Tampereen Sokoksen uusi defibrillaattori voi pelastaa ihmishenkiä


20.3.2013

Pirkanmaan alueella vuosittain keskimäärin noin neljänsadan ihmisen sydän pysähtyy äkillisesti. Sydämen pysähtyessä pikainen apu on elintärkeää. Defibrillaattorin eli sähköisen sydämenkäynnistäjän käyttäminen elvytyksessä nostaa sydämenpysähdyksestä selviytymisen mahdollisuuksia huomattavasti.

Tampereen Sokokseen on vastikään hankittu maallikkodefibrillaattori.
–     Laitteen avulla voidaan pelastaa ihmishenkiä. Tämä on niin tärkeä juttu, että halusimme ehdottomasti lähteä mukaan, kun laitteen hankkimista meille ehdotettiin, Sokoksen kehityspäällikkö Erika Vakkilainen kertoo.

Tavaratalon ja keskustan käytössä
Vilkkaassa keskustassa liikkuu paljon väkeä, joten avun on hyvä olla lähellä sen tarvitsijaa. Sokoksen defibrillaattori ei ole pelkästään tavaratalon käytössä, vaan laite on myös lähiympäristön tarpeita varten. Jos joku saa sydämenpysähdyksen Hämeenkadulla, defibrillaattorin voi hakea tavaratalon ensimmäisestä kerroksesta, liukuportaiden vierestä. Laitteen sijainti on aluehälytyskeskuksen tiedossa.

Laite tietää sähköiskun tarpeen
Sokoksen laite on maallikkodefibrillaattori, joka opastaa käyttäjää ja kiinnitettäessä avun tarvitsijaan analysoi sydämen rytmin automaattisesti. Laite latautuu vain, jos sydän tarvitsee iskun. Turhaa iskua laitteella ei siten voi antaa. Sokoksen vartijat ja henkilökuntaa on koulutettu käyttämään laitetta.

Defibrillaattori on hankittu ensiapu- ja hoitovälineitä välittävältä Merplastilta. Merplast huolehtii laitteen toimivuudesta ja varmistaa, että sen akussa on aina virtaa.