Tamperelaiset vaatebrändit Nouki ja MUKA VA syntyivät koulukaverusten unelmista


26.11.2020

Kuvassa Noukilta Saara Naskali (vas.) ja Anna Reilin. Kuva: kuva Liisa Mäkinen.

 

Lapsesta saakka itselleen vaatteita ommellut Anna Mattelmäki tajusi lukion loppuvaiheilla, että intohimo muotiin voisi kantaa ammatiksi asti. Ratkaisevan sysäyksen unelma sai Lapin yliopistossa, kun hän tapasi kolme samanhenkistä vaatesuunnittelun opiskelijaa: skandinaaviseen tyyliin nojaava MUKA VA sai alkunsa. Myöhemmin elämä johdatti kaverusten polut eri suuntiin,mutta MUKA VA jatkoi elämäänsä Mattelmäen huomassa ja alkoi levittää siipiään.

− MUKA VAn synty oli onnekas sattuma. Opiskeluaikanamme Suomen vaatevalikoima oli äärimmäisen suppea, mikä taisi toimia oman malliston perustamiselle hyvänä kipinänä. Vaikka yrittäjänä tehtävää riittää koko ajan rutkasti, työ antaa minulle tosi paljon. Imen jatkuvasti ympäriltäni ideoita vihkon nurkkiin ja luonnoslehtiöihin. Muoti on aina ollut minulle keino ilmaista itseäni, ja se edustaa ihanalla tavalla aina tiettyä ajankuvaa. Muistan vieläkin, kuinka aikanaan ilmoitin äidille, että ylioppilasjuhliin on saatava teetetty, minun tyylinen mekko, Mattelmäki nauraa.

Myös toisen tamperelaisen vaatealan yrityksen, Noukin, takaa löytyy kaksi opintojen kautta toisensa löytänyttä ystävää. Anna Reilin ja Saara Naskali halusivat luoda itselleen unelmien työpaikan. Tärkeä missio on kuitenkin ollut edesauttaa tekstiiliteollisuuden ja ompelualan työpaikkojen säilymistä Suomessa. Mallistoon kuuluvat herkulliset yksisävyiset ja printtikuosiset käyttövaatteet.

− Ajattomien vaatteiden ei tarvitse olla tylsiä, mutta tärkeää on mukavuus ja käytännöllisyys. Vaikka vaate olisi kuinka kaunis, se tuskin päätyy design-klassikoksi, jos se tuntuu päällä epämukavalta. Kun perustimme Noukin vuonna 2015, ihmisille tunnuttiin antavan painetta pukeutua vastuullisesti valmistettuun kotimaiseen muotiin. Se oli kuitenkin aika mahdoton vaatimus, sillä valikoimaa oli vähän ja tyylikirjo suppea, Reilin taustoittaa.

− Minä olin meistä kahdesta se, jolle vaatteet olivat jo silloin intohimo enkä juuri nähnyt muita vaihtoehtoja uralleni. Anna oli kiinnostunut laajemmin luovista aloista ja päätyi opiskelemaan muotia enemmän sattuman kautta – ja isoksi onnekseni jäi sille tielle. Vaatesuunnittelu sopii meille, sillä siinä yhdistyy käytännönläheisyys, laskeminen, konkreettinen käsillä tekeminen ja matemaattisuus juuri sopivassa määrin luovuuteen, estetiikkaan ja maailmanparannukseen. Tahdoimme paitsi rakentaa itsellemme onnellisen työpaikan, samalla edistää paikallisten osaajien työllistämistä, Naskali lisää.


Noukin mallistoa. Kuva: Pasi Tiitola.


MUKA VAn mallistoa. Kuva: MUKA VA.

Sokoksella kuhistaan tamperelaisista merkeistä

Yksi vastuullisen pukeutumisen punaisista langoista on se, että vaate kestää käyttöä. Sekä MUKA VAn että Noukin vaatteiden kestävyyden takaavat laadukkaat luonnonmateriaalit ja kotimainen työ. MUKA VAn neulokset valmistetaan Orivedellä ja Kangasalla, ompelutyö toteutetaan Tampereella. Mattelmäki suunnittelee neulokset yhdessä alihankkijoiden kanssa, printit hän joko piirtää tai maalaa käsin. Noukin tuotteet syntyvät Reilinin ja Naskalin yhteistyönä. Kuosit ovat usein myös joko itse suunniteltuja tai taiteilijaystävien käsialaa. Tuotteet ommellaan Tampereella ja Kiteellä, villaneuleet neulotaan Tuusulassa.

Molemmilla brändeillä on omat kivijalkakaupat ja verkkokaupat, minkä lisäksi tuotteet kuuluvat Tampereen Sokoksen DesignOnTampere-osaston valikoimaan. DOT-osasto myy pelkästään paikallisten nuorten suunnittelijoiden vaatteita ja asusteita.

