Pokkilaisten henkilöstöeduista kertyy moneen talouteen vuodessa jopa tuhansien eurojen säästö. Suomen monipuolisimmat henkilöstöedut ovatkin yksi syy siihen, miksi reissunainen Rita Nyman on pysynyt aloillaan Prismassa – ja harrastanut ihan himona!

Ruoan verkkokaupan keräilijänä työskentelevä Rita aloitti Kalevan Prismassa kiireisenä koronakeväänä 2020. Keräilytyö sopi Ritalle kuin nenä päähän, sillä hän on aina pitänyt kaupassa käymisestä. Kun ostoksilla käy työkseen, käyttötavara- ja päivittäistavaravalikoimaa pääsee näkemään monipuolisesti.

– On kiinnostavaa seurata uutuustuotteiden menekkiä. Usein tulee itsekin kokeiltua niitä tuotteita, joiden huomaa trendaavan meidän verkkokaupan asiakkaiden keskuudessa. Sellaisia ovat vaikkapa eksoottiset satokausihedelmät, välipalat ja leivät, hän kertoo.

Muutkin arjen ja juhlan ostokset Rita keskittää Prismaan. Vuonna 2022 hän sai ostoksistaan henkilökunnan ostoetua yhteensä 700 euroa. Paisuvaa ostoetusummaa hän seuraa kätevästi S-mobiilista.

Tanssilavaharrastus liikuttaa ympäri Suomea

Verkkokaupan keräilytyössä Ritaa miellyttävät myös työajat ja niiden joustavuus.

– Opiskelen Tampereen yliopistossa varhaiskasvatusta ja teen keräilytyön ohella myös toista työtä iltasella. On hienoa, että minulle jää joustavan työajan myötä riittävästi aikaa vapaa-ajan tekemisille ja henkilöstöeduista nauttimiselle.

Pirteä Rita on vastikään palannut laivareissulta Tallinnasta, mutta tulevan kuukauden kalenteriin on jo lyöty lukkoon kokonaiset kolme uutta risteilyä.

– Pokkilaiselle laivamatkat ovat edullisempia, ja hyödynnän risteilyetua rakkaimman harrastukseni parissa. Käyn katsomassa iskelmälaulajien keikkoja ympäri Suomea ja vesillä useita kertoja vuodessa. Auton tankkaan useimmiten ABC:llä, ja autovakuutus on LähiTapiolassa, josta saan Bonusta.

Tanssilavakulttuuri on tullut vuosien varrella Ritalle erittäin tutuksi, ja etenkin Suvi Teräsniskaa hän on fanittanut antaumuksella.

– Olen nähnyt Suvin keikalla yhteensä jo 120 kertaa!

Henkilöstöedut

Ei mikään hento kuiskaus, vaan aito menomimmi! Risteilyetujen lisäksi Rita pitää etenkin pokkilaisten leffalippuedusta ja kaikkien työntekijöiden ja perheiden yhteisestä Särkänniemi-päivästä.

Edukkaat unet ja makuelämykset

Reissunaiselle myös S-ryhmän hotellietu on ollut kullan arvoinen: edullisimmillaan hotellihuoneen saa pokkilaisena 70 eurolla. Hotelliyöpymisen yhteydessä Ritan tulee usein myös ruokailtua S-ryhmän ravintoloissa, joissa henkilökuntaetuna saa 25 prosenttia alennusta ruoasta ja juomasta.

– Tapaksia Helsingissä, italialaista Jyväskylässä. Tampereella suosikkini on ehdottomasti Puiston monipuolinen brunssi. Harvassa paikassa saa paistaa itse aamiaisvohvelit!

Vaikka Rita matkustaa lähes viikoittain, Oulua pohjoisemmas tie ei ole vielä kertaakaan vienyt. Seuraavana haaveissa onkin reissu Pirkanmaan Osuuskaupan Kuusamon-mökille, jossa majoittuminen on työntekijöille huippuedullista.

Puisto-ravintola

Rita hyödyntää 25 prosentin ravintolaetua muun muassa Puiston herkullisella brunssilla.

Kulttuuria, kulttuuria!

Pokkilaisten laajoja liikunta-, hieronta- ja fysioterapiaetuja Rita ei ole vielä toistaiseksi hyödyntänyt.

– Reilut 10 000 askelta työpäivän aikana riittää minulle liikunnaksi. e-Passi-etua hyödynnän aina mieluummin kulttuuriin. Viime vuonna ostin lipun Tapsan tahdeille. Tänä vuonna menen katsomaan kesäteatterissa Irwin-musikaalia ja hankin loppuvuodelle konserttilipun.

Viime kesänä Rita pääsi ensi kertaa mukaan pokkilaisten vuosijuhliin, jotka olivat koronan vuoksi pari vuotta tauolla.

– Haloo Helsinki veti upean keikan Pyynikin illassa. Se oli minun aikanani eka pokkilaisten kokoontuminen isolla porukalla, enkä malta odottaa tämänvuotisia vuosijuhlia. Niistä tulee taatusti spektaakkeli.

Rohkeita kasvumahdollisuuksia

Ruoan verkkokaupan kasvu ja muuttuminen on ollut viimeisten vuosien aikana huimaa ja tuonut Ritan työhön paljon uutta. Työntekijöiden kasvupolkuihin ja kouluttautumiseen panostetaan Pirkanmaan Osuuskaupassa. Vuonna 2022 kaikkiaan 1400 työntekijää kouluttautui työn ohessa.

