Lähikebabia buffetista – Abu Fuad on manselaista aatelia


13.2.2023

Kulttimaineeseen jo 40 vuotta sitten noussut Abu Fuadin kebab on löytänyt reittinsä Pirkkalan Prisman yhteyteen. Prismassa sijaitsevan kebabravintolan itsepalvelubuffetissa mieluisen kebabannoksen voi koota puhtaasti lähituotteista.

Kova työnteko sekä huumori – hyvässä ja pahassa. Ne olivat tie pirkanmaalaisten sydämiin, kun legendaarinen Fouad Hanafi-Eweiss muutti 1970-luvulla Tampereelle. Hävittäjälentäjä työskenteli Tampereen kahviloissa, ravintoloissa ja pubeissa ja perusti ensin Sadat Padat -ravintolan, sitten omaa nimeään kantavan Abu Fuadin. Kebab-paikka oli Pohjolan ensimmäisiä nopean syömisen ravintoloita.

Nykyään Fouad on eläkkeellä, mutta toimii yhä yhtenä yrityksen omistajista. Yrityksen toiminnassa aktiivisesti mukana olevat pojat Sami Eweiss ja Rami Hanafi odottavat innolla, mihin kaupan ja ravintolan yhdistävä grocerant-yhteistyö Prismassa kantaa.

– Meidän tavoitteenamme on pitää isän perintö katukuvassa. Teemme sen eteen työtä myös hieman itsekkäästä syystä: olemme kasvaneet laadukkaalla kebabilla ja haluamme, että sitä on jatkossakin meidän ja muiden saatavilla, pojat nauravat.

Aiemmin yritys on jo tuonut kebablastun ja kastikkeet yhteistyössä Tapolan kanssa päivittäistavarakauppaan asiakkaiden saataville. Maukkaita kastikkeita tiedetään käytettävän kebabin lisäksi esimerkiksi makaronilaatikkoon, salaatteihin, burgereihin ja broilerin marinoimiseen.

Abu Fuad lähiruoka

Sami Eweiss ja lähiruokalähettiläs Elina Kaukonen testasivat, miten kebab toimii buffetissa. Ja toimiihan se!

Lähiruokaa egyptiläisellä reseptillä

Nykykuluttajalla on niin kebabin kuin ylipäätään ravintoloiden suhteen enemmän valinnan varaa kuin koskaan aiemmin. Toimintaympäristön muutos näkyy myös esimerkiksi siinä, että sosiaalinen media muokkaa ihmisten makutottumuksia. Ne, jotka muistavat Abu Fuadin menneiltä vuosilta, pitävät sitä aitona ja alkuperäisenä, verrokkina muille. Hyvä uutinen on, että kebabin resepti on edelleen sama.

– Haluamme kunnioittaa perinteitä ja säilyttää Abu Fuadin sydämen muuttumattomana. Ruoanlaitto on pitkälti käsityötä ja personoituu kokkiin. Parhaat kokit eivät tee ruokaa reseptin mukaan, vaan maistavat, että tuote on sellainen kuin pitää. Maistamiseen perustui myös isämme elämäntyö. Ei hänellä ollut reseptejä ruutupaperilla, vaan ne kirjoitettiin ensimmäistä kertaa ylös vasta silloin, kun isä jäi eläkkeelle, pojat kertovat.

Abu Fuadin kebab läpäisee myös lähiruokalähettiläs Elina Kaukosen lähiruokaseulan. Kebabin valmistuksessa käytetään vain kotimaista naudanlihaa, ja tuote valmistetaan Pirkanmaalla. Sämpyläkin tulee samasta lähileipomosta kuin vuosikymmeniä sitten. Itse asiassa voisi sanoa, että Abu Fuad on myös toisella mittarilla alueen aatelia: olihan Fouad Hanafi-Eweiss 1990-luvulla mukana kärkikahinoissa Vuoden tamperelaisen tittelistä kisattaessa.

Lue myös: Pirkkalan Prisman ravintolakatu yllättää: mukaan tamperelainen kebablegenda