Talvikuukausien loska ja lumi saattavat tehdä auton pinnalle isoakin hallaa. Oikeanlaisilla pesuaineilla ja -välineillä on iso merkitys paitsi lopputulokseen myös ympäristölle. Pirkanmaalla aukeaa loppuvuodesta kaksi täysin uutta ABC-autopesuasemaa ja kaksi aiemminkin käytössä ollutta päivitetään nykypäivän tarpeita vastaaviksi, asiakkaat ja ympäristö edellä.

Auto olisi hyvä pestä noin kerran kuukaudessa. Pesu auttaa pitämään maalipinnan ja pohjan kunnossa sekä suojaa kulumiselta. Monet suomalaiset pesevät autonsa itse painepesurilla talonsa pihassa. Nykyaikainen pesu autopesulassa on kuitenkin niin auton kunnon, ympäristön kuin pesukokemuksenkin kannalta parempi juttu.

– Kun auto pestään nykyaikaisin välinein ja pesuainein, on jälki laadukasta. Auto pysyy paremmin suojassa korroosiolta ja onhan puhtaalla biilillä mukavampi huristellakin, kertoo Pirkanmaan Osuuskaupan polttoneste- ja autopesukaupan myyntipäällikkö Timo Willandt.

Ympäristöön ja vastuullisuuteen liittyvät kysymykset ovat myös iso osa Timon ja muiden autopesuista vastaavien asiantuntijoiden arkea.

– Harvan taloyhtiön tai kodin pihassa on öljynerotinta, joka mahdollistaisi ympäristöystävällisen ja turvallisen autopesun. Riippuu toki käytettävistä pesuaineista, mutta omakotitalon ja mökin pihassa auton peseminen ei ole ympäristön kannalta paras vaihtoehto, Timo sanoo.

Vaikka autokanta sähköistyy kovaa vauhtia, se ei tarkoita automäärän suurta vähenemistä ainakaan lähivuosina. Autoja pestään nyt ja huomennakin.

– Haluamme olla autopesuverkostomme kanssa helposti saavutettavissa niin Tampereen taajama-alueella kuin maakunnissakin. Sekin on tärkeä vastuullisuuden toimenpide, Timo summaa.

Autopesun leviävä ilosanoma

Timon ensikosketus autopesuihin muussa kuin asiakkaan roolissa yltää reilun kymmenen vuoden päähän, kun hänestä tuli juuri avautuneen Viinikan liikenneaseman päällikkö.

– Viinikan päällikkönä tutustuin ensimmäistä kertaa autopesujen maailmaan. Siellä asiakkaita palveli kaksi pesuhallia, joista toinen siirrettiin Viinikkaan Kalevasta nykyisen ABC:n tontilta. Siitä on pitkä matka tähän vuoteen monessa suhteessa, Timo muistelee.

Tämän vuoden lopulla ABC-pesuyksiköitä on Pirkanmaalla yhteensä 13. Tämä tarkoittaa yhteensä kolmeatoista rollover-konetta, joissa autot pestään koneellisesti yksi kerrallaan. Tämän lisäksi on yksi pesukatu ja neljä itsepalveluyksikköä, joista löytyy yhteensä yhdeksän erillistä pesupaikkaa.

– Tänä vuonna tehdyt panostukset takaavat, että jokainen autopesulamme vastaa nykyaikaisia standardeja ja huomioi ympäristön moneltakin kantilta. Käytetyn veden määrä on minimoitu ja käyttämämme pesuaineet ovat olleet jo vuosia ympäristömerkittyjä. Tämän lisäksi pesupaikkojen valot ovat energiatehokkaita eivätkä pala, jos pesussa ei ole autoa. Tässäkin olemme laittaneet parasta mahdollista pöytään, Timo kehuu.

Ympäristöystävällisesti ympäryskuntiin

Osuuskaupan yhtenä tehtävänä on turvata palvelut ympäri Pirkanmaan.

– Asiakkaamme esimerkiksi Sastamalassa ja Toijalassa ovat jo pitkään toivoneet autopesupalveluita, ja tänä vuonna he pääsevät sellaisista nauttimaan. Sastamalasta meidät löytää kesällä avautuvan Prisman kupeesta jo joulukuun 2021 aikana. Samalle paikalle avaamme myös uuden kaksisaarekkeisen polttonesteaseman, Timo maalailee tulevaa.

