Kalevan Prisman uusi elämä käynnistyy nimikilpailulla


9.9.2020

Kaleva-Hakametsän paikalliskeskuksen kehittämishanke on eräs itäisen Tampereen tämän vuosikymmenen merkittävimmistä rakennusprojekteista. Projektiin liittyy olennaisena osana Kalevan Prisman kehittäminen siten, että se yhdistyy juurevaksi osaksi paikalliskeskusta. Jatkossa kokonaisuutta ei kuitenkaan välttämättä tunneta enää Prisma-keskuksen nimellä.

Kaleva-Hakametsän alueen uudesta korttelirakenteesta järjestettiin reilu vuosi sitten suunnittelukilpailu, jonka voittajatyö Sarana toimii Prisma-korttelin jatkokehittämisen ja kaavoitukseen liittyvän yleissuunnitelman pohjana. Voittajatyö yhdistää paikalliskeskukseen saumattomasti joukkoliikenteen vaihtopysäkin, laadukkaan julkisen kaupunkitilan, kaupallisen alueen sekä asumisen.

Suunnittelualue sijaitsee osittain Pirkanmaan Osuuskaupan ja osittain Tampereen kaupungin omistamalla maa-alueella. Prisma-keskuksen yhteyteen on suunnitteilla lähes 20 000 neliömetrin kokoinen laajennus, joka tuo lisätilaa nykyisen Prisma-keskuksen kumpaankin kerrokseen. Viimekeväinen kilpailutus koski alueen pohjoispäätyä, ja nyt suunnitteluun on lisätty koko Prisman tontti ja ympäröivät pysäköintialueet, jotta kokonaisuudesta saadaan asiakaskokemukseltaan mahdollisimman sujuva.

– Hyvä saavutettavuus henkilöautolla on ollut Prisma-keskuksen selkänoja jo pitkään, ja Tampereen Ratikan vaihtopysäkki Sarvijaakonaukiolla tulee kasvattamaan alueen kävijämäärää tuhansilla päivittäin. Kaleva-Hakametsän aluekeskus on tulevaisuudessa myös portti Tampereen ydinkeskustaan, sanoo Tampereen kaupungin kaupunkiympäristön palvelualueen lautakuntien apulaispormestari Aleksi Jäntti.

Paikalliskeskus kuin futuristin unelma

Pirkanmaan Osuuskaupan toimialajohtaja Ville Jylhä kertoo, että vilkkaina kauppapäivinä Kalevan Prisman rajat ovat alkaneet tulla vastaan. Uudistuksen myötä asiointi saadaan sujuvammaksi ja palvelutarjonta kattavammaksi.

Kyseessä ei ole kuitenkaan pelkkä laajennus. Hankkeen tavoitteena on säilyttää Kalevan Prisman nykyiset vahvuudet ja kehittää alueelle samalla täysin uudenlainen palvelukokonaisuus. Kehityshanke pitää sisällään useita vaiheita ja vie vuosia: kokonaisuudessaan keskus valmistunee 2020-luvun jälkipuoliskolla. Yhtenä työkaluna tulevan ennustamisessa käytetään tulevaisuudentutkimuksen menetelmiä, joita joukko Osuuskaupan henkilökuntaa ja asiakkaita on jo kesän aikana päässyt kokeilemaan.

– Lähtökohtanamme on se, että kokonaisuus sopii sijaintiin ja toimii lähialueen asukkaiden sujuvan arjen rakennuspalikkana. Elämä 24/7-palveluna on yksi tutkintalinjamme. Tulevien vuosien aikana Prisma muuttuu paikalliskeskukseksi, jollaista ei ole vielä Suomessa nähty, Ville paljastaa.

Paras niminikkari palkitaan vuoden ruoilla

Kehityshanke on niin mittava, että Kalevan Prisma ei enää nimenä riitä kuvaamaan lopputulosta. Syyskuun loppuun saakka Pirkanmaan Osuuskaupan verkkosivuilla on käynnissä nimikilpailu, jolla asiakkaita kutsutaan ehdottamaan, millä nimellä Kalevan laajentuvaa Prisma-keskusta jatkossa kutsutaan.

– Haluamme nimenomaan, että nimi tulee asiakkailtamme. Kalevan Prismalla on nelikymmenvuotinen historia, ja kauppa elää ihmisten puheissa tällä hetkellä monella eri nimellä. Haluamme vaalia historiaa tekemisessämme, mutta nimen suhteen olemme avoimia erottuvillekin ehdotuksille, Ville vihjaa.

Nimikilpailuun pääsee osallistumaan osoitteessa pirkanmaanosuuskauppa.fi/ajankohtaista/kaleva-nimikilpailu.

 

Lisätietoja:

Pirkanmaan Osuuskauppa, toimialajohtaja Ville Jylhä, ville.jylha@sok.fi, 010 767 0079

Tampereen kaupunki, kaupunkiympäristön palvelualueen lautakuntien apulaispormestari Aleksi Jäntti, aleksi.jantti@tampere.fi, 040 727 3234

 

kuva: Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki Oy