Vieras keittokomerossa: Ti-Ti Nallen äiti Riitta Korpela


17.4.2020

Vieras keittokomerossa on haastattelusarja, jossa pirkanmaalaiset kertovat herkullisesta arjestaan. Tällä kertaa vieraana on Riitta Korpela. Riitta on Ti-Ti Nalle -brändin omistaja ja nalleperheen äiti. Riitan kanssa ruokapöydässä istuvat tällä kertaa Luna ja Sole, Riitan perheen miltei jo 13-vuotiaat tiibetinspanielit, joiden ruokavalio on aina ollut Riitalle tärkeä, varsinkin koirien ikääntyessä.

1. Mitä löytyy viimeisimmältä ostoskuitiltasi?

Ostoslistaltani löytyy miltei aina jotain kalaa, pääasiassa Norjan lohta tai ahventa. Kalasta myös Luna ja Sole saavat aina maustamattoman herkkuerän pikku suihinsa. Vihreät salaatit monine lisukkeineen, kuten fetajuusto, kuuluvat melkein jokaiseen ruoka-annokseeni. Jos on kiirettä ja ennättää tehdä ruuan vasta myöhemmin illalla, olen himo munakkaiden tekijä; aina löytyy jääkaapista uusia aineksia erimakuisten munakkaiden tekoon. Myös jos syöjiä on enemmän, niin isolle paistinpannulle saa monen makuista munakasta, kun asettelee täytteet, kuten kinkku, kananpalat, juustot, avokado (ihana maku kun lämmittää!) eri puolelle pannua. Aina kauppalistalla on myös gluteenittomia tuotteita, kuten leipää, jauhoja, kauramaitoa sekä esimerkiksi Mifu-jauhelihaa, maitoproteiinista valmistettu tuote tai vaikkapa härkäpapuvalmiste Härkis. Härkiksestä saa maukkaita patoja!

2. Millainen ruoanlaittaja olet?

Tiettyjä tärkeitä vakireseptejä tulee tehtyä usein, mutta jos on aikaa, niin mielelläni suunnittelen ja kokeilen eri vaihtoehtoja ja varsinkin erilaisia salaatteja, kylmiä ja lämpöisiä. Viimeksi laitoin vesihöyryuuniin, kuinka ollakaan, ison Norjan lohen puolikkaan! Bravuurini ovat myös maukkaat lihapullat tai lasagne, varsinkin kun koko perhe on koolla, niin jokaiselle on jotakin. Tuo lihapullaresepti tulee omalta äidiltäni, joka oli maailman paras lihapullien tekijä!

3. Miten tämän kevään poikkeustilanne näkynyt arjessasi?

Tämä poikkeustila näkyy rauhallisuutena meidän arjessamme, kuten varmasti useimmissa kodeissa. Kevääksi suunnitellun kiertueen totaalinen peruuntuminen tyhjensi kalenterin, mutta tartuin heti toimeen ja olen saanut nyt koko kevään kiertueen siirrettyä syksyyn sekä tehnyt sinne uusia konsertteja, noin 40. Kukaanhan ei meistä tiedä vielä syksyn tilannetta, mutta täytyy vain luottaa tulevaan ja puskea eteenpäin! Nyt on myös aikaa siivota työhuoneen paperikasoja. Kaupassakäynnit ovat vähentyneet mutta ostosmäärät suurentuneet. Olemme hyvässä asemassa, kun kotimme alakerrassa on kauppa, josta saa miltei mitä vaan, ja siellä ei ole ruuhkia. Myöskin ilmapiiri tuttujen kassaihmisten kanssa on miellyttävä. Olen myös saanut sieltä aina ne ruoka-aineet, jotka olen halunnut. Toki olemme myös tilanneet valmista ruokaa kotiin jo senkin takia, että itse yrittäjänä haluan tukea muita yrittäjiä.

4. Mitä ilman et tule toimeen keittiössä?

Vesihöyryuuni on vienyt sydämeni, koska sillä on helppo tehdä vaikka mitä ja se on terveellisempi vaihtoehto, kuin esimerkiksi paistinpannu. Sanotaan myös leikkisästi, etten varmaan tulisi toimeen myöskään ilman Lunaa ja Solea, jotka kuuluvat kokkaustyöryhmääni. Ikuiset uunivahtikoirat! Vielä täytyy mainita ehdottomasti paras kalamauste, jos haluat nopeasti ruokailla, niin se on tietenkin Kalaneuvoksen Kalamauste, jota ostin äskettäin myös sitruunan makuisena. Norjan lohen päälle ripotellen, uuniin ja sitten herkuttelemaan!

