Millaiset ovat Suomen monipuolisimmat henkilöstöedut? Outi laskee säästäneensä henkilöstöeduilla vuodessa yli 3 000 euroa

S-Pankissa työskentelevällä Outi Koirasella ei ole ammattinsa puolesta tiedossa salaisia säästämisen kikkakolmosia. Työpaikkavalinnalla on kuitenkin roolinsa siinä, että Outille kertyy vuosittain jopa yli kolmen tuhannen euron edestä säästöä. Muhkea summa muodostuu henkilöstöeduista, joita jokainen Pirkanmaan Osuuskaupan työntekijä on oikeutettu hyödyntämään. Siinä sivussa Outi on säästänyt vielä erikseen Bonuksilla unelmiensa ulkoporealtaan.

Jos on ollut Pirkanmaan Osuuskaupalla töissä 17 vuotta ja säästänyt henkilöstöetuina vuosittain 3000 euroa, näyttää se vitosina reilun 10000 setelin viuhkalta tai materiaksi muutettuna vaikkapa uudenkarhealta perheautolta – talvirenkaineen päivineen.

Aivan konkreettisesti pitkän osuuskauppauran tehnyt Outi ei ole päässyt seteliviuhkaa heiluttelemaan, sillä henkilöstöedut ovat riihikuivan käteisen sijaan erilaisia alennuksia ja muita etuja, joista kylläkin yhteenlaskettuna kertyy vuoden aikana melkoinen potti.

– Halusin laatia eduista laskelman, jotta näkisin, miten paljon kokonaiskorvaukseni vuoden työstä on. En tullut aiemmin ajatelleeksi, että edut tuovat minulle jopa 3000 euroa enemmän käytettäväksi johonkin muuhun, Outi summaa.

Erikoiseksi asian tekee se, ettei Outi edes ole henkilöstöetujen hevijuuseri pahimmasta – tai ehkä pikemminkin parhaimmasta – päästä:

Kaikkien Suomen S-ryhmän työntekijöiden tapaan Outi saa päivittäis- ja käyttötavaraostoksista ostoedun. Koirasilla tämä tarkoittaa esimeriksi ruokaostoksia, vaatteita ja jalkineita sekä tuoksuja ja kosmetiikkaa. Niistä perhe saa vuodessa kassatapahtumien yhteydessä alennuksia yhteensä noin 680 euroa. Monella työkaverilla jo tämä luku yksinään hipoo tuhatta euroa.

Iso siivu säästöä illallisista ja hyvin nukutuista öistä

Miten Outin henkilöstöetusumma sitten kohoaa jopa kolmeen tonniin? Lasketaanpa ostoedun lisäksi mukaan muut henkilöstöedut, joita Outi hyödyntää vuoden mittaan.

– Meille työntekijöille ruoka ja juoma on 25 prosenttia halvempaa kaikissa S-ryhmän ravintoloissa Suomessa. Koska työskentelen Sokoksen S-Pankki-pisteellä, minun tulee lounastettua Sokoksen salaattibaarissa ainakin pari kertaa viikossa. Siellä on kaupungin parhaat salaatit, Outi hehkuttaa.

Perheen tulee vuoden mittaan matkustettua jonkin verran kotimaassa, ja matkoilla ostokset ja ruokailut hoidetaan usein paikallisessa Prismassa ja Prisman yhteydessä olevissa ravintoloissa ja kahviloissa.

– Kesän aikana meidän tulee yövyttyä reissuilla noin kymmenen kertaa S-ryhmän hotelleissa, ja henkilökunnalle huoneen hinta on parhaimmillaan noin 70 euroa. Siinä tulee joka kerta monta kymppiä säästöä. Lomareissuille ei välttämättä kannata vuokrata mökkiä, koska hotelli tulee edullisemmaksi. Myös hotellin valmis aamupalapöytä houkuttelee, sillä se on vaan niin helppoa, viisivuotiaan äiti hymyilee.

