Vieras keittokomerossa: Suomalainen menestysresepti -sarjassa ihastuttaneet Tommi Juhala ja äiti Eija


25.8.2020

Vieras keittokomerossa on haastattelusarja, jossa pirkanmaalaiset kertovat herkullisesta arjestaan. Tällä kertaa vieraana ovat Tommi Juhala ja äiti Eija, jotka ylsivät Nelosella esitetyssä Suomalainen menestysresepti -kilpailussa aina finaaliin saakka Eijan kehittämällä Äidin Patukalla. Kuten monet muutkin Eijan ruokainnovaatiot, myös Äidin Patukka on saanut alkunsa perheen kotikeittiössä Tampereella.

  1. Mitä löytyy viimeisimmiltä ostoskuiteiltanne?

Eija: Juuri eilen illalla kävin hakemassa kaupasta ainekset Yhteishyvän sivuilta löytyneeseen kesäkurpitsamoussakaan. Kyseinen resepti pääseekin testiin jo tänään. Tähän aikaan vuodesta myös oman puutarhan antimet marjoineen ja omenineen ovat ahkerassa käytössä leivonnassa ja ruoanlaitossa.

Tommi: Voin paljastaa, että en ikinä poistu kaupasta ilman pakastealtaan mustikka- ja pinaattipusseja! Ne löytyvät myös viimeisimmältä ostoskuitiltani. Mustikoita täytyy saada aamupuuron päälle, ja käytän pinaattia käytännössä joka päivä erilaisten lämpimien aterioiden ainesosana.

  1. Millaisia ruoanlaittajia olette?

Eija: Minulla on toimiviksi havaitut vakioreseptini, joita hyödynnän säännöllisesti. Toisaalta olen myös hyvin kokeilunhaluinen ruoanlaittaja, ja uusien asioiden testaaminen keittiössä on mielestäni innostavaa – eihän kukaan sitä paitsi muutenkaan jaksa aina syödä samoja ruokia. Kun inspiraatio iskee, ei auta kuin hypätä pyörän selkään ja polkaista vakiokauppaamme Kalevan Prismaan aineksia hakemaan. Niin Äidin Patukan tarinakin sai alkunsa muutama vuosi takaperin.

Tommi: Minun osaltani ruoanlaitto ja arkisyöminen puolestaan on aika pelkistettyä. Burgerit ovat tosin itselleni todellinen intohimo, ja niiden osalta tykkään testailla erilaisia makuyhdistelmiä.

  1. Miten Suomalaiseen menestysreseptiin osallistuminen on näkynyt arjessanne?

Eija: Onhan tässä tullut kerättyä aivan uudenlaisia kokemuksia: on ollut haastatteluja ja ympärillä pörrääviä TV-kameroita. Alkuun kaikki oli aika ihmeellistä ja jännittävää, mutta kokonaisuudessaan tämä on osoittautunut oikein miellyttäväksi projektiksi! On ollut jännittävää seurata, millaisia pätkiä jaksoihin on päätetty sisällyttää usein monia tuntejakin kestäneistä kuvauspäivistä. Jaksoissa näkyy lopulta vain pieni välähdys tästä koko matkasta.

Tommi: Tämä on ollut todella opettavaista aikaa, josta on takuulla saanut paljon eväitä myös tuleviin projekteihin. Tietysti olemme päässeet myös maistelemaan muita finalistituotteita, ja aionkin käydä heti tällä viikolla ostamassa niitä ruokapöytään. Kaikki niistä ovat aidosti herkullisia ja kaikin puolin mainioita uutuuksia!

  1. Mitä ilman ette tule toimeen keittiössä?

Eija: Olen kissaihminen, ja keittiössämme pyörii aina kolme ragdoll-rotuista kissaamme. Tällä hetkellä kissalauma on itseasiassa kuuden kissan kokoinen, sillä väliaikaisesti meillä asustavat nyt myös tyttäreni lemmikit. Pörröiset kaverit ovat osa keittiössä touhuamista – välillä hyvässä, välillä pahassa!

Tommi: Tähän kysymykseen minulla on hyvin simppeli vastaus: suola liittyy kaikkeen, mitä teen keittiössä.

