Tarja, Sanna ja Jussi kertovat, miksi Pirkanmaan Osuuskauppa on yksi Suomen innostavimmista työpaikoista


25.1.2023

Pirkanmaan Osuuskaupalla on töissä yli 3000 rohkeaa ja motivoitunutta ammattilaista. Yhdessä he kehittävät Osuuskaupan toimintaa ja tekevät työstä innostavaa ja merkityksellistä. POK on saanut tunnustuksen yhtenä Suomen innostavimmista työpaikoista jo vuodesta 2016 alkaen. Tunnustus on Eezy Flow’n vuosittain myöntämä työelämän tunnustus, joka osoitetaan henkilöstötutkimuksessa poikkeuksellisen korkeat pisteet saaneille yrityksille.

Vuoden 2022 Työyhteisötutkimuksen kyselyyn vastasi jopa 88 % työntekijöistä ja tutkimuksen lopputulos oli edellisvuotta parempi. Kokonaistyytyväisyys on kaikilla tutkimuksen keskeisillä osa-alueilla erittäin korkea ja Suomen yleisnormia merkittävästi paremmalla tasolla.

”Ihmiset ensin” on yksi POK:n strategian kulmakivistä, ja tämä näkyy myös monella tapaa työyhteisötutkimuksen tuloksissa. Yksi asiakokonaisuus, joka selkeästi nostaa kokonaistyytyväisyyttä, on aiempaakin korkeampi tyytyväisyys yrityksen työnantajakuvaan sekä johtamis- ja toimintakulttuuriin. Merkittävin parannus edellisvuodesta on tapahtunut päätöksenteon tehokkuudessa ja yrityksen viimeaikaisessa kehityksessä. Erityisiksi vahvuuksiksi nousee henkilöstön reilu ja tasapuolinen kohtelu sekä luottamus yrityksen tulevaisuuteen.

Työyhteisötutkimuksen kyselyyn vastanneiden mielestä työntekijöitä kohdellaan POK:lla tasapuolisesti ja aidosti kuunnellen. Ihmisistä välitetään aidosti.

Mikä tekee pokkilaisten arjesta innostavan?

Kuunteleminen kaiken lähtökohtana

– Yhteistyö työporukassa toimii Pirkanmaan Osuuskaupalla todella hyvin. Sen lähtökohtana on muiden kuunteleminen. Minä kuuntelen ja minua kuunnellaan. Pyrin myös johtamaan porukkaa tasapuolisesti, jotta kaikilla olisi hyvä fiilis tehdä töitä, kertoo Linnainmaan Prisman käyttötavaran myyntipäällikkö Tarja Haapala.

Tarja on ollut Linnainmaan Prismassa töissä kaupan avauksesta lähtien, vuodesta 2009. Käyttötavarapuolen myyjä Sanna Pitkänen on tehnyt myös tehnyt pitkän uran Pirkanmaan Osuuskaupalla. Hän on ollut POK:lla töissä vuodesta 2011. Linnainmaan Prisman lisäksi hän on tehnyt töitä Orituvan ABC:llä ja S-marketeissa. Työvuorotoiveet otetaan Sannan mukaan hyvin huomioon.

– POK:lla voi puhua rehellisesti esihenkilöiden kanssa siitä, mitä haluaa, ja sinua kuunnellaan aidosti. Minulle oli tärkeää päästä tekemään Linnainmaan lisäksi työvuoroja kotikaupungissani, Valkeakoskella, ja se onnistui hienosti, avaa Sanna.

Työvuorotoiveiden lisäksi työtehtäviä on mahdollista muokata tekijälle sopiviksi. Sanna on ollut Linnainmaan Prismassa aikaisemmin töissä myös päivittäistavarapuolella, mutta käyttötavara alkoi kiinnostamaan enemmän.

– Työstä saa hyvin räätälöityä oman näköisen, täytyy vain sanoa se ääneen. Etsin töitä käyttötavarapuolelta, koska sen monipuolisuus kiinnosti. Lopulta paikka löytyi tutusta Prismasta, täältä Linnainmaalta. Olen saanut tehdä monipuolisesti erilaisia tehtäviä. Se sopii minulle hyvin, koska en osaa istua kovin kauaa paikoillani. Jos kuitenkin haluaa pääasiassa tehdä kassatyötä, sekin onnistuu, Sanna kuvailee työtoiveiden täyttymistä.

