Vihdoin unelma-ammatissa – pankkivirkailijasta kutrien kuningattareksi

Jonna Moilasen sakset suihkivat varmasti ja vikkelästi. Reilut kaksi vuotta oppisopimuksella opiskelua alkaa näkyä rutiinina, ja kaupalla ja S-pankissa pitkän osuuskauppauran tehnyt Jonna valmistuu joulukuussa parturi-kampaajaksi. Peilistä katsoo nyt nainen, joka on löytänyt oman juttunsa.

– Hiukset ovat kuin kruunu. Ne voivat olla statement tai osa asukokonaisuutta. Erilaisilla leikkauksilla ja väreillä voi tuoda omaa persoonaansa paremmin esille, Jonna muotoilee ja naurahtaa samalla, että hänellä itsellään tukka on usein ”vain” ponnarilla.

– Ei omia hiuksiaan tarvitse aina ottaa niin vakavasti. Sitä saa olla sellainen kuin haluaa.

Ajatus oman itsensä löytämisestä on ohjannut myös Jonnan urapolkua, onneksi.

Kiva työ muuttui raskaaksi

– Valmistuin 2011 merkonomiksi ja opiskeluaikana olin koulun kautta työharjoittelussa Sokoksen miestenosastolla. Sen jälkeen aloitin kesätyöt Ideaparkin Prisman päivittäistavaraosastolla ja kassalla, ja sinne sitten jäin pidemmäksi aikaa, Jonna muistelee.

Pari vuotta myöhemmin Jonnalle tuli muutto Sastamalaan, mutta sekään ei tarkoittanut sitä, että Jonnan olisi tarvinnut luopua pitämästään työnantajasta. Sastamalan S-marketista järjestyi kassa- ja S-Pankki-työtä. Pankkiosaamisen Jonna oli hankkinut jo Prismassa, ja hän pääsi syventämään sitä, kun esimies ehdotti rahoitus- ja vakuutusalan ammattitutkintoa, johon pääsi kouluttautumaan työn ohella.

Tutkinnon Jonna sai taskuunsa vuodessa, mutta loppuvuodesta 2016 kävi niin, että kaikki Pirkanmaan S-Pankit keskitettiin Prismojen ja Sokoksen yhteyteen, ja pankkityö loppui Sastamalan S-marketissa.

– Siirryin silloin tekemään ensin osan tunneistani Lielahden Prismaan, jotta pystyin jatkamaan pankkityötä. Vähän myöhemmin muutin takaisin Tampereelle ja jatkoin samassa pankkipisteessä kokoaikaisesti.

Pankkiala vaikutti olevan Jonnan juttu – kunnes se ei enää ollutkaan. Tuli väsymys ja stoppi.

”Älä vähättele oman intohimosi tärkeyttä”

– Pari vuotta sitten aloin miettiä, että vitsit kun olen tehnyt pankkityötä kauan ja tykännytkin, mutta onko tämä kuitenkaan minua varten. Olin väsynyt töistä. Kävin juttelemassa työterveydessä sosiaalialan asiantuntijan kanssa. Siellä käytiin keskustelu kiinnostuksenkohteistani ja harrastuksistani, ja ammattilainen totesi heti, ettei silloinen työni ei vastannut yhtään intohimojani.

Jonna lähti työterveydestä sairaslomatodistus kädessä kiukusta pihisten.

– Olin ensin hirveän vihainen. Helppohan se on toisen sanoa, että tee jotain muuta.

Käynti pisti kuitenkin miettimään. Jonna oli jo lapsena ollut luova ja tykännyt aina tehdä käsillään. Kauneuteen liittyvät jutut, kuten meikkaaminen ja ihonhoito kiinnostivat.

– Valinta oli lopulta luonteva. Tarvitsin vain tuumaustauon, jotta oivalsin sen. Jälkikäteen kammottaa ajatella, mitä mulle olisi tapahtunut, jos en olisi silloin kuunnellut itseäni ja hakeutunut työterveyteen. Oman intohimon merkitys työssäjaksamiseen on valtava.