– Meillä on kiva tiimi, ja kaikki auttavat ja tukevat toisiaan. Olen oppinut paljon esimerkiksi palvelutiskityöskentelystä, jota pidin aiemmin heikkoutenani. Valmennuksissa ja tekemällä oppii, ja tämän vuoden henkilökohtaiseksi teemakseni olenkin valinnut rohkeuden. Harrastuspuolella se tarkoittaa sitä, että tavoitteeni on siirtyä lavan reunan katsojasta tanssilattialle joraamaan.

Ei taida tuottaa ongelmaa tälle tekijänaiselle!

 

Pirkanmaan Osuuskaupan henkilöstöetuja voivat hyödyntää kaikki Pirkanmaan Saleissa, S-marketeissa, Prismoissa, ABC-liikennemyymälöissä, Sokoksella, Emotioneissa, S-Pankissa sekä Pirkanmaan Osuuskaupan ravintoloissa ja pubeissa sekä konttorilla tukitoiminnoissa työskentelevät Pirkanmaan Osuuskaupan työntekijät. Ostoedun Pirkanmaan Osuuskauppa myöntää kaikille s-ryhmäläisille. Jutussa mainittujen etujen lisäksi Pirkanmaan Osuuskaupalla on myös muita osuuskauppakohtaisia henkilökuntaetuja.

Ritan ja muiden pokkilaisten työkaveriksi voi hakea osoitteessa pokrekry.fi

Tee hyvän maun ja mielen kauppareissu Prisma Kalevassa, anna Ravintolakadun hemmotella monipuolisella tarjonnallaan!
Itkupotkunälkäkiukkukin väistyy, kun annat vähän ylimääräistä aikaa ostoksille. Näiden ravintoloiden tarjonnasta löytyy varma ratkaisu niin suuren nälkään kuin pikaiseen pikkutankkaukseenkin.

Golden Unicorn  
Perinteikäs ravintola valmistaa aasialaisia herkullisia annoksia, joko mukaan otettaviksi tai paikan päällä nautittaviksi. Kevään ruokateemana maaliskuussa on thai-ruoka ja huhtikuussa Korean herkut. Monipuolisen á la carte -listan löydät tästä > 

Itsudemo Sushibar 
Monipuolisesta valikoimasta löydät käsin valmistetut taatusti tuoreet ja herkulliset sushit, paikan päällä syötäviksi tai mukaan otettaviksi.

Jungle Juice Bar 
Päivittäin vaihtuva Päivän smoothie erikoishintaan 3,99 €. Välipalahyllyssä on lisäksi mukaan otettavia tuoreita ja paikan päällä tehtyjä smoothieita, mehuja ja shotteja.

Siipiweikot Mini
Vuosi 2023 on Siipiweikkojen 30. juhlavuosi, sen kunniaksi buffetti on laajentunut ja uudistunut! Annoksia voi tuttuun tapaan tilata edelleen myös listalta.
Katso viikoittain vaihtuvat tuotteet >

Kalevan Prisma Ravintolakatuineen palvelee arkisin 10.30–21, lauantaisin 10.30–20 ja sunnuntaisin 12–18.
Herkullisen kauppareissun teet osoitteessa Sammonkatu 75.

Kulttimaineeseen jo 40 vuotta sitten noussut Abu Fuadin kebab on löytänyt reittinsä Pirkkalan Prisman yhteyteen. Prismassa sijaitsevan kebabravintolan itsepalvelubuffetissa mieluisen kebabannoksen voi koota puhtaasti lähituotteista.

Kova työnteko sekä huumori – hyvässä ja pahassa. Ne olivat tie pirkanmaalaisten sydämiin, kun legendaarinen Fouad Hanafi-Eweiss muutti 1970-luvulla Tampereelle. Hävittäjälentäjä työskenteli Tampereen kahviloissa, ravintoloissa ja pubeissa ja perusti ensin Sadat Padat -ravintolan, sitten omaa nimeään kantavan Abu Fuadin. Kebab-paikka oli Pohjolan ensimmäisiä nopean syömisen ravintoloita.

Nykyään Fouad on eläkkeellä, mutta toimii yhä yhtenä yrityksen omistajista. Yrityksen toiminnassa aktiivisesti mukana olevat pojat Sami Eweiss ja Rami Hanafi odottavat innolla, mihin kaupan ja ravintolan yhdistävä grocerant-yhteistyö Prismassa kantaa.

– Meidän tavoitteenamme on pitää isän perintö katukuvassa. Teemme sen eteen työtä myös hieman itsekkäästä syystä: olemme kasvaneet laadukkaalla kebabilla ja haluamme, että sitä on jatkossakin meidän ja muiden saatavilla, pojat nauravat.

Aiemmin yritys on jo tuonut kebablastun ja kastikkeet yhteistyössä Tapolan kanssa päivittäistavarakauppaan asiakkaiden saataville. Maukkaita kastikkeita tiedetään käytettävän kebabin lisäksi esimerkiksi makaronilaatikkoon, salaatteihin, burgereihin ja broilerin marinoimiseen.

Abu Fuad lähiruoka

Sami Eweiss ja lähiruokalähettiläs Elina Kaukonen testasivat, miten kebab toimii buffetissa. Ja toimiihan se!