5. Millä ruoka-annoksella pelastat päivän?

Kyllä se on juuri tuo norjalainen lohi salaatin kera, ja sitä meillä kyllä syödäänkin ainakin pari kolme kertaa viikossa. Harvoin teen mitään kastikkeita, mutta kalan kanssa sopii erittäin hyvin lisukkeeksi laktoositon kermaviili, jossa on sitruunaa ja paljon tilliä!

6. Suurin salaisuutesi keittiössä?

Äitini reseptin mukaan tehdyt lihapullat ja uunilohi. Lihapullien tärkein mauste on aito sipuli, jota on ensin ruskistettu ja sen jälkeen lisätään lihapullataikinaan. Lihapullat täytyy myös paistaa ensin hiukan paistinpannulla ja sitten laittaa uuniin höyrystymään. Norjan lohesta aiemmin kirjoitinkin ja parasta aikaa kun nytkin tätä kirjottelen, on uunissa valmistumassa iso Norjalohen puolikas. Luna ja Sole tuolta aina ilmoittelevat pienillä haukahduksillaan, että jo tuoksuu ja kohta on valmiina!

7. Paras makumuistosi?

Kyllä se liittyy lapsuuden kotiini ja äidin tekemiin lihapulliin, tuoreeseen perunamuusiin ja raikkaaseen puolukkasurvokseen. Tuohon rakkaaseen muistoon liittyy myös se tunnelma, kun istuttiin perheen kesken tutun pöydän ympärillä, jokainen omilla, tutuilla paikoillaan. Äiti, isä ja kolme muuta siskoani. Ei ollut kiirettä, juteltiin päivän touhuista ja lopuksi siitä, kenen vuoro oli siistiä sinä päivänä pöytä. Äiti teki meille neljälle tytölle aina keittiön kaappiin ns. työlistan, jota noudatettiin tunnollisesti. Listalta löytyi pöydän kattaminen, pöydän siistiminen, tiskaaminen, imurointi eli näitä arkisia toimia, mutta tuo lappunen siinä keittiön kahvikaapin takana toimi; ei ollut erimielisyyttä siitä, mikä oli kunkin tehtävä.

8. Mikä on mieleenpainuvin keittiökommelluksesi?

Tuo kommellus kuuluu joulunaluseen, kun poikamme olivat vielä pieniä. Jokaisena jouluna ensimmäinen joululeipominen oli meidän kodissamme piparkakkutalon tekeminen yhdessä. Olimme saaneet piparkakkutalon sokeriliimauksineen valmiiksi ja koristeet; ranskalaisia pastilleja, valkoista sokerilunta piparitalon seinillä ja pieniä piparikuusia talon pihamaalla. Asetimme sen keittiön ikkunan edessä olevalle ruokapöydälle. Tuon jälkeen, kun pojat sitä ihastelivat, asettelin samaiseen ikkunaan jouluverhoja ja kuinka ollakaan, jalkani lipsahti ja samassa jo istuinkin tuon juuri valmistuneen piparitalon päällä, josta siis jäi vain rauniot jäljelle. Alkuharmistuksen jälkeen nauroimme ”äidin pyllähdykselle” ja teimme sitten seuraavana päivänä uuden piparitalon.

9. Ensi kesänä…

toivon, että saamme kaikin nauttia jo normaalista arjesta kotikeittiöissä, ravintoloissa ja kotimaisten herkkujen parissa, kukin omien toiveittensa mukaan. Paljon kaikille voimia sinne koteihin ja keksitään nyt yhdessä arkitouhuista tekemistä; vaikkapa niitä pieniä keittiöaskareita, joita meistä kukin omalla tavallaan voi tehdä ja auttaa. Pidetään toisistamme hyvä huoli!

10. Keittokomerosta testaukseen lähtee

Kylmäsavulohirullat

Perinteiset blinit ja kylmäsavulohitartar

Parsalettuset

Lisää ideoita ruoanlaittoon Keittokomerosta!

 

Lue myös aikaisempi Vieras keittokomerossa -haastattelu:

Vuoden Tamperelainen 2020, Topi the Dog