Vieras keittokomerossa: Vuoden Tamperelainen 2020, Topi the Dog


7.4.2020

Vieras keittokomerossa on haastattelusarja, jossa pirkanmaalaiset kertovat herkullisesta arjestaan. Tällä kertaa vieraana on Vuoden Tamperelainen 2020, Topi the Dog. Topi on Instagramissa ja Twitterissä suosittu tamperelainen saksanpaimenkoira, joka nauttii kulinarististen elämysten lisäksi saunan lämmöstä sekä veneilystä. Topin laumaan kuuluvat emännän ja isännän lisäksi kaksi ihmissiskoa. Topin keittiössä vastuunjako on selvä: emäntä hankkii raaka-aineet, isäntä valmistaa ruoat ja Topi varmistaa raaka-aineiden moitteettoman laadun sekä lopputuotteen maistelun. Kiitoksia Topi antaa maistuvista ruoista, mutta samalla harmittelee perheen mieltymystä valkosipuliin ja chiliin, jotka rajoittavat valitettavan usein maistelumahdollisuuksia.

1. Mitä löytyy viimeisimmältä ostoskuitiltasi?

Viime viikkoina ostoskuitti on ollut poikkeuksellisen pitkä, sillä emäntä sanoo, ettei siä kaupassa auta jatkuvasti juosta. Meikäläiselle mieleenpainuvimmat tuotteet viime kauppareissusta oli ehdottomasti Oltermanni, Savuhilma, Lihajalosteen nakit ja Wigrenin lenkki. Jos meikältä kysytään, näitä pitäisi olla kaapissa aina. Kotivarana, niinku sanotaan. Kananmunia, vehnäjauhoja ja sellaisia vähemmän kiinnostavia aineita oli loputon määrä, ja niistä en tosiaan erityisesti oo kiinnostunut.

2. Millainen ruoanlaittaja olet?

Meikäläinenhän ei ihan tarkalleen ottaen ole se ruoanlaittaja, vaan pikemminkin se ruoansyöjä.  Useimmiten annan isännälle ihan vapaat kädet, ja se tekee sitten mieluusti perheen suosikkiruokia, niinku lohta eri tavoilla. Kuten teriyaki-lohta, mutta se ei kyllä passaa meikäläisen masulle ollenkaan. Sitten se tekee siipiä, ai jessus sitä kuolan määrää, siivet blankkona (ilman kastiketta) on meikän ihan suosikki! Ja pannukakkua maistelin justiinsa eilen! Tänään on lihapataa ja riisiä, ja totisesti toivon, että siitä jonkinlainen keittiön tervehdys meikäläisellekin lohkeaa.

Meikäläisen ruokavaliohan on sellanen tähän kroppaan tarkoitettu koiranruoka. Täytyy pitää linjoista huolta nääs! Joskus ne meinaa vallan unohtaa täyttää kuppia ja sillon käyn ystävällisesti pussin viereen seisomaan niin kauan, että palvelu alkaa pelaamaan.

3. Miten tämän kevään poikkeustilanne näkynyt arjessasi?

Sillä tavalla tää on ihan erilaista, että noi ihmiset on tossa vahdittavana 24/7. Että siinä missä ihmisten menot on vähentynyt, on paimenkoiran hommat lisääntyny. Vaikka emmää valita, on se hienoo kun ollaan kaikki yhdessä. Sellanen vähän häiritsee, että ne puhuu niille mustille laatikoille (läppäreille) monta tuntia päivässä ja välillä se laatikko vastaakin. Pakko välillä käydä pistämässä kuono laatikolle ja tarkistaa, että niillä on kaikki ookoo.  

Emäntä käy kerran viikossa kaupassa. Meinaa kirsu mennä sekaisin onnesta, kun kaikki tuoksut tulvii sisään! Ja suomalaista sen olla pitää, aina kun mahdollista. Emäntä on kotiin tullessaan valitellut, että ruisleipä ja jauheliha on usein loppu. Ja kuulemma kakkapussitkin oli viimeks loppu, vaikka se ny ei mitenkään ruokaan liity.

On noi ihmiset kauheen paljon kivempia kuin yleensä. Niillä ei ole niin kiire, kun eivät hosu joka paikkaan, niin on ehditty paljon enemmän nauttia metsälenkeistä ja kevään merkeistä. Tietenkin pystyn paremmin myös vahtimaan, että mitä kaikkea ne päivän aikana oikein syö.

4. Mitä ilman et tule toimeen keittiössä?

Ehdottomasti paras ja tärkein työväline on tää musta nappi meikäläisen kuonon päässä! Sillä meikä tekee kaikki aistinvaraiset tutkimukset, ja erottelee esimerkiks juustot kurkunpaloista.

5. Millä ruoka-annoksella pelastat päivän?

Se on hyvä, että kun saa ne normaalit koiranpuppelot ja siihen vähän jotain ruokahalua kiihdyttävää. Juustosiipale päivässä pitää koiran tiellä.

6. Suurin salaisuutesi keittiössä?

Oon tässä jo viitisen vuotta hionut toimivaa herkunkerjäysilmettä, ja meikäläisen salaisuus on silmissä. Että kun katsoo oikein anovasti kulmien alta, niin kyllä sitä alkaa kylmäkiskosemmaltaki kokilta tippumaan makupaloja.

7. Paras makumuistosi?

Niitä on kamalan monta, ettei tähän yks artikkeli riittäis. Mutta jos ihan vaan yks pitää valita niin kyllä se on takkamakkara saunan jälkeen. Tai juustosiipale ihmisten eväsleivistä veneretkillä.

8. Mikä on mieleenpainuvin keittiökommelluksesi?

Tulee heti parikin mieleen. Kerran vedin tuorekseltaan yksin jätetyt jauhelihapihvit. Toinen oli se, kun olin koiratyttiksen luona hoidossa ja sain päähäni napata anopin tekemän kasslerin padasta. Ehdin vähän haukatakin, ennen kuin se otettiin pois. Ei oo muuten sen jälkeen tavattu kuin kerran.

9. Ensi kesänä… aion pakata ison kasan juustoja mukaan veneretkelle.

10. Keittokomerosta testaukseen lähtee…

Pihvi ja sinappikastike (ilman sinappikastiketta)

Haminan paisti

Uunimakkara

Lisää ideoita ruoanlaittoon Keittokomerosta!