Salen rytmi sopii musamiehelle

Tampellan Salen myyjä Matias Kalvin työvuoroja rytmittävät kassatyö, asiakaspalvelu, tuotteiden hyllyttäminen, kuormien purku ja pullokoneesta huolehtiminen. Innokas musiikinharrastaja nauttii työpäiviensä nopeasta temmosta, monipuolisuudesta ja itsenäisyydestä. Parasta on kuitenkin kuulumisten vaihto tuttujen asiakkaiden kanssa.

Juuri nyt tässä on hyvä. Vaikka 24-vuotiaan Matiaksen tulevaisuuden suunnitelmat eivät olekaan kristallinkirkkaat, hän on tyytyväinen nykytilanteeseensa ja työhönsä Tampellan Salessa. Nuoresta iästään huolimatta paljasjalkainen tamperelainen on ollut Pirkanmaan Osuuskaupalla hommissa jo kuusi vuotta.

– Kävin lukion viimeistä vuotta, kun pääsin silloin upouuteen Tampellan Saleen töihin. Tykkään näistä hommista, enkä koe tarvetta suunnitella tulevaa kauhean pitkälle.

Koska Tampellan myymälässä työskennellään välillä myös yksin, työvuoroihin mahtuu monenlaista hommaa aina kassatyöstä kuormien purkamiseen.

– Yksikään työvuoro ei ole samanlainen, ja juuri se on tämän työn suola. Kun hommat vaihtelevat, aikakin kuluu
nopeammin.

Uudistuksessa myymälästä -kuoriutui kutsuva kohtaamispaikka

Ja mikäs Tampellassa on nytkään työskennellessä, kun hiljattain miljööuudistuksen läpikäyneessä myymälässä on puitteet viimeisen päälle kunnossa niin henkilökunnalle kuin asiakkaillekin. Rauhallinen värimaailma, uudet valaisimet, visuaaliset elementit ja kalusteratkaisut ovat tehneet tampellalaisten omasta ostospaikasta entistä kutsuvamman. Aiemmin melko ahtaasta kokonaisuudesta on kuoriutunut asuinalueen lämminhenkinen kohtaamispaikka, joka suorastaan kutsuu poikkeamaan ostoksille.

– Paras palaute on ollut se, että myymälään on nyt entistä mukavampi tulla. Koko tila on selkeämpi ja avarampi. Kaikki ovat olleet muutokseen enemmän kuin tyytyväisiä, Matias vahvistaa.

Juttutuokiot asiakkaiden kanssa piristävät päivää

Rauhalliseksi ja entisen esihenkilönsä sanoin luotettavaksi itseään kuvaileva Matias tuntee useimmat Tampellan Salen asiakkaat ja vaihtaa heidän kanssaan mielellään kuulumisia töiden lomassa.

– Meillä on tosi kivoja asiakkaita. Suurin osa on vakiokävijöitä, joiden kanssa tulee aina juteltua päivän mittaan. Ranta-Tampellan valmistumisen myötä myymälässä on näkynyt paljon uusiakin kasvoja, kun asiakaskuntaa on tullut lisää.

Tampellan Sale sijaitsee opiskelijatalon alakerrassa, kahden kuntosalin välittömässä läheisyydessä. Sijainti näkyy myös myymälän valikoimassa. Erityisesti nuorille suunnattuja tuotteita, kasvipohjaisia elintarvikkeita ja terveellisiä
välipaloja on tarjolla runsaasti.

Lisämausteella uutta intoa tuttuun työhön

Vaikka Matias on viihtynyt Tampellan Salessa, hän haki toiseen toimipaikkaan töihin pari vuotta sitten.

– Tuli sellainen olo, että haluan vaihtelua. En saanut hakemaani uutta pestiä, mutta minusta tehtiin Tampellan Salen työympäristövastaava. Minun tehtäväni on varmistaa, että kaikilla on töissä turvallista ja mukavaa olla. Lisävastuu antoi uutta potkua ja merkityksellisyyttä työhöni.

Matiaksen mukaan Pirkanmaan Osuuskaupalla kannustetaan uralla etenemiseen ja esimerkiksi mahdollisuuksia vaihtaa toiseen toimipaikkaan on usein tarjolla.

– Meillä on myös todella hyvät henkilöstöedut, hän kehuu.

Haastavat tilanteet haltuun rauhallisella otteella

Matias suosittelee Sale-työtä oma-aloitteisille ja ajoittain hyvinkin nopeatempoisesta työstä nauttiville henkilöille.

– Meillä saa ja täytyykin tehdä välillä itsenäisiä ratkaisuja. Sanoisin, että myös priorisointitaidot tulevat tarpeeseen. Stressitaso saattaa nousta varsinkin sellaisissa tilanteissa, kun samanaikaisesti kassalle muodostuu jonoa, pullokone piippaa ja asiakkaat kysyvät neuvoja. Silloin tehtäviä täytyy taklata rauhallisesti yksi kerrallaan, tärkeysjärjestyksessä.

Yltiösosiaalisuutta hän ei pidä välttämättömänä ominaisuutena myyjän työhön, mutta asiakkaiden kanssa täytyy kuitenkin tulla juttuun.

– Olen itsekin vähän sellaista hitaammin lämpenevää tyyppiä, vaikka pidänkin asiakaspalvelutyöstä, pohtii Matias.

Vapaa-ajan biitti löytyy musiikista

Vapaa-ajalla Matiaksesta kuoriutuu intohimoinen musiikkimies. Ennen koronaa hän kävi paljon erilaisissa musiikkitapahtumissa kavereidensa kanssa ja on myös itse ollut mukana järjestämässä niitä.

– Kaikenlainen rytmimusiikki, disco, funk ja jazz, uppoaa -parhaiten. En soita itse mitään instrumenttia, mutta teen välillä DJ-keikkoja, Matias paljastaa.

Musiikin lisäksi hän viihtyy myös elokuvien parissa, mutta myös jalkapallo innostaa.

– Seuraan futista tosi mielelläni. Suosikkijoukkueeni on Manchester United ja maajoukkuetasolla kannatan Suomea ja Argentiinaa, josta äitini on kotoisin.

Ehkä Matias tekee tulevaisuudessa jotain harrastuksiinsa liittyvää, löytää lisää kiinnostavia tehtäviä Pirkanmaan Osuuskaupan sisällä tai ottaa kokonaan uuden suunnan uralleen. Niin tai näin, Salen rytmi sopii nuorelle miehelle tässä hetkessä.