maalipinnan ja pohjan kunnossa sekä suojaa kulumiselta. Monet suomalaiset pesevät autonsa itse painepesurilla talonsa pihassa. Nykyaikainen pesu autopesulassa on kuitenkin niin auton kunnon, ympäristön kuin pesukokemuksenkin kannalta parempi juttu.

– Kun auto pestään nykyaikaisin välinein ja pesuainein, on jälki laadukasta. Auto pysyy paremmin suojassa korroosiolta ja onhan puhtaalla biilillä mukavampi huristellakin, kertoo Pirkanmaan Osuuskaupan polttoneste- ja autopesukaupan myyntipäällikkö Timo Willandt.

Ympäristöön ja vastuullisuuteen liittyvät kysymykset ovat myös iso osa Timon ja muiden autopesuista vastaavien asiantuntijoiden arkea.

– Harvan taloyhtiön tai kodin pihassa on öljynerotinta, joka mahdollistaisi ympäristöystävällisen ja turvallisen autopesun. Riippuu toki käytettävistä pesuaineista, mutta omakotitalon ja mökin pihassa auton peseminen ei ole ympäristön kannalta paras vaihtoehto, Timo sanoo.

Vaikka autokanta sähköistyy kovaa vauhtia, se ei tarkoita automäärän suurta vähenemistä ainakaan lähivuosina. Autoja pestään nyt ja huomennakin.

– Haluamme olla autopesuverkostomme kanssa helposti saavutettavissa niin Tampereen taajama-alueella kuin maakunnissakin. Sekin on tärkeä vastuullisuuden toimenpide, Timo summaa.

Autopesun leviävä ilosanoma

Timon ensikosketus autopesuihin muussa kuin asiakkaan roolissa yltää reilun kymmenen vuoden päähän, kun hänestä tuli juuri avautuneen Viinikan liikenneaseman päällikkö.

– Viinikan päällikkönä tutustuin ensimmäistä kertaa autopesujen maailmaan. Siellä asiakkaita palveli kaksi pesuhallia, joista toinen siirrettiin Viinikkaan Kalevasta nykyisen ABC:n tontilta. Siitä on pitkä matka tähän vuoteen monessa suhteessa, Timo muistelee.

Tämän vuoden lopulla ABC-pesuyksiköitä on Pirkanmaalla yhteensä 13. Tämä tarkoittaa yhteensä kolmeatoista rollover-konetta, joissa autot pestään koneellisesti yksi kerrallaan. Tämän lisäksi on yksi pesukatu ja neljä itsepalveluyksikköä, joista löytyy yhteensä yhdeksän erillistä pesupaikkaa.

– Tänä vuonna tehdyt panostukset takaavat, että jokainen autopesulamme vastaa nykyaikaisia standardeja ja huomioi ympäristön moneltakin kantilta. Käytetyn veden määrä on minimoitu ja käyttämämme pesuaineet ovat olleet jo vuosia ympäristömerkittyjä. Tämän lisäksi pesupaikkojen valot ovat energiatehokkaita eivätkä pala, jos pesussa ei ole autoa. Tässäkin olemme laittaneet parasta mahdollista pöytään, Timo kehuu.

Ympäristöystävällisesti ympäryskuntiin

Osuuskaupan yhtenä tehtävänä on turvata palvelut ympäri Pirkanmaan.

– Asiakkaamme esimerkiksi Sastamalassa ja Toijalassa ovat jo pitkään toivoneet autopesupalveluita, ja tänä vuonna he pääsevät sellaisista nauttimaan. Sastamalasta meidät löytää kesällä avautuvan Prisman kupeesta jo joulukuun 2021 aikana. Samalle paikalle avaamme myös uuden kaksisaarekkeisen polttonesteaseman, Timo maalailee tulevaa.

Timo näkee palveluiden saatavuuden ja saavutettavuuden tärkeänä paikallisten asukkaiden kannalta.

