Yhteistyöllä rakennetaan ratkaisuja kokkipulaan


27.9.2018

Yhdeksän kymmenestä pitää Pirkanmaan Osuuskauppaa merkittävänä työllistäjänä Pirkanmaalla (Taloustutkimus 9/2018). Pirkanmaan Osuuskaupan rekrytointitiimi tekee jatkuvasti töitä sen eteen, että meillä on riittävästi taitavia tekijöitä palvelemassa asiakkaitamme. Silti meillä ei ole tällä hetkellä riittävästi kokkeja ja rekrytointi on jatkuvaa. Tampereen alueella ei ole myöskään saatu ammatillisten ravintolapuolen opintojen aloituspaikkoja täytettyä. Kyse on siis laajemmasta ilmiöstä – miten saada työ ja tekijät kohtaamaan, miksi ravintola-ala ei houkuttele ja mistä tekijöitä löytyy?

Oppilaitosyhteistyö yhtenä ratkaisuna

Työelämäkytköksiä rakennetaan jo opiskeluaikana. Rekrytointitiimimme käy kertomassa ammattiin opiskeleville, millaisia töitä ja harjoittelumahdollisuuksia meillä on tarjolla. – Koko opiskelijaryhmä saattaa vaikkapa tulla meille ryhmähaastatteluun ja osa saa sitten vakituisen työsuhteen opintojen ohelle. On tärkeää, että työnantaja tulee tutuksi jo opiskeluaikana ja keskusteluyhteyttä ylläpidetään myös opettajiin, jotka kuitenkin näkevät opiskelijat joka päivä, henkilöstöjohtaja Tero Hassinen pohtii.

Toisen asteen ammatillisissa oppisopimuksissa vastuuta on siirretty enemmän työnantajan suuntaan. Mielekäs oppiminen varmistetaan yhteistyössä oppilaitosten kanssa. Heidän opettajansa kouluttavat työntekijöitämme opiskelijoiden ohjaamiseen, jotta opiskelija saa kattavat tiedot ja taidot työstä.

Osallistumme aktiivisesti myös rekrytointitapahtumiin. Lisäksi tarjoamme työllistymismahdollisuuksia ja koulutusta yhteistyössä TE-keskuksen kanssa alaa vaihtaville ja pitkäaikaistyöttömille. – Meillä on hyvät etenemis- ja uramahdollisuudet. Kun oma työ sujuu, on mahdollista laajentaa osaamistaan omassa toimipaikassa ja sen jälkeen muilla toimialoilla. Siinä kasvetaan sekä työntekijänä että ennen kaikkea ihmisenä, kun tarjolla on uusia haasteita, Hassinen jatkaa.

Osuuskauppa rekrytoi ensimmäistä kertaa ulkomailta

Osuuskaupan työntekijät edustavat jo nyt toistakymmentä eri kansallisuutta ja monikulttuurisuus näkyy työyhteisöissämme joka päivä. Lokakuun alkupäivinä ABC-liikennemyymälöihimme työllistyy kaksi kokkia Filippiineiltä. Rekrytoimme ensi kertaa työntekijöitä ulkomailta. Kokkirekry toteutettiin yhteistyössä Opteam Baronan kanssa. Jokaisella ABC:llä pitää olla riittävästi työntekijöitä niin, että asiakaspalvelu toimii 24/7. Kokilta vaaditaan joustavuutta ja valmiutta työskennellä myös yöaikaan. Lisää tekijöitä tarvitaan edelleen ja yhteistyö Opteam Baronan kanssa jatkuu. He ovat rekrytoineet vuodesta 2009 kokkeja ulkomailta ja tähän mennessä ammattilaisia on saapunut Suomeen 150.

– On tärkeää tehdä yhdessä töitä sen eteen, että meillä on kokkeja tulevaisuudessakin. Yhteistyöllä varmistetaan myös, että tulevaisuuden ammattilaisiksi opiskelevat tutustuvat työnantajiin. Osuuskaupassa tarjoamme kokeille monipuolisen työn, mahdollisuuden kehittyä, mukavat työkaverit ja hyvät henkilökuntaedut, Hassinen summaa.

 
Lisätietoja: henkilöstöjohtaja Tero Hassinen, 010 7670028