Yli kymmenen vähävaraista lasta saa tänä jouluna Venniltä paketin


13.11.2019

Ikaalisissa asuva Venni Väisänen muistaa lapsuudestaan tiukat ajat, jolloin ylimääräisiin leluihin tai huvitteluihin ei ollut mahdollisuutta. Viime syksynä hän kuuli kaveriltaan Joulupuu-keräyksestä, jossa kuka tahansa voi lahjoittaa ostetun tai itse tehdyn joululahjan vähävaraisen perheen lapselle. Vennille keräys tuntui juuri oikealta auttamisen muodolta ja hän aikoo osallistua tänäkin vuonna.

Oman pojan syntyminen kaksi vuotta sitten toi Vennin ajatusmaailmaan uusia näkökulmia ja sytytti halun toimia joulupukin apulaisena.

– Meillä oli lapsena kotona kaikki tarpeellinen, muttei mitään ylimääräistä. Nyt kun minulla on oma perhe ja vakaa taloudellinen tilanne, haluan auttaa muita – monella muulla perheellä ei ole asiat näin hyvin. Pohdin aluksi rahan lahjoittamista tai lahjakortin antamista jouluruoka- ja lahjaostoksiin, mutten oikein keksinyt oikeaa tahoa, jonka kautta tällainen onnistuisi. Sitten joku työpaikalla vinkkasi Joulupuu-keräyksestä. En ollut aiemmin kuullut siitä, ja innostuin heti, Venni kertoo.

Laiskiainen, lammas ja legoja

Joulupuu-keräys järjestetään Tampereella Prisma Kalevassa, Koivistonkylässä, Linnainmaalla ja Lielahdessa sekä Sokoksella. Valkeakoskella Joulupuu löytyy Kauppakeskus Koskikarasta. Keräykseen osallistuva saa itse valita, minkälaisen lahjan ostaa. Tampereella keräyksen järjestäjät arvioivat, minkä ikäistä lasta lahja ilahduttaisi kaikista eniten ja toimittavat lahjat paketoituina oikeisiin osoitteisiin. Valkeakoskella lahjatoiveet löytyvät valmiina kuusen pakettikorteista. Venni hankki viime talvena lelun jopa 15 perheen lapselle.

– Ostin edelliseen Joulupuu-keräykseen 4–14-vuotiaille lapsille kaikkea, mitä kuvittelin sen ikäisten haluavan: legoja, eläinfiguureja, keppihevosia… Mitä vain tuli mieleen. Haluan ilahduttaa tänäkin jouluna yhtä montaa lasta kuin viime vuonna. Jo pienelläkin summalla voi aikaansaada monelle paljon iloa.

Lahjat osoitetaan esimerkiksi lastenkodeissa ja sijaisperheissä sekä lastensuojelun avohoidon piirissä oleville lapsille. Tällaisia lapsia on kuntien ja kaupunkien lastensuojelun asiakkaina maanlaajuisesti kymmeniä tuhansia.

– Monella perheellä ei ole mahdollisuutta viettää joulua, saati sitten hankkia lahjoja. Minulla on monta syytä, miksi tahdon auttaa. Tiedän, kuinka iso merkitys tällaisella toiminnalla on. Keräyksessä on mukavaa, että antaja saa itse ideoida ja hankkia lahjat. Asiasta tulee henkilökohtaisempi, Venni toteaa.

Keräys järjestetään vuosittain eri puolella Suomea paikallisten nuorkauppakamarien vapaaehtoisvoimin. Tampereella keräysaika on 10.11.–10.12. ja Valkeakoskella 9.–20.11. Keräyksen järjestävät Tammerkosken ja Valkeakosken Nuorkauppakamarit. Tampereella lahjojen jakamisesta vastaa Tampereen evankelisluterilainen seurakuntayhtymä.

NÄIN OSALLISTUT TAMPEREELLA:

1. Hanki lahjakortti tai lahja, joka on uusi ja käyttämätön. Lahjojen saajat ovat 0–17-vuotiaita.

2. Sinun ei tarvitse paketoida lahjaa, sillä keräyksen järjestäjät joutuvat kurkistamaan paketoituihinkin lahjoihin sisälle. Voit halutessasi kuitenkin laittaa mukaan lahjapaperin tai lahjakassin.

3. Tuo valitsemasi lahja keräyspisteeseen. Katso lähin keräyspisteesi www.joulupuutampere.fi/kerayspisteet