4.11.2020
Tietokoneen kameraan syttyy vihreä valo, Teams-haastattelu on alkanut. Ruudun toisella puolella minua tervehtii näyttävään isoon mustaan hattuun, mustiin housuihin ja mustaan paitaan pukeutunut hahmo. Lookin viimeistelevät raamikkaat silmälasit, mustat tietysti. Kysymyksiin lähtee itsevarmasti vastaamaan tamperelainen Lauri Järvinen. Hetken kuunneltuani minulle käy selväksi, että saavutuksiinsa nöyrästi suhtautuva taiteilija on tosiasiassa muodin supertähti.
Vaikka ensimmäinen mallisto ilmestyi vasta pari vuotta sitten, LAURIJARVINENSTUDIOn (LJS) kokomustille, sukupuolineutraaleille vaatteille on kova kysyntä. Useamman tuotteen kohdalla komeilee verkkokaupassa teksti Sold out. Järvisen luomuksia voi netin ohella ostaa tällä hetkellä Helsingin ja Jyväskylän lisäksi nykyisestä kotikaupungista Tampereelta Sokoksen DesignOnTampere-osastolta ja omasta Aleksanterinkadun kivijalkaliikkeestä. Ulkomailla LJS:n valikoima on myynnissä Sveitsissä, Portugalissa ja Hollannissa sekä muutamassa kansainvälisessä verkkokaupassa.
Mikäli koronaa ei olisi, Järvinen valmistautuisi haastatteluhetkellä Pariisin-matkaan ja viimeistelisi siellä esiteltävää kevään 2021 mallistoa.
− Esittelemme mallistomme Pariisissa puolen vuoden välein, sekä naisten että miesten muotiviikoilla. Olemme myös käyneet messuilla Tanskassa ja Saksassa. Minulla on ollut alusta saakka selkeä visio tehdä merkistäni kansainvälinen. Meillä on periaatteessa aina kolme mallistoa samanaikaisesti tekeillä. Kukin pohjaa tiettyihin klassikoihin, joita täydennetään sesongin designilla ja materiaaleilla. Esimerkiksi tänä syksynä meiltä on nähty ensimmäisen kerran printtiä, Järvinen kertoo.
Työviikon ohjelma riippuu paljon siitä, missä kohtaa vuotta mennään. Päiviin mahtuu esimerkiksi vierailuja ompelimossa, sopivien kankaiden etsimistä, suunnittelua, piirtämistä ja aikatauluttamista. Inspiraatio löytyy usein musiikista ja arkkitehtuurista – tai omasta vaatekaapista.
− Kerään ideoita ja inspiraatiota ympäri vuoden. Mietin paljon myös puhtaan itsekkäästi, mikä vaatekappale tai asuste minulta puuttuu, Järvinen nauraa.
– Sen jälkeen teen mallikappaleen ja alan miettiä kaavoitusta. Karkeasti kuvattuna idean matka valmiiksi vaatteeksi kestää noin vuoden.
Itselle tehdyt vaatteet villitsivät puskaradion
Muoti on kiinnostanut lapsesta saakka, mutta alan kaupallisuus sai vastavalmistuneen nuoren aikanaan pysähtymään hetkeksi.
− Vaatetusartesaani- ja suunnitteluopintojen aikoihin työskentelin Helsingissä paljon muodin parissa, esimerkiksi Hugo Bossilla sekä teatteri- ja tv-puvustuksissa. Koko ala näyttäytyi minulle siinä kohtaa hieman ahtaana ja päälle liimattuna. Päätin lopettaa kaiken, mikä liittyi muotiin. Siitä parin vuoden jälkeen vuonna 2018 aloin ommella vaatteita lähinnä itselleni, koska en löytänyt oman tyylisiä eettisiä vaatteita. Totesin, että hitto, mä teen sellaiset itse. Sen jälkeen kaverit alkoi pyytää itselleen kappaleita, ja saman vuoden lopussa julkaisin ekan oman malliston.
Järvinen muistaa haastattelun joka käänteessä kiittää ympäriltään löytyviä kannustavia ihmisiä. LJS:n oikeana kätenä toimii kollega Mari Ahonen, joka vastaa markkinoinnista ja Tampereen myymälästä.
− Olen hyvin onnekas, että saan olla omalle staililleni uskollinen ja ympärilläni on oikeat ihmiset, joiden avulla olen jo nyt saavuttanut hienoja asioita, Järvinen toteaa.
Avarakatseista avantgardea ja asennemuutoksia
LJS:n minimalistisesta ja kokomustasta kavalkadista huolimatta brändin vahva muotokieli on hyvin omintakeinen ja tunnistettava. Orimattilassa syntynyt, sittemmin muutaman välipysäkin kautta Tampereeseen rakastunut suunnittelija haluaa olla vaikuttamassa paitsi muodin ekologisuuteen, myös sallivampiin pukeutumisnormeihin.
