Tylsistymään eläkkeelle? ”Ei kiitos”, sanoi Vuokko!

Eläkepäivät, aaah! Leppoisaa joutenoloa ja aikaa läheisten kanssa. Aikaa viimein tehdä kaikkea, mitä ei työelämässä ollessa ehtinyt tehdä. Aloittaisinko aikidon? Vesiviljelykin kuulostaa mukavalta. Vaan entä, jos eläkkeellä tylsistyykin? Silloin voi löytää itsensä vaikka Ruokatorilta!

Juuri näin kävi ylöjärveläiselle Vuokko Sivulalle. Vuokko teki uran hoitoalalla palvelupäällikkönä koordinoiden kehitysvammaisille suunnattuja palveluita.  Arki oli hektistä ja työ kuormittavaa. Sopiva haastavuus ja erilaisten ihmisten kohtaaminen työssä toivat merkitystä elämään. Aluksi eläkeikä tuntui ihanalta mahdollisuudelta vain olla ja levätä. Kiertää kaikki kulttuuririennot läpi ja patikoida metsässä.

Vaan kuinkas kävikään? Vuokko alkoi miettiä, että tässäkö tämä nyt oli. Nytkö olen tarpeeton? Hän kaipasi ihmisten kohtaamista. Vuokko oivalsi, että haluaa tehdä vielä jotakin aivan erilaista. Ajatusta varjosti pelko siitä, miten työnantajat suhtautuvat eläkeiän ylittäneeseen hakijaan.

Työelämässä ollessaan Vuokko haki mielellään töiden jälkeen valmista tuoreruokaa Ylöjärven S-marketin Ruokatorin tiskiltä. Hän oli erittäin tyytyväinen ruokiin ja etenkin sydämelliseen palveluun. Töistä väsyneelle illan ruokaratkaisun teki Ruokatorin työntekijä kertomalla, mikä tänään on erityisen hyvää. Henkilökunta sai Vuokon aina tuntemaan itsensä tärkeäksi. Kohtaamiset olivat täynnä lämpöä.

Oottako te valinneet mut?

Vuokko muisti Ruokatorin kohtaamiset. Hän huomasi, että Ylöjärven S-marketin Ruokatorille haettiin työntekijää. Vuokko täytti hakemuksen kertomatta edes miehelleen miettien, että katsotaan miten käy.

– Haastattelun jälkeisenä päivänä puhelin soi ja ihmettelin – no oottako te valinneet mut! Otin työn ilolla vastaan. Uudet asiat jännittivät aluksi, mutta sain apua aina kun kysyin ja pääsin porukkaan.

Ruokatorilla työskentelyssä tärkeintä on ihmisten aito kohtaaminen.

"Kaikenlaisia ihmisiä tarvitaan ja erilaiset ihmiset ovat rikkaus. On hirveän tärkeää, että ihminen tulee kuulluksi."

Oma kokemus asiakkaana toi oivalluksen siitä, että keskittyminen asiakkaaseen tuo onnistumisia.

Entiset työkaverit ovat ihmetelleet Vuokon ratkaisua – yksi jopa puhdisti silmälasejaan Vuokon tiskillä kohdatessaan. Kaikki kuitenkin suhtautuivat kannustavasti. Työ on Vuokolle voimavara, josta ammentaa arkeen energiaa. Hän aikookin jatkaa hommia niin kauan, kun hyvältä tuntuu.

– Raha ei ole ainoa syy tehdä työtä. Olen saanut mahdollisuuden kokea jotakin aivan uutta.