Vieras keittokomerossa: menestysreseptillä makuhermot hurmaava Tero Sivula


27.2.2023

Vieras keittokomerossa on haastattelusarja, jossa pirkanmaalaiset kertovat herkullisesta arjestaan. Tällä kertaa vieraana on Suomalainen menestysresepti -televisiosarjassa kilpaillut Mattila Bros.:n toimitusjohtaja Tero Sivula, jolla on keittiössä yksi erityisen ihana salainen ase.

1. Mitä löytyy viimeisimmältä ostoskuitiltasi?

Maito, leipä ja juusto.

Vaimoni Essi tekee meillä ruoan 99-prosenttisesti. Minä syön kaikkea, mutta lapsista yksi ei syö sitä ja toinen toista. Listasimme juuri eilen lasten kanssa, mitä kukakin haluaisi syödä. Yksi aanelonen siitä tuli.

2. Millainen ruoanlaittaja olet?

Suoraviivainen ja reipas. Valmista pitää tulla mieluiten nopeasti.

3. Miten Suomalaiseen menestysreseptiin osallistuminen näkyi arjessasi?

Kun lähdimme kisaan, meille sanottiin, että kalenteri kannattaa tyhjentää kokonaan. Meillä oli kuitenkin tehdas pyöritettävänä kisailun rinnalla, eli hoppua on ollut! Kaiken tekemisen määrä yllätti varoituksista huolimatta. Yhteishenki kilpakumppanien kanssa oli mahtava: vaikka kyse oli kilpailusta, kaikki tsemppasivat toisiaan ja tekivät juttua yhdessä. Ihmiset ovat alkaneet tunnistaa kadulla, ja jo pitkään on kyselty, milloin kisatuotteet tulevat kauppoihin.

4. Mitä ilman et tule toimeen keittiössä?

Suolaa.

5. Millä ruoka-annoksella pelastat päivän?

Jauhelihalla. Pääkallopasta maistuu koko perheelle ja jauhelihakeitto on jonkinlainen bravuurini, jota lapset haluavat usein. Jos Essi on tehnyt keiton, lapsille pitää sanoa, että se on iskän tekemää.

6. Suurin salaisuutesi keittiössä?

Ehdottomasti Essi.

7. Paras makumuistosi?

Niitä on monta, ja kaikkia yhdistää vahvat tunteet: Saunapalvikinkusta tehty pasta. Essin tekemä savupekonirisotto. Aamiainen Mauritiuksella, kun tuoreet hedelmät kannetaan huoneeseen. Santa Polassa suihkulähteen reunalla nautittu kanakikkarin kokonainen broileri ja aioli. Yksi parhaista oli myös illallinen Pyreneiden juurella: Satuin yksin moottoripyöräillessäni yöpymään paikalliseen omakotitaloon, jonka omistajapariskunta kutsui minut illalliselle. Söimme pastaa ja possua ja keskustelimme Google-kääntäjän avulla, isäntä soitti pillillä vuoristolaismusiikkia. Kun kysyin, mitä olen illallisesta velkaa, rouva vastasi: ”Olet lahja Jumalalta, tämä ruoka on lahja meiltä.”

8. Mikä on mieleenpainuvin keittiökommelluksesi?

Valmistauduimme Essin kanssa 20 vuotta sitten ensimmäiseen yhteiseen joulunviettoon. Minulla ei ollut silloin vielä kosketusta elintarvikebisnekseen muuta kuin syöjän roolissa. Sain Essiltä ohjeeksi laittaa silavapäällysteisen ulkofileen uuniin. Kun Essi tuli pitkän päivän jälkeen töistä, hän totesi fileen lepäävän uunissa silavapuoli alaspäin. Ateriamme oli kuin keinulauta, jonka päällä oli lihapallo. Nauruhan siinä tuli!

9. Tänä keväänä…

… tapahtuu mahtavia asioita: Saamme tehdä töitä hyvässä ja avoimessa ilmapiirissä. Tuotteemme kulkevat kaupasta sukkana ja joudumme ponnistelemaan, että saamme tuotteita kauppaan. Valmistun terapeutiksi, olen läsnä, perhe-elämäni ja parisuhteeni kukoistaa. Pidän myös lomaa ja huolehdin hyvinvoinnistani. Kun hyviä asioita manifestoi tarpeeksi, niin ne kyllä tapahtuvat.