− En ajattele suunnittelutyössä tai ylipäätään muodissa sukupuolta, seksuaalista suuntautumista tai ikää. Miksi meidän pitäisi lokeroida asioita? Näen maailmassa vain erilaisia vartaloita, persoonia ja tyylejä. Isoilla muotitaloilla nojataan lähes aina perinteiseen miehet ja naiset -jakoon – toki osalla brändeistä saattaa olla erillinen pienehkö unisex-mallisto. Haluan tehdä töitä sen eteen, että jonain päivänä sukupuolineutraalit vaatteet olisivat normi. Olen iloinen, että jo nyt on nähtävissä pieniä asennemuutoksia sallivampaan suuntaan. Jokaisen pitäisi saada pukeutua juuri kuten haluaa, ei se ole kenenkään muun asia. Toimin mielelläni jonkinlaisena alan jäänmurtajana.
Brändin tuotteet valmistetaan joko Tampereella tai Kangasalla ja niissä hyödynnetään mahdollisimman paljon ylijäämä- ja kierrätysmateriaalia. Järvisen maailmanparantajaluonne nostaa päätään kaikissa työvaiheissa.
− Paitsi kulutusta kestävien ja kauniiden vaatteiden valmistaminen myös sukupuolineutraalius tuo oman vihreän säväyksensä tuotantoprosessiimme: meidän ei tarvitse tehdä kahta eri mallistoa, joten vähennämme osaltamme ylituotantoa. Ihmisten pitäisi tiedostaa kaikki se, mitä yksittäisen vaatekappaleen tekemiseen kuuluu. Jos vaate maksaa viisi euroa, on aivan selvää, että kukaan valmistukseen osallistunut ei saa työstään kohtuullista korvausta. Minulla onkin siitä syystä viha-rakkaussuhde muotiin. Se on pinnallista ja kuormittaa maapalloa, mutta laadukkaasti tehdyt ja oikeaan tarpeeseen hankitut vaatteet ovat pitkäikäisiä, tuovat onnellisuutta ja ovat itseilmaisun keino. Toivon, että ihmiset harkitsisivat enemmän ja ostaisivat vain sellaisia vaatekappaleita, joita kuvittelevat voivansa käyttää seuraavat kymmenen vuotta.
Sokoksen DesignOnTampere shopissa riittää ihmeteltävää
Tamperelaisten suunnittelijoiden vaatteita ja asusteita myyvä DesignOnTampere shop oli alun perin pieni pop-up Sokoksella, mutta kysynnän kasvaessa siitä tuli vakituinen osasto tavaratalon toiseen kerrokseen. Osastosta vastaa Järvisen lisäksi suunnittelija Anna Mattelmäki.
− Olemme tosi otettuja, kuinka positiivisen vastaanoton DesignOnTampere-osasto ja tuotteemme ovat Sokoksella saaneet. Sokos on DOT shopille täydellinen paikka, koska siellä jokainen pääsee matalalla kynnyksellä tutustumaan uudenlaisiin tuotteisiin ja designiin. Me suunnittelijat taas koemme, että pystymme tarjoamaan tavaratalon asiakkaille entistä monipuolisemmin vaihtoehtoja pukeutumiseen. Suosittelen tulemaan paikan päälle ihastelemaan, kuinka taitavia suunnittelijoita meiltä täältä Tampereelta löytyykään, Järvinen vinkkaa.
• DesignOnTampere shop on osasto Tampereen Sokoksella, josta löytyy tamperelaisten suunnittelijoiden vaatteita ja asusteita.
• Osaston takana on vuonna 2014 perustettu DesignOnTampere ry. Järvinen toimii yhdistyksen puheenjohtajana.
• Tällä hetkellä DOT shopissa on saatavilla seuraavien brändien tuotteita: Viona Blu, LJS, MUKA VA sekä Nouki.
• LJS:n oma kivijalkamyymälä sijaitsee Tampereella osoitteessa Aleksanterinkatu 30 ja verkkokauppa osoitteessa www.laurijarvinenstudio.com
Artikkeli on osa Pirkanmaan Osuuskaupan juttusarjaa, joka kertoo Sokoksen DesignOnTampere-osaston suunnittelijoista. Aiemmin julkaistut jutut:
Viona Blu: Kalannahkajätteestä syntyy tamperelaissiskojen käsissä himoittuja luksuslaukkuja
3.1.2025 | Kimpassa | Vaikuttaminen | Vastuullisuus
27.12.2024 | Kampanja | Sokos / Sokos Emotion
19.12.2024 | Paikallisia uutisia | Prisma | Vastuullisuus