Tammerkosken partaalla sijaitseva Puisto-ravintola on yksi Pirkanmaan Osuuskaupan ravintoloista, joissa Outin tulee käytyä usein. ”Kaupungilla käydessä tulee poikettua Puistoon kahville tai sitten vietämme siellä iltaa joko puolison kanssa syöden ja nauttien tai ystävien kanssa.”

Toiveissa laajemmat mökkeilymahdollisuudet

Mökkeilystäkin Outin perhe kyllä pitää. Outi näyttää valokuvia kirkasvetisestä järvestä, jonka rannalla Pirkanmaan Osuuskaupalla on henkilökunnan vapaa-ajan käyttöön kaksi etuhintaista mökkiä, Ilves ja Tappara. Paikka Kuusamossa on tullut perheelle tutuksi Outin pitkän osuuskauppauran aikana.

– Olemme olleet Kuusamossa aikaisemmin joulu–tammikuussa, jolloin olen päässyt opettelemaan laskettelua. Joskus myös käymme vain kävelemässä Kiutakönkäällä, sillä jos pakkasta on 30 astetta, niin kävely on ainut homma, jota voi tehdä. Mökin grillikodassa tarkenee paistaa makkaraa ja lättyjä, ja aina meillä ei ole sen kummempaa ohjelmaa, vaan olemme vain yhdessä ja lataamme akkuja vaikkapa rantasaunassa, Outi kertoilee.

– Paikkaan liittyy paljon muistoja. Pidimme isommassa mökissä kerran myös appiukon syntymäpäivät. En uskalla edes laskea, kuinka paljon 12 hengen mökin vuokraaminen sellaisella varustelutasolla olisi parhaimpana hiihtosesonkina muuta kautta maksanut. Puhutaan helposti nelinumeroisesta summasta.

Vapaa-ajan majoitusmahdollisuuksia Outi toivoisi työnantajaltaan vielä lisääkin, sillä työntekijöissä halukkaita Kuusamoon lähtijöitä on usein enemmän kuin vuodessa on viikkoja. Silloin arpa ratkaisee reissuun lähtijät.

– Mökkejä saisi olla tarjolla vaikka enemmänkin ympäri Suomen. Tulisi aivan varmasti käytyä.

Mielen ja ruumiin ravintoa

Henkilöstöetupottia kasvattavat Outin tapauksessa myös esimerkiksi autonpesut, kampaamopalvelut ja -tuotteet, leffaliput sekä risteilyt ja hotelliyöpymiset Tallinnassa.

Henkilökunnalle järjestetään henkilöstöetuna myös yhteistä tekemistä, kuten vuosijuhlat ja työntekijöiden ja heidän perheidensä yhteinen jokavuotinen Särkänniemi-päivä. Joulun alla jokaista työntekijää muistetaan puolestaan S-mobiili-kupongilla, jolla voi hankkia joulukinkun tai -kalan.

Henkilöstöetujen luonteessa korostuu hyvinvointi.

– ePassilla olen yleensä maksanut kuntosalin kuukausimaksuja, mutta viimeksi repäisin ja ostin wellness-valmennuksen. Hierontaetua moni kollega käyttää myös ahkerasti. Itse pidän lisäksi hyvää työterveyttä etuna. Päätetyö oli minulle alkuun vierasta, ja työterveyden kautta pääsin hakemaan fysioterapeutille apua asiaan. Myös työpaikan hyvä henki auttaa työstä palautumisessa, kun haastavat tilanteet saadaan purettua porukalla tilanteen jälkeen, Outi kertoo.

Pala Tamperetta Kuusamon sydämessä. Ilves-mökissä henkilökunta lomailee murto-osalla tavanomaisesta Lapin-mökkien hintatasosta. Outi piti kesälomansa tänä vuonna vasta elokuussa, jolloin perhe suuntasi sukulaispojan kanssa Osuuskaupan mökille. Kuvat Outin henkilökohtaisesta kuva-arkistosta.

Urapolkumahdollisuuksia ei voi mitata rahassa

3000 euroa on tainnut tässä kohtaa tarinaa mennä jo rikki, mutta Outi jatkaa vielä uransa eri vaiheissa eduiksi kokemistaan asioista, joita on hankalampi mitata rahassa.

