Tamperelaiset tarjoilijatähdet loistavat alan kilpailuissa – seuraavaksi menestystä haetaan kansainväliseltä tasolta


7.3.2024

Ravintola Puistossa ja Bistro Tammerissa työskentelevät tamperelaislupaukset tietävät, mistä unohtumaton asiakaskokemus syntyy.

Nuorten tarjoilijoiden ammattitaidon SM-parikilpailuissa kultaa viime marraskuussa napanneet 19-vuotias Milla Salinas Bascur ja 18-vuotias Saara Lillkåll ovat tuttu näky tamperelaisille ravintolakävijöille. Milla työskentelee oppisopimuksella Bistro Tammerissa ja Saara Ravintola Puistossa. Omaan työhönsä suurella sydämellä suhtautuva nuori kaksikko osallistui alkuvuodesta ammattitaidon Suomen mestaruuskilpailu Taitaja 2024 -semifinaaliin ja suuntaa seuraavaksi kohti huhtikuussa Helsingissä järjestettävää tarjoilijoiden PM-parikilpailua.

Vapaa-ajallaankin hyviä ystäviä olevat Milla ja Saara ovat kumpikin alanvaihtajia. Molemmat aloittivat opintonsa Tredussa sosiaali- ja terveysalalla, mutta vaihtoivat nopeasti ravintola- ja catering-linjalle.

– Olin jo aikaisemmin tehnyt asiakaspalvelutöitä, joten ravintola-ala vain veti paljon enemmän puoleensa. Jo ensimmäinen harjoittelujakso ravintolassa todisti, että olin tehnyt oikean päätöksen, Milla muistelee.

– Minulla oli samat fiilikset, tämä vain tuntui heti omalta jutulta, Saara komppaa.

Valmentautuminen kuin huippu-urheilijoilla

Kisoihin valmistautuminen töiden ja opiskelujen ohessa ei ole mikään läpihuutojuttu, vaan se vaatii ajan ja omistautumisen lisäksi myös valmennusohjelman ja -tiimin sekä työpaikan tuen.

– Iso kiitos kuuluu meidän opettajallemme Ursula Korhoselle Tredusta, joka on käyttänyt meidän valmentamiseemme todella paljon myös omaa vapaa-aikaansa ja saanut alan kovia ammattilaisia mukaan valmennusporukkaan.

– Olemme saaneet myös paljon kannustusta esihenkilöiltämme ja kollegoiltamme Ravintola Puistossa ja Bistro Tammerissa. Omilta työpaikoiltamme löytyy myös meille tärkeimmät ravintola-alan esikuvat, joiden urapoluista voi ottaa mallia.

Valmennustiimissä on mukana myös Niina Hannuksela, Vuoden tarjoilija 2023 Kirsi Seppänen ja muita alan huippuja, kuten Puiston, Sokoksen ravintoloiden ja La Famiglian ryhmäpäällikkö Anette Mellin. Valmennusohjelmaan sisältyy esimerkiksi viini- ja kahvikoulutuksia. Työ omissa oppisopimuspaikoissa tuo päivä päivältä lisää kokemusta tosielämän asiakaspalvelutilanteista.

Vaikka nuorten ammattitaitoa mittaaviin kisoihin kuinka treenaisi, kilpailijoille paljastetaan tarkat kisatehtävät vain vähän ennen h-hetkeä, ja niihin voi tulla vielä muutoksia paikan päälläkin.

– SM-kisoissa meillä oli myös yksilötehtäviä, kuten esimerkiksi väkevien alkoholien tunnistamista ja drinkkien tekoa. PM-kisat painottuvat fine diningiin, ja siellä pitää osata muun muassa valmistaa erikoiskahveja ja kattaa näyttävä, tietyn teeman mukainen show-pöytä. Kokonaisuus on laaja ja haastava: tehtävien joukossa voi olla vaikka liekitystä tai muuta annosten viimeistelyä.

”Parikisassa ei yksinkertaisesti pärjää, jos keskittyy vain itseensä”

Vaikka tarjoilijan työtä tehdään usein yksin, Saara ja Milla ovat huomanneet, että varsinkin kilpailutilanteessa he loistavat nimenomaan kaksikkona.

– Meillä molemmilla on omat vahvuutemme, jotka täydentävät toisiaan. Kilpailutilanteet ovat aina tosi jännittäviäkin, ja silloin kaverilta saa myös paljon kaivattua tukea.

Millan supervoima on kokonaisuuden hahmottaminen, Saaran asioiden viimeistely. Kilpailuissa tuomarit seuraavat nimenomaan sitä, kuinka hyvin pari puhaltaa yhteen hiileen.

– Parikisassa ei yksinkertaisesti pärjää, jos keskittyy vain omaan suoritukseen. Taitaja-semifinaali olikin meille molemmille jännempi paikka, kun siellä kilpailtiin yksilöinä.

Rakkaus ravintola-alaan kumpuaa kummankin puheesta. Suurin kiitos työstä on asiakkailta saatu hyvä palaute.

– Onhan se todella lämmin fiilis, kun on omalla työllä ja asenteella tehnyt jonkun ravintolakokemuksesta astetta erityisemmän, kaksikko hymyilee.

 

Sinustako pokkilainen? Hae meidän työkaveriksi!

– Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoittelu 14–17-vuotiaille, hakuaika: 18.–31.3.

– Katso muut avoimet paikat: pokrekry.fi