Lähiruokaa egyptiläisellä reseptillä

Nykykuluttajalla on niin kebabin kuin ylipäätään ravintoloiden suhteen enemmän valinnan varaa kuin koskaan aiemmin. Toimintaympäristön muutos näkyy myös esimerkiksi siinä, että sosiaalinen media muokkaa ihmisten makutottumuksia. Ne, jotka muistavat Abu Fuadin menneiltä vuosilta, pitävät sitä aitona ja alkuperäisenä, verrokkina muille. Hyvä uutinen on, että kebabin resepti on edelleen sama.

– Haluamme kunnioittaa perinteitä ja säilyttää Abu Fuadin sydämen muuttumattomana. Ruoanlaitto on pitkälti käsityötä ja personoituu kokkiin. Parhaat kokit eivät tee ruokaa reseptin mukaan, vaan maistavat, että tuote on sellainen kuin pitää. Maistamiseen perustui myös isämme elämäntyö. Ei hänellä ollut reseptejä ruutupaperilla, vaan ne kirjoitettiin ensimmäistä kertaa ylös vasta silloin, kun isä jäi eläkkeelle, pojat kertovat.

Abu Fuadin kebab läpäisee myös lähiruokalähettiläs Elina Kaukosen lähiruokaseulan. Kebabin valmistuksessa käytetään vain kotimaista naudanlihaa, ja tuote valmistetaan Pirkanmaalla. Sämpyläkin tulee samasta lähileipomosta kuin vuosikymmeniä sitten. Itse asiassa voisi sanoa, että Abu Fuad on myös toisella mittarilla alueen aatelia: olihan Fouad Hanafi-Eweiss 1990-luvulla mukana kärkikahinoissa Vuoden tamperelaisen tittelistä kisattaessa.

Lue myös: Pirkkalan Prisman ravintolakatu yllättää: mukaan tamperelainen kebablegenda

Ideaparkin ja Lielahden Prismat palvelevat 9.–10.2.2023 kaupanalan lakon vuoksi rajoitetuin aukioloajoin.

Ideaparkin Prisma on auki 9.–10.2. klo 8–12. Ruokatori ja info ovat kiinni.

Lielahden Prisma on auki to 9.2. klo 00–12 ja pe 10.2. klo 8–12. Ruokatori, info, Posti sekä Asiakasomistajapalvelu ja S-Pankki ovat kiinni. Postin, Matkahuollon ja Budbeen automaatit toimivat normaalisti. Ravintolat Hesburger ja Siipiweikot sekä muut Prisma-keskuksen liikkeet palvelevat normaalisti.

Pahoittelemme tästä aiheutuvaa haittaa. Muissa POK:n toimipaikoissa palvelemme normaalisti. Tervetuloa asioimaan!

Prisma Ideapark palvelee lauantaina 11.2. klo 8 alkaen ja Prisma Lielahti klo 7 alkaen.

Mattilan savusaunassa palaa samaa harmaaleppää kuin sata vuotta sitten. Silloin aikoinaan Essi Sivulan isovaari Iivari tunnusteli kädellä saunan ovenkahvasta, onko possu kypsää, ja kuljetti palviherkun hevoskärryillä Kankaanpään torille myyntiin. Rehellisyys ja käsityötaito näkyy myös Mattilan voitokkaissa valmisruokatuotteissa: Suomalainen menestysresepti 2023 ei ole hakemalla haettu hitti vaan intohimon hedelmä.

Aitous, aika ja savu; ne ratkaisivat Suomalainen menestysresepti -kilpailun voiton Veljekset Mattilalle.

– Jos yksikin niistä puuttuu, tuote jää vajaaksi. Smokehouse-tuoteperheemme maut ovat tosi täyteläisiä ja valmisruokaosastolla täysin poikkeavia, heruttelee Mattilan toimitusjohtaja Tero Sivula.

Perinteikäs lihajaloste-alan yritys kulkee tätä nykyä virallisesti nimellä Mattila Bros. mutta on edelleen tuttu, pieni ylöjärveläinen savustamo, jossa kaikki tehdään oikeasti käsityönä kokonaisista lihoista.

– Kuin kotona Amerikassa, Tero virnistää.

Amerikka-yhteys ei ole tuulesta temmattu: Mattilan ensimmäiset porsaat ostettiin 50-luvulla Kanadassa tienatuilla rahoilla, ja Suomalainen menestysresepti -kilpailun voittajatuotteet ammentavat pohjoisamerikkalaisesta smokehouse-kulttuurista.

Siis mistä?

Valmisruokahyllyn ihana hidastelija

Smokehouse-tuotteille tyypillistä on pitkään ja matalassa lämpötilassa kypsyttäminen, barbeque-tyyppinen pintamaustaminen, barkin eli kaarnan muodostuminen lihan pintaan ja tietenkin savu. Savustus ei kuitenkaan ole perinteistä suomalaistyyppistä savuaromilla dominoimista. Savua kohdellaan yhtenä mausteena muiden joukossa.

Alun perin smokehouse-tuotteita on valmistettu esimerkiksi Yhdysvalloissa kauppojen takatiloissa, joista niitä on nostettu myyntiin palvelutiskeille. Suomessa kiinnostus smokehouse-tuotteisiin on tällä hetkellä jyrkässä kasvussa. Hidastamisen trendi on valunut ruokakulttuuriin ja heti valmiiseen ruokaan.