− Minä ja suunnittelija Lauri Järvinen vastaamme Sokoksen DOT-osastosta, ja sen suosio kasvaa koko ajan. LAURIJARVINENSTUDIOn, MUKA VAn ja Noukin lisäksi valikoimassa on kalannahkasta käsilaukkuja valmistavan Viona Blun ihania tuotteita. Sokoksella on värikäs valikoima erilaisia brändejä ja asiakkaat voivat DOT-osastolla rohkeasti kokeilla ja tutustua itselle tuntemattomampiinkin merkkeihin. DOT pystytettiin pop-upiksi vuonna 2014, ja meillä on Laurin kanssa haaveissa laajentaa sitä muihinkin kaupunkeihin, Mattelmäki vinkkaa.

− Noukia on saanut Sokokselta jo ensimmäisestä mallistostamme asti ja olemme siitä tosi ylpeitä. Myynti on kasvanut tasaisesti ja olemme saaneet DOT-osaston kautta paljon uusia asiakkaita sekä hurjasti myönteistä palautetta, Naskali kertoo.


Noukin mallistoa. Kuva: Pasi Tiitola.


MUKA VAn mallistoa. Kuva: MUKA VA

Inspiraationa luonto ja ihan(a) tavallinen elämä

Kaikkia kolmea naista tuntuu yhdistävän rakkaus elämänmakuiseen arkeen ja luontoon.

− Suomessa arkeen mukautuminen tarkoittaa tietysti myös vuodenaikojen huomioimista. Se tuo suunnittelutyöhön mielenkiintoisen lisän, kun vaatekappaleen soveltumista eri olosuhteisiin sekä materiaalin lämpöä ja hengittävyyttä pitää oikeasti pohtia. Luonnon lisäksi inspiroidun matkoilla, taiteesta ja kulttuurista – välillä keskenään tosi erilaisistakin jutuista: vaikkapa punkista ja Vivienne Westwoodista, Mattelmäki hymähtää.

− Myös me saamme Saaran kanssa työhön ideoita luonnosta, erilaisista materiaaleista, vintage-vaatteista ja menneiden vuosikymmenten tyyleistä. Myös ongelmanratkaisu kiehtoo: miten yhdistää visuaalisesti kiehtova muoto käytännöllisyyteen, Reilin kuvailee.

Visiot kumpuavat usein omista tarpeista: mekko on käytännöllinen, jos se istuu erilaisiin tilanteisiin.

− Asiakkaamme arvostavat laatua, lähituotantoa, helppohoitoisuutta ja käytännöllisyyttä. Meille on tärkeää tehdä huolettomia mutta tyylikkäitä vaatteita, jotka sopivat vauhdikkaaseenkin elämäntyyliin. Ne eivät purista eivätkä kiristä ja niissä voi suunnata suoraa toimistolta illan viettoon tai hiekkalaatikon reunalta ravintolaan, Naskali vinkkaa.

− Samalla missiomme on ohjata vaatteiden valmistusta ja asiakkaan valintoja koko ajan ekologisemmiksi. Kun kantaja arvostaa vaatetta, siitä jaksaa pitää hyvää huolta. Arvostus voi syntyä jo ostotilanteessa ja parhaimmillaan kasvaa tunnesiteeksi vaatteen tullessa osaksi omaa elämää ja tärkeitä hetkiä, Reilin täydentää.

− Olen samaa mieltä. En myöskään syty hetkittäisistä trendeistä vaan oikeasta elämästä. Toimivaa vaatetta on myös helppo yhdistellä eri asukokonaisuuksiin. Jos mekko ei rypisty ja pysyy hyvännäköisenä koko päivän, se on arjessa iso pelastus. MUKA VAlla käytetään tarkoin valittuja luonnonmateriaaleja, jotka kestävät satoja pesukertoja. Olenkin tosi vaativa vaatteiden monikäyttöisyyden suhteen ja asetan tuotteillemme korkeat kriteerit. Ja viimeisenä raatina toimii tietenkin omat ystävät, Mattelmäki virnistää.

Noukin ja MUKA VAn tuotteet myynnissä Sokoksella
  • DesignOnTampere shop on osasto Tampereen Sokoksella, josta löytyy tamperelaisten suunnittelijoiden vaatteita ja asusteita.
  • Osastoa luotsaavat suunnittelijat Lauri Järvinenja Anna Mattelmäki.
  • Osaston takana on vuonna 2014 perustettu DesignOnTampere ry. Järvinen toimii yhdistyksen puheenjohtajana.
  • Tällä hetkellä DOT shopissa on saatavilla seuraavien brändien tuotteita: Viona Blu, LAURIJÄRVINENSTUDIO, MUKA VA sekä Nouki.
  • Noukin Studio shop sijaitsee Tampereella osoitteessa Kyttälänkatu 1 (3. krs) ja verkkokauppa osoitteessa www.nouki.fi
  • MUKA VAn liike sijaitsee Tampereella osoitteessa Otavalankatu 3 ja verkkokauppa osoitteessa www.mukava.net

Artikkeli on osa Pirkanmaan Osuuskaupan juttusarjaa, joka kertoo Sokoksen DesignOnTampere-osaston suunnittelijoista. Aiemmin julkaistut jutut:

Viona Blu: Kalannahkajätteestä syntyy tamperelaissiskojen käsissä himoittuja luksuslaukkuja

LAURIJARVINENSTUDIO: Orimattilasta Pariisin muotiviikoille – Lauri, 25, murtaa muotimaailman jäätä unisex-vaatteilla