Urapolun tärkeät mutkat: työkokeilu ja oppisopimus

Jonnan työpolun seuraavaa askelta pohdittiin yhdessä työnantajan kanssa, ja Jonna pääsi Kalevan Prisman parturi-kampaamoon muutaman kuukauden mittaisen sisäiseen työkokeiluun. Työkokeilu on yksi Pirkanmaan Osuuskaupan tukimalleista työntekijöille, joilla on terveydellisestä

syystä haasteita omassa työssään. Työkokeilun tarkoituksena on löytää kaikille sopivaa työtä ja varmistaa työntekijän toimeentulo. Kokeilun aikana Jonnalle kirkastui kuva siitä, mitä parturi-kampaajan arki on ja sopisiko se juuri hänelle.

Ja sopihan se. Seuraavaksi Jonna haki samaan parturi-kampaamoon työskentelemään oppisopimuksella.

– Oppisopimukseeni kuuluu, että 20 prosenttia oppimisesta tapahtuu koulussa ja 80 prosenttia työpaikalla. Se vaatii todella paljon työpaikalta ja työyhteisöltä, kun jonkun pitää olla alkuun koko ajan ohjaamassa opiskelijaa. Asiakkailtakin toivotaan kärsivällisyyttä, sillä työskentely on aluksi hidasta. Joskus on joku meinannut penkkiin nukahtaakin, mutta eikös se kerro siitä, että käsittelyni on ollut erittäin rentouttavaa, Jonna virnistää.

Oppisopimus on yksi mahdollisuus tehdä urapolkua Pirkanmaan Osuuskaupalla. Tänä vuonna Osuuskaupalla on opiskeltu parturi-kampaajan lisäksi merkonomiksi ja suoritettu ruokamestarin erikoisammattitutkintoja. Myyjästä vastuumyyjäksi ponnistavat ovat päässeet tekemään oppisopimuksella liiketoiminnan ammattitutkintoa. Vuoden mittaan reilut 40 Pirkanmaan Osuuskaupan työntekijää on aloittanut poikkeustilanteesta huolimatta oppisopimusopiskelun.

Kampaamotyössä pääsee jatkuvasti oppimaan

Kalevan Prisma parturi-kampaamo on Jonnan neljäs työpaikka Pirkanmaan Osuuskaupalla ja parturi-kampaaja toinen ammatti, johon hän on valmistunut työn ohella.

– Olen ollut Osuuskaupalla kohta kymmenen vuotta ja saanut hirveästi mahdollisuuksia kehittyä ja oppia. Tämä on valtavan hyvä paikka, jos vaan itse haluaa kehittyä. Olen saanut paljon tukea työurallani ja työkavereita monesta paikasta. Täällä joustetaan ja reagoidaan hyvin. Ovia aukeaa elämänmuutosten myötä, Jonna luettelee.

– Kampaamotyössä meillä panostetaan myös henkilökunnan jatkuvaan kouluttamiseen. Osaaminen on aina ajan tasalla. Meillä on myös hyvät aukioloajat, mikä mahdollistaa erilaisissa vuoroissa työskentelyn. Ja totta kai: parturi-kampaamojen työntekijät saavat luonnollisesti myös kaikki osuuskauppalaisten monipuoliset henkilöstöedut.

Kimmeltävä joulu Jonnan tapaan

Jonnankin työhön korona on tuonut omat haasteensa.

– Olimme Kalevassa ainoa Prisma parturi-kampaamo, joka oli koko kevään auki, mutta kyllähän korona tyhjensi varauskalenterit ja aiheutti epävarmuutta ja stressiä. Pidin kesälomani hiljaiseen aikaan keväällä, ja syksyllä on taas hommia riittänyt. Hirveän hyvin POK on hoitanut koko koronahomman, tukenut ja pitänyt huolta työntekijöistä.

Sitten sormet ristiin. Jos suomalaiset pääsevät tänä vuonna viettämään joulunpyhiä yhdessä, miten hiusalan tuore ammattilainen neuvoo kaunistautumaan juhliin?

– Koristeellisilla pinneillä ja pannoilla saa helposti säihkettä, ja ne on kätevä laittaa itse. Meillekin on tullut paljon erilaisia myyntiin. Haluatko katsoa tai varataanko aika kampaukseen?

Hyvä myyjä on aina hyvä myyjä, vaikka kampaajaksi muuttuisi.