– Haluamme osaltamme pitää alueet ja seudut elinvoimaisina. Palveluiden kuuluu olla nykyaikaisia ja mahdollisimman helposti saatavilla. Autopesuista puhuttaessa tämä on tärkeää etenkin harvemmin asutuilla alueilla, joilla autoillaan päivittäin ja ympäri vuoden kaikenkuntoisilla teillä.

Uudet ABC-pesuhallit Pirkanmaalla:

CarWash Kolmenkulma, Nokia
CarWash Sastamala
CarWash Toijala
CarWash Viinikka

Autopesut 49 €/kk

Pese autosi kiinteään kuukausihintaan ABC-mobiilin kuukausipesutilauksella Pirkanmaan Osuuskaupan ABC CarWash-autopesuasemilla jopa 8 kertaa kuukaudessa! Kuukausipesutilaus on voimassa oston jälkeen toistaiseksi. Tilauksen voi peruuttaa koska tahansa.

Lataa ABC-mobiili sovelluskaupastasi!

 

Vuoden kuluttua avattava uusi ohitustie, Hämeenkyrönväylä, muuttaa Hämeenkyrön alueen liikennevirtoja siten, että paikkakunnalle avautuu uusia mahdollisuuksia palvelutarjonnan laajentamiselle. Hämeenkyröläisille rakennetaankin Tippavaaran alueelle uusi S-market ja autoilijoiden palveluita. Tavoitteena on, että asiakkaat pääsevät tekemään ensi vuoden jouluruokaostokset uutuuttaan loistavassa myymälässä.

Tippavaaran S-marketiin tulee kattava, edullisen hintatason valikoima, jota terästetään paikallisella omaleimaisuudella.

– Asiakkaat voivat ruokailla tai nauttia kahvit kätevästi kauppareissun yhteydessä. Päivän lämpimät tuotteet ja herkulliset tuoreet salaatit tarjoavat kätevän lounaan työmatkalaisille tai auttavat senioreiden arkea. Heti valmista ruokaa on kätevä napata myös mukaan helpottamaan lapsiperheiden kiireisiä päiviä, iloitsee Pirkanmaan Osuuskaupan ryhmäpäällikkö Sami Hieta-aro.

Pirkanmaan Osuuskauppa panostaa Hämeenkyrössäkin vahvasti lähiruokaan. Osuuskaupan lähiruokalähettilään tavoitteena oli saada tänä vuonna 100 uutta lähiruokatuotetta marketien valikoimiin, ja niitä on jo nyt yli 150.

Lähiruokapanostus on herkullinen vastuullisuusteko, johon asiakkaankin on helppo osallistua, mutta se ei jää Tippavaarassa ainoaksi: Uusi myymälä suunnitellaan täysin hiilineutraaliksi. Kylmälaitteiden jäähdytysaineena on ympäristöystävällisesti hiilidioksidia. S-market hyödyntää myös maalämpöä sekä kylmälaitteiden tuottamaa lauhdelämpöä. Pirkanmaan Osuuskauppa on sitoutunut S-ryhmän tavoitteeseen olla hiilinegatiivinen vuoteen 2025 mennessä.

Uusia mahdollisuuksia asiakkaille ja työtä etsiville

Nykyisen Hämeenkyrön S-marketin ja Kyröskosken Salen kapasiteetti palvella kehittyvän alueen asiakastarpeita ei ole riittävä. Jatkossa alueella palvelee kolme marketyksikköä rinta rinnan, ja Tippavaaran S-market-hankkeen myötä alueelle avautuu myös lukuisia uusia työpaikkoja.

– Asiakkaidemme omistamana yrityksenä tehtävänämme on pitää palvelutarjonta alueen kehityksen kelkassa. Nyt sekä hämeenkyröläisten että ohikulkijoiden arki helpottuu kattavammilla palveluilla, Sami sanoo.

Hämeenkyrön kunta ja asukkaat suhtautuvat Tippavaaran S-marketin tuloon positiivisen odottavin mielin.