– Neljänneksellä kotitalouksista kiire on yksi ruoanlaiton suurimmista esteistä. Me annamme laadukkaalla valmisruoalla ihmisille aikaa. Me teemme pitkät kypsytykset asiakkaan puolesta ja voimme olla vilpittömästi tosi ylpeitä tuotteistamme, Tero sanoo.

Mattilan SmokehouseTuotannon savusaunan ovella poseeraavat Johannes Nykänen, Tero ja Essi Sivula sekä Maarit Seilonen ja Tuula Kujala.

Kasvisvariantti yllätti

Mattilalla smokehouse-kulttuuria vaalivat muun muassa tuotekehittäjä Johannes Nykänen ja lihaosaaja Kaarle Muukka, Teron sanoin Hot Scandinavian Barbeque Boys. Ideoita tuotteisiin saadaan myös tuotannon työntekijöiltä ja verkosta ympäri maailmaa. Suomalainen menestysresepti -kisan jälkeen tuotekehitysprosessi on muuttanut muotoaan ja kisasta on saatu tulevaisuuden varalle arvokasta tietoa.

– Nyt lanseeraamassamme tuoteperheessä on mukana tietenkin perinteinen possu mutta myös valtakunnan paras kanatuote. Johanneksen kehittämä kanavariantti otettiin mukaan, koska se on yksinkertaisesti niin herkullinen, että olisi ollut tyhmää olla tuomatta sitä kauppoihin, Tero sanoo.

Sarjaa täydentämään haluttiin kasvisvaihtoehto, sillä laadukkaan kasvisruoan kysyntä kasvaa jatkuvasti.

– Emme halunneet lähteä tarjoamaan jotakin puolihuolimattomasti sarjan jatkoksi tekaistua kasvisruokaa vain siksi, että sellainen olisi hyvä olla. Halusimme, että kasvisruoka sopii tuoteperheeseemme saumattomasti. Smoked halloumi & roots pan istuu sarjaan kuin hansikas. Jos jo possu ja kana olivat täydellisiä, niin kasvisruoasta tehdyssä kuluttajatutkimuksessa saimme vielä paremmat arviot, Tero kertoo.

Mutta niinhän se on: hyvin tekemällä ei voi tulla kuin hyvää.

 

Kurkkaa kaikki Pirkanmaan Osuuskaupan myymälöissä myytävät lähiruokatuotteet osoitteessa: s-ravinto.fi/lahiruoka

Ylöjärven Prisman rakentamiselle saatiin viimeinenkin vihreä valo, kun hankkeelle myönnettiin rakennuslupa ja urakkasopimukset allekirjoitettiin. Kuokat isketään maahan helmikuussa, ja jos rakentaminen etenee suunnitellusti, Prisman avajaisia vietetään syksyllä 2024.

Ylöjärvelle pitkään toivottu Prisma alkaa rakentua kevättalvella. Rakennusvalmistelut aloitetaan helmikuussa, ja varsinaiset työt alkavat maaliskuussa. Prisman arkkitehtisuunnittelusta vastaa Arkkitehtitoimisto Q’ark Oy, ja pääurakoitsijaksi valittiin Skanska Talonrakennus Oy.

Prisma toteutetaan nykyisen S-marketin laajennuksena siten, että rakennus kasvaa noin 3 500 neliömetristä 9 500 neliömetriin. Rakentaminen aloitetaan uudisosasta, joka käsittää myös myymälätilojen alle sijoittuvan pysäköintihallin. Pysäköintihalliin tulee 168 autopaikkaa ja sen pinta-ala on 4 700 neliömetriä. Ajoyhteys halliin tulee rakennuksen eteläpuolelle rakennettavalta uudelta Oksasentieltä.

Prisma tuo ylöjärveläisten saataville markkinan edullisimman ruokakorin, jossa paino on kotimaisuudessa ja paikallisuudessa. Hypermarketin yhteyteen saadaan kumppaneiden ja vuokralaisten myötä myös uusia arjen palveluita ja ravintoloita. Näistä Hesburger ja Prisma parturi-kampaamo ovat jo vahvistuneet, ja lisää paljastuksia tehdään pitkin matkaa.

S-market palvelee asiakkaita koko laajennushankkeen ajan. Asiakkaat pääsevät jättämään toiveitaan uudelle kaupalle ensi syksynä.

Lisätietoja:

Pirkanmaan Osuuskaupan Prisma-ketjujohtaja Karlos Kotkas, puh. 010 767 2520, karlos.kotkas@sok.fi

Pirkkalan Prisman ravintola- ja ruokatarjooma uudistuu alkuvuonna asiakastoiveiden pohjalta. Grocerant-ilmiö tuo Prismaan monipuolisen aasialaisen buffetin ja kebablegenda Abu Fuadin ravintolan.

Kaupat ja ravintolat yhteen liittävän grocerant-ilmiön suosio ei ota hiipuakseen. Kun ravintolaruoka on kauppareissun yhteydessä kätevästi asiakkaan saatavilla, heti ostosreissun jälkeen tarvitse ei ryhtyä laittamaan ruokaa. Se, jos mikä, on aitoa arjen luksusta.

