Yrityskylä kannustaa lapsia ja nuoria rohkeuteen omalla polullaan


27.3.2018

Yrityskylä Alakoulu Pirkanmaa sijaitsee Tampereella Finlaysonin alueella ja siellä vierailee joka lukuvuosi noin 6500 kuudesluokkalaista opettajineen. Yhden vierailupäivän aikana Yrityskylässä on noin 75 kuudesluokkalista. Peruskoulun kuudensille luokille suunnattu Yrityskylä Alakoulun oppimiskokonaisuus koostuu opekoulutuksesta, oman opettajan johdolla pidettävistä oppitunneista sekä vierailusta Yrityskylä-oppimisympäristöön. Pirkanmaalla on myös Yrityskylä Yläkoulu, joka sijaitsee Tampereen teknillisen yliopiston Kampusalueella Konetalossa. Yläkoulun puolella jotakuinkin 5000 pirkanmaalaista yhdeksäsluokkalaista suorittaa Yläkoulun oppimiskokonaisuuden vuosittain.

Kuudesluokkalaiset Yrityskylä-päivään johdattaa opetussuunnitelmaan perustuva oppimateriaali, joka rakentuu taloutta, työelämää ja yhteiskuntaa käsittelevistä luvuista. – Materiaalin avulla oppilaat oppivat muun muassa mitä työ on ja miten sitä haetaan. Lisäksi oppilaat perehtyvät talouden ja yhteiskunnan perusteisiin, aluepäällikkö Johanna Vihinen kertoo.

 

Yksi oppii järkevää rahankäyttöä, toinen löytää unelma-ammatin

Yrityskylässä jokaisella oppilaalla on päivän ajan oma ammatti, omat vastuut ja ainutlaatuiset työtehtävät, jotka jokainen tekee omalla tavallaan yhdessä muiden kanssa, luovuutta ja oma-aloitteisuutta käyttäen.
– Yrityskylässä saa liikkua, keskustella, kysyä ja kokeilla. Virheitä ei tarvitse pelätä, koska ei ole yhtä oikeaa vastausta tai vaihtoehtoa, Yrityskylän vastuuohjaaja Inka Oinonen, kertoo. – Yrityskylä kannustaa lapsia ja nuoria rohkeuteen omalla polullaan kohti elämää ja työelämää. Jokainen on tärkeä ja jokainen osaa. Tavoitteena on onnellinen yhteiskunta, jossa jokaista meitä tarvitaan ja jossa puhalletaan yhteen hiileen, Oinonen jatkaa.

– Palautetta on kerätty alusta alkaen oppilailta, opettajilta, yhteistyökumppaneilta ja ohjaajilta. Opettajat ovat olleet erityisen kiitollisia uuden opetussuunnitelman mukaisesta valmiista kokonaisuudesta ja hämmästelleet sitä, kuinka erilaisia oppilaat ovat Yrityskylässä luokkahuoneeseen verrattuna. Monesta luokan epävarmasta villikosta on kuoriutunut Yrityskylässä itsevarma myyntitykki tai järjestelmällinen johtaja, Vihinen kertoo. Oppilaiden palautteista on noussut esiin ilo ja riemu uuden oppimisesta ja uudenlaisesta tavasta oppia. Yksi oppii Yrityskylässä järkevää rahankäyttöä, toinen löytää tulevaisuuden unelma-ammatin ja kolmannen mielestä Yrityskylä-päivä on ollut parempi kuin luokkaretki huvipuistoon. – Itse saan usein suoraa palautetta päivän aikana tai päätteeksi. Yksi ikimuistoinen hetki on ollut, kun kuudesluokkalainen poika, joka työskenteli Pirkanmaan jätehuollossa kierrätysneuvojana, tuli päivän päätteeksi kysymään saako Yrityskylään jäädä ylitöihin, Vihinen kertoo hymyillen.