Tamperelaiseläkeläisen ja maahanmuuttajan ystävyys alkoi tekstiviestistä


25.9.2019

Kaikki alkoi kolmisen vuotta sitten paikallislehdessä olleesta Mannerheimin lastensuojeluliiton ilmoituksesta, jossa etsittiin ystäviä maahanmuuttajaäideille. Heli Rikala oli pian jäämässä eläkkeelle ja mietti kuumeisesti, mikä olisi hänelle sopivaa vapaaehtoistoimintaa. Kaikilla eläkeläisillä kun tuntui olevan jokin vapaaehtoistyö. Ilmoitus oli vastaus Helin kysymykseen: tässähän se nyt on, minun juttuni.

Etiopialainen Hiwote ”Titi” Tadesse Kifetew istui samaan aikaan TAKK:ssa opiskelemassa suomea. Kotimaassaan aikanaan maanmittaajaksi valmistunut nainen oli toiminut sihteerinä ja kaupan alan tehtävissä 20 vuoden ajan, ja nyt hän oli palannut koulun penkille. Luokassa kiersi paperi, jolla kerättiin listaa maahanmuuttajista, jotka kaipasivat suomalaista ystävää.

– Sitten mä kirjoitin nimeni. Kahden kuukauden kuluttua mulle tuli kutsu tekstiviestillä: tule tutustumaan ystävääsi, Titi muistelee.

Samat kiinnostuksenkohteet yhdistävät

Ystäväksi maahanmuuttajaäidille -työ aloitettiin MLL:n Tampereen osastolla vuonna 2012, ja toiminnan avulla on yhdistetty jo 300 ystäväparia. Toimintaan lähdetään usein mukaan äitiyslomalla, jolloin lapsen kanssa osallistuminen onnistuu helposti.

– Leikkipuistotreffit ovat hyvä toiminnallinen elementti, joista ystävyys voi luonnollisesti lähteä liikkeelle, kertoo MLL Tampereen osasto ry:n monikulttuurisen työn koordinaattori Essi Pakarinen. Helin ja Titin kohtaamisissa kielestä muodostui tapaamisten selkeä punainen lanka, sillä Heli oli entinen äidinkielenopettaja ja Titi halusi oppia suomea.

– Etsin kaveria, joka voisi auttaa mua käyttämään oikeanlaista huomaavaista kieltä. Se teki minut niin onnelliseksi, että tapaamani ystävä oli kuin mä ajattelin, Titi iloitsee.

Tyttöjen juttuja ruoasta

Nykyisin ystävykset istuvat usein Sokoksen yläkerran kahvilassa vaihtamassa kuulumisia. Ystävyys on tuonut molempien elämään paljon iloa, ja myös tiedot toisen kotimaasta ja kulttuurista ovat karttuneet vuosien varrella.

MLL:n ystävätyö palvelee erinomaisesti maahanmuuttajanaisten kotouttamista, sillä naiset löytävät kulttuuristaan tai taustastaan riippumatta aina yhteisiä puheenaiheita ruokaresepteistä lapsiin ja aivan tavallisiin arkisiin asioihin.

MLL:n monikulttuurisuustyötä sponsoroivan Pirkanmaan Osuuskaupan toimitusjohtaja Timo Mäki-Ullakko näkeekin juuri ruoassa solmukohdan, jolla monikulttuurisuustyötä voitaisiin jatkossa vahvistaa.

– Osuuskaupalla on töissä yli 20 kansallisuutta, ja meillä on jatkuvasti yli sata työpaikkaa avoinna. Meistä on tärkeää saada maahanmuuttajat osaksi työelämää. Ensi vuodelle suunnittelemme monikulttuurisia ystäväpareja saman katon alle kerääviä yhteisöllisiä kokkausiltoja, joihin tarjoamme tilat ja osaamisemme. Madallamme samalla osallistujien kynnystä tutustua meihin työnantajana.