Pirkkalan Prismassa suositun aasialaisen ravintolaruoan tarjontaa laajennetaan, kun Itsudemon sushibuffet kasvaa tammikuussa aasialaiseksi buffetiksi. Tarjolle tulee sushin lisäksi lämpimän ruoan itsepalvelubuffet, joka sisältää muun muassa erilaisia wokattuja ja friteerattuja ruokia, broileria, kalaa ja kasviksia, kevätkääryleitä ja kastikkeita.

Herkullisen aasialaisen lisäksi uusia tuulia Pirkkalan ruokaskeneen tuo Abu Fuad, joka viettää 40-vuotisjuhlavuottaan.

Laadukas katuruoka kestää aikaa

Kulttimaineeseen noussut Abu Fuad on pirkanmaalaisen kebabkulttuurin isä ja oiva esimerkki siitä, miten ravintolayritys on kasvanut vastaamaan muuttuvan toimintaympäristön vaatimuksiin: Kun kivijalkaravintolat jäivät viime vuosikymmenellä tauolle, yritys toi kebabin ja kastikkeet Tapolan kanssa päivittäistavarakauppaan asiakkaiden saataville. Uusia suuntia mahdollisti ravintola-avaus Nokia Arenalla. Seuraava askel otetaan ruokakauppaan, kun Abu Fuad avaa helmikuun alussa ravintolan pizzeria Sitkon entiseen tilaan Pirkkalan Prismaan.

Abu Fuadin 80-luvulla perustanut Fouad Hanafi-Eweiss on eläkkeellä, mutta yhä yksi yrityksen omistajista. Yrityksen toiminnassa aktiivisesti mukana olevat pojat Sami Eweiss ja Rami Hanafi odottavat innoissaan, mihin grocerant-yhteistyö kantaa.

– On äärimmäisen mielenkiintoista nähdä, mitä yhteistyö tuo tullessaan. Grocerant-ilmiöllä on yllättävänkin paljon johdannaisvaikutuksia esimerkiksi liikkumiseen ja ruokakulttuurin kehittymiseen. Meidän tavoitteenamme on pitää isän perintö katukuvassa. Teemme sen eteen työtä myös hieman itsekkäästä syystä: olemme kasvaneet laadukkaalla kebabilla ja haluamme, että sitä on jatkossakin meidän ja muiden saatavilla, pojat nauravat.

Alkuperäinen reseptiikka seuraa myös Pirkkalaan

Hyvä perustuote on kantanut Abu Fuadia vuosikymmenestä toiseen. Kebabin resepti on edelleen sama kuin yrityksen alkuaikoina.

– Haluamme kunnioittaa perinteitä ja säilyttää Abu Fuadin sydämen muuttumattomana. Ruoanlaitto on pitkälti käsityötä ja personoituu kokkiin. Parhaat kokit eivät tee ruokaa reseptin mukaan, vaan maistavat, että tuote on sellainen kuin pitää. Maistamiseen perustui myös isämme elämäntyö. Ei hänellä ollut reseptejä ruutupaperilla, vaan ne kirjoitettiin ensimmäistä kertaa ylös vasta silloin, kun isä jäi eläkkeelle, pojat kertovat.

Pirkkalan Prismassa kebabia myydään kaupan ympäristöön suunnitellusta nopeasta itsepalvelubuffetista. Tarjolle tulee perinteinen kebabannos eri muodoissaan, mutta myös uusia variaatioita ja lisukkeita on pohdinnassa.

– Meillä on hihassa muutamia isän tuotteita ja reseptejä, joita ei vielä tällä hetkellä ole saatavilla missään. Niitä olisi mukavaa päästä tarjoamaan ja kokeilemaan, miten asiakkaat ottavat ne vastaan.

Monipuolinen kattaus säilyy

Pirkkalan Prisman ravintola- ja ruokatarjontaa kehitetään kokonaisuutena entistä monipuolisemmaksi Partolan jo olemassa oleva ravintolatarjooma ja asiakastarve huomioiden.

Osana uudistusta Prisman kalatiski siirtyy loppiaisen jälkeen Pirkanmaan Osuuskaupan operoimaksi, ja Nygrenin kalakauppatoiminta keskittyy Prismojen osalta jatkossa Lielahden Prismaan. Kalakauppayhteistyötä kehitetään Nygrenin kanssa edelleen muun muassa siten, että Pirkkalan Prisman valikoimassa säilyy asiakkaiden suosikkituotteita.

Ravintolakadulla Itsudemon rinnalla jatkaa siipiravintola Siipiweikot, ja Prisman Ruokatori tarjoaa lämmintä kotiruokalounasta, salaatteja ja erilaisia mukaan ostettavia ruokatuotteita. Näistä suosituimpiin lukeutuvat tuoreet täytetyt patongit, jotka valmistetaan Fazerin myymäläleipomon aamulla leipomiin hapanjuuripatonkeihin.

Tampereen Sokoksen kokonaisuudistus on saavuttanut puolivälin. Loppuvuoden 2022 aikana viimeistellään ostospaikan kerroksia 1–4, joissa sijaitsevat Sokoksen kauneuden, muodin ja kodin osastot sekä ravintolat. Mittavat muutostyöt ovat ulottuneet osastojen sijoitteluun, miljööseen ja tuotteistukseen. Alkuvuodesta 2023 kiinteistön kerroksiin –1 ja –2 alkaa rakentua Suomen ensimmäinen suurkaupungin keskusta-Prisma, josta tulee monella tapaa uniikki yksilönsä. Muun muassa ikoniset suosikkiravintolat Evin ja Golden Unicorn avaavat ruokakaupan sisälle omat herkkupisteensä.