– Pirkanmaan Osuuskaupan investointipäätös on kauan odotettu asia Hämeenkyrössä. Tippavaaran alueen vetovoima odotti pitkään tietoa uuden tielinjauksen toteutumisesta. Kun rahoitus varmistui ja Hämeenkyrönväylän rakentaminen käynnistyi, kiinnostus tontteja kohtaan lisääntyi heti. Osuuskaupan kanssa kohdetta on valmisteltu jo pari vuotta, ja kun kunta 2021 osti viereisen tontin se mahdollisti nyt valmistuneen hienon market-suunnitelman syntymisen. Olen varma, että toteutuva investointi tulee lisäämään Hämeenkyrön Tippavaaran vetovoimaa, kertoo Hämeenkyrön kunnanjohtaja Antero Alenius.

Kaivattu ravintola ja kattavat autolijan palvelut

S-marketin lisäksi uuteen kaupparakennukseen tulee liiketila Pirkanmaan Osuuskaupan Hesburgerille drive-in-kaistoineen. Kauan odotettu pikaruokapaikka palvelee niin paikallisia kuin ohikulkumatkalla olevia.

– Välillä tarvitaan helpotusta arkeen ja valmista ruokaa nopeasti mukaan. Myös herkutteluhetkiä pitää olla, ja makeanhimoisille on luvassa myös Arnoldsin donitseja, Sami paljastaa.

S-marketin rakennuksessa on myös varaus kokonaisuuden täydentämiselle muilla palveluilla. Varmaa on, että marketin yhteyteen nousee sähköautojen latauspisteitä sekä uusi ABC-autopesuhalli ja ABC-automaattiasema, josta voi tankata viittä polttonestelaatua.

– Kaikki päivittäispalvelut ovat pian saavutettavissa yhdellä reissulla, Sami hymyilee.

Lisätietoja:

Pirkanmaan Osuuskaupan ryhmäpäällikkö Sami Hieta-aro, sami.hieta-aro@sok.fi, puh. 010 767 0085

Hämeenkyrön kunnanjohtaja Antero Alenius, antero.alenius@hameenkyro.fi, puh. 050 68192

Portti Tampereelle ja Tampereelta – se on Viinikan ABC. Vuoden lopussa tämä maamerkki ei kuitenkaan ole enää entisensä, sillä Pirkanmaan Osuuskauppa on sopinut tontin käytön jatkokehittämisestä yhdessä vuokranantajansa VR:n kanssa. Asiakkaille tämä merkitsee entistä sujuvampaa auton ja vatsan huoltoa: uutta pesuhallia ja ravintolapalvelujen päivitystä.

Viinikan ABC on päivittäin noin 20 000 autoilijan matkan varrella. Se sijaitsee paikalla, johon on helppoa poiketa tekemään viimeinen silaus ennen automatkan alkamista tai määränpäähän saapumista.

– Viinikan ABC:n riittämätön kapasiteetti ollut meille haaste. Emme ole pystyneet vastaamaan asiakas- ja pesupotentiaaliin riittävän hyvin, kertoo Pirkanmaan Osuuskaupan toimialajohtaja Mikko Hautasaari.

Uros Live -elämysareenalla ja muualla Tampereella järjestettävät tapahtumat vetävät jatkossa alueelle vieläkin enemmän ihmisiä, ja Viinikan ABC:n uudistuksella vastataan myös tähän kasvavaan tarpeeseen.

Maanrakennustyöt uutta pesuhallia varten on jo aloitettu maisemointityöluvalla. Rakennus valmistuu lokakuussa ja palvelee nykyisen kahden hallin sijaan kolmella pesuhallilla. Liikenneaseman ravintolapuoli suljetaan 26.9. remontin ajaksi, ja ennen vuoden vaihdetta nykyisen kiinteistön tiloissa avataan uudistunut Viinikka Deli, Hesburger ja Hesburger drive-in. Lisäksi saatavilla on suositun Arnold’s-konseptin tuotteita.

