Tunnetko itsesi ja tunteesi?


5.1.2019

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Tampereen Osasto ja Pirkanmaan Osuuskauppa järjestivät loppuvuonna ilmaisen Tunnetaitoillan asiakasomistajille.

Paikalle saapui odottavainen joukko aikuisia, yksi pienikin osaanottaja Ellida äitinsä Petra Vesalan (keskellä) ja Annukka Kujanpään kanssa. – Meillä on viisi lasta, joten tunnetaidot kiinnostavat kovasti ja hyödyllisiä vinkkejä otetaan mielellään vastaan, Petra hymyilee. Hän lähti tunnetaitoiltaan miehensä, ystäviensä ja lapsensa kanssa.

Osallistujien kesken syntyikin hienoja pohdintoja ja keskusteluja. –  Uhmaikäisen ja vauvan isänä teettää töitä pystyä olemaan aina se aikuisempi osapuoli, yksi tunnetaitoiltaan osallistuja myöntää.

– Omien tunteiden tunnistaminen ja ymmärtäminen pitää sisällään myös syy–seuraus-suhteiden hahmottamisen ja auttaa välttämään kokemusta tunteiden armoille jäämisestä, tunnetaitoillan vetäneet MLL Tampereen osaston Outi Ritari-Alho ja Piia Savio kertovat.

Tunnetaidot lisäävät hyvinvointia

Tunnetaidot elävät arjessamme jatkuvasti. Tunne meissä herää sen seurauksena, että havaitsemme jotakin joko itsessämme tai ympärillämme. Tunne on siis reaktio ulkoisiin tai sisäisiin ärsykkeisiin. Pelkkä havainto ei kuitenkaan ole niin merkityksellinen kuin oma tulkintasi havainnosta.

– Kaikki tunnetaidot eivät ehkä ole rutiinia, vaikkapa anteeksi pyytäminen, mutta oppimisprosessi on alkanut. Monet illan asioista olivatkin itselle tuttuja, kurssille osallistunut perheenisä kertoo.

Niinpä niin, monet asiat vaikuttavat tutuilta, mutta niitä pitäisi muistutella omaan mieleen ja pohtia, mitä omia käyttäytymismalleja haluaa muuttaa ja miten tunteiden hallintaa kehittää. Ajatukset vaikuttavat oloomme – on hyvä harjoitella omien ajatustensa huomaamista eli tunnistaa tulkintoja, joita eri tilanteissa itse tekee.

– Tunteiden ja oman itsen kuunteleminen lisäävät hyvinvointia ja saavat välttelemään haitallisia tilanteita, Outi ja Piia toteavat.

Tunnetaitoillassa on käyty läpi monia yksinkertaisia, mutta oivaltavia seikkoja – Tunne on vain tunne. Tunne on eri kuin teko. Kaikki tunteet ovat sallittuja. Tunteet eivät ole hyviä, huonoja, oikeita tai vääriä. Tunteilla on aina alku ja loppu, Outi ja Piia summaavat.

Tunnerikasta vuotta 2019!