– Aloitin Osuuskaupalla vuonna 2004, ja olen opiskellut ABC:llä ensin oppisopimuksella kokiksi ja myöhemmin työn ohessa restonomiksi. ABC on lempilapseni, ja tekisin sitä työtä edelleen enemmän kuin mielelläni.

Sairastumisen vuoksi Outin polku vei kuitenkin ABC-maailmasta Prismaan ja sittemmin S-Pankkiin. Pankkityön rinnalla Outi on opiskellut vielä merkonomiksi.

– POK:lla on monia uramahdollisuuksia, ja esimerkiksi viime syksynä, kun en pystynyt enää tekemään työtäni Prismassa, minulle tarjottiin lennossa sopivampia tehtäviä. Pääsin työkokeiluun S-Pankkiin, ja sinne jäin. On arvokasta, että asioista ja työtehtävistä voidaan keskustella avoimesti, Outi kertoo.

– Ja olenhan minä saanut työn kautta ystäviäkin. Viikonloppuna luonani kävi kahvilla vanha työkaveri, jonka kanssa aloittelin uraani lukiolaisena. Minulla on myös edelleen ystäviä, joita sain meidän asiakkaista Toijalan ABC:llä työskennellessäni.

Seuraavana Outin ostoslistalla on tytön päiväkotireppu. ”Olen odottanut hankinnan kanssa asiakasomistajapäiviin, jolloin hinta on edullisempi ja saan vielä henkilökunnan ostoedun siihen päälle.”

Mistä käteinen ulkoporealtaaseen?

Jos henkilöstöedut sinällään eivät tarkoita konkreettista tuohta työntekijän käteen, miten ulkoporeallas sitten liittyy kertomukseen? Vastaus on Bonuksissa.

– Henkilökunta saa ostoksistaan aina alennusta, mutta muiden asiakkaiden tapaan meille kertyy myös Bonusta, eli rahaa takaisin ostoksista. Keskittämällä ostokset S-ryhmän toimipaikkoihin Bonuksia kertyy tietenkin aina enemmän. Meidän taloudessamme Bonuksia kertyy vuodessa noin tuhannen euron verran, Outi kertoo.

Viimeisten viiden vuoden ajan Outin Bonukset ovat menneet suoraan S-Pankin säästörahastoon kasvamaan korkoa, ja rahastossa on nyt unelmien ulkoporealtaan verran käteistä. Perheen seuraava haave on sekin alkanut jo konkretisoitua:

– Asetin S-Pankin Säästäjä-palveluun viiden vuoden säästötavoitteeksi 5000 euroa. Sinne ohjautuvat nyt kaikki taloutemme Bonukset, mutta lisäksi pottia voi kasvattaa esimerkiksi ohjaamalla Säästäjään automaattisesti pienen summan jokaisesta korttimaksusta. Jos tuttu bonustelutahtimme säilyy, uskon, että meidän perhe on palmun alla jo ennen aikojaan.


Jutussa mainittu 3 000 euron summa on laskettu Outin perheen keskimääräisen henkilöstöetujen käytön perusteella, eikä mukaan ole laskettu kaikkia Outin käyttämiä henkilöstöetuja. Jutussa mainittujen etujen lisäksi Pirkanmaan Osuuskaupalla on myös muita osuuskauppakohtaisia henkilökuntaetuja.

Pirkanmaan Osuuskaupan henkilöstöetuja voivat hyödyntää kaikki Pirkanmaan Saleissa, S-marketeissa, Prismoissa, ABC-liikennemyymälöissä, Sokoksella, Emotioneissa, S-Pankissa sekä Pirkanmaan Osuuskaupan ravintoloissa ja pubeissa sekä konttorilla tukitoiminnoissa työskentelevät Pirkanmaan Osuuskaupan työntekijät. Ostoedun Pirkanmaan Osuuskauppa myöntää kaikille s-ryhmäläisille.

Outin ja muiden osuuskauppalaisten työkaveriksi voi hakea osoitteessa pokrekry.fi