Ei voi tietää, mikä sopii kenellekin
Yhteisöllisessä työvuorosuunnittelussa työntekijällä on mahdollisuus valita itse vuorot. S-market Mänttä on ollut yhteisöllisen työvuorosuunnittelun pilotissa mukana huhtikuusta 2023.
Moniosaajille monipuolisemmin vuoroja
- Työssä jaksaminen on parantunut. Työntekijä voi esimerkiksi valita tekevänsä iltaviikkoa, ettei tule vaihdoksia illasta aamuun. Täten pystyy rytmittämään omaa viikkoa. Jokaisella on omanlaisensa elämä ja vaikkapa vuorokausirytmi. Ei voi tietää, mikä sopii kenellekin. Yhteisöllisessä työvuorosuunnittelussa on halu huomioida, mitkä ovat työntekijälle itselleen parhaiten sopivat vuorot, antamalla mahdollisuus työntekijälle itse valita vuorot, avaa S-market Mäntän marketpäällikkö Petra Häkkinen.
Mikä yhteisöllinen työvuorosuunnittelu?
Yhteisöllisessä työvuorosuunnittelussa työntekijä voi itse valita omat työvuoronsa.
Tavoitteena on työn ja yksityiselämän parempi yhteen sointuminen.
Yhteisöllinen työvuorosuunnittelu edellyttää kaikilta panostusta ja joustoa. Pelisääntöjä haetaan ja muokataan yhdessä.
- Alussa kun lähdettiin tätä lanseeraamaan, niin varmasti monet miettivät, miten tämä tulee toimimaan ja mistä uudessa suunnittelussa on kyse. Uusi on aina erilaista ja jännää. Iso kiitos henkilökunnalle, että sitten heittäytyivät ja lähtivät tähän mukaan, Petra kehuu.
Yhteisöllisen työvuorosuunnittelun hyödyt ovat kokeilun myötä auenneet tiimiläisille.
- On saanut mukavasti toiveita läpi. Mitä pidemmälle pilotti on edennyt, sitä vähemmän on tullut ylimiehitystä vuoroihin, Satu Korteniemi avaa.
Satu työskentelee sekä kassalla että osastolla ja toimii usein myös iltavuorovastaavana.
- On hienoa, kun meillä on tällaisia moniosaajia, joilla on halu osata ja tehdä kaikkea. Silloin voi poimia työvuorojakin monipuolisemmin, kun niitä tulee moniosaajalle enemmän tarjolle, Petra avaa.
Toimipaikalle räätälöidyt yhteisöllisen työvuorosuunnittelun pelisäännöt raamittavat vuorojen poimintaa.
- Työntekijät keskustelevat keskenäänkin, että jos sinä otat tämän vuoron, voin vastavuoroisesti ottaa tuon. Työvuorosuunnittelija tekee sitten lopullisen suunnittelun, Petra avaa.
”Kaikki me ollaan erilaisia. Jokaisen omat vahvuudet tulevat esiin”
Satu on ollut kohta kaksi vuotta S-market Mäntässä ja suhtautuu uuden oppimiseen innolla ja pyytänyt esihenkilöltä mahdollisuuksia oppia uutta.
- Kyllähän tämä on selkiyttänyt arkea. Kun esim. iltavuorossa on usein samoja työkavereita, jotka haluavat tehdä iltaa, työt sujuvat jouhevasti, kun on sama tiimi töissä. Myös jokaisen omat vahvuudet tulevat esiin, kun saa tehdä haluamiaan vuoroja. Kaikki me ollaan erilaisia, jotkut tykkäävät tehdä iltavuoroa, toiset aamuvuoroa.
Yhteisöllinen työvuorosuunnittelu on yksi osa elämääsi sopivaa työtä. Halu oppia uutta ja työskennellä vaikka useammassakin yksikössä lisää työvuorojen monipuolisuutta. Osuuskauppa mahdollistaa muun muassa yhteisöllisellä työvuorosuunnittelulla omaan elämään paremmin sopivia työvuoroja.
Satu arvostaa pokkilaisuudessa nimenomaan ihmiset ensin -ajattelua.
- Työvuoron vaihtaminen kaverin kanssa listojen julkaisunkin jälkeen on tarpeen tullen mahdollista. Elämässä voi tulla yllättäviä tilanteita. Ne pyritään aina ratkomaan työntekijälähtöisesti, Satu kiittelee.