Kyseessä tulee olemaan Pirkanmaan kymmenes Prisma. Valikoimaa muodostaessa on nojattu vahvasti alkuvuodesta kerättyihin asiakastoiveisiin ja sokoslaisten asiantuntijuuteen – keskiössä ovat erityisesti keskustassa asuvien ja asioivien tarpeet. Päivittäistavaralle on varattu kokonaan kerros –1 ja käyttötavaralle –2.

– Kaksikerroksinen Prisma tulee tarkoittamaan asiakkaillemme ylivoimaisesti parasta edullisuuden, herkullisuuden ja laajan tarjooman yhdistelmää. Toiveita ja ideoita kuultiin keväällä eri kanavissa sekä asiakkailta että sokoslaisilta. Tämän pohjalta päätettiin, mihin tuotekategorioihin halutaan laaja valikoima vaativampaankin makuun – esimerkiksi pastoihin, öljyihin, kastikkeisiin ja kahveihin tulee spesiaalituotteita, Sokos-uudistuksesta vastaava hankepäällikkö Mikko Korpela kertoo.

Mikäli remontti etenee suunnitellusti, Prisman avajaisia juhlitaan syksyllä 2023.

– Asiointia helpottamaan Prismaan on tulossa oma suora sisäänkäyntinsä Hämeenkadun puolelle ja uudet kävelyportaat Hallituskadun puolelle. Tarkoitus on, että ruokakauppa pystytään pitämään auki koko muutostöiden ajan. Sokos Herkun huikeat ammattilaisemme jatkavat Prisman vihreissä, minkä lisäksi myös uusia työkavereita toivotetaan tervetulleiksi. Rekrytoinnit alkavat keväällä osoitteessa www.pokrekry.fi, Mikko vinkkaa.

Maailman makuja sukupolvien kokemuksella

Evinin ja Golden Unicornin myyntipisteissä tulee työskentelemään ravintoloiden oma henkilökunta. Lisäksi Sokoksen Prismaan on luvassa Fazer Myymäläleipomo sekä monipuolinen Ruokatori-palvelutiski.

– Asiakastoiveissa toistuivat Aasian ja Lähi-idän ruokakulttuurit sekä kasvisruoka, ja saamme nyt kelkkaan kyllä kovat kaverit. Molemmilla ravintoloilla on Tampereella pitkät perinteet ja intohimo hyvään ruokaan, joten tämä tuntui täydelliseltä matchilta. Grocerant-ilmiölle on isoa kysyntää, Mikko vahvistaa.

Golden Unicornilla on jo ennestään oma myyntipiste Kalevan Prisman ravintolakadulla. Myös Sokoksen Prismassa tullaan näkemään vaikutteita japanilaisesta, korealaisesta, thaimaalaisesta, kiinalaisesta ja vietnamilaisesta keittiöstä. Pieni maistiainen tulevasta saadaan jo tämän vuoden puolella, kun Golden Unicornin sushit ja erilaiset lämpimät ruoat tulevat Sokos Herkkuun saataville.

– Kalevan myyntipisteemme vastaanotto on ollut huikea ja inspiroinut meitä koko ajan lisää. Esimerkiksi viime viikolla toimme testiin teriyakiankkaa, tällä viikolla korealaiseen tyyliin tehtyjä frittisiipiä. Sokoksella nähdään freesi yhdistelmä sushia, perinteisiä pääruokia ja rentoa street foodia. Lisäksi haluamme tarjota myös vegaanisia vaihtoehtoja, kuten tofua korealaisittain ja thaimaalaista tahmariisiä, ravintoloitsija Danni Ma paljastaa.

Golden Unicornin juuret ulottuvat Dannin perheessä kolmenkymmenen vuoden päähän.

– Autenttiset maut ja laadukas tekeminen ovat aina olleet tärkeitä, vaikka sukupolvenvaihdoksen jälkeen ”me nuoret” olemmekin modernisoineet asioita. Opin tämän läheltä, kun kummitätini ohjasi Golden Unicornin keittiötä jämptillä otteella lähes seitsemänkymppiseksi saakka. Meille on kunnia-asia, että olemme saaneet edustaa aasialaisen keittiön ilosanomaa Suomen ravintolakentässä jo kolme vuosikymmentä.

Prismaan yhdistelmä tuttua ja uutta Eviniä

Pizzoistaan ja kebabeistaan tunnettu Evin sai alkunsa keväällä 2001, kun yhtiökumppanit Armi ja Kawa Tasin ostivat ja remontoivat Kalevasta pienen lounaskahvilan. Lämmin palvelu ja taidokkaasti valmistettu ruoka pistivät sanan kiirimään. Sittemmin perheyritys on palkittu Sammon Yrittäjien Vuoden Yrittäjänä ja voittanut Tamperelaisen yleisöäänestyksen kaupungin parhaana kebabravintolana viidesti peräkkäin. Kolme vuotta sitten Evin muutti Sammonkadulla isompiin tiloihin.

– Evin tarkoittaa kurdiksi rakkautta ja olemme alusta saakka halunneet, että se näkyy kaikessa tekemisessämme. Ravintolamme tarina saa nyt uudenlaisen luvun, kun pääsemme avaamaan oman myyntipisteen Prismaan. Tämä on meille merkityksellinen askel, josta kiitos kuuluu asiakkaillemme ja henkilökunnallemme, Kawa kiittää.