  1. Millä ruoka-annoksella pelastatte päivän?

Eija: Kyllähän uunilohi on sellainen helppo ja nopea herkku, joka tekee aina kauppansa perheessämme. Lohi ja muut kalaruoat ovat erityisesti mieheni mieleen.

Tommi: Jos on hyvä burgeri, niin eihän sen jälkeen voi kuin hymyillä.

  1. Suurin salaisuutesi keittiössä?

Eija: Tässä kohtaa on pakko kääntää jo katseet jouluun: vastaukseni nimittäin on imelletty perunalaatikko. Reseptin olen perinyt edesmenneeltä äidiltäni, ja harjoittelun tuloksena olen oppinut valmistamaan koko perheen juhlapyhät kruunaavan perunalaatikon hänen oppiensa mukaan. Reseptin salaisuutena toimivat yön yli uunissa miedolla lämmöllä imeltyneet perunat, joista laatikko sitten aattoaamuna valmistetaan. Suuren kysynnän vuoksi tarvitsen vuotuiseen perunalaatikkosirkukseen lisäkäsiä, ja apurina toimii yleensä puolisoni.

Tommi: Tyhjentävä vastaus. Oma salaisuuteni on se, että olen perunalaatikon fani ja liputan sen puolesta.

  1. Paras makumuistosi?

Eija: Rakkaimmat makumuistoni vievät minut lapsuuteeni. Äitini oli kova leipomaan ja teki aina itse hiivaleipää. Ei ollut mitään maukkaampaa kuin siivu äidin tekemää, lämpimäistä leipää voinokareella viimeisteltynä. Olen itsekin testannut leivän valmistamista, mutta ei se ole sama asia. Äidilläni oli omat jipponsa leivän tekemiseen, enkä niitä tullut koskaan tarpeeksi tarkkaan kysyneeksi.

Tommi: Parhaat makumuistoni liittyvät siihen samaiseen lapsuudenkotini keittiöön, jossa myös Äidin Patukat on kehitetty. Viime vuoden tammikuussa Espanjassa asuvat, työkseen ravintolaketjua pyörittävät ystäväni olivat käymässä Tampereella, ja sen kunniaksi päätimme kehitellä koko perheen päivällistä varten uuden burger-reseptin. Resepti osoittautui niin maukkaaksi, että se päätyi lopulta jopa ystäviemme ravintoloiden ruokalistalle! Nyt Tampere-niminen burgeri on yksi heidän tilatuimmista annoksistaan, ja pääsimme itsekin äidin kanssa maistamaan sitä uudelleen viime Marbellan-matkallamme.

  1. Mikä on mieleenpainuvin keittiökommelluksesi?

Eija: Uusia ideoita testatessa kaikki ei aina mene ihan putkeen. Kerran kokeilin valmistaa proteiiniporkkanakakkua, joka sitten ei tosiaankaan osoittautunut menestykseksi. Perheen reaktiosta kertoo se, että kyseistä kakkua ei ole sitten tarvinnutkaan toista kertaa tehdä.

Tommi: Yritin kovasti olla avuksi siskoni ylioppilasjuhlien valmisteluissa, ja päädyin leipomaan niitä varten omenapiirakkaa ja mokkapaloja. Lopulta leipomukseni päätyivät kellariin ja ”unohtuivat” sinne… Todellisuudessa aikaansaannokseni eivät siis olleet kovin salonkikelpoisia. Sen jälkeen en ole juuri itse leiponut.

  1. Tänä syksynä…

Eija: … haluan löytää hyvän kantarellipaikan, jotta pääsisin tekemään ihanaa kermaista kantarellikastiketta.

Tommi: … aion herkutella äidin tekemällä omenapaistoksella ja vaniljajäätelöllä, en tiedä makeampaa herkkua!

  1. Yhteishyvän resepteistä testaukseen lähtee…

Kesäkurpitsamoussaka

Amerikkalainen suklaajuustokakku ja appelsiinikastike

Paprikauunimunakkaat

Äidin Patukka ja muut Suomalainen menestysresepti -kisan finalistituotteet saatavilla nyt S-ruokakaupoista. Äidin Patukoiden maistatus Kalevan Prismassa lauantaina 29.8.2020 klo 11–15, tervetuloa testaamaan!