Toimitusjohtajan näkemyksiä opintomatkalta USA:ssa


26.1.2019

Opintomatkalla oli mahdollista sekä kokea että opiskella sellaisia asioita, joita Suomesta ja Euroopasta ei vielä löydy. Tärkein oppi Yhdysvaltojen opintomatkalta oli, että ruokakauppa ja vähittäiskauppa ovat ehkä historiansa suurimmassa murroksessa. Yhdysvalloissa tätä murrosta eletään jo ja myös Suomessa olemme hyvää vauhtia etenemässä muutosta kohti.

Muutosta synnyttävät digitaalisuus ja tekniikan kehittyminen: robotit, kamerateknologia, tekoäly sekä entistä parempi datan ja ohjelmistojen suorituskyky. Teknologian kehitys muuttaa ruokakauppoja radikaalisti, kuten esimerkiksi Amazonin uudet kassattomat kaupat Yhdysvalloissa osoittavat. Kaikki edellä mainitut asiat tulevat helpottamaan ihmisten elämää, mutta samalla kaupungistuminen sekä työelämän ja vapaa-ajan kiireet tuovat paineita järjestellä elämää uudelleen.

Erikoistavarakaupassa verkko-ostaminen on tänä päivänä suosittu ostamisen muoto ja tarjontaa on hyvin. Ruoan ostaminen verkosta on Suomessa yhä melko vähäistä ja siihen on montakin syytä: Suomen markkina on pieni, ruokakaupan tuotteet ovat herkästi pilaantuvia ja toimijoita on vähän. Ruoan verkkokauppa eli ruoan tilaaminen netistä ja kauppakassin joko noutaminen jostakin sovitusta paikasta tai kotiin toimittaminen lisääntyy kuitenkin Suomessakin kovaa vauhtia. Pirkanmaan Osuuskaupan tavoitteena on tänä vuonna lisätä ruoan verkkokaupan volyymia 50 prosenttia ja lisäämme keräily- ja toimituskapasiteettiamme tämän mahdollistamiseksi.

Toinen ruokakaupan iso trendi on laadukkaiden valmisruokien lisääntyminen ruokakauppojen valikoimissa. Pirkanmaan Osuuskaupalla on jo isoimmissa kaupoissamme Oma keittiö -palvelutiski, josta voit napata kätevästi mukaan tuoretta ja herkullista valmisruokaa. Teemme paljon omaa ruokatuotekehitystä maukkaiden ja terveellisten vaihtoehtojen tarjoamiseksi. Kaikista kaupoistamme löytyy myös muiden toimittajien tekemää perinteistä valmisruokaa.

Talvisin terveisin,
Timo Mäki-Ullakko
toimitusjohtaja
Pirkanmaan Osuuskauppa