Ujosta kesäharjoittelijasta kuoriutui rohkea moniosaaja


27.1.2020

Samuli Silin, 23, on iloinen, että hänen opinto-ohjaajansa osasi aikoinaan vinkata Pirkanmaan Osuuskaupan kesäharjoittelusta. Tuolloin 14-vuotias reipas nuorimies päätti tarttua toimeen ja lähti esittäytymään paikan päälle muutamaan ravintolaan. Oikea asenne ja positiivisuus veivät pitkälle: Samuli aloitti Amarillossa, ja sittemmin ravintola-alalta on tarttunut taskuun kokemusta lähes kymmenen vuoden edestä. Tammikuussa alkoi uusi unelmaduuni henkilöstön parissa Osuuskaupan rekrytoinnissa.

Vaikka nykyisin Samuli on sosiaalisissa tilanteissa suvereeni ja kerää kehuja tuon tuosta, hän muistaa miten jännittäviä ensimmäiset palvelutilanteet olivat.

– Pääsin Tutustu ja tienaa -kesäharjoitteluohjelmaan Kuninkaankadun Amarilloon. Parhaana juttuna muistan rohkaisevat työkaverit. Silloiset esimieheni Tanja ja Antti mahdollistivat onnistuneen perehdytyksen. Pääsin tekemään monipuolisesti kaikkea: neuvomaan asiakkaita, viemään annoksia pöytiin ja purkamaan kuormaa. Nuorena olin vielä melko ujo, joten asiakkaiden kohtaaminen oli todella jännittävää. Positiiviset asiakaspalautteet antoivat lisää rohkeutta, Samuli muistelee.

”Nyt susta tehdään tarjoilija”

Innokas nuorukainen kysyi harjoittelun jälkeen kesätyöpaikkaa. Tuolloin Samuli ei vielä ikänsä puolesta saanut tehdä yövuoroja, joten lupaavalle tekijälle suositeltiin paikkaa Rossosta.

– Pääsin pariksi kesäksi Rossoon. Eräänä päivänä silloinen pomoni pamahti eteen ja ilmoitti: ”Nyt susta tehdään Samuli tarjoilija”. Jäin sinne osa-aikaiseksi tehden paljon lisävuoroja myös muissa keskustan ravintoloissamme. Päivä saattoi alkaa Kustaassa aamuvuorolla, josta lähdin Rossoon iltaan ja siitä vielä Tiikerihaihin blokkaamaan. Rosson jälkeen työskentelin New Yorkissa. Myöhemmin pääsin upouuteen ravintola Puistoon. Jokaisesta paikasta olen saanut paljon hyviä oppeja.

Kiireisimpinä sesonkeina työkaverit ovat isoin voimavara.

– Työpaikan ilmapiirillä on valtaisa merkitys. Koen työnantajani olevan myös luotettava ja tasapuolinen kaikkia kohtaan. Vuosien varrelle mahtuu iso joukko mieleenpainuvia ja merkityksellisiä asiakaskohtaamisia, joista suuren osan muistan varmasti lopun ikääni. Kun jokainen jakaa työpaikalla tietämystään toisille, se rikastuttaa koko tiimiä. Ravintolatyö vaatii paljon soveltamista, pelisilmää ja ihmistenlukutaitoa. Alalla pärjätäkseen on oltava ennen kaikkea heittäytymis- ja muuntautumiskykyinen tyyppi, Samuli sanoo kokemuksen rintaäänellä.

Ranskan kielestä rekrytoinnin pyörteisiin

Työvuorojensa ohella Samuliin on voinut törmätä Tampereen yliopistolla ranskan kielen ja kauppatieteiden luennoilla. Vaikka ravintolatyö ei tule karkaamaan nopeasti sydämestä, Samuli on ollut kauan kiinnostunut HR-maailmasta.

– Vuosi sitten Osuuskaupan rekrytiimissä suorittamani harjoittelu avasi paljon näkökulmia asiakaspalvelutyöhön, ja nyt tammikuussa aloitin rekrytoinnin assistenttina. Tehtäviini kuuluvat ryhmähaastattelut, loistavan hakijakokemuksen ja työnantajamielikuvan kehittäminen sekä yhteydenpito esimiesten ja muun henkilöstön kanssa. Työstäni iso osa on myös viestintää ja markkinointia, jota toteutan somessa. Osuuskaupalla parasta on ehdottomasti monet mahdollisuudet henkilökohtaiseen ja ammatilliseen kehitykseen, innostavaa työyhteisöä tietenkään unohtamatta. Suosittelen hakemaan, iästä riippumatta, hän hymyilee.

Meille kesätöihin?

Kurkkaa täältä, milloin Pirkanmaan Osuuskaupan rekrybussi kurvaa kotipaikkakunnallesi! Lisäksi järjestämme erilliset haastattelutilaisuudet Tampereella, Valkeakoskella, Sastamalassa ja Ikaalisissa.