– Muutamia vuosia sitten tekemässämme remontissa pitäydyimme liikaa perinteisessä liikenneasemakonseptissa, josta aika on mennyt ohi. Rima on noussut, ja laadukas pikaruoka on se, jolle on tällaisella liikepaikalla kysyntää, Mikko tietää.

Suunnitelmissa on tarjota Hesburgerin palveluja Viinikassa ympäri vuorokauden ja rakentaa liikenneasemalle paitsi lisää asiakaspaikkoja myös drive-in-kaista, josta ruoan saa otettua mukaan.

– Pirkanmaan Osuuskaupan investoinnit ovat näkyneet ja näkyvät asiakkaille lähivuosina voimakkaasti marketkaupassa, mutta kehitämme sen rinnalla ABC-, matkailu- ja ravitsemiskauppaa. Tällä rintamalla tullaan näkemään pian muitakin muutoksia, Mikko päättää.

Lisätietoja:

Pirkanmaan Osuuskauppa, toimialajohtaja Mikko Hautasaari, puh. 010 76 70080, mikko.hautasaari@sok.fi

Kuva: Arkkitehtitoimisto Q’ARK Oy

ABC-mobiilista voi pian tarkistaa, missä sähköauton saa roikan nokkaan ostosreissun tai ravintolaruokailun ajaksi. Pirkanmaalla S-ryhmän ylläpitämiä latauspisteitä on jo kymmeniä ja lisää perustetaan koko ajan. Hiilineutraali liikkuminen on osa S-ryhmän valtakunnallisia vastuullisuustavoitteita.

– Lähivuosina avaamme Pirkanmaalle kymmeniä uusia sähköautojen latausyksiköitä. Kaikki merkit viittaavat siihen, että parin vuoden päästä sähköautojen latausasemia on käytössä enemmän kuin perinteisiä tankkauspisteitä, kertoo ryhmäpäällikkö Riku-Pekka Lehtonen, joka vastaa Pirkanmaan Osuuskaupalla liikenteen energioista ja palveluista.

Pirkanmaan Osuuskaupan latausverkostoon kuuluu tällä hetkellä yhteensä 15 latausasemaa, joista jokaisella on 2–12 latauspistettä. Tänä kesänä avataan yhdeksän uutta latausasemaa pirkanmaalaisten S-marketien yhteyteen sekä yksi latausasema ABC Pirkkalaan. Samalla olemassa olevaa verkostoa kunnostetaan.

– Uusiin paikkoihin laitteisto sijoitetaan niin, että latauspisteiden määrä voidaan vaikka tuplata, jos lataustarve kasvaa, Riku-Pekka kuvailee.

Uudistukset vievät kohti hiilineutraalia liikkumista

Latausverkostoa kehitetään ensisijaisesti helpottamaan ihmisten arkea, mutta taustalla vaikuttavat myös S-ryhmän vastuullisuustavoitteet. Vuonna 2030 S-ryhmä haluaa olla vastuullisuuden edelläkävijä Suomessa.Pirkanmaan Osuuskaupalla liikenteen vastuullisuus näkyy myös esimerkiksi ekologisempina tankkaustuotteina. ABC-asemilla voi tankata Eko E85 -polttoainetta, ja kesästä lähtien dieselautoille tarjotaan täysin uusiutuvaa dieseliä.

ABC-mobiili on kesälomareissaajan paras kaveri

Uusien palveluiden saatavuutta ja hintoja voi jatkossa seurata ABC-mobiilista. Sovelluksen kautta voi myös maksaa tankkauksen, ostaa autopesuja tai tilata vaikka ruokaa suoraan parkkipaikalle.

Riku-Pekka uskoo, että jo parin vuoden kuluttua sähköautoilija voi reissata Suomessa vailla huolta latausverkoston kattavuudesta.

– Etenkin sähköautoilijoiden kannattaa silti vielä pohtia reitti valmiiksi ja miettiä taukopaikat sen mukaan, missä latausasemia varmasti on. Onneksi suunnittelu helpottuu koko ajan sitä mukaa kun palvelut kehittyvät, Riku-Pekka iloitsee.