Tavoite täynnä: Sata Ässäkenttää liikuttaa suomalaisia koululaisia


7.9.2018

S-ryhmän ja Suomen Palloliiton yhteistyö lasten maksuttomien liikuntapaikkojen rakentamisessa saavutti komean tavoitteensa, kun sadas Ässäkenttä avattiin Savonlinnan Mertalan koulun pihalle. S-ryhmä on panostanut yhteensä miljoona euroa lasten maksuttomien lähiliikuntapaikkojen rakentamiseen eri puolille Suomea.

Ässäkentät ovat yksi S-ryhmän sadasta vastuullisuuden teosta, joilla tehdään Suomesta paras paikka elää. Liikunnallinen elämäntapa muodostuu jo lapsuudessa ja on tärkeä osa lasten ja nuorten hyvinvointia. Jokaista rakennettua Ässäkenttää on tukenut paikallinen S-ryhmän alueosuuskauppa 10 000 euron lahjoituksella, joka kattaa huomattavan osan kentän rakennuskustannuksista. Pirkanmaan Osuuskauppa on ollut mukana tukemassa 13 kentän rakentamista.

Maksuttomia ja kaikille avoimia

Ässäkenttien monitoimikenttäkonsepti keksittiin alun perin Palloliitossa norjalaisen esikuvan mukaan. Nyt Ässäkenttiä käyttää varovaisenkin arvion mukaan 40 000 – 50 000 lasta ja nuorta.

– Suomen Palloliitto maan suurimpana lajiliittona haluaa kantaa vastuunsa lasten monipuolisessa liikuttamisessa. Ässäkentissä on kyse yleisestä liikunnallisen elämäntavan lisäämisestä, ei niinkään oman lajin tukemisesta. Liikettä lisätään, kun tuodaan innostavia liikkumisen paikkoja ja välineitä lähelle käyttäjiä, Palloliiton olosuhdepäällikkö Tero Auvinen painottaa.

– Ässäkentät palvelevat paitsi koululiikuntaa, myös lasten, nuorten ja harrastajien vapaa-ajan liikuntamahdollisuuksia. Uusi ilmiö on liikunnallisten synttärijuhlien järjestäminen Ässäkentillä.

Sporttiboksi, Ylivoima ja Poron potku

Kaikki Ässäkentät on rakennettu koulujen ja koulukeskusten pihoille. Näin ne tarjoavat koululaisille liikuntamahdollisuuksia sekä koulupäivän aikana että vapaa-ajalla. Ässäkentät ovat avoinna kaikille eikä niillä järjestetä seuratoimintaa.

–  Kenttien käyttöaste on todella korkea. Olemme saaneet palautetta, että ne lisäävät valtavasti mahdollisuuksia liikuntatunneille. Ässäkentillä on tekonurmi, tolpparavaukset ja kaukalon reunat, joten siellä voi pelata ainakin futsalia, koripalloa, lentopalloa ja käsipalloa, Mika Hovi sanoo.

Koululaiset keksivät itse nimen kentälleen, ja he myös laativat säännöt kentän käytölle. Kentän avajaisissa on läsnä Palloliitto, joka järjestää avajaisissa minijalkapalloturnauksen. Palloliitto myös lahjoittaa kouluille peliliivit ja pallot.

–  Lasten sitoutuminen kentän käyttöön lienee yksi syy siihen, että kentillä on tehty todella vähän ilkivaltaa. Toinen syy on, että kentät ovat kovalla käytöllä – siellä on aina joku pelaamassa, Hovi hymyilee.
 
Lähiliikuntaa tukevien kenttien rakentamiseen tähtäävä S-ryhmän ja Palloliiton yhteistyö alkoi vuonna 2011, jolloin rakennettiin ensimmäinen Ässäkenttä Kokkolaan. Sadan Ässäkentän tavoitteen täytyttyä S-ryhmä ja Suomen Palloliitto selvittävät uusia yhteistyömahdollisuuksia.