– Me sparrailemme päälliköiden kanssa työntekijöiden työmahdollisuuksista. Pyrimme löytämään työntekijöille sopivat työtehtävät kiinnostusten ja vahvuuksien mukaan. Lisävuorojen tekeminen on mahdollista, mutta myös työvuorojen vähentäminen onnistuu, Tarja lisää.

Innostavimmat työpaikat tunnustus Pirkanmaan Osuuskauppa Sanna Pitkänen ja Tarja Haapala

”Toiveet työtehtäviin ja työvuoroihin liittyen otetaan hyvin vastaan”, kertoo Sanna Pitkänen (vas.) ja Tarja Haapala.

Avoin ja luotettava työilmapiiri

Työyhteisötutkimuksessa nousivat esille henkilöstön kuuntelun lisäksi työntekijöiden reilu ja tasapuolinen kohtelu. Tarja ja Sanna ovat molemmat tyytyväisiä työporukkaan ja siihen, miten hyvin eri ikäiset työskentelevät keskenään.

– Se, että meillä on töissä paljon eri-ikäistä porukkaa, ei ole koskaan ollut mikään este yhdessä tekemiselle. Nuoret ovat myös opettaneet minulle paljon asioita. Jos minulla on vaikka tietokoneen kanssa ongelmia, olen aina saanut nuoremmilta hyvin apua, Sanna naurahtaa.

Jussi Pitkänen on ollut Pirkanmaan Osuuskaupalla kohta 15 vuotta. Kangasalan Prismassa työskentelevää käyttötavaran myyntipäällikköä ei ole koskaan harmittanut lähteä aamulla töihin. Jussille on aina ollut tärkeää olla avoin ja rehellinen esihenkilö.

– Minulle on tärkeää olla avoin henkilöstön kanssa – kyselen kuulumisia ja katson, että kaikki on hyvin. Kuuntelen murheita ja kerron omistani. Avoimuuden ja luottamuksen merkitys henkilöstötyössä on kasvanut vuosien varrella. Siihen panostetaan koko ajan enemmän ja siitä minä pidän, Jussi kertoo.

Työntekijät ovat suuressa roolissa päätöksiä tehtäessä. Ratkaisuja pyritään aina tekemään siten, etteivät ne haittaa henkilöstötyytyväisyyttä.

–  Työntekijät luottavat siihen, että jos jokin päätös osoittautuu huonoksi, toimintamallia muutetaan nopeasti. Meillä ei ole paljoa muutosvastarintaa, ja meidän työntekijät ovat rohkeita tuomaan esille kehitettäviä asioita. Suurin osa ideoista tuleekin muilta kuin minulta. Minä vien niitä sitten eteenpäin, Jussi avaa.

Innostavimmat työpaikat tunnustus Pirkanmaan Osuuskauppa Jussi Pitkänen

Vuoden 2021 esihenkilöksi valittu Jussi Pitkänen pitää ihmisläheisestä ja johdonmukaisesta johtamistyylistä.

Kannustus kuljettaa uralla eteenpäin

Tarja, Sanna ja Jussi ovat kaikki yhtä mieltä siitä, että Pirkanmaan Osuuskaupalla kannustetaan työntekijöitä kehittymään ja kouluttautumaan. Kattavaa perehdytystä pidetään myös tärkeänä.

POK:lla innostetaan myös urapolulla ja opiskeluissa etenemiseen. Moni Prisma Kangasalan työntekijöistäkin on kouluttautunut töiden ohella esimerkiksi merkonomiksi. Esihenkilöiden koulutuksesta pidetään myös huolta.

– Esihenkilöille on jatkuvasti koulutuksia – se on hyvä juttu! Tänäkin vuonna meillä on uusi koulutus, Brave New Leader. Asiajohtamisesta siirrytään koko ajan enemmän ihmisjohtamiseen, ja meitä on siihen hyvin valmennettu. Muun muassa vuorovaikutuskoulutus oli mahtava paketti, joka vaikutti siihen, miten teen työtäni. Opin muutaman todella tärkeän asian sieltä, Jussi kiittelee.

Jussi on viihtynyt Pirkanmaan Osuuskaupalla pitkään mieluisan työn ja luottamuksen vuoksi.

– Minulla on kova luotto Pirkanmaan Osuuskauppaan. POK on luotettava, avoin ja kohtelee kaikkia tasavertaisesti. Arvostan sitä kovasti, Jussi sanoo.

 

Hae pokkilaiseksi:

Tule osaksi innostavaa työporukkaa! Tutustu avoimiin paikkoihin osoitteessa pokrekry.fi