Timo näkee palveluiden saatavuuden ja saavutettavuuden tärkeänä paikallisten asukkaiden kannalta.

– Haluamme osaltamme pitää alueet ja seudut elinvoimaisina. Palveluiden kuuluu olla nykyaikaisia ja mahdollisimman helposti saatavilla. Autopesuista puhuttaessa tämä on tärkeää etenkin harvemmin asutuilla alueilla, joilla autoillaan päivittäin ja ympäri vuoden kaikenkuntoisilla teillä.

Uudet ABC-pesuhallit Pirkanmaalla:

CarWash Kolmenkulma, Nokia
CarWash Sastamala
CarWash Toijala
CarWash Viinikka

Autopesut 49 €/kk

Pese autosi kiinteään kuukausihintaan ABC-mobiilin kuukausipesutilauksella Pirkanmaan Osuuskaupan ABC CarWash-autopesuasemilla jopa 8 kertaa kuukaudessa! Kuukausipesutilaus on voimassa oston jälkeen toistaiseksi. Tilauksen voi peruuttaa koska tahansa.

Lataa ABC-mobiili sovelluskaupastasi!

 

Vuoden kuluttua avattava uusi ohitustie, Hämeenkyrönväylä, muuttaa Hämeenkyrön alueen liikennevirtoja siten, että paikkakunnalle avautuu uusia mahdollisuuksia palvelutarjonnan laajentamiselle. Hämeenkyröläisille rakennetaankin Tippavaaran alueelle uusi S-market ja autoilijoiden palveluita. Tavoitteena on, että asiakkaat pääsevät tekemään ensi vuoden jouluruokaostokset uutuuttaan loistavassa myymälässä.

Tippavaaran S-marketiin tulee kattava, edullisen hintatason valikoima, jota terästetään paikallisella omaleimaisuudella.

– Asiakkaat voivat ruokailla tai nauttia kahvit kätevästi kauppareissun yhteydessä. Päivän lämpimät tuotteet ja herkulliset tuoreet salaatit tarjoavat kätevän lounaan työmatkalaisille tai auttavat senioreiden arkea. Heti valmista ruokaa on kätevä napata myös mukaan helpottamaan lapsiperheiden kiireisiä päiviä, iloitsee Pirkanmaan Osuuskaupan ryhmäpäällikkö Sami Hieta-aro.

Pirkanmaan Osuuskauppa panostaa Hämeenkyrössäkin vahvasti lähiruokaan. Osuuskaupan lähiruokalähettilään tavoitteena oli saada tänä vuonna 100 uutta lähiruokatuotetta marketien valikoimiin, ja niitä on jo nyt yli 150.

Lähiruokapanostus on herkullinen vastuullisuusteko, johon asiakkaankin on helppo osallistua, mutta se ei jää Tippavaarassa ainoaksi: Uusi myymälä suunnitellaan täysin hiilineutraaliksi. Kylmälaitteiden jäähdytysaineena on ympäristöystävällisesti hiilidioksidia. S-market hyödyntää myös maalämpöä sekä kylmälaitteiden tuottamaa lauhdelämpöä. Pirkanmaan Osuuskauppa on sitoutunut S-ryhmän tavoitteeseen olla hiilinegatiivinen vuoteen 2025 mennessä.

Uusia mahdollisuuksia asiakkaille ja työtä etsiville

Nykyisen Hämeenkyrön S-marketin ja Kyröskosken Salen kapasiteetti palvella kehittyvän alueen asiakastarpeita ei ole riittävä. Jatkossa alueella palvelee kolme marketyksikköä rinta rinnan, ja Tippavaaran S-market-hankkeen myötä alueelle avautuu myös lukuisia uusia työpaikkoja.

– Asiakkaidemme omistamana yrityksenä tehtävänämme on pitää palvelutarjonta alueen kehityksen kelkassa. Nyt sekä hämeenkyröläisten että ohikulkijoiden arki helpottuu kattavammilla palveluilla, Sami sanoo.

