Työ jossa Essi pääsi puhkeamaan kukkaan


26.3.2020

Vielä muutama vuosi sitten Essi Liikonen työskenteli Hervannan Salessa myyjänä. Käsillä tekemistä rakastava visualisti opiskeli töiden ohella ensin puutarhuriksi ja sen jälkeen floristiksi. Pian hän huomasi, ettei kyse ollut enää intohimoisesta harrastuksesta. Essi rohkaisi mielensä ja kysyi töitä Kukittamosta – tänä päivänä hän työskentelee unelma-ammatissaan floristina Sokoksella.

Olemme sopineet tapaamisen vilkkaaseen perjantai-iltapäivään. Vaikka vuoronumerot vaihtuvat taululla tiuhaan, Essin hymy ei hyydy yhdenkään asiakkaan kohdalla. Osa tulee hakemaan leikkokukkia viikonlopuksi kotiin, toinen haluaa ilahduttaa mielitiettyään käsityönä tehdyllä kimpulla. Myynti- ja palveluvastaava Johanna Hakala tulee päästämään Essin tauolle haastateltavaksi.

– Tässä työssä saamme jakaa asiakkaiden kanssa ilot ja olla tukena surun hetkellä. Siksi on tärkeää kohdata jokainen aina neutraalisti, mutta empaattisesti – ikinä ei voi tietää, mihinkä tarkoitukseen kukka tulee. Pelkkä pysähtyminen ja kuunteleminen saattaa olla jollekin siinä hetkessä todella merkittävä juttu. On ihana tunne, kun asiakas sanoo tekemästäni kimpusta siitä tulleen juuri sellainen kuin hän oli toivonut. Uskon myös, että se näkyy ulospäin, nauttiiko asiakaspalvelija työstään. Ja minä nautin, Essi nauraa.

Vaikka Essi muistaa lapsena ihastelleensa kukkia ja kasveja, haave floristin ammatista kasvatti juuriaan vuosien varrella pikkuhiljaa.

– Tykkäsin pienenä olla äidin mukana kukkakaupassa ja tilata yhdessä kukkakimpun juhliin tai lahjaksi. Kukat kuuluivat myös meillä kotona aina osaksi juhlakoristeluja. Olen työskennellyt Sokoksella nyt reilu puolisentoista vuotta ja sitä ennen Hervannan Salessa seitsemän vuotta. Opiskelin omaksi ilokseni tätä alaa töiden ohella yhteensä neljä vuotta, kunnes kukista tuli ammatti. Olen todella onnellinen, että sain jäädä samalle työnantajalle – Osuuskaupalla on mielettömiä mahdollisuuksia.

Oppien jakamisesta versoaa luovuutta

Asiakkaiden lisäksi Essi nimeää työnsä parhaaksi puoleksi kollegat ja tehtävien vaihtelevuuden. Näin asiakkaana kukkamerta ihastellessa saattaa unohtua, minkä työmäärän takana väriloistoa notkuvat pöydät ovat.

– Meillä on täällä ihanan tasavertainen työyhteisö, kaikki tekevät kaikkea. Koko tavaratalossa on mukava ilmapiiri ja esimiehet ovat helposti lähestyttäviä. Ideoimme usein yhdessä ja opimme toisiltamme. Meidän porukassa myös kehutaan ja kannustetaan työkaveria. Koen todella tärkeänä antaa muille positiivista palautetta, sillä tiedän, mikä vaikutus sillä on omaankin fiilikseen.

Asiakaspalvelutyön ja kimppujen tekemisen lisäksi iso osa työpäivästä menee leikkokukkien käsittelyyn ja kauniiseen esille laittoon.

– Meidän tehtävä on saada jokainen kukka näyttämään kaunein puolensa. Pääkuorma saapuu maanantaisin, mutta sen lisäksi valikoimaa täydennetään tietysti viikon mittaan. Lisäksi työpäiviin mahtuu paljon siivoamista ja roudaamista. Myös esillepanoja hiotaan ja korjaillaan päivittäin, jotta tarjooma näyttää kokoa ajan runsaalta ja houkuttelevalta. Kukkien huolellinen hoitaminen myymälässä vaikuttaa kukkien säilyvyyteen myös asiakkaan kotona. Tämä on täydellinen yhdistelmä luovaa ja fyysistä työtä, Essi kuvailee.

Rohkea räväyttää väreillä

Kukkamaailman trendit mukailevat vahvasti sisustuksen aaltoja. Viime aikoina pinnalla ovat vallinneet hempeät ja maanläheiset sävyt. Mikäli mielii erottua massasta, Essi kannustaa värivalintojen kanssa rohkeuteen.

– Vaaleiden ja harmonisten sävyjen lisäksi kotiin ostetaan nyt paljon pitkään säilyviä vihreitä kasveja ja oksia, esimerkiksi talvella havunoksia ja keväällä eukalyptusta. Kesän kestosuosikkeja ovat pionit ja hortensiat, mikä näkyy juhlasesongissakin. Esimerkiksi kevään valmistujaisjuhlissa perinteistä ruusua voi tuunata koristeoksilla. Häissä kirkkailla väreillä voi elävöittää niin morsiuskimppua kuin juhlapaikan ja kakun koristeluja.

Mutta mikä on kukka-ammattilaisen oma suosikki?

– Minulla vaihtelee mieltymykset tosi paljon sesongin mukaan. Tällä hetkellä suosin esimerkiksi jaloleinikkiä, kirsikkapuun oksia ja muita herkkiä sävyjä. Syksyä kohden tykkään oranssista ja kirkkaanpunaisesta. Töissäkin on ihanaa, kun ympäristö muokkautuu vuodenaikojen mukaan, Essi hymyilee.

HUHTIKUUN ETU
Etukoodilla ”huhti20” saat –20 % alennuksen 1.–30.4. Kukittamon verkkokaupassa.