Kesätyö oli Emilian lottovoitto

Opiskelun ja työnteon yhdistävä Emilia Rantanen, 20, kerryttää elämäntilanteeseensa sopivassa työssä arvokasta kokemusta olipa tulevaisuuden ura missä hyvänsä.

Ikaalisissa asuva Emilia haki 2020 useaan kesätyöpaikkaan, mutta tuttu S-market oli hänelle selkeä ykköskohde. Lastenhoitohommia aiemmin tehnyt nuori kävi S-marketiin hakiessaan ensimmäistä kertaa läpi oikean rekryprosessin, ja kun työpaikka varmistui, oli se tuulettelun paikka:

– Tuntui lottovoitolta päästä myyjäksi, ja olen kiitollinen siitä, että S-market ollut eka työpaikkani. Niin paljon positiivista työssä on ollut. Minulle on ollut tärkeää, että iästäni huolimatta työkaverini eivät ole kertaakaan kyseenalaistaneet minua. Olen tasavertainen, minuun luotetaan ja minulle on annettu vastuuta, Emilia kertoo.

Omassa tahdissa oppien

Pirkanmaan Osuuskaupalla työskentelee vuosittain satoja kesätyöntekijöitä ja nuoria harjoittelijoita. Aikuisilla työntekijöillä on työpaikoilla suuri vastuu, koska he luovat nuorelle kuvan siitä, mitä työelämä on. POK:n päätavoitteena on antaa nuorelle aina positiivinen ensikosketus työelämään.

– Näiden parin vuoden aikana olen saanut oppia työssä itselleni sopivassa tahdissa, ja huomaan kehittyneeni. Asiakaspalvelussa voi aina oppia uutta, mutta se on tavallaan myös helppo kehittämiskohde: siinä kohdataan toinen ihminen.

Kesätyön jatkot

Kesän jälkeen Emilia tarttui mahdollisuuteen jatkaa myyjän työtä opintojen ohessa. Päivät ovat venyneet välillä pitkiksi: kuusi tuntia töitä, perään saman verran pänttäämistä. Opiskelija on korottanut työnteon rinnalla määrätietoisesti ylioppilastutkinnon arvosanojaan ja lukenut korkeakoulujen pääsykokeisiin.

– Ihan helppoa se ei ole ollut, mutta minulla on ollut töistä opiskelulleni täysi tuki ja tsemppi. Esihenkilöni on tarjonnut vapaatakin, mutta en ole halunnut pitää erikseen lukulomaa, Emilia sanoo.

– Täysistä päivistä huolimatta minulla ei ole varsinaisesti ollut paineita töistä, mutta työelämässä on ehkä yllättänyt se, että työasiat jäävät oikeasti joskus pyörimään mieleen myös vapaa-ajalla: tulikos ne lukot laitettua kiinni, entä Veikkaus-kone? Emilia virnistää.

Monta hyvää syytä pysyä pokkilaisena

Vielä hakuvaiheessa Emilialle ei ollut aivan selvää, mitä kaikkea työskentely toisi mukanaan.

– En tiennyt huikeista henkilöstöeduista enkä osannut arvata, miten hienoon porukkaan pääsisin mukaan. Myös monenlaiset kehittymismahdollisuudet ja eri alojen urapolut ovat työntekijöiden ulottuvilla. Moni nuori arvostaa varmasti mahdollisuutta näyttää kynnet ja päästä sitä kautta kesän jälkeen osa-aikaiseksi, kuten minäkin tein.