Hämeenkyrön kunta ja asukkaat suhtautuvat Tippavaaran S-marketin tuloon positiivisen odottavin mielin.

– Pirkanmaan Osuuskaupan investointipäätös on kauan odotettu asia Hämeenkyrössä. Tippavaaran alueen vetovoima odotti pitkään tietoa uuden tielinjauksen toteutumisesta. Kun rahoitus varmistui ja Hämeenkyrönväylän rakentaminen käynnistyi, kiinnostus tontteja kohtaan lisääntyi heti. Osuuskaupan kanssa kohdetta on valmisteltu jo pari vuotta, ja kun kunta 2021 osti viereisen tontin se mahdollisti nyt valmistuneen hienon market-suunnitelman syntymisen. Olen varma, että toteutuva investointi tulee lisäämään Hämeenkyrön Tippavaaran vetovoimaa, kertoo Hämeenkyrön kunnanjohtaja Antero Alenius.

Kaivattu ravintola ja kattavat autolijan palvelut

S-marketin lisäksi uuteen kaupparakennukseen tulee liiketila Pirkanmaan Osuuskaupan Hesburgerille drive-in-kaistoineen. Kauan odotettu pikaruokapaikka palvelee niin paikallisia kuin ohikulkumatkalla olevia.

– Välillä tarvitaan helpotusta arkeen ja valmista ruokaa nopeasti mukaan. Myös herkutteluhetkiä pitää olla, ja makeanhimoisille on luvassa myös Arnoldsin donitseja, Sami paljastaa.

S-marketin rakennuksessa on myös varaus kokonaisuuden täydentämiselle muilla palveluilla. Varmaa on, että marketin yhteyteen nousee sähköautojen latauspisteitä sekä uusi ABC-autopesuhalli ja ABC-automaattiasema, josta voi tankata viittä polttonestelaatua.

– Kaikki päivittäispalvelut ovat pian saavutettavissa yhdellä reissulla, Sami hymyilee.

Lisätietoja:

Pirkanmaan Osuuskaupan ryhmäpäällikkö Sami Hieta-aro, sami.hieta-aro@sok.fi, puh. 010 767 0085

Hämeenkyrön kunnanjohtaja Antero Alenius, antero.alenius@hameenkyro.fi, puh. 050 68192

Portti Tampereelle ja Tampereelta – se on Viinikan ABC. Vuoden lopussa tämä maamerkki ei kuitenkaan ole enää entisensä, sillä Pirkanmaan Osuuskauppa on sopinut tontin käytön jatkokehittämisestä yhdessä vuokranantajansa VR:n kanssa. Asiakkaille tämä merkitsee entistä sujuvampaa auton ja vatsan huoltoa: uutta pesuhallia ja ravintolapalvelujen päivitystä.

Viinikan ABC on päivittäin noin 20 000 autoilijan matkan varrella. Se sijaitsee paikalla, johon on helppoa poiketa tekemään viimeinen silaus ennen automatkan alkamista tai määränpäähän saapumista.

– Viinikan ABC:n riittämätön kapasiteetti ollut meille haaste. Emme ole pystyneet vastaamaan asiakas- ja pesupotentiaaliin riittävän hyvin, kertoo Pirkanmaan Osuuskaupan toimialajohtaja Mikko Hautasaari.

Uros Live -elämysareenalla ja muualla Tampereella järjestettävät tapahtumat vetävät jatkossa alueelle vieläkin enemmän ihmisiä, ja Viinikan ABC:n uudistuksella vastataan myös tähän kasvavaan tarpeeseen.

Maanrakennustyöt uutta pesuhallia varten on jo aloitettu maisemointityöluvalla. Rakennus valmistuu lokakuussa ja palvelee nykyisen kahden hallin sijaan kolmella pesuhallilla. Liikenneaseman ravintolapuoli suljetaan 26.9. remontin ajaksi, ja ennen vuoden vaihdetta nykyisen kiinteistön tiloissa avataan uudistunut Viinikka Deli, Hesburger ja Hesburger drive-in. Lisäksi saatavilla on suositun Arnold’s-konseptin tuotteita.

