Viona Blu luo kestävää laatua kalannahkasta


14.3.2024

DesignOnTampere Shop Sokoksen Kestävän muodin kerroksessa on vastuullisen muodin ja suunnitteluosaamisen keidas, jossa paikalliset suunnittelijat pääsevät ansaitsemaansa valokeilaan. Valikoimassa on laadukkaita ja tyylikkäitä koruja, laukkuja, vaatteita, asusteita ja keramiikkaa pirkanmaalaisilta brändeiltä. Viona Blun kalannahkaisia käsilaukkuja suunnittelevien yrittäjäsiskosten Sirpa Aminoffin ja Sari Mäkisen yritys sykkii intohimosta kauniisiin esineisiin sekä halusta suunnitella ja tehdä jotain merkityksellistä.

Kestävää ja ajatonta kalannahkasta

Reilu kymmenen vuotta sitten lohennahka ei ollut yleinen materiaali kotimaisessa muotimaailmassa. Sirpa sai ulkomailla työskennellessään idean omasta laukkumerkistä. Hän oli oppinut kalannahan käyttöä asustenahkana ja ihastunut ideaan täysin. Suomeen palattuaan, päättivät siskokset tarttua toimeen ja tuoda menneinä vuosikymmeninä käytetyn materiaalin takaisin parrasvaloihin.

– Laatu on meille aitoja asioita, luontoa ja artesaanityön kunnioittamista – harkiten valmistettuja käsilaukkuja ja asusteita lohennahkaa hyödyntäen. Kuinka upeaa on tehdä jotain kaunista sellaisesta materiaalista, joka muuten menisi jätteeksi, Sirpa avaa.

Viona Blun lähestymistapa muotiin on pitkäjänteinen ja harkitseva. He haluavat luoda tuotteita, jotka kestävät aikaa niin tyylin kuin laadunkin puolesta. Heidän visiossaan siintää mielikuvitus naisen koko elämän kattavasta laukkukokoelmasta, jota yksitellen täydennetään laukku kerrallaan. Valikoiman suhteen noudatetaan selkeää periaatetta: laatu ennen määrää. Toinen periaate on, että laukut olisivat sellaisia, että ne voisivat kiertää sukupolvelta toiselle välittäen tarinaa ja perintöä.
Kalannahkan käsittely on työlästä ja aikaa vievää. Matka nahkasta valmiiksi laukuksi on pitkä ja vaiherikas.

– Laukut kertovat elämäntarinaa. Kun laukut tehdään kalannahkaa hyödyntäen, on jokainen laukku jollain tapaa erilainen, koska maailmassa ei ole kahta tismalleen samanlaista ruotoriviä, Sirpa jatkaa.

Kalannahka kestää kovaakin kulutusta ryhdikkäästi ja on lisäksi kauniin ja arvokkaan näköinen. Viona Blun laukuissa hyödynnetään myös lehmännahkaa, joka sopii notkeutensa takia erinomaisesti kalannahan kaveriksi.

Kotimaisuus kunniaan

Viona Blu valmistaa kaikki tuotteensa Sastamalassa. Tavoitteena on toimia mahdollisimman kestävästi myös tällä saralla. Viona Blun yhdeksi intohimoksi onkin noussut nimenomaan kotimainen nahka-artesaaniosaaminen.

Kestävästi tekeminen on keskeinen teema Viona Blun ideologiassa, pienet valinnat ovat isossa mittakaavassa merkitseviä. Esimerkiksi kalannahan värjäyksessä ei käytetä kromia, ja laukkujen sisuskankaat on valmistettu kierrätetyistä muovipulloista.

– Tänä päivänä saa todella miettiä mitä tuotetta maailma vielä tarvitsee ja siksi on tärkeää, että uuden valmistuksessa voidaan hyödyntää jätteeksi jäävää materiaalia. Emme toki ole valinneet helpointa tietä, kotimaisuus ja vastuullinen valmistus maksavat enemmän mutta onneksi on heitä, jotka sitä arvostavat. Asiakkaillemme siis iso kiitos, Sari kiittelee.

Eva Laukku on Viona Blun uutuuslaukku. Se on täydellinen valinta, kun tarvitset mukaan vain ja ainoastaan kaikkein tärkeimmät (esim. puhelin, lompakko, avaimet). Eva Laukkua saa kolmessa eri värissä mustana, taupen harmaana ja burgundin punaisena.

– Vinkkimme kevään pukeutumiseen on yhdistää burgundin punainen Eva laukku pastellinsinisen kesämekon kanssa. Näistä väreistä tulee kiva ja yllättävä parivaljakko!

Viona Blu on enemmän kuin pelkkä muotibrändi. Se on konsepti, joka yhdistää kauneuden, kestävyyden ja tarinan yhdeksi kokonaisuudeksi. Sirpa ja Sari rohkaisevat jokaista ilmaisemaan itseään ja tyyliään, tekemään muodista kestävän elämäntavan.

  • DesignOnTampere Shop on osasto Tampereen Sokoksella, josta löytyy tamperelaisten suunnittelijoiden vaatteita ja asusteita.
  • Tällä hetkellä DOT shopissa on saatavilla seuraavien brändien tuotteita: Viona Blu, PIHKA collection, Nouki, MUKA VA ja Uhana.

Sokoksen Kestävän muodin kerros pähkinänkuoressa:

  • Toimii Tampereen Sokoksen 4. kerroksessa
    Ainutlaatuinen kestävän muodin kokonaisuus. Toimijat:

    • Sustinare: Vaatteiden, jalkineiden ja asusteiden korjausompelu- ja huoltopalvelut, muokkaus ateljeetyönä sekä tuunauspalvelu. Lisäksi kierrätysmateriaaleista valmistettua muotia.
    • Emmy: Laadukas second hand -muodin osasto ja myytäväksi tarkoitetun muodin droppipiste
    • DesignOnTampere: Tamperelaisten huippusuunnittelijoiden muotia ja muotoilua.
    • Kuopus: Lastenvaatteita ja -tarvikkeita
    • Pirkanmaan Jätehuolto: Poistotekstiilin keräyspiste

Sokos Tampere, Kestävä muoti (4. kerros) palvelee sinua tavaratalon aukioloaikoina ma-pe klo
09–21, la 09–19, su 11–18. Sokos Tampere, 4. kerros, Hämeenkatu 21, 33200 Tampere. Puh. 010 76 70800 (pvm/mpm)