Evin tuo Prismaan raikkaan tuulahduksen Lähi-idän ja Välimeren makuja. Tuttujen annosten ohella listaa värittävät kevyemmöt kasvis- ja vegaaniruoat. Liharuokien valmistuksessa tullaan hyödyntämään lihanleikkuurobottia, joka leikkaa lihan hellävaraisesti ja tasaisesti antaen sille paremman maun. Samalla myös hävikki pienenee.

– Salaattibuffetin lisäksi myyntipisteellemme tulee meze-buffet, joka on osittain vegaaninen. Myös lämpimät kasvisruoat kuuluvat valikoimaan, kuten vegaaniset falafelimme, jotka on kehitetty Kawan syyrialaisen isoäidin reseptistä. Ei silti huolta – emme ole unohtaneet asiakkaidemme kestosuosikkeja eli kyllä, Sokoksen Prismasta saa myös kebabia ranskalaisilla, Aura-rullaa, iskenderiä ja gyrosta. Kuuntelemme toiveita herkällä korvalla, Kawa hymyilee.

Lisätietoja:

Pirkanmaan Osuuskauppa, Sokos-kehityshankkeen hankepäällikkö Mikko Korpela, puh. 010 767 2597, mikko.korpela@sok.fi

Pirkanmaan Osuuskauppa, Prisma-ketjujohtaja Karlos Kotkas, puh. 010 767 2520, karlos.kotkas@sok.fi

Kebab Pizzeria Evin, omistaja Kawa Tasin, 040 777 4547, kawatasin@gmail.com

Golden Unicorn, omistaja Danni Ma, 050 540 5718, danni.ma13913@gmail.com (EN)

 

 

Grocerant-ilmiö eli kaupan ja ravintolan yhdistyminen yleistyy Suomessa kovaa kyytiä. Ravintolaruoan tuominen asiakkaan arkeen helposti saataville vapauttaa kiireisestä päivästä aikaa, kun ostosreissun jälkeen ei ole pakko ryhtyä heti kokkaamaan – ja silti saa nauttia laadukkaasta ateriasta. Pirkanmaan Prismoista löytyy tällä hetkellä lukuisten ravintolakumppaneiden shop-in-shop-pisteitä. Yksi näistä on pirkanmaalainen perheyritys Siipiweikot.

Siipiweikot operoi tällä hetkellä kahden Prisman, Kalevan ja Pirkkalan, sisällä omalla Siipiweikot Mini -konseptillaan. Siipiä saa pisteiltä mukaansa paitsi perinteisinä annoksina, myös buffetista.

– Asiakkaat ovat hämmästelleet konseptin helppoutta: siipiannoksen voi koostaa itse, maksaa pikakassalle ja viidessä minuutissa olet jo jatkamassa matkaasi, Siipiweikkojen markkinointi- ja kasvujohtaja Joonas Koivumaa hehkuttaa.

Uutta vesi kielellä kokeillen

Yhteistyö arvostettujen paikallisbrändien kanssa on vakiintunut jo useammassa Pirkanmaan Prismassa. Esimerkiksi Pirkkalan Prismasta löytyy Sitkon ja Nygrenin omat pisteet, ja Kalevasta Jungle Juice Bar, Golden Unicorn ja Itsudemo. Siipiweikot kuuluu molempien toimipaikkojen tarjoamaan. Lielahden Prismaan puolestaan aukesi huhtikuussa Nygrenin kalatiski.

– Meillä Siippareilla tykätään testata kaikkia uusia juttuja, joten tietysti lähdettiin heti mukaan kokeilemaan, onko Pirkkalassakin siipi ihmisen sydämessä. Ja olihan se! Tuon jälkeen Siipiweikot Mini avattiin tänä keväänä Kalevan Prisman ravintolakadun yhteyteen, ja kesän aikana Linnainmaan Prisma saa oman Siippari-pisteensä, Joonas hehkuttaa.

Hän uskoo, että grocerant-kumppanuusmallin kysyntä tulee voimistumaan entisestään.

– Helpottaahan se elämää, kun kauppareissulla voi napata valmiit siivet mukaan, eikä kotona tarvitse heti ruveta kokkaamaan. Kun asiakkaat hymyssä suin lähtevät siipiaterian kanssa Prismasta, mekin olemme tyytyväisiä. Meiltä on muuten tulossa uutuutena Siipiweikot Blue Cheese Dip Mix, josta saa itse sekoitettua mainiota aurajuustodippiä siipien tai minkä tahansa muunkin aterian höysteeksi, mies vinkkaa.

Kun unelma lennähti Floridasta Pirkanmaalle

Siipiweikkojen tarina on jo pirkanmaalainen legenda. Toinen perustaja, Pekka Yli-Houhala, rakastui tulisiin kanansiipiin aikoinaan ravireissuillaan rapakon takana Floridassa ja päätti tuoda herkun Suomeen. Ensimmäinen varsinainen Siipiweikot-ravintola avattiin Tampereen Aleksanterinkadulle 1993, joten pian perheyrityksessä juhlitaan jo kolmekymppisiä.

Voitaneen sanoa, että Siipiweikkojen ansiosta Tampereesta tuli Suomen siipipääkaupunki. Aluksi konstailematon ruokalaji oli lähinnä ravi- ja jääkiekkopiirien herkku, mutta pian se löysi tiensä vahvaksi osaksi tamperelaista kulttuuriruokaperinnettä.