– Muutamia vuosia sitten tekemässämme remontissa pitäydyimme liikaa perinteisessä liikenneasemakonseptissa, josta aika on mennyt ohi. Rima on noussut, ja laadukas pikaruoka on se, jolle on tällaisella liikepaikalla kysyntää, Mikko tietää.

Suunnitelmissa on tarjota Hesburgerin palveluja Viinikassa ympäri vuorokauden ja rakentaa liikenneasemalle paitsi lisää asiakaspaikkoja myös drive-in-kaista, josta ruoan saa otettua mukaan.

– Pirkanmaan Osuuskaupan investoinnit ovat näkyneet ja näkyvät asiakkaille lähivuosina voimakkaasti marketkaupassa, mutta kehitämme sen rinnalla ABC-, matkailu- ja ravitsemiskauppaa. Tällä rintamalla tullaan näkemään pian muitakin muutoksia, Mikko päättää.

Lisätietoja:

Pirkanmaan Osuuskauppa, toimialajohtaja Mikko Hautasaari, puh. 010 76 70080, mikko.hautasaari@sok.fi

Kuva: Arkkitehtitoimisto Q’ARK Oy

ABC-mobiilista voi pian tarkistaa, missä sähköauton saa roikan nokkaan ostosreissun tai ravintolaruokailun ajaksi. Pirkanmaalla S-ryhmän ylläpitämiä latauspisteitä on jo kymmeniä ja lisää perustetaan koko ajan. Hiilineutraali liikkuminen on osa S-ryhmän valtakunnallisia vastuullisuustavoitteita.

– Lähivuosina avaamme Pirkanmaalle kymmeniä uusia sähköautojen latausyksiköitä. Kaikki merkit viittaavat siihen, että parin vuoden päästä sähköautojen latausasemia on käytössä enemmän kuin perinteisiä tankkauspisteitä, kertoo ryhmäpäällikkö Riku-Pekka Lehtonen, joka vastaa Pirkanmaan Osuuskaupalla liikenteen energioista ja palveluista.

Pirkanmaan Osuuskaupan latausverkostoon kuuluu tällä hetkellä yhteensä 15 latausasemaa, joista jokaisella on 2–12 latauspistettä. Tänä kesänä avataan yhdeksän uutta latausasemaa pirkanmaalaisten S-marketien yhteyteen sekä yksi latausasema ABC Pirkkalaan. Samalla olemassa olevaa verkostoa kunnostetaan.

– Uusiin paikkoihin laitteisto sijoitetaan niin, että latauspisteiden määrä voidaan vaikka tuplata, jos lataustarve kasvaa, Riku-Pekka kuvailee.

Uudistukset vievät kohti hiilineutraalia liikkumista

Latausverkostoa kehitetään ensisijaisesti helpottamaan ihmisten arkea, mutta taustalla vaikuttavat myös S-ryhmän vastuullisuustavoitteet. Vuonna 2030 S-ryhmä haluaa olla vastuullisuuden edelläkävijä Suomessa.Pirkanmaan Osuuskaupalla liikenteen vastuullisuus näkyy myös esimerkiksi ekologisempina tankkaustuotteina. ABC-asemilla voi tankata Eko E85 -polttoainetta, ja kesästä lähtien dieselautoille tarjotaan täysin uusiutuvaa dieseliä.

ABC-mobiili on kesälomareissaajan paras kaveri

Uusien palveluiden saatavuutta ja hintoja voi jatkossa seurata ABC-mobiilista. Sovelluksen kautta voi myös maksaa tankkauksen, ostaa autopesuja tai tilata vaikka ruokaa suoraan parkkipaikalle.

Riku-Pekka uskoo, että jo parin vuoden kuluttua sähköautoilija voi reissata Suomessa vailla huolta latausverkoston kattavuudesta.

– Etenkin sähköautoilijoiden kannattaa silti vielä pohtia reitti valmiiksi ja miettiä taukopaikat sen mukaan, missä latausasemia varmasti on. Onneksi suunnittelu helpottuu koko ajan sitä mukaa kun palvelut kehittyvät, Riku-Pekka iloitsee.