Vieras keittokomerossa: ruokainnovaatioiden isä Anssi Räntilä


26.8.2021

Vieras keittokomerossa on haastattelusarja, jossa pirkanmaalaiset kertovat herkullisesta arjestaan. Tällä kertaa vieraana on Suomalainen Menestysresepti -sarjassa jo toista kertaa kisannut Leivon Leipomon tuotantopäällikkö Anssi Räntilä, joka myöntää olevansa ruoan suhteen täysin pilalle hemmoteltu.

1. Mitä löytyy viimeisimmältä ostoskuitiltasi?
Ostin viimeksi Prismasta timjamia. Sitä on kiva laittaa perheen iltaruokaan. Lisäksi mukaan lähti 24 pulloa Pepsi Maxia. Olen Prisman vakioasiakas, sillä saan sieltä kaikki kerralla.

2. Millainen ruoanlaittaja olet?
Vaimoni on ruoanlaiton ammattilainen, joten oma ruoanlaittoni jää vähemmälle. Nyt myös 17-vuotias tyttäremme on innostunut kokkaamaan, joten enhän minä enää oikein edes mahdu keittiöön.

Parikymmentä vuotta sitten tein ruokaa enemmän itse. Wokit ovat edelleen bravuurini, jota aikuiset lapseni pyytävät aina, kun tulevat käymään. Tein ennen myös paljon crème brûléeta, mutta juniori on sittemmin ominut herkun valmistamisen itselleen.

3. Miten Suomalaiseen menestysreseptiin osallistuminen on näkynyt arjessasi?
Lähdin eilen aamulla kotoa aamuneljältä ja olin takaisin kahtakymmentä vaille kymmenen illalla. Omassa toimistossa ollut viikossa korkeintaan yhden päivän, ja muuten olen ollut aina ohjelman tiimoilta jossain päin Suomea. Paljon on tullut liikuttua ja ajettua.

4. Mitä ilman et tule toimeen keittiössä?
Kahviautomaattia. Hankimme vaimon kanssa 6 vuotta sitten kahviautomaatin ja jäimme koukkuun. Juon yleensä cafe lungoa, joka on pitkä muttei kovin vahva espresso.

5. Millä ruoka-annoksella pelastat päivän?
Vaimo pelastaa minun päiväni tomaattisella kalakeitolla. Taivaallista! Herkkujani ovat myös on vaimon kasvissosekeitto ja palsternakkakeitto. Voin syödä niitä vaikka kuinka paljon. Olen hulluna keittoihin! Anoppikin sen tiesi: joka kerta, kun menin käymään, hän teki minulle kanakeittoa.

6. Suurin salaisuutesi keittiössä?
Uskallan soveltaa. Jääkaapin ovi auki ja kokataan siitä, mitä jääkaapista löytyy. En todellakaan mene keittiössä kannu ja mitta kädessä. Suolat lisään ruokaan näppituntumalla ja niin edelleen.

7. Paras makumuistosi?
Lapsuudesta on jäänyt mieleen paljon ruokajuttuja. Muistan edelleen sen, kun kävimme saunassa keskiviikkoiltaisin, ja sen jälkeen äiti teki aina räiskäleitä. Pystyn edelleen näkemään ja maistamaan ne äidin lätyt.

Kotona saan niin hyvää ruokaa, että olen pilalle hemmoteltu. En pysty millään erottelemaan mitään tiettyä tähtihetkeä. Ehkä ne parhaat muistot ajoittuvat sinne, kun vaimo teki mulle ensimmäisiä kertoja ruokaa. Ne olivat isoja juttuja.

Kun olemme ulkomailla, tingimme yleensä aina jostain muusta, mutta yritämme ruoan kautta nauttia reissusta. Isoissa kaupungeissa käymme vähintään kerran illastamassa Michelin-tähden ravintolassa ja hyvin usein syömme niissä myös lounaita. Lounaat ovat kohtuuhintaisia, mutta niillä pääsee siihen fiilikseen, minkä tasoista hyvä ruoka voi oikeasti olla.

8. Mikä on mieleenpainuvin keittiökommelluksesi?
Tein varmaankin vaimolle ensimmäistä kertaa ruokaa ja jouduin todellakin säveltämään siitä, mitä kaapeista löytyi. Tekemäni hirvi-nakkilasagnen nauttimisen jälkeen tuskin enää olisimme tavanneet, jos tie naisen sydämeen olisi käynyt vatsan kautta.

9. Tänä syksynä…
…tehdään paljon kaurapastareseptejä. Niitä on jo tehty, mutta tehdään lisää. Aiomme myös tehdä paljon kauraan pohjautuvia uusia juttuja.

10. Yhteishyvän resepteistä testaukseen lähtevät…

Broileribolognese

Kesäkeitto kalasta

Grillatut lohikyljykset ja sataykastike

 

Kaurakas-kaurapasta ja muut Suomalainen menestysresepti -kisan finalistituotteet ovat saatavilla nyt S-ruokakaupoista.