– Kyllä se on se makujen pyhä kolminaisuus, joka tuo ihmiset uudestaan ja uudestaan siipien äärelle. Hyvä, laadukas kotimainen siipi, Siippareiden omalla reseptillä tehty kastike ja siihen vielä napakka dippi. Siinä on sellainen balanssi, ettei paremmasta väliä, Joonas summaa.

Kaiken vaivan arvoista

Kesäkuun aurinkoisiin päiviin Joonas suosittelee piknikiä manselaiseen makuun: buffetista siivet mukaan rannalle tai puistoon.

– Siivet on siitä harvinainen herkku, että ne oikeastaan vain paranevat ajan kanssa, kun saavat rauhassa muhia kastikkeessa. Siihen auradippi ja Prismasta kylkeen limukat tai oluen ystävälle joku kiva lager tai pilsner, niin siinähän alkaa olla jo aika hyvän piknikin ainekset.

Siipien suosion Joonas uskoo perustuvan siihen, että pientä näpertelyä ja keskittymistä vaativa ruoka houkuttelee ihmisiä pysähtymään arjen kiireiden keskellä ja omistamaan hetken nautinnolle:

– Olisiko niissä vähän samaa kuin pistaasipähkinöissä tai lappilaisten kuivalihassa? Kun joutuu näkemään pientä vaivaa ruokaa syödessä, se maistuukin maittavammalta.

 

Shop-in-shopit ruokakaupoissa

Grocerant-ilmiö (tulee sanoista grocery ja restaurant) nousi muutama vuosi sitten monien tietoisuuteen sushibuffetien yleistyttyä ruokakaupoissa. Koronapandemian aikana laadukkaan take away’n suosio kasvoi entisestään. Pirkanmaan S-ruokakauppojen viimeaikaisia kumppanuuksia:

Kuvassa Pirkkalan pisteen apulaisravintolapäällikkö Katja Jääskeläinen.

Valkeakoskella vihertää – eikä ainoastaan keskikesän merkkinä. Prisman rakentamisesta kaupunkiin on puhuttu jo pitkään, ja hanke alkaa viimein versoa. Vastikään jätetty kaavoitushakemus tähtää siihen, että kauppakeskus Koskikarassa sijaitseva S-market laajennetaan parin seuraavan vuoden aikana hypermarketiksi, joka vastaa entistä paremmin juuri valkeakoskelaisten tarpeisiin.

Pirkanmaan Osuuskauppa on jättänyt kaavoitushakemuksen S-market Valkeakosken laajentamisesta Prismaksi. Kauppakeskus Koskikarassa sijaitsevaa S-marketia on tavoitteena kasvattaa remontilla nykyisestä 3 400 neliömetristä noin 5 600 neliömetriin siten, että kauppa laajenee sekä kauppakeskuksen sisällä että uudisosaan.

Suunnitelmien toteutuessa valkeakoskelaisten saataville tulee Prisman myötä paitsi markkinan edullisiin ruokakori myös entistä helpommat arjen ratkaisut: Paikan päällä ruokailuun ja mukaan otettavaan heti valmiiseen ruokaan tuodaan runsaasti lisää vaihtoehtoja, kun marketin Ruokatori-palvelutiski laajenee. Prisman myötä myös paikkakunnan käyttötavaravalikoima monipuolistuu esimerkiksi pukeutumisen, urheilun, pienkoneiden ja viihteen osalta.

– Valikoimia pohditaan tarpeiden pohjalta, ja kysymme muutostöiden edetessä asiakkailta, mitä he toivovat hypermarketiltaan. Se on tärkeä vaikuttamisen paikka, sanoo Pirkanmaan Osuuskaupan Prisma-ketjujohtaja Karlos Kotkas.

Parannuksia myös kulkemiseen

Prisma-hankkeen toteuttaminen Valkeakoskella edellyttää asemakaavamuutosta. Prisman suunnittelua edistetään kaavaprosessin rinnalla. Jos suunnitelmat toteutuvat, Prisma voitaisiin avata vuoden 2024 aikana.

Hankkeen tavoitteena on myös helpottaa liikennöintiä kauppakeskus Koskikaraan: Yhtenä aikeena on parantaa Koskikaran asiakasliikennettä uudella ulosajorampilla. Lisäksi suunnitelmissa olevan uuden lastausjärjestelyn myötä raskasta liikennettä saataisiin pois ydinkeskustasta, ja kauppakeskuksen pysäköintipaikkaa laajennettaisiin.

Hankkeen monenlaiset työllisyysvaikutukset

Liikkeelle lähtiessään Prisma-hanke tuo paikkakunnalle uusia työpaikkoja ja toisaalta myös monipuolistaa nykyisestä S-marketista Prismaan siirtyvien työntekijöiden tehtävänkuvia.

– Paikallisten työllistämiseen pyrimme vaikuttamaan myös esimerkiksi valikoimien kautta. Panostamme Valkeakoskellakin vahvasti lähiruokaan ja sen monipuoliseen saatavuuteen, Karlos kertoo.

Lisätietoja:

Pirkanmaan Osuuskaupan Prisma-ketjujohtaja Karlos Kotkas, puh. 010 767 2520, karlos.kotkas@sok.fi